15. marec, 2009 | Katja Lenart

Slovenska fotografija

Med žiranti natečaja Slovenian Press Photo 2009.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Žiranti natečaja Slovenian Press Photo 2009 (Slovenska Novinarska Fotografija 2009) zaključujejo s svojim delom in kmalu bodo znani rezultati.
Včeraj popoldne sem jih obiskala in ujela, ko so izbirali in razvrščali fotografije, ki so prispele na natečaj. Predsednik žirije Enric Marti (fotograf in urednik agencije AP, lanskoletni član žirije World Press Photo) je povedal, da so že skorajda končali s svojim delom:

prevod:
“Mi lahko poveste, kaj počnete, v kateri fazi ste trenutno, tukaj v tej sobi?
Skorajda smo že končali, izbrali bomo še zadnji dve kategoriji in potem smo zaključili. Malo je bilo težko, a to je to.
Kaj ste videli, kakšne se vam zdijo fotografije?
Lažje je bilo s posameznimi fotografijami, ker, saj veste…z eno fotografijo gre lažje. Ko smo prišli do zgodb, pa smo ugotovili, da imajo fotografi pri zgodbah težave pri urejanju fotografij. Veliko zgodb je dobrih, pa jim recimo manjka košček zgodbe, ali pa - kar je še huje - je tam nekaj, kar tam sploh ne bi smelo biti. In potem imaš tam dve fotografiji, ki uničita celo zgodbo. Ravno to je problem editiranja. Veste, ne potrebuješ vedno vseh elementov za zgodbo, včasih so določene fotografije zanič in ne bi smele biti del zgodbe. In nekateri jih dajo vseeno noter in s tem uničijo vse. Zato je težko izbrati.
Koliko časa boste še potrebovali, da končate z delom?
Morda preostanek dneva…morda končamo do večera.
Imate za fotografe, ki sodelujejo, kakšen nasvet, predlog? Veliko se jih je prijavilo…
Ja, editiranje, urejanje fotografij je pomembno. Tega se je treba res naučit. Ko urejate fotografije, se je treba odločiti…moraš izbrati. In moraš spoznati, da so zgodbe narejene iz res dobrih fotografij. Fotografij ne dajemo v zgodbo samo zato, da zapolnijo prostor. Zanič fotografije morajo ven. Zgodba temelji na dobrih fotografijah.”

Katja Lenart

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.