24. marec, 2009 | Vest

Komentar - Miha

O novem ljubljanskem stadionu, komentar dneva - Miha Jazbinšek.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V medijih že šest let razkrinkavam, kako sta SCT in država opetnajstila Viko Potočnik pri nakupu zemljišč za stadion Stožice. Računsko sodišče se je opredelilo le do strateške napake nakupa, kar je še najmanj res, do državnih pregreh v lastninjenju SCT-ja in do geodetskih ter finančnih kupoprodajnih pregreh pa ne. Ključno uvozno izvozno parcelo še vedno drži SCT, ključno gradbeno pa SCT-jevi upniki. Danes razkrinkavam medijsko fatamorgano, da bo Zoran Janković brcnil žogo na novem stadionu v predvolilnem letu 2010. Rok si je izmislil sam in ogrozil projekt nogometnega stadiona, športne dvorane ter Deltinega shoppinga. Danes razkrinkavam tudi fatamorgano, da ima Grep d.o.o. za projekt verodostojno gradbeno dovoljenje, da manjka samo še denar Delte in države ter da bo projekt spodletel le v primeru recesijske krize.

Obratno. Da bi bil stadion uporaben do 30.6.2010, ko se izteče gradbena pravica Grepu d.o.o. in vzpostavi etažna lastnina akterjev projekta, bi se morali graditeljem zgoditi sledeči v gradbenem dovoljenju zaukazani čudeži:
Stadion bi od temeljev do strehe zgradili čudežno brez severovzhodnega vogala, saj zanj še nimajo pridobljenega zemljišča;
Medetažne in krožne prometnice okoli stadiona bi povezali čudežno, saj so iz gradbene parcele izločili povezovalni rondo;
MOL bi predhodno pridobil zemljišča, gradbeno in uporabno dovoljenje ter financiral razširitev ceste in uvozno izvozna križišča na Vojkovi in servisni cesti ob obvoznici,
MOL bi predhodno pridobil zemljišča, gradbeno in uporabno dovoljenje ter financiral izgradnjo Štajerske ceste od Tomačevega do Žal, vključno s povezavo na Baragovo ulico in viaduktom Poti ob žici;
DARS bi izvedel ukrepe za izboljšanje prometnih razmer na krožnem križišču Tomačevo;
Neznani financer bi predhodno pridobil služnost, gradbeno in uporabno dovoljenje za pokablitev dela daljnovodov Kleče-Tomačevo-Polje-Vevče in Črnuče-Grosuplje;
Delta bi vstopila v projekt zares, kljub temu, da je dovoljenje izdano le za betonski skelet njenega shoppinga, ločeno gradbeno dovoljenje in študija požarne varnosti še ne, in da je rizičnost projekta glede na pogojevanje z 30.6.2010 prevelika;
Obkroženi a izločeni lastniki zemljišč za gradnjo garaž za potrebe, recimo, BS3 čez cesto, ne bi uveljavljali svojih poslovnih interesov z vsemi pravnimi sredstvi.

Vrhunski čudež pa bi bil, da bi država vstopila v projekt, kajti prej mora odpraviti, razveljaviti ali izničiti delno in pogojno gradbeno dovoljenje, ki ga je kot nepristojni izdal njen državni organ, Ministrstvo za okolje in prostor, saj dvorana in shopping nista objekta državnega pomena, še stadion je državnega pomena le zato, ker za 1000 sedežev presega številko 15.000 sedežev.

Miha Jazbinšek

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
16 x komentirano
  • JaniJ je rekel/-la:

    1. Kot arhitekt bi g. jazbinšek lahko vedel, da je bila vloga za izdajo gradbenega dovoljenja dala za celotno ureditev, ki zajema tudi objekt državnega pomena (stadion), zaradi česar je za izdajo GD (za vse) pristojen MOP. Ali bi morali po njegovem za vsak objekt začeti ločen postopek?
    2. Izgradnja objekta do 30.6.2010 ni povezana z uporabnim dovoljenjem, ki ga bosta dvorana in stadion dobila šele po izvedbi Štajerske ceste. Za Grep je pomembno le, da ga do takrat zgradi.
    3. Še nikoli nisem slišal, da bi organ izdal gradbeno dovoljenje za 3/4 objekta (za 3 vogale, za enega pa ne, ker ni urejeno lastništvo)…

  • Rado je rekel/-la:

    Kakšna bebavost!

    Takoj, ko sem zaslišal Jazbinška, sem izklopil vaša poročila.
    Kdaj vam bo postalo jasno, da nam on (Jazbinšek) zares nima kaj povedati!

    Prej ga bomo “poslušali”, če bo njegove tekste bral nekdo drug, brez navedbe avtorja.

  • opleteni jež je rekel/-la:

    jankovič že trenira začetni udarec,
    ki naj bi ga slavnostno izvedel na novem stadionu oktobra 2010:
    že lep čas vsak dan nekajkrat brcne v temo

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Najbolj so brcnili v temo Ljubljančani!

  • ervinator je rekel/-la:

    Vse ostalo bi bilo pametno zgraditi v tej Jankovićevi jami - trgovski in poslovni center, prometno infrastrukturo in parkovno okolico - le stadion je neumnost. In prav stadion je dobil v teh norih načrtih najvišjo prioriteto. Janković-Zares je še bolj nor od Kanglerja-SLS.

  • Rado je rekel/-la:

    Neverjetno si “pameten” Ervinator.
    Pozabil pa si, da je okoli stadiona že obstajal splošni družbeni konsens.
    Estradniki in ljubitelji športa so že zbirali prispevke. Ustanovljena je bila firma. Menda Stadion d.o.o.?

    Vendar niso naredili nič. Jankovič je edini, ki ima jajca in sposobnosti kaj narediti.
    Sicer je pa vedno bilo tako. Veliki možje so vedno bili nerazumljeni v svojem času.
    Ljudje jim preprosto ne sledijo v njihovih stremljenjih.

    Jankovič - Zares
    Slabšalna konotacija najbrž?
    - A za kaj takega ni nobene osnove. Jankovič je uspel v LJ s svojo listo (pred nastankom Zaresa in LDS-u navkljub) In tudi ni jasno, kaj naj bi bilo v Zares slabega. Stranka je, kot vsaka druga.

  • Miha J. je rekel/-la:

    Pozdravljeni,

    zemljišče, ki ni pridobljeno in je zato izdano le “delno gradbeno dovoljenje” št. 35105-97/2008-SR/VML z dne 27.1.2009 je parcela št. 1100/20, KO Stožice, 922 m2. Dovoljenje je izdano v nasprotju z določbo 67. člena Zakona o graditvi objektov, ki določa, da se gradbeno dovoljenje izda za del objekta, ki pomeni tehnično, tehnološko ali funkcionalno celoto in se da samostojno uporabljati. Objekt se brez enega vogala ne da zgraditi kot tehnična in tehnološka celota, ne funkcionira pa tudi kot celota, ki se da samostojno uporabljati.

    Ker je stavbna pravica podeljena Grep d.o.o. le do 30.6.2010, pomeni, da je to rok dokončanja gradnje, saj se graditev dokonča s (pravnomočnim) uporabnim dovoljenjem. Pred tem pa morajo biti pod pogoji III., IV. in V. točke izreka tega dovoljenja pridobljena ločena uporabna dovoljenja za pokablitev daljnovodov, za izgradnjo nove Štajerske vpadnice in za dograditev 2. faze trgovskega centra. Seveda je tudi s tega vidika tako pogojno(!?) dovoljenje nezakonito, saj ni izdano za funkcionalno celoto, ki se da samostojno uporabljati. Stadion brez priključkov na Vojkovo, servisno cesto in še ne zgrajeno Štajersko vpadnico se ne da samostojno uporabljati, tudi shopping se ne da samostojno uporabljati, ker je gradbeno dovoljenje izdano samo za skeletno konstrukcijo (celo brez požarnega elaborata).

    Zakonodajalec se je pač odločil, da se rizičnih predhodnih gradbenih jam, samostojnih pripravljalnih del, objektov, ki se po zgraditvi ne dajo uporabljati in podobnih nebuloz ne bo več dovoljevalo. Zakaj se mora MOP servilno obnašati do nekega umetnega predvolilnega roka za žogobrc v letu 2010, povprašajte ključnega koordinatorja ministra Viranta, sicer pa ministra Erjavca. Minister Podobnik itak ne šteje.

    Lep dan
    Miha Jazbinšek, univ. dipl. inž. arh.

  • Bižal je rekel/-la:

    Miha, kaj ko bi ti nehal jamrat. Odkar te spremljam ne delaš nič drugega, kot da kokodakaš čez Jankovića kaj on je in kaj on ni in blablabla. To je glavni problem v naši politiki. Namesto, da bi se dopolnjevali se vsi povrsti drkate v glavo. Ker ste osli, vsi po vrsti. Jankoviću bi lahko pomagali že zato, ker tisti dve cipi prej v 8ih letih nista naredili NIČ. Ampak ne, Zoki bo naredil Ljuubljano Srbsko.. Buuuu Zoki, buuuu, dejmo ga pljuvat pa jebat, čeprav nekaj dela za naše mesto.

    Preboli Miha in se začni ukvarjat s stvarmi, ki bodo ljudem dejansko pomagale.

  • buldožer je rekel/-la:

    Star pregovor pravi, da če mačku na rep stopiš, zacvili…Očitno nekaterim ni všeč, če jih nekdo kompetentno poduči, zakaj ne bo brcanja žoge ob napovedanem času. Kljub dejstvu, da se je župan do sedaj izkazal za popolnoma neuporabnega in nekompetentnega, očitno nekaterim podpornikom
    njegove neuspešne jurišne, proletne doktrine popuščajo živci. Sledi streznitev ob koncu mandata,
    ko razen plank , jam in prekomernih dolgov, ne bo kaj za pokazati. Tako bodo ustvarjeni vsi predpogoji , da nakladač na koncu zasluženo dobi brco in se pobere!

  • Peter Božič je rekel/-la:

    Jani Sever,spet ti moram iz srca za čestitati ob objavljavljanju notornih laži,ki jih pripoveduje Miha Jazbinšek.,S tem postajaš njemu enak.In da boš vedel zakaj to z absolutno gotovostjo trdim,ti bom navedel dolumente o privatizaciji 143 kvadratnih metrov zemljišč,ki so bile last občine in sta direktor mestne občine v tistih časih Janez Sodržnik in župan Dimitrij Rupel dopustila da se je še danes z neveljavnim postopkom ta last mestne občine privatizirala,sprivatiziral pa jo je SCT.
    V mojih dokumentih,ki mi jih je prIskrbel takrat Miha Jazbinšek,ki jih je odkril,saj je prebrskal na mestni občini vse kar se je dalo,namreč piše,da se je privatizacija tega zemljišča v Stožicah dogajala s tremi “odloćbami”,ki jih je izstavila tedanja mestna geodetska uprava in jih je kot last prepustil SCT.Takrat je veljalo po zakonu o privatizaciji da preidejo npr.tudi zemljišča,ki jih je bodisi mestna oblast ali pa država prepustila podjetjem v upravljanje,v kolikor se te oblasti ne javijo kot lastniki,v last podjetij,ki z njimi upravljavjajo.Velik del tega zemljišča je imel v najemu SCT,saj je bil tam peskolom,razen tgea pa je tam SCT postavil nekaj lesenih barak,zato da je lahko dokazoval.da je to zemljišče obogatil in na tej podlagi mu je mestna geodetska uprava priznala lastništvo,predvsem pa za to,ker se v roku mestna oblast ni prijavila kot pravi lastnik.Pozneje je sicer direktor vložil neko pritožbo ,mislim da na takratni zemljiški sklad,toda na to pritožbo seveda ni bilo nobenega odgovira,To je seveda bila dobro zrežirana igra,saj mestna geodestka uprava,ki je izdala tri odločbe,sploh za tako odločanje nima pooblastil,o tem lahko odloči na predlog župana samo mestni svet.
    Miha Jzbinšek je pozabil da mi je dal kopije teh dokumentov.In ko je Vika hotela za ta zemljišča vložiti tožbo,so pretekli ne samo vsi roki,temveč tudi pravega naslovnil
    ka za spodbijanje tistih odločb ni bilo več,saj mestne geodestke uorave že dolgo ni več,pa tudi naslednika nima.Torej za 2 miljardi in 7oo tisoč tolarjev je kupila to zemljišče,in že leta 2oo4 je to zemljišče veljalo več kot 5 miljard,da ne govorim o ceni,ki jo ima zdaj.
    Vi,novinarji,ki to sploh niste več,boste do onemoglosti objavljali te laži,saj ni važno kaj je res važno je da se nabija po po komerkoli že.najbolj cenjena roba pri vas so pljunki,ki jih celo drago prodajate, o tem kaj je človek z minimalno novinarsko moralo pa se tebi v življenju nikoli niti sanjalo ni.Peter Božičt

  • ervinator je rekel/-la:

    “Jani Sever,spet ti moram iz srca za čestitati ob objavljavljanju notornih laži,ki jih pripoveduje Miha Jazbinšek.,S tem postajaš njemu enak.”

    A zdaj je pa še Jani kriv, da Janković iz megalomanstva naredi napol polomijo?
    ROTFL

  • rukar je rekel/-la:

    Stuljeni Peter, kar skup te vleče od žlehtnobe! Mislim, da g. JAZBINŠEK odgovorno in z argumenti dokazuje norosti, ki jih zganja “meneđer” na občini. Nos dviguješ, čeprav ne moreš kaj prida sam dokazovati svoje koristnosti v preteklosti kot sedaj. Tvoje knjige so bile aktualne do tedaj, ko so se na pavrih nehali brisati zadnjice s po-tiskanim papirjem, od tedaj naprej, je še samo za reciklažo !

  • Alenka je rekel/-la:

    Res je Zares slabšalno. Bil sem na seji mestnega sveta in nisem doživel, da bi se kdorkoli iz Jankovićeve listge oglasil. Zaresovci niso protestirali niti pri Šentjakobskemu gledališču, niti pri tržnici, niti pri stolpnicah v Dravljah, da o stadionu sploh ne govorimo. Skoraj vsa dosedanja ravnanja župana so bila negativna in tudi škodna. Jazbinšek vedno nastopa argumentirano in ne politično, zato njegovo mnenje visoko cenim.

  • Miha J. je rekel/-la:

    JaniJ pozdravljeni,

    1. Očitno veste, kako je bila vloga za izdajo gradbenega dovoljenja vložena, torej, ali ste z Ministrstva za okolje in prostor, iz za vlaganje pooblaščenega LUZ-a d.d., iz odvetniške pisarne Bandelj Mirka, iz firme GREP d.o.o., ali pa iz obveščenega kroga okoli župana Zorana Jankovića. Nič narobe!

    2. Napačna pa je vaša predstava, da se gradbeno dovoljenje izda na osnovi kakršnekoli vložene vloge. Gradbeno dovoljenje se izda, tako kot je prav, na osnovi načel in določil Zakona o splošnem upravnem postopku, definicij in drugih določil Zakona o graditvi objektov in Uredbe o uvedbi in uporabi enotne klasifikacije vrst objektov in o določitvi objektov državnega pomena. Slednje ravno zato, da se gradbeno dovoljenje izda za posamezen objekt, tako kot se nanj vežejo tehnične in druge od objekta do objekta zelo različne zahteve, in da se določi stvarna pristojnost MOP za dovoljevanje objekta večjega pomena (državnega). Stadion ima 1.000 sedežev več (16.000), kot je prag med lokalnim in državnim pomenom (15.000). Objekti 12420 garažna stavba, 12301 trgovska stavba, 12650 športna dvorana, 24110 športna igrišča, 12112 gostilna, restavracija in točilnica, kakor je (ločeno specificirano) vložena vloga, ne zapadejo stvarni pristojnosti MOP.

    3. Vloga je bila vložena napačno na osnovi falsifikata ali pa le pomote že v Pogodbi o ustanovitvi stavbne pravice z dne 10.07.2008, sklenjena med MOL, kot lastnico zemljišč (ustanovitelj) in investitorjem GREP d.o.o. (imetnik) in na osnovi falsifikata ali pa le pomote tudi že v zemljiškoknjižnemu predlogu za vpis stavbne pravice z dikcijo “gradnja spremljajočega (poslovno-trgovskega) objekta”. Za pojem “spremljajoči objekt” ni pravne osnove tudi v Odloku o OPPN za območje Športno rekreacijskega parka Stožice (Ur. l. RS, št. 57/08), kjer so objekti vestno opredeljeni ločeno. Če gre za “spremljajoči” ali vezani investicijski poslovni predmet, to še ne pomeni, da gre za tehnično vezane investicijske objekte.

    4. Žal pa morava oba ugotoviti, da pa se bo za tiste vitalne objekte, brez katerih se stadiona ne da samostojno uporabljati (tri uvozno-izvozne rampe, dovozna Štajerska cesta, poklabliranje daljnovodov), ali pa brez katerih se shopping sploh ne da uporabljati (2. faza ureditve trgovskega centra - vsa gradbena dela razen grobih) res moral začeti ločen postopek, kakor je bila vložena vloga in kakor so na MOP eksplicitno zapisali v gradbenem dovoljenju. No, kdaj naj začnejo s postopki (po zakonu in zdravi pameti bi morali začeti prej kot za stadion) niso predpisali, da pa bi končali z uporabnimi dovoljenji pred letom 2010 pa bi bil čudež.

    5. Spoštovani g. Jani J, ali ste za potrebe gradnje Štajerske ceste že morda opazili, da bi se že rušili in gradili nadomestni objekti Koželjeva 20 s pripadajočimi objekti ter objekti vrtnarije Ravnikar? Ali Vam je morda znano, da so “časovnice” materialna kategorija?

    Lep dan
    Miha Jazbinšek, univ. dipl. inž. arh.

  • kaktus je rekel/-la:

    PETER@,še tako nazorno prikazano redosledje postopkov te ne prepriča in živiš v iluziji, da dela tvoj občinski “meneđer” prav in da imaš sam prav. Mnenje drugih, kot pisanje novinarjev postanejo pljunki . Tvoje mnenje je ” fikcija”, če je glava nora, trpi celo telo. Ali ti še sam bog ali BOG lahko pomaga, dvomim ?! Ti pa rajši piši, piši, piši o tistem kar misliš, da znaš in veš, sicer te bo pa kritična javnost popravila. Danes je vseveč izobraženih, tudi otrok, ki te preraščajo in vse manj prostora za filozoferje tvoje ravni !

  • jajo je rekel/-la:

    Hm, pa so se tele fatamorgane uresničile. V volilnem letu.