7. april, 2009 | Denis Sarkić

Sporazum za kulturnike

Podpisane spremembe h kolektivni pogodbi za kulturne dejavnosti.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ministrica za kulturo Majda Širca je s predstavnikoma sindikatov GLOSA in SVIZ podpisala aneks h kolektivni pogodbi za kulturne dejavnosti o uveljavitvi poklica prvaka oziroma vrhunskega glasbenika, z ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs in ministrom za finance Francijem Križaničem pa še spremembe pogodbe o nadomestilu za sindikalne zaupnike. “Pri spremembi kolektivne pogodbe gre za določanje čisto formalnih pravil med ministrstvom in sindikati, gre za dopolnitev in predvsem za uveljavljanje še enega poklica, prvaka na področju glasbe,” je za med drugim povedala Širca. Naziv “glasbeni prvak” je bil po besedah Širce do sedaj spregledan, ministrstvo in sindikati pa so se uskladili tudi glede pravil, na kakšen način se lahko ta naziv uveljavi.

Aneks h kolektivni pogodbi za kulturne dejavnosti o uveljavitvi naziva prvaka oziroma vrhunskega glasbenika je Širca podpisala s predsednikom Sindikata kulture Slovenije (Glosa) Dorom Hvalico in glavnim tajnikom Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirjem Štrukljem. Širca je hkrati podpisala tudi spremembe in dopolnitve kolektivne pogodbe za kulturne dejavnosti, ki določajo višino nadomestil sindikalnim zaupnikom v kulturnih zavodih in ostalih institucijah. Ostali deli pogodbe ostajajo nespremenjeni, po besedah ministrice pa so usklajevanja potekala “tekoče in brez večjih turbulenc”.

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano
  • lala je rekel/-la:

    Ma nej grejo, vsi kulturniki in t.i. svobodni umetniki nekam v p….., sej ne da bi imel kej proti kulturi, nej si sami začnejo plačevat prispevke, poznam kr nekaj umetnikov, ki živijo na račun vseh državljanov, samo okoli se vozijo pa v 50-60000€ vrednih avtomobilih, nasploh je pa zanimivo poslušat človeka, ki je v prejšnem mandatu jajcal naj se RTV prispevek zniža, sama ga bo pa sedaj povišala, mislim, da za ne tako majhno cifro!!!!

  • neemocije je rekel/-la:

    Korak v lepe partijske čase, ko so komunisti plačevali kulturnike , ki so delali za njih.
    In veste kaj? Velikanska večina se jih je z veseljem prodala…… hlapci pač……

  • kaktus je rekel/-la:

    Kulturniki, skoraj sami uživači in podrepniki. Za čas vlade JANEZA JANŠE je vsa kulturniško-pisateljska elita dobesedno blaznela od nezadovoljstva. Kje je sedaj ŽABOT, A. NOVAK, PAVČEK ‘?
    Slednji je celo pesnil “glorio” tajkunu Jankoviču. In končno je pokazala svoj rilec DESA (to je njen izraz) kulturnica, s preko sto centov težkimi kompleksi, na oddaji “Spet doma “. V zadnji št.brezplačnika “Total”,je še aktualnemu premieru nadela rilec, da ji še nikoli prej ni šlo tako slabo. Na nacionalni TV pa itak ni drugega za videti kot maše in govejo muzko! Kot pisateljica, je po poročanju, samo v letu 2006 zaslužila od posoje njenih knjig v knjižnicah milijon šestotisoč tolarjev (1.600.000-tolarjev ! BLOGERJI KAJ MISLITE VI !

  • rukar je rekel/-la:

    RAZVPITI pisatelj in loca-lni ljubljanski politik Peter BOŽIČ je zelo nezadovoljen, ker smo mu “dali” samo 1420 EVROV kulturniške penzije, Tako da veste kako zelo hudo gre” kulturniškim prvoborcem”!
    PREBERITE ZADNJO ŠT, ” REPORTERJA ” ! K temu pa niso prištete sejnine in ostali “cukrčki” mestnega meneđerja !