9. april, 2009 | Maja Andlovic

Incident na fakulteti

Incident na ljubljanski Filozofski fakulteti.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Včeraj je na ljubljanski Filozofski fakulteti potekala krogla miza z naslovom Sovražni govor, nacionalizem in neofašizem v Sloveniji. Na okroglo mizo je prišla tudi skupina osmih fantov, ki so enega izmed udeležencev fizično napadli. Ta je namreč okroglo mizo snemal s fotoaparatom, prav tako je posnel tudi fante, ki so se ob prihodu opredelili za nacionalsocialiste, naj pa bi bili člani t. i. “skinheadov.” Ko so opazili, da jih nekdo snema, so nekateri začeli odhajati, drugi skrivati obraze, eden pa je snemalcu izbil fotoaparat iz rok, vendar je posnetek ostal ohranjen.

Posnetek iz fotoaparata:

Policija, ki je prišla na kraj dogodka, nadaljuje s preiskavo v zvezi kršitvijo javnega reda in miru ter kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Tako študentje kot Filozofska fakulteta pa so tovrstno nasilje obsodili.

Dve študentki, ki nista želeli biti imenovani, sta nam dogajanje natančneje opisali in poudarili, da incident dokazuje nujno potrebo po debati o pojavih nestrpnosti, ki jih v slovenskem prostoru ni malo.

Maja Andlovic

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
121 x komentirano
  • janez je rekel/-la:

    Če ne bi bili na isti valovni dolžini se niti ne bi ukvarjali z njimi.

    Zakaj lahko marginalci pretepajo pričo na sodišču. To je teptanje pravne države. Kje je gospodična Kresal? V modnem salonu?

  • kvikl cvikl je rekel/-la:

    je blo to zmenjeno?

    Močnik in Gregorčič -to je res dobitna kombinacija..

  • Študent je rekel/-la:

    Fantom so naredili veliko krivico… sem si ogledal predavnaje in stvari niso tako črno-bele kot so jih prikazali mediji.

    Bog pomagaj FF, če se izve kako so stvari dejansko potekale ob samem prihodu obritoglavcev…

  • andraž je rekel/-la:

    Ja, @Študent. Kaj si zdaj pameten. Obrazloži, če kaj veš, sicer ne pametuj. Sploh pa ne vem kako bi lahko bog pri tem pomagal. Res ne.

  • luka je rekel/-la:

    mah nism rasist, sam v Sloveniji se je res preveč razpaslo čefurjev…..a ljudje nismo tolk zlo tolerantni, kokr bi eni radi vidl,da bi bli….

    skinom pa svetujem, da grejo razsajat rajv v štepanca al pa fužine….

  • Simika je rekel/-la:

    … to me spominja na desant na novosadsko FF, ko so leta 2003 grozili celo dekanu… sramota. Pa še ena črna pika za našo, že tako čist omadeževano FF…

  • levi je rekel/-la:

    ka je možno dobit posnetek debate??

  • Črni Gad je rekel/-la:

    Ko vidim tole obrito bučo na prehodu za pešce, bom pozabil bremzat.

    luka, ti si rasist zato te čaka fojba, če boš nadaljeval

  • Tanaš je rekel/-la:

    Hahaha Črni Gad, ena sama strpnost te je.
    Joj kako boga beseda je strpnost, prav nič ji ne zavidam, zlorabljena non stop spredaj in zadaj.

  • Edi je rekel/-la:

    Kaplja in kaplja, in ko se bo nakapljalo se bom jaz odselil iz te države, saj tukaj vladajo marginalci z opravljenimi 3 razredi osnovne šole, ki so jim glavo oprali z “domoljubjem” in sovraštvom proti vsem kar ni “našega”. Ko bi imeli kaj pojma o filozofiji bi se rajši skrili doma v klet. Uporabljati znajo samo svoje mišice - fizično moč lahko pridobi čisto vsak, izobrazbe nekateri pač niso sposobni pridobiti.

  • mistique je rekel/-la:

    Skinheadovska subkultura ni tako zelo črno bela, kot je črnobel pogled na svet marsikaterega skinheada…Dogodek na FF je se je odvil v povsem skinovskem slogu, kar niti ni presenečenje…Odmevno, direktno, nastopaško…smešno…žalostno :)) Mi je pa vseeno všeč, da zagovarjajo svoja “stališča” (lepo, da niso nobenga pretepli - pohvalno) četudi so to lahko stališča nekoga, ki mladino uporablja za doseganje lastnih ciljev…kva pa veš…Je pa res, da so časi častnih skinov davno minili…včasih so mel “jajca” hodit sami po deželi Sloveniji in ne kod čredica črnih ovac :))

  • levi je rekel/-la:

    ja po mojem mnenju težko najdeš kakšno državo razen skandinavskih,sam meni je premrzlo tam, tak da če maš kak predlog?? meni osebno kaplja že preko roba:)

  • kozhman je rekel/-la:

    zlo

  • kozorog je rekel/-la:

    To je natančen opis?

    Incident (razbit fotoaparat) se ni zgodil na predavanju. Zgodil se je na hodniku, ko je snemalec zalezoval samooklicane nacionalsocialiste pri odhodu iz fakultete in navkljub večkratnim pozivom nadaljeval s snemanjem.

  • Podpis je rekel/-la:

    Če nestrpnost narašča se je treba vprašati zakaj je temu tako. Oni bi se samo nekaj borili proti temu. Ampak to bo po mojem samo poslabšalo vse skupaj.

  • kozhman je rekel/-la:

    @15: pa saj trenutno ni janševizma, da bi bilo fotografiranje paravojaških provokatorskih pezdetov prepovedano paravojaških provokatorskih pezdetov prepovedano paravojaških provokatorskih pezdetov prepovedano paravojaških provokatorskih pezdetov prepovedano paravojaških provokatorskih pezdetov prepovedano paravojaških provokatorskih pezdetov prepovedano

  • Skala je rekel/-la:

    Če upoštevamo vse tu povedano in prebrano in potegnjemo črto, ugotovimo naslednje:

    1) Skupina ljudi, ki se je udeležila okorogle mize, je postala tarča nestrpnosti in obreganja okolice. Brez, da bi naredili kar koli narobe ali kršili kak predpis.

    2) Poleg tega, da se je okolica obregala v njih, se je, nadalje, še javno in naglas začela ukvarjati z vprašanjem “KDO” so?

    Ugotavljanje brez povoda, “KDO” je nekdo, je nezdružljivo z dostojanstvom človeka. Praksa spominja na nacistično nemčijo, ko so sovražni prebivalci na vsakem koraku želeli, da se ve, “KDO” so židje.

    3) Nikjer ni znakov, da so prireditelji okorgle mize poskušali preprečiti opisani sovražno prakso.

    4) Pojavil se je fotograf, ki je kljub očitnem nelagodju te skupine zaradi prej opisanih pojavov, nevljudno silil v njih in bliskal z flešem. Zaradi družnebega pritiska je skupina sklenila, da zapusti prireditev, ki so jo obiskali predčasno.

    5) Fotograf z vsiljivim vedenjem ni prenehal in je skupino sledil po hodnikih fakultete. In šele takrat je nekomu zavrelo in pri tem se je poškodoval fotoaparat.

    Kdo je kriv? V pravnem smislu gotovo tisti, ki je poškodoval tujo lastnino.

    V moralnem smislu pa nestrpna okolica in zlasti prireditelji, ki je dolžan skrbeti za red na svoji prireditvi.

    V prvi vrsti: odgovren je prireditelj, ki bi se moral opravičiti tej skupini za to, ker je dopiustil, da je bila žrtev izključevalnih praks.

    http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=forum&op=viewtopic&mode=viewtopic&topic_id=35743&forum=113&start=80

  • kozorog je rekel/-la:

    kozhman: zalezovanje ljudi proti njihovi volji je torej dovoljeno?

  • Aschmodei je rekel/-la:

    Kakšne izključevalne prakse neki, na tem mestu kakšno posebno teoretiziranje nima nobenega pomena. Tipi so pač prišli izzivat, podobno kot prihajajo na Metelkovo in verjetno še kam drugam.
    Človeka lahko pred paralmentom sredi dneva nalomijo kot zverino, zdaj pa očitno že na faksu nismo več varni, heh.

  • luka je rekel/-la:

    skala ….hm zanimiv pogled, bi se človk kr strinjal….
    sej mogoče so hoteli samo sodelovati na konferenci in povedati svoje mnenje….

  • luka je rekel/-la:

    biti liberalen namreč pomeni, spoštovati vse, tudi tiste, ki mislijo, da je treba vse čefurje deportirat….pač posluša se oboje argumente, mogoče pa kdo koga prepriča v nasprotno….

  • lala je rekel/-la:

    Teli AKA skin hedi zelo težko kej argumentirajo,še manj da bi se vključevali v debato, ker ljudje z velikostjo možganov buckine glavce pač verjetno ne poznajo abecede in verjetno nimajo osnovnih govornih sposobnosti, opredelili so se kot naciolal socialisti pa verjetno pojma nimajo kaj je nacional socializem, skratko poznam male živali z večjo pametjo kot tile naziji!!!!!!!!!

  • Peter K je rekel/-la:

    to, kar je povedal skala, je najbolj celovit in trezen komentar glede dogodka.

  • Turek je rekel/-la:

    @luka, skala in podobnim “veleumom”: Svoboda ne neomejena, je omejena s svobodo drugega. Nekomu, ki drugemu odreka njegovo svobodo (nacijem), je treba tako delovanje preprečiti. In pika. Po vaše je torej treba tolerirati tudi Hitlerja?!?!?!?! Dej premisl, kakšne nebuloze pišete, popijte kozarec toplega mleka in se pomirite.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Kakor levičarji so se v tem primeru pokazali za izredno nestrpne, pa se je končalo le z razbitim fotoaparatom. Komaj so čakali na kaj takega, da se lahko pred svojimi puncami na forumih pokažejo kot pravi branilci česa že. Zaradi komentarjev drugje sem že dobil oznako “fašist” in da “nisem nič naredil proti zvezi NATO”, tako kot nek osebek, ki mi je očital “desnosučnost”.

    Pojem FAŠIZEM izhaja is besede fascio, kar pomeni BUTARA s sekiro, simbol POVEZANOSTI in moči. Kdorkoli se torej GRUPIRA v skupine, ki pomenijo več kot posameznik, je že neke vrste fašist. In običajni anarhisti tega nekako ne razumejo. Kot panksi ne, ki so se uprli klasični modi in sami zapadli v novo, drugačno pač, a vendarle - modo.

    Poniževanja, degradacije, diskvalifikacije “skinov” v medijih so dobili domovinsko pravico, primer nasilja - fizičnega obračuna s pričo - specifične skupine Romov na slovenskem sodišču pa se je nežno prekril v “spoštujmo drugačnosti”.

    Žalostno je, da so taki dogodki kot naročeni za vladajoči razred. Naj se ljudje zaletavajo drug v drugega, tako vsaj ne bodo mogli hoditi v isto smer rešitve.

    Mediji so dobili še eno priložnost za razvrednotenje pojma “domoljubje”, hkrati pa je bil ravno včeraj tisti dan, ko je US odločalo o ustavnosti zakona o ratifikaciji protokola o pristopu Hrvaške v pakt NATO.

    Je levica naredila karkoli, da do širitve zveze NATO ne bi prišlo?

    Ne, celo “solidarizirala” se je - v resnici s hrvaško politično elito - s hrvaškim narodom, češ - poglejte, kako močno si želijo v NATO, zbrali so le 126.000 podpisov, morali bi jih pa 450.000 za referendum.

    Geopolitična slepota slovenske levice in njena intelektualna podhranjenost sta enaki kot leta 1941, ko je morala KP čakati na navodila iz Moskve po 22. juniju, da je pričela s “pravim odporom”.

  • Matjaž H. je rekel/-la:

    Zanimivo razmišljanje o toleranci in pogovoru z nacisti. Če so se fantje predstavili kot nacionalsocialisti (beri: nacisti), bi jim prireditelji morali takoj pokazati vrata. Ali celo poklicati policijo. Nacizem je kar v lepem delu Evrope prepovedan.

    Pozivanje na dialog z ljudmi, ki zagovarjajo koncentracijska taborišča, večvrednost neke rase in podobno, je vsaj neokusno. Spominja me na to, da bi pozivali, naj taboriščniki iz koncentracijskih taborišč kulturno in strpno izmenjujejo svoja mnenja, “morda bo pa le kdo koga prepričal.”

    Bodimo resni!

  • Matjaž H. je rekel/-la:

    V zadnjem stavku mojega prejšnjega komentarja se je zgubilo nekaj besed. Zato ga ponavljam.

    Zanimivo razmišljanje o toleranci in pogovoru z nacisti. Če so se fantje predstavili kot nacionalsocialisti (beri: nacisti), bi jim prireditelji morali takoj pokazati vrata. Ali celo poklicati policijo. Nacizem je kar v lepem delu Evrope prepovedan.

    Pozivanje na dialog z ljudmi, ki zagovarjajo koncentracijska taborišča, večvrednost neke rase in podobno, je vsaj neokusno. Spominja me na to, da bi pozivali, naj taboriščniki iz koncentracijskih taborišč kulturno in strpno izmenjujejo svoja mnenja z zahovorniki teh taborišč v smislu: “morda bo pa le kdo koga prepričal.”

    Bodimo resni!

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @Turek: Malo se poglebi v zgodovino in preštudiraj, kako je svetovni velekapital FINANCIRAL vzpon A. Hitlerja in nato razvoj nemškega vojaškega stroja, hkrati pa so financirali tudi razvoj vojaškega stroja J. V. Džugašvilija. Oba stroja sta trčila v Stalingradu, posledice so znane, profiti pa nerazkriti.

    A enaki, ki so financirali takrat, se igrajo tudi danes, zato so personifikacije zla, kot jo omenjaš, le voda na njihov mlin. Vedno bodo lahko namreč našli igralce, primerne za določene vloge, za vladajoče so dosti bolj važne NALOGE.

    Agresija ne bo rešila ničesar. Agresija proti agresiji tudi ne, to si želijo le latentni agresivci, med katerimi si tudi sam.

    Zaskrbljujoče je, kako se nihče od “levičarjev” ne postavi v bran osebe, ki se je upala s svojim osebnim pričevanjem na sodišču zoperstaviti romski mafijski družini in je zato prejela fizične poškodbe. Kje je bila varnostna služba, kje policija? Je to sporočilo vsem pričam v Sloveniji? Fasali boste takoj, ko pride vaša želja po Trenutku resnice!

    Svoboda govora nastopajočih na okrogli mizi na FF je že dolgo časa zagotovljena, vsi so preverjeni kadri “levice”, sposobni bolj ali manj praznega govoričenja. Kaj ni mogoče videti, kakšne umotvore so proizvedli tokrat, da se preveri moč njihovih idej? So pripravili kak konkreten družbeni načrt za prihodnost ali so spet le “diskurzirali” v prazno, pri čemer so drugače misleče netolerantno napodili iz svojih svetišč? Praznine v glavah in srcih ne moreš večno prikrivati.

  • Turek je rekel/-la:

    Blaž: kozarec toplega mleka priporočam. Pa kamilce ali metin čaj. Boš videl, kolk boljš se boš počutil.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Matjaž H. da nisi slučajno Hanžek, ker potem te - netolerantneža - vrnem na osnovno vprašanje diskriminacije politični strank v tej državi, ki se tudi med tvojim mandatom ni rešilo.

    Če je tvoj način reševanja problema “skinov” njihova dodatna izolacija v družbi, potem tlakuješ pot v družbeni razkol, namesto, da bi se odprta vprašanja resnično razčistila.

    Kot sem dejal prej, so za vzpon A. Hitlerja, za njegov vojaški razcvet in seveda TUDI za obstoj koncentracijskih taborišč predvsem ODGOVORNI tisti, ki so ga financirali - to so pa zahodni bankirji, tudi židovskega/judovskega porekla, da ne bo pomote. Njihov načrt je bila namreč ustanovitev države Izrael, za kar pa so potrebovali dovoljšnjo krvavo setev.

    Če tega ozadja ne upoštevaš, potem gledaš v zgodovino izmaličeno in polovičarsko, s polovico možganov - levo ali desno, odloči se sam.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @Turek: Hvala za lepe želje. Kaj pa “diskurz”? Jaz bi se tako rad igral “diskurz” s teboj…

  • Turek je rekel/-la:

    Všeč mi je, da si dal narekovaje, ker diskurz brez narekovajev pri taki temi ni možen.

    Še nekaj pomirja: nabiranje regrata si malce zamudil, je pa na Krasu in Istri sezona špargljev. To nabirat in zaužit je tudi pomirjujoče.

  • en_tipson je rekel/-la:

    “Kot sem dejal prej, so za vzpon A. Hitlerja, za njegov vojaški razcvet in seveda TUDI za obstoj koncentracijskih taborišč predvsem ODGOVORNI tisti, ki so ga financirali - to so pa zahodni bankirji, tudi židovskega/judovskega porekla, da ne bo pomote. Njihov načrt je bila namreč ustanovitev države Izrael, za kar pa so potrebovali dovoljšnjo krvavo setev.”

    Daj, povej, kaj ima to zveze z nasilnimi skini, ki lomastijo po Sloveniji?

  • Podpis je rekel/-la:

    Liberalce in antifašiste se ne da premakniti niti za milimeter. Njihovi argumenti niso logika, temveč trma in vpitje. Za nacionalsocialiste pa sploh vem ne, kakšni so njihovi argumenti. Tudi to, po mojem pove veliko.
    Blebetati je izredno lahko, kaj pametnega povedati pa malo manj. Ampak blebetanje je samo šum brez perspektive. In antifašisti nimajo prihodnosti zaradi svoje protiljudskosti. Oni govorijo o diktaturi večine nad manjšino, ta problem bi pa reševali z diktaturo manjšine nad večino. So v svoji srži nedemokratični in proti ljudem.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @Turek: Meni je beseda “diskurz” rahlo nagnusna, izvira pa iz laboratorijev FDV-ja, zato jo dajem v narekovaje. Ker sam se dosti raje pogovarjam, kot “diskurziram”. Moraš biti presneto utrjena oseba (ali lobotomizirana), da uporabljaš besedo “diskurz” kot nekaj vsakdanjega. Tako izvajajo NLP (nevrolingvistično programiranje) na FDV in FF. Sem ravnokar zaužil sendvič z regratom, hvala za branje misli :)

    @en_tipson: Prvič niso ravno nasilni, vsaj ne v primerjavi z nasilno mafijsko združbo Strojanovih. Drugič, lomastijo medvedi po gozdu, ti fantje so povečini orientacijsko zgubljene dušice, ki vidijo krivice - tako kot jih vidijo kakšni anarhisti - in jih želijo na svoj način odpravljati. Oni odstavek sem napisal Matjažu H., ker je bil tako drzen v svojem pravičništvu, da ni upošteval enega enostavnega dejstva - koncentracijska taborišča so se primerila med II. svetovno vojno, kar pomeni, da je od tega več kot 60 let. Danes očitati mladini, da ne pozna zgodovinskih dejstev je enako arogantno in nasilno, kot je bilo arogantno in nasilno začetno izločanje židov iz nemške družbe v 30-ih letih.

    Kje je čut za pedagogiko? Kje je graja šolskega sistema, ki očitno poneumlja naše otroke? Kje je želja po sožitju in nerazdvajanju?

    Zato sem mirne duše napisal, da so levičarji pokazali dosti več sočutja do razbitega fotoaparata kot do razbitega obraza Predraga Zogoviča. Kar je zaskrbljujoče.

  • aja je rekel/-la:

    No, to je pa krasno,
    lepo se vidi kam plove ta država, najprej želijo rehabilitirati kolaborante z okupatorjem, potem zagovarjajo skin heade, kaj bo naslednji korak, javna linčanja na mestnih trgih?

    Pa kje ste, intelektualci? Kako morete dopuščati vse to? A nobenemu ni več mar v kakšni državi živi?

  • miš je rekel/-la:

    Čemu skrivanje in zakrivanje obraza pred kamero? Kdor je prepričan v svojo ideologijo, bi izkoristil trenutek pozornosti in glasno izrazil svoje stališče v kamero/fotoaparat. Sploh pa snemanje ljudi na javnem mestu ni kaznivo.

    (Tile nacisteki mi bolj delujejo kot otroci, ki prihajajo v puberteto in pozornost zbujajo z metanjem petard v smetnjake, doma ko jih pa ati po riti tepe, pa jokajo.)

  • kozorog je rekel/-la:

    miš, ne velja isto tudi za obe “pojasnjevalki dogajanja”? Čemu skrivanje, če stojita za svojimi trditvami?

  • en_tipson je rekel/-la:

    “Prvič niso ravno nasilni, vsaj ne v primerjavi z nasilno mafijsko združbo Strojanovih.”

    Ki seveda hodi na shinheadovska zborovanja in tam spravlja ljudi ob živce?

    “Drugič, lomastijo medvedi po gozdu, ti fantje so povečini orientacijsko zgubljene dušice, ki vidijo krivice - tako kot jih vidijo kakšni anarhisti - in jih želijo na svoj način odpravljati.”

    Ja - s pestmi. Več ti o tem vedo povedat katerikoli vrli Mariborci, ki so imel kdaj priložnost naletet na skupino teh ubogih nerazumljenih mladeničev zvečer v mestnem parku…obnašanje skupine skinov je dokaj opisljivo z glagolom “lomastenje”. No, morda s to razliko, da medvedi okrog hodijo sami, trezni, in ne iščejo ljudi za prebutat.

    Če tega še nisi osebno doživel…začne se z verbalno provokacijo, stopnjuje v pesti. Verbalna provokacija? Ja, ponavadi nanjo odgovori en sam človek ali pa dva, in po tistem, ki odgovori, začnejo pesti prve padat. Njegovi se nato razbežijo bodisi so nalomljeni. To je vse. Aja, pa ko pride policija, ni tam niti enega od ponosnih skinov več.

    “Oni odstavek sem napisal Matjažu H., ker je bil tako drzen v svojem pravičništvu, da ni upošteval enega enostavnega dejstva - koncentracijska taborišča so se primerila med II. svetovno vojno, kar pomeni, da je od tega več kot 60 let. Danes očitati mladini, da ne pozna zgodovinskih dejstev je enako arogantno in nasilno, kot je bilo arogantno in nasilno začetno izločanje židov iz nemške družbe v 30-ih letih.”

    …s to razliko, da so židje v nemški družbi v 30. letih 20. stoletja živeli v zaprtih skupnostih in imeli zelo malo stika z vednostjo okolice; osnova židovske družbe je, jebat ga, skrajno konservativna. Tile fantje pa imajo internet, imajo mobitele in videvajo folk izven svojega družinskega kroga, skratka dnevno kontaktirajo z realnostjo. Zato za njihova dejanja ni opravičila.

    Resno, kje živiš, da zagovarjaš skine? Nihče ne mara skinov, in z razlogom.

  • en_tipson je rekel/-la:

    @kozorog

    Da ju skini ne prepoznajo in nalomijo naslednjič na cesti, jasna stvar.

  • miš je rekel/-la:

    Strah rodi nasilje in nasilje rodi strah. :(

  • luka je rekel/-la:

    nasilje je tudi to, da vsiljuješ drugim; vsi smo enaki, vsi smo super imejmo se radi, pociganimo slovenijo…

  • en_tipson je rekel/-la:

    @luka

    A si videl v zadnjem času kakšnega liberalca, ki bi to mnenje nasilno (s pestjo in premočjo pet na enega) vbijal v glavo ubogemu skinheadu?

  • luka je rekel/-la:

    ej sej kle so bli skinheadi tepeni:)

    sicer pa mislim, da večinoma zganjajo fizično nasilje pripadniki tistih skupin, ki se jih tako hudičevo želi vključiti v našo družbo….poglej samo npr samo rome in čefote….

  • en_tipson je rekel/-la:

    No glej, iz prve roke vem, da fizično nasilje zganjajo skini, če to počnejo tudi romi in čefoti, si s tem povedal samo to, da so skini isti kot romi in čefoti. =P

    In ne, niso bili tepeni. Fizičen napad =/= verbalen napad. Ta drugi boli samo, če si ga vzamem k srcu. Ta prvi boli ne glede na karkoli. Ne relativizirej.

  • medek je rekel/-la:

    Kateri slovenski politik jih je spustu s ketne? In, če ni slovenski politik mecen, potem bi vsaj vsevedi 007 Plemeniti moral vedeti kdo mu dela konkurenco.

    Ampak jaz menim, da so le dim za SD kljukaste križe.

    En je že prej drapnu nekej in potem so vdrl in narisal kljukaste križe, zj pa tole.

    Kdo pumpa tele mladce, mogoče brezmadežna Cerkev, če že ni nek politik, ker en jih je napihnil. Mogoče kaka “bivša davčna oaza”.

    Kaj pa pravi policija, kdo piše recepte?

  • Črni Gad je rekel/-la:

    Luka, zakaj lepo ne ugasneš vseh aparatov, ki imaš priklopljeno no elektriko, ki jo je izumil len čefur. Tak genijalc kot si ti, bi lahko takoj našel iznašel alternativni vir energije.

    en_tipson, motiš se, bolane misli, se širijo kot virus in pripeljejo do dogodkov, kot so 2. svetovna vojna, 9/11 ali Darfur, normalna populacija pa mora trpeti in sanirati škodo, ki jih taki imbecili sprožijo. Take bolane glave je potrebno zdraviti ali pa odrešiti lastne eksistence, da ne okužijo okolice, predvsem mladine, njihova telesa pa vrniti materi naravi, da so lahko maksimalno koristni, kot gnojilo za hrano ali pa predelavo v nafto. Ko gledam te bolane idiote, mi je takoj jasno da tukaj ni nobene škode za svet, če jih sploh ne bi bilo, ker bodimo odkriti, niso to ravno bazen bodočih Einsteinov, Tesle in izumitelji zdravila proti raku, ki so zgrešili vpis na faks za kakšno točko ali pa jim je mesto odvzel kakšen južnjak.
    Pa tudi pridni delavci niso, vsaj na zavodu jih ni nikoli za vidit. Gre za navadno cestno golazen, ki temelji večvrednost lastne eksistence na tem, komu je njihova mama dajala noge narazen.

    Še dobr da so šli vsaj enkrat na faks pogledat, drugič ga bodo vidli verjetno samo kot nočni pazniki ali pa čistilci, vendar dvomim, ker čistilci morajo delat, paznik pa samo sedi na riti, kar pa nedvomno so.

  • luka je rekel/-la:

    črni gad, pa ti si rasist….

  • samo je rekel/-la:

    kaj pa levičarski skinheadi, kot v angliji?
    ska in to….to mamo pri nas?

  • lala je rekel/-la:

    Pa ne samo rasist, še egoist, idiotist, ignorant, ……… eni grejo na faks saj kej pogledat, ti ga od daleč še nisi vidu, ker bi tako vedu, da bolane misli, naredijo bolane ljudi, kar pa nima popolnoma nobene zveze s svetovno politiko, še manj pa z vojnami, vojne so vsaj od nekje L.1700 čista ekonomsko pridobitvena obrt, ki jo vodi par dominantnih dinastij, ki imajo v lasti finance, industrijo in politiko in seveda medije, ki proizvajajo take nevedneže kot si ti!!!!!!

    THERE IS NO WEALTH LIKE KNOWLEDGE, THERE IS NO POWERTY LIKE IGNORANCE!!!! to so besede pametnega muslimana in imam občutek, da prvega ti drastično primankuje, drugega imaš v izobilju!!!!

  • zoran je rekel/-la:

    obrite glave in glavce

  • Semso je rekel/-la:

    Ce je nekaj prepovedano, naj se lepo kazensko ovadi, se preden pride do incidenta. zadeva se elagantno resi recimo tako, da v duhu demokracije zavedeni mladenici lahko sodelujejo na diskusiji odprtega tipa, medtem pa se poklice policijo, ki jih popise in poklice njihove mamice in ocke. seveda se med diskusijo zbere tudi dokazni videomaterial za ovadbo. boljse so male eksplozije, ki izumrejo do naslednjega dne kot pa apriorno zavracanje in polaganje terena za mascevalno grupiranje-velike eksplozije. me zanima kako bi se vsa ta vrla odprtost FF obnesla ob agresivnih romih na primer?
    Bi pa imel še eno pripombo na vse te vrle levicarje zadnjih let, ki se gojijo na ff in fdv. Sam nisem desnosucni da ne bo pomote. No ti novi levi polnoritnezi srednjega razreda imajo polna usta antiokoljskosti zda, povzemajo delcke idej, ki jih sploh ne razumejo v vsem tem pa ne znajo iti na ceste, in se niso zmozni odpovedati niti delcku svojega standarda, da bi lahko kje drugje bil svet boljsi. s polno ritjo je lahko srat. z zadnjo verzijo maca in nokie pred sabo pa tudi. zato ff diskuterji. ko boste zacutili realnost tal pod nogami in dobili jajca za resnicno akcijo, se oglasite.

  • Nikolovski je rekel/-la:

    @SEMSO: Podpišem!!!! :D

  • lala je rekel/-la:

    SEMSO: dobro napisano, bi se strinjal!!!

    NIKOLOVSKI: kaj maš pa ti za podpisovat mi pa ni glih čist jasn, vsaj če si ta Nilolovski, ki je še nadolgo nazaj lezel v rit Levici!!!! OK baje nisi polnoritež, ali pač, glede na to da ga Golobiču vlečeš???
    Sej štekam, za dobr dnar vse!!!! vedno pride prav!!!!!

    http://www.youtube.com/watch?v=sfYJRKHm8NE

  • rukar je rekel/-la:

    DEKLETA, NA GOBEC SO VAS MORALI, SAMO VAS DRUGI BRIGAJO OD PEDROV , LESBAČ IZBRISANIH, LENUHOV STROJANOV SAMO SLOVENCI NE, KI ŽE CRKUJEMO V SKRBI ZA DRUGE ! KDO VAM OMOGOČA ŠOLANJE IN VAŠO BREZSKRBNOST ?!

  • KAKTUS je rekel/-la:

    SEDANJA POLITIKA TO RABI , ČE NI TO SAMA NAROČILA, DA SE ZADEVE, POZORNOST, PREUSMERI OD TE OBLASTI, KI NAM PRIPRAVLJA POGREB !

  • lala je rekel/-la:

    KAKTUS: tudi sam sem že pomislil na to, vendar po drugi strani, je bil incident premajhen, da bi celo slovenijo zamotil, danes se s tem nihče več ne ukvarja,se pa strinjam, da nam vlada pripravlja pogreb, zdele sem slišu za tele zadnje ukrepe, sem si reku, OK počakam, da vidim kaj predlagajo, ampak tole kar so predlagal ja res pogreb, pa je sama beseda še premehka, zdej pa res mislim DA BI BILO NAJBOLJE DA VLADA TAKOJ ODSTOPI!!!!

  • Tanaš je rekel/-la:

    Meni so pa bolni idioti razni antifajevci in ostala skrajno levičarska drhal, ki se pod krinko antifašizma zavzema za svet brez mej, multikulturalizem, pedre, lezbijke, tujce, cigane, skratka za vse kar čim manj diši po nacionalnem in tradicionalnem. Misliš da to vodi v kaj drugega kot v spopade? To je razumljivo, saj se jih velika večina piše na -ić, oz. so otroci iz mešanih zakonov. Potem pa pridemo do Antifa Balkan. Imajo to srečo, da ne živijo v domovinah svojih staršev, saj bi jih razni Srbi in Bosanci že zdavnaj potolkli.
    Za take pa jaz mislim, da ne bi bilo nobene škode za svet, če jih ne bi bilo. Borijo se proti kapitalizmu, hkrati pa si želijo, točno to kar kapitalisti, svet brez mej, brez trgovinskih ovir, eno veliko svetovno nacijo. Njihovi kolegi v Strasbourgu razbijajo Mcdonaldse, slovenski antifa pa na shodu za delavske pravice veselo skače naokoli z veliko plastenko Coca Cole. Seveda, Cockta je pa ja preveč slovenska ;)
    Živijo patetična življenja po raznih Rogih, Metelkovah, Bazenih, podmladkih političnih strank, enoumskih fakultetah in namesto, da bi prispevali svoji skupnosti, se ukvarjajo z marginalnimi skupinami.
    Gre za spopad dveh idej od katerih ne bo nobena nikdar zmagala, razen v primeru dokončnega spopada. Je pa “desna”, ne nacionalsocialistična - ki je prav tako na na margini kot ideja antifa, temveč desna-domoljubna, gotovo bolj sprejemljiva.
    Če pa želite multikulti pa pojdite v ZDA, VB, FR, NEM … Slovane pa pustite, da so bratje. V veliki večini beli pogani, ateisti, katoličani, pravoslavci in protestanti.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Rukar, a te ni nič sram, da pozivaš k nasilju proti osebam ženskega spola oziroma se z njim strinjaš? Govedar brez manir.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Sej mi je čist hudo za vas, reveži, ko vas bojo pršli snemat pa slikat iz ta velikih časopisov in televizij, ko pa vam je že pr eni kameri nerodn ;)

  • Nogavička je rekel/-la:

    Podobnik, Žerjav in Pahor, ste zadovoljni s svojim nedavnim delom.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Vse tole prepucavanje z Babičem, Luko, skalo … je čist brez veze.

    Še enkrat bom spomnil na uprizarjanje resnice nacistov v medvojni Nemčiji in njihov vzpon. Dediščina Jjeve vladavine se odraža na enak način v mobilizaciji dela njegovega nezadovoljnega volilnega telesa, ki se je odločil, da se stvari prepočasi razvijajo v začrtano smer in bo zato vzel stvari v svoje roke.

    Paradiranje okoli majstrovega spomenika in izkazovanje domoljubnih čustev na prešercu v Lj je bil samo uvod (naj spomnim na njihov nastop v Studiu City) v dogajanje. Ne spomnem se, da bi že kdaj poskusili rušiti akademsko razpravo tako, da bi se je udeležili in kot neme priče nečesa zloveščega grozili udeležencem. Ta provokacija je bila testiranje odziva javnosti in pristojnih organov. Nižanje praga tolerance prestrašenim in nezainteresiranim osebkom je njihov namen in voda na mlin naslednjim tovrstnim akcijam in njihovo intenziviranje metod prepričevanja v njihov prav.

    Vrhunec demokracije je svoboda izražanja. Vendar, svoboda izražanja je tudi odgovornost, saj so meje sprejemljivega diskurza jasno določene. Nenazadnje: javno in zasebno se opredeliti do dogodka in ga s kritično distanco obsoditi pač ni nestrpnost ;) ampak zdrav odnos do sebe in družbe ter priložnost za njeno očiščenje. Ne spravo, zgleda da potrebujemo očiščenje.

    … čakam torej na odziv RKC, SDS in Plemenitega, torej SNS, saj se vsi identificirajo z briljantno štiriletno vladavino ljubljenega vodje (Podobnik in Žerjav sta svoje že povedala, Pahor jim je pa imenitno držal štango). Zanimiv konglomerat idej in interesov torej. Kdo se bo distanciral od samooklicanih rešiteljev naroda in edinih domoljubov z licenco? Ste nemara v dnu dušice vsi isti?

    Predno bom deležen etiketiranja z nestrpnim levičarskim skrajnežom in balkanskim komunajzarjem (nabor etiket je zgolj vzorčen primer in bo zagotovo veliko daljši ter pestrejši) naj še enkrat izpostavim bistvo vsega:

    “Javno in zasebno se opredeliti do dogodka in ga s kritično distanco obsoditi pač ni nestrpnost ;) ampak zdrav odnos do sebe in družbe ter priložnost za njeno očiščenje.” (konča se s piko, tovarišija)

  • Nogavička je rekel/-la:

    Kaj, a vam medijski “strokovnjak” še pripravlja izhodišča, al pa ste že vsi na piru? Dejmo no, sej še ni 27. april …

  • Pumperdekl je rekel/-la:

    če lahko jelinčič poziva na uporabo fašističnih metod pri reševanju krize v parlamentu nekaznovano potem ni nič čudnega , da se dogaja kot se je na FF.

  • kozorog je rekel/-la:

    Nogavička, nima smisla s tabo polemizirat. Če si bil na kraju dogajanja veš kako je zadeva potekala in kako je bila kasneje predstavljena v nekaterih medijih (recimo na 24ur.com). Resnica pač nikoli ni bila del vaše ideologije.

    ps: še Dobranič je sposoben objektivnejšega pogleda na incident http://www.rtvslo.si/blog/filip-dobranic/neonacizem-ff-svoboda-govora-in-incidenti/24239

  • če je rekel/-la:

    Maja Andlovic, vprašanje zate. Kako to, da dekleti snemaš v kolena? Sta ti zbile kamero, ko si ju hotela v obraz?

  • Podpis je rekel/-la:

    Jaz sem bil tam, tako da lahko predstavim svoj (nekoliko manj senzacionalističen od medijskega) pogled na dogodek.
    Zadeva je potekala na hodniku in se je ravno začenjala, ko je nekdo prišel povedat, da je (kakor mi služi spomin) ‘ravno skozi vrata stopilo osem obritoglavcev.’
    To je sprožilo nekaj mrmranja, ljudje so se mi zdeli nekoliko zaskrbljeni, morda celo zadržano prestrašeni.
    Kmalu po začetku okrogle mize so se res prikazali obritoglavci in taisti sel, ki nas je posvaril pred njimi, jih je obtožil, da so neonacisti. Na to so odgovorili, da oni niso neonacisti, temveč so nacionalsocialisti. Zdelo pa se je, da je bilo ostalim vseeno za kaj točno se imajo, saj se je slišalo jasne in glasne zahteve po tem, da naj nemudoma zapustijo fakulteto. A to se ni zgodilo in strasti so se pomirile do te mere, da se je okrogla miza lahko nadaljevala. Nacionalsocialisti so obstali v ozadju, le eden izmed njih je stopil bliže pogovoru (odzadaj se je bolj slabo slišalo).
    Težko ocenim, koliko časa je preteklo med tem in ‘incidentom’. Recimo, več ali manj pol ure. Medtem časom je pogovor potekal normalno in nacionalsocialisti niso nikogar motili.
    Samega ‘incidenta’ pa se jaz spominjam nekako takole. Od nekje se je pojavil nekdo, ki je imel v roki fotoaparat in ga začel uperjati proti obritoglavcem ter jih (predvidevam) slikal. Oni so bili precej sramežljivi in se nikakor niso hoteli slikati, obračali so se stran, si prikrivali obraz z majico, puloverjem itd.
    Zgodil se je torej konflikt interesov, saj fotograf ni poslušal želja obritoglavcev in je nadaljeval s svojo dejavnostjo. Obritoglavci so ga odrivali, nekdo mu je celo namenil ( po mojem simulirano) brco, ki ga ni zadela. Ta brca se vidi tudi na posnetku, prav tako pa zahteve obritoglavcev naj fotograf fotoaparat ugasne. A očitno so se nacionalsocialisti le odločili, da bodo odšli in precej hitro, nekateri so celo tekli so se odpravili proti stopnicam. Fotograf jim je sledil in nekdo mu je, izza hrbta, iz roke izbil fotoaparat, ki je padel po tleh in se verjetno razbil. Nekateri poslušalci okrogle mize so pohiteli pogledat, kaj se dogaja, saj so obritoglavci ušli iz našega vidnega polja. Takrat je mene predvsem skrbelo za tistega fotografa, ki jim je sledil. Pogovor je bil prekinjen, a se je čez nekaj minut tudi nadaljeval.
    Tako se zadeve spomnim jaz, morda je moj spomin nepopoln glede detajlov, a je vseeno bolj reprezentativen kot članek nekoga, ki sploh ni bil prisoten.

  • Panx je rekel/-la:

    A lahko nehate skinheade enačit s temi neonacisti v prispevku ? Vsaj novinar bi moral imeti razčiščene pojme. To slabo luč meče na pravo skinhead kulturo, ki so jo mediji totalno izmaličili s temi incidenti, ki jih neonacisti povzročajo.

  • asd je rekel/-la:

    lol filozofska fakulteta!!! včasih (v grških časih) je bila filozofija zelo kvalitetna veda. zdaj pa ko je znanost potegnila iz nje vse, kar je bilo dobrega, pa ne vedo več, kaj bi ti filozofi počeli sami s seboj. so bedniki in zabušantje, ki mešajo zrak :). naj gredo raje študirat matematiko ali fiziko, če so sploh dovolj sposobni za eno resno delo, ki ima nek cilj.

  • Nikolovski je rekel/-la:

    @lala : sploh ne dvomm da teb ni jasno :D

  • Ifit je rekel/-la:

    @samo: Ja, sem zasledlil, da so v Ljubljani tut levičarski skini. Verjetno v dosti manjšem obsegu, ampak se ponekod v Šiški tudi kakšne njihove grafite vidi.

    Sicer pa je celotna anti-FA skupnost nekaj podobnega. Tudi oni so najbrž, enako kot nazi-skini, fetišisti - če kdo pozna kaj psihoanalize.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Jaz sem za skinhade in Strojane.

    Edni znajo stvari vzeti v svoje roke!

  • ShowDown je rekel/-la:

    @asd: Definitivno ti veš največ o filozofiji. Predvsem če študiraš matematiko ali fiziko. Najraje mam komentarje s strani ljudi, ko pokažejo očitno pomanjkanje le te. Predvsem ko imajo tako močne argumente kot asd. =) m0r0n

  • MEFISTO je rekel/-la:

    @ IFIT

    Se strinjam s tem, da obstojajo tudi levičarski skini!

    Na primer, NOGAVIČKA ali ŠTUMFEK po domače!

  • titofido je rekel/-la:

    Povsem se strinjam s skalo. Mislim, da je na FF precej nestrpnih ultralevičarjev, ki ne pustijo drugačnosti, pa četudi fizične ( obrite glave). Kot je razvidno iz komentarjev prisotnih, je šlo pravzaprav za grob napad ultralevičarjev na skupino drugačnih, katerih značilnost je plešavost.

  • lolita je rekel/-la:

    skine do kine!

  • en_tipson je rekel/-la:

    Mejdun, spet me je nekaj zmotlo:

    “Kmalu po začetku okrogle mize so se res prikazali obritoglavci in taisti sel, ki nas je posvaril pred njimi, jih je obtožil, da so neonacisti. Na to so odgovorili, da oni niso neonacisti, temveč so nacionalsocialisti.”

    Ni me bilo tam, a če bi bil, bi jih na licu mesta pobaral, a so prišli zgago delat ali samo drek mešat. “Nacist” je namreč okrajšava za “nacional-socialist”. Glede na to, da je od dobe “nacistov” minilo že 60 let, so vsi današnji nacisti neo-nacisti, ker pravih nacistov (takšnih, ki so prisegli Hitlerju kot člani nacional-socialistične partije) ni več…nekaj zaradi velike vojne za nemško očetnjavo, nekaj zaradi starosti.

    …okej, okej, razumem, treba je bit strpen pa ves ta jajc - torej domnevam, da bi ne zmotilo njihovih nežnih dušic, če bi jih navzoči neprikriti brutalno-ultraskrajni anarhoneolibertalistični kontrareakcionarni apologeti globalizma imenovali neo-nacional-socialisti?

    @Panx - v čem je razlika med temi neonacisti in pravimi skini? Res bi rad vedel, brez provokacije in sarkazma.

    @asd - se ti vidi, da nimaš kompetenc, da bi si smel filofaks od znotraj ogledat :>

  • RUKAR je rekel/-la:

    CONTRERAS, NIČ ME NI SRAM, ČE BI TE PUNCE KDO “NAČOHAL”, TOLIKO MANJ KOT TEBE, KI SI POVOJNE POBOJE ODDOBRAVAL ALI VSAJ ZAGOVARJAL. PREVENTIVA JE BOLJŠA IN CENEJŠA OD KURATIVE !

  • Koloradski hrošč je rekel/-la:

    Glej rukar, kaktusu se je tipkovnica pokvarila.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    @ EN TIPSON

    Naši komunistični revolucionarji so do dne, ko je Hitler prevaral prijatelja Stalina , učili, da je nacional socializem ali skrajšano nacizem le predstopnja komunizma.

    Torej so skini, kise hitro učijo, neokomunisti, ultra levičarji….!

  • highkick je rekel/-la:

    To, kar se je dogajala ni niti i od incidenta. Škoda, da niso ti nacional socialisti še par klofut zraven potalali…

  • Panx je rekel/-la:

    @en_tipson - http://en.wikipedia.org/wiki/Skinhead - Prvi odstavek ti vse pove. Nacistično gibanje je prišlo kasneje, po skinhead kulturi, v katero so zapadli nekateri izmed APOLITIČNIH skinheadov. Poznam skoraj več apolitičnih ali S.H.A.R.P.-ov kot pa neonazijev (ki vejo, za kaj se gre in niso neki novi podmladek rekrutov - 15 -17 letnikov). Drugače pa, edini “pravi” skinheadi so Spirit of 69 Skinheadi. V Sloveniji so pa pač vsi skinheadi označeni za neonaciste, kot je nam v navadi… Hruške, jabolka… ni razlike.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Rukar, se mi je kar zdelo. Pač tipično za zahojenega in seksualno zavrtega klerikalca z manirami nekdanjih prebivalcev Potočke zijalke. Se sploh ne čudim.
    Zdaj pa, kokolo, povej, na katerem mestu točno sem povojne poboje zagovarjal oziroma odobraval? Čakam na tvoj odgovor.

  • PeternaVeter je rekel/-la:

    se mi zdi da marsikdo nima pojma .
    zmeri već bo “tega”, tako dolgo kot si bodo zaželeli vodilni(vlada/eu/nwo)..)

    nis’n skin, sam plešat sem . ;)
    lp

  • luka je rekel/-la:

    no incident dobiva nove razsežnosti….:) 24ur.com ima posnetek druge strani….

    kdo je koga napadel?

    tolk se strpni, da se že nestrpni ….kekci

  • Pravi domoljub je rekel/-la:

    Skinhedi, pejte raj težit staršem, ker vam v zgodnjem otroštvu niso namenili dovolj ljubezni, da bi zrasli v socializirane osebnosti. Nihče ne mara vaše ideologije in pretvarjanja in zagotavljam vam, da boste popušili tud v tem primeru.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Torej kameradi le niste bili naključni udeleženci dogodka. In še, mi je prav vseeno kako se med sabo sami razlikujete, saj imate vsi en skupni imenovalec: nesrečno izbrano družbo.

    Kaj vse so v zgodovini že označili kot bolezen, ideologija, in metode z njo, ki vam je najbolj domača je še posebaj inovativna na tem področju.

    Ampak, mogoče bi bil zdaj primeren trenutek, da kompetentna stroka malček bolj podrobno izdela pogled na vsa ta “domoljubna gibanja in društva” in na njene pripadnike ter določi tudi kaj je patološkega pri vsem tem; na nivoju družbe je povsem jasno, bolj ali manj vsem ljudem, na nivoju posameznika pa očitno ni tako.

  • en_tipson je rekel/-la:

    @Panx: aha, zdaj štekam ja. To da se pa meče vse v isti koš, je pa slovenska nacionalna posebnost, ker se to počne tudi z južnaki, romi, študenti, politiki, izbrisanimi, anarhisti, klerikalci ipd. V bistvu ga po mojem mnenju ni v Sloveniji človeka, ki se ga ne bi dalo na en način povezat označit in izenačit z nečem pokvarjenim iz gnile preteklosti. (Jebat ga, če nisi levak, si pa klero al pa naci. In obratno.)

    Ne samo to, ne vem od kod vam vsem ideja, da moraš bit strpen, da si levičar. To je navadna bedarija, gre za način, kako se sam izpostaviš zoprni situaciji z drugače mislečim, in kako v njej reagiraš (brca ali beseda?). A grem kdaj na skin-zborovanje? Ne, ker vem, da me bodo vsi tam navzoči spravl ob živce. Evo - fantje so (ste?) šli na najbolj lev faks v Sloveniji, na predavanje o temi, ki spada med najbolj etično-liberalne (teoretski pogovor o vzrokih fizičnega nasilja nad tujci). KAJ ZABOGA PA SO MISLIL, DA BODO TAM SMEL POVEDAT?!

    Mene bi nabutal ko prasca (vsaj verbalno), če bi prišel na zbor hervardov in tam rekel, da Slovenci niso Veneti in da smo priseljeni v ne vem katerm stoletju. Zato pač tega ne bom šel delat!

  • miš je rekel/-la:

    Žal je pač tako, da je naše mnenje odvisno od prepogosto vprašljive objektivnosti medijev. To, da so nacional- socialiste na okrogli mizi (okrogla- zato, ker naj bi bili vsi enaki) o Sovražnem govoru s sovražnostjo spodili, je bilo nefer. Seveda pa- ali je to zopet nov medijski konstrukt?

    Če bi dejansko šlo za sledenje resnici (kar je prva naloga filozofije), bi se lahko razvila zanimiva debata pro et contra. Toda to v tem primeru ni bilo mogoče. Nacistov se drži sloves da komunicirajo z bejbolskimi kiji in bulerji, zato bodo VEDNO imeli težave, tudi ko se bodo kdaj želeli kultivirano udeležiti kake debate.

    Me pa prav zanima, kaj so dejansko naredili za Slovenijo. Koliko tujcev se je zaradi njih vrnilo v svoje države? Kako so promovirali Slovenijo v svetu? In če so kdaj prestopili meje svoje rodne države- so se v tuji državi počutili kot čefurji?

  • asd je rekel/-la:

    malo hecno je, da eni radikalci označujejo druge radikalce za škodljive, sami pa niso nič boljši, še slabši. levičarski radikalci so v sloveniji daleč bolj nevarni kot tile “neonacisti”… izkušnja je to potrdila.
    @ShowDown: praviš da je moj argument zanič, obenem pa ne daš nobenega argumenta, zakaj misliš da je zanič. bravo. jaz sem povedal zakaj mislim, da so filozofi v današnjem času bedni. ti pa si samo rekel, da to ni res, kot en petletni otrok. :) a bi ti moral kar verjeti, zato ker si tako “sposoben”? tipično razmišljanje slovenskih levičarskih filozofov, kot je naprimer golobič.
    @Carlos Contreras: glede na to da dežmana označuješ za pijančka, fanatičnega komunista, ki nima vsega pošlihtanega v glavi, bo vsak človek sklepal, da nočeš, da se kdo ukvarja s temi povojnimi poboji. odloči se kaj bi rad, da se odkriva jame ali da se jih zakriva tako kot do sedaj? dežman je čisto nevtralen, včasih pa je malo oster do kakega tita, stanovnika,… kar se mi zdi tudi prav, glede na to kaj so počeli in da so te poboje toliko časa skrivali.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @en_tipson: “Mene bi nabutal ko prasca (vsaj verbalno), če bi prišel na zbor hervardov in tam rekel, da Slovenci niso Veneti in da smo priseljeni v ne vem katerm stoletju. Zato pač tega ne bom šel delat!”

    Vesel praznik! Mislim, da bi prejel en nekontaktni nasmeh, odgovor, da se v današnjih Slovencih nahaja velik del Venetskega genetskega materiala in predvsem dobrohoten nasvet, da si še kaj PREBERI. Kajti le tako boš nekega še lepšega dne pohajal naokrog brez predsodkov.

    Primerjaj:

    http://www.vest.si/2009/02/08/kje-so-tiste-stezice/

    http://www.hervardi.com/vindija.php

  • en_tipson je rekel/-la:

    @asd, koliko nestrpnosti veje iz tebe. :) Pa kolikor berem, v resnici nisi povedal nobenega argumenta, temveč si zapisal zgolj svoje mnenje.

    @Blaž, nisi me prav razumel. Gre za to, da bi jaz to, da Slovenci niso Veneti tupil kar naprej, ne glede na splošno dostopna dejstva…če potegnem vzporednico z “nisem neonacist, temveč nacionalsocialist”. Enkrat, dvakrat bi mi še normalno rekli, potem bi me pa vrgli ven. Ali pač? Mogoče bi me pa prijetno presenetli…

    Vesele praznike tudi tebi in vsem beročim!

  • boromir je rekel/-la:

    Se splača pogledat tudi posnetek “druge strani” in ne samo vestinega… Tam izgleda, kot bi skini prišli na delavnico sovražnega govora in ne predavanje o njem.

  • Edi je rekel/-la:

    Prebral sem prvih nekaj komentarjev, naprej pa se mi ni dalo, ker gre tako ali tako za ponavljanje.

    Kdaj bodo vaše glave spoznale, da je narodnost, religija itd. le sredstvo da se ljudi deli in se jim potem vlada. Že Rimljani so to vedeli, pred 2000 in več leti!

    Ostalega sploh ne bom komentiral, dve besedi bosta dovolj:

    ¡No pasarán!

  • fff je rekel/-la:

    hg

  • mali je rekel/-la:

    boromir:
    1. študenti so ultranacionalistom odrekli gostoljubje - edino pravilno. Skrajneži nimajo v kulturni debati kaj iskati.
    2. skini so napadli študente, ne študenti skine
    3. snemanje na fakulteti lahko prepove le vodstvo fakultete, ne vem pa kako je s skrivnim snemanjem

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Asd, v tvoji argumentaciji žal ne vidim nobene logike. Dežman pač ni edini, ki se s temi zadevami ukvarja, zato pa to počne na toliko bolj senzacionalističen način. Od njega ne pričakujem, da bo “nevtralen”, naj pa bo strokoven. Pa ni ne eno ne drugo.

  • kozhman je rekel/-la:

    @94: zanimive zgodbice, vendar se mi zdi globoko patetično, če človek svojo identiteto išče v temini daljne preteklosti.

  • rukar je rekel/-la:

    Conti, poglej tvoj odnos do zgodovinarja Dr. Dežmana, tudi on opravlja svoje delo, ki ga zna . Ali ti ni nerodno, da se mešaš in contriraš vsem in vsakomur, čeprav ga ni človeka , da bi se na vse spoznal.
    Mislim, da ti je težko priznati, da marsikaj ne veš, contriraš pač po službeni dolžnosti !

  • miš je rekel/-la:

    @mali

    1. Dvomim, da so organizatorji preverili ozadje vseh udeleženih, da bi ugotovili, kdo je kompetenten za udeležbo na kulturni debati in kdo ne. Naciji ne bi smeli biti odgnani. Pravzaprav so bili zelo kompetetni za to debato- debata je bila praktično o njih. Ampak organizatorka je očitno imela pripravljen govor in ni želela, da bi debata skrenila z načrta.

    2. Z druge verzije posnetka je jasno razvidno, da so bili nacisti prvi napadeni s strani študentov. Kakorkoli bi bilo logično in za marsikoga pravično, da so naciji začeli, jaz vidim drugo pesem. Sem pač tisti otrok iz pravljice Cesarjeva nova oblačila.

    3. Tudi snemanje lahko dovoli le vodstvo fakultete in dvomim, da je tale študent- snemalec dobil dovoljenje za snemanje.

    Pravica resnica. Ja, nacijev ne maramo, ker so sovražni, ker so nasilni, ker so kruti,…Ampak v tem svojem “ne maranju” prestopimo dostikrat normalne človeške, racionalne in kulturne meje.
    (Konec koncev je tudi Fritzl dobil odvetnika, ki zagovarja njegove pravice in bil deležen sojenja).

    “Ljudje samo še sejemo sovraštvo in pričakujemo, da bo svet nam nazaj ljubezen vračal” N’toko.

  • mali je rekel/-la:

    miš:
    premisli, kako bi bilo, če bi dobili ekstremisti svoje mesto v javnih razpravah in medijskem prostoru. To je nevarno, ker se deviantom s tem pripiše težo in omogoči reklamo njihovih bolnih idej, in sem načelno proti temu. Spomni se recimo na Jelinčiča in tisti razvpiti del Piramide.

    1. Niso bili odgnani, skrivali so se pred kamero. Se pošten človek skriva?
    2. Niso bili napadeni, odklonjeni so bili kot sogovorniki. V znanstvenem diskurzu ni prostora za ideologijo. Naj si organizirajo svoje debate.
    3. Koliko je kdorkoli zainteresiran, da proti študentu, ki je snemal, ukrepa? Nič. Še blagoslov za nazaj mu bodo dali.

  • miš je rekel/-la:

    Zdej kaj “bi bilo” je brez veze govorit…Če se prav spomnim, je Jelinčič fasal, ker jih je imenoval “cigane” in ker je govoril o drugačnih pravicah, ki veljajo za njih. Verjemi, da nisem bila ravnodušna, ko sem to gledala. Toda v drugi oddaji je bil gost skupaj z nekim Romom, kjer sta se rokovala kot stara prijatelja in kjer se mu je Rom zahvalil, ker je v njihovi vasi postavil nek spomenik. (Jelinčič bi naj bil edini od vseh politikov, ki naj bi pristal na to, da bo postavil spomenik). Tako da označevanje ljudi a priori slej ko prej pripelje do paradoksa.

    http://www.ff.uni-lj.si/oddelki/primknjz/ogled_novice.asp?Ident=2329

    Glej tole je vabilo za okroglo mizo. Nikjer ni razvidno, da je zaprtega tipa, niti ni napisano, kdo je zaželjen, kdo ne in vabilo je javno- na internetu. Tako da ni neke podlage, zakaj so bili “odklonjeni kot sogovorniki”.

    Beseda “napadeni” je v mojem postu izbrana nepremišljeno. Seveda nisem imela v mislih fizičnega nasilja, ampak oster izraz nezaželjenosti. Vsak znanstevni diskurz je prežet z ideologijo, problem nastane, ko je zaprt in sam sebi v namen.

    Zakaj so se skrivali- to sem se tudi jaz spraševala- glej številko 38. Ampak če prebereš nekatere poste in kako bi jih ljudje linčali, mi je jasno.

    Moja omemba dovoljenja snemanja je logična reakcija na tvojo trditev o prepovedi- če že rečemo kdo lahko kaj prepove, se postavi vprašanje: kdo pa dovoli. Seveda je dobro, da posnetki so- mislim, da sicer tale prispevek sploh nastal ne bi. Naša debata temelji izključno na teh posnetkih in edino ti posnetki so pot do približne rekonstrukcije dogodka. Tako kot si študentje utirajo pot do svoje resnice, si tudi nacisti utirajo pot do svoje. (http://www.youtube.com/watch?v=DsaubzfswZY)

    Ne me razumet, da zagovarjam kaj drugega kot pravico. Če bi nacisti stopili na hodnik in prvega na gobec- verjemi, da bi imela kaj povedat v prid tistega, ki je bil tepen.

  • mali je rekel/-la:

    miš, vidim, da imate nekateri precej visoko toleranco do skrajnih skupin, ki očitno temelji na vaši “izredni odprtosti” in toleranci. Naj skini dobijo še svojo oddajo na TV, da jih bomo lahko bolje razumeli in sprejeli v naš vsakdan in da jih ne bomo več zafrkavali.

    Že to, da so prišli na okroglo mizo je provokacija. Da pa so nekomu še razbili fotoaparat in ga udarjali po rokah, je le logična posledica.

  • neemocije je rekel/-la:

    res težko ugotoviti kdo je večji nestrpnež ………… ali rdečuhi tipi carlosinostalapseudointelektualnisamooklicanifilozofi ali pa skupina nacionalsocialistov.
    Gotovo je veliko bolj bogata in privilegirana tista drhal, ki je v prvi skupni……….
    ostali pa so le za uporabo naših nestrpnih rdečuhov

  • en_tipson je rekel/-la:

    Sam še tebe se je manjkal.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Ubogi smešni Kakec, včasih se mi prav smili, ko vidim, kako trpi. Kako je jezen. Kako je zafrustriran. Kako mu nič ne gre od rok. Kako je … Kakec …

  • en_tipson je rekel/-la:

    Men se nič ne smili, gotovo za te napisane bedastoče peneze prešteva. Nekaj že more imet od tega, da hodi med normalne ljudi take pafletne zmazke pisat…

  • lol je rekel/-la:

    Pa ne morem verjet da govorimo o slovenski “nacionalsocialisticni” sceni kot kredibilnem sogovorniku. Prisli so narest konflikt ze s svojo prisotnostjo na dogodku. To je nekako tako kot bi v klovna oblecen prisel nekomu na pogreb. Zakona proti temu ni, pogrebi pa po vecini javni. Vseeno bi se ljudje zgrazali nad izkazanim nespostovanjem.

    Problem pri nas je v tem, da je (stevilcno) mali slovenski narod precej nervozen. Veliko malih narodov je pretirano zascitniskih, pri nas pa je zadeva sla do te mere da najbolj ostudni nestrpnezi ne izstopajo prevec. Zaradi tega se nonsalantno imenujejo kar “domoljubi” in “patrioti” (pa pustimo jezikovno podobnost z bratomornimi domobranci), in se nekako identificirajo kot zascitniki neke kvazi nacionalne identitete.

    Jih ni tezko razumet. Za znanje ne treba nekaj narest, za izobrazbo se potrudit, za uspeh pa celo poprijeti za delo. Nacionalna identiteta je prirojena, za njo ni potrebno narediti cisto nic.

    Ce pogledamo napovedani nacisticni…errr… pardon, patriotski shod ki je napovedan v Ljubljani konec aprila lepo vidimo kaj jih boli. Ne bodo protestirali proti gospodarkim trendom ki ogrozajo narod, ne bodo protestirali proti zastarelemu solskemu sistemu ki nam dolgorocno prinasa tezave. Nak, prav tako jih ne moti poraba sredstev v vojaske namene kljub pomanjkanju financiranja kulture. Ne, za te zadeve je potreben trezen razmislek. Velespostovani hervardi bodo skupaj za nacisocialisti imeli shod proti gradnji dzamije. To je res prvi problem, verski center nekoga drugacnega.

    Pustimo vprasanja ali imajo ti muslimani dejansko iste cilje kot faux-patriotska drhal, pustimo vprasanja ali ti ljudje prispevajo v proracun denar za nesmiselne referendume o ustavnih vprasanjih. Ne, to jih ne zanima. Odlocili so se, da je musliman drugacen od njihove prirojene identitete, torej mu je treba pokazati, da ga tukaj nocemo. Tukaj ne bo imel dzamije, ker je zgolj na obisku, kajne? Toliko o bogih in tolerantnih naci-karkoli-ze-so.

    Narodnostno ciscenje po nacionalsocialisticnem modelu smo pri nas ze imeli, pa se ni obneslo. Obriti zgubljenci kar prepogosto pozabljajo, da je njihov predragi narod bil med prvimi na seznamu za odstrel. Torej, so res patrioti?

  • AleksandarTodorović je rekel/-la:

    IOI
    Pozdravljam Vaš argumentiran komentar.Je maestaraen karatek, in jedernat prikaz mentalne in duševne anatomoje, seciranje in pshološki rentgen osebkov, ki si nikakor ne morejo najti osebne identitete.

  • ruggo je rekel/-la:

    Kot vidim mešate skinse z nacionalsocialisti. Skinheadi dragi moji, so različnih političnih in ideoloških prepričanj. Poznamo original skinheade ki izvirajo iz Jamajke. Potem poznamo rasistične skinse, levo orientirane skinse, SHARP skinse, red skinse (komunizem), anarho skinse, in nazi skinse.

    ;)

    pa ne se kregati

  • neemocije je rekel/-la:

    Carlos Contreras pravi:

    14. april, 2009 ob 23:11
    Ubogi smešni Kakec, včasih se mi prav smili, ko vidim, kako trpi. Kako je jezen. Kako je zafrustriran. Kako mu nič ne gre od rok. Kako je … Kakec …

    ha, ha, ha, ha, teroristek moj, ti upaj, ha, ha, ha,

  • Edi je rekel/-la:

    Totalno se strinjam s Carlosom…. :D hhahaha Zelo podroben opis, bi se reklo, zadetek v polno :)

  • asd je rekel/-la:

    komunisti spizdite že enkrat. niste že dovolj škode naredili sloveniji zadnjih 60 let?

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Asd, a si hud? Pa ja ne, miškolin! Škodi kardiovaskularnemu sistemu, veš!

  • en_tipson je rekel/-la:

    @asd: A ti je zmanjkal “argumentov”? Če je tako, ti svetujem, da ’spizdiš’ ti. Drugače utegneš še kak čir dobit, od jeze.

    @113: že omenjeno. Hrabri “udeleženci incidenta na FF” niso v tisti “izjavi” podpisani z nobenim predstavnikom, zato sama izjava nima nobene teže. (Na drugi strani imaš imena in priimke prirediteljev dogodka, zato izjave s te strani težo dejansko imajo.)

  • Viking je rekel/-la:

    haha, lažnika… bil sm tm in edin k je koga napadu je bil ta “snemalec”, ker so mu lepo rekli naj umakne kamero. Ko je po 3eh prošnjah še vedno svetil so se obritoglavci odpravili stran, on je pa šel za njimi. Med tem je nek dolgolasec skočil za njim in mu zbil kamero iz rok. Še kakšna ideja ?