8. junij, 2009 | Vest

Zares realno

Ivo Vajgelj o realnem rezultatu stranke Zares na EU volitvah.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Nosilec liste Zares in bodoči EU parlamentarec Ivo Vajgl o realnosti rezultata stranke na volitvah.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
28 x komentirano
  • Kaktus je rekel/-la:

    DOMA, v nastopih zelo aroganten in zoprn, v tujini priliznjen in servilen, do amena ! Z kumrovškim tečajnikom Thalerjem ali nekoč Talerjem, najšibkejši člen v verigi !

  • konec je rekel/-la:

    EPP bo moral še naprej braniti Eu pred takim nazadnjaki, še dobro, da so zmerni prepričljivo zmagala po Evropi!

    turčija in turek nimajo prostora v E-ju! (ne glede kar mislijo naši, ha, ha, ha, ha)!!!!!!!

  • konec je rekel/-la:

    8. junij, 2009 ob 9:20

    EPP bo moral še naprej braniti Eu pred takim nazadnjaki, še dobro, da so zmerni prepričljivo zmagali po Evropi!

    turčija in turek nimajo prostora v EU-ju! (ne glede kar mislijo naši, ha, ha, ha, ha)!!!!!!!

  • medek je rekel/-la:

    Lepo bi bilo, da bi še Medvedja Sreča prišla v EP.

    A imamo Vajgla in še tri “leve” poslance. Kar znese 4 “levake” in je za EU izjemen dosežek, ker vse bolj reglja skrajna desnica.
    ___________
    Levica v EU: Poučno —- Evropski demokratični deficit
    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042272346

    Kako deformiran je postal politični prostor v Evropi, nam kaže tudi dejstvo, da bo predsednik evropske komisije skoraj zagotovo ponovno José Manuel Barroso, predstavnik desničarskih strank. In to ne zato, ker bi bil kot predsednik komisije v sedanjem mandatu ne vem kako uspešen. Zadnji dve leti, pravijo, ni delal mnogo drugega kot to, da si je zagotavljal ponovno izvolitev. Financial Times je komentiral takole: “V evropski politiki nič ne smrdi bolj od navidezne neizogibnosti še enega petletnega mandata Joséja Manuela Barrosa… Večji del zadnjih dveh let je porabil za kampanjo za ponovno izvolitev namesto za opravljanje svoje službe… Gospod Barroso je med najslabšimi predsedniki komisije doslej, samoljuben človek brez političnega poguma.”

    In zakaj bo Barroso ponovno izvoljen? Zato ker je edini kandidat. In zakaj je edini kandidat? Zato ker socialisti, oziroma levi blok v evropskem parlamentu, niso postavili svojega kandidata. Socialisti, večina evropske parlamentarne levice, niso postavili svojega kandidata za eno najpomembnejših funkcij v Evropski uniji. To je zame bolj neverjetno od tega, da od 400 milijonov Evropejcev samo eden kandidira za predsednika evropske komisije. Od socialističnih političnih strank bi pač pričakoval, da se bodo, če že kandidirajo na volitvah, borile za oblast.

    Ampak ta moja pričakovanja so videti zgrešena. Kaj pa če socialistični kandidati za evropske poslance ne kandidirajo za to, da bi v svoje roke vzeli evropski parlament in, s parlamentarno večino, evropsko komisijo? Kaj pa če se ne borijo za oblast? Kaj pa če jim kot posameznikom gre zgolj ali vsaj predvsem za to, da se dogrebejo do dobrih služb, kot strankam pa do tega, da bodo imele dobro pozicijo pri korporativističnih pogajanjih o delitvi evropskih sredstev?

    Tu ne gre samo za dogodek, ki je pred nami. Tu ne gre samo za posameznike, ki jim bo še tako nizka volilna udeležba dala legitimnost in rezidenco v Bruslju. Tu ne gre samo za to, koga bodo ti poslanci potem izvolili za predsednika evropske komisije. Tu ne gre niti samo za Evropsko unijo, za to, kaj ta tvorba je in bo. V nekem smislu gre za svetovni, globalni politični zemljevid. Na tem zemljevidu je vedno težje prepoznati tisti etablirani večinski del leve politike, ki jo je bolj ali manj ustrezno zajemal pojem socializem. Od socializma je ostala samo še blagovna znamka, s katero trgujejo politiki, za katere na desnici ni več prostora. Nobene prepoznavne ideje ni več.

    Ironija je, da je tudi desnica postala popolnoma idejno bankrotirana. Če ne prej, je to postalo očitno v trenutku, ko ni bilo več mogoče zanikovati sedanje krize. Ampak tega idejnega bankrota na desnici socialisti niso izrabili za krepitev svoje moči. Nominalni politični nasprotniki so jim postali samo še bolj domači. V evropskem parlamentu bodo socialistični poslanci volili desničarskega kandidata za predsednika evropske komisije. Vsaj napovedi so takšne. Svoj glas zanj bodo zavili v všečen pakirni papir, ki bo Barrosu sporočil njihovo željo po malo bolj “socialnih” usmeritvah in programih. In v tem se skriva razlika, zaradi katere niso vsi enaki: desnica se bori za oblast.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Pa ne, da je MEDEK že prišel k sebi!

  • medek je rekel/-la:

    Ja, Mefisto, en moj sorodnik bi se z vsem strinjal s tabo :)

  • medek je rekel/-la:

    @Mefisto

    A si z Jambrekom v sorodu?
    Arhiv:
    Dnevnik …Janšo obkrožajo ljudje, ki pihajo na njegovo ranljivo dušo. Ali mefistovsko (kot je Tine Hribar svojčas označil Jambrekov angažma) ali slepo partijno. …

  • medek je rekel/-la:

    V letih 2002-2007 smo v Sloveniji pozidali skoraj 20 tisoč hektarjev zemljišč, od tega 65 odstotkov kmetijskih. Na dan pozidamo enajst oziroma sedem hektarjev kmetijskih površin. Slovenija ima na prebivalca le še 880 kvadratnih metrov njiv in vrtov, Evropska unija pa 2545 kvadratnih metrov,” so pred kratkim objavili v Večeru. Ob teh podatkih se postavlja vprašanje, koliko časa bomo še imeli njive za lastno pridelavo hrane.

    Na ministrstvu za kmetijstvo so za razgledi.net pojasnili, da se največ kmetijskih zemljišč pozida za avtoceste (3. razvojna os), za industrijska oziroma gospodarska središča (gospodarsko središče Feniks blizu Brežic recimo stoji na približno 300 hektarih zemljišč), za logistične centre v okviru državnih prostorskih načrtov (za logistični center Luke Koper v Beltincih je bilo pozidanih približno 100 hektarov zemljišč), za industrijske in poslovne cone, ki jih predlagajo občine, in za nova stanovanjska naselja in rekreacijske površine na prostem (igrišča za golf).
    http://razgledi.net/blog/2009/06/08/koliko-casa-bomo-se-imeli-njive-za-lastno-pridelavo-hrane/

  • konec je rekel/-la:

    Napisano:4. junij, 2009 ob 11:16

    Za Slovenijo bi bilo najboljše, če bi ta golazen za vedno odšla iz prizorišča ampak glede na kulturno okolje je zares nemogoče.

    pa še

    # konec pravi:
    4. junij, 2009 ob 12:31

    Srčno upam, da se bo Zares še utrdila na volitvah……………..tako bo še enkrat dokazano , da je politično-kulturni moralni nivo na zelo nizki ravni.

  • !"#$% je rekel/-la:

    Glejte, kaj se je našlo med komentarji na Zaresovi strani. Ker kenjo. kopiram še sem, ker bi bilo Zares škoda, da Zaresovi cenzorji to zbrišejo.

    Dragi Gregor

    Najprej naj se izpovem, kako so novice prejšnjega tedna blagodejno vplivale na moje narodnozavedno počutje. Nemško zvenečega Stefana in Pregla so nam že davno “ukradli” Avstrijci, Ressel, ki se je nekaj igračkal tudi na Vaši domači Krki,je leta 1918 tudi nenadoma postal Čeh, v Nasi sicer jako hvaljeni Herman Potočnik je samo nekaj filozofsko teoretizral in nikoli nič praktičnega naredil, Mihajlo Pupin in Nikola Tesla že 18 let nista več “naša”, iz podobnih razlogov je tudi veliki Einstein postal “le” še srbski zet, tako me je Zares silno prijetno presenetila novica, da v Sloveniji vendarle premoremo izumitelja svetovnega formata, katerega slavi se klanjajo tudi v daljni Braziliji.

    No in takšnemu velikemu umu gotovo ne bo težko neobremenjeno, brez “pomoči” horde “sodelavcev”, ki se pred Vašo menda skoraj dvometrsko veličino tresejo bolj kot Severni Korejci pred Kim Džong Ilom, analizirati rezultatov pravkar minulih volitev v Evropski parlament. Kot filozof se gotovo strinjate, da je matematika eksaktna veda in da številke ne lažejo. Stranka, ki je še pred manj kot letom dni bila tretja najmočnejša v deželi tej, je nenadoma zdrsnila na peto mesto. Prehitela jo je ne le “sestrska” LDS temveč tudi takšni “loleki”, kot so NSi. In tudi šestouvrščeni Desus ji tesno diha za ovratnik. Lani, ko se je šlo na nož med SDS in SD, ste naivno verjeli, da ste glasove “posodili” Pahorju. Sklep je gotovo bil logičen. Ampak letos ste gledano v odstotkih uplenili presenetljivo podoben rezultat kot lani. Kot nekomu, ki je toliko let gulil študentske klopi in ki danes bdi nad cvetoberom slovenske znanosti, Vam gotovo ne bo težko razumeti, da četudi je takrat res šlo za kakšno “posojilo”, ga lahko danes smatrate le še kot nezavarovan kredit, še bolj verjetno pa je, da Vam je Pahor z izbiro dveh nestrankarskih “padobrancev” še kakšen glas velikodušno poklonil. Zlobni jeziki povezujejo rezultat z afero Ultra. Ampak jaz zatrdno verjamem, da ne boste kar tako nasedli tem babjim čenčam. Človek zmožen Vaših intelektualnih podvigov se bo gotovo spomnil in malo pogledal v rezultate javnomnenjskih merjenj, ki so Vam tudi pred tisto znamenito anonimko o Ultrinih kreditih napovedovale podoben rezultat.

    Skratka Gregor, verjamem, da takšnemu izumitelju svetovnega formata ne bo težko dojeti, da je volilni rezultat slab in da je Zares pravzaprav največji poraženec. Ker verjamem, da s tisto “novo politiko” mislite hudo resno in da so Vam demokratični standardi severno in zahodno od nas nekaj najsvetejšega, boste gotovo veliko hitreje kot v primeru ministrske funkcije temeljito razmislili, nepreklicno odstopili z vrha stranke in v najkrajšem času sklicali kongres, ki bo poiskal kakšen svež in politike bolj vešč obraz. V odstopnem govoru boste lahko mirno priznali, da je bila zgodba z Zaresom ena največjih napak z usodnimi posledicami za Slovenijo, le primerno opravičiti se bo treba, pa ne bo nikomur nič hudega.

    Naj vas nikar ne skrbi glede prihodnosti. Nesmrtno slavo od Nuuka do Ushuaie ste si že zagotovili, saj bodo Vašo zadevo Ultra vsi prihodnji učbeniki odnosov z javnostjo podajali kot šolski primer, kako se ne sme delati. Gotovo se strinjate, da Janša ne bo nikdar dosegel takšne globalne razpoznavnosti. Žal boste na ta račun težko iztržili kaj oprijemljivega od morebitnih tantiemov. Ampak priložnost se ponuja kar sama od sebe. V Ultri so bili menda zelo zadovoljni z Vašim delom. In v nizozemski podružnici menda trpijo za hudim kadrovskim deficitom, zaradi katerega Amsterdamčani ne morejo izkusiti blagodati enotnih mestnih kartic, njihovi mobilni operaterji svojih baznih postaj ne morejo opremiti z Ultrino opremo in tako uporabnikom zagotoviti kvalitetnejših storitev, upravljalci za zdaj še zastonjskih avtocest pa bi silno radi uvedli satelitsko cestninjenje, pa ni nikogar, da bi vsaj pobiral pošto iz podružničnega nabiralnika.

    Morda je Nizozemska vendarle predaleč od vaše primorske kmetije. Nič hudega, obstaja plan B. Če umaknete v odpustljivem afektu vloženo tožbo proti naši vrli TV, bodo morda koristno uporabili izkušnje iz serije Brat bratu. Od Angležev bodo odkupili ustrezne pravice, angažirali Đurota in posneli remake serije The New Statesman. In z izjemo kakšnih kljukcev v SDS ga najbrž ni, ki bi dvomil, da ste z vašimi bogatimi izkušnjami kot ustvarjeni za glavno vlogo Alana B’Starda.

  • marko je rekel/-la:

    Ma saj se jih ne prime, lažnjivih kljukcev. Zanje je to le beli šum.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Vajgl je prišel v evropski parlament z ostanki glasov SDS in NSi.

  • medek je rekel/-la:

    @Mefisto

    A si z Jambrekom v sorodu?
    Arhiv:
    Dnevnik …Janšo obkrožajo ljudje, ki pihajo na njegovo ranljivo dušo. Ali mefistovsko (kot je Tine Hribar svojčas označil Jambrekov angažma) ali slepo partijno. …

  • hoblič je rekel/-la:

    ah Vajgl, ali imaš tudi v Ultri delež, da tako zagovarjaš svojega firerja?

    nekako mi pride na misel, kako sta Dolanc in Maček šolala svojega Kučana.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    MEDEK, dolguješ mi še najmanj dva odgovora!

  • medek je rekel/-la:

    @mefisto

    Pa ne da šteješ :)

  • medek je rekel/-la:

    Odg. št.1:
    A nekateri imamo s takim, »razumniškim« pojmovanjem morale nekaj težav. Zdi se, da ima Zbor za republiko toliko povedati o morali predvsem zato, ker je ima veliko. Vsaj dve. To je seveda njihova legitimna pravica, a za tiste, ki drugače razumemo svetovni etos, ta »zbor« zveni precej razglašeno. Bolj kot »Zbor za republiko« bi mu zato nemara pristajalo ime »Vaški kor za dvojno moralo«.

    http://www.vest.si/2009/06/09/zborcek-za-dvojno-moralo/

  • medek je rekel/-la:

    Odg. št 2.:
    No, Kryžanowski ima pomembnega sorodnika, ki je še isti večer, ko je bil direktor Petrola sporazumno razrešen, spregovoril za Finance. Odgovori so šokantni. Dimnika odhod Kryžanowskega spominja. “… na leto 1948, ko so mojega očeta zaprli nedolžnega in obsodili na 12 let zapora. Udbovec mu je rekel: Podpišite, če ne, greste v Sibirijo! Včeraj zjutraj je pravnik prišel h Kryžanowskemu in mu rekel: Podpišite! Takoj po volitvah so prišli k njemu, naj odstopi, tudi mene so nagovarjali, naj odstopi … ” Njegove besede bi morale odmevati.

    http://www.vest.si/2009/06/09/se-eno-razocaranje/

  • medek je rekel/-la:

    Hočeš tri ?
    Evo ti “Nato pakt”:
    http://razgledi.net/blog/2009/06/06/javna-narocila-2007-velika-rast-na-vrhuncu-zlate-dobe/
    V letu 2007 so javna naročila dosegla 47 odstotkov odhodkov proračuna, kar je bistveno več kot v letu 2006, ko je ta delež dosegel slabih 42 odstotkov. V nacionalnem BDP je leta 2007 delež javnih naročil dosegel 12,98 odstotka, kar je več kot v letu 2006, ko je bil njihov delež 10,5 odstotka. To pomeni, da je bila v letu 2007, ko slovensko gospodarstvo še ni občutilo nikakršne krize, rekordna 6,8-odstotna gospodarska rast v precejšnji meri posledica povečanega trošenja davkoplačevalskega denarja. S tem je takratna oblast že v dobrih časih porabila precej možnosti, ki jih javno financiranje ponuja za spodbujanje gospodarstva v krizi.

  • medek je rekel/-la:

    @mefisto

    Naj ponovim za tumaste, kot si ti:

    To pomeni, da je bila v letu 2007, ko slovensko gospodarstvo še ni občutilo nikakršne krize, rekordna 6,8-odstotna gospodarska rast v precejšnji meri posledica povečanega trošenja davkoplačevalskega denarja. S tem je takratna oblast že v dobrih časih porabila precej možnosti, ki jih javno financiranje ponuja za spodbujanje gospodarstva v krizi.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    MEDEK, Križanič se je izkazal za slabega finančnika in ekonomista.

    Če ga zamenjaš, se ne bo nič poznalo.

  • medek je rekel/-la:

    Bajuk pa za tsunami :), pa ne da bi zagovarjal Križaniča, ker mi ni :)

  • medek je rekel/-la:

    Sicer pa radikalna resnica, vprašanje je le, za koga naj velja :)

    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042272906

    Tako smo torej pri gnevu druge vrste, pri tistem, ki zadeva razum. Najprej naše srce užali bedasta in povsem neinteligentna laž (pa komu na tem svetu še ni jasno, da taka stvar ne more ostati skrita?), nato pa se preprosto opravičilo, ki bi moralo slediti brez vsake vezane trgovine, sprevrže v žaljenje našega razuma z ‘argumenti’, ki šele razkrivajo ves sluzav mulj na dnu. Oglasi se še predsednik države, češ da je šlo za manjši greh, ker ni bilo kršitve zakona. Legalnost torej, o politični legitimnosti in kredibilnosti pa nič. Seveda – treba je ohraniti koalicijo, ki bi jo Golobičev odstop lahko omajal. In tako smo spet pri gnili real politiki, kjer naj bi zaradi domnevno višjih interesov (boh nas obvaruj še enega Janševega mandata) pristajali na domnevno manjše zlo. No, če mene vprašate, je tako: Golobič naj odstopi z ministrskega položaja. Naj ostane predsednik stranke, naj ji pomaga oprati to packo, politični »strategi« pa naj nas ne pitajo s »pragmatizmom« in »manjšim zlom«. Prav to »manjše zlo« namreč povzroča veliko večjo škodo od vseh političnih turbulenc: splošne dvome ljudi o politiki in volilno abstinenco, ki tej isti osovraženi politiki prepušča, da dela, kar hoče.

    Medek, čeprav je lev :), se z odstopom ne strinja, ker bi bilo preveč kolateralne škode. In Golobič ni manše zlo, je pa v vsakem dobrem nekaj slabega.

  • obama je rekel/-la:

    -8.5% padec GDPja

    zares

  • medek je rekel/-la:

    V EU namreč ne gre za demokratično zvezo enakopravnih držav, kot se njim dozdeva. EU ni nekakšna nova SFRJ, v kateri vsi štejejo. In v kateri so vsi, še posebej pa Slovenci, pomembni. EU ni nič takega. EU je zveza kapitala. Nastala je iz ekonomskih interesov evropskega kapitala in kapitalistov s ciljem utrditi njihovo moč, bogastvo in interese. V EU gre za kapital in kapitaliste, za njihov dobiček, ne pa za demokracijo in/ali enakopravnost držav. Oziroma gre za demokracijo in/ali enakopravnost držav le tako dolgo, dokler sta dobičkonosni. Za kapital. Seveda je EU tudi kaj malo mar za dobrobit tistih državljanov, ki niso kapitalisti. Oziroma za dobrobit teh državljanov ji je mar le tako dolgo, dokler ta dobrobit ni v nasprotju z interesi kapitala. Ko se to nasprotje pojavi, se EU jasno postavi na stran kapitala. In se požvižga na dobrobit drugih. Ena zadnjih manifestacij tega dejstva so bili evropski predlogi, kako naj se Slovenija loti reševanja krize. Namreč z zmanjševanjem socialne varnosti in s podaljšanjem delovnega časa na 78 ur tedensko (kar, mimogrede, pomeni delati vsak dan v tednu, tudi v nedeljo, 11 ur, enkrat tedensko pa 12 ur!). Nobenih predlogov o prerazporeditvi bogastva. Nobenih predlogov o tem, kako omejiti profite kapitalistov in tajkunašev. Zgolj predlogi o tem, kako še več vzeti delavcem.
    http://www.vecer.com/clanek2009060905440071

  • MEFISTO je rekel/-la:

    MEDEK, še enkrat ti povem, treba bo delati in uporabljati pamet, ne pa čakati, da ti bo od prerazporeditve bogastva, ki so ga ustvarili drugi, kaj kapnilo v žep.

  • medek je rekel/-la:

    Mefisto a ti kaj očitaš božjemu otroku :)