13. junij, 2009 | Matjaž Vizjak

Belogardisti? Domobranci? Kdo so to?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Star vic: Dokaz, da ni Boga je, da imajo cerkve strelovod!
Kaj pa če je obratno, da so prav strelovodi na cerkvah dokaz, da bog je?

Kot Rupel ob znameniti Vilenski izjavi, je papeški nuncij v Sloveniji g. Abril y Castello, minulo nedeljo, ko je v nagovoru na spominski slovesnosti za žrtvami povojnih pobojev ob breznu pod Krenom v Kočevskem Rogu, brez potrebe bleknil, da so se v Kočevskem Rogu v imenu neke ideologije zgodili zločini, ki jih nobena ideologija ne more opravičiti, izpustil odlično priložnost, da bi držal zaprta usta.

Še huje, izpustil je imenitno priložnost, da odpre usta in iste besede pove na drugi, sporedni slovesnosti, na prvem evropskem kongresu izgnancev in beguncev žrtev fašizma in nacizma v letih 1920 - 1945, ki je bila v Ljubljani oz. na enem od treh večjih zborovanj nekdanjih izgnancev, na Golici, v Mariboru in v Mostecu v Ljubljani.

Belogardisti? Kdo so to? Prava béla gárda (tudi béla armáda) je bila procarska vojska v času ruske državljanske vojne po oktobrski revoluciji do leta 1922. V Sloveniji je bil naziv bela garda samo partizansko poimenovanje za prostovoljno paravojaško protikomunistično milico Milizio volontario anticomunista (MVAC), ki je bila ustanovljena 6. avgusta 1942 na ukaz poveljnika 11. armadnega zbora generala Maria Robottija. Predhodnik MVAC so bile paravojaške vaške straže, pokroviteljstvo okupatorja nad njimi pa so zahtevali slovenski politiki, ki so se odločili za sodelovanje z okupatorjem, in militantna duhovščina RKC. Stike z okupacijsko oblastjo so poleg politikov »konzulte« vzdrževali cerkveni krogi. Izpostavil se je zlasti dr. Lambert Ehrlich, vodja Katoliške akcije. Po kapitulaciji Italije leta 1943 se je večina pripadnikov MVAC zatekla na grad Turjak, kjer so jo slovenski partizani uničili v bitki.

Domobranci? Kdo so to? Ime in tradicija sta povzeta po hrvaškem domobranstvu, ki je nastalo leta 1868 na temelju hrvaško - madžarskega sporazuma. Za časa kraljevine Jugoslavije je bilo hrvaško domobranstvo razpuščeno, med 2. sv. vojno pa se je tako imenovala redna vojska nacistične tvorbe NDH. V neodvisni Hrvaški se od leta 1991 hrvaško domobranstvo imenuje njena rezervna vojaška sestava. Na področju bivše Ljubljanske pokrajine, ki jo je Tretji rajh zasedel po kapitulaciji Italije, je nemška uprava iz ostankov protikomunistične milice MVAC, Legije smrti in Jugoslovanske vojske v domovini (četnikov) septembra 1943 organizirala pomožno policijsko-paravojaško organizacijo Slowenische Landeswehr. Nemci so pobudo za ustanovitev Slowenische Landeswehra sprejeli zaradi pomanjkanja lastne vojske. Slowenische Landeswehr so bili oboroženi, opremljeni in plačevani s strani Nemcev in bili podrejeni vsakokratnemu višjemu vodji SS in policije.

Pod Krenom zato ni zanesljivo nobenih, po g. Abrilu y Castellu » … ujetih in neoboroženih vojakov …« pobitih » … v imenu ideologije sovraštva …«, pač pa samo trupla, žal izvensodno, pobitih oboroženih pripadnikov pomožne policijske-paravojaške organizacije Slowenische Landeswehr, ki so bili opremljeni in plačevani s strani Nemcev in bili podrejeni vsakokratnemu višjemu vodji SS in policije. Ki so na Hitlerjev rojstni dan 20. aprila 1944 na ljubljanskem stadionu prisegli »Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj.« Sic!

Gospod Abril y Castello zanesljivo tudi ve za dogovor velike četverice na Jalti, ki je sklenila, da bodo vse kvizlinške enote, ki so sodelovale z Nemci, torej tudi pripadniki pomožne policijske-paravojaške organizacije Slowenische Landeswehr, ki so bili opremljeni in plačevani s strani Nemcev in bili podrejeni vsakokratnemu višji vodja SS in policije, po zmagi izročeni nacionalnim enotam zaveznikov. Končno so pripadnike pomožne policijsko-paravojaške organizacije Slowenische Landeswehr pred prihajajočo, za njih, temno usodo opozarjali tudi sami slovenski predstavniki v londonski begunski vladi! Sicer ta ni bila bistveno nič drugačna od usoda pripadnikov pomožne policijsko-paravojaške organizacije Slowenische Landeswehr, usoda njihovih, po ideologiji in orožju, bratov drugod po Evropi! Smrt. Kdor seje veter, žanje vihar.

Božji namestnik na Zemlji (mimogrede, kakšen napuh: božji namestnik, kot bi bil Bog predsednik uprave multinacionalke, kot je vsakokratni papež s svojimi namestniki in pomočniki, predsednik uprave multinacionalke Cerkve … Kakor na zemlji tako v nebesih … Sancta simplicitas!) je zanesljivo vedel, kdo je hudič, s katerim se je zvezal. In ni ga pretirano motilo, da je pošiljal ta hudič, najprej v Dachau, nato v Buchenwald, potem pa že industrijsko, na široko, v KZ Jude, pa katoliške duhovnike in nemške katolike, ki vere v Boga niso hoteli zamenjati za vero v Führerja!

Še bolj papeški od papeža je bil morda nekoč čisto prijazen vaški župnik Gregorij Rožman, nato pa povsem nekompenten in svoji novi dolžnosti nedorasel ljubljanski škof, ki je zanesljivo vedel za Hitlerjeve besede, izrečene v Mariboru zgodaj, že 26 aprila leta 1941: » »Naredite mi to deželo spet nemško!« in zanesljivo vedel tudi za kolone izgnancev na Hrvaško, v Srbijo, v Nemčijo in vedel za ukradene otroke, ki so krenili na pot, za mnoge brez povratka … Med njimi so bili večina katoliki. Niso bili komunisti, ki jih je Rožman sovražil, bili so samo Slovenci, in kot je bila večina Slovencev, pregnancev in tudi partizanov, večina katoliki. Njegove ovce!

Zgodaj poleti leta 1945 se pastirju Rožmanu ni mudilo za ovcami, ki jih je zapeljal in nato same spustil na kratko pot v nebesa, čeprav jim je, dokler sta bila nemška moč in nemški denar, formalno ves čas ne čelu. Pa saj se mu tudi v letih 1941 do 1943 ni mudilo za njimi ne na Rab, ne v Gonars ne na Lipare!
Povsem enostavno, in druge razlage ne more biti, Gregorij Roman ni verjel v Boga in v nebesa, zato jo je raje, z ukradenim hrvaškim judovskim zlatom in s somišljeniki, ki se jim prav tako ni mudilo na srečanje z Bogom, ker seveda niso verjeli vanj, popihal na varno v Švico in nato z vatikanskimi potnimi dokumenti v Ameriko, mnogi pa z enakimi papirji v Argentino!

Vse to, in še mnogo več ve papeški nuncij v Sloveniji g. Abril y Castello. Pa pokojni nadškof Perko, pa prihajajoči graščak v Goričane (pa ne, da se nam bliža peta partijska konferenca?) in številni dopisniki, tudi sem, na te strani. Vendar govorijo in pišejo drugače.

Zato imajo Cerkve strelovode. Ker se cerkveni pastirji in številne ovce bojijo, kaj pa, če je nekje le Bog?

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
68 x komentirano
  • roli je rekel/-la:

    Zelo poenostavljeno Vizjak! Saj veš revolucija… Vzrok in posledica! Od koga pa smo bili okupirani dolgih 50 let? Slovenija svobodna sovjetska budeš ti? Svetovni komunizem? Srb in kladivo, rdeča zvezda, nikjer slovenske zastave? Slovenci smo pod rdečo kugo izgubili največ prebivalstva, ozemlja v vsej svoji zgodovini. Ta dejstva te ne zanimajo? Pristransko se ukvarjaš z belo gardo in domobranci ,ki že 50 let ležijo v raznih jaških in jamah-grozovito skriti in prikriti. Kakšno svobodo pa smo imeli? Bratstvo i jedinstvo je naš mali narod zdesetkalo. itd,itd Pa ,da boš razumel Vezjak. Nič ni narobe ,da te motijo cerkva in ,da obsojaš izdajalce in kolaborante. Napačno je ,da te ne moti rdeča izdaja, okupacija in 50 letna tiranija,sramotenje, in laži s strani komunistov. O tem bi lahko pisal in razkrival, če bi ti to tvoja vera dopuščala…

  • gaga je rekel/-la:

    roli, zamisli se in daj plašnice z oči. enkat bi rada slišala , da TI obsojaš izdajo in kolaborante!

  • Aljo je rekel/-la:

    Kolaboracija s nacistično in fašistično zverjo je vsega obsojanja vredna. Kaj pa zločini druge strani, še te opišite in to brez predsodkov…prasila je bila, je in bo..pa to s strelovodi ali brez.

  • rok je rekel/-la:

    “Kdor seje veter, žanje vihar.”

    Kaj šele žanje tisti, ki seje vihar?

  • roli je rekel/-la:

    @gagica
    Po 50. letih neobsojenega zločinskega sistema ti meni o očeh? Že samo to dejstvo je smešno. Seveda obsojam kolaborante. To zdaj vzemi kot dejstvo,da me neboš v naslednjem postu zmerjala z Domobrancem… Za razliko od tebe tudi tiste ta rdeče. Nekako ni prav obsojati samo enih in verjeti po ca60 letih v pravljice drugih. Jasno obsojena je bila kolaboracija domobrancev z vseh strani. Ampak kot pravi slovenski Stalin to je bila “napaka” in obramba pred komunističnim krvavim nasiljem in revolucijo. Potrebno bo obsoditi tudi kolaboracijo komunistov z Nemci, Italjani, Sovjeti.Potrebno bo obsoditi tudi okupacijo Slovenije s strani komunistov. Kot vemo je šlo za svetovni ruski-Stalinov komunizem. Od tu tudi dokončna izguba Koroške, Primorske in Istre. Saj so se “demokratični” zahodnjaki zelo bali širjenja rdeče kuge.Potrebno bo obsoditi tudi vse njihove ostale zločine nad slovenskim narodom…

  • Mimi je rekel/-la:

    Pa zakaj spet s ‘temi’ temami??? :||
    Jovo na novo to bockanje, ki pa potem spet razplamti ognje, da je pol kregancija in najogabnejše strasti se razbohotijo, ker je folk v podnu, pa na/v nekaj usmeri potem svoje nezadovoljstvo in gnev! :(
    Dejte nam že gmh, mamo dost problemov, bodmo rajš prjatli pa se usmerimo enkrat v lajfu v Naprej!! In ne na veke vekomaj v Nazaj!!

  • konec je rekel/-la:

    Starim nostalgični nestrpnim rdečuhom ostaja samo še to. Naj rdeči alkoholiziran bedak uživa…ha, ha, ha,

  • konec je rekel/-la:

    KOMUNIZEM=NACIFAŠIZEM

  • desperado je rekel/-la:

    Matjaž Vizjak - ko izbiraš teme za svoje umotvore si izberi kaj čemur boš dorasel !!!

    Za takšno zadevo so dobrodošli neobremenjeni ljudje, ki se teme lotijo objetivno z mero etike in pietete … razen če v osnovi nimajo namena povedati kaj o golobiču turku ali pahorju.

  • Skala je rekel/-la:

    Če bi zmagali Nemci, bi govorili nemško, pravijo.
    Če se ne bi odmakniki od Juge bi danes govorili srbsko.
    Kje je razlika za slovenski narod?

    Žametni genocid je še vedno genocid.

  • www je rekel/-la:

    Bravo!

  • Plep je rekel/-la:

    Oh, res ˝inovativna˝ tema in še bolj inovativna˝ vsebina˝ prispevka. Avtor mora biti verjetno zelo ponosen nase.

  • Nikolovski je rekel/-la:

    dober članek :)

  • marko je rekel/-la:

    Tebi je tud Gregi pošten. Nisi merodajen.

  • butalec je rekel/-la:

    Za mene je temeljna razlika med partizani in domobranci naslednja: Partizani so iz ljubezni do domovine skozi NOB branili svoj narod in zmagali. Domobranci so pod vplivom RKC iz sovraštva do komunizma postali izdajalci svojega naroda in vojno izgubili , ter kot poraženci bili pogubljeni od zmagovalcev. Partizanstvo je zraslo iz ljubezni, domobranstvo pa iz sovraštva , vse ostalo je politikantstvo. Izdajstvo svojega naroda pa še naprej ostaja najbolj zavržno dejanje za vsakega domoljuba.

  • Matilda je rekel/-la:

    Članek je zelo dobro napisan in kdor hoče čitati in razumeti dejstva skozi dogajanje časa, jih lahko razume, kdor ima pa “plašnice na očeh” , takim ne dejstva , ne še tako dobro povedana ali napisana resnica, ne bo nikoli prišla do možganov….njim je dovolj sovraštvo kot sovraštvo, brez pravega vzroka…

  • medek je rekel/-la:

    Hudo, in naj bodo morilci Rožnika prekleti.

  • Nikolovski je rekel/-la:

    @Marko: :D

  • GOLOBJA KUGA IN TURŠKA MRZLICA je rekel/-la:

    Takile Vezjaki iz vseh političnih polov so pa največja zavora v razvoju Slovenije.

    @roli dokler je vsaj en tak kot ti upanje obstaja!!!

  • Duko je rekel/-la:

    Da bodo izročeni zaveznikom…to že razumem. Da pa jih bodo ti “zavezniki” pobili, pa verjetno ni bilo dogovorjeno. Ali pač?

  • Bombarolo je rekel/-la:

    Domobranci, belogardisti ?
    Razen v obmejnih krajih (Istra,Štajerska), so ti nacifašisti pomagali
    okupatorju pri preganjanju in pobijanju nedolžnih ljudi !

    Hvala bogu se CEL SVET vsako leto spominja na grozote nacifašizma.
    In verjamem, da bo to počenjal še kakšno stoletje.

    Zato se ne smemo sekirati, če določene “domobranske ličinke” občasno oglašajo
    na spletu.

  • Štrigon je rekel/-la:

    Le zakaj novodobni domobranci ne ustanovijo svoje stranke ?
    Zato , ker jo že imajo.

  • konec je rekel/-la:

    Najbrž Bog že ve, zakaj mora biti Slovencev malo……….toliko vsakodnevnega sovraštva in nestrpnosti bi bilo res težko prenašati , če bi bilo Slovenceljnov 100 milijonov.

  • kvikl cvikl je rekel/-la:

    Vizjak,
    če čitaš forume,ti jasno povedo,da ste Kučanovci končno pokazali,da ste nesposobna,lažnjiva,lopovska kamarijla,ki je v imenu socialistične enakosti pokradla,kar se je pokrasti daloPredtem pa pobila in zmetala v jame vse,kar bi ji lahko bilo v napoto.Zverine.

    Usmiljenja vreden osebek si,človek..Zdravit se pejdi

  • klik klik je rekel/-la:

    Očitno se gospodarska kriza pozna tudi na Vesti. Kaj vse bi človek napisal, samo da bi dobil kakšen klik več …

  • Guernica je rekel/-la:

    A ni tudi čarovnice pokurila neka pokvarjena ideologija press!

  • miha je rekel/-la:

    hmm… kako enostavno je razložit to egoistično, sebično, kvazi nad slovensko družbo. Pa saj ni čudno da je tako kot je.. Vsak očitno čaka na svoj trenutek in pobaše kar pač lahko. Tudi poštenemu revežu se ob pokvarjenem sosedu zdi življenje krivično… beli rdeči zeleni sej vseen.. vsak bi se moral končno sprijaznit da je bil to pač nasprotni breg zgodovine, ki pa se je rešil tretje.. tiste reke ki je stala naproti. In danes ?? danes imamo vse !! rdeče in oranžne, zelene, rumene, čefurje, bosance, slovence.. pizde matrne vse je zmešano.. in slovenska država s svojimi državljani obstaja samo v pravljici. mogoče bi bilo pa bolje da bi domobranci počistili partizane in bi bili sedaj Austrija. Evropa !! Tako bomo pa vedno kurčev balkan kan…

  • konec je rekel/-la:

    miha,
    končno jaz že leta pravim da je vsaka zmaga komunistov zmaga balkancev…ne hrvatov ali srbov ampak najslabše balkanske drhali.

  • konec je rekel/-la:

    miha, če ne bi bilo balkanske drhali, bi še danes Hrvati, Srbi in Slovenci živeli v miru in prijateljstvu, ampak, balkan ne bi bil balkan, če ne bi imel ideoloških rdečih nestrpnežev, ki vidijo v Slovencih, Hrvatih in Srbih največje zlo (seveda vsi domobranci, ustaši, četniki, fašisti itd….).
    Balkanska KULTURA je največje zlo na BALKANU, miha, spomni se.

  • Štrigon je rekel/-la:

    Kdaj se bojo naši domobrančki ponovno soočili z dejstvom, da so tudi ono Balkanci.
    V času Juge so hodili v Trst po kavo in kavbojke z osebnimi avti.
    Ostali Balkanci pa so to počeli z avtobusi.
    Žal je to edina razlika in s tem se bodo pač morali sprijazniti… ker sedaj imajo vsi osebne avtomobile
    in nakupovalne centre pred domom.

  • milijarde žrtev RKC svete inkvizicije je rekel/-la:

    Odličen članek g. VIzjak… .. resnica boli… domobranci pa v jok… ja… slovenska domobranska stranka pa vidim da ma še zaposlene agitatorje, ki bi radi spreminjali zgodovino….. Na vašo žalost resnice ne morete spremeniti…

  • milijarde žrtev RKC svete inkvizicije je rekel/-la:

    popravek: na žalost domobrancev….

  • konec je rekel/-la:

    Balkanska KULTURA je največje zlo na BALKANU,

  • ekka je rekel/-la:

    balkan je prov kul, pejt na kak izlet po jugi ti konec, na kak dober burek in porcijo čevapov! rkc pa naj pobere šila in kopita in piči v rim!

  • 007 je rekel/-la:

    Spet je eden ušel iz jame. KONEC mu je ime. Za pet Kristusovih ran, pogine naj partizan in če se le da sosed in Slovenec za povrh. Banda ter golazen črna. Še premalo so vas zjebal Angleži po vojni. Čudno je samo to, kako so BE-GA voditelji svi po redu ohranili glavo na ramenu in zasejali sovraštvo do Slovenije za vse večne čase. Bravo partizanom in vsem poštenim rodoljubom pa magari so bili člani ZK.

  • konec je rekel/-la:

    ekka, se strinjam s teboj….srbi in hrvati so prov kul - ampak jaz govorim o nečem drugem, zgleda, da ne moreš razumeti.
    007, kot sem že večkrat povedal: domobranci (ta pravi so jo plačali in prav je tako, tudi jaz rečem bravo partizani ampak samo tistim, ki niso postali člani KP, ker komunizem je isto kot fašizem, če ti je tebi všeč ali ne.
    Glede Angležev in Američanov, za napako , ki so jo storili (naivno so upali, da bo Tito na koncu stopil z njimi in ne s Stalinom, kar pa je delno storil kasneje 1948), so jo popravili desetletja kasneje. Juge in KP ni več, ha, ha, ha, ha….

  • bronjo je rekel/-la:

    konec, brez komunistov ne bi bilo partizanov in oboroženega odpora, ne moreš ločiti NOB in revolucije, ker eno brez drugega enostavno ne bi obstajalo, torej če obsojaš revolucijo, avtomatično obsodiš tudi NOB, ergo si na nasprotni strani, na strani izdajalcev, ki jih kot praviš obsojaš. Na čigavi strani si torej?

  • konec je rekel/-la:

    bronjo, za nostalgične komuniste in za obdobje pred 1990 je to edina resnica…. ampak kot smo premagali naci-fašiste leta 1945 smo premagali tudi komunajzerje (vsaj formalno, zgleda, da jih še precej skriva po ljubljanski regiji - kar je sramotno).
    Živeli partizani, dol s partijo, ki je in še izkorišča partizane.
    Čas je naši strani, dragi bronjo…komunizem je ena velika svinjarija, širi nestrpnost, klanje, sovraštvo in nazadovanje, če ti je to všeč ali ne. Komunizem prav tako kot naci-fašizem ima korenine v KULTURI SMRTI.
    In zato je dolgoročno obsojen (vsaj v obliki kot je prikazan) na smrt , čeprav se bo spremenil ……prav tako kot fašizem ……
    Ampak to je druga zgodba.

  • konec je rekel/-la:

    bronjo, pa še to leta 1945 so zmagali ZAVEZNIKI (predvsem USA, SZ in UK). Titek se bolj bojeval za revolucijo, za potek 2.svetovne vojne (ne glede na jugoslovanske zgodovinarje) je bil popolnoma NEPOMEMBEN (partizani pa so bili JUNAKI, ker so se borili za svobodo brez enega letala, ladje, težkega orožja, tankov itd.itd., niso pa bili poglavitni za izid “.svetovne vojne, če ti to paše ali ne - sorry).
    Živeli partizani ………….brez rdeče zvezde.

  • www je rekel/-la:

    bronjo, nasprotovanje eni strani ni vedno pogojeno s podpiranjem druge. Kje pa piše, da smo nasprotniki komunizma boditi domobranci, belčki, plavčki ali na koncu šegoreči pristaši RKC.
    Mislim, da do tega spoznaja nikoli ne boste prišli, ker so tebi in podobnim v 50 letih uspeli popolnoma zasrati možgane.

  • konec je rekel/-la:

    Kot je pzgodovina povozila belogardiste tako je zgodovina povozila komunajzerje ….ampak (in se vračam na že oddan post) za matevžka:

    “Starim nostalgični nestrpnim rdečuhom ostaja samo še to. Naj rdeči alkoholiziran bedak uživa…ha, ha, ha,”

  • ekka je rekel/-la:

    kire debilane bemo. komunajzarjev ni več. v partiji je blo pa današnjih levih in desnih po moje kr en isti šmorn. duh časa pač. komunajzarski je mogoč bl zasmrdel, ker je bil kratek pa močn, katoliški pa smrdi skoz in smradi že na veke. kakorkoli, men pač desna vladavina smrdi bol po totalitarnem in nestrpnem, kakim pač to diši.

  • 007 je rekel/-la:

    Tako je KONEC. Dol s komunajzarji. Dejva začet z MESIJO s KAŠČAKOVGA HRIBA ali pa ministrom TRUPLOM.Daj še čez njiju kaj reč, če ti dovolijo v vašem štabu.

  • bronjo je rekel/-la:

    konec in www, jaz sem rojen leta 88 tako, da sem popolnoma neobremenjen s komunizmom in partijo, pa tudi z vojno in sovrastvom nimam nic opraviti. Vem pa, da ce bi bil rojen pred vojno, bi se brez pomisleka pridruzil NOB, za vaju pa ne vem, zdi se mi, da bi bila prej na drugi strani. Takrat je bilo zelo enostavno, ali si proti okupatorju ali z njim. Kolikor poznam zgodovino, je Hitler zaradi Balkana prestavil Barbaroso, kar mu je zelo otežilo, če ne onemogočilo, zmago na vzhodni fronti, tako da mislim, da podcenjuješ vlogo partizanov v svetovnem merilu… Partizanov brez rdeče zvedze ne bi bilo, oziroma bi bili omejeni na manjše diverzantske akcije skozi celo vojno. Tako pa so jih komunisti organizirali v pravo vojsko, ki so jo proti koncu vojne tudi dokaj dobro opremili. Glede opranih mozganov pa ne bi izgubljal prevec besed… jaz kriticno sprejemam dejstva in jih poskusam razumeti, vidva pa sprejemata le ‘dejstva’, ki vam odgovarjajo, kar lepo kaze na vaso opranost.

    Glede komunizma pa menim, da je kot ideja dober. Na zalost te ideje ni nikomur uspelo uresniciti v idealu. Tudi demokracija je dobra v teoriji, kaj pa se dogaja v vsakdanjem zivljenju je cisto nekaj drugega. Poglej kaj se dogaja v imenu demokracije v Iraku in Afganistanu. Se vama zdi, da so to dobra dela demokracije?

  • ekka je rekel/-la:

    bronjo, odlično!

  • rukar je rekel/-la:

    Ko se je pojavila leta1942 prva vaška straža, da bi se branili nasilja ,ropanja boljševističnih partizanov, so imeli komunisti za sabo že več tisoč pobitih. Pobit je bil cvet intelegence, ti so bili v napoto, da so lahko hlapci in svinjske dekle zagospodarili !
    Preko šesto grobišč, so rezultat” pridobitev” revolucije ! Krvava in klavska klika iz ZVEZA BORCEV z njihovimi sinovi in vnuki, pa še kar proslavljajo !

  • Koloradski hrošč je rekel/-la:

    Inteligenca, rukar, ne intelegenca, pa še kup podobnih si natrosil.
    Tebe očitno niso uvrstili med nevarno cvetje…

  • Mimi je rekel/-la:

    Bronjo (@ 44): “Glede komunizma pa menim, da je kot ideja dober. Na zalost te ideje ni nikomur uspelo uresniciti v idealu. Tudi demokracija je dobra v teoriji, kaj pa se dogaja v vsakdanjem zivljenju je cisto nekaj drugega. Poglej kaj se dogaja v imenu demokracije v Iraku in Afganistanu. Se vama zdi, da so to dobra dela demokracije?”
    Se strinjam.
    Edini (prvi in zadnji) pravi komunist pa je bil Jezus Kristus. :)
    Ideje so pogosto dobre, sam sledilci znajo bit *nevarni*; ker so samo prevzeli nekaj kot vzvod za svoja izfuravanja, ne pa tud dejansko ponotranjili vzetega.

  • konec je rekel/-la:

    # 007 pravi:
    14. junij, 2009 ob 20:38

    Tako je KONEC. Dol s komunajzarji. Dejva začet z MESIJO s KAŠČAKOVGA HRIBA ali pa ministrom TRUPLOM.Daj še čez njiju kaj reč, če ti dovolijo v vašem štabu.

    Jaz nimam štaba - kot sem že večkrat povedal, kurac me briga SDS kot tak, glavno so ljudje. Dejstvo pa je, da, glede na nazadnjaško kulturno ne-demokratsko premoč nostalgičnih rdečuhov samo en vzgojeni rdečuh lahko premaga ostale rdečuhe (velikanska večina Slovenec je v glavnem sinonim za vzgojenega -tudi če ne ve - komunajzerja). Zato tudi jaz upam, da bo JJ en dan odšel, ker bo pomenilo, da v Sloveniji ni več starih nostalgični komunajzerjev, KAR PA TRENUTNO NI MOGOČE, zato je JJ le manjše zlo in edini odgovor na kućanovo-balkansko udbomafijo.

  • konec je rekel/-la:

    bronjo pravi:
    14. junij, 2009 ob 21:31

    konec in www, jaz sem rojen leta 88 tako, da sem popolnoma neobremenjen s komunizmom in partijo,

    ha, ha, ha, ha, …
    ajde, ne seri.

    jaz bi bil en od toliko povojnih pobitih partizanov……. in samo zato ker bi enačil fašizem s komunizmom….kar bi , je in bo (za naše komunajzerje) še vedno usodno….

  • angie je rekel/-la:

    Odličen spis, čestitam!

  • kozlich je rekel/-la:

    OBOJE PA SO NATEGNILI ONI OD ZGORAJ

  • kozlich je rekel/-la:

    dva vrhova, na enem so kumonisti, na drugem domobranci

    pa kričijo partizani domobrancem: FAŠISTI, oni pa nazaj KOMUNISTI

    V DOLINI PA ODMEVA: ISTI, ISTI, ISTI, ISTI……

  • Dolfe je rekel/-la:

    Matjaž Vizjak je zagotovo diplomant komunajzerske šole iz Kumrovca. Umsko in moralno prizadeti učni kader mu ni bil sposoben dopovedati, da je bil prvi kolaborant do 22. jjunija 1941 Kumrovški Jožek s svojo komunajzerijo vred.

  • angie je rekel/-la:

    Kdo so domobranci? Poleg naših straih znancev s tega spleta konca, unirdečuha in mefista je to zanesljivo še tisti vrli mladec Vrtovec iz Nove Slovenije. In morda še potomstvo gospe Novakove, kakopak. Pa dežmanov krožek Moč preživetja s širšim sorodstvom.

    Za Peterletove otroke pa ne bi dala roke…

  • konec je rekel/-la:

    angie, fašizem=domobranci=komunizem=titovi partijci VSI ISTI DREK
    Jaz nisem NIKOLI in ne bom NIKOLI zagovarjal NACI-FAŠIZEMA prav tako ne KOMUNIZEMA

    SI TI SPOSOBNA ISTEGA DEJANJA?
    NE, ker si eno od dveh možnih opcij……morda stalinistična ali pa hitlerjeva…..
    gotovo si torej BOLJ DOMOBRANKA ti od MENE

  • zoprna baba je rekel/-la:

    Nesporno je, da belogardistična vojska vdaje ni nikoli podpisala, niti se je kdajkoli na slovenskem ozemlju formalno poskušala vdati. (Vdaja nemške vojske ne šteje, saj prav sami belogardisti poudarjajo, da niso bili del nemške vojske, pač pa samostojna vojska!!!) Zaradi te “drobne” streteške napake vrhovnega poveljstva njihove vojske formalno svojega vojskovanja niso sami nikoli zaključili. Tudi ob predaji Nemcev in s tem koncem druge svetovne vojne, orožja niso položili, pač pa so ga še maja 1945 vlačili s seboj čez Karavanke.

    So ga pač drugi, kot so vedeli in znali, končali njihovo vojskovanje. Saj to ni ne prvi ne zadnji tak primer v zgodovini.

  • Mihc je rekel/-la:

    Vizjak pozabil si napisat vzrok, zakaj je tako veliko slovenskih fantov in mož raje izbralo ”napačno” stran, ter se pridružilo domobrancem. Zakaj pa so sploh nastale vaške straže? Zaradi ropanja, posiltev, mučenja in pobijanja namreč, ki ga je del partizanske vojske izvajal nad lastnim prebivalstvom - in to že vse od začetka vojne! Vzporedno z ‘osvobodilno ‘ vojno so namreč vodili komunistično revolucijo, nekateri pa so vojno izkoristili tudi za poravnavanje osebnih zamer.
    Sicer pa bistvene razlika med nacionalsocializmom, ter komunizmom ni, oba sta bila genocidna sistema.

  • miro je rekel/-la:

    “…zakaj je tako veliko slovenskih fantov in mož raje izbralo ”napačno” stran, ter se pridružilo domobrancem.”
    Ja zaradi napotil s strani župnikov vendar! Cerkev na slovenskem je bila pripravljena žrtvovati slovenske mladce za ohranitev lastnega premoženja.

  • Mihc je rekel/-la:

    Ja, cerkev je po vojni ostala edina opozicija komunistični oblasti, zato je še danes dežurni krivec… Pa čeprav še zdaleč niti ni imela takega vpliva takrat, še manj pa danes kakršnega ji levičarji pripisujete

    P.S.: nisem veren in ne hodim v cerkev

  • konec je rekel/-la:

    # Mihc pravi:
    21. junij, 2009 ob 13:55

    Ja, cerkev je po vojni ostala edina opozicija komunistični oblasti, zato je še danes dežurni krivec… Pa čeprav še zdaleč niti ni imela takega vpliva takrat, še manj pa danes kakršnega ji levičarji pripisujete

    P.S.: nisem veren in ne hodim v cerkev

    za naše rdečuhe si itak že nacist ali vsaj domobranec…….

  • graveyardslut je rekel/-la:

    kok se je fajn kregat.. jipiii! no vsaj v tem smo slovenci dobri..
    sami zgodovinarji, politologi, filozofi in diplomati.. na kupu..

  • jure je rekel/-la:

    domobranci so bili ustaši. sram jih bilo.

  • lepjemolk... je rekel/-la:

    Ste večino napisali. Dokler ne bo komunistična revolucija obsojena in priznana prava vloga protikomunističnega odpora na slovenskih tleh (primerjajte letnice: likvidacije iz strani VOS vs. ustanovitev protikomunističnega odpora!), se Slovenci ne bomo skupaj odločali za pogumne strategije (navzven in navznoter).
    Na najkrajsi mozen nacin: http://www.zaveza.si/index.php/domobranci-kaj-je-treba-vedeti-o/razumevanje-medvojne-situacije

  • demokrat je rekel/-la:

    nacionalizem in komunizem sta mogoce res genocidna sistema. demokracija pa se zrazlikuje od teh dveh le po tem da ne ni usmerjena proti neki skupi ampak ubija vsepovprek njena ideologija je pa denar,

  • demokrat je rekel/-la:

    tako bi lahko rekli, da trenutna struktura demokracije, predstavlja le najhujse izvzeto od nacizma in komunizma. no pa naj bo bojda nam zelijo le dobro. drugace pa vojne se nikoli ne bijejo za dobrobit ljudi ampak za doborbit elite, katera potem ponudi/izbojuje mir, da lahko potem v stabilne regije prinesejo industrijo in izkoriscajo tamkajsnjo naravo in ljudi. za katere cilje, jaz ne vem. v glavnem stati skupaj z nacizmom, komunizmom ali pa demokracijo ni naravno in ljudi oddaljuje od mira in enakosti, katerega nobena vojna ne-bo izbojevala.

  • demokrat je rekel/-la:

    aja pozabil sem napisati to kar sem pravzaprav zelel. noben sistem ni zato da sciti ljudi, ampak da sciti pred ljudmi. koga pa ? tudi ne vem :D

  • Max je rekel/-la:

    Še nisem slišal in bral, da bi današnji dediči revolucije priznali kolaboracijo partizanov z Italijani, Nemci in Sovjeti. Še nisem slišal in bral, da bi kdo priznal daleč največje zločinstvo v revoluciji. Prav rezultate revolucije otroci preteklega režima še danes skrivajo. Zakaj?