13. junij, 2009 | Vest

Legalizacija?

Anketa na ljubljanskih ulicah o legalizaciji marihuane.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Nekaj naključnih mimoidočih smo povprašali ali so za legalizacijo marihuane.

Rok Šifrer in Braco Koren

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
41 x komentirano
  • justme je rekel/-la:

    kak so eni nerazgledani, ne gre se tu samo za uživanje oz.konzumiranje ampak predvsem za industrijo in naše gospodarstvo glede na to koliko denarja bi lahko marihuana prinesla denarja v državno blagajno…….

  • koseski je rekel/-la:

    glede na to, koliko se jo použije v vodilni politiki,
    bo koka (koko-koko-kokolemoj gru gru)
    legalizirana še letos

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    @justme:
    Ja, ja … saj, pa koliko bi v državno blagajno prinesla šele koka, extasy, hors itd. Pa potem še prostitucijo legalizirat na način, da bo državna blagajna čim bolj polna, droga bo pa tudi laufala samo še bolj. V bistvu predlagam, da se postavijo kar avtomati za vse droge že po osnovnih šolah, pa mogoče še predmet o sladkostih prostitucije, da bo čim več konzumentov in da bo imela državna blagajna čim več od vsega skupaj. Elita, ki bo znala svoje otroke zaščitit in jih ustrezno podpret, bo živela bajno, ostala suženjska drhal pa na cesto fuk prodajat, pa droge konzumirat, da bo blagajna bolj polna za nas petičneže.

    Zelo si razgledan.

  • justme je rekel/-la:

    marihuana ni namenjena samo konzumiranju ampak se lahko tudi prideluje marsikaj iz nje……….premisli!če pa smo že pri tem bi z legalizacijo omejili in kontrolirali porabo…………

  • justme je rekel/-la:

    pa ne moreš primerjat drugih trdih drog z marihuano….intelegenca pa taka

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    @justme:
    Skozi prizmo obdavčevalnega profita, kakor si zastavil ti, vsekakor lahko primerjam vse droge. Sploh pa ne gre za druge trde droge, ker marihuana velja za mehko. Inteligenca pa taka.

    S tem, da je tudi mehkost ali trdost droge slab izgovor, ki ne paše v vse kontekste. Na primer pri primerjanju koke ali marihuane. Če bi imela na razpolago preživet tri dni v družbi gandžarjev ali kokainarjev, si gandžarjev zagotovo ne bi izbrala, razen če bi nameravala tri dni prespat, namesto da trpim njihov abnormalno upočasnjen domet, gib in poslušam nebuloze zaribanega uma.

    In legalizacija niti slučajno ne pomeni nujno omejitve, ampak prej obratno, floskule o kontroli so pa samo politikantske floskule za naivno ljudstvo v državi z apetiti po dodatnem kešu. Tisto, kar z razlogom, ne želi bit pod kontrolo, še vedno pod kontrolo ni! Ta segment je pa ravno najbolj sporen, zaradi katerega naj bi ideja o kontroli sploh nastala, tako da …

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    Aja, kar se tiče pridelovanje marsičesa zaradi določenih substanc marihuane, se pa itak prideluje in obdeluje pod nadzorom že. Tako da s kvakami v medicinske namene nima smisla operirat.

  • matevz je rekel/-la:

    Simonca pejt na pir!

  • justme je rekel/-la:

    @Simona Rebolj:
    zmagala si…..

  • Ifit je rekel/-la:

    @Simona: glavna prednost legalizacije, poleg profita, je predvsem zmanjšanje kriminala. Bi pa bilo potrebno legalizirat večino drog, da bi ga bistveno zmanjšali.

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    @ifit:
    Legalizacija sama po sebi ne zmanjšuje kriminala, lahko bi ga hipotetično, v kolikor bi bila sprejeta tako sistemsko urejena legalizacija, vendar se ponavadi izrodi že po defoltu, ker države, logično, bolj veseli profit, kot pa dodatno vlaganje v zajezitev tovrstnega kriminala. Zato je večinoma rezultat legalizacij le dobro sodelovanje z državami “u kurcu”, da so še bolj “u kurcu”. Ali z drugimi besedami v pridpodobi … jebeš bedo Ukrajine in njihovih Ukrajink, pripeljite jih nekaj še k nam, bomo mi “poskrbeli” za njih. Kriminal se ponavadi preganja ravno toliko učinkovito, kot se brez legalizacije česar koli že, se pa določeno tržišče še malo bolj zapolni. Žal. Je pa smešno računat na določene rešitve, ki so se drugod že sesule v prah. Smo pa mi še posebej zelo radi večni šolarčki. Ko se drugod rdeče ulice že zapirajo (z razlogom), mi začnemo polagat tepih.

    @matevz:
    Hvala za dobro idejo, ampak ne morem. Sicer bi zdajle na pikniku že popivala.

  • luka je rekel/-la:

    eh, trava je za softiče…

  • Ana je rekel/-la:

    popivala bi, kadila pa ne bi… hm

  • miro je rekel/-la:

    Prostitucija je v Sloveniji že legalizirana, se mi zdi.
    Legalizacija marihuane se mi ne zdi sporna. Veliko bolj zgrešena je dekriminalizacija uživanja trdih drog. Mislim, da bi moralo biti uživanje trdih drog ponovno kvalificirano kot kaznivo dejanje.

    Legalizacija česarkoli, sama po sebi zmanjšuje kriminal. Zanesljivo. Vendar učinki legalizacije niso samo pozitivni.

  • Koloradski hrošč je rekel/-la:

    Miro, Portugalska je 2001 razglasila dekriminalizacijo drog, tudi kokaina in heroina.

  • miš je rekel/-la:

    Eno je industrijska konoplja, ki ima zelo majhno vsebnost THC, drugo je pa marihuana namenjena kajenju. Glede na to, da je članek postavljen kot “legalizacija marihuane” se očitno nanaša na konopljo z večjo vsebnostjo THC, saj se beseda marihuana uporablja za rastlino za kajenje. (Nisem še slišala, da bi kdo omenjal, da so delali vrvi iz marihuane ali pa gorivo iz marihuane).

    Sploh pa pušači, ki zagovarjate legalizacijo, češ, kaj bo to prineslo v gospodarskem smislu (v resnici pa si prizadevate za to, da bi ganjo kupovali lahko na Petrolu) opravljate Sizifovo delo, saj če bi bila legalizacija konoplje uveljavljena (a že ni industrijska konoplja sploh sprejeta- sem gledala nekoč prispevek na RTV, ko so potem pri kmetu izmerili THC konoplje in ker je imel preveč, je moral posekat, sicer bi pa menda lahko imel), ne bi praktično imeli nič od tega.

    Tako, da zagovarjat legalizacijo marihuane z gospodarskimi argumenti je smešno.

  • jajo je rekel/-la:

    @miš

    Najbolj smešen si ti. Marihuana z večjo vsebnostjo THCja je pač “nova” tržna niša. Se že prodaja, ampak sedaj ima koristi od tega mafija in prekupčevalci drog v nasprotnem primeru bi imela država pa še vedel bi kaj kadiš, če bi se to nadzorovalo. Kupci so čisto drugi, kot tisti ki kupujejo marihuano z nizko količino THCja. Težko razlagaš gospodarstvo, če ga ne razumeš.

  • miš je rekel/-la:

    Nisi razumel mojega posta.

    “Kupci so čisto drugi, kot tisti ki kupujejo marihuano z nizko količino THCja. “- Vem. In tu me jezi, če mi pušač govori, da bo iz ganje delal vrvi in na tak način upravičuje legalizacijo.

    Hipokriti me jezijo, to je vse.

    (Pač post se je nanašal na prvi komentar k temu prispevku, ampak nisem označila)

  • miš je rekel/-la:

    Čeprav a kogar koli dejansko RES briga toliko za državno blagajno, da se tako na to zgovarjate? Ni treba odgovorit. Odgovor že vem.

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    @Ana:
    Seveda. Z osebnega vidika raje popivam, ker popivanje obvladam. Vem, kje je moja meja in koliko (krat) si lahko privoščim, da mi konzumiranje alkoholnih pijač ne škodi, ampak prej obratno (ker imam izredno nizek pritisk, na primer včasih spijem kozarec rdečega vina). Alkoholne pijače imajo lahko obredno vrednost, ki nima veze s posledično pijanostjo ali kronično odvisnostjo do ciroze jeter. Na tak način se lahko do odvisnosti zastrupljaš tudi z zdravili, raznimi tabletami. Problem gandže je v tem, da je njen cilj, kot pri vsaki drogi, bit zadet in tega praktično ni mogoče kontrolirat preko večjega ali manjšega uživanja. Če je gandža dobra, prime po treh dimih, če ne prime, pomeni, da je slaba (pri alkoholu merica dobrega vina, viskija, eno pivo itd. ne pomeni, da je roba slaba, ker se ti ne prikazujejo palčki ali ker ti ne sfašira odzivnosti). V vsakem primeru pa seveda zlahka vidimo, koliko problemov povzroča alkohol. Ker je legaliziran, kriminal pač ne obstaja, obstaja pa “kriminalna” stopnja alkoholizma z vsemi “kriminalnimi” transformacijami posledic. Ali se proti temu kaj uspešneje bojujemo, ker je legaliziran? Jok brate. Prosta dostopnost samo še priliva olje na ogenj. Družbo imamo pa zaenkrat še takšno, da ljudje hrepenijo po odklopu in vsaka nova večja možnost toliko bolj dela svoje.

    @miro:
    Prostitucija ni legalizirana pri nas, ampak dekriminalizirana, kar osebno zelo podpiram. To pomeni, da je pred gnjavažo zaščitena prostitutka. Saj konec koncev med prostitutko in sponzorušo v poanti ni nobene razlike, razen da ima sponzoruša več od vsega skupaj za manj osebne žrtve.

    Logično, da se stopnja kriminala pri drogi avtomatsko zmanjša, če nečemu, kar je veljalo za kriminal, pač ne rečemo več kriminal … hehe … V tem primeru je bolj primerno merjenje, ali sama floskula nadzora, ki itak nima več omembe vredne funkcije, kakor koli pozitivno vpliva na pojem zlorabe. To je zame primerljiv “kriminal”, kakor se na primer pri prostituciji meri razmah in raztegljivost pojma prisile pri prostituciji. In pri drogi definitivno nima na stopnjo zlorabe omembe vrednega pozitivnega učinka lahko gremo pa merit stopnjo alkoholizma v času prohibicije in danes … raje ne). Pri prostituciji je pa drugače. Kriminal še vedno poteka, ker povprečna prostitutka še vedno potrebuje zvodnika oziroma zvodniki poskrbijo za to, da jih potrebujejo. Za “zaščito”. Pri vsem skupaj večinoma najbolj najebejo spet prostitutke, ki od vsega skupaj nimajo nič drugega, razen da morajo še plačevat davke (nadzorovana zdravstvena oskrba je nagnusen izgovor, ki ščiti, skrbi za zdravje klientov in s tem spodbuja “varnejšo” zlorabo mladih deklet u pizdi). Čemur se izogibajo, goljufajo in so spet podvržene pregonu. Prostitucija je tesno povezana z osebnim dostojanstvom, zato se ogromno prostitutk kot delavk nima nobenega namena registrirat - beri: se stigmatizirat (za nagrado pa še davke plačevat). Sama jasna kriminalna determiniranost prisile v prostitucijo, trgovanja z belim blagom pa še vedno poteka kot prej. Pod fasado Rdeče ulice se je razkrilo enako. Na vprašanje izložbenkam, kako poteka nadzor v Rdeči ulici, so bili pa odgovori fascinantni. “Ja, med klienti imamo ogromno policajev.”

    @jajo:
    Ja, še ena zgodba, kako mafijo destogmatizirat in končno nagradit, da bo postala pojem družbeno sprejemljive mreže poslovnežev in davkoplačevalcev. Smeh. Saj res … kaj bi se država spakovala, ko nam pa drogira od mafije nahorsane otroke z metadonom, namesto da bi jih zdravila. Mafija!

  • iberžnik je rekel/-la:

    Ni ga bolj zajebanega narkomana kot alkoholika!

  • iberžnik je rekel/-la:

    Da si boste lahko, nekateri komentatorji razširili obzorje, tu imate povezavo, do več koristnih informacij glede te teme :) http://konoplja.si/

  • justme je rekel/-la:

    simona koliko jih umre letno zaradi alkohola na cesti?koliko jih posledično umre zarad ciroze jeter?koliko nesreče prinaša alkohol v družino in nasilja?…..???potem pa premisli pa naštej koliko jih umre pod vplivom marihuane ali zaradi vpliva marihuane…..??marihuano ni nujno da kadijo samo neizobrazeni neumni in potrebni zadetosti ampak tudi izobraženi in uspešni ljudje ki se ob enem jointu(zavitku)sprostijo nasmejijo in družijo!pa glih tak ni nasilja pa umorov na cesti …..kot ponavadi pri alkoholu….kontrola prodaje in kakovost marihuane ki bi bi jo prodajala drzava pa bi prinesel samo dodaten denar v drzavno blagajno in verjetno tudi kakšen odstotek manj kriminala….

  • justme je rekel/-la:

    stopnja kriminala bi se zmanjšala s tem ker nebi bila marihuana več tak dostopna na ulici, posledično manj dilerejev al pa če bi že bili se jim nebi nekaj splačalo prodajat ker si lahko gre vsak kupit tja ker je zagotovljena kakovost in račun…

  • Prvi je rekel/-la:

    Res sem zmeden Jonas. Kadiš preveč al premal da take glupe posnetke objavljas.

    Tut neumno zastavljeno uprasanje.

    Noben mi ne bo omejeval, kaksne snovi jaz mečem vase.

  • žblj je rekel/-la:

    KRALJ ALKOHOL

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    @justme:

    Se strinjam s tabo, zato sem pa dala zgled legalizirane droge, kako krasno dolino pekla nam dela. Osebno mi bo vseeno, če se legalizira vse do zdaj prepovedano, ko bodo drugi mehanizmi in varovalke pred možno škodo vzpostavljene. Saj dokler konzumirajo razne droge ljudje, ki znajo imet nadzor nad sabo, je vse v redu. A kaj ko so glavni hiper konzumatorji vedno pubertetniki in norci.

    Osebno si za volanom nikakor ne želim tudi porasta gandža napuhancev, ki bi v krasnem novem svetu dobili za džoint na vsakem vogalu in naokoli meglili z občutkom, da je to nekaj povsem normalnega, kot sicer velja za alkohol, čeprav ne čutijo niti tal pod nogami, njihova sposobnost odzivnosti je pa na minus sto. Prav tako si na cestah ne želim kopice nafilancev s sedativi, nasnifanif egopredozirancev in podobnega.

    Obstajajo samo določene razlike, da droge, ki delujejo poživljajoče spodbujajo agresivce k še večji agresiji, medtem ko gandža deluje sedativno. Alkohol torej nagnjene k nasilju še motivira, da razgrajajo, v megapredoziranosti odklopi možgane, gandža pa pač potencira apatičnost, počasnost in na žalost tudi slaboumnost. Ja, alkoholike bi prehodno lahko umirjali z gandžo … hehe … Bolje retardirano truplo kot pobesneli norec.

  • turboliberalec je rekel/-la:

    primer Portugalske je spodbuden, osebno ne vidim konsistentnega razloga zakaj bi bi nekdo prepovedal rastlino. to je res perverzno..

  • jajo je rekel/-la:

    @Simona Rebolj

    Posledice marihuane so dosti manjše kot posledice alkohola pa je le ta legaliziran. Najbolje, da vse prepovemo. Tvoji otroci, če bodo želeli kadit marihuano bodo do nje prišli tako ali tako. Gre se samo za vprašanje kje in na kakšen način jo bodo dobili. Če marihuano legaliziraš še ne pomeni, da bo potem vsak kadil? Sicer pa vsak naj odloča o svojem življenju. Sploh pa res bedarija, da je prepovedano nekaj naravnega.

  • ekka je rekel/-la:

    vse legalizirat, pa naj starši malo bolj resno pristopiji k vzgoji, ne pa tako, kot da jim je otroke štorkla prnesla.

  • Neža je rekel/-la:

    Vsaka družba ima kakšno legalno drogo. In izbira, katera droga bo legalna in katera ne, je popolnoma arbitrarna. Res pa je tudi, da legalizacija droge povečuje dostopnost, dostopnost pa praviloma vodi v večjo rabo. Pri hrani je že tako; več kot je je na mizi, več je pojemo. Jaz bi se celo strinjala s prepovedjo alkohola, na račun legalizacije marihuane. Z vidika škode, ki jo zloraba droge povzroči v medsebojnih odnosih, se mi zdi marihuana veliko manj nevarna.

  • agrippa je rekel/-la:

    Alkohol in tobak sta legalizirana. Torej z njima “NI” problemov?

  • Mimi je rekel/-la:

    Sem za legalizacijo marihuane.
    Absurdno jo je metati v en koš s trdimi drogami (clo tobak in alko sta precej bolj škodljiva), konzumerje pa kot bodisi že težke drogeraše, bodisi z eno nogo že tam (češ, pelje v …).
    Kakšne in katere vse kemije so uradno priznane in uporabljane, pa ni nobenih pomislekov (pa bi moral bit).

  • Weedsdom je rekel/-la:

    Debata o legalizaciji je dobila že dolgo brado, pa vendar se mi zdi razglabljanje o legalizaciji povsem brezpredmetno, za rešitev v smislu ‘volk sit, koza cela’, bi po mojem mnjenju bila dovolj že dekriminalizacija (no, ja, po drugi strani državna blagajna ne bi imela kaj dosti od tega). Kadi se že tako dovolj in povsod, kjer se pač lahko in po tej zeli posega širok spekter uporabnikov vseh starosti, poklicev in političnih prepričanj. @Simona Rebolj: Jaz ne bi tako vehemetno ‘vse napohance’ metal v isti koš, če ne zaradi drugega, pa zaradi tega, kako je tal zel vplivala na razvoj zahodnih glasbnih zvrsti tam od petdesetih let naprej, če to malo preslikam in lokaliziram je v Sloveniji kar nekaj konzumentov (eni bolj odkriti, drugi manj), ki na tak ali drugačen način prispevajo svoj delček k družbenemu mozaiku (s tem mislil predvsem razne kulturnike, slikarje, glasbenike, aktiviste, hja, najbrž je to vse bolj levo-liberarna sprega in bi za nekega konzervativca bilo sporno, češ, kaj pa ti zadetki prispevajo k družbi). Dovolj je malo širši pogled, morda tudi vpogled v tuje kulturne in intelektualne prakse (v smislu kdo vse je ‘zlorabljal’ marihuano in kaj je prispeval k oblikovanju filozofske, kot tudi umetniške misli). Še ena vez kar sama po sebi rine v ospredje: namreč vez med duhovnostjo in svetimi rastlinami za razširitev zavesti (teh rastlin je več, skoraj vsa ‘primitivna’ plemena jih poznajo in jih uporabljajo, da pridejo v stik z duhovnim svetom, z nečim, kar presega ta naš materialni svet, aja, seveda, če motrimo to z neke materialistične perspektive so potem ti ljudje nekakšni nevrotiki in se udajajo nerealnim fantazijam). V Indiji že dolgo časa poznajo sadhuje, potujoče mistike, ki kot del svoje ‘verske prakse’ uporabljajo kanabis in njegove derivate (tu je potem vzporednica z jamajškimi rastafarjanci, ki si delijo nekatere koncepte s sadhuji, nekatere teorije dokazujejo vpliv hinduizma in sadhujev na filozofijo rastafarjanstva). Izvorni namen kajenja ‘trave’ ni bil ‘biti zadet’, ampak je bila predvsem rastlina, ki je uporabnikom omogočala izkustvo drugih ravni stvarnosti (uporaba v te namene je bila prisotna že dolgo časa nazaj v človeški zgodovini). Menim, da je kajneje marihuane odgovorno početje, ker ti lahko ta rastilna veliko da (predvsem vpogled z malce drugačne perspektive, lahko ti da ustvarjalni navdih itn.) in se je ne bi smelo zlorabljati (češ, dajmo nekaj pokadit, da bomo zadeti), ampak bi se jo lahko uporabilo v številne namene. Sedaj lahko demantiraš moje pisanje z čisto materialističnega pristopa, češ, drugih ravni zavesti/stanj ni, ampak jaz tu ne predstavljam (samo) vsvojega mnenja, ampak je tu dolga zgodovina uporabe in ‘razlag’ za tako početje. Ja, seveda, tisti so primitivni, ‘religija’ je opij za ljudstvo itn itn itn, jaz pa vseeno menim, da je človek predvsem duhovno bitje in da se mora tega v polnosti šele začeti zavedati (v kolikor se še ni). Pa lep pozdrav in na zdravje! ob naslednjem morebitnem kozarčku vina. Za zdravje pa to.

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    @jajo:
    Mojim hipotetičnim otrokom ne bi nič prepovedovala, ker mi je prekleto jasno, da s tem radovednost in silo pubertetniškega upora lahko v določenem kontekstu še ojačaš. Tudi jaz nisem potomka staršev, ki bi mi prepovedovali, ampak so pri teh zadevah predvsem sodelovali in vzpostavili pravzaprav zaupanje v smislu, da se nisem bala povedat, kaj je prišlo do mene, kaj sem poskusila, spoznala itd. Ampak to nima veze. Jaz sem jaz. En človek pač, v tem smislu z določenimi privilegiji. Na žalost sem imela kot precej razposajena pubertetnica priložnost spoznat ogromno mladostnikov, ki v zvezi s temi zadevami niso prišli dobro skozi in njihovi starši niti pod točko razno niso bili sposobni ravnat z njimi. Na žalost pa to vrzel manjka niso niti približno zakrpale vzgojnoizobraževalne inštitucije. To so bile preprosto zgodbe po defoltu odpisanih! In na tem mestu je govor o odločanju o svojem življenju zame hinavščina. Kajti najbolj problematičen je segment populacije, ki o svojem življenju odločat v pravem pomenu besede sploh ni sposoben. S tega vidika zame tudi večina prostitucije, četudi ni plod konkretne prisile, nikakor ni plod svobodne odločitve. V mizernosti danih okoliščin podmazano z brutalno vodljivo mladostjo, pač ne. Mentorej vedno zanima, kaj nekaj prinaša v človekovo korist, pri čemer so manj privilegirani vedno zakon uravnilovke. Vse legalizacije do zdaj niso na tem področju prinesle pač nič dobrega, ampak samo še ojačale selekcijo hitrejšega propada šibkejših po danosti (slabi starši, slabo socialno okolje itd.). Zato ne vidim razloga za legalizacijo dodatnih opojnih substanc. Ne slišim jasnih predlogov vzporedne zaščite deprivilegiranih skupin! Zame osebno bi bilo popolnoma vseeno, če bi bilo legalizirano vse, ker sem v življenju videla toliko droge, kot bi bila legalizirana in bi lahko postala džanki erste klase, če bi hotela. To, da nisem, si ne štejem v čast osebne pametne izbire, da bi se bahala in jodlala, kako ima pač vsak možnost, da se odloča dobro ali slabo, ker te možnosti niti pod razno niso demokratične. Osebno sem imela na tem mestu predvsem dovolj sreče v zvezi z okoliščinami, ki so že primarno in sekundarno socializacijsko vplivale name tako, kot na prenekatere druge vplivat niso mogle.

    @Weedsdom:
    Saj ne mečem vseh napohancev v enak koš. Zato sem tudi zapisala, da niso problem konzumatorji, ki znajo pač na svoj način konzumiranje česar koli že uporabljat v svoj prid, ampak tiste skupine, ki tega ne znajo in teh je več. Okvirno od pubertetnikov do norcev.

    Kar se tiče tvojega nadaljnjega predavanja o družbenem mozaiku umetnikov in bohemski intelektualni sferi, ravno v mojem primeru precej hecno izpade. Tega ti ne očitam, ker seveda nisi mogel nujno vedet. No, o tem si v svojem komentarju poučeval osebo, ki je odraščala v vzdušju, ki ga postavljaš kot omembe vredno sfero merila. Med pisatelji, slikarji, glasbeniki, igralci … tja do najbolj bohemskih verzij načina življenja, pri čemer je moj oče zagotovo predstavnik bohemiade. Liste marihuane sem od sobnega fikusa ločila, še preden sem šla v osnovno šolo. Poznam veliko umetnikov tipa, ki ga opisuješ, kar se tiče soočanja z umetnostjo v vseh vidikih, je bilo v moje življenje postavljeno kot zakon. Osebno se dolgo časa sploh nisem zavedala, da ljudje preprosto ne berejo, razen če je nujno in jih umetnost ne zanima, ker je bilo v moj svet to položeno kot zakon.

    Vseeno pa ne mislim, da je ta sfera ljudi, ki predstavlja procentualno peščico populacije, v tem apektu superiorna in nadpomembna v svoji prioriteti nad drugimi. Celo nasprotno. Če se gremo predavanja v imenu intelektualizma, bi ravno ta sfera ljudi po moje mnenju morala toliko bolj razumno dojemat, da njihov neverjetni mentalitetni doprinos ni doprinesel še niti približka vsesplošno vzpostavljenim ustreznim vrednotnim nivojem, ki bi ustrezno demokratično varoval šibkejši člen populacije pred zlorabo njihove naivnosti in zmedenosti. Intelektualec v svojih apetitih nima večjih pravic, da bi postavljal vsesplošne uravnilovke sprejemljivega, ampak ravno obratno. Njegov domet, ki morda nese dlje in si lahko privošči več svobode, je hkrati tudi naloga, da domet prenaša na druge in posledice nezadovoljivega rezultata potrpežljivo z drugimi deli. V kolikor intelektualno superiornost ne hrani na tak način, pač ni inetelektualec, ampak eden izmed premnogih bleferjev. Zato osebno tudi politika, ki se kdaj pa kdaj po potrebi “podkrepi” s kokainom, gandžo in še čem, v parlamentu pa pridiga o drogi z zadržanostjo, ne dojemam osebno kot hinavca, ampak preudarneža, za katerega upam, da ga ne bodo dobili na takoimenovani dvojni morali, ki to sploh ni. Od dobrega umetnika pa pričakujem, da odstira svojo resnico in svoje življenje upravičeno naduto umeva kot privilegij “mesije” in ne pravilo igre.

  • cabu je rekel/-la:

    Nisem za legalizacijo, sem za dekriminalizacijo!

  • žeblj je rekel/-la:

    simona piše:Ja, ja … saj, pa koliko bi v državno blagajno prinesla šele koka, extasy, hors itd. Pa potem še prostitucijo legalizirat na način, da bo državna blagajna čim bolj polna, droga bo pa tudi laufala samo še bolj. V bistvu predlagam, da se postavijo kar avtomati za vse droge že po osnovnih šolah, pa mogoče še predmet o sladkostih prostitucije, da bo čim več konzumentov in da bo imela državna blagajna čim več od vsega skupaj. Elita, ki bo znala svoje otroke zaščitit in jih ustrezno podpret, bo živela bajno, ostala suženjska drhal pa na cesto fuk prodajat, pa droge konzumirat, da bo blagajna bolj polna za nas petičneže.

    ej, v prvem postu narediš klasično logično napako, iz muhe slona, kar pa ni editi tvoj “greh” ker skoz in skoz navzdol prebiram tvoj, če te citiram, “upočasnjen domet, gib in poslušam nebuloze zaribanega uma.”

    diagnoza:preganjavica

    ect..ect..ect….
    para sempre

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    @žeblj:
    Ja, za koga je lahko muha samo muha, za afriškega shirančka je muha huje kot slon.

    Sicer pa tvoj upočasnjen domet, gib in nebuloze zaribanega uma očitno ne uspe sproducirat niti enega omembe vrednega argumenta. Še za poskuse brezvsebinskega žaljenja si si moral sposodit ideje tistega, ki si se ga spravil kurcat … hehe … Patetično. Si preveč zadet, je kronično ali tvoje normalno stanje?

  • miš je rekel/-la:

    @justme

    A ni Marley umrl glih zarad raka na pljučih al celo po celem telesu?

    Stopnja kriminala bi se zmanjšala, zato ker se nikomur ne bi dalo ukvarjat z njim. Ker bi bilo vse, kar bi zadeta družba počela to, da bi apatično sedeli in prazno strmeli predse ter razmišljali, kaj so povedali pred parimi sekundami :D

    Konoplja ima ravno toliko zdravilnih učinkovin kot jih ima paradajz, samo da je bolj zanimiva in jo zato bolj raziskujejo, izsledke pa z večjim veseljem objavljajo. (Pa prosim, če lahko vsaj ena debata mine brez navajanja knjige “Marihuana zabranjeni ljek”)

    Ja, folk umira zarad alkohola, umira zarad prometnih nesreč, umira zaradi tobaka…Kakšno zvezo ima to z marihuano? Mogoče to, da v jointu gori tobak z višjo temperaturo in se zato iz njega izloči še več strupenih snovi in je tako posledično še bolj škodljiv kot tobak v navadni cigareti? Ali pa če tako radi vlečete vzporednice z alkoholom- glede na to, kako znamo/znate/znajo hendlat alkohol, potem si lahko mislim, kako bi bilo z ganjo…

    Se je kdo vprašal, zakaj so pred parimi leti pozaprli vse coffee shope v Amsterdamu, ki so bili od šole oddaljeni manj kot 200m? In zakaj so iz coffee shopov umaknili psilobicile? Razmišljajte…

    Namig: stavek “Kdor zdej ne kadi tud pol ne bi” ne drži povsem. (Zadeti otroci niso srčkani.)

  • justme je rekel/-la:

    miš pojma nimaš

  • kanta je rekel/-la:

    Folk je dandanes že po defaultu dovolj prbit v glavo, ni nobene potrebe po tem, da bi še drogo legalizirali.