24. junij, 2009 | Matjaž Vizjak

Afriški čefurji, balkanski Tutsiji in Hotujci

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Vsaka spodobna država imajo svoje čefurje. Za Škote so južnaki Londončani. Za Švede so to Danci. Za združene Nemce so njihovi južnaki Bavarci, za Avstrijce Korošci, za Korošče pa balkanski divjaki. Za Korošče se divjina začne za Karavankami. Prav nič nam ne pomaga, če sebe vidimo in se dojemamo mitelevropsko, in imamo prave čefurje samo med seboj. Samo Bosanci in Romi, ki pa se z njimi čistokrvni Slovenci ne družimo in se ne pogovarjamo, če res ni nujno treba, so pravi balkanski in evropski čefurji. Ker so lenuhi, pa kosmati so in po potu zaudarjajo. So vse, kar nismo mi, in niso, kar smo mi.

Kaj pa Hrvati? Tudi ti so neke vrste čefurji, čeprav ne povsem enako čefurji kot so Bosanci, ker jih malo živi med nami, poosebljajo pa vse slabo, kar nas Slovence moti čez plot pri naših slovenskih sosedih, vse to poosebljajo Hrvati kot narod.

Za agramerske purgerje pa so južnaki njihovi otočani in Hercegovci - njihov zaščitni znak so nezmotljivo bele nogavice -, in na neki smo na svoj način za prave Hrvate čefurji tudi Slovenci: kot alpski Hrvati, rahlo retardirani, v irharicah in pa z rdečo marelo. »Crvena marela, molim lijepo gospodine …«

Pa smo jih spet dobili po nosu! Bečki konjušari! Po osemnajstih letih evropske slovenske samostojnosti, petih letih članstva v evropski skupnosti, smo jih dobili po nosu od Šveda Carla Bildta, pred tem Finca Ollija Rehna, obeh brez barve, vonja in okusa -, serijo klofut od italijanskih škvadristov, ki so hodijo klanjat na slovenski Kras tudi k jamam, napolnjenimi z odvrženimi živalskimi kadavri - boljše ti kot nič, dobrim nadomestkom za pobite civilizirane italijanske fašiste -, predragimi vinjetami in Kalabreži v mobil homejih, namesto v slovenskih kampih z ženami, taščami in vreščečimi otroki – kot policaji na slovenski šengenski meji!

Vsak v pravi Evropi prvega razreda, ki ima pet minut časa, lahko dvigne nogo in se po-lula na nas, kogar je svoje sence strah, nas lahko oklofuta, predsednik t. i. slovenske vlade to sprejema nase! »Sprejemam odgovornost,« itd., ipd.

Roko na srce, koliko nas med Slovenci ve, kaj je glavno mesto Litve, kaj pa Latvije, kakšno zgodovino imata ti dve državi, razen, da sta bili pod Rusi, pa Estonija: je njeno glavno mesto Riga ali Vilnijus, zaradi mene, karkoli že. Na televiziji smo videli, da so mesta sicer lepa, podobna nemškim in našim, pa ste/smo prepričani, da so prebivalci res civilizirani? Da niso neke vrste čefurji, kot so zanesljivo čefurji Romuni, pa najbrž Bolgari tudi. Le kdo jih je spustil v Evropo?

Evropejci prvega razreda. Tisti, ki nas vidijo enako kot njih! Kot divje Škipetarje v Kordiljerih, Šar planini ali v Rodopih, ki jih je tako posrečeno opisal Karl May. Za tiste, ki so se učili zemljepis po Indijanaricah oz. spoznavali svet iz pripovedovanja onih, ki prav tako ne vedo o Evropi nič več od njih. O Balkanu sploh!
Evropa potrebuje trg, tu je še vatikanski risorgimento do nekdanjih avstroogrskih katoliških dežel, pa še neuresničeni nemški most na Jadran (zakaj karavanški predor z nemškim denarjem sicer?), neizživeta krivica, da je Italija kot strumna zavezniška država izgubila Istro z otoki, ko o fašizmu v Italiji tako nihče nič ne ve, če že ve, pa noče vedeti. Tu so še Nato in Američani, z nikoli potešeno lakoto po nafti, po surovinah in za vojaškimi oporišči, za misijonarsko spreobračenje Indijancev z Balkana, iz Iraka, iz Afganistana, iz Ukrajine, Gruzije do Irana!

Evropa je sicer velik ništrc: votla, okoli pa je/ni nič. Zato se Slovenci nismo osmešili predvsem pred Evropo, briga jo za nas, še eno pleme z divjega Balkana, osmešili smo se sami pred seboj in, in kar je še huje, osmešili smo se pred Hrvati! Pa tako smo se duvali, res, prav po balkansko! Hrvati so manj od nas, niso v evropski uniji, bolj kot na njeno posredovanje, so tako ves čas prisegali na Haag (Jim je že bližji, hihi!). Toda Evropa in Amerika pa se le počasi učita balkanskih poslov, kjer dana beseda pomeni manj od nič, nategniti sogovornika pa ni nekaj zavrženega, ampak je vrlina.

»Pogovorite se sami!« Pametni to že dolgo vemo. Tisti, ki od Amerike in Evrope že pred osemnajstimi leti nismo nič pričakovali. Če Slovenci nismo dobili Istre od Jugoslavije leta 1943 ali 1945, ko so si stali nasproti oboroženi slovenski in hrvaški partizani (!), oboji pa niso razumeli, kaj žlobudrajo domorodci Istrani, italijansko ni bilo, hrvaško pa tudi ne. Ob tem, da so Hrvati že dobili otoke in Zadar, da sta jim bila oproščena NDH in iskreno ustaštvo, zavezniško čast so jim tako v največji meri reševali hrvaški Srbi kot smo jo Slovenci Avstrijcem, itd. ipd. Nismo uspeli dobiti niti cone B, bolje poučeni pravijo, da se Kardelj ni nič zmotil in ni zamešal Mirne z Dragonjo, še po domovinski vojni se nismo znali zmeniti z edinim, ki bi še lahko kaj naredil, Tudjmanom, pa smo jim za judeževe groše navijali ceno za orožje, za denar ki tako ni nikoli pristal v slovenski državni blagajni. Poniknil je v tla, kot voda v egiptovski puščavi ali med razbeljenimi avstralskimi kamni.

Povsem jasno je, da Istre ne bomo dobili ne z Bildtom, ne z Rehnom, ne z Evropo, ne s Sanadarjem, ne z Jorasom, cone B tudi ne, prav tako morja ob savudrijski obali ne (ob plimi, ob oseki?), ne Savudrije, ne sredinske črte, ne dimnika!

Komur to ni (bilo) jasno od začetka, naj bi seže kdaj prekvalificiral v drug poklic. Kure pocrkajo, otroci zrastejo, sosedi pa ostanejo. Zato se ne kregaj s sosedi zaradi kur in otrok! Pustimo kot je, in naj problem rešujejo vnuki, tisti, ki bodo že dolgove iz 18 let samostojnosti Slovenije. Ali, dogovorimo se za kondominij!

Lahko pa se pravdamo. Pravica bo zmagala, tudi, če gre grunt! Pahor že počasi prevzema odgovornost za to, mednarodni pravniki pa računajo uro svetovanja 600 evrov …

Za Evropo smo zato slovenski Tutsiji in hrvaški Hotujci oz. hrvaški Tutsiji in slovenski Hotujci ali na kratko: balkanski Tutsiji in Hotujci.

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
32 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    en mali predlog:
    tako kot je Kempinsky kupil HR stran Savudrijskega polotoka (hm … le kakšne so klavzule v tej pogodbi: morda dostop Kempinskega na odprto morje, off shore raj … - firma je ogromna in lahko začne funkcionirati kot samostojna država!)
    si slovenci privoščimo 3-5 let ne_dopusta v HR in s tem povzročimo padec cen nepremičnin v Istri, potem pa si to področje kupimo.
    Vojna se mi ravno ne zdi primerna alternativa.

  • OK je rekel/-la:

    V tem špilu smo Slovenci (slovenska politika) zanetili spor s popravljanjem osamosvojitvenih meja. Hrvati niso netili spora!
    To že plačujemo! Zgubili smo vse po 2. svetovni vojni marljivo pridobljene simpatije in kredibilnost.
    To, da bo pa Pahor prevzel odgovornost in tudi zato ne bo dočakal konca mandata, me pa prav nič ne zanima, niti nam ne pomaga.

  • konec je rekel/-la:

    Do lani ni bilo tako, Slovenija je mlela uspeh za uspehom (kar je seveda naše komunajzerje motilo, ker so bili ti uspehi drugačne kulturne narave).
    Od kar pa prevladujejo ideološki rdeči nestrpneži, ki vidijo povsod samo SOVRAŽNIKE, je povsem razumljivo, da Slovenije ne prenaša več nihče…..
    ZARES nič novega……..

  • NoMercy je rekel/-la:

    Kar se pa sobivanja s HR tiče pa tole:
    v treh državah smo bili skupaj in so šle vse v franže (K&K, SHS, YU). Nobena cena niti trenutnega “ugleda” ni previsoka, da ne pridemo skupaj v še eno asociacijo!!
    —————–
    gospodje severnjaki naj pa najpreje svoje probleme pošlihtajo (med skandinavskimi državami je še vedno dutty-free cona, da se ga njihova raja lahko v miru naliva; v EMU se jim niti pod razno ne gre; njihove bejbe se še vedno hodijo kresat na mediteranske meridiane) Očitno znajo sprejemati samo rezultate gole sile - kot so pač nastale njihove države.

  • zirosi je rekel/-la:

    Pa kakšna kredibilnost?

    Madona ste zabiti - kredibilen si točno toliko, kot ti uspe uveljaviti svoje interese. Izgubili smo točno toliko kredibilnosti, kot smo je imeli - nič.

    In sedaj nam bo še en švedski pajac govoril o kredibilnosti - on je svojo izkazal med balkanskim konfliktom pa pri navijanju za napad na Irak…

  • NoMercy je rekel/-la:

    @konec: a državljanstva in narodnosti ti pa tudi nihče nikjer ne proda?? Probaj se s strankarsko knjižico spraviti čez Shengensko mejo, če ti je nerodno pokazati osebno / pasoš.

  • ziga je rekel/-la:

    odlično napisano!

  • Nogavička je rekel/-la:

    Tukaj delim mnenje s tistimi, ki so prepričani, da se ne moreš pogajat zato, da bi si kupoval čas in se delal lepega. Izvirni greh sega v čas osamosvojitve. Kolikor vem je Tuđman imel svoje račune pri skupnem izhodu iz Jugoslavije; sestop iz hriba na “začasno” mejo v dolini ob mostu je le manifestacija resne namere po svoje peljati dikcijo ” na dan osamosvojitve”.

    Mulca učiš da se postavi zase, ko se kdo spravi nanjga. Do zdaj me ni še nihče prepričal, da se mulc izmišljuje, da ga neprilagojenc iz 5.a tepe, ker se mu zdi, da je boljši od vseh ostalih, npr. Kako je že z začasnim mejnim prehodom Dragonja?

  • Zbik je rekel/-la:

    Hotujci? Kdo so to Hotujci? Hotujec je slovenski priimek.
    Je pesnik nemara mislil hUtujske nevarneže?

    Pa še to. Primera je koristna, ko nerazumljen pojav postavimo vzporedno s takim, ki ga dobro poznamo. Ruandski genocid je precej slabo razumljena zgodba, ki ima predvsem atribut nezaslišanega ekscesa. Nič takega ni v hrvaško-slovenskih odnosih. Tu vlada en sam nedospnostni dolgčas ugodnostne poroke (marriage of convenience pod firmo, “ko smo že sosedi… “) . Treba se je le spomniti verzov, ki jih je naklepal Bernie Taupin

    ….
    and it’s no sacrifice
    just a simple word
    it’s two hearts living
    in two seperate worlds

    v celoti na
    http://www.mp3lyrics.org/s/sinead-oconnor/sacrifice/

  • FranciL je rekel/-la:

    Eni pa imajo čas pisat komentarje, hkrati pa … LoL

  • Nogavička je rekel/-la:

    O strategiji in pogajalski taktiki nasploh, oz. kaj želiš doseči in kaj je za to potrebno storiti, pa kdaj drugič.

  • rukar je rekel/-la:

    Z VIZJAKOM, še koprske mlakuže ne bi imeli ! Sta z AVRELIJEM- ZLATKOM kaj v žlahti ?

  • Aljo je rekel/-la:

    Predvsem smo dobili po nosu s strani naših vase zaverovanih elit, ki jim je malo mar uravnoteženi, trajnostni razvoj. Slovenske elite so v zadnjem desetletju zamudile priložnost, da se dejansko priključimo “razviti” Evropi. Špekulativna logika celotne elite tako desne kot leve je pripeljala do tega, da imamo državo tik pred bankrotom, nimamo kvalitetne infrastrukture in smo družba brez vrednot, kjer je bog denar.

    Čefurji smo vsi, ki nismo del elit in, ki komaj sklapamo mesec z mesecom, predvsem pa smo čefurji za naše elite, ki nas imajo za potrošni material, za njihove sociološke eksperimente, katerim smo priča zadnjih 60 let.

  • NoMercy je rekel/-la:

    @ Aljo: ja bogi bogi — koliko pa je tebe še treba po glavi, da boš premaknil rit kam drugam?

  • Aljo je rekel/-la:

    @Nomercy

    Na žalost ne morem opravljati več svojega poklica….nimamo vsi tvoje sreče…

  • NoMercy je rekel/-la:

    @ Aljo: spusti ceno v nulo, lahko pa še kaj plačaš, da boš lahko opravljal svoj poklic.

  • Manitou je rekel/-la:

    Nihče me ne bo prepričal, da je za vstop v EU zrel narod, ki ima nerešeno mejno vprašanje z vsemi svojimi sosedami - razen tisto, ki govori v njim nerazumljivemu jeziku.

  • BOTA je rekel/-la:

    Spet en tipično slovenski komentar. Samo jamranje in iskanje krivde, še najraje pri samemu sebi. No lepo! Kaj pa samozavest?? No to imajo Hrvati, čeprav še sami ne vedo zakaj. Pač jo imajo, čeprav močno balkansko :) In zakaj je nebi imeli še mi? Če smo jo lahko imeli v najbolj kritičnih časih novejše zgodovine, jo imamo lahko tudi sedaj. Prava figa, kaj si o stvari misli švedski zunanji minister. Njegov problem. In ta bo še večji, če bo v tem stilu razmišljal tudi kod zunanji minister bodoče predsedujoče države. No mogoče je pa problem da ne more drugače razmišljati? Mogoče je omejen v svojem obzorju razmišljanja ali pa je kak drug razlog. Kakor koli pa to ni razmišljanje Švedov ali Skandinavcev kot nekateri vse prehitro posplošijo.
    Sploh so ta nakladanja o “čefurjih” že precej mimo. To je itak nek preživel stereotip. Kdor ne verjame naj gre v Stocholm pa bo videl da jih je tam več kot tu. In kaj sedaj :) No mislim a koga to moti??

    Skratka kdor ne zna povedati bistva malo naklada. Pa naj :)

  • NoMercy je rekel/-la:

    @ Manitou: ne gre za narod pač pa za državo oz. še ožje za vladajočo politično opcijo.
    S HR pa smo itak že bili v treh integracijah, ki so vse propadle. Meni je tega dovolj in me ne veseli združba dezintegracistov.

  • Manitou je rekel/-la:

    Tukaj v Sloveniji se preveč ukvarjamo s tem, kaj si drugi mislijo o nas. To je znak popolne nesamozavesti. Sedaj kao nismo več kredibilni. Hrvatom se za to fučka, zato pa so v prednosti.
    Ko berem Vizjaka, Miheljaka, Severja, imajo vsi predlog, da se dogovarjanje o meji preloži na neko oddaljeno prihodnost, ker to ni vitalno vprašanje za naš narod. Jaz sem absolutno proti. Na tak način bo še veliko “pogovorov” med Janšo in Sanaderjem oz. kakšnima drugima demagogoma. Jaz pa si želim, da se to za vedno neha in se vzame municija vsem skrajnežem. Skratka, da se to vprašanje čim prej reši enkrat za vselej.

  • Rak je rekel/-la:

    Nomercy,ad1, zadnji stavek - Po balkanskem defaultu, ob zdajšnjih politikih, je to zelo verjetna alternativa.

  • guzdeh je rekel/-la:

    hutujci….drgač pa kapo dol Bildtu!! Glup narod smo

  • Nogavička je rekel/-la:

    guzdeh, ti kr sam za sebe govor.

  • konec je rekel/-la:

    # guzdeh pravi:
    24. junij, 2009 ob 19:39

    hutujci….drgač pa kapo dol Bildtu!! Glup narod smo

    Evropski narod , ki izvoli za predsednika turka je lahko le to….ha, ha, ha, ha, ….

  • tomazh je rekel/-la:

    Jaz še nisem dobil nobene po nosu in tudi kredibilnosti nisem zgubil. Jo pa zgublja Slovenija s takim pisanjem na prvih straneh izjav tujcev, ki so sami nekredibilni in nam niso naklonjeni.
    Med državami ni prijateljstev, so samo interesi in razmerje moči, ki odloča. Če nismo znali stisniti Hr, ko so bili v vojni, da bi vrnili tisto, kar so ukradli, potem je sedaj zadnji čas za to, sicer bomo spet jamrali, kako nas nihče ne mara.

  • medek je rekel/-la:

    Mossad-Taliban whistleblower killed in Pakistan

    (Press TV) — A tribal leader who earlier defected from Pakistani Taliban chief Baitullah Mehsud and revealed the militants group’s ties with the US and Israel has been shot dead.

    The assassination of Qari Zainuddin comes days after he revealed that their comrade was pursuing a US-Israeli agenda across the violence-wracked country.

    Zainuddin, a 26-year-old rising tribesman who had called Mehsud “an American agent” was killed by a gunman in northwestern town of Dera Ismail Khan on Tuesday.

    Zainuddin, who broke away from Mehsud, was also increasingly critical of Mehsud’s use of suicide bombings targeting civilians.

    http://www.inteldaily.com/news/126/ARTICLE/11081/2009-06-25.html

  • mejac je rekel/-la:

    STVAR JE TAKO ZAVOŽENA, DA 99% TISTIH KI SE S TEM UKVARJAJO NI VEDO VEČ KAJ JE BISTVO; PO DRUGI STRANI IMAMO AGRESIVNE HRVATE, KI JIM NI PROBLEM NASADITI KOGA NA KOL ALI PA Z MOTIKO PO GLAVI(PO 2.SV. VOJNI POBITE CELE FAMILIJE V ISTRI, KI SO SE UPRLE HRVATOM, PREDAJA ZASEŽENEGA ITALJANSKEGA OROŽJA SLOVENSKI PARTIZANOV HRVATOM PO UKAZU KRDELJA ITD )

    NE MOREŠ SAMO EN KOŠČEK MEJE PRESOJATI PO MP/NE MOREŠ NEKAJ PRESOJATI PO MEDNARODNEM PRAVU, ČE JE PRI NASTANKU TAKEGA STANJA (ADMINISRTRATIVNA MEJA SLO-HR po2.sv vojni OZ. t.i. stanje 25.6.1991) BILO GROBO KRŠENO MEDNARODNO PRAVO

    Leta 1919 mednarodna skupnost Hrvaški na mirovni konferenci ni priznala državne pravne tradicije (katero so Hrvati prodajali Slovencem tam od leta 1830 naprej) in njene silne zgodovine, o kateri nihče drug nič ne ve, sami Hrvati pa o pričajo kot bi imeli časovni stroj. Še danes ima občutek, da živijo v času kralja Tomislava.
    Torej Slovenci in Hrvati so l. 1919 po razpadu A-O bila v enakem položaju,zato sta tudi meje postavile tam kjer so dejansko bile oz. sta prinesli ozemlji v SHS. Hrvati so svojo državnost po 1000 letih zopet za trenutek ugledali z ustanovitvijo NDH (sporazum z Rajhom je predvideval deportacijo 170.000 Slovencev, na srečo se to ni zgodilo, jih je pa vseeno veliko pristalo v Jesenovcu).

    V Kraljevini SHS je dne 26.4. 1922, stopil v veljavo Zakon o obči upravi. Okrnjeno Slovenijo znotraj Kraljevine SHS, so s tem zakonom in Uredbo o razdelitvi države na »oblasti in na sreze«, razdelili na dve »oblasti«, Mariborsko in Ljubljansko. S tem zakonom CELOTNO MEDMURJE s središčem Čakovcem (mesto se imenuje Čakovec in ne Čakovac!) sodilo v Mariborsko oblast! Tako je ostalo vse do šestojanuarske diktature leta 1929.
    To pomeni, da je bilo do takrat območje Medmurja do izliva Mure v Dravo Slovensko in ne Hrvaško.
    Po uvedbi diktature in vojaške vladavine, je bila ukinjena država Kraljevina SHS, nastala pa je Kraljevina Jugoslavija. Takrat so nastale BANOVINE, (Dravska, Savska banovina, itd) in je bilo celotno Medmurje odtrgano od nekdanje Mariborske oblasti in ni več sodilo v Dravsko, temveč v Savsko banovino. Seveda prebivalstva ni nihče nič vprašal. Kljub temu se je prebivalstvo v občini Štrigova samo izjasnilo, da želi biti v Dravski banovini. Zato so vendarle leta 1931, na izrazito željo krajanov, priključili vso občino Štrigova Dravski banovini. Preostali del Medmurja je še naprej ostal v Savski banovini in je bil podvržen organizirani in sistematični hrvatizaciji.
    Takšno ravnanje se (štokavščina je tuja tako Prekmurcem, kot Prlekom, kakor sosednjim Medmurcem!) v ničemer ne razlikuje od ravnanja, italijanskih fašistov po letu 1920, na Primorskem, Goriškem, v Benečiji in v Istri. Tudi fašisti so to izvajali na enak način, z namenom, da z asimilacijo Slovencev utrdijo meje kot izhodišče nadaljnje narodnostne ekspanzije.

    Delitev ozemlja Istre v okviru Jugoslavije ni mednarodno pravno irelevantna in je bila izvedena brez pravnih podlag celo v okviru jugoslovanske pravne ureditve, in to na temelju osebnih odločitev komunističnih hierarhov in brez privolitve prizadetih prebivalcev? To velja tudi za cono B, ki je bila po Memorandumu o soglasju (London, 1954) vrnjena Jugoslaviji in kjer sta bila uradna jezika slovenščina in italijanščina, in ne hrvaščina.

    Izhodišča za ozemeljsko razmejitev med republiko Slovenijo in republiko Hrvaško
    Meja med ozemljem Republike Slovenije in republike Hrvaške doslej ni bila določena niti z mednarodnopravno obvezujočim aktom niti z medsebojnim dogovorom med republikama.
    II.
    Zgodovinsko je kot nesporno mednarodno priznana obstajala meja med kronovinami avstrijskega cesarstva (Cisleitanija) in Ogrsko kraljevino, zamejujoč tudi ozemlja poseljena s Slovenci in so danes del ozemlja Republike Slovenije. Ta meja se v odnosu do Hrvaške skozi stoletja niti demografsko niti formalnopravno ni spremenila in tudi po razpadu Avstroogrskega cesarstva ni bila predmet mednarodnih revizij. Zato je kot nespremenjena lahko izhodišče za dokončno razmejitev med republikama.
    III.
    Celotno ozemlje Istre in Slovenskega Primorja, vključno s kvarnerskimi otoki, je po koncu beneške republike spadalo v okvir avstrijske Vojvodine Kranjske, in bilo po prvi svetovni vojni okupirano s strani republike Italije. Do konca druge svetovne vojne, tudi ko je Hrvaška kot NDH sodelovala kot partner v nacistični koaliciji, ni bila Istra nikoli v zgodovini del hrvaškega ozemlja.
    Na temelju pariške mirovne pogodbe iz leta 1947 je ozemlje Istre in Slovenskega Primorja, razen Svobodnega tržaškega ozemlja, pripadlo Jugoslaviji. Kot del Jugoslavije tako Hrvaška nima pravnega naslova, da si kot ena njenih naslednic prisvaja izključno pravico jurisdikcije nad celotno Istro. Dokler ni izpeljan mednarodni ali intrajugoslovanski postopek sukcesije po razdružitvi Jugoslavije, je njena uprava nad Istro prehodno de facto upravljanje brez trajnega pravnega mandata. Status prehodne začasne ureditve obvelja tudi po sprejetju Mnenja št.3.in 7. Badinterjeve arbitražne komisije (1992,1993).
    Delitev ozemlja Istre v okviru Jugoslavije med Slovenijo in Hrvaško je mednarodnopravno irelevantna, ker je bila izvedena brez pravnih podlag celo v okviru jugoslovanske pravne ureditve in to na temelju osebnih odločitev komunističnih hierarhov ter brez pristanka prebivalstva, katero so te odločitve zadevale.
    To velja tudi za Zono B, ki je bila po Memorandumu o soglasju (1954) vrnjena Jugoslaviji in kjer sta bila pod angloameriško upravo uradna jezika slovenščina in italijanščina,ne pa hrvaščina.
    IV.
    K ozemlju obmorske države spada tudi njeno priobalno morje s pravico do pristopa v mednarodne vode. Prebivalci Istre in Slovenskega Primorja so to pravico skozi stoletja nemoteno uživali celo ne glede na formalno vključenost v tuje državne tvorbe.
    Ta pravica in stvarna možnost njenega uživanja je za prebivalstvo tega območja eksistencialnega pomena, in za Slovenijo bistvena sestavina njene državnosti. Zato se Slovenija tej pravici v nobenem primeru ne more odpovedati.
    Hrvaško odrekanje Sloveniji pravice pristopa do odprtega morja s sklicevanjem
    na njeno teritorialno zaprtost temelji na okoliščinah, ki jih je Hrvaška sama ustvarila s tem, da sije prisvojila ozemlja, do katerih enostransko nima pravice. Tako početje predstavlja akt uzurpacije v nasprotju z mednarodnim pravom.
    V.
    Republika Hrvaška ima po narodnostnem kriteriju nesporno pravico do delov Istre, kjer pretežno živi hrvaško prebivalstvo. Po istem načelu ima enako pravico tudi republika Slovenija do delov, kjer živi pretežno slovensko prebivalstvo. V obeh primerih na temelju pravice do samoodločbe.
    Za ozemeljsko razmejitev med republikama je zato potrebno predhodno izvesti referendum na vseh območjih, kjer to zahtevata ena ali druga stran.
    Pravico do odločanja na referendumu imajo avtohtoni prebivalci slovenskega ali italijanskega državljanstva in njih zakoniti potomci, ki so imeli stalno bivališče na območju referenduma na dan uveljavitve pariške mirovne pogodbe iz leta 1947.
    VI.
    Odnosi med republiko Slovenijo in republiko Hrvaško zgodovinsko niso obremenjeni z nikakršnimi interesnimi protislovji, ki bi ovirali dobro-sosesko sodelovanje ali nasprotovali sodelovanju tudi v okviru širših evropskih integracij, predvsem EU.
    To interesno skladnost je danes resno ogrozilo razhajanje v stališčih glede nerešenih vprašanj o ozemeljski razmejitvi med republikama po njuni državni osamosvojitvi. Slovenija smatra, da nadaljevanje takega stanja onemogoča sodelovanje obeh držav tudi na drugih področjih, še posebej ker bi se z vstopom Hrvaške v EU konzerviralo kot trajni izvor in generator novih nesoglasij z mednarodnim soglasjem. Slovenija zato v interesu obeh držav in interesu same EU vztraja na nujnosti, da se ta nerazrešena mejna vprašanja razrešijo še pred vstopom Hrvaške v EU.
    http://med.over.net/forum5/read.php?124,5323965

    MISLIM, DA BI BIL ČAS, DA SE JASNO POVE ZAKAJ JE BILA V ISTRI ZARISANA MEJA KOT JE. JUGOSLAVIJA JE HOTELA DOBITI TRST, DA BI IMELA ZATO OPRAVIČILO, JE SLOVENIJI OZ. KRANJSKI VZELA ISTRO. TAKO JE ZANO, DA JE JUGOSLOVANSKA DELEGACIJA ZAHOD PREPRIČEVALA, DA JE SLOVENJA ODVISNA OD TRSTA IN DOSTOPA DO MORJA. AMPAK TU SO ZAHODNE DRŽAVE, PREDVSEM ZDA JUGOSLAVIJO ZAFRKNILE, TAKO SO JUGOSLAVIJI PONUDIL, DA SLOVENIJI ZGRADIJO PRISTANIŠČE KOPER. JUGOSLAVIJA TEGA NI HOTELA, DOBILA PA JE DENAR, VENDAR JE DENAR OSTAL V BEOGRADU, KOPER PA SO SLOVENCI ZGRADILI SAMI. TREBA BO MALO V ARHIVE POGLEDAT KAKŠENI SO BILI RAZLOGI ZA DELITEV ISTRE. DEJSTVO DA SO NEKATERA PODOČJA GOVORILA SRBSKOHRVATSKI NI BIL RAZLOG, DA SE TO PODROČJE DODELI HRVAŠKI, SAJ TUDI SRBSKA PODROČJA NA HRVAŠKEM NISO PRIKLJUČEVALI SRBIJI, AMPAK SO MEJE V BISTVU OSTALE TAKŠNE KOT SO BILE V A-O, TAKO Z BOSNO KOT TUDI S SRBIJO
    neznan
    | 24.06.2009 | 12:58:12

    Den Haag ili Hamburg ZA SLOVENIJO NI PROBLEM, NITI UPORABA MEDNARODNEGA PRAVA, ČE SE BO PRESOJALA CELOTNA MEJA

    http://www.youtube.com/watch?v=By-soXCl-tw&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=K2JWssyacT4&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=OouidHp7qLQ&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=mNyLUEFvo6k&NR=1
    http://www.youtube.com/watch?v=By-soXCl-tw&feature=related

  • mejac je rekel/-la:

    NO ČE PA HOČETE ZNANSTVENO FANTASTIKO PA PRIPOROČAN
    http://www.wikinfo.org/index.php/Kajkavska_ikavica

  • Đujić je rekel/-la:

    Evo “Bošnjaci” pogledajte svoju istoriju
    http://www.youtube.com/watch?v=xqK0dmWYWLY&feature=related

  • Đujić je rekel/-la:

    mejc sej lepo kar si napisal sam ta tema ne sodi sam kle se gre o Mladiću (:

  • Đujić je rekel/-la:

    Razgovaraju Radovan Karađić i Franjo Tuđman i prilazi jim Alija Izadbegovič i pita jih šta pričate.Kaže Karađič pa pričamo da sjebemo 2 milijona muslimana i jednu plavušu sa ovolikim grudima.A Alija pita a što plavušu sa tolikim grudima onda kaje Karađić Tuđmanu jesam ti reko koga boli uvo za muslimane!!! (((::

  • Hamzibeg je rekel/-la:

    Kam bo šel ta Svet?

    Ubogi ljudje, kaj vam še zmeraj ni jasno, da je NEKOMU super, ko se vi prepirate o tem kdo je kdo in o tem kdo je komu “čefur”?

    Mar nismo vsi le ljudje?

    Pa lep pozdrav.