10. julij, 2009 | Vest

Odprto pismo Nikole Damjanića - Odgovor na odprto pismo RTV Slovenije

Bivši član NS RTV SLO Nikola Damjanić pisal odprto pismo.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Prejeli smo odprto pismo Nikole Damjanića predsedniku vlade RS, predsedniku države RS, predsedniku Državnega zbora RS in predsedniku Državnega sveta RS. Odprto pismo je odgovor Nikole Damjanića na odprto pismo, ki ga je vodstvo RTV Slovenija včeraj naslovilo na omenjene štiri predsednike:

Spoštovani gospod predsednik Republike Slovenije prof. dr. Danilo Türk,
spoštovani gospod predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Pavel Gantar,
spoštovani gospod predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Blaž Kavčič,
spoštovani gospod predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor,

vodstvo javnega zavoda RTV Slovenija je na vas naslovilo odprto pismo v katerem vas opozarjajo, da ste dolžni skrbeti za raven politične kulture in minimalne demokratične standarde, ki morajo zaščititi tudi delovanje civilne družbe, ter od vas pričakujejo, da »zaskrbljujoče poslabševanje kulturno-političnih razmer v Republiki Sloveniji ustavite«.
Hudo stanje na področju kulturno – političnih razmer so argumentirali z naslednjo ugotovitvijo:
»Za slovensko družbo je veliko nevarneje kot so sovražni govor, razpihovanje nestrpnosti in podobno enega nekdanjih članov Nadzornega sveta RTV Slovenija (kar je po ustavi kaznivo in bi moralo biti zadeva uradnega pregona ustreznih slovenskih organov), dejstvo, da je bil omenjeni izpad očitno vnaprej koordiniran z eno izmed parlamentarnih strank, saj so govorjenje dveh nekdanjih članov Nadzornega sveta RTV Slovenija takoj podprli njena poslanska skupina, ministrica za kulturo in njun propagandni »stroj«.«
Spoštovani predsedniki, sem eden od v pismu blatenih bivših članov Nadzornega sveta, ki si po sedmih letih delovanja v Nadzornem odboru oziroma Nadzornem svetu RTV Slovenija, z ničemer nisem prislužil diskvalifikacije s strani vodstva javnega zavoda RTV. Kot član prej omenjenih organov sem korektno in strokovno sodeloval pri nadzoru dela javnega zavoda in opozarjal na nepravilnosti, ki so se tam dogajale. Prav zaradi nepravilnosti (netransparentno poraba razvojnih sredstev za pogrošno vsebino, poraba sredstev za programske vsebine brez javnega razpisa, neupoštevanje zakonskih določil o predvajanju avdiovizualnih del itd.), ki jih vodstvo zavoda ni odpravilo, sem tudi odstopil s funkcije člana Nadzornega sveta javnega zavoda RTV.
Vodstvo zavoda skuša s politikantsko igro obrniti pozornost javnosti od nepravilnosti, ki se dogajajo v javnem zavodu in s prozornimi pamfleti prikriti svojo odgovornost. Pri tem se sklicuje na izjavo, ki je nisem izrekel javno, ki je bila kontekstualno potvorjena ter nekorektno in neprofesionalno javno objavljena brez moje vednosti in soglasja. S svojim pismom vodstvo javnega zavoda RTV samo dodatno potrjuje, da ne razume vloge, ki jo mora opravljati ta zavod v demokratični družbi. Njihov javni poziv, da bi morali na besede povsem zasebnega pogovora, ki so bile posnete mimo vednosti in brez dovoljenja tistih, ki so jih snemali, » odreagirati organi uradnega pregona«, kažejo na nevarno totalitarno pamet vodstva tega zavoda. Posamezniki, ki ne ločijo med javnim in zasebnim ali, ki so zaradi morebitne osebne ali druge koristi pripravljeni javno zlorabiti povsem zasebni pogovor, ne sodijo na vodstvena mesta tako pomembnih institucij demokratične družbe. Morda bi bili primerni aparatčiki v kakih drugih družbenih razmerah, ki si jih v Sloveniji večina državljank in državljanov ne želi. Sedanje vodstvo javne televizije je s pismom na najbolj transparenten način dokazalo, da ni doraslo nalogam, ki jih opravlja, zato bi bilo za javni zavod RTV SLO in celotno slovensko javnost najboljše, če bi s te funkcije nemudoma odstopili.

S spoštovanjem,

Nikola Damjanić
Avčinova 10
Ljubljana

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
8 x komentirano
  • angie je rekel/-la:

    Se popolnoma strinjam z zapisanim!

    Bravo, g.Damjanić, me veseli, da ste takoj in pravilno odreagirali.

    (Zaradi izkušenj iz preteklosti, ki jih že imate, se bojim za vašo osebno varnost. Zato vas prosim, pazite, kje in kako vozite, in imejte s seboj vedno ustrezne dokumente.)

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    kNINSKI SRB,PODPORNIK KRVAVIH KNINSKIH zločincev po komunistični udbovski maniri podučuje slovence in slovenke o primernosti in moralnosti vodstva RTV.Svojo Pol-potovsko izjavo,slišno javno in glasno ,da je potrebno RTV bando raztolčti in razbiti poskuša z lažmi in intrigami izničiti in vso krivdo naprtiti operaterjem, ki so njegove brutalno-srbijanske izjave tudi posneli in izvajali.Čas bi že bil , da se ga iz Republike Slovenije izžene in nažene.

  • Neja je rekel/-la:

    Če so se dogajale take nepravilnosti, ki jih navajate za svoj odstop, g.Damjanić, se strinjam z vami in z vašo izjavo. Upam, da bo BP končno ugotovil, da se da več stvari vzporedno urejati

  • Angić je rekel/-la:

    jao moj Damjaniću jako mi je težko, da ste blateni in najmanje što mogu napraviti za vas je, da vam operem obleko jer vi ste zvezda intelektualcev in mog života. A uničevalec je jako opasan zbog toga i ja strepim za vaš život kao draga angi, koja zna dosta više od mene. Ono što ste prije izjavili kao da treba neke ljudi sjebati imali ste pravo.
    sa poštovanjem
    Angić Dragan

  • nemesis je rekel/-la:

    Zakaj ni ukrepal že preje,če je bilo tako vse narobe.Besednjak pa spada na najnižji nivo,če je toliko let delal kao za tako bando,bi moral odstopiti takoj,ne pa leta čakati.

  • Neja je rekel/-la:

    Dragi moji, ali se kdo /še/ spominja, kako je g.Granda, veliki borec za politično kulturo, lani pred volitvami na radiu Ognjišče na vprašanje o tem, kaj meni o poslankah v DZ, odgovoril? Nekatere bi poslal v hlev. Zelo kulturno, kajne? In to javno, kajne?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Vsakogar tja, kamor spada!

  • kaktus je rekel/-la:

    UNIČEVALEC, GNIDE SE TEŽKO REŠIŠ, KAJ BI PA POČEL TAM DOLI, TOLKEL PO KAMENJARU !? TISKOVNI PREDSTAVNIK RATKA MLADIĆA NE MORE VEČ POSTATI !