20. julij, 2009 | Matjaž Vizjak

S tujim po koprivah

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

“Na trgu so nekateri ljudje, ki hodijo iz firme v firmo,
pocuzajo denar, firmo pa na koncu prodajo nekomu, ki ga ni.”

Zdravko Duša
Večerov bob leta 2002

Četrtkov Dnevnik je bil depresiven. »Obubožani IUV vodilnim plačeval tudi kirurške operacije«, »Plače se znižujejo«, «Slovenska vojska pada na kolena« so samo tri napovedi člankov z naslovnice. 2. stran: »Alojz Posedel: Če je kup gnoja prevelik, se vile hitro zlomijo«, 3. stran: »Nekaj gnilega je na fakulteti kranjski«, 4. stran: »Plače so se že drugič zapored znižale«, »Ovadba zoper Miklavčiča del zgodbe z dolgim repom«, poslovni Dnevnik: »Reševanje Šrotevega imperija njegovim sodelavcem prineslo kazenski ovadbe«, »Preiskovalne komisije Boško Šrot in Igor Bavčar ne zanimata, zanima jih vpletenost politikov«, »Droga Kolinska najema novo posojilo v višini 18 milijonov«, »Zalar naznanil sodišča zaradi stečajnih nagrad tožilcem«.

V petek zatišje, v soboto 18. julija pa pravi cunami: naslovnica »Prodaja Mercatorja: Kos ovadil tudi Janeza Janšo«, »Tožilstvo nad domnevno navezo med vrhovnim sodnikom in dunajsko borzo«, 2. stran: »DURS zahteva podatke o računih v tujini«, 3. stran: »Šlamparije kranjske Sorbone«, poslovni Dnevnik: »Najvišje nagrade upraviteljem bo določal minister«, »Sumi o dogovarjanju gradbenih podjetij«, «Bivše vodstvo Luke Koper osumljeno stomilijonskega oškodovanja družbe«, še aforist Evgen Jurič je na liniji: »Po svetu je več lenih riti kot zanje primernih stolčkov« …

Za posrat. Meni oprostite na izrazu, državi pa ne! Jomo Kenyata, prvi kenijski predsednik se je ob neki priložnosti pridušil, da ne bo dopustil, da se Kenija balkanizira! Most na Balkan smo nekdaj rekli hiši-nadvozu čez Karlovško cesto v Ljubljani, v smeri proti tunelu pod grajskim hribom, nato naprej čez Hrvaško in Srbijo do Grčije. Do tu Evropa, naprej Balkan.

Je pri nas sploh kdo, ki ima pravico ponoviti za Jomom Kenyjato: »Ne bom dopustil, da se Slovenija balkanizira!« Pa kaj balkanizira: po podatkih mednarodne nevladne organizacije Transparency International, ki je ocenjevala 90 držav, je največ korupcije v Nigeriji, Ukrajini, Azerbajdžanu in Indoneziji, najmanj korupcije pa so zasledili na Finskem, Danskem, Novi Zelandiji, Švedski in Kanadi. Dnevnik je v četrtek zabeležil: »Vložena zahteva za preiskavo zoper Bergelunda«, finskega novinarja Magnusa Berglunda, ki je prvi opozoril na sum podkupovanja, v katerega naj bi bili vključeni finsko podjetje Patria in najvišji slovenski funkcionarji!
Primite tatu! Bravo! Pri nas ga zanesljivo ne bomo!

Kdo sploh lahko še v Sloveniji pridiga o etiki in morali? Politika? Stranke? Kapitalisti? Cerkev? Dajte no! Nekaj novinarjev, univerzitetnih učiteteljev, blogerjev in piscev pisem bralcev medijev brez masla na glavi. Pa upokojenci in sindikati! Pa pokradeni delavci, seveda, ki (zasedaj) še molčijo. Doklej še?

»Stečajni upravitelj zaslužil 650 tisoč evrov« je bil naslov enega člankov v minulem tednu. Drugi dan je že sledilo pismo pravne pisarne: »V skladu z zakonom, prosimo objavite, itd.« Njihov klient ni zaslužil 650 tisoč evrov, ampak samo 420 tisoč, drugo je šlo za davke, in še to v dveh letih. ́Zaslužil,́ s palico po riti, ne pa 420 tisoč evrov v dveh letih! Dali so mu jih! Vzel si jih je Ukradel! 17.500 evrov neto na mesec, vsi davki so že plačani, zato da je sebi odrezal kos potice, za denar prijateljem poravnal nekaj dolgov propadle tovarne, ki jo je prišel zapret, delavce pa pognat cesto! To je enomesečna socialna pomoč za 1.400 delavcev, in še za to se mnogi lahko samo obrišejo pod nosom. Otroci pa jih prosijo kruha in mleka!
Državo pa vodi t. i. levosredinska vlada s socialdemokrati na čelu. Levosredinska vlada z levo stranko na čelu! Bolj socialno in levo, robinhudsko, se od te vlade obnašajo še razvpite mafije Cosa Nostra, Cammora, ́Ndrangheta, Jakuze, mehiška La Familia. Slednja je v časopisih celo objavila oglas: »Na žalost smo se zatekli k edini možni strategiji, ker le tako lahko napravimo red v državi …«

Svetovalci z BMX diplomami iz Amerike, pridobljene na račun slovenskih davkoplačevalcev računajo svoje svetovalne ure tudi po 1.000 evrov, da je pa šeststo evrov za eno svetovalno uro normalna cena, smo tako brali v časopisih in slišali na televiziji. Tisti, ki računa tisoč evrov, si jih zanesljivo ne zasluži. Pa s šeststo evri tudi ne! Če bi bili tako pametni kot se sami cenijo, bi na trgu že zdavnaj obogateli z vlaganji, kupovanjem in prodajanjem, in bi jim tisoč evrov za svetovanje ne pomenilo nič. Pač, dobijo naj evro, kot simbolično plačilo in pravico, ki jim bo referenca, da imajo znanje, ki je njim pomagalo do bogastva. Tako pa razni stečajni upravniki (!), z BMX diplomami opremljeni raznorazni svetovalci, direktorji skladov (Zaupajte nam svoj denar!) dajejo na kup po etičnih in moralnih pravilih nakraden, ne zasluženega (veliko zrno do velikega zrna palača, pa jahto tudi, prosim!) raje kot s svojim, mahajo s tujim k….. (tičem) po koprivah! Od praktično vseh skladov sta se za najzaneslivejša izkaza sklada Jogi oz. Dormeo. Če nimaš slučajno pri hiši miši, te pod vzmetnico ves čas čaka natanko toliko denarja, kot si ga položil podnjo. Velika večina donosov v skladih se danes piše res z dvomestno številko, ampak z minusom spredaj! Poštna hranilnica kot ena najbolj konservativnih, pa medijsko nič razvpitih hranilnih služb, daje na vezane vloge obresti, ki bi zanje t. i. skladi že plačali celostransko plačano obvestilo v časnikih, kako uspešni so. Pa še država jamči za vlogo in glavnico! Če imate preveč denarja, urno k nam, mi vam ga bomo znali porabiti, zapraviti, sfučkati … Če ni pozitivnih donosov, so pa negativni, sorry. Za direktorje in uslužbence nobenega od skladov tudi še nisem bral, da jim izplačilo plač zamuja, da so na minimalcu ipd. Pa tudi pred parlament še niso šli s transparenti »Kako bomo plačali položnice«, »Deložirali nas bodo iz stanovanja«, »Naši otroci so lačni«.

Ni čudno, da se kar 57 odstotkom ostijev kolca po nekdanji Nemški demokratični republiki, pa v Nemčiji (še) ni tako hudo kot je pri nas. Po NDR s Stasijem vred, ne za nekdanjo zahodnonemško, sedaj samo še nemško demokracijo in svobodno podjetništvo!

Tisti, ki smo že v pokoju, se ne borimo zase, mi imamo pokojnine, ki smo jih zanesljivo plačevali vseh 40 let dela. Če bi vlagali v partenon z vsemi stebri, jih zanesljivo ne bi imeli. Za naše otroke nam gre! Zato ni nenavadna upokojenska in sindikalna pobuda za prevzem Vzajemne, preden jo mladi diplomiranci z BMX diplomami pošljejo v stečaj. Vzajemna bo prvi pravni subjekt, ki bo prišel pod (socialistično) upokojensko in sindikalno prisilno upravo, namesto šel v (kapitalističen) stečaj. Mi ne krademo, sicer ne bi bilo kaj krasti zadnjih 20 let!
V socializmu ni bilo takšnih časopisnih naslovov kot sem jih zapisal v začetku članka. Zanesljivo pa bi se govorilo. Sedaj so časopisni naslovi, delavci pa si še pisniti ne drznejo.

Ne samo socializem, tudi kapitalizem ima lahko človeški obraz. Naš ga zanesljivo nima. Komunizem in nebesa so pač nebesa. »Kakor v nebesih tako na zemlji.« Na parolo »Tako v nebesih kot na zemlji« ne bi nasedel nihče.

Matjaž Vizjak

P. S.:
Te dni je nastopil dosojeno 150 let dolgo zaporno kazen zloglasni ameriški sklad(išnik) Bernarda Madoff. Po polovici prestane kazni bo prvič lahko zaprosil za pogojno izpustitev, ali še to ne. Sodbe (V imenu ljudstva!) nisem bral. Gospo soprogo gospoda Barabe pa so tudi že ročno nagnali iz ukradene hiše. Celo brez ukradenega pelcmantla.

Ne bojte se! Tega filma pri nas ne bomo videli. Roka roko umije, obe pa obraz. Deja vu. Že videno.

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
15 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    1. penzijoni so na osnovi “medgeneracijskega sporazuma” - torej tekoče odvajanje redno zaposlenih gre za penzije - za nazaj ni ničesar!! In trenutno je teh vplačil manj kot pa izplačanih penzij in se penzije pokrivajo tudi iz drugih davčnih prilivov - to pa zmanjšuje druge proračunske pozicije => skratka je.ba je ker tudi penzionisti zažirajo v sredstva, ki bi bila lahko razvojna — če bi kdo vedel v kaj razvojnega naj jih porabi (žalostno je, da je npr. JocP ali pa Akrapovič … učinkovito delata razvojeni denar, pa denarja ne rabita, da bi ga oplemenitil še za druge).
    ……………………………….
    2. Vsaka ekonomska kriza je pač oblika vojne: gre za prečiščevanje družbe. Če se eknomska vojna ne bo končala ustrezno bo prišlo pa še do prave (ulični nemiri, socialne revolucije, puči … ).
    Sicer pa, kdo pa pravi, da je treba živeti dlje kot do smrti - te ure pa ne napove nobena “pratka”.
    ……………………………………
    3. Komur gre res za “mlade” ima trenutno bolj slabe izglede, da jim lahko živ kaj pomaga.

  • zirosi je rekel/-la:

    Tudi naš pokojninski sistem ni nič drugega kot prisilna ponzijeva shema, je obvezna državna piramidna igra, ki se zaradi zmanjševanja spodnjega dela počasi začenja podirati…

  • Renato je rekel/-la:

    To, koliko lahko sindikati pridigajo o morali, bi bilo vredno resne debate. Kjer je le mogoče, blokirajo vsakršne spremembe v podjetjih, dokler je še mogoče kaj spremeniti. Ko pride tako daleč kot je sedaj v Muri, se pa prelevijo v “epske borce” za pravice tistih, ki so jih - skupaj s pohlepnimi in nesposobnimi upravami - pomagali pahniti v še večjo revščino.

    Pokojnine vse do danes nihče ni plačeval sebi, ampak tistim, ki so takrat že bili v pokoju. In tisti ki jo danes prejemajo, jo prejemajo na račun tistih, ki vplačujejo nenormalne vsote za vse večje število upokojencev, pri tem pa morajo varčevati še za svojo. Ker je bodo iz pokojninske blagajne prejeli precej manj, kot jo prejema povojna “izbrana” generacija, ki jo tako “skrbi za mlade”.

    Dokler bo ta generacija pomagala širiti pamflete, da je velik del svoje plače bolje metati v blagajno brez dna in prave osnove, kot varčevati zase, tako dolgo bomo s svojo logiko in delovanjem pomagali vzdrževati sistem, ki je samo še za v kakšno zbirko političnega humorja.

    Čez leta pa bomo spet kupovali majice - za pokojnine … In samooklicani dobrotniki in borci za “podhranjene” seveda ne bodo ničesar krivi. Saj so se vendar borili za mlade!

  • Zbik je rekel/-la:

    Škoda, da je Matjaž Vizjak penzionist, tako ga še iz službe ne moremo vreči. Lahko bi pa zavrnili tako zverižene PR prispevke za prevzem Vzajemne. Bom variiral variirano, sfRiženi slogan:

    Jaz zatRe, tRi zamRe.

  • Matilda je rekel/-la:

    Na članek ni kaj dodati, kratek opis obstoječega stanja. Nepravna, nesocialna, policijska, skorumpirana država. Se ni čuditi izjavi dr. Žižka, da je srečen, da ne živi več tukaj. Očitno je bila preroška izjava tudi Jovića, pred mnogimi leti, ko je rekel, naj se Slovenci pa kar izselijo, če jim ni kaj prav…….

  • Matilda je rekel/-la:

    Namesto, da se zbira narod npr. v podporo delavcem Mure, IUV, MIP in mnogih ostalih, naj bi se raje organiziralo in zbralo narod skupaj z zahtevo, da se po hitrem postopku odvzame vsem do sedaj znanim lopovom premoženje, ki so si ga nakradli, blokira bančne račune in se jih magari lastnoročno polovi in pelje kamor spadajo. Menim, da bi si obubožana podjetja, državna blagajna in ljudje kar opomogli ! A to je bolj tako “Sanja svinja kukuruz” :)

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Problem boš imela, ko/če se bom/o odločil/i, da si znana zločinka.
      In da imam pravico do tvojega imetja.
      Kdo drug pa bo menil, da te ima pravico lastnoročno poloviti in odpeljati kamor po njegovem pač spadaš.

      Po mojem gre pri tvojem komentarju za hujskaštvo, ki meji na poziv na linč. Ko bo kakšen ponorel debil, podobno kot Hrvat z ročnimi bombami, znesel svojo jezo nad kom, ki ga smatra za znanega lopova, se spomni svojih besed. Pa Vizjakovih tudi.

  • perlamarjo je rekel/-la:

    Na Divjem zahodu so tatove obešali na drevesa, nekje drugje so tatovom odsekal prst/roko, lažnivcem pa jezik skrajšali,…Kazen mora biti vzgojna.
    Leta 2009 pa je družba civilizirana in take pridaniče nagrajujemo s lepotnimi operacijami, kot v IUV.

  • Matjaž Vizjak je rekel/-la:

    Ne spominjam se, da bi sindikati imeli kdaj kaj s svetovanjem gospodoma Bavčarju in Šrotu, prav tako ne, da bi upokojenci imeli kdaj kaj s svetovanjem managarjem z ameriškimi BMX diplomami pri pokojninskih skladih.
    Demantirajte me, ad rem, gospodje, ne ad personam, sicer vrečke na glavo!
    Jezus ga je vprašal: »Kaj hočeš, da ti storim?« Slepi mu je dejal: »Rabuní, da bi spregledal!« (Mr 10,51).

  • Q_ je rekel/-la:

    Prav smešno je brati idiotske komentarje o pokojninskem sistemu. Edina alternativa temu je privatizacija “šparanja” za obdobje po koncu dela. Kako zgleda to vprašajte Američane. Zakaj? Ker imajo najdražje in najmanj učinkovito zdravstvo v razvitem svetu. Državno upravljanje tovrstnih “solidarnostnih” shem je ekstremno poceni za družbo kot celoto.

    Privatno mora ustvarjati dobičke, sočasno pa je razdrobljeno in so tudi administrativni stroški visoki. ..no, če pa zraven še prištejete nagrade za menedžment ….

  • js je rekel/-la:

    5-ka

  • Marko je rekel/-la:

    Ni hudič, da če smo si izmislili samoupravljanje si bomo tudi “pravično rešitev” za upokojence, mlade in lopove.

  • kaktus je rekel/-la:

    Pokojninski skladi so bili vseskozi od Bismarka sem dobro upravljani , ker so imeli dobro naložbeno politiko.PRI nas so to načeli in porušili komunajzerji ! Kdo pa je bil največji oškodovanec z nacionalizacijo ? Pokojninski sklad vendar, ki mu je bilo odvzeto vse premoženje, ki ga je oplajalo in bogatilo ! Ta sklad je bil lastnik ali delni skoraj vseh bank, zavarovalnic in tudi desettisočev stanovanj iz katerih najemnin se je bogatilo premoženje !
    Povrhu vse nesreče, so ta slad komunajzerji obremenili za iz-plačila svojih dosmrtnih privilegijev, kot so prvoborci, spomeničarji, heroji, celo španski borci itd.in to do danes !. Če so slednji , kaj dobrega storili za Španijo, zakaj niso od njih zahtevali !? Ste se kdaj vprašali zakaj je sklad kronično prazen in pokojnine usrane ?

  • perlamarjo je rekel/-la:

    Na koncu/na vrhu vsake organizacije ( države, banke, zavarovalnice, komunistične partije, zadruge, zdravstvenega doma,…) so zmeraj POSAMEZNIKI z svojimi parcialnimi interesi.

  • secondo familiare je rekel/-la:

    Popravek:
    Npacno: Roka roko umije, obe pa obraz
    Pravilno: Manus manum lavat, ambo anum.

    Za prevod se obrnite na Luko C.

    s spostovanjem
    SF