12. avgust, 2009 | Matjaž Vizjak

Ko levi žep noče vedeti za desnega

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Večerja za štiri v Asu: Dvajset milijonov evrov, ki jih je Joc Pečečnik pričakoval kot prispevek države za obuditev poslovanja Mure, je zadosti približno za eno leto plačevanja (bednih) nadomestil (za bedne plače) zavoda za zaposlovanje tri tisoč brezposelnim delavcem (tudi - potencialno - Murinim?).

Ker je republika Slovenija pravna in socialna država, bo po kakem letu dni prejemanja pomoči za brezposelnost, večina, nekdaj delavcev, do izteka leta pa začasno (?) brezposelnih prešla pod okrilje centrov za socialno delo, ki plačuje že skoraj 50 tisoč Slovenkam in Slovencem (nič več brezposelnim, že socialnim podpirancem, ki bi morda radi delali, dela pa zanesljivo ne dobijo in ga ne bodo dobili!) pomoč po 223 evrov na mesec za preživetje (po zakonu je denarna socialna pomoč tista, ki zadovoljuje minimalne življenjske potreb v višini, ki omogoča preživetje …). Prvo leto bo tako izpuhtelo iz levega žepa (vsaj) 20 milijonov evrov, naslednja pa po deset milijonov evrov iz desnega žepa, vse tja do upokojitev.

Ali bi Jocu Pečečniku načrt reševanja Mure uspel, ne vem, za kako leto pa bi zanesljivo odložil zaprtje Murinih obratov. Za 20 milijonov evrov iz levega žepa. Ob tem, da Mura za Slovenijo ni najprej gospodarsko vprašanje, ampak politično.
Vsem je jasno, da se z 223 evri ne da ne živeti, ne umreti. In: 223 evrov je približno cena kosila ali večerje za štiri osebe v ljubljanskem Asu, mize pa so zasedene.

Republika Slovenija je pravna in socialna država. (2. čl. Ustave RS).

Za tretjino Kramarja:
Steklarska nova iz Rogaške Slatine daje (je dajala) kruh kakim tristo delavkam in delavcem s Kozjanskega, ki zanesljivo ne bodo našli kruha drugje, ko bodo v fabriki pogasili peči. Za zagon proizvodnje bi delavci potrebovali (piškavih) 350 tisoč evrov, ki jih trije mogočni lastniki Kad, DURS, Geoplin in Elektro Celje, niso zmogli nastrgati. Rogaški steklarji so bili pripravljeni prevzeti tovarno. Tako bodo najprej brezposelni, nato socialni podpiranci. Ki bodo levi žep eno leto stali dva milijona evrov, desnega pa nato po pol manj vsako naslednje leto do upokojitev. Bi se poskus neposrednega delavskega upravljanja obnesel? Poskus za (spet ušivih) 350 tisoč evrov bi z zanimanjem spremljala Evropa, mogoče bi še kaj primaknila zraven!

Bivši, kmalu že predbivši glavni direktor Ljubljanske banke Marjan Kramar je ob odhodu iz banke dobil izplačan milijon evrov. Naloga za izplačilo si ni podpisal sam, milijon evrov so mu podarili drugi, politika oz. tisti, ki jih je za nadzornike nastavila politika, in ki tudi zase niso skromni. Zanesljivo si Kramar odpravnine ni zaslužil, ampak jo je dobil. Tako kažejo vsaj finančni pokazatelji za čas, ko je direktoroval.

Delavci Steklarske nove pa naj bi najeli bančni kredit vsak zase, dali zanj jamstva, kako ga bodo vrnili itd. Bavčarju in Šrotu tega, vsakemu za po milijardo evrov posojil tega ni bilo treba, pa tudi bankir Kramar jima danih stomilijonov evrov zanesljivo ni zavaroval z svojim premoženjem!

Republika Slovenija je pravna in socialna država. (2. čl. Ustave RS).

Svetilnik Evrope: V Sloveniji vsako leto registriramo po kakih 70 tisoč novih avtomobilov. Če bi se vozili v dveh strnjenih kolonah, bi bila kolona dolga pet kilometrov. In dodajmo še tri kolone po pet kilometrov avtomobilov starih do (vključno) štiri leta, kar je 20 kilometrov dolga kolona (skoraj) novih vozil!
Od Zvezde v Ljubljani do Kozolca, kjer se neha promenada, se ves čas vozita po dve koloni novih avtomobilov. Vendar Slovenija ni majhna od Zvezde do Kozolca in teh štirikrat 70 tisoč novih avtomobilov se na 21 tisoč kvadratnih kilometrih Slovenije izgubi. Na kak avto na hektar.

In, od Pošte, preko Tromostovja do Šuštarskega mostu se vsak večer gnete kakih tri tisoč Ljubljančanov, vsi oblečeni v znamke, in srebrajo pivo po tri evre. Kako bogati sta Ljubljana in Slovenija! Vsi pijejo pivo na Tromostovju! Vendar Slovenija ni kvadratni kilometer ceste in pločnikov od Pošte do Šuštarskega mostu. Promila Ljubljančanov! Toliko »bogatih« je še v revnem Kamerunu!

Naši reveži hodijo peš ali se vozijo s kolesi in se držijo doma, ker jih je svoje revščine sram. Pa tudi: za avtobus nimajo, za bencin za deset let star avto prav tako ne, tudi če bi ga imeli, se s starimi avtomobili zanesljivo ne bi vozili od Zvezde do Kozolca, nimajo pa tudi za parkirnino in za pivo na Tromostovju.

Pod pragom revščine živi že vsak četrti Slovenec in ti zanesljivo ostajajo doma. Ne morejo zdoma, in po kaj naj bi tudi šli? Kazat svojo revščino?

Morda bodo nekoč prišli: pol milijona ponižanih prebivalcev Slovenije! Za dvajset polnih Kongresnih trgov. In nikogar ne bodo poslušali. Ne bo jih pripeljal sindikat in ni ga strankarskega liderja, ki bi jih zmogel nagovoriti. Posebej še v armanijevi obleki, ali bolj okežjunal, v benetonovih kavbojkah in krokodajl majčki!
Republika Slovenija je pravna in socialna država. (2. čl. Ustave RS): Ne se norca delat! Republika Slovenija ni pravna in socialna država. (2. čl. Ustave RS). Je razslojena država (ni v Ustavi RS).

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
32 x komentirano
  • Rak je rekel/-la:

    “Morda bodo nekoč prišli: pol milijona ponižanih prebivalcev Slovenije! Za dvajset polnih Kongresnih trgov. In nikogar ne bodo poslušali. Ne bo jih pripeljal sindikat in ni ga strankarskega liderja, ki bi jih zmogel nagovoriti”

    Iz tvojih ust v božja ušesa. Drugih izgledov na dolgi rok ob takih oblasteh ne vidim. Če se dotlej ne spametujejo in spremenijo.

    • nemesis je rekel/-la:

      V današnjih financah piše z imeni in priimki koliko tajkunom še iz časa LDS-a,ki so prišli do državnih deležev dokazano na nepošten način,je kazenska ovadba enostavno zastarala.

  • ava je rekel/-la:

    bravo!

  • Aljo je rekel/-la:

    Bojo prišli…kurac. Ponižni slovenci bodo še kar naprej doma in polnili črne kronike…šminkerjem, predvsem tistim prisesanim na državno joško pa jebem mater pogoltno, upam da se jim beli kruh zatakne v grlu.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    A je to, kar nas komandira, še slovenska vlada?

    Z bencinom gasijo požar!

    Strah me je pred tem, kaj bo prinesla jesen!

    • nemesis je rekel/-la:

      Ma nič,dodatno zadolževanje za kupovanje socialnega miru,nove okope v parlamentu in obtožbe z ene in druge strani,končalo se bo pa z bankrotom ali z vstopom tujcev v podjetja,ki bojo še ostala.

  • obama je rekel/-la:

    če so točni,je bla strahotna revščina pod Janšo..Zdej je mnogo bolje

    • agrippa je rekel/-la:

      Prav si povedal. Torej vidiš, da našo državo “vodijo” novinarji, ki lahko vskega oblatijo do dna ali ga povzdignejo nad nebesa. Če hočeš ostati pri zdravi pameti, zdravju in denarju se izogibaj
      1. medijskemu pritisku
      2. zdravnikov
      3. sodnikov

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    MUrine delasvke in delavce ter delavce v propadajočih in planirano uničenih podjetjih , ki so na jesenskem seznamu POZIVAm, da se neposredno zatečejo po materialno-finančno pomoč k našim ljubljenim komunajzarskim voditeljem in njihovim lakajem,ki uživajo in prejemajp nadstardno visoke in tudi izredno visoke denarne prejemke ali v obliki izjemnih državnih ali partijskih pokojnin oziroma lažnih borčevskih pokojnin .Po zadnjih verodostojnih uradnih podatkih je teh priviligiranih in moralno neupravičenih osebkov okrog 26.000,od tega uživalcev izjemnih državnih pokojnin preko 2500,uživalcev t.i. priznavalnin še po zveznih JUGO predpisih kar nekaj tisoč, ter ostalih nekaj tisoč visokih socialnih transferjev, ki glavnem bremenijo pokojninsko blagajno.sEDAJ NAJ POKAŽEJO SVOJO KOMUN-REVOLUCIONARNO DRŽO IN HUMANOST IN ODSTOPIJO V KORIST REVNIH IN ZGARANIH VSAK 100 EUROV MESEČNO , KAR BI PRINESLO MESEČNO SKUPAJ300.00eurov.Pa da vidimo komunajzarsko socialo in človeško humanost.Tov. Kučan, pobuda je tu!

    • nemesis je rekel/-la:

      Tudi Janković.ki veselo zadolžuje Ljubljano,bi lahko kar s svojim premoženjem,itak se je Rop po TV hvalil,da ga je on nastavil na čelo Merkatorja in mu omogočil biznis,jamčil za odplačilo dolgov,ki jih ustvarja.

  • NoMercy je rekel/-la:

    sem čakal kdaj in na karero temo bo RKC kaj rekla.
    Upal sem celo, da bo kupila Muro ???

    oni pa o šolah , Titu - jao - svašta
    http://www.siol.net/slovenija/aktualno/2009/08/stres_pomen_zasebnih_sol.aspx

  • gorazd68 je rekel/-la:

    Lej Matjaž nej te nikar ne skrbi, prišli bodo tko kot so dosedaj v zgodovini še vedno…pa ne sam slovenci…
    Kaj bo pa pol si pa lahko poslušaš komad od Siddharte - Siddharta
    Lep pozdarv!

  • luka je rekel/-la:

    eh vsi ista golazen…

    • obama je rekel/-la:

      eh vsi ista golazen…

      ah.ne,ne…čak mal…pred volitvami je bilo menda čisto drugače…strahovita revščina,štruce ve kantah,totalitarna oblast,kadrovski cunami..

      a zdej so kar vsi glih…
      ne,ne,ti Borati zdej so 100x slabši…sej to si tudi ti spregledal,mar ne?

    • luka je rekel/-la:

      sej sem reku vsi ista golazen…vsi delajo za lasten dobrobit….borati imajo pač smolo, ker se je vmes prikradla recesija pa se ne znajo vzdržati nit v apokaliptičnih:) razmeraah……

      isto sranje, drugo pakovanje….

      na partisu sem zasledil dokumentarec; ivek kdo te je ubil….priporčam! se sploh čudim, da je bila rtvslo sposobna posneti nekaj takega….vsaj upali so si namigovati….verjetno teh producentov in novinarjev ni več na zavodu…:)

    • obama je rekel/-la:

      tista oddaja od Iveka je bila res dobra..komu je bil Ivek na poti?

      odgovor ve sivolasi plavooki dobrodušnež,po potrebi zdej tudi luteran (moderno)

    • Mimi je rekel/-la:

      Se strinjam, Luka (s tvojim postom - 22:19).
      Tole me pa zelo zanima (o I. K.) in sem že večkrat ‘prežala’, da bi kje ujela…
      rtvslo praviš? čudno… pa tud to, da nikoli ni na sporedu…

  • Matilda je rekel/-la:

    Strinjam se z napisanim, a kaj, ko še take krivice, beda, ne zbudi ljudstva, da bi se dvignilo in postavilo zase. Že pred časom je bilo iz Studia City čutiti poziv, naj se narod zbudi, a se še vedno ne.
    Ta vlada bi lahko naredila res več kot je, bilo bi pa nadvse zanimivo videti prejšnjo vlado v sedanji situaciji kako bi le ta reagirala. Naredili so dosti škode, razdora med narodom, a to je bilo, čas bi bil, da se narod zbudi in združi in zahteva zase kar pripada in naj se ala Bavčar, Kramar, Šrot in njim podobni obesijo na nandelabre v opomin ostalim, ki bi samo pomislili, da bi se lotili ropati in bogateti na tak način kot so si ti imenovani in zraven njih tudi ostali neimenovani, ker bi bil spisek že predolg, a ve se dobro, katera imena so aktualna tu zraven..
    Samo primer: mislim, da podpredsednica kitajskega olimpijskega komiteja in , po hitrem postopku je bila obsojena za korupcijo in izkoriščen položaj. Obsojena na smrt, a potem , če se ne motim, so ji kazen spremenili v dosmrtni zapor. A kaj takega je pri nas utopija.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Zakj ste taki pesimisti?

    Ali prav nič ne zaupate takim ministrskim asom, ko t so Lahovnik, Gaspari, Križanič, Kresalova in drugi čarodeji?

    Jaz se pod njihovim modrim vodstvom ne bojim za prihodnost, - ker je nimam!

    • Zvitorepec je rekel/-la:

      Jaz jim tudi popolnoma zaupam. Vsekakor je to zbrana druščina največjih umov 21. stoletja. Slovenskih, da ne bo pomote.

  • Bor je rekel/-la:

    Mene je razočaral celo Turek na prestolu. Po Pahorju še en obamamanijak, ki je navdušen nad knjigo - pravljico. Cel holjivud z vsemi triki za naivne. Prolong Detention :)

    http://www.youtube.com/watch?v=1uuWVHT1WUY

  • Viljem je rekel/-la:

    Spoštovani g. Matjaž Vizjak!
    Z vašimi ugotovitvami, ki ste jih napisali se je treba seveda strinjati, predvsem z zadnjim odstavkom. Ker je v Sloveniji tako, kot ste napisali naša dežela nima nobene bodočnosti v rokah Slovencev. Seveda geografsko ne bo zemlja ušla nikamor razen tiste, ki jo bodo “obglodali” sosedje. Tu “na Slovenskem” bodo nekoč, morda prav kmalu živeli ljudje z neko drugačno identiteto.
    Slovenija bi morala graditi tak družbeno ekonomski sistem, v katerem bi bili materialni resursi porazdeljeni pravičneje. Pa ne mislim, da bi morali še povečevati socialo. Ne, vsi ljudje bi morali imeti ne zgolj pravico do dela, ampak kar obveznost do dela in tako zadovoljevati svoje življenske potrebe. Poglejte g. Vizjak nekateri, kot sami ugotavljate so dosegli tisto komunistično frazo, da bomo imeli nekoč vsi po svojih potrebah. No sedaj imajo ” po svojih ” potrebah v Sloveniji ravno tisti, ki imajo največ povedati proti komunizmu. Ali ni to paradoks?
    Sprijaznimo se torej z ugotovitvijo pokojnega dr. Ruglja, ki je nekoč dejal, da je Slovencev vsaj 500.000 (petsto tisoč preveč). Bog mu daj večni mir, imel je prav!

    • en_tipson je rekel/-la:

      V kakšnem sistemu pa ti živiš, da v njem ljudje nimajo obveznosti do dela?

      Pa ne mi pridigat o domnevnih deset tisoč zabušantih, ki prejemajo podporo, ne da bi mignili s prstom. (Kakor da _oni_ predstavljajo 90% populacije!) Jaz in vsaj milijon Slovencev moramo delat če hočemo jest, in takole popoldansko neo-bistroumščino tipa “če nima za položnice, naj gre delat, če še vedno nima dovolj, naj še več dela!” jemljem kot blazno žalitev za vse delovne ljudi.

      “vsaj 500.000 Slovencev je preveč” — ne, samo ti si preveč utrgan.

    • Viljem je rekel/-la:

      en-tipson
      Oprosti, ampak preproste ne razumeš stvari. Ko govorim, da bi morali vsi delati mislim seveda, da bi morale tudi delati tiste delavke iz Mure in drugi, ki jih suvajo v rit vse več. Kam pa pa naj gredo delat ? Državna sekretarka v ministrstvu za delo neka Koširjeva pravi naj gredo delat v kmetijstvo, tam pa pravijo, da jih imajo tudi preveč. Kam torej naj gredo služiti za položnice? Naj gredo predavati na Gea-kolidž? So torej odvečne ali “presežne” delavke. Ali ne spadajo v tisto “Rugljevo” kategorijo 500.000 odvečnih Slovencev, če nihče v Sloveniji ne ve kaj bi z njimi?
      Tisto, ko govoriš o utrganosti, pač poglej vase, če na tak način ne preganjaš utrganca v sebi.

    • en_tipson je rekel/-la:

      Daj, še enkrat preberi svoj stavek:

      “Vsi ljudje bi morali imeti ne zgolj pravico do dela, ampak kar obveznost do dela in tako zadovoljevati svoje življenske potrebe.”

      zdaj pa tvoja ‘razlaga’ povedanega:

      “Kam pa pa naj gredo delat ? Državna sekretarka v ministrstvu za delo neka Koširjeva pravi naj gredo delat v kmetijstvo, tam pa pravijo, da jih imajo tudi preveč. Kam torej naj gredo služiti za položnice? Naj gredo predavati na Gea-kolidž?”

      Ja, točno tako, lepo si skritiziral lastno misel: povej mi, kako neki koristi delavkam v Muri pametnjakarska ideja, da bi morale imet obveznost do dela, če pa nimajo KJE DELAT?

      “Sprijaznimo se torej z ugotovitvijo pokojnega dr. Ruglja, ki je nekoč dejal, da je Slovencev vsaj 500.000 (petsto tisoč preveč). Bog mu daj večni mir, imel je prav!”

      Tukaj govoriš da je Slovencev PREVEČ.

      “So torej odvečne ali “presežne” delavke. Ali ne spadajo v tisto “Rugljevo” kategorijo 500.000 odvečnih Slovencev, če nihče v Sloveniji ne ve kaj bi z njimi?”

      Tukaj pa govoriš da so nekateri Slovenci ODVEČ.

      To NI ISTO. Ljudje, ki jih je “preveč”, so taki ne glede na karkoli (ne rabimo jih in jih nikoli nismo), ljudje, ki so “odveč”, pa so taki zaradi družbenih okoliščin (včasih smo jih rabil, danes jih ne več).

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Tov.murgeljski,pobuda , da prispevš v sklad obubožanih Mutrinih delavk je bila podana,ti pa kot ,da te tvoji rojaki ne zanimajo?Kje je sedajtvoja velika komunjarsko-boljševistična solidarnost?Iz včerajšnih medijskih izjav in rtv šposnetkov lahko slovenci ugotavljamo, da se v znak socialno obubožanih tudi ti pridružuješ pri brezplačnih pekovskih javnih promocijah?Kaj to pomeni?Pa ne , da tudi tvoj družinski proračun hudo načenja recesija ali pa si prvovrsten igralček ubogih???

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Kokolo, a si ti kupil Murino majčko? Sicer vem, da bi se pri vlečenju čez pivski vamp utegnila raztegniti ali celo strgati, ampak mogoče je pa to ultimativni test kvalitete … Fruit of the Loom, hihihi.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Leta 1989/91 smo družno udrihali čez “ta rdeče”, navdušeno pozdravljali kapitalizem in boljše čase (če pred tem že lepše prihodnosti nismo dočakali). In zdaj kapitalizem imamo. Kapitalizem, v katerem je KAPITAL svetinja in naj bi bil dostopen vsem dovolj sposobnim ,beri:brezmoralnežem, došlim s partijskih sestankov ali od Sv.maše, katerim sta se Marx in Kristus z vsemi ideologi in svetniki združila v “edino zveličavno Lastno Rit”. Zato, bodimo tiho. Kar smo hoteli, to imamo.
    Odstranjevalecrdečuhov; prav lepo bi živeli, če bi bil tako uspešen, kot si bil pri odstranjevanju lastne pameti, uspešen pri odstranjevanju združenih rdečekleričnih parazitov. Škoda, ker si “zamudil” stare čase; bil bi odličen politkomisar-flancariš, ne da bi sam vedel, kaj.

  • angie je rekel/-la:

    Kramar steklar? Dobra ideja.

  • Bor je rekel/-la:

    A bo Đemo steklar?

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Kramer,ne steklar temveč kandidat za Nobelovega nagrajenca iz področjaKAJ MI PA MORETE?

  • Enakost je rekel/-la:

    Odličen članek!