3. september, 2009 | Vest

Hočemo Slovenijo brez GSO

3.9.2009, od 17 do 22 ure, na Prešernovem trgu.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Vabimo vas, da se nam pridružite na V. kulturnem shodu za Slovenijo brez GSO, gensko spremenjenim organizmom v četrtek, 3.9.2009, od 17 do 22 ure,
na Prešernovem trgu.

S svojo navzočnostjo nas bodo počastili in podprli:
- Lara Baruca, izjava
- Rok Trkaj, Himna proti GSO
- Klemen Klemen
- Janez Škof
- Barbara Žgajner Tavš
- Tomaž Humar
- Dino Murtezani, raziskovalec ljudskae glasbe
- Žonglerji z ognjem
- videoproekcije

Na shodu bodo prisotne kmetije: Ekološka kmetija Kerin Zdravko, Kmetija Košak Slavko, Ekološka kmetija Černelič, Ekološka kmetija Dobro Janez, Posestvo Marof, Aleš Kersnik, Ekološka kmetija Avguštin.

ZAHTEVE:
1. Najmanj dvajsetletni varnostni pridržek - absolutni moratorij na gojenje genetsko modificiranih organizmov v Sloveniji – tudi za poskusne nasade.

2. Zakon o razglasitvi celotne Slovenije kot ekološke cone – biotski park EU, z absolutno prepovedjo gojenja GSO s toleranco 0.0 promila.

3. Vsi uvoženi prehranski artikli z merljivo vsebnostjo GSO nad 0.0 promila morajo biti označeno s posebno nalepko ‘vsebuje GSO’

4. Posebej stroga pravila se naj sprejme glede uvoza živinske krme – dovoljena vsebnost GSO naj bo 0.0 promila. Obstoječi zakoni naj se čim prej ustrezno popravijo

5. Posebej stroga naj bodo pravila glede dodatkov hrani iz GSO soje in GSO koruze. Obstoječi zakoni naj se čim prej ustrezno popravijo.

6. Sprejmejo naj se ukrepi, ki bodo zagotovili razvoj v smeri, da se v Sloveniji pridela toliko hrane, kot je potrebujemo sami, pri čemer se uporabljajo izključno ekološke metode (posaditev javnih-neprofitnih sadnih dreves na javnih površinah, povečana stopnja samooskrbe, dostop do zemlje vsem, ki jo žele obdelovati).

7. Absolutni moratorij iz točke 1, ter zakon o razglasitvi celotne Slovenije kot ekološke cone iz točke 2. Slednji omogoča tudi zahtevo Slovenije, da vsaj 50 kilometrov daleč od slovenske meje ni nobenega gojišča GSO.

Pridružite se nam tudi vi!

Štafeto organizacije je prevzela Stranka enakih možnosti Slovenije, Sem-Si
Predsednica:
Elena Pečarič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano
  • Johan je rekel/-la:

    Osebno podpiram določene GSO pod določenimi pogoji. Vse 100% zanikat ni vedno najboljša pot in tudi tole vaše “gibanje” je boj z mlini za veter. Pa lep pozdrav.

  • jože je rekel/-la:

    Rad bi videl kakšen konkreten, znanstveno potrjen argument proti gso …

    • Marjan je rekel/-la:

      Ali su videl kakšen znanstveno podprt argument, ki trdi, da GSO ni škodljiva?? Ni nobenega dokaza, vsi argumenti pravijo, da še niso odkrili dokaza škodljivosti. Seveda ne, če pa bo trajalo generacijo ali dve, da se bo videlo ali je škodljivo ali ne. Seveda pa ne smemo pozabiti, da večina teh mainstraim znanstvenikov dela v spregi z Monsatom. Aja, dokazi proti GSO so - vendar so tisti znastveniki, ki so jih odkrili, bili kasneje odpuščeni (RAzgovor z enih od njih najdeš tudi v Mladini par mesecev nazaj - tam je bil podan en od dokazov o škodljivosti).