10. september, 2009 | Matjaž Vizjak

Izmišljene osebe. Yes!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V t. i. svinčenih časih sem kot novinar večkrat od blizu gledal slovensko, legendarno republiško protokolarno rdečo preprogo. Polagali so jo vedno zadnji hip, največ kakih15 minut pred prihodom ’najdražjega gosta’ predsednika Tita, v bližini pa so stali uslužbenci protokola, ki so pazili, da je kdo nepooblaščen ne oskruni, in snažilke z vedri, metlicami in krtačo, če bi se preprogi slučajno pripetilo kaj nepričakovanega in hudega.

Spominjam se enega vodij slovenskega protokola Edvina Zdovca, kasneje je bil v Frankfurtu ubit kot jugoslovanski generalni konzul, ki ga je skoraj kap, ko je legendo, stokilogramskega fotoreporterja doma JLA v Ljubljani Jereta, fotografiral je za stenčas v vitrini pred domom, pri iskanju boljšega zornega kota, zaneslo nanjo. Izpulil je snažilki metlico in lastnoročno počistil oskrunjeno preprogo prašnih vseh sledi neposvečenega.

Potem je prišel tovariš Tito in iz šopka novinarjev, vsi smo bili v temnih oblekah in s kravato. Poročal sem za slovenski radio. Najprej: tam, taramtamtam, nato obhod strumno poravnane častne čete gardistov, pa jaz: »Drage poslušalke, spoštovani poslušalci, oglašam sem z železniške postaje v Kranju, kamor je pred nekaj minutami prispel z modrim vlakom najdražji gost, predsednik republike maršal Josip Broz Tito s soprogo Jovanko … bla, bla, bla«, potem so se zvrstili spremstvo, pa iz spremstva polkovnik JLA s Titovim ovčjakom in mercedesom posebej zanj, sledili so Jovankini beli kužki, kot naštrikani vsi, in skakali so okoli, oficirji, sami polkovniki, pa so jih lovili po peronu in jih nato posedli v mercedes, Titu in Jovanki k nogam.

Takrat smo bili v Jugoslaviji, in Balkan je za svoje izvoljene predstavnike vedno pričakoval razkošje, ki si ga prebivalci zase niso mogli privoščiti. In, ker se niso mogli sami voziti v mercedesu, so bili na mercedese ponosni, ker so se z njimi vozili po svojih predstavnikih. Črnogorski knez Nikola in srbski kralj Milan Obrenović v zlati kočiji, jugoslovanski kralj Aleksander in Tito pa že v mercedesu. Balkan ni geografski pojem, balkan je stanje duha.
Rdeče preproge nato dolgo nisem videl. Nisem pač nič hodil okoli predsedniške in vladne palače. Nekoč sem na njej, ampak na mnogo krajši od protokolarnega originala - Tita dolgo že ni bilo več -, videl sprehoditi se Iva Godniča - Tita.

Vse dokler je nisem ponovno videl položene nove na Barjanski cesti, pred Vrhunčevo vilo s freskami štirih letnih časov. (Vsakič, ko grem ali se peljem mimo, se spomnim zime leta 1952 z dvema metroma snega, ko me je mama pred njo izgubila s sank in sem zijal v zrak in gledal na fasadi narisano starko Zimo). Po njej so hodili na sprejem k odvetniku Senici g. predsednik uprave družbe tepate d. d., v spremstvu milostljive, g. predsednik uprave družbe onepaone d. d., tudi ta v spremstvu ge. soproge, pa gg. ministri v spremstvu gospa soprog in gdč. spremljevalk. Bilo je še nekaj izmišljenih oseb, ki so pomembne zato, ker se vrtijo v krogu pomembnih oseb, fotografi jih slikajo in objavljajo slike v rumenih revijah, in so pomembne tudi za to. Sejem ničevosti.

Za skozlat. Jara gospoda, ki se je še drži prah na čevljih. Na prve sprejeme, tudi na sprejem k angleški kraljici, so prišli še v sposojenih frakih, sedaj imajo že lastne smokinge.

Glava v zlatu, noge v blatu ali, še bolje, glava v blatu, noge v zlatu! G. predsednik uprave zapufane IUV, d. d., si dajo gospod manažer manikirati nohte, delavci pa še za kruh nimajo. Takrat in danes! Milijardi pufa državnih bank in da bi jih pokrili,  za lasten pohlep naženejo delavce na cesto, tovarne in tovarniška dvorišča pa bi nenadoma kot zazidljive gradbene parcele, prodali za suho zlato! Narediti verigo podjetij iz levega v desni žep, v desnegta puf, v mojega pa šuške, ni mačji kašelj, ampak tudi oropati menjalnico v Komnu ni bil mačji kašelj. Za oboje je potrebna logistika, le da rop menjalnice navrže nekaj tisočakov, manažerski odkup, ne tovarne, ampak kupa tovarn, pa navrže stomilijone. In, če za prvega potrebuješ črno nogavico za čez obraz in starega jugota ali petko s šoferjem, da poskušaš uiti policajem, za drugega potrebuješ smoking, lakaste čevlje – in prijatelje.

In prav prijatelji so najpomembnejši! Roka roko umije, obe pa obraz. Zato bi na Barjanski bolj prav prišli policaji, da posnamejo socialno omrežje, kot pa fotografi iz rumenega tiska in snemalci iz rumenih televizij. Kaj je tudi Yes? Eno od socialnih omrežij, ki vračajo družbo – po Petrovem načelu – nazaj v fevdalizem. Plemiči ne začenjajo kariere na dnu, ampak že na sredini socialne lestvice, kamor so meščani prilezli šele po štiridesetih letih (največkrat zelo umazanega) vzpenjanja. Višje niso mogli zlesti, ker so medtem ostareli in onemogli. Mladi plemiči začenjajo spočiti. V tem je smisel. Mladi šolski kolegi z domačih ali raje še tujih univerz, z BMX diplomami od doma in od zunaj, domačimi in tujimi doktorati, vse skupaj pa v združbi, kjer roka roko umije, obe pa obraz! Povezave so horizontalne in vertikalne in segajo v same vrhove državne politike, državnih bank in sklade. Kjer se za znane izvajalce pišejo ’javni’ razpisi, delijo državne subvencije in državni krediti. Kjer se je z balkanskim hohštaplerajem incestno povezal neoliberalizem.

Rešitev? Pobrati denar tistim, ki so se ’znašli’? Nemogoče. Za policijo in sodstvo nemogoče, novokomponirani politiki in neokapitalisti, same izmišljene osebe, pa denarja sami zanesljivo ne bodo vrnili in se peš sami napotili v arest. Vzeti pa je mogoče, kjer je vsaj še približen red. Delavcem pri plačah, javnim uslužbencem pri plačah, upokojencem pri pokojninah. Tam, kjer gre sleherni evro samo skozi tekoči račun. Pri domači banki. Ne v Luksemburgu ali na Kajmanskih otokih. Pa tudi več je milijonkrat pobranega malo, kot poskusiti pobrati samo nekajkrat veliko več. V zgodovini preskušeno, posledice pa znane.
Spomnil sem se na tisto o loku, če ga preveč napneš. V zgodovini so ga že nekajkrat, pa je vsakič počil. In spet bo. Kje najprej? V Muri?

Potem tudi žegnana voda za umivanje rok in obraza ne bo hasnila.

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
48 x komentirano
  • koseski je rekel/-la:

    rdeči tepih vodi tudi v sloviti sadomazo klub v milanu,
    ki si ga občasno privoščita…
    preberite v požarreportu

  • ProPolis je rekel/-la:

    Ja, prijateljstvo oziroma bratovščine ter rumeni tisk so za zdravje družbe nevarni, škodljvi, morda celo nepotrebni fenomeni.

  • Bralka je rekel/-la:

    Meni je tole malo preveč površno posplošeno. Najprej o simbolu rdeče preproge, ki da je bila v času Tita, potem pa dolgo časa nič, dokler se ni pojavila pred zadevno odvetniško pisarno….
    Hej, vmes je bilo trideset let in rdeče preproge se pojavljajo. Na dogodkih, ki si to zaslužijo in na dogodkih, ki si to pač malo manj zaslužijo.
    Ampak, rdeče preproge so in če je pač življenje avtorja teksta šlo v tako smer, da zadnjih trideset let ni bil blizu tega tepiha, pač ni bil. Zgolj osebna odsotnost s takih dogodkov pa še ne more biti pokritje za to, da se udeležence takih dogodkov enotno označi z nouveu riche, glava v zlatu, noge v blatu, preprodajalci gospodarskih družb….preprosto zato ne, ker čisto vsi pa to niso.
    Oziroma, to je tako primerno, kot je primerno novinarje označevati z zanemarjenimi alkoholiki.
    Kaj, če bi malo obrnili ploščo; pa bi poskusili malo spoštovati? Npr, da spoštujemo inistutcije države (tozadevno se strinjam s piščevo intervenco ob tistem incidentu na gradbišču stadiona), pa da spoštujemo ljudi, ki opravljajo neko profesijo, pa da si spoštovanje do vsakogar nekako prisvojimo kot kantovski kategorični imeperativ. Bo šlo lažje naprej in bolj bo kreativno. Deljenje črnih pik vsak dan znova, iskanje napak za vsako ceno, če jih ni, si jim pa izmislimo, zlorabljanje “delavcev iz Mure” za vsakdanje moralke, ki pa so plačane…to postaja dolgočasno in je že zelo doglo časa tudi neproduktivno.
    Naj arbitrirajo sodniki. Oni so za to šolani. Ni to za vsakičnega amaterja.

    • jože je rekel/-la:

      Bralka, vrjetno nisi še prebrala veliko Vizjakovih tekstov. Pa saj ničesar ne zamujaš, po večino so tarnanja in jokanja o tem, kako je blo včasi, ko je bil še Tito živ, in ko je on (Vizjak) še lahko ljudem možgane pral, fajn …

    • Bralka je rekel/-la:

      Nekaj sem jih. Načeloma pa se opredeljujem do tega, kaj je napisano ali izrečeno, ne pa do tega, kdo je kaj napisal ali izrekel. Gospod Vizja je človek s strukturiranim razmišljanjem in se o zadevah tudi tako izreka. Zato ga je lahko razumeti in se z njim včasih strinjati in včasih ne strinjati. Se trudim izogniti posploševanju.

      Čeprav je to (skušnjava posploševanja) ob branju odzivov na zapisano včasih zelo težko do nemogoče.

    • Mimi je rekel/-la:

      Bralka, meni se zdi Vizjakov text sicer kar kul, se pa strinjam s tabo (da je presplošno in malo nekako ‘na hitro’ napisano), še posebej pa se strinjam s tvojim zadnjim komentarjem (in ga tudi podpišem). Ko bi le bilo več takih! :)

  • Best on Tube je rekel/-la:

    V Muri je lok že zdavnaj počil….

  • Aljo je rekel/-la:

    Mentalne deviacije naše povzpetniške elite so iste kot deviacije starih svetovnih elit, tukaj ni nobene razlike. Slovenski sužnji in podaniki, bi bili šokirani, če bi vedeli kaj počne naša elita in kako razmišljajo, da bi jim ob informacijah možgani enostavno preskočili in večina sploh ne bi dojemala kaj so slišali, izvedeli. Slovenska post-komunistična elita je pač svoja nagnjenja prikrivala tam nekje do leta 2000, nato pa žbaaam po ovcah…Indoktrinacija židovskega potrošniškega modela, ter miselnost okultne sprevrženosti se je razrasla tudi po našem fevdu.

    Povzpetniški mladiči komunajzerske elite imajo polna usta socialne politike samo za javnost, v privatnih življenjih pa uporabljajo vsa devianta sredstva za zapolnitev svojih brezdušnih življenj. Starim elitam, ki prežijo na naše nacionalno premoženje, je to po godu, ker najlažje je kontrolirati skorumpirane elite. NWO smradi so naleteli na mino v Norveški, kjer so židovsko okultistične lobije napodili iz države, vsaj od korita orožarskih poslov. Bratska navezanost F21 na smrdljivi židovski klan je pač vidna zmerom bolj iz dneva v dan.

    Povzpetniški smradi in njihovi UDBOVSKI botri so poskrbeli, da se je državna lastnina elegantno preselila v roke bebastih lutk, ki ne dojemajo da so na daljinskem upravljanju s strani elite v senci. Načrtno 10 letno poneumljanje celotnega prebivalstva Slovenije, je pripeljalo do tega, da smo postali enaki drugim kapitalističnim državam po Evropi, s to razliko, da je naša elita še hujša kot drugje.

    Sedanje stanje je samo odraz načrtnega delovanja lopovskega lastninjenja družbene lastnine. Slovenija je EDINA nova članica EU, ki ima zaenkrat še kontrolo nad lastnim premoženjem, ostali v bivšem vzhodnem bloku so samo lutke starih elit brez dejanske moči. Moje mnenje je, da se bliža čas obračuna UDBAŠEV, ter starih sil za vzpostavitev kontrole nad fevdom Slovenija.

    ANTI NWO

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    jara gospoda _ _ _ _ _ _

    http://www.youtube.com/watch?v=azy0GB3N5QQ

  • konec je rekel/-la:

    Enkrat se strinjava………ampak tile so z vašimi na oblasti.
    Ta drhal (ruski model privatizacije) , ki meče SENiCO po celi Sloveniji je znotraj ali celo v JEDRU vlade.
    Ampak 5 za načelnost! (tokrat).

    zares LDS (rdečuhi z denarjem) =”Balkan ni geografski pojem, balkan je stanje duha” in “Za skozlat. Jara gospoda, ki se je še drži prah na čevljih. Na prve sprejeme, tudi na sprejem k angleški kraljici, so prišli še v sposojenih frakih, sedaj imajo že lastne smokinge.”

    5!

  • Bor je rekel/-la:

    http://www.dnevnik.si/video/4313

    Slavoj Žižek se je odzval na očitke mimoidočega: Gregor Golobič ni baraba!

  • konec je rekel/-la:

    komunist bo do konca branil komunista in lagal za komunista in seveda brez težav moril vse ostale drugače misleče
    Žužek je le navadna populistična, nestrpna drhal, ki uporablja besede namesto pušk…to je to in konec. (samo zato ker živi leta 2009 in ima rad udobje levih radikalnih od države odvisnih “samooklicanih proferorjev”, drugače , pa bi bil prvi, ki bi klal za lastno idejo, prepričanje oblast.
    vse že videno. )

  • konec je rekel/-la:

    se oproščam sem zamenjal komentar

  • konec je rekel/-la:

    post je bil namenjen Boru.

  • NoMercy je rekel/-la:

    eh, tole je pa čisto mimo blog. Patetika do konca.

    1992 (ali 91?) smo VSI dobili certufukate. Štart je bil za vse enak.
    Jasno pa je, da je nekaj - peščica ljudi pač bolj sposobnih, domiselnih, ima več in boljše znance / prijatelje / partnerje. Ne me je**at z neko enakostjo, pravičnostjo in karkoli še drugega.
    Ko sem jaz popoldan in ponoči se učil (nisem ravno neka brihta, ki bi vse znal že, ko knjigo vidim) je večuna soscev flankirala po vasi. Ko sem študiral na faksu so drugi bejbe za joške in riti šlatali … No kdo med temi je potem postal uspešen obrtnik - verjetno je dneve in noči delal, se učil — kdo od sošolcev pa se je pririnil do večjega korita in sedaj pač dela kar dela. In to je to. Ljudje smo različni.
    Razmere v SVN so normalne. Jaz se počutim kot, da sem v Monacu, Liechtensteinoa ali Andori.
    Za 2 mio prebivalcev je pač samo malo ljudi, ki obvladajo državico. Več jih niti biti ne more.

    • konec je rekel/-la:

      YES MAN…ha, ha, ha, ha,

      “peščica ljudi pač bolj sposobnih, domiselnih, ima več in boljše znance / prijatelje / partnerje”
      tako razmišlja mafija ha, ha, ha,
      od sedaj ne več Nomercy ampak Yesman…ha., ha, ha, ha,

    • konec je rekel/-la:

      Edino in skrajno upanje je, da SD in SDS počistita dokončno s to drhaljo…….

    • kren je rekel/-la:

      e štart pri certifikatih ni bil za vse enak, ker so imeli nekateri prednost pri lastninjenju dol. podjetij posenostavljeno, nisi ga mogel “vložit” v katerokoli pdjetje ;)
      ne vem kaj si počel takrat, da tega nisi opazil, upam da si vsaj bejbe za joške šlatal :D

    • DuncanIdaho je rekel/-la:

      Očitno ti je študij škodil. Če bi kdaj kako bejbo za rit pa za joške zagrabil. Bi vedel, da niso bili vsi enaki pri privatizaciji.

      Si že slišal za pojem informacijske asimetrije? Recimo, da so nekateri nesrečneži imeli boljše informacije (zaradi 50 let službovanja ljudstvu) in seveda so potem v insajderski nevednosti in neobveščenosti ukrepali v lastno korist. Aja to nima veze? So bolj pridno študirali? Aha u bistvu so vse zaslužili… Torej smo vsi iz generacij, ki so doštudirale po letu ‘94 sami bedaki?

      Se mi je zdelo… Še dobro, da imamo v svoji sredi tako sposobne osebe!

    • someone je rekel/-la:

      Pri certifikatih je bilo tako, da so se brokerji učili, kako držati skupaj in vsem dopovedovati, kako morajo prodati certifikate. Kam pa so na primer izginili Kompas skladi? Sam sem nekaj let kasneje še klical
      ljudi z imeni in priimki, pa ni nihče za nikogar vedel, kam je poniknil.

      Če te ne pustijo študirat je vredu, a NoMercy, ne v JUgi ne v SVN. Je v redu a?.

      Konj!

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Kamerad Vizjak, to so tvoji qasi komunajzarski kripto kapitalisti!Vsi po vrsti, ki jih naštevaš v prispevku , ki ni vreden niti objave v Pionirskem listu.Tvoji so, jasno .In tudi titek je še vedno tvoj s kupom podrepnih polkovnikov in naparfumiranih rdečih kužkov,kot dokaz enakosti skupaj z rajo in kkužki.Tvoje rdeče preproge v vrednosti več stotisočev eurov najdeš pri tvojih ljubčkih povsod po Ljubljani , še zlasti v Murgljah, Rožni dolini i9n elitnih udbovskih soseskah.In tudi v vesoljni skorumpirani in na izdihih temelječi sloveniji .Tvojih prakomunajzarskih vzihov in jugo tarnanj imamo slovenci in slovenke polnkufer oziroma ku….

  • :) je rekel/-la:

    Balkan ni geografski pojem, balkan je stanje duha. - toliko kot greatbratanska kraljevina … nič posebnega

    Kjer se je z balkanskim hohštaplerajem incestno povezal neoliberalizem. - ja, pa sej se neoliber. ni rodil na Balkanu, no

    Matjaž - nizaš stare lajne in rešitev je v čem? V pesimistični stabilnosti? Po tvoje rešitev sploh obstaja?

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Ironija v Vizjakovem otožnem razglabljanju bi težko bila večja.

    Morda je to zgolj moje opažanje a vendarle; opisan je naravni razvoj moralnega propada ene in iste družbene elite. Ne nazadnje vendarle govorimo pri enih in drugih uporabnikih rdeče preproge o -kontinuiteti. Vsaj desničarji nikdar nismo sprejeli teze, da sedanjo elito v glavnem sestavljajo izdajalci socialistične ideje, ampak smo tako v partiji kot v sedanjem establišmentu videli isto nomenklaturo, ki sta ji tako kleptokratski državni kapitalizem kot samoupravljanje pač naravno okolje. Ker niso nikdar v nič verjeli, seveda tudi ničesar niso izdali.

    “Balkan” je pač vedno priročna okultna razlaga, ko se ljudje nočejo soočiti z dejanskimi vzroki našega položaja. V amoralnosti titovega dvora in lutkarjev te vlade pač ni nič mističnega, niti vezanega na kulturne posebnosti južnih Slovanov. Gre preprosto za nihilizem, ki je v določenem trenutku del intelektualne elite na teh prostorih (ob izdatni pomoči tragičnih zgodovinskih okoliščin) vzel za svojega in ga uporabil kot princip za reševanje praktičnih problemov.

    V začetku je bil strahotno orožje v rokah uporabnikov. Ko pa je zmanjkalo resnih nasprotnikov je razkrojil partijo (ki jo je razneslo kot napihnjeno razkrajajoče se truplo) in isto bo naredil tudi z njenim preostankom.

    Res pa je, kar pravilno ugotavljaš. Končna faza degeneracije in sprijanja družbene elite je, zgodovinsko gledano, bil vedno krvavi pir v katerem je utonila. Francija 1792, Evropa na začetku in prvi polovici 20. stoletja, Kuba in tretji svet v 60-ih letih.

    Imaš občutek, da gredo stvari pri nas v tej smeri?

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Če bi moral dati časovno oceno?

    Jaz še vedno mislim, da bom to videl v svojih 40-letih. Torej čez kakih 10 let. Seveda bo prišlo do rebeljončkov prej, ampak stihijsko. Takrat bo pa počilo.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Jes sm bl za No

    http://teameurope.info/node/563

  • nemesis je rekel/-la:

    Sejem brezkompromisnih tatov.

  • secondo familiare je rekel/-la:

    Le odkod je prisla rek “Roka roko umiva, obe pa obraz”?
    Pravilno je: “Manus manum lavat, ambo anum”. Pa se lepse zveni!

  • secondo familiare je rekel/-la:

    Le odkod je prisel rek “Roka roko umiva, obe pa obraz”?
    Pravilno je: “Manus manum lavat, ambo anum”. Pa se lepse zveni!

    • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

      niii, ma ke ambo ; terna !
      ;zraven pridejo še politične “lizike” na pomoč ! _ _ _ ;-))

  • NoMercy je rekel/-la:

    Pa dobro no, a res nihče ne doume, da se svet vrti in človeštvo razvija in spreminja??
    Da je bebavo kogarkoli kar počez obtoževati in mu podtikati pojme izpred 20, 50, 1.000 let?

    Jaz se v SVN počutim kot, da sem v Monacu, Liechtensteinu, Andori :P

  • Tomm je rekel/-la:

    Ko se že omenja fante in dekleta iz YESa;

    žal to niso poslovneži, podjetniki - ampak karieristi, manekeni, ki se šlepajo.

  • DragicaJ je rekel/-la:

    Avtor je samo jezen, ker ni zraven.

  • DragicaJ je rekel/-la:

    Ali je mogoče drugo?
    Rdeča preproga je poceni in vsak si jo lahko “naštima”, zato sumim, da je avtorjevo pisanje protest zoper skrunitev dobrih starih časov. Le kdo danes seže “titotuvim” kadrom do kolen?

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Več kot jasno je , da je rdeči kamerat vrgel provokativno kost in rdeče koščice, mi troteljni pa vse zares??Z vso upravičenostjo se nam za prvim murgeljskim vogalčkom sladko reži in nam kaže rdeče fige!