26. september, 2009 | Vest

Finski oklepnik Patria 8X8 v Slovenski vojski postal Svarun

Vojaški oklepnik nosi ime partizanskega generala Rudolfa Hribernika Svaruna.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V treh mesecih usposabljanja pripadnikov Slovenske vojske (SV) na oklepnikih 8×8 ni prišlo ne do poškodb vojakov ne do poškodb vozil in sistema, je ob predstavitvi bojnega streljanja s Patriinimi oklepniki dejal poveljnik 74. motoriziranega bataljona SV Igor Cebek. Predstavljeno je bilo tudi ime oklepnika, ki se bo odslej imenoval Svarun. Cebek je poudaril, da so vozila ob dejstvu, da poškodb med vojaki in na vozilih ni bilo, pridobila zaupanje med pripadnicami in pripadniki vojske. Na samem vozilu je po njegovih besedah sicer bilo nekaj manjših napak, ki pa so bile s pomočjo finske ekipe, ki je bila v enoti, odpravljene v nekaj dneh.

Oklepnik Patria 8x8 za SV Svarun Foto: SV

Oklepnik Patria 8x8 za SV Svarun Foto: SV

Ob tem je poveljnik predstavil dosedanje dejavnosti 74. motoriziranega bataljona (MOTB) v zvezi z usposabljanjem. Še preden je Slovenska vojska (SV) 3. julija uradno prevzela prva vozila, je bila tako med drugim določena skupina za uvajanje srednjekolesnih oklepnih vozil (SKOV) 8X8 v uporabo. Izdelan je bil tudi program usposabljanj ter določeni njihovi izvajalci. Po uradnem prevzemu so se pričela tudi praktična usposabljanja, v okviru katerih je bilo izvedenih več tečajev. Na osnovi izvedenih aktivnosti in doseženih rezultatov v procesu uvajanja ter na podlagi poročil izvajalcev usposabljanja in skupine za nadzor uvajanja SKOV 8X8 je bilo po besedah Cebka ugotovljeno, da so “izpolnjeni vsi pogoji iz naslova pravilnika o uvajanju vojaške opreme in enot v operativno uporabo v SV ter direktive za izvajanje opremljanja SV”. S 1. oktobrom se tako SKOV 8X8 uvedejo v operativno uporabo v Slovenski vojski, je povedal Cebek.

Ob tem je napovedal tudi nadaljnje aktivnosti bataljona, povezane z oklepniki 8X8. Tako se bodo do junija prihodnje leto zvrstila usposabljanja para, oddelka, voda in čete, nazadnje pa še certifikacija čete. Na vprašanje, kdaj bodo vozila in posadke pripravljene do te mere, da bo z njimi mogoče iti na mednarodno misijo, je Cebek odvrnil, da tega v tem trenutku tega ne more reči. “Enota pa bo dosegla končne operativne zmogljivosti julija 2010,” je pojasnil. Sicer pa je izrazil upanje, da bodo prihodnja vozila opremljena z močnejšim oborožitvenim sistemom, ki bi zagotavljal večjo ognjeno moč. Obstoječi oklepniki so sicer opremljeni z mitraljezom 12,7 milimetrov ali avtomatskim bombometom 40 milimetrov ter z dimnimi lanserji 76 milimetrov. Cebek pa je še poudaril, da “se ognjena moč danes meri tudi v natančnosti”.

Pripadniki 74. MOTB so ob tem prikazali bojno streljanje z oklepniki na premikajoči se tarči in tudi dinamično predstavitev posadke vozila. Svarun, slovensko ime za Svaroga, izvira iz slovanske mitologije ter predstavlja poganskega boga, ki je bil stvarnik sveta in prvi bog sonca, ime oklepnika pojasnjujejo v Slovenski vojski. Ime Svarun je bilo omenjeno tudi v zgodovinskem romanu Pod svobodnim soncem slovenskega pisatelja Frana Saleškega Finžgarja. Ime Svarun je nosil tudi slovenski prvoborec in partizanski general Rudolf Hribernik, ki je bil po drugi svetovni vojni eden izmed prvih poveljnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije, še navajajo v Slovenski vojski.

Predstavitev oklepnika Patria na Počku, 19. decembra 2007 (iz arhiva za sladokusce):

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano
  • luka je rekel/-la:

    pihelli, to je vhedu….

  • kaktus je rekel/-la:

    Te oblasti je eno samo govoričenje . Obljubljali so, da takoj, ko pridejo na oblast, prekinejo s Patrio pogodbo ! Čakamo !
    Gospod PAVČEK, večinski lastnik “SISTEMSKE TEHNIKE” , član “zares”a , tudi čaka na ta ukrep, ne razočarajte ga !

    • sofi je rekel/-la:

      A res, obljublali so, da prekinejo pogodbo s patrijo? To se pa ne spomnim, daj link. Hvala.