19. oktober, 2009 | Elena Pečarič

Karikatura, »da raztura«!!!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Primer je predcendens v slovenski pravni praksi, saj do sedaj še ni bilo vložene nobene tožbe zaradi razžalitve, ki naj bi jo povzročila karikatura. »«Jadna ja!« Zopet v nečem prva, ponovno moram, tokrat v vlogi tožene stranke, orati ledino. Boris Šuštaršič, za tiste, ki ga ne poznate, največji invalid v tej državi, je proti meni vložil odškodninsko tožbo v vrednosti 5.424,80 EUR, zaradi karikature, ki sem jo nosila na javnem protestu oz. »Demonstracijah pred parlamentom in vlado RS za transparentno in pravično delitev sredstev loterije« leta 2005. Naj poudarim, da sem jo zgolj nosila, tako kot še nekaj drugih oseb in je nisem narisala. Pri zadevi gre za neposreden napad na svobodo govora ali bolje risanja, umetniškega ustvarjanja in pravico do izražanja kritike do javne osebe. Sporna karikatura prikazuje tri osebe, ena ne sliši, druga ne vidi, tretja nič ne ve. Aludira na mit o treh modrih opicah in upodablja tri pomembne invalidske funkcionarje, g. Aljošo Redžepoviča, sekretarja Zveze gluhih in naglušnih Slovenije, ga. Nevenko Ahčan, takratno sekretarko Zveze slepih in slabovidnih Slovenije (sedaj v pokoju, a je postala svetovalka na FIHO) in g. Šuštaršič.

karikatura
Sporna karikatura na demonstracijah 2005.

G. Šušteršič vztraja, da ni javna oseba, čeprav vemo, da je državni svetnik in ima poleg tega še najmanj devet pomembnih funkcij v različnih institucijah in zastopstvih. Užalila naj bi ga kot individualno osebo in kot invalida, ker naj bi bil po njegovih interpretacijah upodobljen kot opica z grabežljivimi kremplji. Druga dva kolega naj bi bila korektno predstavljena, on pa ne, ker bi moral biti napis »Nič povedati« in imeti roko preko ust; ker on od konteksta tako izstopa, naj bi bil iz tega viden namen grobe razžalitve.

»Dejanje me je vrglo iz tira. Bil sem čustveno vznemirjen in zelo prizadet. Ne vem zakaj bi bil predstavljen v taki vlogi, če jaz tak nisem. Živim solidno, skromno, nimam afer, tudi nimam nobenega bistvenega premoženja in ne dovoljujem, da bi se mi nagrade izplačevale.« Karikatura naj bi mu povzročila težave s spanjem, težave z želodcem, nestrpnost, zadirčnost in močne napade aritmije zaradi česar je moral kar sredi noči večkrat na urgenco; iz kliničnih preiskav naj bi celo ugotovili, da je izvor v stresu. Na vprašanje ali je bil tudi na bolniški odgovori, da s ponosom pove, da od 70-ih let niti en dan. Že v lanskem letu smo posebej za g. Šuštaršiča predlagali ustanovitev posebne nagrade »inovacijske manipulacije na področju socialnega varstva«, letos pa bi mu lahko nagrada bila podeljena na področju zdravstva. Odpiram natečaj za ustrezno ime, ki ga lahko predlagate v komentarjih.

Ker sama nisem avtorica karikature, ne morem in ne želim podajati interpretacije le-te in nenazadnje, karikatura govori sama zase, a res ne vidim v čem se g. Šuštaršič počuti tako nekorektno predstavljenega. Prav nasprotno, druga dva kolega, ki sta prikazana kot gluha in slepa, to realno nista, saj nimata nobenega omenjenih hendikepov, ampak sta »le« sekretarja v omenjenih invalidskih organizacijah. Mogoče pa ni prav, ker ne sedi na vozičku, ampak na pručki?

»Nič ne vem« pa lahko razumemo kot sprenevedanje g. Šuštaršiča, ki ga je kot metodo uporabil tudi na sodišču. Na moje vprašanje, koliko funkcij opravlja, pove, da ne ve, je pa sposoben narediti hitro in odgovorno integracijo različnih vprašanj. Njegova izvirna in tudi tu inovativna teorija biološkega determinizma, temelječa na rasistični predpostavki, govori o tem, da so posamezniki z diagnozami mišičnih distrofij nadpovprečno inteligentni; empiričen dokaz sva on in jaz. A med nama je seveda velika razlika, ker jo sama uporabljam za zle namene, on pa za kreativnost in ustvarjalnost. Na naslednje vprašanje, koliko ur je zaposlen, sprva ne želi odgovoriti, ker naj bi bilo to irelevantno. Na poziv sodnice pojasnim, da dvomim, da je gospod ob številnih funkcijah, ki jih opravlja, sposoben opravljati svoje delo, ne da bi bil pri tem tudi kdaj pod stresom. G. Šuštaršič le pove, da je zaposlen za štiri ure, funkcije pa ne čuti kot obremenitve, ampak jih opravlja brezplačno. Želim da gre v zapisnik dejstvo, da oseba s statusom invalida zaposlenega za polovični delovni čas, na podlagi odločbe pristojne ZPIZ komisije pridobi pravico do mesečnega povračila izpada polovice dohodka, saj takšna odločba pomeni tudi, da oseba zaradi svoje (stopnje ali vrste) invalidnosti ni sposobna osemurnega delavnika. Na moje vprašanje, koliko protikandidatov je imel v vseh teh letih kot predsednik Društva distrofikov Slovenije, že 40 let, SIOS oz. NSIOS pove, da tega ne ve, ker je vedno kandidiral s programom. Lahko vam pa odgovorim sama, kolikor vem, niti enega. Na vprašanje, ali je kdaj prejel nagrado v funkciji nadzornika Loterije Slovenije, ni hotel odgovoriti, ker naj bi bilo vprašanje irelevantno, »gre za nagajanje in izživljanje« pravi.

Zopet moramo priti do sklepa in zaključka, da je g. Šušteršič izjemna osebnost v vsej svoji pojavnosti in v sami biti. Njegovi številni dosežki si zaslužijo posebno družbeno priznanje. Zgodovinsko, strukturno in ekonomsko gledano, ga je mogoče primerjati le z največjimi osebnostmi naše polpreteklosti. Tito, Kardelj, od še živečih pa mu je najbližje Berlusconi ali Putin. A predlagam, da ne čakamo predolgo, da se mu izkaže ustrezno javno priznanje in se mu še na nezasedeno lokacijo v središču mesta poišče kraj, kjer bi lahko stal njegov kip. Le previdni moramo biti, da ga prav upodobimo.

Citirano iz zapisnika prve obravnave 7. 10. 2009, zaslišanje tožeče stranke.
Velja pojasniti, da je v mnogih invalidskih organizacijah funkcija sekretarja ključna in vodilna funkcija; še posebej to velja za gluhe, slepe, študente invalide, multiplo sklerozo, cerebralno paralizo.

Vse skupaj je nekako povezano z vegetativnim živčnim sistemom, ki spušča impulze v sinapse… za korektno in poglobljeno strokovno razlago predlagam, da se obrnete kar na g. Šušteršiča samega.

Elena Pečarič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
160 x komentirano
  • EgonAlter je rekel/-la:

    Ne daj se Elena!

    • RUKAR je rekel/-la:

      Prvo kar bi napravil, da bi način financiranja teh inv. organizacij spremenil in to tako, da bi sredstva od loterija šla v državni proračun, ker ta vodstva in vodje ne znajo razporejati denarja oz. se kopajo v denarju ! Ne bi zaupal inv. baronu Šušteršiču, ne Ređepoviću, ne Eviti, nikomur ! Kot je Tone Fornezzi nekoč s tem v zvezi dejal:” Poznamo te “humanitarce”, vsi imajo vile z bazeni, so bogatuni “! INVALIDI BI OD TEGA DOBILI VEČ, STROŠKI ” POSLOVANJA” BI SE VEČ KOT PREPOLOVILI, TOLIKO SE PASE BREZPOTREBE RAZNIH DUHOV, NA RAČUN INVALIDOV !

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      RUKAR
      dobro povedano
      res bom kar predlagala nekaj podobnega

    • lili je rekel/-la:

      Ne bo se, ne

  • NoMercy je rekel/-la:

    ojej - kje je tisti smajli, ki z glavo buta v steno :P
    z rekom: “sine, odpuščam jim, saj ne vedo kaj delajo”, si tudi jaz ne morem več pomagati :P

  • jz je rekel/-la:

    Ne morem verjeti s čim se naša sodišča ukvarjajo! Zdaj te preganjajo že zaradi karikatur! Kam gre svet! Ko boš naslednjič nosila to karikaturo nas obvesti, se ti pridružim!

  • Sanja je rekel/-la:

    Hudo, ta star invalid je huj kot predsednik ZDA! Da te toži zaradi karikature, ki je nisi niti narisala? Je pa res obupan. Očitno ne ve več kako bi ti še škodoval. Pa kaj ne vidi, da si koplje jamo. Kdor od nas še ni vedel kakšen je, bo zdaj dobil pravo sliko.
    Ja Elena, če ta človek opravlja več pomembnih funkcij na soc. področju, ni čudno, da mladi invalidi ždijo v inštitucijah!

  • Nada je rekel/-la:

    Bogi invalid! Kako lahko opravlja več pomembnih funkcij, če pa ga navadna karikatura spravi skoraj iz sveta. Ha, ha, ha, aritmijo je dobil kar v tisti noči, ko je videl to. Nisem zdravnik, ampak a se hecate? Skratka Elena pričakuj, da boš osumljena poizkusa umora!

    • pol je rekel/-la:

      Mene bolj zanima kako lahko opravlja toliko pomembnih funkcij v 4 urnem delavniku? Kaj nisi ti invalidsko upokojen za to, ker ne moreš delati več kot 4 ure? Ali bodo ustrezni organi kaj ukrepali? Sam pa res ne morem opravljati 8 urnega delavnika, pa mi ne odobrijo! In nisem edini. To bom vsekakor začel raziskovat!

    • Plava je rekel/-la:

      To pa je laž. Tale Šuštaršič ni bil od 70 let na bolniški? Kaj je robot? Oprostite, tudi robot se pokvar. Nategoval je državo, da je dobival celo plačo! Invalid, pa nikdar ni mankal v službi! Ne me zajebavat. Elena, pa dej nared že konc temu!

  • Zbik je rekel/-la:

    Stvar je, toko kot pri Hribarju, DEBILNA. Tale škric naj izgubi tožbo in plača vse stroške pa bodo naslednji lovci na karikature malo manj vneti!

    • Karin je rekel/-la:

      Zbilk, ti pa si DEBIL. Najprej Elena je ni narisala, drugič, kam pa pridemo, če bomo vse karikaturiste in tiste, ki jih nosijo kaznovali, saj nismo diktatorska država. Izgleda pa, da imamo invalidnega diktatorja!

    • Zbik je rekel/-la:

      Debilno je, da so se spravili na Eleno zaradi karikature. Škric je Šušteršič… in prav bi bilo, da si plača sam svojo zabavo, da se kdo ne bo lotil

      Ti Karin, pa malo pazi koga in zakaj kritiziraš in zmerjaš… In tudi če bi trdila, da je bilo “dvoumno napisano”, potem vedi , da se spodobi v dvomu ravnati dobrohotno. OK?

  • NoMercy je rekel/-la:

    kot žalitev Mohameda na Danskem :P

  • Mirjana je rekel/-la:

    Elena, pravzaprav ti je gospod naredil uslugo. Ko bo obravnava, objavi, pridemo tja z majčkami…več nas bo, bolje bo. Nakar protitožba,…če ne gre z zakonom, vam bo gospod pomagal do sredstev s tožbami (zgubljenimi šur)…korajžno naprej Elena! .)
    Pa še to, to ni problem le Elene, prav tako ne invalidov…je problem vseh nas!

  • Miha je rekel/-la:

    Elena, Elena … ccc

  • Bor je rekel/-la:

    Berlusconi :)

  • Lep je rekel/-la:

    Nujno mora Šuštaršič dobit posebno nagrado, ker že toliko let nateguje državo in vse politične oblasti, pri tem pa si je nakopal bogastvo kot TITO. Nič ni uradno njegovega, pa je najbogatejši.

  • Mimi je rekel/-la:

    Ma dej! To je pa že vse skupaj res preneumno!
    Me zanima statistično, kje je Slovenija po tožbah…
    A res vsakdo, ki ima 7.5 minut časa, že tožari vsepovprek?
    Jaz bi oglobila one, ki tožarijo za brezveznarije!!

  • kaktus je rekel/-la:

    Elena, tako “pametna in odrasla” kot si , bi morala vedeti , da odgovarjaš za svje morebiti žaljive akcije, kot vsaka odrasla, zrela oseba ! Če je na odraslosti, zrelosti primanjklaj pa se nehaj ukvarjati z drugimi ob svojih težavah !

  • Hendikepski idiotizem je rekel/-la:

    Ja, draga Elenca Šuštaršiču na srečo ne sežeš niti do palca na gležnju….mislim, da sem povedal dovolj, kaj si mislim o tebi in o tvojem zdraharstvu, zgagarstvu itd. No edino tukaj si pa res boljša kot Šuštaršič.

    • Tanja je rekel/-la:

      Elena ne seže niti do gležnjev temu Šuštaršiču v svinjarijah! Ti si res idiot, če odobravaš to tožbo!

    • Hendikepski idiotizem je rekel/-la:

      Hohohoh pa še kako jo odobravam…..še za več bi jo tožil ne samo za 5000 in še nekaj evrov!! Pa kaj je ta Elenca naredila dobrega za invalide v naši državi, no le kaj??? Prosim na dan z besedo….

    • Bor je rekel/-la:

      Kot Srečko Prijatelj, retarda :)

    • Tanja je rekel/-la:

      Elena je prva začela z osebno asistenco in nas s tem osvobodila. Čeprav smo fizično nemočni, sami odločamo o svojem življenju, medtem, ko je Šušteršič nas raje zapiral v staračke domove, sam pa je od nekdaj tudi na naš račun živel in še živi svobodno izven inštitucij. Za njega je bila in je osebna asistenca luksuz, do katerega pa je upravičen on in njegovi najbljižji.

    • Hendikepski idiotizem je rekel/-la:

      Tanja lepo te prosim, ne bodi tako naivna in tako infantilna. Elenca ni nič prva začela z osebno asistenco, seveda bi pa rada dokazovala, da je bila prva pri tem. Program neodvisnega življenja invalidov je Šuštaršič že začenjal, ko se je Elenca še v planičkah valjala….A res Tanja, le kaj ti je Šuštaršič vzel, da živiš slabše kot bi sicer, če ti ne bi vzel tistega kar si imela prej? Le kaj je to? O luksuzu osebne asistence pa raje ne bi debatiral, ker Elenca ima 4 osebne asistente samo za sebe….čudno pa še kar jamra, da premalo denarja dobi od FIHO…to je samo dokaz, da ga dobi še preveč!!

    • Kooperativc je rekel/-la:

      Dragi razpravljalci … številke na plan … kdo komu do kje seže pa res ni pomembno, ampak kdo zna dani denar bolje obrniti. Nisem iz teh vod, zato mi bodo številke povedale veliko več od vaših karikatur, ki bi se jim lahko smejali tudi upodobljeni. Bolj bi pričakoval, da se napadeni brani z močnimi argumenti, namesto z argumenti moči. Osebno sem absolutno za osebno asistenco, dokler : imamo vojake v Afganistanu, kupujemo najmodernejše orožje, 30.000 dobro plačanih državnih uradnikov, 100.000 brezposelnih, milijonske investicije v marmornate palače, … itd, … itd…

      Tožbe kot je tale so samo spuščanje megle, izguba časa in grožnja svobodi govora. Nosilec karikature se še najbolj sam osmeši, če karikatura ni zadela žebljice na glavico - in kot sem rekel, ne poznam dovolj da bi sodil, a iz tožbe sklepam, da je zadela.

    • frik je rekel/-la:

      B. Š poznam že iz otroških let;
      bila sva soseda in vem kako se zna izživljati
      in izkoriščati ljudi.

    • pravnik je rekel/-la:

      Me zanima koga skušaš s tem prepričati?

  • Zala je rekel/-la:

    Če je to pravna država, potem sodišče ne bo imelo težkega dela.

    • NoMercy je rekel/-la:

      v takih primerih gre za to, kdo ima “boljšega” odvetnika :P

    • Kooperativc je rekel/-la:

      Sodišče je zgrešilo že na začetku, ko zapravlja davkopačevalski denar za osebne kregarije in verjetno “oslovo senco”. Najprej bi po mojem morali dobiti zadevo v roke mediatorji in razni svetovalci-posvetovalci, ki bi verjetno v eni uri razčistili zadevo (vejetno zakjučili s pomiritvijo, opravičilom, pobotanje, spoprijateljitvijo, sporazumom, …), za ceno 50 EUR honorarja recimo če uspejo in 5 EUR če ne uspejo.

    • Kooperativc je rekel/-la:

      Karikaturo sem si malo bolje ogledal, res je dobra. Če bi bil jaz gor, bi si jo dal na steno ;)

    • Nekdo je rekel/-la:

      Ja, pravo umetniško delo.

    • umetnik je rekel/-la:

      Ta tožba je možna sam v Sloveniji.

  • Linda je rekel/-la:

    Čitam to ponavljajoče preštevanje in seštevanje funkcij, ki jih ima gospod Šuštaršič. Videti je dosti, a potem mi klikne: “Na koliko časa pa se sestajajo ti odbori, sveti ali kako se pač imenujejo? Vsak dan, tedensko, mesečno, nekajkrat letno?”
    Število teh sej, sestankov in posvetovanj spet ni tako veliko, da bi jih sposoben človek ne zmogel, a vseeno kapo dol pred tako delovno zagnanim človekom.
    Hvalabogu, da živimo v prostoru in času, kjer je vpliv in oblast še mogoče pridobiti in ohraniti z delom in ne z risanjem karikatur ali s kozjo procesijo !!

    • Za je rekel/-la:

      Oh Linda, sigurno si na plačilni listi. To, da ne smemo nositi in risati karikatur javnih osebnosti je absurd brez primere. Pa kaj misli tale invalid, da je bog?

    • Mirjana je rekel/-la:

      ……a vseeno kapo dol pred tako delovno zagnanim človekom…..

      Linda,..lohk daš tud gate dol,…če že niso padle:)),…ta gospod mora biti že hudo “znucan”…pa bi mu malo počitka ne škodilo…vsaj tu se upam strinjaš ! .)

    • klik je rekel/-la:

      se hecaš punca?
      kaj pa govoriš?

    • K'rEn je rekel/-la:

      Linda, samo njihov ego je prizadet.
      Mogoče bodo pa nekoč nekje v svojem življenju našli kdaj kako ustvarjalno aktivnost, pa jim bo čas predragocen za take napade na ljudi, ki drugače mislijo in na srečo tudi kaj delajo. To zadnje je pa tudi nekaj težko kompatibilnega z nekaterimi komentatorji tukaj.

  • Wega je rekel/-la:

    Mene je malo sram, ker smo tisti trenutno brez kakšnih vidnih hendikepov tako indiferentni. Kot da se nas čisto nič ne tiče. Obup.

    • pravnik je rekel/-la:

      Na določenih točkah bi se mogli vsi povezati
      nekaj podobnega se dogaja Hribarju, a on ima veliko več pozornosti in podpore

  • ProPolis je rekel/-la:

    Morda pa je ta model psihično premalo stabilna oseba za vodenje organizacije, ki ji načeluje, če ga že tovrstne karikature takole spravijo s tira.

  • Urša je rekel/-la:

    A to je ta starček, ko so ga nesli k predsedniku? Že obnaša se tko, kod, da je nad vsemi. Bogi!

  • Bor je rekel/-la:

    In še v stranki SD se širijo novice, da Elena zahteva preveč :)

    Mogoče si Pahor tako predstavlja partnerstvo za razvoj ?

  • ska je rekel/-la:

    Vse za loterijski denar, kajne gospod
    Šuštaršič?

  • šah je rekel/-la:

    To, da te tožijo, ker si nosila karikaturo presvetlega, je svinjarija. Sodišče bi moral to zavreči!

  • Nekdo je rekel/-la:

    Elena, to moraš zmagat, drugač se lahko poslovimo od svobode govora in umetniškega ustvarjanja.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      pridite kar na obravnavo 11.11 ob 9h na Miklošičevo 12
      lp

    • Mirjana je rekel/-la:

      Oki!,… upam, da bomo tam v čim večjem številu!
      Le tako se vzpostavlja pravna država.
      Se da dobiti majčko (vsaj na posodo?)..al pa na lizing? .)

  • umetnik je rekel/-la:

    Umetniško delo!

  • Kaka je rekel/-la:

    To je pa res sranje! S kakšnim bedarijam se moraš ukvarjat!

  • Bor je rekel/-la:

    Ja, verbalni delikt :) http://www.siol.net/svet/novice/2009/10/zaporna_kazen_za_vukovarskega_blogerja_je_zastrasujoca.aspx

    Pa vizualni delikt …

    “Ceranijev” ne zmanjka.

  • Miha je rekel/-la:

    Urša, Urša … ccc

    Si kdaj pomislila, da so vsi stari ljudje bili enkrat mladi …

  • Bor je rekel/-la:

    Sicer je pa janšev direktor vojaške obveščevalne friskalnice te iste slikce uporabil v svoji knjigi.

    Zakaj ga Sova ne toži, ker jo žali :) ?

    • linč je rekel/-la:

      Zgodovinsko, strukturno in ekonomsko gledano, ga je mogoče primerjati le z največjimi osebnostmi naše polpreteklosti. Tito, Kardelj, od še živečih pa mu je najbližje Berlusconi ali Putin. A predlagam, da ne čakamo predolgo, da se mu izkaže ustrezno javno priznanje in se mu še na nezasedeno lokacijo v središču mesta poišče kraj, kjer bi lahko stal njegov kip. Le previdni moramo biti, da ga prav upodobimo.

    • linč je rekel/-la:

      VLADA PADA! :) Pa naj pade.

    • Dani je rekel/-la:

      dol z invalidi

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Cel dan me ni in glej ga zlomka, kaj vse se piše in govori

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      - Tožnik je zastopnik invalidskega podjetja Birografika Bori, d.o.o., kar izhaja iz izpiska Poslovnega registra RS, in sicer že od leta 1991.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      - Tožnik je predsednik Društva distrofikov Slovenije, ki od svoje ustanovitve leta 1969 deluje kot nacionalna reprezentativna invalidska organizacija na območju celotne Slovenije in ima 856 rednih članov ter 251 podpornih članov, kar pomeni, da ima skupaj več kot 1000 članov (glej izpis s spletne strani Društva distrofikov Slovenije). Tožnik je predsednik navedenega društva že 40 let.
      -

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      - Tožnik je zastopnik družbe Dom dva topola, d.o.o., ki je prav tako invalidsko podjetje in kjer je tožnik zastopnik od leta 2003 dalje.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      - Tožnik je predsednik ZIPS (Zavoda invalidskih podjetij Slovenije), ki je gospodarsko interesno združenje, ki združuje 113 invalidskih podjetij v RS (glej izpis s spletne strani ZIPS).

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      - Tožnik je predsednik in član upravnega odbora NSIOS (Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije), katerega poslanstvo je usklajevanje interesov vseh invalidov v državi, ob upoštevanju značilnosti posameznih vrst invalidnosti in avtonomnosti vsake invalidske organizacije, zastopanje skupin in posameznih interesov invalidov v civilnem dialogu med invalidskimi organizacijami, z državnimi in drugimi javnimi institucijami ter strokovnimi združenji in drugimi javnostmi (glej tudi izpise s spletne strani NSIOS).

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      - Tožnik je član Sveta FIHO (Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v RS) v tretjem mandatu, 2008 – 2013 (glej izpis s spletne strani FIHO). Pojasniti gre, da je osnovna dejavnost FIHO financiranje oziroma sofinanciranje socialnih programov in storitev invalidskih organizacij v RS ter da ima FIHO največji lastniški delež v družbi Loterija Slovenije

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      - Tožnik je predsednik nadzornega sveta Loterije Slovenije, d.d., katere lastniška struktura je pretežno sestavljena iz državnega lastništva oziroma državnih organizacij.
      - Poleti 2005 je bil imenovan in izvoljen za prvega podpredsednika Sveta Vlade Republike Slovenije za invalide, ki je strokovno in posvetovalno telo Vlade RS in obravnava sistemsko zakonodajo ter se opredeljuje do aktualnih invalidskih zadev z vidika izvajanja integralne državne invalidske politike.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      - Leta 1992 je bil izvoljen v Državni svet Republike Slovenije, nato pa leta 1997 ponovno izvoljen, državni svetnik pa je tudi sedaj, od novembra 2007.
      - Tožnik je že drugi mandat predsednik Evropske asociacije distrofikov EAMDA, ki je svoj sedež z Malte preselila v RS.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      - Tožnik je aktiven tudi na drugih področjih invalidskega udejstvovanja v RS ter drugih političnih področjih.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Sicer pa bi tožnik, če bi bilo res vse to, kar navaja, ne bil tako uspešen voditelj invalidskih organizacij, ki jih vodi že dobrih 40 let, kajti če bi ga v resnici na takšen način iz tira spravila vsaka karikatura ali negativna omemba v medijih, potem tako dolgo na položajih ne bi niti zdržal niti vztrajal. Navedbe tožnika so torej povsem neživljenjske in neverodostojne. Navajanja tožnika, da z njim trpi tudi ugled določenih organizacij, pa niso predmet te pravde, saj te organizacije niso tožeče stranke.

    • K'rEn je rekel/-la:

      A to foušija govori iz tebe Elena?

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      to govori o tem, da je javna oseba

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Slovenska javnost karikatur nikakor ne sprejema kot žalitve, temveč jih sprejema takšne, kot so, torej kot humorne prikaze stvarnosti, ki pri ljudeh kvečjemu izvabijo nasmešek, ne pa negativnih čustev.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Namen tožbe je seveda drugje; želi me utišati, izvajati nad mano pritisk in cenzuro. Nenazadnje pa me tudi finančno izčrpavati.
      A sem zelo vzdržna in “žilava”.

    • K'rEn je rekel/-la:

      To je pa tudi vse kar tebe očitno zanima. Javnost. Populistka.
      Kdo od povprečnih slovencev bi se med njim (velikom, močnim, samozavestnim, odločnim,…) in tabo (drobna, mala, uboga, diskriminirana, …) odločil za podporo njemu? In tu govorim le o videzu!
      Če pa se doda še tvoje agresivno medijsko (časopisje, tv, internet, radio) pljuvanje po njemu, potem kakršnakoli objektivnost in argumenti niso več pomembni oziroma relevantni.

    • bronjo je rekel/-la:

      Kr’en, a ti redno zadevaš sedmice?

    • K'rEn je rekel/-la:

      Ne. V Italiji imajo šestice

  • nyx je rekel/-la:

    na žalost si je gospodična Elena s svojim agresivnim in včasih že res prav histeričnim pojavljanjem v javnosti skopala kar sama sebi jamo
    kdor se poglobi v vse skupaj in spremlja zadeve s kritičnim očesom in osvobojen ovčjebetične percepcije, bo že razumel :)
    sicer to ni edina tožba proti njej, in prav je tako ;)

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      3. Društvo distrofikov Slovenije
      Linhartova 1, 1000 LJUBLJANA
      Skupni znesek 1.262.776,76 EUR

      Programi skupaj 762.913,41
      od tega za: Programe na državni ravni 762.913,41

      1. Prevozi distrofikov 219.796,14
      2. Osebna asistenca 138.524,63
      3. Celovita obnovitvena rehabilitacija (socialni del) 50.372,60
      4. Usposabljanje za aktivno življenje in delo -neodvisno življenje distrofikov 18.713,43
      5. Ohranjevanje zdravja 50.372,60
      6. Podpora pri izobraževanju 16.676,44
      7. Informativna dejavnost 15.111,78
      8. Podporno bivanje in prilagajanje okolja distrofikom 19.141,58
      9. Oskrba s tehničnimi pripomočki 25.690,01
      10. Dnevni center druženja in ustvarjalnosti 35.260,81
      11. Prva socialna pomoč 15.111,78
      12. Nega in fizična pomoč 50.065,65
      13. Športne aktivnosti distrofikov (šah, hokej na električnih vozičkih, precizna orientacija, 12.593,15 pasivno udeleževanje športnih prireditev)
      14. Kulturno udejstvovanje distrofikov (organiziranje in obiski kulturnih prireditev ) 4.533,54
      15. Mladi distrofiki in Evropa 11.360,57
      16. Individualne pomoči distrofikom 75.558,89
      17. Starši za starše 4.029,81

      Delovanje skupaj 252.233,35
      Delovanje na državni ravni 252.233,35
      Operativne odhodke 85.751,54
      Osebne prejemke 129.053,91
      Upravljanje ter organizacijske in strokovne dejavnosti 37.427,90

      Naložbe skupaj 247.630,00
      Naložbe v osnovna sredstva in njihovo vzdrževanje na državni ravni 247.630,00

      1. Nakup oprema za fizioterapijo in hidroterapijo ter druge oblike ohranjevanja zdravja 5.330,00
      2. Nakup ortopedskih postelj, servirnih mizic, negovalne in druge sobne opreme 10.000,00
      3. Ureditev klimatizacije v petih sobah v domu Dva topola 6.250,00
      4. Nakup sušilnega stroja za pralnico v domu Dva topola 4.500,00
      5. Zamenjava računalniškega serverja in ureditev mrežne povezave v domu Dva topola 2.000,00
      6. Nakup avdio -video opreme in ureditev ozvočenja v sejni sobi DDS 3.800,00
      7. Ureditev klimatizacije v pisarni v pritličju DDS 1.250,00
      8. Nakup računalniške in programske opreme za DDS 3.500,00
      9. Zamenjava dveh prilagojenih vozil za prevoz distrofikov 54.200,00
      10. Varnostna prilagoditev štirih kombi vozil 7.000,00
      11. Nakup fotoaparata 500,00
      12. Dograditev prilagojene obmorske plaže za distrofike 21.300,00
      13. Obnovitev drugega dela fasade domskega objekta na Sv. Petru 1 v Izoli z obnovitvijo
      kurilnice in terasnega prizidka 13.000,00
      14. Poplačilo nakupa prostora za vzdrževanje in skladiščenje ortopedskih in drugih tehničnih pripomočkov za distrofike 115.000,00

      4. Združenje multiple skleroze Slovenije
      Maroltova 14, 1000 LJUBLJANA
      Skupni znesek 778.946,52 EUR

      Programi skupaj 440.533,17
      od tega za: Programe na državni ravni 440.533,17

      1. Pomoč za doseganje večje kvalitete življenja invalidnih oseb z MS v življenjskem okolju 46.186,49
      2. Obnovitvena in socialna rehabilitacija 46.186,49
      3. Usposabljanje invalidov in svojcev za organizirano vsakodnevno življenje 31.608,02
      4. Organizacija in izvedba ohranjevanja zdravja v lastnih prilagojenih objektih 64.295,26
      5. Skupinsko ohranjanje zdravja za težke invalide v Centru MS v Ankaranu 31.553,15
      6. Usposabljanje za kvalitetno življenje ob bistveno zmanjšanih fizičnih sposobnostih 68.136,51
      7. Svetovanje in pomoč pri uveljavljanju pravic 17.377,10
      8. Organiziranje in usposabljanje mladostnikov in mlajših oseb z MS 9.145,84
      9. Izdaja glasila in drugih publikacij 16.005,22
      10. Ohranjanje osnovnih sposobnosti najtežjih invalidov v okolju, kjer živijo 15.955,83
      11. Pomoč pri uveljavljanju in zagotavljanju tehničnih pripomočkov 21.035,43
      12. Prilagojeni prevozi invalidov 21.950,02
      13. Pomoč pri specifičnih oblikah bivanja invalidnih oseb z MS 16.800,91
      14. Preprečevanje socialne izključenosti 5.487,50
      15. Šport in rekreacija 22.407,31
      16. Usposabljanje novodiagnosticiranih oseb z MS in njihovih svojcev 6.402,09

      Delovanje skupaj 151.754,72

      Delovanje na državni ravni 151.754,72
      Operativne odhodke 67.993,73
      Osebne prejemke 30.166,90
      Upravljanje ter organizacijske in strokovne dejavnosti 53.594,09

      Naložbe skupaj 186.658,63
      Naložbe v osnovna sredstva in njihovo vzdrževanje na državni ravni 186.658,63

      1. Ureditev klimatizacije v objektih za ohranjevanje zdravja v Podcetrtku in Funtani 3.834,62
      2. Nabava in montaža solarnega sistema v Centru MS v Ankaranu 64.278,00
      3. Zamenjava

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      naljevanje prihodnjič

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      o, Ivo
      danes si pa ti dežuren
      ne zavidam ti tvojih službenih obveznosti.

    • Kooperativc je rekel/-la:

      Praviloma se pojavljajo kritiki Elene anonimno… ZAKAJ ?????

  • pravnik je rekel/-la:

    mnogi vemo kdo ima prav, nyx
    imaš še kaj?

  • Miha je rekel/-la:

    ccc …

    Danes je svetovni dan osteoporoze. Možnost njenega razvoja je večja pri ženskah kot pri moških, piše v današnjih cajtngih in stres bi menda lahko bil sopovzročitelj te nadloge.

  • Kaka je rekel/-la:

    Za prevoze dobijo čez 200 000! Verjetno so vsi šoferji od tega invalida plačani s tem denarjem.

  • Polona je rekel/-la:

    Ni čudn, da so sodišča prezasedena, če se tožmo že za totalne bedarije.

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    European Disability Forum
    EDF Board Members
    EDF Secreariat
    Rue du Commerce 39-41
    B-1000 Brussels, Belgium
    Tel: +32-2-282.46.00
    Fax: +32-2-282.46.09
    E-mail: info@edf-feph.org

    Ljubljana, 3rd of July 2007

    Dear Sir/Madame,

    we are writing to inform you of exacerbated conditions in the field of care for disabled persons in Slovenia. We would like to stress the fact that an EDF representative for Slovenia, Mr Šuštaršič, does not represent all the representative organisations of persons with disabilities nor does he represent interests of disabled individuals. Let us enumerate some of the facts which support our assertions:

    1. The policy promoted, represented and defended by Mr. Šuštaršič contradicts the concepts of independent living; Mr. Šuštaršič openly opposes our organisation which strives for system enforcement of the right to a personal assistance and is trying to undermine our project “Independent Living of the Disabled” (which provides personal assistance to 98 individuals 24/7) on a national level by any means necessary. He has also made scornful remarks about ENIL and Independent Living Institute.

    2. He exclusively promotes the medical model of disability care which is the model which results in the dependence of individuals and a monopoly over the services his organisations provide. Also he strongly opposes all our proposals and amendments to governmental documents through which we supported the social model i.e. a shift from the concept of care and dependence towards the concept of independence, equality and full participation of the disabled in all fields of social living.

    3. Mr. Šuštaršič openly supports and works on preserving centres and institutions for the care of disabled persons. He is a body member in all of these institutions and is also in charge of their renovation, instead of using his position towards closing such institutions down. Here is the list of the institutions in which he is a body member:
    • Home for Elderly People Ljubljana-Bežigrad, which includes a special ward for the disabled,
    • Ponikve Institution (completely dislocated home for elderly people),
    • Medical centre of MDA named Dom dva topola, Izola and
    • Institution for Vocational Rehabilitation of Disabled Children and Youths (ZUIM), Kamnik.

    4. As the vice-president of one of two registered National Councils for the Disabled (his is NSIOS) Mr Šuštaršič abuses his position and authority for the goal of discrimination against our association - YHD. Within the scope of this Council they published brochures and documents where he labeled us as being sort of terorists, etc.

    5. As the president of the Muscular Distrophy Association of Slovenia (DDS), he unlawfully expelled four individuals (me being one of them) for taking part in a TV show named “Tarča” (The Target). This programme resonated throughout Slovenia since it was the first in-depth account of financial irregularities, operations and conflicts of interests among the leaders of some of the organisations for the disabled, Lottery of Slovenia and the influental capital owners. The four later expelled members have presented their disagreement with the way the DDS is lead and with the inaccessibility of the services that should have been available to them. During the process of expulsion we did not get a chance to defend ourselves and we were not allowed to attend the Bi-Annual General Assembly where we wanted to present our position on the matter to other members of DDS. The matter is now in the hands of judiciary court.

    6. Mr Šuštaršič did not fulfil engagements mandated by the Statute of DDS association where his duty and resposibility was to hold up association General Assembly every two years. The last legal General Assembly has been held on 12th of April 2003. It is clear from the documentation that his activities are unlawful, irregular and illegitimate from 12th of April 2005. The association is carrying out a plan, which is according to my opinion (I aswell have muscular dystrophy) disrespectful to its users as it provides “Daycare for People with Muscular Distrophy”. This project is co-financed by the Ministry of Labour, Family and Social Affairs.

    We are aware that you cannot interfere with internal affairs within individual national members; still, we hope that you will be able to take some action to protect the idea and concept of Independent Living of Disabled People with PA.

    Information and descriptions of the state of affairs which have been forwarded to you by Mr Šuštaršič (or his secretary Mr. Kušar) do not reflect reality. Furthermore, their presentations of the policy and goals of the EDF are distorted and misappropriated for their own purposes which contradict the goals of the policy of the EU. Of course the views that Mr. Šuštaršič supports within Slovenia are not those which he supports abroad since he is aware that he would lose his credibility if he did so.
    Several months ago I published an article “Rights and discriminations”, Social Work & Society (http://www.socwork.net/2006/2/countrynotes/pecaric) where I listed many critical issues on him. Mr. Šuštaršič responded with a letter addressed to all kinds of state institutions and accused me of “stalking” (sic!) and destruction of social welfare system in Slovenia. He likened the visit of president of DPI to an inspection and has intercepted and forwared Mr Jean Luc Simon’s e-mail addressed to me – in which he was asking me about the possibility to visit Slovenia and discuss the issues in the article – to various institutions and media.

    I could imagine that all affairs listed above may seem insane to you but this only a tiny portion of things which Mr Šuštaršič and his “machinery” are doing in Slovenia. The media of course reports on these affairs but sadly this kind of reporting does little to improve the image of various organisations for the disabled persons.

    If the EDF truly supports Independent Living of the Disabled which the board members are familiar with then we appeal to you to undertake proper action regarding Mr. Šuštaršič also in the light of the fact that Slovenia will in six months time preside the EU.

    The picture of him, again being surrounded by paid bodyguards, as it happened at the aforemenitoned illegal Bi-Annual General Assembly of the Muscular Distrophy Association will not look good neither on Slovenia, EDF nor any other European NGO.

    We have in our possession enough documents to prove that Mr. Šuštaršič runs discriminatory policy, but we mainly lack the resources to have them translated. If we could do that I’m sure he would not have the courage to attend the EDF Board as the members could get informed about what is really going on.

    Organisations for the disabled persons in Slovenia could quickly reach a compromise in his absence and make a shift towards the development of innovative programmes and methods which are truly useful to their users.

    To finish with a joke let me ask you: Is there an organisation in Europe where a single man has been in charge for the last 40 years or more?

    With Compliments,

    Elena Pečarič

    YHD President

    Also notified:

    - European Commission
    - European Parliament
    - EU Ombudsman
    - EU media
    - Government of Republic Slovenia
    - National Assembly of Republic of Slovenia

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    USTAVIMO RAZLIKOVANJE
    PODPIŠIMO ZA ZAKON O OSEBNI ASISTENCI ZA VSE HENDIKEPIRANE OSEBE

    Neodvisno življenje je osrednja tema in posebna storitev znotraj Konvencije OZN o pravicah invalidov . Tako 19. člen opredeljuje Neodvisno življenje in vključenost v skupnost. Govori o tem, da morajo hendikepirani posamezniki imeti, enako kot drugi, možnost izbrati stalno prebivališče in se odločiti, kje in s kom bodo živeli; če za neodvisno življenje potrebujejo pomoč, pa morajo imeti pravico do osebne asistence. Delovanje držav pa mora iti v smeri zagotavljanja te pravice. Na nivoju EU sicer že dolgo obstaja zavest o tej pravici oz. gibanje za neodvisno življenje so dolgoletna realnost in praksa, čeprav so le redke države, ki imajo to pravico tudi zakonsko priznano, urejeno in sofinancirano. Razlike in prakse na nacionalnih nivojih so zelo različne, predvsem zaradi zgodovinskih in političnih razlik sistemskega urejanja socialnega varstva in sploh priznanja človekovih pravic za hendikepirane osebe.

    Namen Konvencije OZN o pravicah invalidov ni v ustvarjanju novih pravic, ampak dopolnjuje že obstoječe človekove pravice in razjasnjuje dolžnosti in legalne obveze držav podpisnic, da spoštujejo in zagotovijo hendikepiranim osebam enakopravno uživanje vseh človekovih pravic

    Termin »neodvisno življenje« je koncept, ki izhaja iz delovanja hendikepiranih oseb, ki si prizadevajo za zagotavljanje »enakih možnosti in polno participacijo v družbi kot enakopravni državljani. Filozofija neodvisnega življenja govori preprosto o tem, da morajo hendikepirane osebe imeti enake državljanske pravice, zagotovljene možnosti izbire in možnost upravljanja na vseh področjih lastnega življenja. Neodvisno življenje je gibanje in kot tako ima političen značaj. Je boj za enake možnosti na vseh področjih družbenega življenja. Gibanje za neodvisno življenje je proces ozaveščanja o lastnem položaju, prilaščanja moči nad svojim življenjem in proces emancipacije.

    Osebna asistenca je prvi najbolj pomemben »pripomoček« neodvisnega življenja, ki hendikepirani osebi omogoči svobodo in izhod iz položaja oskrbovanca. V mnogih primerih je osebna asistenca glavni pogoj za govor o enakih možnostih in samodeterminiranosti, torej tudi o neodvisnem življenju. Gibanje za neodvisno življenje nasprotuje razvoju in vzdrževanju sistemov, ki se zavzemajo za ohranjanje odvisnosti z institucionalnimi rešitvami. Neodvisno življenje v osnovi zavrača institucionalizacijo in z njo prepoznava segregacijo hendikepiranih oseb kot kršitev človekovih pravic .

    Poročilo raziskave iz leta 2007 ugotavlja, da iz prek 25 evropskih držav, vključenih v raziskavo, skoraj 1,2 milijon hendikepiranih ljudi živi v institucionalni namestitvi. V mnogih delih Evrope prevladujoča skrb za hendikepirane osebe (tako otrok kot odraslih) še vedno ostaja znotraj institucionalizacij (pogosto vse življenje). Države podpisnice bodo delovale znotraj okvirov antidiskriminacijskih in človekovih pravic za dosego večje neodvisnosti, svobodne možnosti izbire in kvalitete življenja hendikepiranih posameznikov ter ozaveščanja.
    Pravica do neodvisnega življenja naj bo sprejeta kot osnovna in splošna človekova pravica.

    Konvencija OZN prinaša mednarodno in nacionalno priznanje, pravice do neodvisnega življenja in priznanja te pravice mora imeti pomembno mesto v socialni politiki EU. Torej mora priti do pomembnih sprememb v pogojih in možnostih za neodvisno življenje hendikepiranih v Evropi.

    V mnogih državah EU, med njih sodi tudi Slovenija, so hendikepirani posamezniki in posameznice obravnavani kot pomoči in skrbi potrebni in zakonodaja, ki se jih dotika temelji na medicinskem modelu, ki že v osnovi temelji na zanikanju polnopravnega uživanja človekovih in državljanskih pravic. Gre za neenako ali posebno obravnavo, ki vodi, vzdržuje sistemsko diskriminacijo. Sistemske razlike na nacionalnih nivojih so seveda zelo različne, a ideje, vrednote in načela, ki združujejo ENIL – Evropsko mrežo neodvisnega življenja, so skupne in enotne.

    Tako smo se odločili, da na EU nivoju izvedemo peticijo in vas prosimo, da nas podprete z vašim podpisom.
    Pozivamo vlade in Evropski Parlament:
    • Ukrepajte: Ustavimo razlikovanje, Ustavimo segregacijo
    • Razumite: Človekove pravice so pravice vseh
    • Sprejmite: Osebna asistenca za vse, ki jo potrebujejo
    • Naj 19. člen Konvencije o pravicah hendikepiranih postane resničnost
    • začnite posvetovanja z organizacijami, ki jih vodijo in upravljajo hendikepirane osebe same in imajo izkušnje s področja neodvisnega življenja
    Podpiši peticijo
    http://www.handyworld-si.com/slo/
    Navodilo za izpolnjevanje peticije - vpisati je potrebno vse podatke.
    Na e-mail boste dobili povratno sporočilo v katerem morate klikniti na povezavo, da bo podpis sprejet (varnostna funkcija, da se ne bi kdo v vašem imenu podpisoval)
    Podpisi na papirju
    Prenesite si dokument, ga natisnite, dajte v podpis svojim prijateljem in ostalim in ga pošljite na napisani naslov (Društvo YHD).

  • Linda je rekel/-la:

    S komplimenti, zelo ganljivo - skoraj za razjokat.)

    Predsednica ene invalidske organizacije bi želela biti vključena še v drugo in tudi tam “prodajat” svojo ideologijo?
    Kje je tu pluralizem?

    • Tajnica je rekel/-la:

      Predsednica ene invalidske organizacije bi želela biti vključena še v drugo in tudi tam “prodajat” svojo ideologijo?

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Thank you for signing the ENIL campaign “Stop the Difference - Make Article 19 of the UN Convention a Reality”.
      We now handed over more than 4300 signatures to EU Parliament President Jerzy Buzek. We collected more than 2000 electronic signatures and our friends at YHD (Association for the Theory and Culture of Handicap) from Slovenia collected almost the same amount in written form in their country. So, we would like to thank them especially for their work.

      The President was not just handed over the signatures, but also 8 demands about independent living (see photo attached). The demands are available on our website in 17 languages. (http://www.enil.eu/enil/index.php?option=com_content&task=view&id=239)

      Jerzy Buzek said that he was open for a debate. He thanked everyone for coming to the Parliament and was impressed by the number of people that were there. He also pointed out the fact that citizens of European countries should talk to their MEPs and lobby for independent living. He said that we are all citizens of Europe and we have a common responsibility.

      ENIL would like to thank you for your signature. We appreciate it if you follow us on our website or read our newsletter. We strongly encourage you to use our demands to further our common cause - independent living with personal assistance. We will continue to fight for our rights.

      Best wishes,

      ENIL (European Network

  • Tajnica je rekel/-la:

    Kje pa je Raf pa Babič;
    sta na dupustu

  • Mimi je rekel/-la:

    Intermezzo:
    zakaj je v ‘teh temah’ tolk negativnosti, sovražnosti?? :\
    Marsikdaj bi zelo rada zavzela človeško in pošteno, neobremenjeno stališče, vendar kako si lahko -kot nevtralen- dejansko tak - neobremenjen, če je tolk agresije, sovraštva in vsega tega negativnega tle!

    Mi je čisto mimo, da se zaradi takegale tožari, tako da načeloma sem - v tem primeru- *za* to, za kar se zavzema Elena Pečarič.
    Ampak gotovo pa ne bom šla nikamor stat s to majico itd., ker bi to pomenilo ne samo, da se zavzemam za PRAVICO (… svobodo govora, demokracijo in kar je še teh vrednot, ki bi naj jim sledili), kar se!, pač pa tudi, da se zavzemam za NAČIN, ki ga fura bodisi Boris Šušteršič bodisi Elena.
    Tako da za dobro stvar sem vedno zraven, vendar s slabimi načini zame ne more bit dobre stvari.
    Pozdrav vsem!

    • Polona je rekel/-la:

      Mimi, kakšen slab način pa Elena uporablja? Kolikor vidim se brani pred norimi obtožbami n . tožnika!

    • Mimi je rekel/-la:

      Polona, kot si morda videla, sem v TEJ TEMI podprla Eleno (clo še precej sem se razburila ;o)).
      Ne bi pa ravno zdaj iskala po starih kolumnah tega, ker mi ni do tega, da bi še jaz pisala take stvari (npr. ‘ti si bedak’ ali clo kaj gršega) sem gor - pa še prizadevala si jih predhodno iskat.
      Lahko pa jih sama poiščeš - in v kakem prispevku celo najdeš mojo argumentirano kritiko - pri samem primeru…
      Tu pa je torej itak govor o nečem drugem in o tem sem podala mnenje, kasneje pa še malo ‘na glas razmišljala’ - oz. napisala svoja opažanja v teh temah, splošno.

      Opomba:
      Nisem Jankovićeva niti Šuštaršičeva (se opravičujem, zgoraj v prejšnjem postu sem napisala z ‘e’) plačanka, niti nisem Raf… niti nimam najmanjše zveze z obravnavano temo. Nikogar od teh ljudi niti od daleč ne poznam…
      Sem samo naključni obiskovalec in morebitni podpornik dobrih idej.
      Ker se pa podpisujem sam pod tisto, pod kar dejansko tudi se, pa se pod 75 ali več % raznih teh pobud ne podpisujem. :)

  • Linda je rekel/-la:

    Pokojni alpinist Nejc Zaplotnik je zapisal, da je pomembna pot, ne cilj. Jaz mislim, da sta v enaki meri pomembna pot in cilj.
    Žal to ni tako preprosto udejanjit.

    Mimi, hvala za poskus v tej smeri!

    • Mimi je rekel/-la:

      Hvala za razumevanje. :) ;)
      Ja, sem enakega mnenja; oboje je pomembno (in itak povezano, saj če so cilji *pravilno* = čisto zastavljeni, so tudi poti prave). :)

  • lili je rekel/-la:

    a lahko še kdo ustavi tega človeka?

  • Linda je rekel/-la:

    lili, poznaš ti človeka in njegova dejanja, ki ga ocenjuješ ali so ti “strici povedali?”

    • lili je rekel/-la:

      Seveda, sem mati deklice, ki je umrla za distrofijo.
      žal sem preveč videla, še vedno boli.

    • K'rEn je rekel/-la:

      To je hudo. Ampak vseeno, a je on zdaj dežurni krivec za vse ?

    • Mimi je rekel/-la:

      Lili, moje iskreno sožalje!

    • lili je rekel/-la:

      hvala, treba je iti naprej, čeprav je zelo težko
      Linda, žal ga poznam zelo dobo, zdaj vem kaj je zloba.

    • Mimi je rekel/-la:

      Oprosti, verjetno sem zadnja oseba ki bi ti rabla njen nasvet, a vendarle si drznem: mislim da bi bilo dobro zate, da bi skušala razmišljat o lepših stvareh, se preklopit na bolj pozitivne vibre. Nima smisla skoz po temi pa preteklosti brskat.
      Želim ti čimveč miru in radosti!
      (upam da mi ne zameriš, ker pametujem, nekako se me je tole dotaknilo)

  • Drejč je rekel/-la:

    Sam sem 4 leta delal pogodbeno za društvo distrofikov in sicer v njihovem domu Dva topola v Izoli. Same tožbe sploh ne bom komentiral, lahko pa povem, da je g. Šuštaršič izjemno sposobna in delovna osebnost, ki se res trudi za dobro “svojih” distrofikov. Vsa leta kar ga poznam stremi k dvigu kvalitete, skrbi za razvoj društva in ugodnosti za invalide. Kar pa se tiče njegovih funkcij - dejansko se vse res ne opravljajo vsakodnevno ampak bolj periodično!
    Je pa res, da sem v tem času uspel spoznati tudi invalide, ki samo iščejo pravice, ugodnosti ali pa si kar domišljajo kaj vse jim je društvo ali država še dolžna. Mislim, da je bistvo društev ravno v tem, da vsak član nekaj prispeva za skupno dodro, ne pa da samo iščemo koristi. Nenazadnje ima verjetno g. Šuštaršič vsaj toliko masla na glavi kot vsi drugi, zato pa vsi tisti ki ste popolni - naj se kamenjanje začne!!!

    • Polona je rekel/-la:

      Zakaj pa potem se oglašaš, če ne boš komentiral te tožbe? Ali se ti zdi upravičena?

  • Linda je rekel/-la:

    Poznam mamo (danes vem) mišično obolele deklice, ki jo je iz ideoloških razlogov poslala v običajno šolo.
    Danes ji je hudo iti do groba, ker ni dovolj vsestransko premislila, kakšno tveganje je lahko za mišično obolelega otroka vožnja v šolo v hladnem in mrzlem vremenu in vsi temperaturni šoki, ki jih je otrok ob tem doživljal.

    • x je rekel/-la:

      Linda ali Katarina Vinšek, mogoče ne veš, da zavodi posebej za majhne zelo fizično prizadete otroke nikakor niso primerni, saj taki otroci potrebujejo vedno nekoga ob sebi, kar pa v zavodih ni mogoče. Da ne omenjam starševske ljubezni, ki so jo deležni zdravi otroci, medtem, ko invalidni otroci imajo poleg invalidnosti še življenje brez staršev. A bi to privoščila svojemu sinu?
      Glede prehlada zaradi vožnje v šolo, bi pa lahko predvidevala, da se otrok lahko marsikje prehladi ali pa se naleze od koga tudi v zavodu. Mogoče pa predlagaš take distrofike izolirat vsakega posebej v sobo in ga vsaj za celo zimo zapret?

  • Miha je rekel/-la:

    Je res lahko 40 let prizadevanj neke konkretne osebe za dobrobit mišično obolelih in vseh invalidov ŠALA?
    40 let nenehnega prizadevanja in borb s Krjavlji in Brdavsi vseh sort in barv.
    Vsak človek ima pravico do zaščite države in sodišča, če se čuti ogroženega, napadenega … tudi gospod Šuštaršič!
    Za gospodom Šuštaršičem bo ostalo mnogo v materialnem smislu in tudi v zakonodaji - od ključnega drobca v Ustavi, zakonodaji, predpisih in v odnosu javnosti, ki zaradi njegovih prizadevanj v invalidih ne vidi le kričavo breme za državo, ampak vse bolj ustvarjalni potencial.

  • Linda je rekel/-la:

    Sem Linda, ne Katarina!

    • Luka je rekel/-la:

      vsekakor si pokvarjena

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      2. Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije
      Drenikova 24, 1000 LJUBLJANA
      Skupni znesek 1.692.031,30 EUR

      Programi skupaj 826.215,51
      od tega za: Programe na državni ravni 520.753,33

      1. Informativna dejavnost -spletna TV za gluhe in naglušne 49.957,26
      2. Informativna dejavnost -oddaja Prisluhnimo tišini 49.553,24
      3. Informativna dejavnost -Video časopis, video novice 42.803,47
      4. Informativna dejavnost -Glasilo Iz sveta tišine 47.303,32
      5. Informativna dejavnost -založništvo 7.463,17
      6. Organiziranje in izvedba programov za ohranjevanje zdravja v lastnih objektih 63.363,77
      7. Psihosocialni programi pomoli gluho -ostareli osebi -osebna asistenca 32.230,64
      8. Razvoj slovenskega znakovnega jezika 34.206,19
      9. Usposabljanje za aktivno življenje in delu -gluhi 8.121,68
      10. Usposabljanje za aktivno življenje in delo -gluhoslepi 5.268,12
      11. Usposabljanje za aktivno življenje in delo -naglušni 14.816,58
      12. Tehnični pripomočki za naglušne -center možnosti 39.181,64
      13. Tehnični pripomočki za gluhe 15.584,85
      14. Šport gluhih 42.254,70
      15. Šport za vse -rekreacija gluhih in naglušnih 10.426,49
      16. Kulturne dejavnosti gluhih 34.133,02
      17. Kultura -mednarodni festival gluhih 6.914,41
      18. Dostopnost do informacij v znakovnem jeziku 17.170,78
      Programe na lokalni ravni 305.462,18

      1. Usposabljanje za aktivno življenje in delo -gluhi in naglušni 151.564,43
      2. Usposabljanje za aktivno življenje in delo -gluhoslepi 7.915,79
      3. Psihosocialna pomoc -osebna asistenca 18.803,82
      4. Usposabljanje staršev in svojcev o gluhoti in komunikaciji 14.806,59
      5. Ohranjevanje zdravja 13.235,32
      6. Informativna dejavnost 27.211,29
      7. Kultura gluhih 30.125,46
      8. Rekreacija in šport 34.154,94
      9. Dnevni centri, klubi 7.644,54
      Delovanje skupaj 600.086,92

      Delovanje na državni ravni 383.596,95
      Operativne odhodke 182.559,71
      Osebne prejemke 124.553,75
      Upravljanje ter organizacijske in strokovne dejavnosti 76.483,49

      Delovanje na lokalni ravni 216.489,97
      Operativne odhodke 73.444,67
      Osebne prejemke 122.070,01
      Upravljanje ter organizacijske in strokovne dejavnosti 20.975,29

      Naložbe skupaj 265.728,87
      Naložbe v osnovna sredstva in njihovo vzdrževanje na državni ravni 130.966,84

      1. Investicijsko vzdrževalna dela pri urejanju kletnih prostorov v stavbi ZDGNS 83.696,94
      2. Nadaljevanje posodobitev avdio -video studia 47.000,00
      3. Nakup multifunkcijske naprave 269,90
      Naložbe v osnovna sredstva in njihovo vzdrževanje na lokalni ravni 134.762,03

      1. Nakup stolov in miz za DGN Celje 1.983,23
      2. Nakup opreme za prostore DGN Koper 786,03
      3. Video oprema za DGN Koper 3.837,88
      4. Tehnična oprema za izvajanje programov za DGN Krško 4.500,00
      5. Računalniška oprema za informativno dejavnost za DGN Maribor 4.335,49
      6. Nakup TV in prenosne klime za DGN Maribor 1.771,24
      7. Nakup pisarniškega pohištva za DGN Maribor 2.259,40
      8. Nakup avdio video tehnološke opreme in arhivske omare za DGN Novo mesto 2.214,97
      9. Nakup računalnika in fotokopirnega stroja za DGN Velenje 1.955,00
      10. Nakup računalniške opreme za DGN Kranj 11.085,44
      11. Nakup video komunikacijske opreme za DGN Ljubljana 4.526,82
      12. Ureditev klimatizacije v prostorih DGN Ljubljana 3.771,60
      13. Nakup računalniške opreme za MDG Ljubljana 2.842,12
      14. Nakup opreme za folklorno skupino MDG Ljubljana 10.080,00
      15. Nakup arhivske omare, fotokopirnega stroja, računalnika s tiskalnikom in ureditev klimatizacije prostorov za DGN Nova gorica 6.202,86
      16. Nakup multifunkcijske naprave in fotoaparata za DGN Slovenske Konjice 2.053,96
      17. Sanacija fasade in zunanja dela za DGN Krško 25.010,12
      18. Protivlomna vrata za DGN Velenje 3.446,00
      19. Zamenjava radiatorjev in obnova sanitarij za DGN Celje 6.928,37
      20. Obnova sejne sobe za DGN Dravograd (izolacija in električna napeljava) 2.191,00
      21. Izolacija fasade društvenega centra, sanacija vhoda v kletne prostore in ureditev odvodnjavanja za DGN Ljubljana 32.980,50

  • Luka je rekel/-la:

    Danes sem dobil informacijo da Redžepovič ki je že 2 meseca v pokoju nadaljuje delo na Zvezi gluhih kot direktor spletne televizij za gluhe.Gluhi,oziroma Upravni odbor je proti da Redžepovič kar koli naprej dela na ZDGNS. Prosijo za pomoč,da se začne javno govoriti o tem.Kaj je najbolj zanimljivo je v taj studijo od 2003 vloženo 400.000,00 € sredstev FIHO.Sedaj za leto 2010 je planirano preko 200.00,00 €.. Gluhi pravijo da sploh ne vejo za koga se dela ta studijo. Širijo se govorice da je v ozadju Milan Kučan ,ki je koncem septemba v spremstvu Redžepoviča obiskal studio.Prosim te da preveriš informacije ki so prišle do mene in preprečiš, oziroma javno začneš govoriti o tem da se ne zgodi še en Pacug. Lp.

  • Luka je rekel/-la:

    Pomagajte nam, da sesujemo te, ki džirajo denar za naše storitve

  • BiBero je rekel/-la:

    Elena, tem se bog ne more….agat.

  • BiBero je rekel/-la:

    Ura je 21,47