29. oktober, 2009 | Vest

Odgovora in pojasnili

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Spoštovani,

pošiljamo odmev na pisanje gospe Elena Pečarič, ki je prispevku z naslovom “Boris Šuštaršič, “Uber Invalidus” 1. del”, ki je bil na www.vest.si objavljen v torek, 27. oktobra 2009, napisala nekaj netočnosti.
1. Gospa Elena Pečarič navaja, da v Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) prevladujejo zasebni interesi nad javnimi. Še enkrat bi poudarili, da je najvišji organ Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij Svet Fundacije FIHO, vodstvo Fundacije FIHO pa izvaja njihove odločitve (razporejanje sredstev, finančni načrt in podobno). Zato so očitki, da vodstvo Fundacije FIHO podlega zasebnim interesom neke skupine ali organizacije, odveč. Vodstvo FIHO spoštuje odločitev Sveta FIHO in jih izvaja, Svet Fundacije FIHO pa ima 30 članov.
2. Nikakor ne drži trditev, da je „iz priloženega gradiva (…) razvidno, da Boris Šuštaršič daje natančna navodila poslovni sekretarki FIHO - še zadnje popravke na končno besedilo dopisa računskemu sodišču“. Odgovor Računskemu sodišču RS je pripravila strokovna služba fundacije, potrdil ga je Strokovni kolegij fundacije in kasneje tudi Svet fundacije. Pripombe gospoda Borisa Šuštaršiča, ki so v besedilu, katerega je Elena Pečarič objavila in so označene z rdečo pisavo, pa v uradnem odgovoru, katerega je fundacija posredovala Računskemu sodišču RS, niso bile upoštevane.

Janez Jug, direktor Fundacije FIHO

Spoštovani

Odgovor na pisanje novinarja Blaža Zgaga. “Je Janša zahteval podkupnino od Zagožna?”

Že večkrat sem v odgovorih v dnevnih tiskanih časopisih , jasno povedal, da v zvezi s Patrijo nisem ničesar zahteval in nič dobil ali komu kaj dal. In tudi, da nisem pri nikomer posredoval, da je bila Patrija izbrana. Tudi pri Janezu Janši ne.
Iz dokumentov, ki prihajajo na dan, izhaja, da so posredniki sodelovali že prej pri projektu Pandur in pri Patriji, vendar so zašli v težave, ko se je spremenila vlada v Sloveniji.
Vsi ti slepilni manevri pa ne bodo pomagali. Nečesa, kar ni bilo, se pač ne more dokazati, pa naj je volja akterjev zadeve Patrija še tako velika in krog njihovih podpornikov še tako vpliven.

dr. Jože Zagožen, Ljubljana
.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
21 x komentirano
  • damir je rekel/-la:

    Odziv na zgornji tekst:

    Kako to, da v Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) ne prevladujejo zasebni interesi nad javnimi. Svet FIHO je že res najvišji organ, vodstvo Fundacije FIHO pa izvaja njihove odločitve (razporejanje sredstev, finančni načrt in podobno). In ne morete trditi, da FIHO ne podlega zasebnim interesom posameznikov, ker je dovolj očitna kolizija interesov g. Šuštaršiča, ki je član Sveta FIHO, predsednik NO Loterije Slovenije, Predsednik organizacije uporabnice sredstev, v interesni skupini DS pa vpliva še na zakonodajo. Tako piše direktor Loterije njemu kot državnemu svetniku glede Zakona o igrah na srečo, pa še zamenja ga za g. Ropa. Uporabniki prejemniki sredstev sebi razdeljujeo največ sredstev, sebe nadzirajo. Vodstvo FIHO spoštuje odločitev Sveta FIHO in jih izvaja, se pravi tisto kar sprejemejo prejemniki in v isti vlogi tudi nadzorniki, Svet Fundacije FIHO ima res 30 članov, objavite za deset let nazaj kdo so bili prejemniki sredstev in skupno v kakšni višini, kdo so člani Sveta FIHO in ni težko uganiti kdo je prejel enormno sredstev kdo minimalno. Ne gre verjeti, da zahteve Šuštaršiča niso bile upoštevane, saj, če on ne da soglasja ali se ne strinja se ne zgodi nič.

    Sicer naj bi v sredini tega meseca v Šuštaršičevem domu spet razdeljevali sredstva invalidskim organizacij. Povabite VEST in vse medije, da spremlja vso zadevo popolno neodvisno (vaše neformalno usklajevanje katerega rezultat bo kasnejša razporeditev na javnem razpisu - zakaj potem javni razpis?)

    Boste spet prepovedali vstop javnosti, invalidom, hendikepiranim in še komu?

  • Katarina Novak je rekel/-la:

    G. Jug, zakaj pri razdeljevanju sredstev ne sme biti prisotna javnost? Če delujete transparentno in pošteno, se nimate česa bat.

  • pol je rekel/-la:

    Seveda so privatni interesi, kar poglejte katere funkcije opravlja sam presvetli cesar.

  • Zala je rekel/-la:

    Ko mački stopiš na rep, zacvili!

  • darko je rekel/-la:

    Pojasnilo na Zagožnovo trditev je čisto preprosto!

    Če bi bili akterji vpleteni v dogovarjanje že preden je Rotis pridobil posel za Patrijo, bi lahko dr. Zagožen vedel in verjel, da bi posel dobila Skupina Viator oziroma Sistemska tehnika Zdenka Pavčka, ki je hkrati tudi predsednik GZS.

    In, ko je prišla nova Vlada RS je posel dobil Rotis.

    Je to naključje, da je z nastopom Janše posel dobil Rotis!

    G. Zagožen bi lahko tudi povedal kam je šlo tistih 4000 Iskrinih računalnikov, ki so bili plačani pa nikoli uporabljeni.

  • XY je rekel/-la:

    Če bi vam šlo za javne interese, potem bi se ne skrivali pred javnostjo!

  • partizan je rekel/-la:

    neverjetno,

    vojak Jože Zagožen si očitno drzne demantirati svojega generala Jajčka!

  • Lep je rekel/-la:

    Glave bodo letele v FIHO!

  • Ali je rekel/-la:

    ne še…

  • darko je rekel/-la:

    A ni to tisti Jug, ki je delal v Mehano Izola.

    Danes Mehano igrače made in China, delavce pa na cesto kajne.

    Izola raj marsikaterih sivih glav.

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Blaž Babič je rekel/-la:
    1. september, 2009 ob 20:25
    No, pravkar me je doletela čast, da me je poklical Boris Šuštaršič na mobitel s številke 041 707700.

    Na svoj “prijazni” način se je želel pogovoriti o zadevah, saj si je “danes popoldne vzel čas”, da je preveril svoje citirane izjave (zgoraj) in ugotovil, da se z vsem objavljenim v medijih “še vedno strinja”.

    Sam sem ponovil oceno, da je po moje njegov način mafijozen in poudaril, da je iz “svojega” društva vrgel ljudi.

    “Katere ljudi? Katere ljudi? Katere ljudi? Saj sem jih izločil le štiri.”

    Potem sva hitro in prijazno končala, želeč si srečo…

    Boris, zaradi verbalnih deliktov iz društva, ki opravlja funkcijo v JAVNEM INTERESU (kar pomeni, da članom zagotavlja NUJNE storitve, kot so prevoz, rehabilitacije, ipd.) se ljudi ne meče - to so mafijske metode in pri tej oceni ostajam.

    V demokraciji je tudi NUJNO, da se ljudje na položajih MENJAJO in ne ostajajo na njih 20 in več let. Sicer gre za mafijoznost in ne za demokratičnost.

    Lahlo noč, Boris.

    cca. 15 let nazaj je tudi mene takole Boris prijazno poklical in z umirjenim glasom dejal, da si ne morem dovoliti, da kar tako vse govorim in povem. “Sedaj si še študentka, a ko ne boš več in boš potrebovala službo, boš potrebovala tudi mene; zato pazi kaj govoriš, ker ti bo lahko še žal.”
    Žal mi nikoli ni bilo in mi tudi ne bo!
    Lahlo noč, Boris.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Pokličite ga tudi vi in zaželite miren spanc; če zmore!

    • K'rEn je rekel/-la:

      Uboga revca,
      zaradi zadovoljevanja svojga ega pa naj drugi kličejo Šuštaršiča in mu zaželijo miren spanec. In kdo je tle pol čuden?
      Ob vsej tvoji bolestni obsedenosti z njim ti gre pa res verjeti, da ti je pred 15 leti rekel to in ono.
      Si kdaj razmišljala o kaki specialistični pomoči?
      Večina odvisnežev ima svoje male radosti kot so cigareti, kak kozarček močnejšega, mogoče kaj za posnifat,… Tvoja radost in obsesija pa je kar velika. In kliče po temeljitem strokovnem pristopu.
      Srečno.

  • Bor je rekel/-la:

    Zgleda, da se g. Jug ne zaveda, da je noot in, da za vse nepravilnosti bo grešni kozel.

  • San je rekel/-la:

    Tale Šuštaršič je dobro vedel zakaj je revež neinteligenten JJ dober direktor!

  • [...] Potem, ko se je Blaž Zgaga v svojem članku na Vest.si spraševal “Je Janša zahteval podkupnino od Zagožna?”, se je Jože Zagožen še enkrat odzval in povedal, “da v zvezi s Patrijo ni ničesar zahteval, nič dobil ali komu kaj dal”. Zagožen še pravi, da ni pri nikomer posredoval, da je bila Patrija izbrana, niti pri Janezu Janši ne. Celotno Zagožnovo pojasnilo si lahko preberete tukaj. [...]

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Društvo YHD ima zaposlenih 100 oseb, celoletni proračun presega 1 mio €, upravljanje takšne organizacije zahteva izredne administrativne in operativne stroške, smo tudi član dveh uglednih mednarodnih organizacij (ENIL in DPI), ob odobrenem znesku za delovanje pa zopet ne moremo mimo primerjave z drugimi, primerljivimi, organizacijami, ki pridobivajo sredstva iz FIHO in nikakor ne uspemo ugotoviti in si pojasniti kakšna je metodologija izračunavanja sredstev za delovanje. Zahtevamo pojasnilo za razliko med višino odobrenih sredstev našemu društvu in našetetim:
    Društvo distrofikov: 252.233,35 € ali 55 X več od YHD (ima 5x več članov)*
    Združenje multiple skleroze: 151.754,72 ali 33 X več kot YHD
    Zveza za šport: 124.606,25 ali 27 X več kot YHD
    Društvo laringektomiranih: 43.718,44 ali 9 X več kot YHD
    Društvo revmatikov: 88.180,61 ali 19 X več kot YHD
    Združenje invalidov - Forum: 76.264,22 ali 16 X več kot YHD
    Društvo vojaških vojnih invalidov: 12.873,62 ali skoraj 3 X več kot YHD
    Društvo paralitikov: 16.698,04 ali 3 X več kot YHD
    Društvo študentov invalidov: 23.695,36 ali 5 X več kot YHD (ima isto št. članov)*
    Društvo Vizija: 9.556,92 ali 2 X več kot YHD
    Društvo Vita: 10.427,92 ali 2 X več kot YHD
    * podatki iz spletnih strani, za ostale jih nismo uspeli pridobiti.

    Vse količnike smo zaokrožili navzdol in na celo številko.
    Našteli smo samo organizacije, ki delujejo kot enovita društva, čeprav tudi vse ostale zveze za delovanje na državni ravni prejemajo bistveno večje zneske.

    Društvo revmatikov ima, npr. izhajajoč iz spletne strani, uradne ure 2 X na teden po 2 uri, pa prejme 19 X več sredstev kot mi!!!

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Ker je sklep sveta FIHO tako slabo obrazložen in iz njega ne izhaja po katerih kriterijih so se posamezni programi, investicije in stroški za delovanje ocenjevali se težko opremo in pritožimo zoper vaše argumente, ker jih pač ni, predstavljamo pa svoje argumente za svoje zahteve do FIHO in zatrjujemo, da je YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa diskriminirano (neenako obravnavano) v primerjavi z ostalimi organizacijami in programi. Sklep, ki mu ugovarjamo pa ne ustreza kriterijem in merilom za ocenjevanje vlog zato predlagamo pritožbenemu organu, da ugovoru ugodi v celoti in našemu društvu dodatno nameni razliko med odobrenimi in zahtevanimi sredstvi, kot izhaja iz vloge za dodelitev sredstev in tega ugovora.