3. december, 2009 | Jani Sever

Odlikovanje za zamolčane

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Predsednik republike je odlikoval Tomaža Ertla. Mlajši se ga ne spominjajo. Kdo je že ta Ertl? Kdo bi vedel? Nazadnje se je zanj slišalo leta 1989. Takrat je bil “slovenski notranji minister”. Naslednje leto je oblast prevzel Demos. Nekoliko starejši se ga spomnijo po tem, da je dal aretirati Janeza Janšo. Zdaj je dobil odlikovanje za preprečitev mitinga Miloševićevih podpornikov v Ljubljani in po 20. letih spet pristal v jedru slovenske politike, ki se je v dvajsetih letih prav malo spremenila.

Odlikovanje je povzročilo val zgražanja. Od popolnega gneva, pozivov k odstopu predsednika republike, pa do milega zmigovanja z rameni, češ kaj je pa bilo tega treba, zakaj ga raje niso pustili pri miru. Tudi pri tistih, ki menda sodijo na levo sredinski pol slovenske politike in javnega življenja, je bilo čutiti nelagodje.

Pravzaprav se je, če nisem koga spregledal, v bran predsedniku oglasila samo SD s čestitko odlikovancu. Precej enoglasno nasprotovanje podelitvi so v najbolj pogrošni informativni oddaji v deželi povzeli z besedami, da je predsednik prekoračil Rubikon. Ob interpretaciji SDS, da gre za gesto, ki ji ni para in bi bila primerljiva samo z odlikovanjem poljskega predsednika v svinčenih časih Jaruzelskega ali šefa vzhodno Nemškega Stasija, je večina samo molčala. Nelagodje je očitno precejšnje.

Predsednik republike pravi, da je dobro premislil, zakaj se je odločil za to, da odlikuje Erta. Ni razloga, da mu ne bi verjeli. Kakšen je bil torej motiv? Z njegovo odločitvijo je nekdanji komunistični oblasti ponovno pripadlo del zaslug za osamosvajanje Slovenije. Kar tudi politiki Demosa sicer radi priznavajo, kadar govorijo o slavnih časih narodne enotnosti, vendar v isti sapi zasluge takratne komunistične oblasti tudi popolnoma zanikajo. Gre za zgodbo, ki je stara toliko kot osamosvojitev. Njena glavna protagonista sta seveda Milan Kučan in Janez Janša. Ne glede na to, kolikokrat bo Ertl povedal, da je dal zapreti Janšo, bo Janša še naprej prepričan, da ga je dal zapreti Kučan in da se je to zgodilo, da bi preprečil demokratizacijo in osamosvojitev. Pravzaprav ga Ertl s svojimi izjavami samo utrjuje v njegovem prepričanju.

In narodna enotnost? Te pravzaprav nikoli ni bilo. So pa bili skupni interesi. Bolj natančno cilji. Eden izmed njih je bila osamosvojitev in drugi demokratizacija. Teh ciljev si vsi seveda niso predstavljali enako, a vendarle dovolj podobno, da je o tem lahko potekala povsem artikulirana in strpna razprava med političnimi akterji in celo med politiko in civilno družbo. Tega vendarle ne gre pozabiti. Demos enostavno ni bil edina družbena sila, ki je težila k spremembam. Čeprav je bil gotovo najbolj prodoren in mu je leta 1990 na prvih demokratičnih volitvah zato uspelo prevzeti oblast. Privid narodne enotnosti je kljub temu živel naprej. Vse do desetdnevne vojne, ki je pomenila vrhunec tega slovenskega mita. Izdajalcev praktično ni bilo. Vsaj takrat za njih nismo vedeli. Kasneje smo jih seveda dobili in na njihovem čelu je stal nihče drug kot Milan Kučan.

Ne, ne govorim o izbrisanih. Oni so itak Neslovenci par exellence. Kmalu po osamosvojitvi je na dan prišla zgodba o trgovini z orožjem, ki so jo vodili ljudje na notranjem in obrambnem ministrstvu. Ko je zgodba postala preveč neprijetna, smo izvedeli, da je bilo orožje pač treba kupovati, ker je Kučan oborožitev Teritorialne obrambe predal JLA. Tako smo dobili izdajalca. In Janša je zgodbo ponovil vsakič, ko so na dan prišle kakšne nove podrobnosti o trgovini orožjem. Tudi ta zgodba je paradoksalna. Za logistiko in odpiranje mej je bila takrat namreč zadolžena tajna služba VIS, oziroma nekdanji SDV, v katerem so delovali isti ljudje kot v času Ertla. Torej Kučanovi ljudje, ki so bili tako ključni za osamosvojitev Slovenije, niso pa sodelovali pri preprodaji orožja.

Pa tudi drugače nikoli niso bili nagrajeni. Še več, le redki si jih upajo sploh omeniti. Čeprav to ni bila njihova edina zasluga. Brez njih vse gotovo ne bi teklo tako gladko, kot je. Tudi preprečitev mitinga resnice. Tako predsednikovo odlikovanje Ertla lahko razumemo tudi kot nekakšno popravo krivice zamolčanja. Tisti, ki Ertlovo zgodovinsko vlogo vidijo povsem enodimenzionalno, so seveda zgroženi. V Ljubljani je bilo konec osemdesetih njegovo ime nedvomno simbol nekega režima, ki so si ga skorajda vsi želeli spremeniti. Do včeraj je bil Ertl pozabljen in morda bi bilo zanj bolje, da bi tako tudi ostalo. A hkrati gotovo predstavlja priznanje mnogim, ki si nanj niti pomisliti niso upali, kljub temu, da so za osamosvojitev in demokratizacijo naredili precej več kot tisti, ki so se kasneje glasno hvalili s svojimi namišljenimi zaslugami.

Afera še ni končana. Nekateri odlikovanci pravijo, da bodo vrnili svoja odlikovanja. Zgodovina se ponavlja. Leta 1992 so za zasluge ob osamosvojitvi odlikovanje dobili Janez Janša, Igor Bavčar, France Bučar, Lojze Peterle, Dimitrij Rupel, Jelko Kacin. Leto dni kasneje so odlikovanja vrnili, ker je predsednik republike z enako medaljo odlikoval dr. Ljuba Bavcona. Bavcon je v mladosti sodeloval v delu revolucionarnega sodstva, kasneje je bil pomemben zagovornik človekovih pravic. Kučan je vrnjena odlikovanja dobil v Bata vrečki.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
111 x komentirano
  • samo jst je rekel/-la:

    Po dolgem času spet berem Vest in Jani me vnovič ni razočaral. Hm, težko zleti iz mojih ust hvala novinarjem, ker ga med njimi res ni, ki ne bi vsaj kdaj naredil harakiri. Novinarske “zvezde” ležijo na svojih dobro plačanih zaslužkih in jim še na misel ne pade, da bi dregnili v kaj večjega od njih, ostali Hlebši in podobni pa itak ne vem niti če jim kdo verjame, ali pač. Zato Jani, še te bom(o) bral(i) …

    • RUKAR je rekel/-la:

      NE ČUDIJO ME TI ODZIVI, ČE SE NA VESTI.SI oglašajo pretežno uslužbebci iz ministrstev, ki nimajo med delovnim časom kaj početi ! Tudi finančna podpora( vagcina) je prišla iz ministrstva za kulturo cca 70. 000 evrov !

  • Bralka je rekel/-la:

    Tale, tekst, Jani, je pa vrhunski. Kapo dol.

  • kaktus je rekel/-la:

    Dan žalosti za slovensko demokracijo! Med tem, ko v Nemčiji sodijo nekdanjim rabljem, njihovim letom navkljub , še pri nas niso bili “zmožni” sestaviti obtožnice proti Ribičiču , ČE NE ZA DRUGE FALOTARIJE VSAJ ZA DOKAZANE ! Gre za preko dvesto “odkljukanih” oseb v zaporniški knjigi , ki jih ni več, bili so pomorjeni ! Partizan Ribičič se jim smili s pretvezo , češ, saj je star in ima raka na prostati .
    Kolikim mladim osabam, je ta isti človek preprečil, da bi pri njegovih letih dobili to bolezen ! Kako je bil daljnoviden ! Ertl bi si tudi zaslužil vsaj kakšno moralno obsodbo za njegove faloterije, ne pa da je bil odlikovan ! Narobe svet, po TUER-kovi zaslugi !

  • luka je rekel/-la:

    “rdeči” imajo vedno prav…
    “rdeči” imajo prav tudi, ko se zmotijo…
    če nebi bilo “rdečih”, bi bilo še slabše…

    in podobne murphy fore…

  • ProPolis je rekel/-la:

    Nagrada, priznanje, medalja in podobne svetleče reči izgubijo vrednost, če jo prejmejo številni. Raje manj in manjkrat, a tedaj zelo izbrano. Tudi špetirja med politikanti bi zato bilo v tej dolini morda nekaj manj.

  • ona je rekel/-la:

    z vsem spoštovanjem do predsednika, zdi se mi,da tole odlikovanje ni bilo potrebno, ker je z njim povzročil samo revolt, nelagodje in nove delitve slovencev. med zamolčanimi bi verjetno lahko našel še koga, manj spornega. žal mi je za reakcijo tako sds kot tudi sd - levica kot da ne more sprejeti demosa kot enega izmed akterjev osamosvojitve, ob 20.letn ici ni bilo nikakršne oživitve spomina s strani države, sds pa v napadu na predsednika ostaja bolj ali manj sama, zdi se kot da je problem zopet janša. v naši državi se je pač potrebno pisati kako drugače, da se kdo iz t.i. avtonomne sfere javi, izjema so nekateri. še čudno,da dr.tomc,ki zagotovo ni “janševik”, kot bi nekateri rekli, ni predmet polemike in javnega obtoževanja. zanimivo, da problem v sloveniji predstavljajo samo nekateri, eni pa ostajajo nedotakljivi (tudi s strani medijev).

    • vem je rekel/-la:

      Ravno obratno..desnica (SDS predvsem) ne more sprejeti, da bi bil za osamosvojitev kakor koli zaslužen še kdo razen njih in Velikega vodje. Ni bila zgolj manevrska struktura tista, ki je ubranila Slovenijo. In niso samo ideološki dediči desnice upravičeni do priznanj. Ko bo spoznanje, da je praktično vsak državljan prispeval kar je lahko, zasvetilo tudi v glavah deklariranih “zaslužnih”, bo morda tudi delitev počasi konec. Kajti delijo nas najbolj tisti, ki si lastijo vse zasluge za osamosvojitev in demokratizacijo in ki se čutijo poklicane kot edini pravi razlagalci, kaj demokracija pomeni in kako mora izgledati. Zato pa imamo, kar imamo! Blatni dol!

    • ona je rekel/-la:

      narobe si razumel,vem. ne gre za to, da nihče drug razen desnice ni zaslužen,a to sprenevedanje na levici me pe isto moti kot pripisovanje zaslug zgolj sebi, torej desnici.
      v tem je catch, in ne eni ne drugi niso zmožni pogleda onkraj,in lepo bi bilo če bi zmogli vsi,tu se pa zgolj in povsem osredotoča na janšo in desnico. kot je že hribar v nekem intervjuju dejal je napaka levice, da ni zmogla priznanja g. pučniku oz. državniškega slovesa od njega, podobno kot desnica g. drnovšku. in vsi so isti pri tem. škoda pa je,da se t.i. strokovna javnost vzdiga zgol pri enih in to zelo neproporcionalno. škoda je tudi, da turk deluje pri tem in odpira stare zamere, povsem brez potrebe. in ja, če nekdo prizna da je aretiral janšo v tistem času (vsi vemo kako in zakaj), si čez 20 let ne zasluži priznanja. to je podobno, če karikiram, danes si zločinec, potem boš pa čez eno leto deloval prostovoljno in pomagal drugim, čez 20 let pa za to drugo pejel priznanje. saj berzpogojno čistih ni, a vendar državniška priznanja se podeljujejo, če se izrazim pahorsko, “s tresočo roko”.

  • Jani Janša je rekel/-la:

    Kvaliteten članek? Saj je ja isti kot vsi ostali, ki pridejo izpod njegovih prstov. Janša največji idiot, levičarji največji heroji brez madeža bla bla bla…

    Je pa dobro, da ob takšnih dogodkih padejo maske in se vidi kdo je sposoben odlikovati UDBO.

  • Ivan je rekel/-la:

    Spoštujmo predsednika, ki smo ga izvolili in ignorirajmo zdraherje!

    • titofido je rekel/-la:

      Predsednika, ki odlikuje udbovce ne moremo spoštovati. je sramota za Slovenijo.

  • AveMariaPress je rekel/-la:

    Oča nš, nkarte jim odpustiti, saj dobr vedo, ki devajo….

  • ska je rekel/-la:

    Mislim, da je že čas, da Slovenci dobimo kralja, pravega slovenskega kralja.
    Za uvod predlagam Ivana Janeza Janšo.
    Vse ostalo je brisana zgodovina, tudi pot v Jajce.

    • NoMercy je rekel/-la:

      tis mrtu.
      Monarh v tej deželici sm lohk sam jst!! Un kurji tat od JJ gre pa kuj nazaj u celico, čim zmagam :)

  • obama je rekel/-la:

    nekateri se tistih časov v 80tih spominjamo,gledali smo tudi Dnevnik,čitali mladino in vedeli kdo je Ertl,Ivan Eržen,Isajlović,kaj je bil tajni posvet v Poljčah,kdo je odobril razorožitev TO,za kaj so se zavzemali borci NOV itd.Spreminjanje zgodovine za mlade generacije je očitnov teku…

    Tako tudi jaz popolnoma podpiram revizijo II.svetovne vojne v Sloveniji.Živeli osvoboditelji domobranci!

    • lucko je rekel/-la:

      LOL… A Hitler je bil tudi osvoboditelj. Njemu so namrec zaprisegli… No vodji nemskih oborozenih sil, ampak to je se vedno Hitler… In kaj je Hitler pravil za Slovane? Da nas je treba iztrebit… Dolicna osvoboditev bi bila to…

      Tako kot ti prodajas JJevo verzijo 2. svetovne vojne prodajas tudi njegovo verzijo osamosvojitve… Resnica pa ni nikoli v nobenem ekstremu…

      Bos dojel?

    • Rogerg je rekel/-la:

      Dolgo nisem sprejel tega Hitlerjevega tolmačenja.No, s časom mi je postalo jasno in na žalost nujno.

  • Joe Frazier je rekel/-la:

    Glede na vse bi povzel takole:

    Če izvzamemo hipotezo da je bila odcepitev stvar dogovora Kučan Miloševič - je Kučan odigral to partijo z Balkanci fenomenalno. Dal je zapreti Janšo in jih s tem malo pomiril, po dugi strani pa je dobil ljudskega junaka, ki bo kasneje navidezno vlekel voz osamosvojitve on pa bo zadaj še vedno imel MANEVERSKI PROSTOR in če se kaj zalomi priložnost reči, saj to nismo mi to je Janša.

    Ista zgodba se vleče iz predaje orožja TO- dejstvo je da je bilo orožje zastarelo, in zopet je Kučan ubil 2 muhe na 1 mah. Jugosom je dal orožje in pokazal navidezno kooperativnost, po drugi strani pa odprle meje za uvoz novega.

    Seveda Janša ni nikoli pogoltnil tega da je bil samo kmet na Kučanovi šahovnici, ampak je dovolj bister, da je politično spretno te poteze Kučana vseskozi promoviral sebi v prid. Morda tudi za to ker sumi da je bila verjetno osamosvojitvena vojna predstava za javnost in da mu Kučan tukaj nikoli ne bo kontriral ker bi posledično to priznal kar pa bi bila prevlika bomba.

    Dejstvo je da je zadeva več plastna, da se je ne da gledati samo skozi eno perspektivo, tako tudi Ertla ne - zato za kar mu je bila dodeljena nagradaje gotovo zaslužen sa je bila akcija sever izpeljana profesionalno in je določenim jasno pokazala, da z nami ni šale. Po drugi strani pa je aretacija simbolno res sporna vendar brez nje Janša nikoli ne bi postal JANŠA.

  • Iax je rekel/-la:

    Dokler si bodo Janševci tako agresivno prisvajali monopol nad osamosvojitvenimi in domovinskimi čustvi bo ta del zgodovine ostajal v megli. Vloga taktičnih kolaborantov tipa Ertl je vedno vprašljiva, saj je nekdo vlogo rablja v takšnem sistemu enostavno moral opravljati. Če Janše po armijskem ukazu ne bi dal v keho Ertl, bi ga najbrž nekdo drug, ampak po predpisanem protokolu je bila to takrat njegova poklicna dolžnost, z nasprotovanjem bi najbrž izzval nepotrebne represalije.
    Kljub vsemu sem prepričan, da ljudje, ki niso rinili z glavo skozi zid in počakali na zrele trenutke za določene poteze, zaslužijo spoštovanje morda ravno tako kot tisti, ki so z zastavami mahali na okopih. Slovenska osamosvojitev je bila tudi po njihovi zaslugi vseeno razmeroma neboleča in gladka. Seveda pogojna zgodovina ne obstaja in je vse stvar interpretacij…

    • NoMercy je rekel/-la:

      JJ_a so zaprli kot kurjega tatu - ven je pa prišel kot junak. jebi_ga takle mamo :)

  • Bor je rekel/-la:

    Zaradi mene lahko dobi tudi nobelovo nagrado za mir :)

    • Bor je rekel/-la:

      So pa takrat tudi odprli vrata trgovini z drogami, to je vedno prvi znak prihajajoče demokracije. Po ustaljenem vzorcu.

    • Bor je rekel/-la:

      intermezzo:

      Janšev “človek brez obraza” Aleksander Lavrih dobil službo v parlamentu
      Aleksander Lavrih, nekdanji vojaški obveščevalec, postal strokovni sodelavec poslanske skupine SDS

      http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042320494

    • Bor je rekel/-la:

      “Da bi našli, kdo je moj vir, je predsedstvena pisarna ljubljanskega okrožnega sodišča od PR-službe sodišča pridobila mojo telefonsko številko, izdelala telefonske izpiske več zaposlenih na sodišču in tako ugotovila, s kom sem komuniciral.” To so počeli brez ustrezne sodne procedure. Po domače. In prišli so do napačnega sklepa. Podobno je ravnalo slovensko zunanje ministrstvo med iskanjem vira, ki je Dnevniku izročil washingtonsko depešo tedanjega veleposlanika Samuela Žbogarja. Oboje zelo narobe in skrajno nevarno.

      http://www.dnevnik.si/debate/komentarji/1042320560

  • NoMercy je rekel/-la:

    pa “oče naroda” J. Stanovnik je zaradi njega desno roko izgubil, ki jo je dal v ogenj tam ene 1989.
    Se mi pa zdi, da je to eno od tistih odlikovanj, ki so jih Dim & Co. vrnili Kučanu v plastičnih vrečkah :P
    Upam, da bo tokrat več sreče z prejemnikom :)

  • Neja je rekel/-la:

    Demokracija ni vse ali nič. Ni bila spočeta z Demosom. Že kar nekaj prej se je rodila in shodila in uredila Demosu ter sebi prostor. Kar nekaj ljudi ji je pomagalo. Na žalost nekateri vidijo le sebe.

    • NoMercy je rekel/-la:

      DEMOS so bili itak neki razvajeni otroci, ki so svoje starše zrinili čez prag (SZDL in ZSMS se še vedno jokata pred pragom) :)

    • obama je rekel/-la:

      ne,kje pa …s Kavčičem bojda…pravzaprav verjetno že s Titotom.

  • obama je rekel/-la:

    Jani,drgač? Kdaj bo kej novega na temo “Brezplačniki in domovina”?

    Baje je danes Delova četica, ki po novem išče “vrteči se J” uključila Božje ljudstvo.Tam sta pa Palči in J-elko kot doma..

  • butalec je rekel/-la:

    Izjeme so zato, da potrjujejo pravilo. Gospod ,Ertl je častna izjema, ki potrjuje pravilo, da krogla in medalja nikoli ne zadeneta pravega. Svojo vlogo je odigral strogo profesionalno in pravilno enako kot v primeru, aretacije velikega J. Samo predstavljam si lahko , kaj bi bilo, če bi bil sekretar za notranje, zadeve takrat Dragutin Mate. Verjetno bi mitingaši ne cesti pred Ljubljano pregledovali kaj vozijo policijska vozila, kot se je to dogajalo v demokratični akciji v zadevi STROJAN, za katero si Mate zasluži prej krog lo ,kot ,medaljo. TAKLE MAMO !

  • Aljo je rekel/-la:

    Podelitev nagrade UDBA-šu Ertlu je namerna provokacija. Človek si odlikovanja nikakor ni zaslužil. Pa še nekaj bivši DEMOS si nikoli ni lastil celotnih zaslug za osamosvojitev. Problem strank na takoimenovani levici, je bila predvsem omahljivost pri osamosvajanju, večina članov levih strank je sanjala dolgo časo o nekakšni konfederaciji in to je dejstvo.

    Kar se pa tiče kaj se je dejansko dogajalo takrat, bomo pa odgovore še dolgo časa čakali. Sploh so pa borbe dveh strani prostozidarskih lož Slovenije nadvse smešna stvar. Za Kučana se že dolgo časa šepeta da je prostozidar, tako kot je bil prostozidar Tito, Moša Pijade, Edvard Kardelj in ostali. O UDBI pa nihče nič, kaj so takrat počeli Matija Maček in kompanija, kako so se spraznili dokumenti v Kočevski reki že za časa Slovenije…Daj Sever imej jajca in napiši kaj o teh stvareh, predvsem pa o vlogi tvojega zaupnika Kučana pri vseh pizdarijah, ki jim nikakor ni videti konca. Ne da je Janša nedolžna ovčka, samo tako kot so pokvarjeni Kučan in ostala UDBAŠ-ka sodrga, to je pa nekaj nedojemljivega, mešajo drek pri vsaki stvari in samo zaradi njih je Slovenija taka država kot je, brez pravega pravnega reda, ter polna korupcije in predvsem klientelizma na vseh področjih…

    • Totalitarci je rekel/-la:

      Alo o levici samo lepo!!! Saj ni sposoben kaj o grdih poslih levice napisat. Mu dela “error error error…” če že samo pomisli na kaj takšnega.

  • potemkin je rekel/-la:

    Komisar sever,preberi in pranaliziraj odličen prispevek Ane JUd o liku in značaju predsednika samo dela slovencev!Ali veš ksko tega lažnega predsednika poimenuje??Preberi in si zapomni!!

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Še v DEMOS-u se ne morejo do konca “zmeniti” in se prerekajo, kdo v njihovih vrstah je bolj ali manj zaslužen, za kaj že? Ko se je zbudila vsa vzhodna Evropa, je nastal DEMOS. Pa DEMOS pozablja, da so jih prehiteli praški študentje z “žametno revolucijo. Saj DEMOS-u ni oporekati določene vloge v dolgoletnem procesu osamosvajanja, pretiravati jim pa res ni treba. Brez DEMOS-a bi referendum o odcepitvi in osamosvojitvi prav tako bil, saj ga ni predlagal DEMOS, brez referenduma pa DEMOS-a ne bi bilo.
    Ertla pa bi moral odlikovati Janša, ne predsednik republike. Na kakšne zasluge pa bi se Janša pri lastninjenju Slovenije skliceval, če ga ne bi peljal na sladoled v “keho”.
    In tudi brez JJ in dr.Rupla-ta njegova samohvala je res že brez vrednosti- bi bila Slovenija danes samostojna in predvsem, manj sprta.

  • konec je rekel/-la:

    komunist bo vedno branil komunista, ne glede na svinjarije , ki jih počenja….prav tako samooklicani neodvisni novinarji

  • konec je rekel/-la:

    ertele je udbaš in konec…edini dober ubdaš je tisti, ki leži meter pod zemljo

  • zorge je rekel/-la:

    Ja fantje, povejte mi kaj bi bilo , če ne bi bilo BJTZ. Apsolutno ne bi bilo naše demokracije in osamosvojitvene vojne.BJTZ-jevci so naši narodni heroji.Treba jim je dati vse dosmrtne državne ugodnosti.Vendar!!! ne bozabite njihovega očeta.Sedaj je priznal očetovstvo,brez njega ne bi bilo nič, za njih ne bi niti vedeli.Zato mu je predsednik dal priznanje-logično, kaj ne.

  • SD komunikator je rekel/-la:

    Odziv Socialnih demokratov na poziv stranke SDS k odstopu Predsednika Republike Slovenije zaradi odlikovanja posameznikov ob obletnici akcije Sever:

    Čestitamo dr. Tomažu Času, Tomažu Ertlu in Leopoldu Jesenku k odlikovanjem - Srebrnim redom za zasluge, s katerimi jim je Predsednik Republike Slovenije izrekel priznanje za izjemno delo in zasluge pri varnosti, obrambi in zaščiti Republike Slovenije v času akcije Sever pred dvajsetimi leti. Kot najvišji poveljujoči organom za notranje zadeve in slovenski milici so namreč najbolj zaslužni za uspešno preprečitev izvedbe mitinga, ki so ga želeli organizirati od političnih in oblastnih organov v Srbiji in Črni gori vzpodbujeni mitingaši. S ciljem destabilizirati varnostne in politične razmere v Sloveniji in vzpodbuditi konflikte, ki bi lahko bili zveznim organom pretveza za uvedbo izrednih razmer.

    Pozdravljamo odločitev Predsednika Republike Slovenije, ki je končno, po dvajsetih letih, jasno ovrednotil pomen prepovedi in onemogočanja izvedbe mitinga resnice za utrjevanje prizadevanj za podporo demokratičnim procesom v Republiki Sloveniji. Ta dejanja so namreč, ob aktivnostih civilne družbe, novonastalih političnih strank, legalnih oblastnih in političnih organov, predvsem pa zaradi zahtev in podpore državljank in državljanov Slovenije, prispevala k utrjevanju in zavarovanju demokratičnih procesov in gibanj, ki so sledila zahtevam po korenitih družbenih spremembah in osamosvojitvi Slovenije. Izvedba mitinga resnice in politične posledice, ki bi jih povzročil, bi namreč lahko bistveno spremenile nadaljnji tok dogodkov, ki so končno pripeljali do demokratičnih sprememb in osamosvojitve Slovenije.

    Z zaskrbljenostjo spremljamo reakcije nekaterih političnih strank in skupin državljanov, posebej SDS, in njihovo pismo Predsedniku Republike Slovenije. Vsebina tega pisma odraža popolno nerazumevanje časa in dogajanja v svetu, Jugoslaviji in Sloveniji v tistem času. Ponovno pa izraža prepričanje, da so za vse pozitivne spremembe v Sloveniji zaslužne le stranke Demosa. Pa čeprav mnoge med njimi same priznavajo, da so se v tem času razmere v Sloveniji že močno demokratizirale in da so le skupna prizadevanja novonastalih strank in gibanj, legalnih oblastnih in političnih organov in spremembe razmerij v svetu omogočile, da je v Sloveniji do družbenih sprememb prišlo mirno in po evolutivni poti. Posebej pa smo zgroženi nad grobimi osebnimi žalitvami nagrajenih, nad nesprejemljivimi zahtevami po odstopu Predsednika Republike Slovenije in nad izrazi groženj nadaljnjega nesodelovanja s Predsednikom Republike Slovenije pri uresničevanju njegovih ustavnih nalog. Takšno ravnanje ni le krivično do zgodovine in ne pomeni le prisvajanje vseh zaslug za demokratične procese in osamosvajanje, čemur so se vse parlamentarne stranke pred plebiscitom izrecno odpovedale, temveč pomeni tudi slabo podlago za razvoj političnih odnosov in preseganje gospodarskih težav. Poleg nepotrebnih razdvajanj ljudi na račun NOB in razvoja do osamosvojitve, sedaj pomeni enako grobo delitev in ustvarjanje sovraštva tudi na račun procesov osamosvajanja Slovenije.

    Socialni demokrati smo prepričani, da odločitev za prepoved “mitinga resnice”, ki naj bi bil 1.12.1989 v Ljubljani, ki so ga sprejeli pristojni oblastni organi, in realizacija prepovedi izvedbe mitinga, ki so jo uresničili organi za notranje zadeve, predstavljata enega od dveh najpomembnejših dejanj tistega časa. S sprejemom ustavnih amandmajev k Slovenski ustavi, ki jih je 27. 9. 1989 sprejela slovenska skupščina, je bi opravljen prvi korak pravne osamosvojitve Slovenije. S prepovedjo mitinga resnice pa so slovenski oblastni organi prvič, proti volji zveznih organov, zagotovili uresničevanje efektivne oblasti na celotnem območju takratne Republike Slovenije. Zagotovljeni so bili varnost, red in mir ter zavarovani nadaljnji procesi demokratizacije in osamosvojitve. Slovenija je dokazala, da je sposobna biti pravna država.

    Zato slovenski Socialni demokrati pozivamo vse politične stranke in gibanja, da presežemo nepotrebne delitve in lažno prikazovanje preteklosti, krivde in zaslug ter se skupno lotimo uresničevanja nalog v skladu z aktualnimi pričakovanji in resničnimi potrebami ljudi in države, še posebej v času finančne in gospodarske krize.

    Socialni demokrati

    • Joe Frazier je rekel/-la:

      Kdo pa vas sploh še jemlje resno - imate predsednika ki spada v kategorijo Martin Strel ali Fredi Miler.

    • konec je rekel/-la:

      ha, ha, ha, aha…sd komunikator bi lahko začel z besedami : iz svetega boljševističnega pisma ljubljančanom ….ha, ha, ha,

    • Neja je rekel/-la:

      Popolnoma se strinjam z mnenjem SD, ker se tistega časa dobro spominjam. Kako bi se oddahnili, ko bi SDSovci nehali zastrupljati Slovenijo s svojim kverulantstvom.

    • SRS je rekel/-la:

      Ne žalt Fredija in Martina.On spada na progo 2!!!

    • Totalitarci je rekel/-la:

      Vi pa res nimate kaj govorit. Naj gre vaš zašvičani maneken raje še malo kopačke čistit, pet, pozirat in se narejeno smejat pred kamere med tem, ko država propada in je stiska vsak dan večja.

      Ampak vam jara gospoda ni hudega, tako da brez skrbi…

    • Mirjana je rekel/-la:

      Neja…Kako bi se oddahnili, ko bi SDSovci nehali zastrupljati Slovenijo s svojim kverulantstvom.
      Natanko to!
      Še nikoli prej Slovenci nismo bili tako razdvojeni. Imajo pa sdsovci tudi močno ozadje,…zato lahko to počno.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Boj za oblast po njihovo ne izbira sredstev. Tekmujejo v polju svinjanja svojih ljudi namesto, da bi svojo uspešnost iskali v polju konstruktivne konkurence boljših idej … destruktivnost je vendar bolj enostavno obvladovati, saj ima jasno definirane cilje, in je zato bolj učinkovita pri vodenju nekritičnih, neukih in slepih vernikov. Kaj je pa naš resnični namen se pa naših apologetov itak ne tiče; oni tega tudi ne sprašujejo, saj verjamejo.

    • Rogerg je rekel/-la:

      Neja,Mirjana,Nogavička Menim,da kakšne razprave z vami nima smisla peljati v smeri umirjanja lopte.Pojdite raje,(saj verjetno že ste) pogledat umotvore podmladka SD v izjavi Mladega foruma SD in 800 Eur.Tam je razvidna vsa demagogija ene politične opcije.In ko tukaj očitate nasprotni strani kverulantsvo,opažate slovensko razcepljenost in “naše resnične namene” ,niti za tren ne pomislite,da bi se lahko temu sranju izognili samo, če bi upošteval Turk pred podelitvijo odlikovanja Ertlu,da bo s tem povzročil pri nasprotni strani požar v strehi.Torej ni več možno stati zaprtih ust ob taki aroganci.Ob temu,da je v državi vse večje gospodarsko razsulo;to ni samo pri nas,zato upati,da bo prišla kot doslej pomoč od zunaj, nima smisla.Kot je Zahod verjel 40 let,da se to” njim” ne more zgoditi,očitno tudi vi verjamete,da so kje še čarobne paličice,ki bodo uporabljene.Spreglejte že,da je folk tudi pri nas razvajen,nenadoma padel na tla,in da bo v besu poizkal tistega,ki mu bo pri roki.
      Kako je možno,da Turk kot predsednik države namerno provocira s takimi svojimi postopki.To je patološki primer.Razen,kar je ob stvari najprej za pomisliti, namerno in z določenim ciljem.In če je pa s ciljem,pa ne klobasajte o kverulantstvu pri SDS ampa to pripišite Turku in sebi.

    • konec je rekel/-la:

      rdečuhi, ajde, saj ste na oblasti….že serjete dovolj, a ste jezni, ker vaš rdeči drek ne diši in zahtevate da bi morali vsi vzklikati…………..mmmmmm, kako dober vonj?

  • butalec je rekel/-la:

    Tudi sam se vidim v podpisu pod zapis SD. čeprav nisem član nobene stranke. Prosim vas še, da tanku razložite da odlikovanja podeljuje predsednik vlade in ne Tanko, katerega edina dobra lastnost je, da ni Udbaš, drugače pa ni vreden da ga pes :::::::::::

    • konec je rekel/-la:

      rdeča ovčka je zabeketala. partija trenutno potrebuje veliko beketanja in torej…..beeee, beeee, beee. skupno in na glas.

  • Rok G je rekel/-la:

    Problem pri imenovanju Ertla, je v tem, da je bil nekoc sef UDBE v Sloveniji. Pika. Kako lahko nekomu podeljujemo castni znak svobode, ce pa je vecino zivljenja deloval proti njej. Super, ce si je kasneje premislil, se bolj super, ce je storil kaj koristnega za osamosvojitev, oz. za svobodo, ampak to je lahko samo olajsevalna okoliscina, ne pa nagrada.
    Vse, ki zagovarjajo nagrado pa sprasujem ali bi si Hitler tudi zasluzil medaljo, ce bi se recimo ‘44 predal, pa recimo nato placal odskodnine vsem zatiranim in jih podelil superduper status, s polno bonitetami?
    Ce zaserjes v necem tako globoko kot je Ertli v prejsnji oblasti, potem pa s kaksno potezo to popravis, super, ampak za to se ne podeljujejo priznanja!

    Zakaj pa se je Turk za to odlocil, pa tudi ni nakljucje. Dobro je vedel, kaksen bodo reakcije in prav zaradi njih dobiva Ertl odlikovanje. Da se slovenci namesto z resnimi problemi, ukvarjamo z 50 letno crno luknjo v nasi zgodovini.

    Zakaj, pa je avtor v kolumni govoril o zadevah osamosvajanja in orozarskih poslih, ki z dejansko kritiko nagrade nimajo nic, pa ne vem. Ugibam, in si zelim, saj drugace rad berem komentarje, da ni namenoma.

    Lep pozdrav

    • konec je rekel/-la:

      ampak ni upanja, da kdor zagovarja komunizem razume tudi demokracijo…eno izključuje drugo, ne glede na vsa sprenevedanja naših

    • bronjo je rekel/-la:

      Rok G je rekel/-la:
      3. december, 2009 ob 21:25

      “Problem pri imenovanju Ertla, je v tem, da je bil nekoc sef UDBE v Sloveniji. Pika. … Vse, ki zagovarjajo nagrado pa sprasujem ali bi si Hitler tudi zasluzil medaljo, ce bi se recimo ‘44 predal, pa recimo nato placal odskodnine vsem zatiranim in jih podelil superduper status, s polno bonitetami? …”

      1. A je bil imenovan za ambasadorja?
      2. Če že hočeš primerjati Ertla in Hitlerja, potem bi si Hitler tudi zaslužil sperduper status z vsemi bonitetami, če bi nas leta 1944 rešil pred invazijo Marsovcev in mirno sestopil z oblasti.

    • Rok G je rekel/-la:

      1. A je bil imenovan za ambasadorja?
      Ce ze komentiras, bi si lahko clanek tudi prebral. Ze prvi stavek bi bil dovolj ;)

      2. Če že hočeš primerjati Ertla in Hitlerja, potem bi si Hitler tudi zaslužil sperduper status z vsemi bonitetami, če bi nas leta 1944 rešil pred invazijo Marsovcev in mirno sestopil z oblasti.
      V tvoji primerjavi je Hitler marsovc (kot je Ertl visok predstavnik nedemokraticne oblasti, pred katero nas nato resuje)… Torej pride Hitler iz Marsa, terorizira ~10 let, nato pa mirno preda oblast in dobi odlikovanje? Ne, zato tudi Ertl ne.
      Aja, pa superduper status ni za Hitlerja, ampak za zatirane. Priznam, slabo sem napisal :)

      Lep pozdrav

  • tupko je rekel/-la:

    pa kako hudiča je Vetrounigg vrnil odlikovanje, ki ga nikoli ni dobil !!!

  • titofido je rekel/-la:

    Škoda da sta mrtva Plut in Trobec, tudi ona dva bi si zaslužila odlikovanje, ki bi jima ga nedvomno izročil predsednik Slovencev. Seveda vemi, da bo naslednji na vrsti za odlikovanje pedofil s štajerskega, ki je posiljeval svoje hčerke podobno, kot so Ertl in kompanija posiljevali Slovence in kot jih z odlikovanji lopovov posiljuje Turek.

  • zorge je rekel/-la:

    Kaj imata skupnega odlikovanje Ertlu in zamenjava nadškofa Urana, to je sedaj vprašanje.

  • potemkin je rekel/-la:

    Sramotne dejanje še bolj sramotnega lažnivega kljukca.

  • konec je rekel/-la:

    ampak samo v sloveniji vrli samooklicani misleci 8seveda rdeči) prepričujejo, da je komunizem lahko sinonim za demokracijo….ampak konec koncev , bi lahko bil tudi fašizem ali nacizem.

  • nemesis je rekel/-la:

    Ma,če je Ertl tako zaslužen,zakaj ga niso skupaj z Janšo in ostalimi odlikovali,pa ga zakaj ga ni že Drnovšek ali vsaj Kučan?

  • Bor je rekel/-la:

    intermezzo: protiteroristični zakon za novinarje v Obamolandiji

    http://www.youtube.com/watch?v=G8AL-_VocfM

    ampak to je drug planet :)

    • Rogerg je rekel/-la:

      Bor, ti, kot še kar nekaj drugih kobajagi “debatorjev” ste navadni špijonski provokatorji, postavljeni s strani Vest.si. Ali ima taka Vest.si sploh svoj smisel???

  • foo je rekel/-la:

    Zgodovina je (bo) zmerom stvar interpretacije. Bolj bizarna in skrb vzujajoča je uporaba državnih institucij za obračunavanje s političnimi nasprotniki.

    Sam sem videl dogodke tako: o samostojni ali demokratični Sloveniji ni bilo govora, šlo je obračun med partijskima vrhoma dveh republik - kdo bo koga. Razplet je znan. Cilj je bil ohraniti oblast, ne pa demokratične spremembe. Nedemokratična ureditev in SFRJ kot okvir za našo vrhuško pri tem nista bila sporna. Prej nasprotno.

    Vsi komentarji, kjer so ti in podobni dogodki predstavljeni kot dolga predigra do vrhunca v samostojni državi so lep primer tega, čemur rečemo “Locke’s madman”. Začneš z napačnimi predpostavkami in na njih zgradiš trdno, konsistentno teorijo. Ampak post festum zna vsak strgan dohtar iz drobcev sestaviti verodostojno zgodbo.

    • Bor je rekel/-la:

      “Da bi našli, kdo je moj vir, je predsedstvena pisarna ljubljanskega okrožnega sodišča od PR-službe sodišča pridobila mojo telefonsko številko, izdelala telefonske izpiske več zaposlenih na sodišču in tako ugotovila, s kom sem komuniciral.” To so počeli brez ustrezne sodne procedure. Po domače. In prišli so do napačnega sklepa. Podobno je ravnalo slovensko zunanje ministrstvo med iskanjem vira, ki je Dnevniku izročil washingtonsko depešo tedanjega veleposlanika Samuela Žbogarja. Oboje zelo narobe in skrajno nevarno.

      http://www.dnevnik.si/debate/komentarji/1042320560

  • Gregor je rekel/-la:

    Seveda, Sever Jani, novinar par exellence

    V času komunistične Slovenije je vladala demokracija po švicarskem vzorcu.
    Kdor v to le podvomi, nima prav.
    Položaj šefa centralnega komiteja komunistične partije je zanemarljiv.
    Položaj šefa Službe za državno varnost je zanemarljiv.
    To sta bila častna in predvsem nesporno demokratična položaja.
    Noben izmed njiju niti v najgrših sanjah nikomur ni storil ničesar žalega ali, bognedaj, nezakonitega.
    Vse je bilo čisto kot v genetskih laboratorijih, niti trohica prahu nepravičnosti ni padla na njuna ramena.
    Ne vem, kako lahko sploh kdo pomisli na kaj drugega.

    Komunisti so se ves čas borili za svobodno Slovenijo. To je bil njihov moto, namen, navdih,
    prvo, na kaj so pomislili, ko jim je na neprecenljivo bistro očelje posijal žarek jutranjega sonca
    Še prav posebej tov. Kučan, tov. Ertl, tov. Ribičič, tov. Tuerk, tov. Potrč in drugi

    In v času Jugoslavije so Slovenci ljubili Jugoslavijo.
    Srčno. Neizmerno. Goreče.
    Tako zelo, da so se na plebiscitu z več kot 90% odločili proti njej.

    In niso konvertiti komunisti, ki so iz visokih funkcionarskih položajev postali največji demokrati in prestopili v organe demokratičnega sistema. Konvertiti so tisti, ki niso bili nikome ništa v komunizmu in so sedaj demokrati

    Jani, novinar par exellence

    • Ars Ignis je rekel/-la:

      Pravi domoljub ima svojo domovino rad tudi ko ji gre slabo. Vojnih dobičkarjev mednje ne štejemo.

    • Gregor je rekel/-la:

      Točno tako!
      Zato ravno je tako nizkotno, da je Kučan poskušal razožorit Teritorialno obrambo.
      Zato je nizkotno, ker je Ertl 20 let teptal demokratične pravice bratov SLOVENCEV
      in se uklanjal srbom, samo zato da bi ohranil svoj priviligiran položaj!
      Samo, da bi se ohranil na oblasti! Za lastno korist!

      Komunisti so se strinjali z osamosvojitvijo šele takrat,
      ko so videli, da ne bodo uspeli z zaviranjem. Pridružili so se, ker ni bilo “druge”
      Saj so se pa cel čas borili proti demokraciji, komaj v zadnjem hipu so se “spremenili”.
      To ti je konvertitstvo v pravem pomenu besede, ne pa ljubezen do domovine.
      Kar poglejte si Potrča na youtube. Še malo pred osamosvojitvijo je šimfal pred
      srbsko televizijo Petrleta, češ da se grejo “soliranje”, partija pa se o tem, po Potrčevih besedah,
      niti pogovarjala ni. To ti je osamosvojitveni duh. Boli nas k. Čakajmo, pa bomo vidli, kaj bo.
      Zraven bomo v vsakem primeru, ampak nič ne bomo naredli za to.
      Če pa jim bo uspelo, pa si bomo za to pobrali zasluge.

      Oni niso delali za domovino, ker bi ji šlo slabo, oni so ji delali slabo.

      Kar ne morem verjet, da je folk tako neizmerno zabit.
      Nekoga, ki je 20 let preprečeval demokratični duh, ki nas je pripeljal do samostojne države,
      bomo nagradili, ker je posadil marjetico.
      Komur se to zdi, je mentalni revež in tak naj niti ne jamra, da mu gre slabo.
      Če pa mu je nevzdržno, pa marš v neko drugo komunistično državo solzice točit.

      Slovenija je zaradi slovenske krvi in jezika, ki se žilavo drži že več kot tisoč let,
      ne pa zaradi debilnih komunistov, ki so bili 50 let na oblasti, pa mislijo, da so temelj slovenstva
      in da jim država pripada za vse večne čase! Marš!

    • Nogavička je rekel/-la:

      Gregor, komu pripada država?

    • Ars Ignis je rekel/-la:

      Hm, takrat je bila naša domovina Jugoslavija.

    • Gregor je rekel/-la:

      Slovenija pripada vsem nam, ki v njej živimo, telesno ali le s srcem od kod iz tujine, in z njo čutimo in smo nanjo ponosni, ne glede na narodnost.

      Sem pa proti temu, da si jo lastijo in z njo počnejo, kar se jim zaljubi, ravno tisti, ki so bili proti njeni osamosvojitvi. Res škoda, da ni bilo pri nas lustracije. V državah, kjer je bila, s tem nimajo takšnih težav.

      Jugoslavija je bila federacija več narodov. Vsak narod je imel naprej svojo zemljo za domovino, šele potem pa Jugoslavijo. Če bi bila Jugoslavija domovina vsem, sploh ne bi bilo mej. Pa ne me razumet narobe, rad imam vse ostale narode v Jugoslaviji. Nimam pa rad raznih npr. velikosrbskih teorij, ki so prevevale v srbski politiki, ki je vodila Jugoslavijo. Sploh ne za neko kliko, ki nas je in nas še vedno imenuje dunajski kočijaži. Prej pod Dunajem, potem pod Srbi. Hvala lepa. Samostojnost je nekaj veliko lepšega.

      In ravno zato ne prenesem, da se poveličuje diktat komunistilčnega sistema, ki je v slo ohranjal enoumje in zatiral svobodno misel, samo zato da je lahko ohranil hlapčevske položaje pod vodstvom Jugoslavije, ki so jo vodili Srbi. In isto bi mislil, če bi jo vodil katerikoli drugi narod in isto ravnal kot srbi.

      Folk je še zdaj zaljubljen v Titove govore, v katerih je nakladal o enakosti in slabosti drugih sistemov.
      Vsi zaplankanci pa spregledajo, da je v isti sapi, ko je zaničeval monarhični red, sam sebi nagrabu še več premoženja, kot ga je imel monarh in prav tako še več moči.
      Tito je bil, kot vsi drugi diktatorji, prefarban monarh s krvavimi rokami, ki je pod pretvezo enakosti gradil na lastni namišljeni superiornosti

    • Ars Ignis je rekel/-la:

      Lustracija? Ja, ampak temeljita - za vse, ki so kadarkoli bili člani KP/ZK.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Upal sem, da se ne boš oglasil na to temo ;)

      Ampak: državo že v drugem stavku lastniniš. Še več: izmišljuješ si razloge, da bi lastninjenje upravičil ;)

      Kar me je pa še bolj zbodlo je pa “Titove govore, v katerih je nakladal o enakosti”?!? O enakosti nakladamo še danes … dediščina rdeče nevarnosti, nemara?

      Tkole na počez nam ne bo pomagalo prav dosti. Mogoče bi z enako vnemo, kot si se lotil teme, prebral tudi kakšno knjigo in si razširil obzorje. Znanje, navsezadnje, je vrednota in ti ne bi smelo biti nerodno če ga imaš (še) več.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Ars, Gregorja so med aktivne vernike velikodušno povabili šele pred kratkim, zato moramo začeti pri osnovah ;)

    • Nogavička je rekel/-la:

      Superiornost še zdaleč ni bila namišljena. Podelili so mu jo ljudje, ki so se drenjali v vrsti pod njim za najboljše stolčke. Temu se reče tudi vzdrževanje sistema. Ko boš zmogel primerjati kult osebnosti Tita v Jugoslaviji s kultom osebnosti Jja v njegovem zadnjem mandatu, boš nemara opazil nekatere podobnosti. Vsi vi goreči privrženci mu nekritično pripisujete superiornost in vsemogočnost, nekoč titovemu mladincu, kasneje trgovcu z orožjem in avtoritarnemu totalitaristu, ki je aktivno prispeval k gospodarski krizi in bedi delavcev pri nas.

      Značajske poteze vas družijo z ostalimi verniki kulta osebnosti; pa naj bo to v Iranu, Afganistanu ali pa S Koreji.

    • Gregor je rekel/-la:

      Torej Nogavička,
      komu pa potemtakem po tvoje pripada Slovenija? Torej osamosvojitev zate ni vrednota?

      Glede lustracije pa.
      Takoj podpišem za vse, ki so kdajkoli bili v KP/ZK.To bi bila absolutno najboljša varianta. Se strinjam.
      Še vedno dobra, čeprav ne optimalna, pa bi bila lustracija vsaj za višje funkcionarje v partiji.

      O enakosti naj govori tisti, ki hoče da so vsi enaki. Tito tega niti približno ni hotel. Vsakdo, ki mu je nasprotoval, je bil sovražnik. Beseda enakost lahko nekaj pomeni, če se zanjo v besedah in dejanjih, ki jo obdajajo, skriva njeno pravo bistvu. Pri človeku, ki se je po celi državi zidal palače, vozil z najboljšimi mercedesi (medtem ko jih drugi niso smeli imet-haha-ta je najboljša o enakosti), imel svoj vlake, ladje, otoke, in ne vem kaj še vse o enakosti sploh nima smisla izgubljat besed. To je ravno tako, kot da bi rekel, da se je Ludvik XIV boril za enakost sebe z državljani. Ne govorit nesmislov, prosim, no.

      In evo zdaj še klasika - če nisi naš, si njihov (=slab)
      Kdo meni o vernikih?

      Naj te razočaram
      Nikoli nisem bil pripadnik nobene religije. Nisem krščen.
      Nikoli nisem bil pripadnik nobene stranke.

      In moj dedek je bil partizan. Pa ne eden strahopetcev iz 45. leta. Od začetka.

      In, kar bo zate, Nogavička, najbolj nenavadno, nisem politično opredeljen, beri zaplankan.
      J*** se mi, kdo je zgoraj, samo naj bo fer.
      In če boš pogledala kakšne poste sem pri nekaterih stvareh že večkrat pohvalil to vlado.
      In ne, tudi vernik Janše, Bajuka ali ne vem koga nisem - čeprav se tebi
      najbrž samo zato, ker ne častim komunistov in vodij bivšega sistema, že zdim, da moram bit vernik nekoga za tvoje pojme “slabega”.
      Razmišljam s svojo glavo in SAM precenim.
      Ne kot ti, ki se skoraj vedno strinjaš z razlago, ki jo zastopa ista stran.
      Pokaži mi en sam post s tvojim drugačnim mnenjem

      Takšnim pravijo verniki. Vendar komunizma.
      V končni fazi podobno sranje kot cerkev. V obojem te grdo poovčijo.
      Srečen sem,da ne spadam ne med ene, ne med druge ovce.

      Strinjam se s tabo, da so knjige zelo v redu
      A če bereš samo knjige iz enega miselnega vidika, te poneumijo.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Pa pojočega majorja pozdravi.

    • tris je rekel/-la:

      štumfek major tebe odzadi enyoy

    • Rogerg je rekel/-la:

      Gregor,v celoti se ti pridružim.
      In na koncu Nogavičkin komentar,ki ponazarja obnašanje njegovih somišljenikov.Ko so z argumenti potisnjeni v kot,namesto,da bi priznali,imaš prav,speljejo temo v deseto dolino.Pa za boga,motiti se je človeško-motiti se 50 let je pa živalsko.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Upam da se nekdo le trudi na zunaj videti popoln ignorant, saj takole pomanjkljivo osnovnošolsko znanje res ni opravičljivo ;)

      Gregorju se v celoti pridružuje rogerG :)))

    • tris je rekel/-la:

      dej štumfo no :) v jok no pa na drevo!!

    • Nogavička je rekel/-la:

      Tvoja mama je gotovo ponosna nate, domoljuba ;)

    • Rogerg je rekel/-la:

      Ti Štrumpeta,najprej se nauči izražati mnenja artikulirano,da človek ve kaj mu hočeš povedati,potem se pa oglasi.Sicer mi pa deluješ s svojimi številnimi komentarji na raznih forumih kot razcefrani,smrdljivi in prepoteni štumf.Ampak v resnici nisi prepoten,ker svoje penzije nisi zaslužil z delom ampak z podrepništvom,katero še danes kljub temu,da ni nujno,prakticiraš.

    • Nogavička je rekel/-la:

      … pa še vedno največ poveš o sebi.

    • Gregor je rekel/-la:

      Ja, Nogavička me vsekakor mora nekam predalčkat.
      Nekateri pač ne razumejo, da to ni pogoj za eksistenco.
      Zdaj še s Troho? Kje za vraga si pa tole našla?
      Torej če nisem ne levi ne desni, sem pa nogometni ekstremist z nacionalisičnimi težnjami?
      Če bi znala v možganih procesirat, kar bereš, bi videla, da sem nazorno napisal,
      da imam rad vse narode iz Jugoslavije, ne le Slovencev, to pa nekako ne bi šlo z njimi vkup, anede?
      Če pa smo že pri Trohi, o katerem je tvoj čislani novinar Zgaga tako milo pisal, kako je bil revež ugrabljen,
      zdaj pa je že kar “bad” major Troha?
      Meni ni bil všeč ne takrat, ko so ga ugrabli, ne zdaj, ko je lajal nekaj po televiziji o referendumu.
      Zato se kr sama poveži z njim, če hočeš, mene pa pusti pri miru.

      Debata s tabo je kot z lutko, ki jo je treba s ključem naviti, da hodi.
      Človek ti lahko pove karkoli, vendar ko bo vzmet spet navita, boš še vedno hodila v isti smeri ne glede na vse prej povedano

    • tris je rekel/-la:

      fantje ne se slepit štumfo pa nemja sta luleka ne mucice to se vidi in se ve. Pozdrav domoljubom tudi od moje mame, še na mnoga leta ji želimo Vsi njeni sinovi.

    • Nogavička je rekel/-la:

      O, a zdej sm pa jest na vrsti, da mi malo dvignete rejting! Lepo …

      … a če pri meni iščete potrditev, vam moram žal sporočiti, kar seveda ni neka novica ;) da vam petelinčkom lahko največ pomagajo le vaše mame. Za smrkave noske brisat ste vendar že prestari, a ne de?!

      Major vam bo hvaležen, če se bo tole prepucavanje vleklo pozno v noč, zato nikar ne odnehajte prehitro ;) Vaša publika računa na vas.

    • Gregor je rekel/-la:

      Vsaka minuta prerekanj s tabo nogavička je zapravaljen čas življenja. Raje se bom pogovarjal z ljudmi, ki mi nekaj pomenijo

    • Nogavička je rekel/-la:

      In spet si ta svoj sklep moral oznanit prav vsem nam ;)

  • butalec je rekel/-la:

    Hvala lepa za tako demokracijo v kateri predsednik odbora za zaščito človekovih pravic postane l lpolicijski minister, borec proti JLA pa obrambni minister. Zato pa imamo tako državo kot jo imamo. Oba sta bivša komunista in oba nosilca odlikovanj. Zakaj ga potem ne bi smel dobiti Ertl?

    • obama je rekel/-la:

      ja res, zakaj le..Kar Kučanu celo karjolo odlikovanj na borjač,Mitji Ribičiču 5metrski kip,Titovo nagačeno nogo na vhod v letališče Jožeta Pučnika,ti boš pa vsak dan pred spomenik frišne rože nosu

  • dado je rekel/-la:

    Česa vse ste sposobni z vašim pisanjem v bran trenutnim oblastnikom!
    Možgane normalno razmišljujočih državljanov spaštakremizirat, stlačit
    v odslužene konzerve in v BATA vrečkah servirat lačnim…

  • krucefiks je rekel/-la:

    Podeljevati častni znak svobode osebi, ki je poveljevala tajni policiji. To preprosto ne gre.

    Mi gre pa tale turčina že mal na k, ker to ni njegova prva poteza, s katero se je opredelil v okviru znanih delitev.

  • tris je rekel/-la:

    Janko, jej si ponovno nametal nekih besed na kup letaš iz teme na temo metafore v primero homonim za sinonim. Si ti res kdaj diplomiral ali je bil to kdo drugi??

    Pa ne odgovarjaj!

    Tako predsednikovo odlikovanje Ertla lahko razumemo tudi kot nekakšno popravo krivice zamolčanja.

    Popravo krivice??

    Tisti, ki Ertlovo zgodovinsko vlogo vidijo povsem enodimenzionalno, so seveda zgroženi.

    Ti ploščata žaba??

    A hkrati gotovo predstavlja priznanje mnogim, ki si nanj niti pomisliti niso upali, kljub temu, da so za osamosvojitev in demokratizacijo naredili precej več kot tisti, ki so se kasneje glasno hvalili s svojimi namišljenimi zaslugami.

    Kdo se hvali z namišljenimi zaslugami razen že dokazanih komunistov, ki so imeli cilj. Obdražati oblast in izvesti privatizacijo. Vse jim je uspelo.

    Njih škoda je le da je toliko svobodnjakov

    Naj ti laži in podtikanja vsekajo po smrklju!!

  • angie je rekel/-la:

    Sever, praviš, da takrat ni bilo narodne enotnosti? ex-minister številnih vlad Rupel v zadnji Demokraciji v članku Slovenske posebnosti trdi ravno nasprotno!
    Pravi: “V začetku državnosti je bila za Slovenijo značilna Kohabitacija med (prosvetljenimi?) komunisti in alternativno (demokratsko?sredinsko-konservativno?) politko. Kohabitacijo je mogoče razložiti s potrebo po narodni spravi. Narodna enotnost je bila razumljiva in nemara potrebna zaradi odprtega konflikta z Beogradom, predvsem pa zaradi zbranosti in sodelovanju pri podvigu, kot je bila ustanovitev neodvisne države. Odločitev za koncept vključevanja nasproti izključevanju je bila po vsem videzu zgodovinsko upravičena. Poltika kohabitacije, narodne enotnosti, sodelovanja in vključevanja je bila nekakšen zaščitni znak nove oblasti…”

  • Julija Timošenko je rekel/-la:

    Resnično ne razumem, kako se lahko prerekate okoli zaslužnih za ’samostojno’ Slovenijo. Kaj pa je tako dobrega v današnji ’samostojni’ Sloveniji, da bi kdo za to hotel imeti zasluge?

    • France je rekel/-la:

      Turka vpraši! :)))))))))))))))

    • gara je rekel/-la:

      domov pejt pogledat kako živijo,pa ti bo vse jasno

    • Julija Timošenko je rekel/-la:

      doma je še huje, grem raje v Švico pogledati, sem ravno na poti skozi Slovenijo, mimogrede sem hotela videti, kje je tukaj v Slo samostojnost, pa mi ni nihče znal pojasniti

    • gara je rekel/-la:

      si pa našla švico(bolj zadrtega,ksenofobnega,egoističnega,nemoralnega folka ne poznam),tam ne bi bil če mi plačajo.poizkusi rajši Nizozemska,Danska,Švedska,Norveška,Finska.

    • Julija Timošenko je rekel/-la:

      ksenofobija praviš? pa ravno to me zanima, namreč, ne vem če veš, da sem jaz glavna in ne Juščenko in sem torej na ekskurziji za dobro moje domovine, s sabo imam spremstvo sociologov in hočemo videti ali obstaja kakšna koleracija med zdravo mero ksenofobije in samostojnostjo male državice,

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Politična policija, imenovana Služba državne varnosti, je bila ljudomila dobrodelna oganizacija!

    Krogla in medalja nikoli ne zadeneta pravih prsi!

    Zdaj sem se pa pošteno zaštrikal!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kučan je dobil vrnjena odlikovanja v BATA vrečki?

    BATA je bila nekoč zelo ugledna firma!

    Torej so si medalje zaslužile nekoliko manj ugledno embalažo!

  • Darja je rekel/-la:

    Zelo dober članek.
    Darja

  • gara je rekel/-la:

    imenovanje nove titove ceste(ne bi imel pa nič proti če bi pustili staro.to je pač naša zgodovina) in odlikovanje ertla , so popolnoma nepotrebne provokacije in se jih (kot levičar) sramujem