10. december, 2009 | Jani Sever

Kako skrčiti vlado

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Sporočilo pogovora med Lahovnikom in Pahorjem, v katerem je predsednik vlade gospodarskemu ministru svetoval, naj bo manj zaletav pri svojih izjavah, bi najlažje razumeli kot komično. So what. A mini konflikt med premierom in njegovim najbolj priljubljenim ministrom je imel tudi drugačno sporočilo. Sloveniji bi morala ponovno postati zgled Švica.

Besede, ki bi se jih morali najbolj zapomniti, niso bile tiste o političnih igricah, precej bolj pomembne so bile tiste, ki so govorile o zmanjšanju števila ministrstev. Lahovnik je med drugim dejal, da bi bil gotovo zraven, če bi se pogovarjali o tej temi. Ideja je radikalna. Morda celo bolj kot tista o prepovedi združenih funkcij poslancev in županov, s katero ima to skupno lastnost, da omejuje manevrski prostor zaposlovanja političnih kadrov. Kljub temu, da gre za zelo všečno rešitev, ki bi jo javnost brez dvoma pozdravila, si je težko predstavljati, da bi pri nas takšna ideja lahko uspela. Zahtevala bi namreč kar precej odrekanja na strani političnega razreda, ki tega nikakor ni vajen. Še več, zahtevala bi skoraj neverjetno odločnost pri samoodrekanju.

V Sloveniji smo bili ves čas navajeni na velike vlade z številnimi ministrstvi. Razlog je enostaven in je bil sprejet kot neizogiben. Volilni sistem pač ne omogoča homogenih vlad, ki bi jih sestavljale ena ali dve stranki. V Sloveniji je praktično nemogoče sestaviti vlado z manj kot štirimi koalicijskimi partnerji. In vse te partnerje je treba zadovoljiti z ministrskimi mesti. Tako dobimo vlade, ki imajo lahko tudi dvajset ministrstev kot jih je imela druga Drnovškova vlada. Sedanja jih ima, z ministroma za razvoj in Slovence po svetu, devetnajst. Janševa vlada jih je imela sedemnajst. Ropova šestnajst. To je bila tudi najbolj vitka slovenska vlada doslej. A šestnajst ministrstev je še vedno zelo veliko. Vsekakor precej več od najbolj drznih predlogov, ki jih lahko slišimo zadnje čase.

No, kriza lahko včasih prinese tudi rešitve, ki so v časih prosperitete tako rekoč nepredstavljive. Tako je pred kratkim Peter Kraljič predstavil idejo o tem, da bi lahko imela slovenska vlada tudi samo šest ministrstev. Po zgledu Švice. Sliši se utopično in hkrati zelo privlačno. Ampak Slovenija ni Švica. Ne po regionalni urejenosti, ne po volilnem sistemu in seveda ne po zgodovini. Kljub temu ideja ni bila zavrnjena a priori ali enostavno pozabljena, nasprotno, zdi se, da njena privlačnost celo narašča. In to, da se o njej pogovarjajo tudi na vladnem nivoju, je seveda zelo pomembno in ji daje veliko težo, čeprav še ne pomeni, da bi morala biti zaradi tega tudi realizirana.

Če bi imela Slovenija samo šest ministrstev, bi Švico, po majhnosti vlade, celo prehitela. Švicarski federalni svet ima namreč sedem ministrov, ki hkrati predstavljajo kolektivnega šefa države. Zanimiva je tudi sestava. Najprej je tu Ministrstvo za finance, ki ga vodi predsednik vlade. Sledijo: Ministrstvo za okolje, transport, energijo in komunikacije, Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi podpredsednik vlade, Ministrstvo za pravosodje in policijo, Ministrstvo za obrambo, civilno zaščito in šport in Ministrstvo za notranje zadeve, oziroma bolje rečeno javni sektor. Racionalno, enostavno in povsem uporabno za slovenske razmere. Z nekaterimi zadregami, kot je denimo ta, da vlado vodijo tisti, ki se spoznajo na finance.

Težko je verjeti, da bi Slovenija zmogla iti po tej poti. Klub temu, da je Lahovnik zaradi svoje odločne podpore krčenju vlade gotovo postal še bolj priljubljen. In vendar, Slovenija je mlada država, ki je še vedno v fazi transformacije iz socializma v kapitalizem. Za povrh ji njena majhnost omogoča tudi hitre obrate in poteze, ki si jih večji težko privoščijo. Potrebno je samo precej političnega poguma. Na žalost, najbrž malo preveč.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
35 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    Bolj aktualno je vprašanje, kako zamenjati vlado!

    • Bor je rekel/-la:

      Itak :), Patrie že čakajo v pripravljenosti.

    • dado je rekel/-la:

      Vrli podpisniki peticije so tudi v pripravljenosti…

    • tej je rekel/-la:

      Jani Sever, Janševa vlada je imela 18 ministrov (skupaj s premierjem) in ne 17! Prav tako je Janševa vlada v parlament podala predlog zakona (parlament ga je sprejel), ki zahteva dodatnega ministra v vladi: ministra za zamejce po svetu. Zato ga je nova vlada MORALA dati v sestavo vlade in samo zato ima Pahorjeva vlada enega ministra več, kot Janševa.

      Mimogrede, seznam ministrstev v Janševi vladi:
      Ministri

      * minister za finance (ministrstvo) - dr. Andrej Bajuk (3. december 2004 - danes)
      * minister za notranje zadeve (ministrstvo) - Dragutin Mate (3. december 2004 - danes)
      * minister za zunanje zadeve (ministrstvo) - dr. Dimitrij Rupel (3. december 2004 - danes)
      * minister za pravosodje (ministrstvo) - dr. Lovro Šturm (3. december 2004 - danes)
      * minister za obrambo (ministrstvo) - Karl Erjavec (3. december 2004 - danes)
      * minister za delo, družino in socialne zadeve (ministrstvo)
      o mag. Janez Drobnič (3. december 2004 - 1. december 2006)
      o Marjeta Cotman (18. december 2006 - danes)
      * minister za gospodarstvo (ministrstvo) - mag. Andrej Vizjak (3. december 2004 - danes)
      * ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (ministrstvo)
      o Marija Lukačič (3. december 2004 - 29. januar 2007)
      o Iztok Jarc (6. marec 2007 - danes)
      * minister za kulturo (ministrstvo) - dr. Vasko Simoniti (3. december 2004 - danes)
      * minister za okolje in prostor (ministrstvo) - Janez Podobnik, dr.med. (3. december 2004 - danes)
      * minister za promet (ministrstvo)
      o mag. Janez Božič (3. december 2004 - 30. avgust 2007)
      o mag. Radovan Žerjav (11. september 2007 - danes)
      * minister za šolstvo in šport (ministrstvo) - dr. Milan Zver (3. december 2004 - danes)
      * minister za zdravje (ministrstvo)
      o mag. Andrej Bručan, dr.med. (3. december 2004 - 30. avgust 2007)
      o Zofija Mazej Kukovič (? - danes)
      * minister za javno upravo (ministrstvo) - dr. Gregor Virant (3. december 2004 - danes)
      * minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (ministrstvo)
      o dr. Jure Zupan (3. december 2004 - 30. avgust 2007)
      o Mojca Kucler Dolinar (? - danes)
      * minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko - Ivan Žagar
      * minister brez listnice, pristojen za razvoj: dr. Žiga Turk
      + premier Janša = 18 ministrov

    • tej je rekel/-la:

      Se pa strinjam da bi morali število ministrov zmanjšati.

  • partizan je rekel/-la:

    priložnost za zmanjšanje ministrstev je bila samo ena - takoj po volitvah.

    danes je to misija nemogoče.

    • luna je rekel/-la:

      ..ne samo zmanjšanje ali združitev ministrstev,temveč tudi množice raznih skladov, uradov, agencij, inštitutov, nazadnje smo slišali celo za pobudo za ustanovitev Urada za stare. Izgleda, da vsaka stranka, ko pride zopet na oblast tako zaposluje svoje ljudi.

  • megleni je rekel/-la:

    Jao, Sever, ne seri. Kakšno vezo ima zmanjšanje števila ministrov s kleščenjem birokracije? Kaj pomeni nekaj ministrov manj ob tem, da bi birokratski stroj ostal nespremenjen? Za Severja - racionalno rešitev. Hahahahahaha…. Sever, racionalno in enostavno rešitev potrebuješ ti. Berem, da je vest.si baje ca. 170.000 € “v minusu”. Verjemi, ne po zaslugi ministrov. He! He! Za vse pa ne more bit kriva država, mar ne?

  • Nikolovski je rekel/-la:

    Kakšno vezo ima zmanjšanje števila ministrov s kleščenjem birokracije?
    no megleni… samo razmisli malo… vsaj probaj…

    • megleni je rekel/-la:

      Očitno ima Niko vzročno-posledične privide in sicer po logiki: če pade 1 minister, pade eeee npr. 1500 birokratov. Viš, Nikec, ko je govor o družbenih fenomenih, ti ne pristajajo na logiko vzročno-posledične nujnosti.

    • Nikolovski je rekel/-la:

      eh revež ubogi… svet rabi take k ti,k so tok brihtni da bi z eno potezo rešili vse kar se rešiti da…
      vzorčno posledične privide… kaj si pa ti kadil za zajtrk?

    • Kikiriki maslo je rekel/-la:

      Nikolovski - zmanjsanje stevila ministrov ima toliko skupaj s klescenjem birokracije kot ga ima narast novih sekretariatov. Za znebitev birokracije je potreben bolj radikalen rez na nizjih ravneh.

    • Nikolovski je rekel/-la:

      pa dobr, ajde da vas slišim kje bi se moral začet… ? konkretno… pot dolga 1000km se začne s prvim korakom. kaj bi morali bit, po vašem mnenju, prvi koraki?

  • Bralka je rekel/-la:

    Primerjava političnega sistema Švice in Slovenije - pa tudi, če se Švica ne bi ravno pred kratkim silno osramotila z referendumom o minaretih, skratka, tudi če se delamo, da to sramoto v tem trenutku puščamo ob strani - metodološko ni najbolj posrečena. V resnici študentje na vajah na PF in FDV bolj delajo primerjave med političnim sistemom Indije in Švice - je več paralel.
    Pa tudi Peter Kraljič ni bogsigavedi kaka referenca s področja primerjave političnih sistemov. V bistvu je bila tista s Švico bolj ena šnops ideja.

    Kar je v tej temi bolj vpijoče, je to, da si je Lahovnik dovolil reči, da o temi o racionalizaciji minstrstev bi pa sodeloval. Halo? Ni vlada nek a la carte jedilnik, kjer predjed bi, glavne jedi ne bi, o desertu se bomo pa še odločali. Če je nekdo minister, mora početi vse od kraja. Ali pa nič. Ne pa v času recesije kandidirati na listi za volitve v evropski parlament (da se zapolni lista se je postavil na zadnje mesto - a to pa niso “igrice”?) potem pa ne iti na eno srečanje koalicije, nakar pa v sredini tedna z eno blaženo faco pozirati fotografom na Gregorčičevi (mami, a me vidiš, VSI me fotkajo, MENE tudi, ne SAMO Pahorja, čeprav je on lepši od MENE!). Pozicija enfant terrible je za človeka, ki gre k štirdesetem letu (pa tudi, če ni minister) patetična do bizarna. Ker pri teh letih se zgodi, da tisti “terrible” ponikne in ostane samo “enfant”. Petrov Panov pa nihče noče.

    • prostostrel je rekel/-la:

      Kakšna fovšija pa veje iz prispevka naše Bralke?! Očitno ni vsem po volji, da ima včlada mnistra, ki premore veliko mero zdravega razuma in daje splošno - državno korist pred politično, kar je dokazal z uspešnim delovanjem v prid evropske agencije za energetiko. Komentar Bralke je tipično podalpsko zapeškarsko šimfanje soseda, ki mu gre bolje od tebe. Sicer pa kaj je vse od kraja, kar bi moral početi minister?
      Kar si zamisli njegov šef ali kar je nujno potrebno za dobro funkcioniranje resorja, ki ga vodi?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Švica se pri pametnih in domoljubnih ljudeh novega sveta ni prav nič ni osramotila!

      Z oceno deškega obrazka Laškovnika pa soglašam!

      Poceni demagog, ki veliko govori, pa malo naredi!

    • Bralka je rekel/-la:

      Nikakršne foušije. Tudi ne vem, komu ali čemu bi morala biti “fouš”.

      Lahovnik pa manifestira resne težave z obnašanjem. Grožnje s tem, da “bo razmislil o odstopu” - in to je počel tolikokrat, da lahko uporabljam slovnično množino in cinično izražanje o srečanju koalicije, tega je bio v enem letu malo veliko. Tako se oseba, če želi, da se jo jemlje resno, ne sme obnašati. Leva, desna, sredinska, katerakoli, tako se pač to ne dela. Pa tudi, če ti trenutni ratingi kažejo dobro.

      Enfant terrible sem uporabila za oznako značajskih lastnosti, ki jih je javnost, ne po svoji želji, videla. Ni letelo na konkretne črte obraza Mateja Lahovnika.
      To, da ima večina moških v tej državi problem z Borutom Pahorjem tudi zaradi tega, ker imajo občutek, da je lepši od njih (beri, njihovim partnerkam je všeč), pa tudi ni nič novega.

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Saj, saj…ko bodo doštudirali bodo pa jezni na kapitaliste, ker jim ne dajo služb in ne na profesorje, ki so jim namesto izobraze podtaknili ideološko norost.

  • NoMercy je rekel/-la:

    v Švico mi lahko samo švicamo, ko Malto mešamo.
    Jaz sem za manarhijo - brez vlade in parlamenta :P

  • obama je rekel/-la:

    Lahovnik je blebetač in nastopač…za konkretno ukrepanje popolnoma nesposoben.Kitenje z neko agencijo s službami za odslužene Kopače ipd medtem ko cele panoge propadajo je smešno.
    Tale prepir med Boratom in Brunom je itak PR nategaljka

  • marko je rekel/-la:

    klap, klap…..

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Med postkomunističnimi salonskimi levičarji se ničesar ne zgodi po naključju!

    Tudi Laškovnikovo smešenje Pahorja je programiran sestavni del širše podtalne in javne akcije smešenja, kompromitiranja ter onemogočanja Boruta Pahorja, ki jo vodi stranka Zares, da bi se kompromitirani Golobič bolj svetil na črni podlagi in da bi prevzel še tisto malo oblasti, ki jo še ne zlorablja!

    Naivni in dokaj preprosti Pahor pa nehote pri tem zelo pomaga sranki Zares, namesto, da bi udaril po mizi in naredil red ter take nekoristne tipe preprosto zamenjal!

    Tu smo pa že pri pravi fantastiki!

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Spoštovani,
    V stranki SEM-Si pripravljamo Vlado na soncu; na spletni strani bo možno postavljati vprašanja in predloge.
    Dosedaj imamo predloge za sledeča ministrstva; (lahko še kaj dodate)

    Vlada na Soncu SEM-Si

    Ministrstvo za dobre prakse

    Ministrstvo za ideje in inovacije
    Ministrstvo za trajnostni razvoj in ekologijo
    Ministrstvo za alternativne ekonomske sisteme

    Ministrstvo za intelektualno samoobrambo in državljanske pobude

    Ministrstvo za enake možnosti

    Ministrstvo za dobrososeske odnose

    Ministrstvo za srečo in dobro počutje

    SEM – Si

    STRANKA ENAKIH MOŽNOSTI SLOVENIJE

    ________________________________________________________________

    Dunajska 184a 1000 Ljubljana info@sem-si.si http://www.sem-si.si

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Spoštovani!

      Šuštaršič je že tik pred zaključkom priprav za novo konkurečno stranko!

      Ob taki ponudbi se bo težko odločiti!

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Pred dnevi smo (so) se spomnili obletnice ustanovitve DEMOS-a, katerega ustanovitelji so ga povzdigovali v nebo - tisto o ceni lastne hvale nam je znano, pa se je ponovno izkazalo - in se še danes, da nobena stvar ni popolna. In ob obletnici sem napisal, da imam, glede na samohvalospeve “zaslužnih”?! občutek, da jim je šlo bolj za plenjenje države in je bila borba za osamosvojitev le način, kako do plena priti. In število “lovcev” je vplivalo na delitev plena-beri število ministrstev (saj ti “slabo pride” ko pomisliš, kakšen nesposobni “gnoj” smo imeli za ministre) in koščki tega plena se nam še danes zatikajo v grlu v obliki števila ministrstev. O tem pa “očetje” slovenske ustave in DEMOS-ovci niti besede, ne pritiče slavju.
    Dobro sem se razpisal o tem, kar je Partizan ob 11.32 povedal v dveh kratkih stavkih.
    Še o Švici; ne vem če motim, mislim (misliti=nič vedeti) pa, da švicarski ministri svojo funkcijo opravljajo celo poleg redne “službe”.

  • rukar je rekel/-la:

    ELENA , HOČE STERILIZIRATI PREVRETO VODO ! Odgovoril biv tistim, ki (se) krčijo od vzorov !
    IMAMO dobre vzore in primere iz preteklosti, ko je SLOVENIJO (oprostite, takrat Dravsko banovino), vodil DR, ban NATLAČEN, vzorno , pošteno, racionalno in uspešno, z malo administracije ! SAMO SPOMNITI SE JE TREBA ! Ko so vse to v roke dobi bivši hlapci, SVINJSKE DEKLE in služnjičad, je šlo vse narobe in navzdol !

  • kaktus je rekel/-la:

    ELENA , HOČE STERILIZIRATI PREVRETO VODO !
    IMAMO dobre vzore in primere iz preteklosti, ko je SLOVENIJO (oprostite, takrat Dravsko banovino), vodil DR, ban NATLAČEN, vzorno , pošteno, racionalno in uspešno, z malo administracije ! SAMO SPOMNITI SE JE TREBA ! Ko so vse to v roke dobili bivši hlapci, SVINJSKE DEKLE in služnjičad, je šlo vse narobe in navzdol !
    Zelo pa morano Slovenci biti nad “SLOVENSKO AKADEMIJO ZNANOSTI IN UMETNOSTI”, ki “deluje” povsem otopelo, ne reagira, ne vidi, da nam kumrovški tečajniki uničujejo , pohabljajo domovino,v materialnem in duhovnem smislu ! Če je bil molk “upravičljiv” v komunističnih časih to sedaj ni ! Ti ljudje, učenjaki nas stanejo milione EVROV, zakaj ?

  • kaktus je rekel/-la:

    ELENA , HOČE STERILIZIRATI PREVRETO VODO !
    IMAMO dobre vzore in primere iz preteklosti, ko je SLOVENIJO (oprostite, takrat Dravsko banovino), vodil DR, ban NATLAČEN, vzorno , pošteno, racionalno in uspešno, z malo administracije ! SAMO SPOMNITI SE JE TREBA ! Ko so vse to v roke dobili bivši hlapci, SVINJSKE DEKLE in služnjičad, je šlo vse narobe in navzdol !
    Zelo pa smo lahko Slovenci razočarani nad “SLOVENSKO AKADEMIJO ZNANOSTI IN UMETNOSTI”, ki “deluje” povsem otopelo, ne reagira, ne vidi, da nam kumrovški tečajniki uničujejo , pohabljajo domovino v materialnem in duhovnem smislu ! Če je bil molk “upravičljiv” v komunističnih časih to sedaj ni ! Ti ljudje, učenjaki nas stanejo milione EVROV, zakaj ?

  • bronjo je rekel/-la:

    Cvek, daj napiši še pod tretjim pseudonimom, kaj hoče Elena sterilizirati.

    • Osama You Know Who je rekel/-la:

      Virant je po novi sistemizaciji delovnih mest v stranki združil spletne komentatorje kaktusa in rukarja - v prihodnjem tednu pa sledijo še uničevalec, konec, mefisto et al.

    • bronjo je rekel/-la:

      Osama, Cvek alias Rukar alias Kaktus so sistematizirani in združeni v eno že od nekdaj. Bo pa bržkone združil Grigorija Zinovjeva, Mefista in Dvornega pisuna. To bo prava racionalizacija debilitete.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      BRONJO, čestitam ti za pogum, da se stakim IQ sploh upaš oglašati!

      Zakaj si neumni , če sploh, vedno zadnji pridejo na čisto o svojem intelektualnem stanju?

  • nemesis je rekel/-la:

    Če krčenje ministrstev,ne pomeni tudi na splošno zmanjšanje števila t.i. nujnih sodelavcev oz.št.zaposlenih,potem nima smisla ministrstva združevat,ampak kakšnega kar ukinit z vsemi priveski vred,enako velja za razne t.i. agencije.

  • Shlomo je rekel/-la:

    v švici se politiki vozijo s kolesi pri nas je to za politike sramota !

    S švico smo pet svetlobnih let narazen

  • Kvantni mehanik je rekel/-la:

    Jani Sever: “V Sloveniji smo bili ves čas navajeni na velike vlade z številnimi ministrstvi. Razlog je enostaven in je bil sprejet kot neizogiben. Volilni sistem pač ne omogoča homogenih vlad, ki bi jih sestavljale ena ali dve stranki. V Sloveniji je praktično nemogoče sestaviti vlado z manj kot štirimi koalicijskimi partnerji. In vse te partnerje je treba zadovoljiti z ministrskimi mesti.”

    Magična beseda: večinski volilni sistem. Pa se je kdaj cvetober naše žurnalistične scene, s Severjem vred, kdaj postavil za takšno ureditev? Kolikor vem, nikoli, ampak ravno nasprotno.

    Da je naš politični prostor razparceliran na 7 parlamentarnih strank, je čista nekrofilija. Kajti v resnici sta pravi stranki samo dve. No ja, statistično morda dve in pol. Vse drugo je balast, ki nima druge funkcije, kot da dela strošek in slab vtis. Povečuje število dragih aparatčikov in izdatno prispeva k obupno nizkem nivoju politične kulture.

    Aktualni poizkus izriniti županski lobi iz parlamenta bi lahko povezali z reformo volilnega sistema in dobili zelo dobro kombinacijo. Se pravi: (1) uvesti absolutno nezdružljivost med funkcijo poslanca in katerokoli drugo funkcijo v javni upravi ter lokalni samoupravi ter (2) uvesti večinski volilni sistem.

    Saj ne, da bi to samo po sebi rešilo veliko, a za marsikatere debilizme bi učinkovalo kot čarobna paličica. Pufff… in ne bi jih bilo več. Vključno s permanentnimi znotrajkoalicijskimi jeremijadami.