11. december, 2009 | Jani Sever

Minimalni dvig

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kakšna naj bi bila minimalna plača, kakšno si ljudje želijo, kakšna je realna, kakšno si lahko privoščijo podjetja, kakšna naj bi bila razmerja med minimalno in visoko plačo … Odgovorov seveda ni. Jasno je le, da je zahteva po zvišanju minimalne plače resna in da izgovarjanje na krizo ne pomaga prav dosti. Delavski upori dokazujejo, da so imeli prav tisti, ki so napovedovali stihijske lokalne proteste, ki se kaj hitro lahko končajo z nasiljem.

Sindikatom tako ne ostane dosti drugega kot da zelo ostro zahtevajo dvig minimalne plače. Kako bodo podjetja do tega cilja prišla, jih niti ne zanima preveč. Predlog o davčni razbremenitvi plač se jim zdi popolnoma sprejemljiv. Ob tem pa se kajpak ne vprašajo, kaj to pomeni za socialno državo, ki je v Sloveniji, kljub vsakodnevnim hudim besedam, vendarle še nekaj obstaja. V zdravstvu, v šolstvu, pri pokojninah … Skratka, delavci hočejo več denarja in ohranitev pravic in vse to iz blagajne, ki se je skrčila. Pravijo, da tako pač mora biti. In da ima Slovenija rezerve. Ob tem povedo samo to, da imajo direktorji visoke plače. Kar morda celo drži, čeprav ni ravno pravilo. A v nobenem primeru ne rešuje ničesar. Direktorjem lahko vzamejo vse, pa to ne bo prav veliko pomagalo dvigniti delavskih plač. Ker tam enostavno ni dovolj zaloge denarja.

Ampak to je itak problem, s katerim naj se ukvarjajo direktorji. Ja, ti isti, ki bi jim vzeli plačo. No, ne le plačo. Vzeli bi jim tako rekoč vse. Direktor Petrola, največje naftne družbe v državi, ne bi smel voziti avtomobila za 60.000 evrov. Škandal, le kako si je to lahko privoščil. Vsi se zgražajo. V javnem sektorju ni nič bolje. Zdravnik ali sodnik si nikakor ne moreta zaslužiti 3.000 evrov plače. Kar je preveč je preveč. Naj pokažeta malo skromnosti. Še huje je s politiki. Ekipa z ministrstva za javno upravo je šla na zabavo v neko ljubljansko gostilno. Na pljeskavice in baklave. Bilo jih je več kot štirideset in zapravili so 4.000 evrov. Mimogrede, morali so res precej globoko gledati v kozarce. In vsi se zgražajo. Nezaslišano. Še dobro, da ni bilo poziva, naj ministrica kar odstopi. Če se hočejo družiti, naj gredo v menzo ministrstva, ali naj si sami plačajo večerjo.

Ali so tako videti časi pred revolucijo? Aprila letos smo z začudenjem spremljali ugrabitev oziroma aretacijo direktorjev s strani delavcev v Franciji. Zdaj se je to zgodilo tu in nihče ni presenečen. Direktor se je na koncu preplašeno odpeljal v svojem prestižnem avtomobilu. Delavci so bili zadovoljni. Na koncu pa bo rezultat skoraj gotovo enak, kot bi bil v primeru, da se ne bi zgodilo nič. Tovarno bodo zaprli. Delavci pa bodo ob delo. In naslednjič direktorja ne bodo kar tako izpustili iz rok. Zahteve bodo bolj premišljene in bolj dolgoročno naravnane. Podobno kot v Franciji, kjer so oblasti očitno spoznale, kako resne so postale razmere. Delavci/ugrabitelji so dosegli dogovor. Organi pregona pa proti njim niso sprožili nobenih postopkov. Za nekaj časa so pač odvzeli prostost svojim direktorjem in si tako izboljšali pogajalske pozicije.

To še ni revolucija. Kje pa, še zdaleč ne. In vendar, če bi se podobni prizori kot v Preventu začeli množiti, ne le tam, kjer grozijo odpuščanja, ampak tudi tam, kjer s sedanjo minimalno plačo ni mogoče preživeti, bi situacija lahko postala nepredvidljiva. Je kaj takšnega sploh mogoče? Najverjetneje ne, vsaj dokler je tudi minimalna plača v višini 400 evrov mesečno, boljša kot nič. Ampak, ko se z njo ne da več preživeti, med nič in 400 ni več velike razlike. Vprašanje, ki si ga zastavlja politika je zato, vsaj tako je videti, kolikšen bi bil minimalni potrebni dvig minimalne plače, da se kaj takšnega ne bi zgodilo. Odgovor je morda nujen, je pa vprašanje v vsakem primeru napačno. Razen če se ne gremo več kapitalizma. Drugače plače pač določa trg. Če podjetju ne gre, ga ne bodo rešili ne delavski protesti, ne sindikati in ne vlada. Slednja mu lahko morda nekaj časa pomaga, to pa je tudi vse.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
35 x komentirano
  • lucko je rekel/-la:

    Zeleli ste, sedaj pa imate demokracijo in kapiralizem… Diktatura kapitala… In sedaj niti ne vemo kdo je kriv za stanje… Vlada se najmanj, najvec pa vrjetno kar centralne banke in financni sistem…

    • lucko je rekel/-la:

      http://www.vest.si/2009/02/03/denar-kot-dolg/

      Samo video zal ne dela vec…

    • obama je rekel/-la:

      Zeleli ste, sedaj pa imate demokracijo in kapiralizem… Diktatura kapitala… In sedaj niti ne vemo kdo je kriv za stanje… Vlada se najmanj, najvec pa vrjetno kar centralne banke in financni sistem…

      a pol tudi janševa vlada ni kriva?

    • Manitou je rekel/-la:

      Obama, janševa vlada zagotovo ni kriva, ker niti ni vedela, kaj se dogaja. Cel mandat so trdili, da inflacija ni problem ter da se recesija Slovenije ne bo dotaknila.

    • lucko je rekel/-la:

      Kriva cesa? Rasti na racun kreditov? Samo v drzavnih podjetjih…

    • lucko je rekel/-la:

      Pa morda v casu ko je se imela nadzor nad bankami(ko se nismo imeli evra in je kontrolirala vse Slovenska centralna banka), da ni tega preprecila…

    • konec je rekel/-la:

      sprenevedanec lucko, sase ved kdo je kradel…..kučanov krog F21 ampak o teh je prepovedano pisati oni so dobri rdeči kapitalisti….ha, ha, ha, ha,

    • Bor je rekel/-la:

      Prej v Kongu, sedaj v Sloveniji :)

      http://www.youtube.com/watch?v=tuc4SJ7FZY4&eurl

    • frederik burja je rekel/-la:

      Kaj pa govoriš? Kakšna diktatura kapitala? To je še v edno ena in ista večdesetletna diktatura partijskih mogočnjakov, sedaj pa njihovih naslednikov. Povej nam, ali res misliš da slovenska pomlad regira Viator Vektor? Ali je t. i. lastnik s svojo vilo ob našem morju in bajno barko iz vrst demokratičnih sil? Fantjke, če nas mislite res še naprej farbati se boste morali potruditi, pa še kako….!!

    • Bor je rekel/-la:

      http://www.dnevnik.si/debate/komentarji/1042322625

      Pahor je s svojim vtikanjem razvrednotil demokratični postopek sprejemanja zakona, ponižal civilno družbo in strokovna združenja in (že drugič!) oslabil pozicijo ministra za zdravje. Vse to za dragi “da” vodstva zdravniških organizacij, ki so politično bližje SDS kot SD. Toda dvig rok poslancev SDS si bo sprejemanje zakona v parlamentu zagotovil le, če bo prelomil koalicijsko pogodbo, ki zahteva v zdravstvu jasno ločitev javnega od zasebnega. Pahorju se mešetarjenje lahko zelo maščuje. V Zares so že napovedali, da ne bodo podprli zakona, če bo vlada zbornici popustila pri obveznem članstvu in javnih pooblastilih. Če pa zbornici ne bo popustila, je bila Pahorjeva mediacija zaman, saj zdravniške organizacije zakona ne bodo podprle. Takrat bomo na začetku že tretjič.

    • lucko je rekel/-la:

      @frederik burja: Samo ne pozabi, da je med njimi tudi JJ… Celo pohod v Jajce je organiziral… Tako da ce gledamo s tega stalisca je vsakdo to, tudi jaz in ti. V koncni fazi si se vrjetno rodil v Jugoslaviji in bil pijonircek…

    • lucko je rekel/-la:

      @konec:
      F21 mislim, da ni v vseh letih toliko pokradel, kot so JJevi postavlenci v 4.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Minimalni dvig!

    Sem že mislil, da Lapsusovega penisa!

  • Manitou je rekel/-la:

    “Predlog o davčni razbremenitvi plač se jim zdi popolnoma sprejemljiv. Ob tem pa se kajpak ne vprašajo, kaj to pomeni za socialno državo …”

    Sever, spet klobasaš. A socialna država pa je, da hodiš na šiht, kjer najmanj 8 ur garaš kot osel, pa živiš pod pragom revščine?

  • konec je rekel/-la:

    sprenevedanec lucko, saj se ved kdo je kradel…..kučanov krog F21 ampak o teh je prepovedano pisati oni so dobri rdeči kapitalistični socialisti….ha, ha, ha, ha,

  • Neja je rekel/-la:

    Tisti pri koritu ščitijo svoje plače in lastnino. Odpovedali bi se samo kakšni drobtinici za pesek v oči, brez sramu in občutka za ljudi, verujoč v svojo moč in nedotakljivost. Delavci naj se vsak dan znova trudijo za preživetje? So what? Nismo vsi enaki, nismo vsi na istem vozu? So ustava, pravila, pravica, demokracija….samo besede, ki se jim realnost posmehuje? Zdi se že tako. Slovenski narod je res do konca potrpežljiv, a nekje je meja.

  • Šefket Ramadani je rekel/-la:

    Hm Jani, nekako ne sledis kronologiji dogodkov:

    1. Najprej direktorji dobijo “evropske” place, saj bi sicer ti “vrhunski strokovnjaki” zbezali v tujino (za tujino se seveda smatra zahodna evropa)
    2. Nato gre podjetju slabo in delavci, ki delajo za 430 EUR mesecno zacnejo protestirati.

    Vprasanje torej ni, zakaj imajo direktorji toliko visje place od delavcev, ampak zakaj imajo v podjetjih, ki jim gre slabo, delavci slabe place, direktorji pa dobre oz odlicne (v primerjavi s povprecjem, z EU, zahodno evropo).

    Direktorji so (enako kot delavci) placani zato da DELAJO. in ce ne zna menedzirati podjetja tako, da bo uspesno in poslovalo z dobickom, obenem pa izplacevalo dostojne place, si pac ne zasluzi tiste place. ravno tako kot si jo ne delavec ki ima normo 100 izdelkov dnevno, naredi jih pa 25.

    razlika je v tem, da slabega delavca takoj brcnejo, slabega direktorja pa kvecjemu nagradijo z odpravnino 24 mesecev ze tako previsoke place.

    • Neja je rekel/-la:

      Točno to mislim. Tisti z močjo vlečejo, zahtevajo denar /od direktorjev, nadzornikov, politikov, svetovalcev, zdravnikov naprej…./ ne glede na to, da niso nič pametnega naredili, morda le škodo. In vsi se tresejo zaradi pogodb in izplačila. “Ne” pa lahko rečejo samo ubogim delavcem.

  • NoMercy je rekel/-la:

    raja naj se zgleduje po Afriki, (revni) Aziji … tam je 400@ letni prihodek delavca.
    A SDS nima nobene blagajne, da bi svojim plačevala položnce :P

  • Bor je rekel/-la:

    V Sloveniji je tako danes le še 2189 kvadratnih metrov kmetijskih zemljišč v uporabi na prebivalca, obdelovalnih površin pa samo še 884 kvadratnih metrov na prebivalca. Po nekaterih strokovnih ocenah je sicer za zagotovitev potrebnih količin hrane za enega prebivalca potrebno približno 2500 do 3000 kvadratnih metrov obdelovalnih kmetijskih zemljišč.
    http://www.siol.net/gospodarstvo/2009/12/pri_predsedniku_tuerku_pogovor_o_nujnosti_zascite_kmetijske_zemlje.aspx

  • Aljo je rekel/-la:

    Revolucija bo, samo ne bo se začela v Butalah…kakšna pa bo, bomo pa doživeli. Upajte, da ne bomo končali v votlinah, tudi to je možno. Čaka nas pestro leto 2010 in še bolj pestro obdobje tja vse do 2020. glavno da je Zavec svetovni prvak.

  • potemkin je rekel/-la:

    PO Vestovem spletuzasmrajuje,ponneumlja ubogo ponižano Vestovo rajotipičen osebek iz zlatega obdobja zlato pravljičnega balkanskega kmunizmaOSEBEK,ki se predstavlja ko nekakšen BOR.Sprašujem dobro namerne in resnicoljubne pri pomoči ugotavljanja njegove pristne indentitete?Menda gre za visokega partijskega ,pardon uradnika iz ministrstva za kulturo ali pa iz Golobičevega razsulega ministrstva?Odgovori naj bodo dobronamerni!

  • Aleksander Makedonski je rekel/-la:

    ko bodo zvedeli Makedonci da je Pahor danes dal podporo Grčiji glede zaviranja sprejema Makedonije zaradi imena v Eu bodo Madonci tak še tiste posle, ki jih imamo tam skencali in bodo plače delavcev pri nas še manjše !

  • Shlomo je rekel/-la:

    Mi smo veliki prjatli Grčije in bomo skupaj z njimi kmalu tam kjer ni muh !
    Končali v bankrotu ? so what !