23. december, 2009 | Vest

O vladnem klovnu, Rado Pezdir

Izhod iz krize bo precej počasen, ne glede na to kakšno izhodno strategijo pišejo Pahorjevi ministri.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ob nedavni predstavitvi makroekonomskih podatkov nam je bil predsednik vlade zaupal, da je slovensko gospodarstvo izšlo iz najhujšega gospodarskega krča. Upoštevajoč dejstvo, da nekateri njegovi ministri že pišejo izhodno strategijo iz krize se lahko vprašamo dvoje. Najprej, kakšen faktor sploh je mnenje predsednika vlade in njegovih strategov? Zakaj bi kdo resno upošteval Pahorja, ko trdi, da smo izšli iz krize? Je Pahor morda ekonomist? Se spozna na karkoli vezanega na ekonomijo? Še več, v čemu je poanta teh njegovih strategij? Če si Pahor in z njim vlada domišljajo, da s svojimi strategijami delajo karkoli drugega, kot politično reklamo, so kompletno nori. Nenazadnje, najprej smo imeli vhodno krizno strategijo, zdaj čakamo na izhodno strategijo, kaj se je dogajalo vmes? Sprejeli smo kopico čudaških ukrepov in izpraznili proračun, vse drugo pa je ostalo nespremenjeno. In drugič, Pahor ali je bedasto naiven ali pa laže. Namreč, rast agregatne potrošnje na račun državne potrošnje, raven izkoriščenost kapacitet, ki je na ravni leta 2001, ogromen padec investicij in kreditni krč, skupaj z davčno preobremenjenosto in naravnost katastrofičnimi napovedi o gibanju proračunskega primanjkljaja in dolga države niso kazalci, ki bi kogarkoli lahko navdajali z optimizmom. Da pri tem ne govorimo o prikriti brezposelnosti, ki jo danes omogočajo najrazličnejše sheme subvencioniranja in bo prišla na dan ravno tako, kot so se subvencionirana delovna mesta v Muri spremenila v mesta na lokalnem zavodu za zaposlovanje. Realnost je torej, da bo izhod iz krize precej počasen, ne glede na to kakšno izhodno strategijo pišejo Pahorjevi ministri in kaj trdi Pahor sam. Poanta komentarja? Če vas doslej ni streznilo, da država praktično ne more in ne zna ničesar, ter da politiki ne počnejo drugega, kot da se reciklirajo v volilnemu procesu, potem vas bo to v naslednjih letih drago stalo. Če ne verjamete vprašajte delavce iz Mure, Gorenja, Preventa itd.

Rado Pezdir, ekonomist

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
51 x komentirano
  • Aljuš je rekel/-la:

    Kakšen faktor sploh je mnenje Rada Pezdirja? Je Pezdir mogoče politik? Vsaj politolog? Je že opravljal kakšno javno funkcijo? Sploh naredil kdaj kaj koristnega za širšo skupnost?

    Ali pa kot ostali ekonomisti zgolj razlaga, kako je do krize prišlo (ex post, se razume) in da bo ta večna? Ampak ne, da bi bilo z doktrino prostega trga kot naravne kategorije kaj narobe, seveda. Daleč od tega. Samo neumni ostali (ki nismo ekonomisti) smo vse zasrali. Japajade. Get a proper occupation. Better still, get a life.

    • luka je rekel/-la:

      Ekonomisti res ne ustvarjajo neke velike dodane vrednosti, to je res. Aljuš, politiki in politologi pa ne ustvarajajo nobene!

    • JB je rekel/-la:

      Dajte poglegad ip tega Aljuša, da ni to kot bi rekel Rado recikliran politikant (Petrinač, član SD, če ni že pri Dimovskem), ki so ga komunajzarji zaposlili na Univerzi v Ljubljani. BTW: na sedežu univerze v LJ je danes zaposlenih več kot 100 ljudi.

    • Aljuš je rekel/-la:

      JB, pišem se Pertinač. Kako se pišeš ti? Aja, pa Rado ni še nič rekel o meni. Glede na to, da se ponavadi oglaša takrat, ko ne ve, o čem ali kom govori, sem na to še posebej ponosen.

      Lepe praznike ti želim.

    • JB je rekel/-la:

      bizjak

    • JB je rekel/-la:

      lepe praznike tudi tebi in vsem ostalim na forumu

    • KAKTUS je rekel/-la:

      VEST, KI TO NI ! DA je minister Križanič za tel . pogovore zapravil le okoli 30 evrčkov, je sicer racionalno, ne pa tudi nujno koristno ! Koga pa sploh lahko on pokliče? DR. BAJUK, JE KOT FINANČNI MINISTER LAHKO VSAK ČAS POKLICAL SVOJE FINANČNE PRIJATELJE , NASLEDNIKE ALI BIVŠE PREDSTOJNIKE V NEW JORK PO PODATKE IN NASVETE ! ZATO JE BIL TUDI USPEŠEN, NAGRAJEN V EVROPI, POSEBNO ZA ZELO USPEŠNO ZAMENJAVO DENARJA PRI NAS, KOT VELIK ZAHTEVEN PROJEKT !
      kRIŽANIČ DELUJE KOT NEUBOGLJENO ČLOVEČE, NA TAKO ODGOVORNEM MESTU !

  • Ljubijezus je rekel/-la:

    1. Strinjam se, da Pahor&co lažejo narodu o dejanskem stanju v gospodarstvu in nasploh v državi.
    2. Se politiki pretvarjajo, da lahko kaj naredijo. Za nas lahko največ naredi Merklova in naši gospodarstveniki. Naši Elitiki pa predvsem sami sebi opravičujejo obstoj z nekimi non-stop akcijskimi načrti, velereformami, vstopnimi in izstopnimi strategijami.

    Vse kar bi morali naredit in edino kar lahko pa nočejo je, da zmanjšajo javno ( svojo) porabo in vse usmerijo v gospodarstvo. Pocenijo in stanšajo državo v nekakšno Ryanair državno administracijo.

    Samo pred domačim pragom ne pometajo, na naših hrbtih, z našimi žulji in z našim denarjem pa ja.

  • Fructal je rekel/-la:

    Rado Pezdir = Ekonomist
    Ekonomist = človek, ki ti bo jutri razložil zakaj se tisto, kar je včeraj napovedal, danes ni uresničilo!

  • angie je rekel/-la:

    Glavni pezdirski argument proti Pahorju = da Pahor ni ekonomist! Uaou!!!! Kot da nesrečni Borut sam samcat doma za mizo dela ekonomske analize…

    OK. Drnovšek in Rop sta bila res ekonomista, ampak:
    je bil ekonomist Janša?
    sta to mogoče Mercklova, Sarcozy…

    daj no, pezdir, zbud se in pejt zobe umit

  • luka je rekel/-la:

    Povečali bodo zunanji dolg, denar spičkali za trapaste projekte (ki jih bodo izvajali-gradili njihovi kolegi) in prenakazali keš na njim bližnje račune. Narod bo pa v pufu. Zakaj se čedalje bolj krči cel spekter socialnih pravic (od zdravstva do šolstva), ko pa živimo v drugi Švici? Ker smo čedalje bolj zapufani in plačujemo čedalje večje obroke za kredite.
    Pufi se porabljajo za investije, kjer je stopnja donosnosti večja od obrestne mere, no razen v glupih banana republikah.
    Politiki so ena gnila bitja, ki jih za javni interes briga ravno toliko kot za lanski sneg, njih zanimajo le lastne koristi in koristi svojih političnih kolegov.

  • Fructal je rekel/-la:

    Vprašanje: Kako državo voditi brez politike oz. politikov? To so namreč ljudje, ki jih VI in MI izbiramo na volitvah.. Pa da vas slišim..

  • Bor je rekel/-la:

    O neoliberalnem klovnu: Miheljak :)
    Na najbolj “neposreden” način prodaja sicer splošno razširjeno neoliberalno tezo o tako rekoč delavskih in sindikalnih krvosesih, ki so v breme ubogih delodajalcev. In še marsikaj drugega, kar se dobro poda v format Piramide, Žarišča, Kmetije, ne pa na konferenco, na katero sem bil povabljen.
    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042325377

  • rp je rekel/-la:

    Zaradi Radota je še edino vredno priti na Vest. Dajte mu vsakodnevno “kolumno” ali pa vsaj dva do trikrat na teden, pls.

  • lucko je rekel/-la:

    Ja sej je dejstvo, da bo krize konec, ko se zato odlocijo bankirji in je res brez zveze poslusati kaj nam nalagajo ekonomisti, ki sistem poznajo nocejo pa videti kako se ga zlorablja… Celo ljudi, ki na zlobrabe opozarjajo zasmehujejo. Da ne govrimomo, da se na vse spoznajo… Se spomnimo 8.12….

  • Bralka je rekel/-la:

    Joj, Rado, bog te nima rad, duša nesrečna….

    Najprej tole:”Najprej, kakšen faktor sploh je mnenje predsednika vlade in njegovih strategov?”

    Rado, FYI predsednik vlade, pa katerakoli oseba to trenutno je, je vodja izvršne oblasti te države. In kot vodjo izvršne oblasti upoštevamo te ugotovitve, ker jih pač izrečejo. In zato je pač vsakičen predsednik vlade, bom uporabila tvoj lingo (dasiravno gostilniški lingo je neprimerne za medij), je faktor že zato, ker je predsednik. To, kaj ta predsednik reče, je seveda podvrženo vsakični kritiki, sodbi, sprejemanju, manjšemu sprejemanju, ampak v vsakem primeru je treba mnenje vlade vzeti na znanje in iz tega kaj potegniti.

    Nadaljujem: ” Zakaj bi kdo resno upošteval Pahorja, ko trdi, da smo izšli iz krize? ” Rado, kot sem že omenila, ne upoštevaš tega, kar je rekel občan Borut Pahor, ampak dejstvo, da je Borut Pahor predsednik vlade in da vsakičen predsednik vlade pove uradno mnenje tega, do česar so se pač dokopale strokovne službe izvršne oblasti. To dejstvo velja za vsakičnega predsednika vlade in je veljalo za Lojzeta Peterleta, Janeza Drnovška, Andreja Bajuka, Janeza Drnovška, Toneta Ropa, Janeza Janšo in zdaj velja za Boruta Pahorja. Evo, sem ti lepo navedla vse predsednike vlad v naši državi in to v časovni vrsti.

    In še nadaljujem: “Je Pahor morda ekonomist? Se spozna na karkoli vezanega na ekonomijo?” Tole je sicer pod mojim običajnim nivojem, ker ad hominem mi je pošastno neprijetno,, ampak da ne bo nobenih nesporazumov….ni nujno, da je predsednik vlade ekonomist. Je dobro, če je, ni pa to nujno. Ker ekonomisti smo tudi različni. Konec koncev, Rado, ti pa SI ekonomist in kje, za božjo voljo se pa to ravno vidi? Kje so kakšni relevantni članki v strokovni literaturi? Kje je kakšna spektakularna kariera v gospodarstvu? Kje se kdo puli zate in ti nudi službo? Ker pisanje kolumen v gospodarskem rumenem tisku, gostovanje v rumenih talkshowih komercialk, to pa RES ni kakšno silno spričevalo za ekonomista. Sicer ne vem, koliko si star, ampak v prvi mladosti pa nisi več in vsekakor prestar za poniglavo obnašanje zoprnega mulca, ki razen tega, da je proti, ne pokaže nič. Tistih zdravorazumskih ozkoglednih puhlic pa iz dobrote ne štejem. Ker so manj kot nič in bi bil potem rezultat še nižji, kot je nula.

    • angie je rekel/-la:

      Bralka,
      imaš popolnoma prav - Radotu se prav nič ne vidi, da je ekonomist.
      Deluje kot vaški zahojenec in družbeni zavistnež.

    • misko je rekel/-la:

      Že nekaj mesecev nisem bil na portalu Vesti. Prvo kar sem danes pogledal je bil Pezdirjev komentar. Pa ne zato, ker bi pričakoval razsvetljenje. Zgolj zato, ker mi je iz časov, ko sem bil redni gost tega portala ostal v spominu kot “neusmiljeni” kritik vsega in vsakogar, ki je v Sloveniji s prstom mignil v ekonomski sferi.

      Saj ni čudno, da se ga resni ekonomisti izogibajo v velikem loku.

      Dečko, pojdi sanirat kakšno Muro ali Prevent, počakaj, da dobiš vabilo za svetovalca Angeli Merkel, ali pa vsaj ponudbo za zaposlitev pri kakšni mednarodni svetovalni hiši… potem pa veselo kokodakaj dalje o ekonomiji.

      Revše vase zagledano!

    • WHMH je rekel/-la:

      Pahor in njegovi kvazi strokovnjaki so s svojim delom oz nedelom dokazali, da so popolni analfabeti … Vse ostalo je samo natolcevanje … Dobili smo šta smo tražili …

    • MEFISTO je rekel/-la:

      MISKO, naštej nam tvoje resne ekonomiste!

    • jezusforever je rekel/-la:

      Govedna, govedarska goveda …

      Dečku se ne vidi, da je ekonomist, tudi diši ne po ekonomistih, še najmanj pa govori kot ekonomist.

      Drage Slovenke, dragi Slovenci, draga Bralka, in še mnogi namakalci . Rado je Rado, ki vam rado pove tisto med vrsticami, kar se vidi z nujno potrebno bogato intelektualno podlago. To, da kakšno besedo sploh ima predsednik Vlade, je seveda na mestu vprašanje, če imamo ob tem v mislih t.i. in mnogo, premnogo uporabljeni “politični govor” , ki skrbi, da ovčke ne začnejo kamenjati tiste stavbe nasproti Maximarketa. Privatizacija in denacionalizacija je dala jasno vedeti, kdo, kje in kaj smo pravzaprav Slovenci. Nekdaj naše so, seveda, naši: rdeče - beli znali zelo spretno razdeliti le nekaterim. In tukaj se je pravzaprav potegnilo črto, evo nas sedaj smo v demokraciji, sedaj začenjamo z enakopravnostjo in enakimi izhodišči za ustvarjanje lastne zgodbe o uspehu.

      Zakaj pa Rada ni v politiki, gospodarstvu, zakaj ne rešuje Mure, kakor je podpisana Bralka rada izrazila željo po Radu odrešeniku. Ali Rada v politiki nema, Rado se rado kaže, ali tega mu zameriti ne smemo, če ob tem razsvetljuje vaša naivna prepričanja, da so strokovnjaki res strokovnjaki, in da politika na njihove dnevne zaključke ne vpliva, in da so strokovnjaki defacto apolitični ter samostojni pri svojih zaključkih. Kot bi rekla bralka, najverjetneje pri oblakih leteča pravnica, tako da se tukaj opravičujem za pravkar izrečeni adhominem, je Pahorjevo izjavo potrebno vzeti smrtno resno. In kaj o vsem tem pravi moja malenkost, Pahor ne-ekonomist gor ali dol. Naloga premiera je seveda biti tisti moralni razsodnik, ki plava med narodom in neubežnim pohlepom kapitala, ki išče zdravo linijo razumskega razdeljevanja možnosti za ustvarjanje kakovostnega življenskega ritma. Če pa je človek iz kapitala in dela za kapital in je do tam kjer je sedaj, pravzaprav prišel s pomočjo kapitala, je pač izredno težko delati in razmišljati z glavo tiste oddaljene ovčke, naroda oziroma tistega davkoplačevalca, s 433 evri neto dohodka, ki prek LCD-jčka spremlja realni movie live on 7. pm. Vse skupaj pa postane mnogo mnogo težje in nadrealistično, če politkom današnjim skozi nos spolzi marsikateri ter prenekateri gram veselja. Ali tole nam pač v nos ne sme iti, ni pametno, pa še mnogo mnogo predrag šport bi tole znal biti.

      Aja, by the WaY, čakam na razplet Istra družbe, ki je Slovenskemu gospodarstvu napravil milijardni dolg. Mislim, da temu gospodarstvu ne pomagata niti obe ekonomski fakulteti, združenje manager, kaj šele naš dragi in tako krvavo ogldani Rado Pezdir.

  • ProPolis je rekel/-la:

    No, tako pavšalno pisanje pa res ni vredno nekega hišnega komentatorja … Bo pa treba že kaj bolj argumentiranega napisati, četudi bo marsikaj od napisanega sploh težko argumentirati.

  • tom je rekel/-la:

    Bejžmo, spet gre Pezdir na VEST.
    Roke umit.

  • Pater je rekel/-la:

    Pezdir…nehaj ga srat !

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kaj boste vi, ki ste s tako srdtostjo planili po Pezdirju, dejali, ko se bo še pred koncem novega leta pokazalo, da je imel v celoti prav.

    Ni namreč treba biti posebej pameten, da ugotoviš, da nas vlada vodi v stečaj!

  • KAKTUS je rekel/-la:

    MEFISTO, imamo pa resnega, racionalnega, šparavnega. ministra KRIŽANIČA ! Ko sem slišal, daje om. minister najmanj zapravil za telefon (cca30 evrčkov), sem se vprašal ali ima ta človek sploh koga za poklicati ? DR. BAJUK, JE LAHKO VPRAŠAL, POKLICAL, SVOJE NASLEDNIKE V PARIS ALI CELO SVOJE BIVŠE ŠEFE V NEW JORK, PO KAKŠEN NASVET ! LAHKO SE JE POGOVARJAL V ANGLEŠČINI, ŠPANŠČINI, FRANCOŠČINI itd… TO ZGUBLJENO ČLOVEČE KRIŽANIČ, PA KVEČJEMU V ZAGREB, KJER JE DOKTORIRAL, BELGRAD ILI PA K SVOJEMU UDBOVSKEMU SVETOVALCU, POLEG NJEGOVE PISARNE !

    • MEFISTO je rekel/-la:

      KAKTUS; ti si za časom!

      A še nisi slišal za levičarsko paradigmo, da je treba več staviti na domačo pamet!

      Pri tem so pa precenili lastno pamet in zanemarili celo najbolj preprosto kmečko logiko!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    MISKO nam noče zaupati, kdo so pri nas “resni ekonomisti”, ki imajo celo kaj besede!

    Najbrž je imel v mislih Gasparija, Križaniča, Lahovnika in Mencingerja, pa si je še pravočasno premislil!

  • IQ222 je rekel/-la:

    Vsi povrsti ste za otroski vrtec.Pojma nimate.No malo ga imate,vendar vam to nič ne koristi,ker ne znate uporabljati enostavno kmečko logiko.Spomin nimate pod kontrolo.Ste strahopetni loleki.
    Dejstvo št .1 : vse mora bazirati,biti v skladu z naravo.Vsak kmet ve, da lahko žanje le 1x letno. Če to delaš večkrat,potem nujno pride do krize.Prevelika proizvodnja hrane( beri izkoriščanje narave ), se slej ko prej pokaže za napako,ki pa jo nažalost plačajo v največji meri najnižji na lestvici.Ko bo teh zmanjkalo,potlej bo pa kaos.

  • Fructal je rekel/-la:

    No, vsi zagovorniki Pezdirja… (pa ne, da se js proti njemu)… 1 konkreten Pezdirjev dosežek (merljiv po možnosti, ne akademski) v realnem svetu prosim?

  • konec je rekel/-la:

    če rdečuhi tako cvilijo pomeni, da je rado udaril po ta PRAVIH SVINJAH…..ha, ha, ha, ha,

  • ZGAGEC je rekel/-la:

    IQ 222 @, TISTI NAJNIŽJI PO TVOJE, S KMEČKO LOGIKO IN PAMETJO, IMAJO NAJVEČ MOŽNOSTI ZA PREŽIVETJE , KRIZO ! BOLJ ME SKRBI ZA VAS BLOKFUKSE, KI NE VESTE KAKO SE SADI , DOJI, MLATI IN ŽANJE ! Še svoje smeti teško odnašate v smetnjake in tepihe stresate na glave drugih, znaš bre, to so blokfuksi !

  • MEFISTO je rekel/-la:

    MISKO, ponovno te pozivam, da nam razkriješ tvoj tajni seznam “resnih”ekonomistov, da bomo vedeli s kakšnim poznavalcem naše ekonomske znanosti imamo opravka!

  • nemesis je rekel/-la:

    Celo vlado dam za eno Merklovo.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Premalo ponujaš!

      Če dodaš še celotno SD, ZARES, LDS in DESUS, ljubljansko ekonomsko fakulteto, FDV, FORUM 21, paše kaj, pa bi bilo še vedno neskončno premalo!

    • Q_ je rekel/-la:

      …recept vreden Pol Pota.

  • zahojenec je rekel/-la:

    OB TEJ OBLASTI BOMO ŠE KRI SCALI ! ŠTUDENTOM IN ŠOLARJEM ŽE JEMLJEJO OBROKE, UPOKOJENCEM, BODO PA PREKO ZOBOZDRAVSTVA POBRALI PROTEZE , DA SE BODO Z NEPREŽVEČENO HRANO DAVILI IN PO- KREPALI !
    KOMUNISTI SO KURBE, KO SE PRI KORITU NAŽREJO, SE ŠE PO NJEMU POVALJAJO IN OSTANEK PREVRŽEJO ! PA SAJ POZNATE “DOKUMENTAREC”, KI SE IMENUJE ” ŽIVALSKA FARMA ” !

  • konj je rekel/-la:

    Pezdir.. morda je razumljivo,da si diplomiral na ekonomski fakulteti… tam diplomira vsak bedak . Ni pa razumljivo, kako ti je uspelo ,da si zaključil osnovno šolo !

  • Betakaroten je rekel/-la:

    Zelo dober komentar, pač tako je, če vam je všeč ali ne. Seveda bodo stari samoupravni marksisti to zanikali, to je pač dialektika.

  • ITAK je rekel/-la:

    Konj, z razlogom si se predstavil konj, pa ti betakaroten si že porumenel od betakarotena.
    Ne vem, če si ti kaj dokončal, zagotovo pa ne ekonomije v ljubljani, zato iz zavisti šinfaš. če pa prebrskaš po netu, da so ravno ekonomisti EF zasedli drugo mesto v znanju ekonomije, prednjačili pred harvardsko univerzo v l. 2010, kaj boš komentiral, .., gotovo, da so tisti, ki štejejo točke v svetovnem merilu največji bedaki, ki ne znajo šteti, pa se čudiš, da so dokončali OŠ.

    Revček, zakompleksani, ki nikoli nisi nič uspel, vsaj poimenovati si se pa naučil prav. To je, da si konj “uiber.” Tebi betakaroten, pa tudi znanja makroek. tokov in statistike manjka, saj gre vse na račun betakarotena..

    Bedaki, raje se vpišite na faks, da bomo videli, kako boste ekonomijo naredili.
    Osebno, sem jo opustila v drugem letniku, zaradi preobsežne statistike, nato pa končala pravo, ki mi je šlo dosti bolj od rok, saj vsaj ni toliko suhoparnega in nerazumljivih mikro, makro, mezo vej kot tam. Statistika 1, 2, 3 na ekonomiji ni šla, na pravu z deset in to prvič!
    Ti je jasno, zdej tebi, ki nisi še videl faksa..ti indeks pokažem?