28. december, 2009 | Jani Sever

Koalicija voljnih

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Situacija je tragikomična. Afera Patria je pripeljala na oblast sedanjo vlado. Za zdaj pa je edini politik, proti kateremu je vložena obtožnica, prav minister te vlade Karel Erjavec. Posledice so pričakovane. Erjavca brani opozicija. Vladni kolegi so zmedeni. Pravijo, da je treba stvari premisliti in so očitno v precejšnji zadregi.

Erjavec seveda pravi, da je vse skupaj neumnost, da je šlo za najbolj pregleden vojaški posel v zgodovini Slovenije. Čudno bi bilo, če bi govoril karkoli drugega. Kljub temu, da je povsem jasno, da pri nakupu finskih oklepnikov obstaja vsaj dovolj utemeljenih sumov, da vse le ni bilo tako kot bi moralo biti. Finski kriminalisti zadevo res že zelo dolgo preiskujejo. Vendar je to, kot pravijo sami, posledica zapletenosti preiskave. Kar niti ne preseneča, saj gre za velik posel v katerem so sodelovali mnogi posredniki in državni organi. Mantra, kako si vsi želijo, da bi bila zadeva čim prej končana, je zato sicer na mestu, a kaže predvsem na neučakanost vseh, da bi čim prej izvedeli za rezultat.

Konec preiskave bo pomemben za vse vpletene. Tudi za Karla Erjavca, ki v sume o korupcijski zgodbi ni vpleten. Finci ga ne preiskujejo, pa tudi slovenska obtožnica, ki je sicer še nismo videli, menda govori o nekakšnem nevestnem ravnanju. Kar je, ker gre za ministra, res nekoliko nenavadno. Si lahko zamislimo, da bi proti ministrom tožilstva sprožala postopke zaradi nevestnih ravnanj?  Da bi to postalo praksa? No, bilo bi zanimivo in najbrž takšna praksa delovanju vlade ne bi mogla ravno škoditi. Ampak zgodilo se je prvič in zadeva je precej neprijetna za vso vlado. Še več, za ves politični razred. Ne glede na to s katere strani političnega spektra gledajo nanjo.

Vsi so torej v zadregi in Karel Erjavec poskuša iz tega potegniti kar največ. Kot spreten politik, morda eden najbolj spretnih pri nas, ničesar ni prepustil naključju. Desus je očiščen in poenoten in Karel je skupaj z vsemi svojimi strankarskimi silami zagrozil, da bo Desus enostavno izstopil in vlade, če bi ga predsednik vlade slučajno hotel zamenjati. Predsednik vlade se je nato zamislil še nekoliko bolj kot bi se sicer. In obmolknil. Karel z Desusom pač ni nekaj kar bi bilo mogoče jemati zlahka. Napoved razvoja dogodkov se tako zdi precej enostavna. Zgodilo se ne bo nič dramatičnega. Vlada bo preživela. Karel Erjavec pa bo nedolžen dokler mu ne bo dokazano drugače.

Ob vsem dogajanju, ki ga sproža afera Patria, je mogoče razpravljati o etiki. Mogoče je sumiti v neodvisnost sodstva. Mogoče je celo verjeti v zarote. A zdi se, da afera vedno bolj postaja tudi dragoceni lakmus specifičnih karakternih potez posameznih politikov. Ko je postalo vroče sta Janez Janša in Karel Erjavec posegla po sredstvih, ki pričajo o njuni izjemni samozavesti in obenem o njunem pomanjkanju občutka za dostojnost. Videti je, kot da lahko vsi postanejo talci njunih zasebni težav. Koalicija med njima se zdi pravzaprav naravna. Drug z drugim ne le nimata težav. Sta tudi najboljša zaveznika. Njune poteze pa se izvrstno dopolnjujejo.

Pozivanje na ulice in grožnje z izstopom iz vlade napovedujejo dinamično leto 2010. Čeprav je vprašanje, ali Janši in Erjavcu njuno ravnanje res lahko koristi. Javno mnenje izsiljevanjem običajno ni naklonjeno. Vendar to ne pomeni, da razvoj dogodkov ne more presenetiti. V zadnjem času se zdi, da je Erjavcu uspelo to, kar Janša že dolgo ima. Postal naj bi edini gospodar dogajanja v stranki, ki ji predseduje. Druži pa ju tudi Patria, ki je očitno močno vezivo. Desus seveda ni SDS in težko si je predstavljati, da popolna podreditev strankine volje Karlu Erjavcu ne bi povzročila hudih notranjih trenj. A po drugi strani enotnost poslanske skupine in predsednika stranke za resnost groženj povsem zadošča.

Situacija v kateri največja opozicijska stranka organizira demonstracije, pomembna vladna stranka pa izstopa iz koalicije, je za vlado lahko katastrofalna sama po sebi. Ob naraščajoči brezposelnosti, agitaciji proti domnevnemu žrtvovanju nacionalnega ozemlja sosednji državi in ne pretirano obetavnih gospodarskih napovedih, pa bi morala skrbeti še tako brezbrižne.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
40 x komentirano
  • konec je rekel/-la:

    Rdeči pisun pač ne more iz svoje kože……opozicija še obstaja, jebemti.
    Naj mu kdo pove, da so njegovi rdečuhi na OBLASTI , če je sploh še svoboden kaj napisati…….

  • dado je rekel/-la:

    Vladni trdoti se obeta odjuga,
    nam že predsednik z govornice s prstom žuga,
    upajmo le,
    da kazalec ta zvije se ne,
    in dvignjena pest na koncu zažuga nam še!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Na koncu bodo največji poraženci mediji in novinarji, med katerimi bo tudi Jani Sever, ki
    niso izbirali sredstev, da bi ustregli svojim političnim gospodarjem.

    Ker je koalicija med predvililnimi nastopi napovedovala, da bo pri najmanjšem utemeljenem sumu razveljavila pogodbo o dobavi osemkolesnikov, je jasno, da so bile govorice o podkupovanju le predvolilni mehurček koalicije, ki je počil takoj po volitvah.

    Vlada seveda ne razmišlja o prekinitvi pogodbe, temveč le o zmanjšani dobavi oklepnikov, ker je država tudi po krivdi koalicije zašla v izredno hudo gospodarsko in finančno krizo ter v totalno recesijo.

    Obtožni predlog zoper Erjavca in Gutmana je je le obliž na pekočo rano koalicije, za katerega je na neobičajen način poskrbelo tožilstvo, kar dokazuje, da velik del tožilce še vedno deluje v spregi z režimsko politiko!

    • anton je rekel/-la:

      Mefisto, nikar ne kolobarite z dostopnimi informacijami! Poskusite odgovarjati z argumenti, tudi Severju, saj prav vi zbujate občutek, da bi radi, ne glede na dejstva, radi ustregli… “svojim političnim gospodarjem…”!
      Kar zadeva koalicijo, imate prav, razen o podkupovanju. Jasno je, podkupovanje je bilo! In vladna koalicija se vede neodgovorno!
      Zakaj bi bil “obtožni predlog zoper Erjavca in Gutmana… le obliž na pekočo rano koalicije…”?, najbrž veste le vi!? Erjavec je del koalicje, Gutman pa tudi ni ravno “hitlerjugend” opozicije, ali celo jjeja?
      Aja, za to je poskrbelo, na neobičajen način, tožilstvo, kjer velik del tožilcev še vedno deluje v spregi z režimsko politiko. Sedanjega “režima”, ali tistega pred dobrim letom (Barbara, d.o.o.?).
      Če velik del tožilcev v Sloveniji funkcionira z želatinasto hrbtenico, zamenjajmo jih! Če pa šefica tožilstva “ljubi” nekega alfa samca in deluje zgolj v njegovo korist, zamenjajmo njo! To bi bilo… nekako… demokratično, mar ne?

  • butalec je rekel/-la:

    Najboljše bi bilo, da politiki prenehajo afero Patrie , obravnavati politično in počakajo na njen pravni razplet na Finskem , ki bo moral tudi pri nas pustiti pravne posledice, saj po pravni poti brez vmešavanja politike pri nas zapleta ne znamo rešiti. , Takrat šele naj pridejo do izraza ,raziskovalni novinarji , da obvestijo ljudi o pravi resnici, ki mora temeljiti na dokazih , ne pa da že sedaj tekmujejo za naklado ,časopisa na podlagi polresnic,neresnic in politikantskih podtikanjih poskušajo tekmovati kdo je boljši in s tem prej ovirajo kot pa pripomorejo k rešitvi primera. Če Fincem nočemo pomagati, bi bilo korektno da jim ne bi nagajali pri njihovi preiskavi, ki bo po mojem mnenju prinesla pravo resnico o Patrii. TAKRAT BI BILO PRAV, DA TUDI PRI NAS OBSODIMO VSE AKTERJE, KI JIM BOMO LAHKO DOKAZALI KRIVDO. Bojim pa se, da teh ne bo veliko, kajti finci in avstrijci bodo svoje preganjali, mi pa naše ščitimo tudi s pomočjo politikantskih novinarjev, politikov in medijev. Pustimo vsaj da nam primer rešijo Finci, kajti sami ga nočemo, niti ga nismo sposobni.

    • android je rekel/-la:

      no, tu je bila vest.si NAJBOLJŠA!

      že 1. septembra 2008 (!) je med drugim prva in edina objavila tole:

      “Finska policija želi zaslišati Janšo

      Kot smo izvedeli od dveh virov v Sloveniji, želijo finski kriminalisti zaradi vpletenosti v afero zaslišati predsednika vlade in Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janšo. Da to drži, je potrdil tudi finski vir.”

      Dobro leto kasneje, 15. oktobra 2009, je bil Janez Janša zaslišan kot osumljenec storitve kaznivega dejanja!

    • anton je rekel/-la:

      Butalec, ja bilo bi dobro! Ampak, bojim se, da tudi če bodo Finci prinesli dokazane dokaze, na pladnju, če bodo svoje krivce obtožili in obsodili,… bo, za nas to blažev žegen!
      Smo že kako veliko afero, kljub gori dokazov, vsaj približno razčistili. Seveda ne, vedno so vpleteni isti fantje, če eden spregovori, bi se domine podrle. Finski dokazi gor ali dol, naše barabe bi še zmeraj moralo obsoditi slovensko sodišče! Še prej obtožiti slovensko tožilstvo! Pa smo tam!

  • Best on Tube je rekel/-la:

    Tudi če Kahlu dokažejo krivdo, desus ne bo izstopil iz koalicije. Z janšekom bosta na mrzlem pisala knjigo Mein Kampf.

  • ProPolis je rekel/-la:

    Čas, v katerem Janša skuša organizirati “samonikli” dvig naroda nad “svojim” vodstvom, je zanimiv, saj gre najbrž za zadnji vlak, ki ga mora ujeti, če želi prepričati kako večjo množico v nesposobnost svojih nasprotnikov. Domnevati pač gre, da bodo šle reči po koncu ekonomske krize, ki se ima zgoditi v 2010, le še na boljše. In v onem času bo za take prevratniške cilje precej težje.

  • lucko je rekel/-la:

    Jaz bi pa postavil vprasanje ali je desus res potreben? Dva poslanca bi z veseljem sedaj zasrala DeSUS, se raje pa Karla. Dvomim, da se zadeve nebi dalo urediti brez DeSUSa… Trojcek + 2 DeSUS odpadnika = 47 glasov, vec kot dovolj, ce dodamo pa se mansinca… Karlu je odklenkalo ce mene vprasas… In moram reci hvala bogu…

    • Patrice je rekel/-la:

      Ne vem če je čisto tako. Se sicer strinjam, da je zaradi tega Korlova moč manjša. Ampak, tudi poslanca imata svojo računico in ta je, da jima je kljub vsemu Korl do ene mere še potrebn, ker ob takem razpletu jima drugega kot selitev v SD ne preostane, tam pa ne bi bila dovolj vidna.
      Najbolj žalostno od vsega skupaj pa je, da so v politiki bolj pomembne take igrice, kot pa tisto, kar bi politika morala delati (postaviti framework družbe). In pa seveda ceneno trženje in manipulacija ljudi, ki iz demokracije dela resničnosti show tipa BigBrother in Kmetija.

  • Barbiefob je rekel/-la:

    Prej ko ta vlada razpade, bolje bo.

  • lili je rekel/-la:

    S kakšno ihto komentirajo koalicijski veljaki in njim podrejeni novinarji Janšev poziv na ulice,češ,da gre najmanj za državni udar in prevzem oblasti z orožjem!Zalar/.Iz teh izjav se vidi,da ne vedo,kaj je demokracija.V vsaki dmokratični državi in po ustavi tudi naši so mirna zborovanja dovoljena.Tudi,če jih skliče opozicija.V Italiji in še kje drugje so zelo pogoste demonstracije prav s strani opozicijskih strank.Pa nihče ne govori,da le-te vodijo v ledeno dobo demokracije.Izgleda,da sedanja oblast zborovanja odobrava le v primeru,ko bi šlo za hvaljenje uspehov te vlade.Če ima kdo v tej državi drugačno mnenje pa je že sovražen element,ki ga je treba že v startu zaustaviti in mu pripisati zle namene.Naša opozicija nima prav nobene možnosti,da bi prodrla s svojimi predlogi v parlamentu,kjer naj bi bilo najbolj primerno.Vsi prerdlogi opozicije,nekateri tudi zelo dobri,so arogantno in sovražno zavrnjeni.Saj vendar ni mogoče trditi,da so samo v koaliciji najbolj pametni in edini,ki lahko popeljejo to državo iz krize.Rezultati te vlade so po enem letu že vidni in stanje je katastrofalno.Če opozicija ne more ničesar doseči in je na vseh ravneh grobo izkjučena in če se razmere v državi slabšajo ji ne ostane drugega,kot,da na te probleme opozori tudi na javnih prostorih.Le v čem je to narobe.

    • obama je rekel/-la:

      proti najboljši in edino možni vladajoči opciji seveda demonstracije niso možne..ne rečem v času Janševe tiranije,ko smo imeli strahotno revščino,tisto je bilo skoraj nujno,drgač ne bi dočakali te nirvane ,ki je sedaj okoli nas…

    • rok je rekel/-la:

      narobe je samo to, da je v opoziciji Janša, saj veš, prince teme…
      dejansko je vseeno, če kaj reče, ali pa če je tiho, novinarji ga vedno nasadijo na sveže ošilje kol

    • Patrice je rekel/-la:

      @lili: Citat: Vsi prerdlogi opozicije,nekateri tudi zelo dobri,so arogantno in sovražno zavrnjeni.

      Imaš na žalost še kako prav. A tudi dobri predlogi vlade so minirani s strani te iste opozicije. Način dela je pač političen in vsak prav bedno išče svoje točke. In prejšnja vlada in vse prejšnje delajo natanko isto. Ampak to ni samo problem te vlade, tudi ljudstvo se ne obnaša kaj dosti drugače (so izjeme, da ne bo pomote).

      Pred kratkim sem bil na konferenci na Švedskem. Moram reči, da sem bil zelo navdušen nad popolnoma drugačno klimo, kot sem je vajen tukaj. Predvsem je več vertikalne komunikacije, predlogi podrejenih so dobrodošli, vodstvo veliko več komunicira s podrejenimi in upošteva njihove pripombe. Veliko več je tudi skupinskega duha, ki pa nekako precej bolj dopušča individualnost.

      Pri nas pa se zdi, da vsak, ki doseže nek položaj, to izkorišča za to, da izkazuje moč nad drugimi (vse preveč je tega). Veliko več je avtoritarnosti (delaj tako, kot sem jaz rekel in ne sprašuj bedarij). Tako ozračje vzpoduja (in je vzpodbujano) izredno komolčarsko in ritolizniško vedenje pri ljudeh. Kar je izredno slabo. Ali če drugače rečemo: Ob porazu smo preveč osebno prizadeti, namesto, da bi iz tega videli izkušnje. Nekako se tako krčevito oklepamo nekih atributov, da pozabimo živeti.

      No, ne glede na to, želel bi si, da bi politiki morda bolj sodelovali pri vprašanjih, ki so ključna in pa, da se čim več nepotrebne ideološke navlake v stilu 20 let na 40 let podlage, princ teme, komunajzarji, klerofašisti in podobno umakne iz politike v bifeje. Ampak, glede na to, kako radi Slovenci visimo v bifejih (beri opravljamo in šuškamo in se pridušamo pri samem hudiču), bo bolj težka. Morda ne bi bilo slabo, ko bi vsak od nas večkrat pomislil na to, kako bi bilo danes in jutri čimbolje za čimveč ljudi.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      PATRICE, prezrl si, da na Švedskem niso nikoli vladali komunisti.

      Pri nas pa se naivnemu in spranemu ljudstvu še vedno vsiljujejo kot edino zveličavna politična opcija!

      Vidimo in slišimo se ob koncu leta 2010, ko bomo delali dveletni obračun dela vladajoče koalicije!

  • ska je rekel/-la:

    konec@ vole te ex komunisti Janez, Dimitrij, Peter, Miha …

    Skupaj boste na trgih in ulicah zahtevali revolucijo. (Zig)

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Ukiniti republiko, uvoziti prosvetljenega vladarja, kar ne bo problem, saj bo najslabši boljši od naših “vaških bab” in Slovenija bo postala normalna država z nosom, obrnjenim, kot je normalno, naprej.In ko bomo ukinili parlament in participacijo pri financiranju parlamentarnih strank bo mimogrede denarja dovolj za 800€ minimalne plače-netto!

    • NoMercy je rekel/-la:

      ne rabimo uvažati vladarja
      jaz se sam javim za to zahtevno funkcijo
      ——-
      ostalo pa podpiram in bi znal zagotoviti :)

  • potemkin je rekel/-la:

    Ubogi sever,popolno je izgubil orientacijo.Tolikozmedenih in popačenih vsebin, ni zaslediti niti pri najhujših stalinistih.Seveda,za večino uporabnikov GOLOBIČEVEGA VESTA,ki jij boljševistična ideologija še vedno osvetljuje in osvobaja,pa je sever pravi murgeljsko-turški balzam in občutek principa neznanskega boljševističnega ugodja.Naj živi

  • NoMercy je rekel/-la:

    trla baba lan
    da joj prođe dan

  • Mandelbrot je rekel/-la:

    Partnerstvo za razvoj :)

  • anton je rekel/-la:

    Zdi se mi malce čudno, da nihče ne razmišlja, skupaj s Severjem, o tem, kaj počno predsedniki strank, v tem primeru Janša in Erjavec, s svojo stranko in, širše, z volilnim telesom te stranke?
    Razumem, JJ je stranka! Erjavec pa to ni! Zakaj neki apartčik lahko vodi za nos precejšnje število državljanov z osivelimi lasmi, ki bi vendarle morali razmišljati… akumulirano… z življenskimi izkušnjami.
    Če SDS brez Janše ni, kje piše, da stranke upokojencev, če Karlu odpovemo participacijo v ministrskih foteljev, ne bo? Rousa sem razumel, rekel je: “Zdaj Janša tala!” Pošteno! Karel pa, če gre za njegov položaj… šli bomo iz vlade! Pa koji k… je ta Karl?! Se opravičujem za vulgarizem!

    • konec je rekel/-la:

      prav prepričan in indoktriniran partijec bo govoril kaj počno stranke in jih kritiziral….ha, ha, ha, ha, ..anton, anton.. …

    • nemesis je rekel/-la:

      Če je stranka Zahec grozila,da izstopi iz koalicije,če Pahor zamenja Golobiča,zakaj ne bi še Erjavec?

    • anton je rekel/-la:

      Konec, že nekajkrat sem vam povedal! Raje bi bil “indoktriniran” partijec (da bi me nekdo prepričal… in bi verjel!), pa nikoli nisem bil… partijec… Raje to, kot idiot, v nasprotju… z vami!

    • konec je rekel/-la:

      povej po resnici, za koga voliš, ajde, da vidimo če si upaš……..

  • ska je rekel/-la:

    konec@ a je tvoj Janez J partijec ? (Bil pa je!)
    mater mi je nerodno pri teh majskih hroščih, ki se prefarbajo na rumeno …

  • Emilijan je rekel/-la:

    Nemez, kje so Zahecovci grozili, da bodo izstopili?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Vladajoča koalicija bi lahko dobro vladala, če bi le znala!

    Za kaj takega ima zadostno ideološko monolitno večino v državnem zboru!

  • butalec je rekel/-la:

    Kot politika se, tudi večina komentatorjev oddaljuje od afere Patria in raje o,cenjujejo kaj dela koalicija, kaj dela op,ozicija kateri strankarski veljak je kaj rekel ali česa ni rekel.., Vse to je za rešitev afere Patria nepomembno. Pomembno je, kdo je dobil denar, koliko ga je dobil in za kaj ga je dobil! To bodo upam povedali Finci.

    • obama je rekel/-la:

      tisti,na katerega ti misliš,ne…

      oni,ki smo jih videvali s Kučanom,Kacinom in Drnilamo pač.

      PS:kako se oddaljujemo,če pa se Zalar trudi ne vse načine zaščititi Berglunda