4. januar, 2010 | Jani Sever

Negotove in gotove napovedi

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Prvi delovni dan v novem letu smo lahko začeli prebirati novo številko Gospodarskih gibanj. Uvod, ki so ga podpisali Bole, Mencinger, Štiblar in Volčjak ima naslov Negotov prehod v leto 2010. Naslov je torej nekje med optimizmom in pesimizmom. Vsebina je precej bolj pesimistična. Na drugi strani smo pred prazniki lahko v Dnevniku prebrali intervju z Janšo. Njegovi zaključki so še precej bolj črnogledi in predvsem povsem gotovi.

Kaj torej ugotavljajo ekonomisti v Gospodarskih gibanjih. Na kratko. Dejansko povpraševanje ne dohaja pričakovanega. Najslabše možnosti za krepitev povpraševanja so v gradbeništvu. Izvozno povpraševanje je za petino nižje kot pred enim letom. Zaupanje v industriji je višje, v neindustrijskih dejavnostih pa v glavnem nižje. Kriza na avtomobilskem trgu se je znova zaostrila. Oktobra je bilo registriranih skoraj za petino manj vozil kot lani. Novembra je bilo registriranih več kot 95.000 iskalcev zaposlitve ali 50 odstotkov več kot lani. Novembra je prišlo do opaznega povišanja cen blaga, medtem ko so se cene storitev celo znižale. Slovenija je imela med državami evro območja še vedno drugo najvišjo inflacijo. Dinamika javnofinančnih prihodkov kaže poslabšanje, manj je pobranih predvsem posrednih davkov. Likvidnostna suša se nadaljuje. Krediti podjetjem so padli. Krediti prebivalstvu so se povečali. Potrošniški krediti ostajajo cenejši kot v evro območju, ostali so dražji.

Kakšna priložnost za opozicijo. Janši res ni bilo treba biti prerok, ko je napovedal zbiranje ljudi na ulici. A napovedi imajo včasih tudi nepričakovane učinke. V trenutku, ko skoraj nihče ne dvomi, da se bo spomladi oblast morala soočiti z demonstracijami zaradi splošnega socialnega nezadovoljstva, ki bodo vsaj tako intenzivne kot so bile v lanskem letu, pozivanje k uporu, ki ima napačen ideološki predznak, lahko povzroči ravno nasprotne reakcije od pričakovanih. V jedru Janševe napovedi ljudje niso prepoznali skrbi za malega človeka in njegovo blagostanje, ampak skrb za svojo prihodnost in instinkt voditelja, ki prepozna priložnost za prevzemanje oblasti. To pa običajno prej odbija kot privlači. Za povrh se vsi spominjajo liberalno konzervativnih idej SDS in najbrž nihče ne dvomi, da je SDS prva stranka desne sredine. To, da želi pristaviti svoj lonček k ljudskemu nezadovoljstvu je sicer razumljivo, a še bolj je razumljivo, da bi na oblasti delovala predvsem v interesu “svojega” kapitala.

Janševa reakcija se zdi zato napačna. Kljub temu, da analiza, na podlagi katere se je odločil za svojo zadnjo veliko napoved, drži: Takole jo je povzel za Dnevnik: “Pred nami je leto preizkušenj, ko bo marsikaj na tehtnici, tudi socialni mir, in če se bodo optimistične napovedi predsednika vlade uresničile, bo verjetno prišlo tudi do socialnih nemirov. Napovedal je namreč, da si bo vlada štela za uspeh, če se bo število brezposelnih povečalo samo za 25.000 ali 30.000.” A v vse to mešati Ertla, pa nedemokratičnost oblasti, ker politično reagira na napoved demonstracij, je lahko samo povsem neproduktivno. Res je sicer, da lahko takšen pristop mobilizira trdo jedro strankinih simpatizerjev, vendar hkrati povzroča tudi veliko neprijetnega odpora. Namesto groženj in povišanih glasov si ljudje vendarle želijo nekakšne minimalne gotovosti, da vse skupaj ne bo še slabše in vsaj kolikor toliko prepričljivih idej kako to doseči. Za to ponavljanje desetine predlogov ni dovolj. Bolje je ponuditi tri verjetne in razumljive.

Na drugi strani vlada pripravlja strukturne reforme. Kaj bodo prinesle je precej nejasno. Je pa jasno, da čaka vlado v letošnjem letu ogromna proračunska luknja in da zaenkrat ni našla skupnega imenovalca, na podlagi katerega bi se odločala o svojem delovanju. O tem, da bo primanjkljaj mogoče pokriti samo z odprodajo državnega premoženja, so tuji mediji že pisali. Od cest in železnic, pa do bank in velikih poslovnih sistemov. Vlado je tega seveda strah. Opozicija bo gotovo grmela, čeprav je sama o podobnih poslih razmišljala celo v času konjunkture. Ampak za kritiko je vedno mogoče najti točke, ki definirajo domnevne napake. In ljudstvo, ki je desetletja živelo v prepričanju, da je prodaja premoženja smrtni greh ji bo ob razkrivanju teh napak ter nasprotovanju razprodaji nacionalnega zaklada seveda ploskalo. Res neprijetno. O tem Janša še ne govori. A situacije v kateri se vlada neuspešno bori z vedno težjo socialno situacije ter hkrati tujcem prodaja “družinsko srebrnino”, se gotovo veseli.

Predsednik vlade pravi, da bi bil letos rad spet srečen. Ne bo mu lahko.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
21 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    Državni vrh s Pahorjem na čelu je pred Novim leto tako lepo rožice sadil, da bomo v letu 2010 končno srečni, da so me prepričali!

    Le to niso povedali, če nas bo še letos osrečila ta vlada ali se nam obetajo predčasne volitve!

    Vspodbudno je da se tema umika dnevu!

    Noč je namreč vsak dan krajša, dan pa daljši!

  • obama je rekel/-la:

    Bole, Mencinger, Štiblar

    utemeljitelji pidovskih baronov in parkiranja nekdaj družbene lastnine v MurglŠtalo…

    Sicer pa je očitno edini krivec za trenutno stanje SDS..Četudi v opoziciji :) Smeškoti rudeči

  • ska je rekel/-la:

    Ko sem v Dnevniku prebiral intervju z gospodom Janezom sem ob novinarjevih vprašanjih že sam vedel odgovor velikega in nadzemskega voditelja najinteligentnejše stranke SDSovcev.
    Le kako je to mogoče ???

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Obama, kaj bi ti brez Murgel. Pa tudi Sloveniji bi se brez “Murgel” v bližnji preteklosti slabo pisalo.
    Kako pa bi se pisalo državi, če bi bile po letu 1991 na čelu “Grosuplje” rajši ne pomislim-lep dokaz je ta naša, s svetovno pogojena kriza. Za JJ je očitno važno le ponovno povzpeti se na oblast, za državo pa, po jugoslovansko-kot so ga naučili na FDV jugooficirji- “Bit če nekako,pa što bude,bude.I, ko j…e državu, prvo sam ja”.

    • obama je rekel/-la:

      vsi Mermali,horvati,Kordeži,Lahi,Pajenke,Šroti,Bavčarji,Glaserji,Rigelniki,Jankovići,Ultre in še 100 drugih imajo garažo v Murglah….To so lastnike naše družbene lastnine…
      Niti ENGA “NeMurglaša” ni med njimi

  • Aljo je rekel/-la:

    Dober članek, samo osebno menim, da bo prva polovica 2011 še težja kot bo leto 2010. Boj za oblast lahko postane nerelevanten, ker kdorkoli bo zmagal, bo vodil bankrotirano državo. Cilj globalne krize je čiščenje sistema nanovo nastalih predvsem vzhodno - evropskih elit(govorim za EU), ter v bližnji prihodnosti večji vpliv vlade Evropske Unije.

    NWO plan poteka po načrtu predvsem v Evropi in ZDA, prihaja čas, ko tudi mainstreamovski novinarji ne boste mogli preko tega, ker vam bo resnica skakala v obraz…Obeta se nam tudi poplava novih tehnologij, devalvacija dolarja, mogoče nova ameriška vojna proti terorju, vzpon Kitajske kot glavne svetovne sile, vsesplošno nezadovoljstvo v EU in ZDA, pok nepremičninskega balona, povečanje brezposelnosti in s tem posledično revščine, prodaja državnega premoženja…

    Naši dve bedni eliti se bosta letos še šli teater, naslednje leto bo pa hudič vzel šalo. zadolževanje ne bo večno trajalo in ni tako daleč čas ko bodo države v EU in širše razglašale bankrot. Dokler v Europi in ZDA ne bomo odstranili, pozaprli lopovskih elit, predvsem raznorazne aristokrate angleškega kova, bankirje, borzne mešetarje in podobne smrduhe, bo kriza trajala in se ponavljala. Fašistično - okultne izmečke je treba odstraniti iz javnega življenaj, ter jih obtožiti za vse svinjarije, ki se dogajajo zadnjih 100 let. Kdor od bralcev misli, da živimo v normalni družbi je preklemansko slep, pa prosim razmišljajte širše od Slovenije. Model neskončnega povečevanja proizvodnje na račun revnih se počasi izteka. Sedanji globalni ekonomski sistem, ki bazira na načrtnem zaviranju razvoja, ter na fosilnih gorivih nima nobene prihodnosti. Podebiljene množice potrošniških, slepih ovac pa drvijo v klavnico…Ja ja 2010 bo samo začetek nastanka novega reda, kakšen bo le ta bomo pa odločali sami, ne glede na to kako močne so povampirjene elite.

  • Mandelbrot je rekel/-la:

    Janšo smo prerasli, vprašanje je, če lahko Pahor raste tako hitro kot Mi (prebivalci Slovenije).

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Dvomim, da si ti koga prerasel!

    Daješ namreč vtis, da si nekoliko zaostal v razvoju!

    • Mandelbrot je rekel/-la:

      Vaše visočanstvo Kralj teme vam vsekakor ne gre ugovarjati, ker kaj hitro človeka pograbite in ga pribijete na križ.

  • Hedda je rekel/-la:

    Mandelbrot, v novo leto z brand new nickom?

  • potemkin je rekel/-la:

    rDEČA drhal omaguje iz ure v uro.Iz Dnevnikovih režimskih šarlatanov je evidentno,da drhal kliče k budnosti še živečo udbovsko in vosovsko konjenico in hkrati rezervne ešalone prikritih in spečih ovaduhov. In zima bo hladna in neprijazna.

  • NoMercy je rekel/-la:

    ugodno prodam 10 let delovne dobe, ki jo imam še do penzije
    ugodno prodam ali menjam za kredit brez jamstva, za 1/2 stanovanja kredita
    brezplačno odstopim državni dolg, ki statistično pripada na mojo osebo
    odrekam se vsem dajatvam in davkom, da ne bom kriv za luknjo v BDP_ju
    ————–
    pol bom pa jaz spet srečen :)

  • konec je rekel/-la:

    Samo še en narekovan komentar iz tajništva stranke ZARES nič novega

  • Q_ je rekel/-la:

    ….matr, ampak ste res slepi partijski provokatorči. Cel svet, oziroma običajni ljudje vsega sveta, je v dreku, vi pa vidite Pahorja & Janšo. Funkcija premiera je v danih okoliščinah lahko le presajanje rožic iz enega v drugo korito. Suverenosti se je naša država že zdavnaj odrekla in je nima.

  • Duko je rekel/-la:

    Ker sem optimist, upam, da bo to leto gospodarsko uspešnejše od prejšnjega. Gotovo pa je, da je ekonomski in družbeni ustroj Slovenije zastarel in neučinkovit in, da bodo morale biti strukturne reforme - če sploh bodo in, če bodo zaslužile svoje ime - boleče. Bojim se, da jih v bistvu sploh ne bo, kajti, če gledam ministrsko ekipo, me obide malodušje. Močno dvomim, da imajo dovolj poguma za resne ukrepe. Kaj storiti, morda približno vedo, saj so sami teoretiki. Korajže pa bo morda zmanjkalo.
    Bolelo bo, ker bo morala vlada probleme, kot je bila Mura, pustiti enostavno ob strani. To ni problem sodobne Slovenije, ampak problem nekega minulega časa. Podpreti bo treba Akrapoviče, Pipistrele in tovrstno druščino. In nehati govoričiti o tem, kako smo včasih imeli vsi službe (ne pa nujno tudi dela, vsaj smiselnega ne) in podobne zgodbice. Prav mentaliteta neuspešnih bo za Pahorja največji izziv. Pod loncem bodo pa še kurili sindikalisti. Upam, da bo Pahor zdržal.