5. januar, 2010 | Jani Sever

Erjavčevo slovo?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Sam namiguje, da gre za zaroto. Kriva naj bi bila Patria. A politik, ki je že mnogokrat dokazal svojo spretnost preživetja, je tokrat v zelo neprijetni situaciji. Šel je čez rob. Ima težave s koalicijskimi partnerji. Nima niti več povsem enotne podpore v svoji stranki. Danes pa mu je življenje zagrenilo še računsko sodišče. Pravzaprav se zdi, da ga podpira predvsem opozicija. Pa še to le zato, ker je bil konec koncev ves prejšnji mandat dober partner.

Zgodba o prodaji državnega premoženja, brez potrebnih soglasij vlade, je vsekakor kaplja čez rob. Napaka je huda. Posebej, ker je jasno, da je Erjavec vedel za kaj gre. Da sedaj trdi, da je bil zaveden, je samo še huje. Opozarjali so ga celo s finančnega ministrstva. Pa tudi sicer, je naloga ministrov, da pač vedo kakšna pooblastila imajo. Če tega ne vedo, je to njihov problem. To velja za vse, zakaj ne bi za ministre. Erjavec bi kot pravnik to moral toliko bolje vedeti. Le kaj si je mislil, da gre pravzaprav za majhen denar? Je šlo za kaj drugega? Kupci so zanimivi. Enega najdemo kot graditelja garaž pri Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Drugi se ukvarja z odpadki. Le zakaj je bil minister tako zavzet, da je pod ceno prodal državni delež in pri tem zavestno kršil predpisane postopke. Je samo tako samopašen, ali so razlogi celo globlji?

Kakor koli, zdaj je na vrsti predsednik vlade. Erjavca lahko razreši. Konec koncev bi se o tem itak moral odločati kmalu, ko bo postalo javno, kaj mu očitajo tožilci v primeru Patria, v katerem naj bi v prejšnjem  mandatu, kot obrambni minister, ravnal nevestno. Lahko pa kot razlog navede ugotovitve računskega sodišča, da okoljsko ministrstvo kljub pozivom ni pripravilo predloga okoljskih dajatev za spodbujanje ločenega zbiranja komunalnih odpadkov in ni uredilo vsega drugega kar bi moralo, da bi zagotovilo učinkovito poslovanje vseh udeležencev v sistemu ločenega zbiranja odpadkov. Tudi ta razlog je dovolj dober. Kljub temu, da gre za greh iz časov prejšnje vlade. Področje je izjemno pomembno. In če je minister našel čas za prodajanje državnega premoženja, bi ga lahko tudi za ta strateški problem, na katerega računsko sodišče že dolgo opozarja.

Razlogov za razrešitev je torej več kot dovolj. So pa tudi težave, ki bi jih prinesla takšna poteza. Desus je s svojo pozicijo v vladi precej nezadovoljen. Razen ministra niso dobili prav veliko. Ne odločajo praktično o ničemer in popularnost stranke je zato začela padati. Po drugi strani se zavedajo, da jim je Erjavec v zadnjih letih ne le omogočil politično preživetje, ampak je stranko naredil za nenavadno močno. Z izgubo Erjavca na ministrskem stolu bi izgubili veliko. Tudi zato Erjavca zaenkrat podpirata tako prečiščena poslanska skupina kot izvršni odbor stranke. V Desusu bi bili še najbolj zadovoljni v primeru, da predsednik vlade ne bi storil ničesar. Kar nekaj jih itak misli, da gre za organizirano gonjo proti njihovemu predsedniku in da so v vladi samo zato, da bodo pokrili znižanje pokojnin ter nato propadli.

In vendar Erjavec še nikoli ni bil tako blizu padca kot zdaj. V Desusu notranja trenja obstajajo že nekaj časa in vsem je jasno, da se ne bodo razrešila kar tako. Morebitna razrešitev Erjavca bi pomenila možnost, da se znotrajstrankarski konflikt vendarle razreši. To bi seveda pomenilo, da bi morala stranka dobiti novega predsednika. Kar ni nemogoče. Kandidatov je menda kar nekaj. In na koncu bi se tako ponovno okrepila tudi poslanska skupina, ki bi se ji lahko spet pridružila izključena poslanca. No, to se najbrž ne more zgoditi brez zapletov. Erjavec ni človek, ki bi se kar tako vdal.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
69 x komentirano
  • medi je rekel/-la:

    Cajt je za slovo!

  • obama je rekel/-la:

    ja,Kurčan bi bil čudovit predsednik Desusa…časa ima na pretek
    Pa Ljubo Bavcon tajnik,Zdenko Roter svetovalec,Ertl telefonist

    • Mandelbrot je rekel/-la:

      Al pa Janša, ko je že sedaj predsednik Desusa v senci.

    • NoMercy je rekel/-la:

      Igorja B za prezidenta

    • rukar je rekel/-la:

      OBAMA, DOBER PREDLOG “DESUS” NAJ SE IZROČI KUČANU , itd.. Zločinski komunisti so ERJAVCU ubili dedka, sicer uglednega medvojnega župana v ŠENTVIDU/ LJ., kjer so ga terenci zelo radi obiskovali, dobivali hrano in sanitetni material ! Iz čiste komunistične ” hvaležnosti” so ga umorili oz . razčetverili !
      ŠOLTES ga “žaga”, je to sedaj obračun še med vnuki ?!

    • angie je rekel/-la:

      rukar, ti si pa res ruknjen!

    • Johan je rekel/-la:

      Čakaj, čakaj, tajnik ne more biti Ljubo B., ker je na tem mestu že Ljubo Jasnič (ha, ha).

    • Mandelbrot je rekel/-la:

      V Desusu so dobili klic z namigom, da bi vodenje stranke lahko prevzel nekdanji slovenski predsednik Kučan.

      In ko propadejo vsa orožja, uleti JJ in iza pasa potehne “kučanov klan”.

      O Marija, matera božja :)

  • G.S. je rekel/-la:

    Potreba po uvedbi standardov!

    Če privat firmi “površni” direktor, podpiše nekaj kar so mu pripravili v njegovem pravnem oddelku…
    in potem ugotovi, da je precej denarja izgubil.

    Kdo je kriv?
    In kdo nosi posledice?

    ——

    Pri nas narod kar mirno opazuje, kako se politiki in državni uradniki igrajo z državnim denarjem, in ne odgovarjajo za nobene napake itd…

    In potem se čudimo, kako draga je država! … to je le zato, ker drug drugega nategujemo in si rečemo, če drugi delajo tako, bom pa še jaz…

    Bravo Kahl!

  • NoMercy je rekel/-la:

    vrč hodi toliko časa po vodo, da se razbije :)
    še dobro, da KE ni obdolžil “odpadniških” poslancev, da mu je zaradi njunega rovarjenja padel mrak na oči, izgubil razsodnost in mu je popustila koncentracija in erekcija :)
    To, da je pa bejba kriva za njegov spodrslaj je pa res pravi vzrok, da se spuca iz političnih vrhov :P
    Mislm, da takga desca ena babnica takole scat pelje :P

  • Mandelbrot je rekel/-la:

    Kahel laže.

    Kdo bo zdaj tega lažnjivega kljukca izprašil, ne se bremzat, tako bagerajsko po njem kot po golobiču, drugače bo zgledalo , da ste vsi mediji “nastavljeni” :)

    Kje so zdaj popnekro novinarji?

  • Mandelbrot je rekel/-la:

    intermezzo: Prisluškovali sedmim direktorjem železnic?

    Po neuradnih podatkih naj bi prisluškovalne naprave, ki so jih sredi novembra odkrili na Slovenskih železnicah, delovale vse do odkritja in posneti material pošiljale po medmrežju.

    Glede na to, da je policija odkrila še delujoče prisluškovalne naprave, je mogoče sklepati, da se je prisluškovalo Blažu Miklavčiču in vsem direktorjem, ki so sledili, to so Boris Živec, Jože Jurkovič, Peter Puhan, Tomaž Schara, Matic Tasič, in vsaj prve dni tudi Goranu Brankoviču, še piše časopis. Prisluškovanju se je izognil le Branko Omerzu, ki je železnice kot namestnik direktorja vodil nekaj mesecev, a se ni preselil v direktorske prostore.
    http://www.rtvslo.si/slovenija/prisluskovali-sedmim-direktorjem-zeleznic/220588

  • šifra je rekel/-la:

    ..”spretnost” preživetja v politiki …..! “zaledje”…..??????????!

  • šifra je rekel/-la:

    ..,da nima mogoče, tudi g.erjavec …dnarnico polno ,pomembnih naslovov???
    ..človek bi pomislil,da je nedotakljiv…?

  • šifra je rekel/-la:

    …kaj je naredil koristnega in pomembnega ..doslednega za ljudi…????

    • obama je rekel/-la:

      enako vprašanje za Golobelsa

    • šifra je rekel/-la:

      ..ITAK… POLITIKA “FARSA.”…
      . KER SPOZNANJA SO ,DA (VSA)?POLITIKA UPORABLJA SVOJO MOČ NA PODLAGI VOLITEV…..

      ŽE OD OSAMOSVOJITVE……SE DOGAJA.. LOVOMO TAJKUNE IN ČITAMO O NAKUPIH VIL V ŠVICI (CERTIFIKATI)……ITD ITD…!
      A NI TO SAMO FARSA…!
      VSE SE SAPREMENI V FARSO… !
      MANJŠINA PELJE VEČINO V PROPAD.. VPRAŠANJE JE NAMENOMA ..?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Neverjetno, kako so vsklajeni, mediji, vodje koalicijskih strank, državno tožilstvo in računsko sodišče!

    Manjka le še ustavno sodišče, ki pa bo, če bo potrebno, pravočasno priložilo svoj prispevek za skupno stvar!

    Vsi pa se izgovarjajo, da so se njihove aktivnosti zgolj slučajno obelodanile v tem trenutku!

    • nemesis je rekel/-la:

      Je treba Pahorju pomagati,ker nerad sprejema neprijetne odločitve,za arbitražni sporazum naj jo volilci,za Karla pa poslanci.

  • Grega je rekel/-la:

    takle mamo….samo meni se zdi, da je za vsemi temi “pravnimi napakami” g.Erjavca, (prej in zdaj) naš eden in edini J, ki bo s klovnovo pomočjo zrušil Barbiko. Ne,ne ali malo pretiravam…Kaj bi brez zarote ?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Sloveniji je v tej koaliciji sam Pahor še najmanj nevaren!

      Nevarni in škodljivi so ministri, kot so Golobič, Gaspari, Križanič, Kresalova, Lahovnik in še morda kdo, ki jim Pahor nudi kritje, ker ga imajo popolnoma v šahu!

      Ne opazite, da je SD, četudi najštevilčnejša stranka koalicije, nepomembna in potisnjena ob stran, kar samo po sebi niti ni posebna škoda!

  • Nogavička je rekel/-la:

    Pahor bo predlagal, odločali bodo pa poslanci ;)

  • angie je rekel/-la:

    Tudi če Erjavca pospravijo, Desus lahko poišče novega ministra (eno zamenjavo so že naredili, Gjerkeša) in ostanejo v koaliciji. Upam, da bodo tako pametni in ne bodo šli za erjavcem kot ovce..

  • konec je rekel/-la:

    zgleda, da je rdeča zvezda SEVERnica dobila še en ukaz od malega mafijača.

  • Barbiefob je rekel/-la:

    Upam, da je to začetek konca te gnile vlade

  • Duko je rekel/-la:

    Vlada bo ta problem prestala z levo roko. Navsezadnje ima na razpolago dva zelo “načelna” bivša Desusovca, za vsak slučaj je pa tukaj tudi SLS, ki bi se težko uprla takemu ali drugačnemu sirenskemu vabilu za vstop v vlado. Saj so bili navsezadnje že v mnogih. Erjavec se mi pa kar malo smili. Če ga bo državni zbor odstavil, se tudi na mestu predsednika stranke ne bo obdržal. Nato pa v pozabo. Čudno, da je bil tako površen. Ampak takšnih spodrsljajev bi lahko pri mnogih našli kolikor hočete. Problem Erjavca je v tem, da je pogrešljiv in to na koristen način.

  • NE ČAKAJ POMLADI,NE........ je rekel/-la:

    Tale akcija je pa bla vsklajena, ko švajcarski sat!!?? Če bi še kake pametne ukrepe tko kompatibilno speljali……. zVESToba do ….. Bomo spet mel eno kmetijo v DZ.

  • mini je rekel/-la:

    men se zdi vse skupaj tako zelo napihnjeno…nekakšne napake uradnikov. pa še prej patria… res v kakšni državi živimo - medijsko pokrite in udbaško sproducirane afere

    • Mandelbrot je rekel/-la:

      Kdo zdaj laže Kahel ali Golobič ali kar oba ali nihče.

      Kje je zdaj novinarska cunami za lažnjivimi kljukci, kdo je udbašil na železnicah ….

      Ne se upehat, ne se samo za Golobiča šparat :))

  • Mandelbrot je rekel/-la:

    Če se Kahel in še pol portirjev ne spoka, bomo imeli kaj kmalu neapeljski sindrom.

    Škoda ker Golobič ne vodi “Okolja”, vanj bi se zaganjali desni in levi :)

    • nemesis je rekel/-la:

      Ha,ha.Danes je Karl povedal,da je novinar Rok Praprotnik poklical Franca Žnidaršiča in mu začel razlagati,kaj bo Šoltes povedal,je pa očino poklical njegovega soimenjaka,ki je to povedal Karlu.Kaže,da vsi novinarji delajo po naročilu…

    • Mandelbrot je rekel/-la:

      Se pravi novinarska udba proti tajkunski :)

  • nemesis je rekel/-la:

    Karl trdi,da dopisa,ki so ga poslali z ministrstva ni videl,mu ga njegova strokovna služba ni pokazala.Udar znotraj ministrstva za okolje?

    • Mandelbrot je rekel/-la:

      En Soprano služi s smetmi, reciklirati se jim ne da, ker so zakreditirani :)

      Kahel pa bi jim rad malo podaljšal rok “predelave”.

      Eko vrtec na ministrstvu za okolje, tak Gomorski.

  • mastermind je rekel/-la:

    A JE ERJAVEC RES TAKO POMEMBEN PROBLEM TE DRŽAVE?

    ALI SE NEKDO NEKAJ IGRA?

    • obama je rekel/-la:

      klaro,s to potezo je zaprla gobec kritikom..kot sedaj vidimo, vlada resnično dela….enkrat do avgusta bo razrešila Erjavca.to je že nekaj

    • lina je rekel/-la:

      to mi deli….

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Srečno in uspešno Novo leto se je tako ŽE PRIČELO!

  • marjonka je rekel/-la:

    Maček ima sedem življenj, ostala mu jih je še pet.
    Erajavca bomo imeli še dolgo na sceni, nič se bat.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Med razlogi za obtožnico zoper Gutmana in Erjavca je sicer po navedbah Dela še ta, da sta naročila 25 povsem neopremljenih osemkolesnih oklepnikov, ki sta jih v predlog za naročilo z dne 15. 12. 2006 (ta je nastal le štiri dni pred podpisom pogodbe, op. p.) vnesla kot ’specialna vozila’. “Specialna vozila, za katera so policisti ugotovili, da ne vključujejo niti vseh elementov osnovnega oklepnega vozila, ‘kot so motor, menjalnik, razdelilnik pogona, kolesni pogon, zavorni sistem in še nekateri drugi elementi’,” še piše Delo.

    http://www.siol.net/slovenija/novice/2010/01/osemkolesniki_oziroma_oklepniki_brez_vsega.aspx

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Skrbi me neverjetna operativna in časovna usklajenost koalicije in “neodbvisnih” medijev, “neodvisnega” državnega tožilstva” in “neodvisnega” računskega sodišča!

    Manjka le še neodvisno ustavno sodišče, ki pa bo, če bo potrebno, pravočasno priložilo svoj prispevek za skupno stvar.

    To je slabo znamenje za srečno in uspešno Novo leto, v katerem lahko utemeljeno pričakujemo, da se bodo ekonomske in socialne razmere le še poslabšale!

    Ne skrbi me torej Erjavec, še manj usoda tako nepotrebne stranka, kot je DESUS, resno pa me skrbi ideološke zlizanost raznih državotvornih vej oblast!

    To, če bomo pojav tolerirali, lahko pripelje do suspendiranja ustave!

  • Emilijan je rekel/-la:

    Mefisto, neodvisno državno tožilstvo - imaš v mislih Barbaro Brezigar?
    Neodvisni mediji - so to tisti, ki za silvestrovo v sobotni prilogi objavijo PR-ovski intervju z vodjem opozicije?
    Neodvisno računsko sodišče - je to tisto, ki je v dveh različnih vladah za isto zadevo opozarjalo dva različna predsednika vlade, da naj odstavita dva različna ministra za okolje in prostor?

    Ne skrbi me torej neodvisnost vseh teh institutov, skrbi me le odvisnost raznih mefistov od takšnih teorij zarote in podobne mentalne navlake. A žal smo v demokraciji, take je treba tolerirati …

    • angie je rekel/-la:

      :))

    • MEFISTO je rekel/-la:

      EMILIJAN, zbodlo te je, ker si dobro razumel poanto in ker veš, da imam prav.

      Skrbi me pa za ANGIE, ker je tako čtivo pretežko za njegove živce!

  • Kaka je rekel/-la:

    In levi in desni, vsi smrdijo. Kdaj bo kdo delu za narod?

  • WHMH je rekel/-la:

    Šab me gabri …

  • Johan je rekel/-la:

    “Ima težave s koalicijskimi partnerji.” No, te je imel od samega začetka te vlade in še prej in vsak resen politični analitik bi lahko predvidel, da ne bo dočakal konca mandata.
    “Pravzaprav se zdi, da ga podpira predvsem opozicija.” Ta je pa močna. Slišali smo Jelinčiča, slišali smo Žagarja in spomnimo se, ako je pljuval po SDS, ko je bil v novi vladi. Lepo prosim. Človek božji (sorry), tudi drugi spremljamo, kaj dogaja. Štekaš.

  • angie je rekel/-la:

    No, Pahor je bil za spremembno res hud in odločen!
    e-Rjavec pa v jok, joj, šmrc,… uboga moja mama in zlata ženkica, kako bosta revici razočarani, ko njun Korlček ne bo več minister!
    Pa ubogi moji otroci, nič več ne bodo sijali od sreče, njihov zabavni očka vsak večer nastopa na TV in poka vice…

  • Kleromafija je rekel/-la:

    Branili bomo Erjavca …

  • Emilijan je rekel/-la:

    MEFISTO, kar nekaj napletaš, tvoj edini cilj pa je sejanje mržnje in spletkarstva - in ti to dobro veš!

    • Mandelbrot je rekel/-la:

      vreden svojega imena :)

    • MEFISTO je rekel/-la:

      EMILIJAN, resnica boli!

      Če v obrambo svoje privrženosti nimaš boljšega argumenta, potem raje molči, da se ne boš smešil!

      Še MANDELBROTA si nehote spravil v sramoto!

  • miha je rekel/-la:

    Odstavitev Erjavca je prvi znak upanja za to vlado in predvsem njenega predsednika, da bo dejansko nekaj premaknila na bolje.
    Upam, da se bo nadaljevalo še pri nekaterih drugih ministrih.

  • dado je rekel/-la:

    Če Erjavec bi kante za slamo po deželi pravočasno namestil,
    prepolne bi one bile!
    V praznino glav naših tako
    bi se v 2010 pošten razum naselil lahko!

  • Kopernik je rekel/-la:

    “Kahel Kanta” je novo ime tega mojstra

  • Emilijan je rekel/-la:

    Mefisto, a ti znaš računati DDV? Kahel očitno ne :-).