11. januar, 2010 | Jani Sever

Kdo pritiska na tožilce?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kaj se je zgodilo ob nadzoru tožilstva? Gre res za pritisk vladajoče politike? Ali je šlo za pritisk politike takrat, ko je prvak SDS, zahteval pregon finskega novinarja? Ali so lahko tožilci samostojni? Ali jih res nihče ne sme nadzirati? Ali lahko počnejo kar hočejo? Ali samo tisto, kar od njih pričakuje politika, ki v določenem obdobju obvladuje vrh tožilstva? Prave odgovore lahko ponudi samo radikalna depolitizacija tožilstva.

V SDS so prepričani, da se že od nastopa Pahorjevega mandata vrši hud politični pritisk na državno tožilstvo, še posebej na generalno državno tožilko Barbaro Brezigar. Težava je v nadzoru dela tožilstva, ki je po mnenju pravosodnega ministra ugotovil hujše kršitve, medtem ko jih Brezigarjeva interpretira kot manjše pomanjkljivosti. Kako so torej videti te manjše nepravilnost z očmi pravosodnega ministra? Najbolj problematična je po njegovem praksa poslovanja v primerih sopodpisa, ko odločitev skupaj podpišeta tožilec, ki jo obravnava, in vodja tožilstva. Zadeva je neprijetna, saj vzbuja sume, da vodstvo tožilstva lahko popolnoma obvladuje delo na posameznih primerih.

Eden takšnih je primer Berglund. Razvpiti finski novinar, ki je šokiral Slovenijo s svojim dokumentarcem o Patrii in podkupninah, ki naj bi jih dobil takratni predsednik slovenske vlade, je postal predmet obdelave, na iniciativo  Janeza Janše. Janša se ni odločil za civilni pregon s pomočjo svoje odvetnice, namesto njega naj bi pregon Berglunda opravilo kar državno tožilstvo. Po principu država je enako predsednik vlade, je osebno razžalitev enostavno preinterpretiral v žalitev države. Vrh tožilstva se je s tam kajpak strinjal. Vsaka drugačna odločitev bi bila presenečenje. Si sploh lahko predstavljate, da bi lahko Brezigarjeva kdaj storila kaj, kar ne bi odgovarjalo Janezu Janši? Za to, da bi mu ustregla je vedno storila vse kar je v njeni moči.

Izredni nadzor je pokazal, da je nedavno storila celo več. Prav v tem primeru se zdi, da je vsakdanja praksa tožilstva dosegla neprijetno raven poseganja politike v njeno delo. Tožilstvo je zadevo Berglund, potem ko je ena izmed tožilk že določila, da se kazenska ovadba zoper finskega novinarja zavrže, dodelilo drugi tožilki, ki je nato odločila, da je pregon dopusten. Seveda brez vsakega pritiska. Najprej je pač prišlo do manjše napake, da nekdo ni dobro predvidel, komu je treba primer dodeliti. Potem so napakico enostavno popravili in na koncu je zadeva romala k tistemu, ki je očitno razumel, kaj politična smer, ki jo zastopa Barbara Brezigar, hoče. Generalna državna tožilka bi gotovo dejala, da je zmagala stroka.

Poslanec SDS Jože Tanko pravi, da minister za pravosodje Aleš Zalar izvaja grob pritisk na delo državnega tožilstva in posledično na celotno sodstvo, ko skuša politično preprečiti nadaljevanje sodnih postopkov proti novinarju. Prepričani so, da je v primeru Berglund: “… pravno relevantno le vprašanje, kakšni razlogi so vodili tožilko, da je nameravala zavreči ovadbo zoper finskega novinarja Berglunda, ko je bilo povsem jasno, da za to ni zakonitih razlogov. Namesto tako zastavljenega vprašanja, se o političnih razlogih javno sprašuje vodstvo tožilstva, ki je takšno nezakonito odločitev preprečilo in mu ni bilo mar za politično provenienco oškodovanca ali obdolženca v konkretni zadevi, pač pa le za strokovna merila. ” Tanko že ve.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
66 x komentirano
  • Best on Tube je rekel/-la:

    Če bi slovensko tožilstvo sodelovalo z finskimi oblastmi že od samega začetka (seveda ob predpostavki relevantnejšega in politično nespornega predstavnika generalnega tožilstva) bi janšek že zdavnaj sedel na hladnem.

  • dado je rekel/-la:

    Če Pahor volitve bi brez Patrie dobil,
    sigurno bolj srečen bi bil,
    ker pa vse je umetna tvorba,
    ima vse okus kot postana čorba!

    • lucko je rekel/-la:

      Ce smo natancni je Patrija SDSu dvignila rejting pred volitvami…

    • Iax je rekel/-la:

      Itak. Močno dvomim da je Patrija koga odvrnila od voljenja Janše. Tisti, ki so se mu odrekli kot volilci so fasali to averzijo že veliko prej. Po drugi strani pa je Patria kvečjemu konsolidirala desne volilce okoli JJ, kar je bilo nenazadnje zelo kontraproduktivno, glede na to da je Nsi posledično ostala pod pragom. Se mi zdi, da tako Janši kot njegovim volilcem najbolj ustreza podoba JJ kot mučenika in žrtev zarot. Zelo skladno z bibličnim pojmovanjem dobrega in zla.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Ko je bil na oblasti, je bil zmagovalec in najlepši. Pred tem je bil borec za pravice malega človeka, zdaj je pa mučenik. Vsekakor pa ves čas čustva brez vsebine … oz. če vprašaš koga, ki se je z vero v njega opekel, s povsem jasno določeno vsebino, ki z javno podobo nima nič skupnega.

    • dado je rekel/-la:

      … in tako se protoplazma je odločila,
      in na varen Mars se brž odselila,
      in tam z grozo ugotovila,
      da JJ-ja se tudi tam ne bo rešila…

  • utalarglej je rekel/-la:

    Očitno se pripravlja teren za naslednjo likvidacijo

    • lucko je rekel/-la:

      Temu se ne rece likvidacija ampak odstranitev sticita JJa in ga dati vi polozaj, ko je priblizno enak pred zakonom. Samo zgodovino BB poglej, pa ti bo jasno da z njo na celo drzavnega tozilstva JJ ne bo obsojen niti umora, ce ga dobojo nad truplom z nozem v roki in posnetkom kamere… Bi izgubila noz, izgubila kaseto in pozabila poklicati price… Samo na pisalni stroj se je treba spomniti… BB, kje si ga ze zgubila?

  • Nogavička je rekel/-la:

    Radikalna depolitizacija vseh vej oblasti.

    V SDS niso prepričani ampak skušajo prepričati in s tem kupovati čas.

    Globina Tankovih besed je prav presunljiva in razkriva zelo specifičen odnos do zakonitih razlogov in nezakonitosti. Je zaradi svoje skrite vsebine idealna podlaga za seciranje in 1000 nadaljnjih vprašanj.

    Ampak, če niso primerno uredili problema z goljufanjem pri izpitu nemščine enega in z nadzorništvom v Luki Koper onega drugega, ki si je le želel, da bi ljudje v njem videli bolj izobraženega človeka kot pa v resnici je, potem je Tankova percepcija svetlobna leta izven dosega povprečnega volilca, ki nastopa na spodnjem linku … skoraj tako daleč kot predvolilna izjava nekoč Jelinčičevega pepčka Jožeta Kopšeta na taistem linku. Vedno znova me nasmeje ;)

    http://www.vest.si/2008/06/27/sds-o-tajkunih-2-del/

  • MEFISTO je rekel/-la:

    NOGAVIČKA se je spet oglasil med delovnim časom!

    Kaj to dokazuje!

    Mogoče ima pa Pahor le prav, ko trdi, da plovica državnih oslužbencev nima kaj početi!

    • anton je rekel/-la:

      In druga polovica? Klofa po tipkovnici za “gažo”, po nareku?

    • angie je rekel/-la:

      Mefist, (ob 12: 42), a ti si pas že penzionist, da si nas lahko privoščiš ob vsakem času s čemerkoli, kar ti pade?

    • Q_ je rekel/-la:

      ….niti ni važno. Važno je to, da naš stric Škric nima kaj povedati.

      …potem pa telebani & teži ljudem na osebnem nivojo. Žalost pač.

  • NoMercy je rekel/-la:

    le kakšna mazohistka je BB, da se še vedno gre vrhovno :) — kdo in koliko jo plačuje?? — je ona ključ kam potujejo € ??

  • NoMercy je rekel/-la:

    ko je princ vprašal strokovnjaka za mnenje ali je Snegulčica nedolžna, je dobim odgovor: teoretično je še, ker še ima himen.
    Praktično pa ima himen 7 luknjic :P

  • ZGAGEC je rekel/-la:

    No Mercy, škoda, da princ ni vedel za dr. KRPANĐIJO na Nizozemskem, tja se hodijo zgonjene muslimanke iz Nemčije krpati svoje češplje, da “nedolžne” pridejo v zakon, na poročno noč, kjer se opolnoči razovesi krvava plahta ! To stane vsega 400 evrov, TA JE NAŠEL DOBRO TRŽNO NIŠO !

  • Neja je rekel/-la:

    Brezigarjevi pa tudi tak čudodelnik ne bi mogel pomagati.

  • Pepinjo je rekel/-la:

    Ve se komu je BB privržena in ve se za koga bo vse naredila. To, da je za njene otroke in otroke sodelavk tožilstvo postalo gotova služba, drugi odlični diplomiranci pa naj se j…, je brez veze knede?

    • Neja je rekel/-la:

      Kaj hočeš, če sta njena otroka bila najboljša kandidata, čeprav je bilo treba prej kaj malega prirediti.

    • konec je rekel/-la:

      rdečuhi bi imeli ponovni totalitarni nadzor nad vsem
      rdeči kos jih ne moti
      kardeljev vnuk jih ne moti
      ribičičev sin še manj
      udbomafija je ok
      in da ne govorimo o vsem ostalem……

    • abbau je rekel/-la:

      @konec

      Imam vtis, da vedno in vselej govoriš zgolj in samo “o vsem ostalem” - samo o konkretni temi ne.

  • Neja je rekel/-la:

    Vrhovna tožilka se tako trudi ubogati in zaščititi svojega vodjo, da seveda čuti pritisk v vsem in vsakomur, ki se tega dotakne.

  • angie je rekel/-la:

    “država je enako predsednik vlade, je osebno razžalitev enostavno preinterpretiral v žalitev države. Vrh tožilstva se je s tam kajpak strinjal. Vsaka drugačna odločitev bi bila presenečenje. Si sploh lahko predstavljate, da bi lahko Brezigarjeva kdaj storila kaj, kar ne bi odgovarjalo Janezu Janši? Za to, da bi mu ustregla je vedno storila vse kar je v njeni moči.”

    Še več kot vse - očitno še zdaj odplačuje dolg, ki je nastal, ko je neuspešno kanididrala za predsednico države, Vasco Fiasko, ki je vodil njen štab, pa pokuril preveč maliganov, pardon sredstev. In ne pozabite, kdo jo je prvi ustoličil. Domobranski lobi z Drobničem na čelu.

    • Mandelbrot je rekel/-la:

      Ki je s Šturmom vdrl v Sovo po navodilih NED.

      Dvojni agenti.

    • anton je rekel/-la:

      Vasko, ko Vasko… tko bolje plati!
      Mene bolj čudi, kako lahko nekdo zastavi prepričanje svojih staršev za “ustoličenje”? In sklene pogodbo s hudičem?
      Če imajo “božji” zastopnike na zemlji, jih ima tudi peklenšček. Saj, “božji”, to priznavajo, ko izganjajo hudiča!
      A, hudič, se drži pogodbe, vedno pride po svoje!

  • konec je rekel/-la:

    naj kdo pove rdečuhu, da so njegovi udbomafijci na oblasti…….

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    a sedaj pritiskajo že tudi tožilce, von hinten ?? :-o

    uuuu, bemti, jaz sem pa mislil, da samo tožilke !? _ _ _ _ _ _

    btw, a to počnejo s prezervativi ali brez ? _ _ _ _ _ _ ( P.S.: a so prepričani da so zdrave. preSS ? ))

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kako dopovedati NEJI, da klati neumnosti!

    • krucefiks je rekel/-la:

      Ti je na rep stopla?:D

    • luna je rekel/-la:

      Težko boš kaj dopovedal, mefisto, če pa so tako zgovorna vsa dejstva okoli Brezigarjeve, od njenega mižanja oči glede Janševih orožarskih poslov, Depale vasi, sedanjega vtikanja v delo tožilke, ki je zavrgla vložitev tožbe proti Berglundu, do nastavitve svojih dveh otrok v tožilstvo. Da o vseh neaktivnosti v zadevi Patria začasa Janševe vladavine sploh ne govorimo.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    KRUCEFIKS!

    Lepo in pravilno se vpraša: ” Ti je stopila na rep?”

  • kos119 je rekel/-la:

    Pa se vsi spet in ponovno ukvarjamo z Barbaro, Janezom in Karlom (čeprav menim, da je slednji kar naročen in dobro plačan burkač).
    Občutek imam, da sedanja vlada živi še vedno v nekem drugem svetu, mnogim celo nepoznani Jugi. Po stari Udbovski metodologiji išče notranjega sovražnika (beri notranje probleme, ki naj bi zaposlovali javnost) zgolj z namenom, da prikrije svojo velikansko bedo.
    Marginalna pa ostajajo premnoga vprašanja z reševanjem krize, nezaposlenosti in življenjske ravni delavstva in nenazadnje tudi upokojencev - kajne gosod Karel Erjavec?! Tudi ta vprašanja bi morala 120% zaposlovati ministra Zalarja.

    p.s.: Se je kdo vprašal kako je z natego t.i. pandemske gripe. Po kom je ponovno segla Pahorjeva politika z ministrom Miklavčičem na čelu in oprodam iz Kliničnega centra. Po ljudstvu, ki bi mu morali služiti in nuditi najboljši možni servis za katerega jih plačujemo in ne obratno, da ne bo pomote.
    Ti pa se odločijo zapolniti proračunske luknje tako, da poberejo težko prislužen denar od nas “naivne raje” (k sreči le nismo tako naivni) in ga v navezi s farmacevtsko industrijo razdelijo. Sram naj jih bo vse po vrsti in upam, da jih bo breme njihove slabe karme, ki jo imajo, dotolkla!!!
    Problem naj bi razkrili s pomočjo pooblaščenke go.Pirčeve. Sigurno bo močno pljunila v svojo skledo, sem prepričan!?! Me pa zanima kako bo reagirala proti korupcijska komisija g. Kosa?

  • obama je rekel/-la:

    palček Milan Kurčan je zavrtel interno 571 in orkester Severjev in podobnih anusolizcev Kurčanovih je zapel

  • obama je rekel/-la:

    kdo tvojo rit pritiska si predstavljam…

  • nemesis je rekel/-la:

    Finci predolgo mečkajo zadevo,Berglund ima pa že 3 leta dokaze,naj jih pokaže ima izgovor,da jih zaradi ovadbe mora in bo zadeva zaključena.

  • severnik je rekel/-la:

    Vse se vleče še od davnega.Depala vas,prodaja orožja,šverc orožja na balkan in še kam.Kdo je vse to počel in zakaj je lahko?? Zmeraj isti akterji.Kaj je v vseh teh aferah počela Brezigarjeva in komu na čast??? A so bili zmeraj v tem dreku eni in isti ljudje??? Kaj bi bilo če bi to počeli navadni državljani??? Govori o pritisku na sodstvo??? Kaj pa SDS in JJ v štirih letih??? Dajte ga srat gospa Brezigarjeva!! Očitno vam in vsem ki jih ščitite trda prede,ker je rsnica močnejša od laži in samega koruptivneg obnašanja akterjev in njegovega kolovodjo JJ!!! A poza g. Brezigarjeva 10 božjih zapovedi?? Sem ateist ampak 10 božjih zapovedi poznam! Sramota za državo,da ne ve počistiti z takimi ljudmi in jih poklicati na odgovornost!! Pravo naj bo za vse enako.PIKA!! Kaj pa rasistični izpadi g.Brezigarjeva in romsko vprašanje???? Kolovodja????? Sem brez besed.

    • obama je rekel/-la:

      Vse se vleče še od davnega.Depala vas,prodaja orožja,šverc orožja na balkan in še kam.Kdo je vse to počel in zakaj je lahko??

      Milan Kurčan,Philis Kaminsky,Šajke Dan,Šimon Peres

    • Q_ je rekel/-la:

      ….obama, a si jih nekaj namerno izpustil?

  • 007 je rekel/-la:

    Res je že čas, da spoka. Ta bi morala najprej vrniti diplomo o narjenem pravnem faksu. Se prav sprašujem ali bi blo kaznivo dejanje, če bi jo nekdo mahnil ke po gobcu. Verjetn ne. Saj če se zgledujemo po njeni sodni praksi iz depale vasi to ni kaznivo dejanje. Ne nas jebat BB, daj diplomo nazaj pa v prvo klop Stolnice po odpustke in k spovedi. Obhajila si še ne zaslužiš, ker lažeš sama sebi in celotni strokovni javnosti v Sloveniji. Sram naj te bodi.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Partizansjki vnuk 007si je privezal dušo!

      Čeprav sta ateista, s SEVERNIKOM računata, da bosta pod to oblastjo še za življenja prišla v raj!

    • obama je rekel/-la:

      tacanje po snegu v komustičnih Brezjah Dražgoških je enim dalo pogum

  • NE ČAKAJ POMLADI,NE........ je rekel/-la:

    Kdo ZARES prtiska KK?? ;)

  • angie je rekel/-la:

    Na vprašanje iz naslova je odgovor na dlani: Janez Janša.
    Pritiska že iz časov Depale vasi in ne odneha. BB se pa teh pritiskov tudi ne brani, nasprotno.

  • Mimi je rekel/-la:

    Meni pa je nepojmljivo, da sploh morajo obstajat take teme in debate, namesto da bi bilo samoumevno, da bi bili vsi škodljivci že odstavljeni.
    Ravno to še dodatno kaže, kako v k* je pravni red.
    Namesto prijeti tatu se pregovarjati o tem, ali je bila v vreči njegova leva ali desna roka, pa še, kdo je tatu prijel (in ne, kaj in koliko je tat pokradel). Mimo. Je pa to seveda manever zameglevanja. Kraja je kraja, pa če še tolk filozofiraš o njej.

  • MALI STALIN je rekel/-la:

    vEČNA TVRŠICA MIMIKA ne more mimo k.. pravnega reda v njeni stalinistični vladi.Revica bo še doživljala boljševistične travme.

    • angie je rekel/-la:

      Kaj ne poveš, mali, kdaj si pa ti od mrtvih vstal? Te je Mefisto poslal na ta svet?

    • Mimi je rekel/-la:

      Hehe, Stalinče, močno upam da ne (bom doživljala boljševističnih travm). ;)
      Če vas bo dost (ki ste za boljševizem), bomo moral pa tud to preživet, j*b*g*, saj smo že svašta.
      Što ne ubija, jača! ;))