18. februar, 2010 | Igor Bizjan

Ne joči, Petra!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Vrhunski šport se je obrnil proti človeku, nobenega sledu morale in etike več ne zasleduje. Ni pomembno samo tekmovati, pomembno je zmagati  v en rog tulijo vsi, vključno z debelimi športnimi funkcionarji. Pritisk sponzorjev, medijev in občudovalcev je na robu znosnosti.

Na sankaški progi se je zaradi prevelike hitrosti in nezavarovane proge zgodila nesreča, zaradi katere je umrl Gruzijec na pragu življenja. Srh me je spreletel, ko je na ženskem smuku v trenutku nepazljivosti šampionko Anjo P. kot iz katapulta izstrelilo v zrak. Po 60 m  letenja je strmoglavila v sneg in tam nepremično obležala. Grozljivo. V letošnji sezoni je šestnajst deklet zaradi hudih poškodb kolena predčasno nehalo tekmovati, kosti in hrustanec ne zdržijo silne napetosti, zdrobijo se zaradi prevelikih hitrosti, sunkov in upora.

Mi v naslanjačih z čipsom in pivom udobno zleknjeni na kavč, nimamo pravice vršiti pritisk na naše udeležence in govoriti, kako more nekdo po 25 letih garanja, v najpomembnejši tekmi življenja narediti napako na ogrevanju in kot nerazsodni pijanec zgrmeti v nezavarovan jarek. V zmagovite športnike projiciramo  nerealizirane življenjske cilje in neuspehe, če pa imajo smolo in padejo, so pa izdajalci naroda in boksarska vreča za naše frustracije.

Hitreje, višje in močneje, nekoč plemeniti ideali so preteklost, OI so postale absurdna tombola  izbrancev usode za slavo in denar kot da gre v areni za življenje in smrt. Meja ni, poklicni šport je postal psihotična podoba resničnosti, pobesneli pobiralci stav, profita in kapitala so neusmiljeni, svoje varovance bi brez slabe vesti poslali v klavnico. Za denar in slavo je dovoljeno vse, ranjena tekmovalka se po koncu tekme od bolečin zgrudi v sneg, mi opazovalci pa hočemo vse, ultimativno zmagovalko, naš pogled ima počena rebra,  je  brezobziren in nečloveški … Vrhunski šport žre samega sebe, postal je resničnostni show, Survivor, kjer tekmovalci na obročku sredi morja kot kure do onemoglosti čepijo štiri ure, mi pa buljimo v satanovo škatlo …
Sprinterski podvig junakinje Petre Majdič in njena bronasta kolajna imata tudi veselejši obraz. To je bila filmska zgodba, ki govori o nepopustljivosti in vztrajnosti, o tem, da ne smeš nikoli izgubiti upanja in da so sanje vedno na dosegu roke samo so zadnje kaplje krvi se moraš boriti zanje. Zgodba o padcu in vzponu bi lahko dobila  upodobitev v mestu sanj, kjer cenijo takšne podvige in jih tudi dobro plačajo. V deželi kjer so v zadnjem času prve strani zasedale zgodbe o pobesnelih psih, vase zaljubljenih lastnikih in politikih, ki preko vrste z močjo, vplivom in denarjem lahko dosežejo vse in podkupijo vsakogar, je podvig naše Petre vreden posnemanja in občudovanja. V življenje malega in ponižanega Slovenčka, ki ga manipulirajo velike  sile kapitala in političnih lobijev, so izza kupov umazanega, neočiščenega  snega, pokukali žarki upanja, pomlad je, naj bom malo patetičen, obiskala naša od krize in prevar zamrznjena srca …!!
Igor Bizjan

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
23 x komentirano
  • prostostrel je rekel/-la:

    Krasen sinopsis za film, ki verjetno ne bo nikdar posnet, ker za to enostavno nimamo pravega sistema izbire, če že piustim vnemar dejstvo, da naši filmarji najraje snemajo teme, ki zanimajo samo njih same.

  • Judita je rekel/-la:

    Vendarle je namen življenja v tem, da vsak prevzame odgovornost za svoje življenje in delovanje in je ne prelaga na druge, češ kako so grdi, da to terjajo od mene.
    Resnica je v tem, da ima vsak človek, pa tudi vsak tekmovalec na OI možnost, da izstopi iz te “nečloveške in brezobzirne” tekme - če si le upa. Kajti tudi tista druga izbira ima lahko zanj težke posledice.
    V resnici vedno naredimo tisto, kar nam je manj boleče.
    Četudi to kar počnem izgleda še takšno mučenje, je to vendarle manjše zlo, kot bi ga občutila, če bi izbrala drugo možnost, kakršna koli že je.
    Tako je, pa če mi je to všeč ali ne.
    To uvidim, če si le upam priznati resnični razlog, da počnem kar počnem.

  • Aljo je rekel/-la:

    Bravo Petra!!! Upam, da ne bo hudih posledic, zlomljena rebra niso mačji kašelj. Kar se pa organizatorjev tiče, bi pa kakšnega pisarniškega organizatorskega debelajsa najprej čez skok smuka spustil, za finale bi ga pa dal počivat v tekaško jamo in nato njegovo truplo privezal na sanke in ga spustil v dolino…bebci kanadski.

  • marjetica je rekel/-la:

    Gladiatorske igre-kdaj in kje že?Na letošnji olimpiadi je postalo kristalno jasno,da se vračamo stoletja nazaj,ko se je za množice raztrgalo ljudi,ki so temu navdušeno vzklikali.
    Poteptana so vsa olimpijska načela v igri je preveč denarja.
    Bravo Petra,seveda,samo ali res za ceno življenja lahko počnemo vse?

  • Uroš je rekel/-la:

    Kdor pozna šport in njegovo zgodovino, ve, da je včasih bilo še veliko hujše, kot je na teh igrah v Kanadi, kjer je za varnost očitno slabo poskrbljeno. Tako da, govoriti tja v en dan, kako je s prihodom kapitala šport post naenkrat krut, ni povsem točno.

    Je pa tako. Kdor hoče biti lepo ohranjen do konca svojih dni, naj igra šah. Ostali bomo pa še naprej brcal, smučal in skakali z mostov.

  • Turek je rekel/-la:

    Bravo, Petra! Neverjetno in nemogoče je ratal verjetno in mogoče.

    Se pa strinjam z zapisanim. Pa res bi se lahk film posnel; men gre še zdej na jok, k se spomnim vsega skupaj. Tut Fortin je bil čist na robu, se mi zdi.

  • NoMercy je rekel/-la:

    Petra - bravo. Čestitke.
    ————–
    Primerjava med Petro, drugimi športniki in politiki & mogočneži pa ima skupni imenovalec: vsakdo gre do konca, pa četudi do lastne pogibeli - smo pač “zverine” :)
    Ampak takšni so pač zmagovalci - in zmagovalcem pritiče vse !!

  • Mimi je rekel/-la:

    Nadčestitke Petra!! ::))
    Kapo dol!
    Sama nisem gledala, sem pa videla posnetek padca, potem pa v novicah, da je prišla do brona, prebrala par komentarjev in videla, da je celo komentator jokal… pa je šlo še meni na jok…

    Strinjam se z gladiatorskimi igrami… :[

    • Mimi je rekel/-la:

      sem videla, boga! :(
      No ampak lahko bi bilo še veliko slabše, naredila je -ne VSE, pač pa- VEČ kot je lahko, naj se pocajta čimbolj uspešno!
      (morda pa je bilo to *za nekaj dobro*)

    • angie je rekel/-la:

      hvala mimi za tole povezavo!

  • Mimi je rekel/-la:

    Lionheart Majdic earns medal for bravery: http://www.reuters.com/article/idUSTRE61H0FG20100218

  • Cvetka je rekel/-la:

    čudovito povedano… in ko se spomnim pretekle noči, mi gredo mravljinci po koži

  • Forestina je rekel/-la:

    To je zato, da se ta medalja ne pozabi. Sicer je bil pa včerajšnji dan veter in voda in zato nevaren.

    Petra je odličen kurirček, tudi ranjena je sporočilo prinesla do konca :)

  • IGOR BIZJAN je rekel/-la:

    DODATEK K TEKSTU:
    ..krhki smo in minljivi, z šibko in nestalno erekcijo, zato preko oboževanih gladiatork, vrhunskih športnikov, skušamo priti v osrčje resnice, kjer na Olimpu kraljujejo bogovi, nabreklo spolovilo večnosti

  • Bralka je rekel/-la:

    Meni je tole predvsem inspirativna zgodba o volji in vztrajnosti. Naj se vsak, ko mu bo naslednjič zmanjkovalo obojega za doseganje česa pomembnega, spomni na to tekmo in bo šlo lažje naprej.

    Je pa res, da je treba imeti tudi modrost za to, da človek ve, kaj je pomembno in kaj ni. Za olimpijske igre je jasno, da so pomembne.

    Marsikatere druge zadevščine našega vsakdana pa v luči dosežka Petre Majdič delujejo pošastno nepomembno. Njihovi akterji tudi.

    • Mimi je rekel/-la:

      “Meni je tole predvsem inspirativna zgodba o volji in vztrajnosti. Naj se vsak, ko mu bo naslednjič zmanjkovalo obojega za doseganje česa pomembnega, spomni na to tekmo in bo šlo lažje naprej.”
      Itak - podpis! Dbest si povedala!

    • K'rEn je rekel/-la:

      Tudi moj podpis pod to mnenje.

  • dado je rekel/-la:

    P-etra se po smučini pogumno pognala je,
    E-no samo iskro željo v glavi imela je,
    T-eči in kljub nesreči vseeno medaljo doseči!
    R-esnična bolečina strašno prebadala jo je
    I-n ni se vdala, nadaljevala in zmagala je!
    M-i vsi spremljali smo te s solznimi očmi,
    A vse boločine in pritiske prenašala si le ti,
    J-e le tvoja volja neomajna gnala te,
    D-a na koncu od sreče zjokali smo se!
    I-n polni ponosa, ki pričarala si ga nam,
    Č-akamo te, kmalu se vrni, polepšaj nam še en dan!

  • K'rEn je rekel/-la:

    Petra je neponovljiva. Fantastična. Srčna in ponosna borka. Pojem olimpijskega duha. Pa še Slovenka!
    Če bi nastopala pod ameriško zastavo, sem prepričan, bi se že našel (če se že ni) kak Spielberg, Scorsese ali Lucas in v kratkem posnel eno odlično dramo, napet thriller ali najmanj kak srce parajoč dokumentarec - z tipično ameriškim koncem - srečnim.
    Pri nas bomo pa raje posneli še en zamorjen, morbiden in zakomplesan tipično slovenski film. O katerem bomo Slovenci še dolgo razmišljali, kaj nam je hotel povedat in ali smo res tako “čudni”.
    Petri vse čestitke v upanju, da država spet ne bo ostala le pri čestitkah.

    • Jupiter je rekel/-la:

      To ali je Slovenka samo njena mama ve ?

      Sindikalni izleti so bili zakon !

      Brez Muje se še čevelj ne obuje !

  • janezek je rekel/-la:

    dobro napisano