18. februar, 2010 | Vest

O malem delu, Katja Šoba

Malo delo sodi na pogorišče zgodovine.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Dialog je kompleksna stvar, socialni dialog pa še toliko bolj. Za nas socialni dialog pomeni, da se usklajujejo temelji, da se sprejemajo kompromisi in se najdejo skupne točke. Če nas nekdo posluša, vendar pa ne upošteva našega mnenja, ne spremeni že zacementiranih temeljev in ne odstopa od svojih nerealnih izhodišč, za nas to ni socialni dialog.

Ministrstvo za delo je končno jasno priznalo da izhodišča Zakona o malem delu uvajajo popolnoma novo obliko dela, ki v realnosti predpostavlja ukinitev študentskega dela. Nova oblika dela nima nič skupnega s socialnim korektivom, ki ga trenutno predstavlja študentsko delo. Za 3,7 odstotka trga dela, kolikor ga predstavlja študentsko delo, bo ob 190.000 študentih in dijakih, konkuriralo še 500.000 upokojencev in 100.000 brezposelnih. Zato Študentska organizacija Slovenije ne more sprejeti odgovornosti za nedodelano rešitev trga dela, kjer se morajo mladi, zaradi pomanjkanja strukturnih sprememb pri ustvarjanju novih delovnih mest, sprijazniti z malim delom, ki pa v danih izhodiščih ne opredeljuje socialne varnosti. To kar predlaga ministrstvo, da se razširi takšna oblika dela tudi na ostale skupine, pomeni pravo nevarnost za vse zaposlene v Sloveniji. Z dejstvom, da je zaposlovanja za nedoločen čas komaj za četrtino, da je mobbingu v Sloveniji podvržena petina in da delodajalci ne vplačujejo socialnih prispevkov, bo malo delo postalo izkoriščevalska in izsiljevalska oblika zaposlovanja.

Poleg tega se že nekaj časa dogaja, da vlada obljublja več štipendij, na račun katerih želi omejiti študentsko delo, nato pa se v praksi pokaže, da je štipendij celo manj. V Slovenski izhodni strategiji ni niti enega evra namenjenega novim štipendijam, kar potrjuje našo bojazen, da namere vlade niso povsem iskrene. Slovenska izhodna strategija opredeljuje časovnico, ki novo zakonodajo na področju štipendiranja načrtuje 1. septembra 2010, to je 3 mesece po sprejetju Zakona o malem delu. Sprejetje Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev pa je predvideno šele januarja prihodnje leto, kar pa pomeni, da bodo pogoji za pridobitev državnih štipendij določeni šele 6 mesecev po sprejetju Zakona o malem delu. Tako se bo najprej ukinjalo študentsko delo, potem pa bomo študenti prepuščeni na milost in nemilost dobri volji vlade, glede tega koliko in kolikšne štipendije nam bo namenila.

Opozarjali smo tudi na nerealne temelje, ki jih je ministrstvo za delo uporabilo kot podlago za izhodišča Zakona o malem delu in jasno poudaril, da dokler ministrstvo ne bo pripravilo konkretnih analiz, kot se za državno institucijo spodobi, nimajo podlage za strokovne pogovore z nami. Naša analiza socialnega položaja študentov obsega 90 strani, njihova izhodišča za ukinjanje študentskega dela pa le sedem!?!

Pa še nekaj o avtonomiji študentskega organiziranja

Avtonomno pomeni neodvisno. V primeru študentskega organiziranja to pomeni, neodvisno od aktualne vladajoče politike. Da se bo Študentska organizacija Slovenije s svojimi programi lahko prijavila na razpise skupaj s podmladki političnih strank, pri čemer bodo razpisne komisije sestavljene iz članov imenovanih s strani aktualne vladajoče politike, pomeni več kot očitno izgubo avtonomije študentskih organizacij in iskanje vira financiranja političnih podmladkov. Torej bi študenti, ki si že danes sami služijo za štipendije ter svoje športne in kulturne dejavnosti, sedaj finančno podpirali še politične stranke, ki s svojimi podmladki delijo iste transakcijske račune. Tako je jasno zakaj politični podmladki podpirajo Zakon o malem delu in več kot očitno je, da si aktualna politika želi pokorno podporo mladinskih struktur, ki bodo odvisne od vsakokratne oblasti.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
23 x komentirano
  • rukar je rekel/-la:

    ŠOBA @ priimek iz “Udba-net”, vplivni in pri koritih, morda se motim ?
    CELOTNA STRUKTURA “ŠOU”-a, SPADA NA SMETIŠČE, ALI PO TVOJE, POGORIŠČE ZGODOVINE ! TU JE RAZTIŠČE PODRASTKA KOMUNAJZERJEV, TU SE NAVAJA NA LENUŠTVO, DOLGOTRAJNO LUFTANJE PO FAKULTETAH !
    15 MILJONOV EVROV, VAM BI POBRAL BREZ GREHA IN TAKOJ , TER NAMENIL ZA PREHRANO VSEH , KI JIM TA OBLAST JEMLJE !

  • kaktus je rekel/-la:

    Šudentka Katja, tej družbi še nič ne doprinašate, letom navkljub, potemtakem nimate kaj za soodločati, še manj pa pred družbo postavljati nesprejemljive pogoje ! TAM ste, da študirate, ne pa, da se drenjate in kregate za 15. 000. 000 (petnajst miljonski kolač), ker vam je edina prioriteta !
    z DENARJEM, KI GA ZAFRČKATE, BI REŠILI TOVARNE “LTH”, ” IUV”, PA KAJ VAS NAJ TO BRIGA, VAŽNO JE, ” DA IMAMO SE FAJN ” !

    • bvb je rekel/-la:

      Saj ta denar ”zafrčkamo” nazaj v državno blagajno! Torej naj bi posredno tudi prišel do LTH In IUV .. problem je pa v tem, da ta denar ne pride do omenjenih tovarn za investicije in plače delavcev ampak se ustavi v direktorjevih (in drugih prisklednikov) žepih!! Zato si ne zatiskajte oči!

  • maksim je rekel/-la:

    Ko se izpostavlja problem študeskega dela, se pojavlja tudi vprašanje enakopravnosti državljanov Slovenije. V sedanjih razmerah delajo ‘študentje’ tudi leto ali več preko študentskih servisov in ob tem ‘zanemarjajo’ študij, se obenem prepisujejo s šole na šolo, se vozijo v dragih avtomobilih in se poceni prehranjujejo s študenskimi boni (velja vsaj za nekatere), ostali nezaposleni državljani, ki pa životarijo ob minimalni socialni pomoči pa nimajo možnosti dobiti dela niti za kratek čas, da si zagotovijo vsaj minimalni življenski standard.
    Sprašujem se odkod potem denar Študenskim servisom za spozoriranje raznih prireditev(neštudentskih) in za bogatenje direktorjev študenskih servisov?

    • bvb je rekel/-la:

      Maksim, država je sama zakuhala z ustanovitvijo študentskih servisov. Ona je dovolila, ona to vodila. Zdaj pa ko je use tako globoko zabredlo, pa ne vidi več pametnega izhoda.. samo naenkrat bi rada skenslala cel sistem.
      Problem tukaj delata 2 stvari:
      - študentje, ki podaljšujejo status za x let in se očitno ne zavedajo da s tem sami sebi škodijo, ker ne mislijo na to kako bodo živeli z nizkimi pokojninami (ker bodo imeli premalo delovne dobe)
      - drugi problem pa so tisti, ki so doma na socialni (po možnosti zato ker se jim bol tako splača, ne ker ne dobijo službe) in potem delajo še preko študentskih napotnic ! .. in to nekatera podjetja pač podpirajo..

      Rešitev tu je v nadzoru, ali pa če že ukinjajo štud.delo naj obenem poskrbijo TAKOJ tudi za štipendije, ne pa 3 mesce po uveljavitvi zakona…

  • CVEK je rekel/-la:

    TO JE TA PTICA, KI JE LAGALA NA “TV”, DA IMA KOT ŠTUDENTSKA PREDSTAVNICA SAMO 690 EVROV NETO PLAČE ? KAJ PA OSTALI PRIVILEGIJI, ZASTONJ TELEFONI, UPORABA AVTA , MORDA CELO DODATEK ZA DOLŽINO ŠTUDIJA ?
    Saj ne znate ceniti, delavčevih žuljev, v železarni, pri 60* celzija in več, delajo za manjše denarce, od tvojih !

  • Fructal je rekel/-la:

    No, rukar, ne govori gluposti… ne more vsepovsod vpletat komuniste…

  • Fructal je rekel/-la:

    @ kaktus, ti bi s študentskim denarjem reševal podjetja??? A sej se hecaš.
    Se strinjam, potrebno je prevertiti študentske organizacije… pošteno. Ste se pa morda vprašali, da je vsem brezposelnim in slabo plačanim delavcem študentsko delo v pomoč, da lahko pošljejo svoje otroke študirat, da lahko njihovi otroci nekaj zaslužijo in si plačajo študij, ker jim ga starši ne morejo? Vi bi jim to vzeli, jim dali 500-600, pa tudi če 800 evrov na mesec in pričakovali, da bodo starši s tem poslali otroka študirat, hkrati pa preživljali sebe??? Pa sej se hecate.
    Kako mislite, da bi se počutil starš, ko bi moral otroku povedat, da ne more it študirat, ker so štipendije prenizke, razlike mu pa ne morejo doplačati??? No, razmislite, kako bi se VI kot starš počutili v tem momentu?

  • Edi je rekel/-la:

    Ma to je že poden od podna… neke kvazi študentske organizacije itd., ki niso nič drugega kot valilnica in učilišče novih političnih obrazov. Vodilni ljudje v študentskih organizacijah so to samo zato, ker jim je to odskočna deska za politiko ali pa druge posle naprej v življenju, njih prav malo briga za celotno problematiko študentov, delujejo kratkoročno, tako kot vlada in parlament, dolgoročno jih ne zanima nič, četudi nam zaradi ugodnosti nas študentov propade država. Sam sem študent, sem izredno vesel da imamo bone, zastonj študij, študentsko delo, ampak ko pa vidim, da se jih večina “preserava” z boni, ko je 100.000 ljudi brezposelnih, zato ker 50.000 študentov dela, ker so s svojim načinom dela privilegirani, to je pa katastrofa… Ne vem zakaj se ŠOS in podobni tako upirajo spreminjanju sistema študentskega dela v nek sistem, kjer bi morali študenti pač tekmovati z brezposelnimi in starejšimi??? Se mi zdi da bi bilo bolje za nas študente da čimprej izkusimo kaj dejansko je trg dela, ne pa da imamo sami nek vzporeden sistem, kjer nas “ujčkajo”.Odrezat denar (političnim) študentskim organizacijam in zagotovit veliko več štipendij, študenstko delo omejit… več državnih štipendij, da tisti ki imajo manj prihodka dejansko lahko študirajo, ne pa delajo in še študirajo zraven… potem pa ima ŠOU neko svojo televizijo pa revije pa polno nepotrebnih funkcionarjev, ki delajo neke “projekte” ipd… ne razumem, res ne razumem…

  • financar je rekel/-la:

    ŠOS se boji za svoj delež študentskega kolača. Briga njih za študente, za upoštevanje delovne dobe, še manj pa za mlade-neštudente, ki resnično životarijo.

  • Fructal je rekel/-la:

    Vprašanje: Od kje denar za štipendije? Ideje dobrodošle :)

  • aLEsh je rekel/-la:

    Zelo bi bil vesel, če bi pristojni (Računsko sodišče?) že končno preverili poslovanje te Hiper-institucije?

    Komisija za preprečevanje korupcije pa bi lahko preverila, kako je mogoče, da so tistim na Študentski organizaciji “zaposlenim” 27-letnikom in 27-letnicam že petič podaljšali absolventski status …?!

    Tako bomo upravičeno lahko zlivali gnojnico po tej kvazi-Študentski organizaciji …

    LP.

  • En je rekel/-la:

    Tu je zadeva povsem jasna, v zameno ukinitve študenskega dela se mora jasno določiti druge, primernejše “olajšave” oziroma nekaj kar omogoča študentom iz odročnih krajev študij. Štipendije, več postelj v študentskih domovih, posebne davčne olajšave za družine prikrajšanih študentov…

    Od kje denar? Odgovor vrabci čivkajo! Manj študentskih mest se razpiše… za taxista, natakarja, odvoz smeti in podobno najbrž ni potrebna diloma niti neuspešen poskus končanja fakultete.

  • kaktus je rekel/-la:

    EDI @ , TUDI ZARADI TAKŠNE ŠTUDENTARIJE, NAM PODALJŠUJEJO DEL DOBO !
    ŠKODA, DA PAHOR NIMA TOLIKO JAJC, DA JIM TEGA DENARJA NE POBERE !

    • Zbik je rekel/-la:

      Je to res potrebno? Punca je lahko čisto simpatiča, ampak… tu se pogovarjamo o pobudah študentskih funkcionarjev…

      Samo na kratko: nedomisleni gravž s piškavo logiko, pusto retoriko in pobalinskim nastopaštvom. Try it… just a little bit harder, se je včasih drla Janis, ampak danes so drugi časi in treba je “A whole lot harder, ker je startna pozicija globoko pod gladino.

    • halgato je rekel/-la:

      Mischek, a si jo osebno “poskusil”? Ker očitno “te srbi” - tvojo povezavo je zaslediti že večkrat:).Jaz se ne bi se niti dotaknil te babe s kurjo pametjo. Imaš pa zanimivo ime:)))) oz. priimek:))))a?

  • doajen je rekel/-la:

    ma dej katja, ma pojdi že enkrat delat, paraziti prokleti!

    • Samvrag je rekel/-la:

      Kaj se ta veleštudentka še vtika v študij in malo delo. Kolikor vem, se bodo tu štela tudi delovna leta. Katja, izgleda,da boš kar tu lahko zaslužila svojo penzijo. Pri tvojih letih sem imela že sedem delavnih let in to po končani fakulteti in to ne plesni, pač pa najdaljši-petletni.Vendar ni bilo časa za žure in “imamo se fajn”, pač pa za študij in to ne s študentskim delo, pač pa s posojilom, kisi ga lahko dobil na fakulteti in si ga po končanem študiju tdi pošteno vrnil. Ni nam bilo z rožicami postlano tako kot je vam.

  • Matts je rekel/-la:

    Ja dejmo vsi delat, se še pustiti še bolj izkoriščati.Očitajmo študentom, da imajo preveč. Kaj pa pravzaprav imajo? Bodo imeli pokojnine, bodo imeli redno zaposlitev, bodo imeli možnost živeti v svojem stanovanju, kot so jo imele generacije v jugi? Pustimo se še bolj nategovati neoliberalnemu, kapitalističnemu govorjenju, ki nam je že vsem vsajen v glave… Naj pride malo delo, da bomo delali za male cene dela oz. male plače, še v pokoju.

  • halgato je rekel/-la:

    Mischek, a si jo osebno “poskusil”? Ker očitno “te srbi” - tvojo povezavo je zaslediti že večkrat:).Jaz se ne bi se niti dotaknil te babe s kurjo pametjo. Imaš pa zanimivo ime:)))) oz. priimek:))))a?

  • bivši ekonomist je rekel/-la:

    ŠOS in ostale študentske organizacije so še kako pomembne, ne samo za študente ampak predvsem za ostalo civilno javnost. Ko se zatre tovrstna avtonomija obvezno nastopi enoumje. Levo ali desno, da ne bo pomote. Diskutiranje o kvazi malverzacijah in upravičenosti telefonskih računav so teme za bebote in odvračanje pozornosti od dejanske vsebine. Katja drži se, ŠOS drži se, prav tako upokojenci, sindikati, nevladne organizacije… držte se! Tako ali tako nas bodo vladniki še prekmalu spravili na nivo bralcev pozarreporta in mezdne delavce!

  • PASJI FRITZL je rekel/-la:

    POGLEJTE DANAŠNJE ” FINANCE”, VSE BOSTE IZVEDELI, TI VEČNI ŠTUDENTJE PIJAVKE, PIJEJO DELAVČEVO KRI ! LJUBLJANSKI “ŠOU” 7 MILJONOV EVROV PRIHODKA ! 40 % UPORABIJO ZA PLAČE, 57 % ZA RAZNE POTRATNOSTI, ZA MNEJA, RAZISKAVE RAZNIM JERETIĆ- em, le 3 % gre v dobrobit študentom ! Za čuda so pri denarju sami pravi “čefurji ” !