22. februar, 2010 | Vest

O malem in študentskem delu, Boris Meglič

Argumentov proti študentskemu delu obstaja na tone.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Zadnje čase je bilo veliko povedanega na temo študentskega oziroma malega dela, zato naj se navežem na vse že povedano, oziroma na komentar kolegice Šobe. Kolegica je s tega mesta prejšnji teden govorila med drugim tudi o vrednotah dialoga, a pozabila na kar nekaj stvari, zato sem prepričan, da mi replike ne zameri. Gre torej za repliko.

Dialog je kompleksna stvar, socialni pa še toliko bolj, je bilo slišati. To drži. A kdo so socialni partnerji se vprašam. Socialni partnerji so namreč pooblaščeni zastopniki delodajalcev, delojemalcev in vlade. Bistveno pri tem je to, da njihova moč in vpliv narašča s številom prostovoljno vplačanih članarin, ki jim dajejo avtonomijo, saj svoje delovanje financirajo izključno iz sredstev tistih, ki jih zastopajo. Pomemben segment socialnega partnerstva je tudi možnost proste izbire zastopnika, sicer si je resnično težko predstavljat čemu vsiljen zastopnik, ki mimogrede niti ni tako poceni. Je torej ŠOS socialni partner, ali morda bolje, je sploh legitimen zastopnik vseh študentov? Naj le spomnim na zgodbo o obveznem članstvu v GZS pred leti. Epilog je znan.

Kolegica Šoba tudi pravi, da socialni dialog za njih pomeni usklajevanje temeljev, sprejemanje kompromisov in iskanje skupnih točk, sama pa pozablja, da se iz vkopanega položaja ne premakne niti za milimeter. Javno podanih predlogov namreč s strani ŠOSa še nismo slišali, vlada pa je že ponudila predlog o malem delu. Ta pravi: 0-14 ur dela tedensko je malo dalo, 15-29 ur dela tedensko je delo s krajšim delovnim časom, 30-48 ur tedenskega dela je delo s polnim delovnim časom in nad 48 ur je nadurno delo. To določilo bi bilo vredno pregledati in dodelati, kolegica, in ne iskati rešitve v obstoječem študentskem delu, ki je vir nezmožnosti zaposlovanja mladih diplomantov, tako kot je daleč največji vir financiranja ŠOS in ravno od tod izvira vsa ta skrb za študente, ki to ravno ni. Študentsko delo namreč bremeni ŠOSova koncesijska dajatev v višini 15,5 mio € letno, kar predstavlja 4,5 od 116,8 % mase celotnega plačila za opravljeno delo.

Naj omenim še to, da se mi zdi zelo dvoumno tudi to, da kolegica Šoba v nadaljevanju pri zaposlovanju zahteva konkurenčno prednost za študente pred 500.000 upokojenci, in pozor, pred 100.000 brezposelnimi. Čemu? Na kakšni osnovi? Je mar to socialni dialog? To nas nujno vodi le v vse več študentskega dela ki to ni in s tem manj pobranih davščin, ki bi jih lahko odtegnili delavstvu in z njimi financirali šolstvo, če že.
Argumentov proti študentskemu delu resnično obstaja še na tone, zato kolegico Šobo pozivam k treznemu razmisleku o nadaljnjem financiranju študentske organizacije. To je namreč njihov bistven problem, vse ostalo pa zgolj zamegljevanje in škoda študentom.

Boris Meglič, študent ekonomije

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
39 x komentirano
  • Zbik je rekel/-la:

    Nekje sem zasledil, da je študentov blizu 90000. Ali to drži?

  • lucko je rekel/-la:

    Pa a je ta clovek na doktoratu, a se oglasa vecni student, ki ne more vec podaljsat statusa in bi sedaj delal preko malega dela?

    No ampak vsekakor pa je z izjavami pokazal, da nima pojma. 116,8% ni pravi podatek, ker je nas dragi kolega pozabil na pavsal na napotnico za zadravstveno blagajno, DDV in dodatno koncesisko dajatev za studentske domove…

    V glavnem zakaj nekoga poslusati, ki se osnov ne pozna, misli, da vse ve in govori le zato da govori…

    • peđa mijatović je rekel/-la:

      …ajde tokrat se je vsaj obril. ampak to ni bistvo. bistvo je lacko to, da klobasaš neumnosti in obdolžuješ kljub temu da nič ne veš. sam nisem niti ekonomist niti študent, imam pa pamet, svojo, za razliko od tebe, zato sem tvojo dilemo vtipkal kar v google. google pravi da nabijaš in da ti niso poznane osnovne matematične operacije. preveri sam: http://www.eposlovnik.si/zasluzki-od-koncesij-studentskega-dela/ . tu notri piše vse o obdavčitvah, ki ti niti približno niso jasne.
      torej, zakaj poslušat nekoga ki zgolj nabija?

    • lucko je rekel/-la:

      Ja samo brebrati se nauci, tako kot se nauci prebrat moj nick. Ker matematike ocitno ne obladas kot je tudi on ne. Moras vedt kaj dajes za osnovo. Sej upam, da ekonomiste ucijo osnove matematike, ceprav glede na to kam so pripeljali ekonomijo vcasih dvomim.

      Pa link ni popolen in ne vsebuje vsega…

      http://www.studentski-servis.com/Podjetja/Pogosta-vprasanja#6-1

      Upam, da vsaj to znas prebrat in vidis, da imam prav….

    • Zbik je rekel/-la:

      Lucko:

      Tvoja povezava pravi: “Delodajalčev strošek: 100 % + 16,8 % = 116,8 %”
      Meglič: “Študentsko delo namreč bremeni….. 116,8 % mase celotnega plačila za opravljeno delo.”

      Ti praviš: 116,8% ni pravi podatek, da manjka DDV in še kaj, tvoj vir pa pravi:
      Kdo dobi 16,8 % dajatev, ki jih poleg 100 % študentovega zaslužka plača delodajalec servisu?

      “4,5 % dobi Študentska organizacija Slovenije, 4,5 % dobi študentski servis, 2,8 % dobi država (DDV), 3 % pa Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije, 2 % dodatne koncesijske dajatve sta namenjena za izgradnjo domov in izboljšanje pogojev študija.”

      Zdaj pa tako: A bi prosim nehal srborititi po tipkovnici, malo sedi na prste pa razmisli. Če je tebi Študentski servis pomagal do kruha, v redeu. Ampak to je zdaj pretekli čas. S svojijm spodnjim dokazovanjem in sklicevanjem, se obnašaš, kot da je povsem UPRAVIČENO, da so študentske organizacije DRŽAVA V DRŽAVI.

    • lucko je rekel/-la:

      Ja pismenost. Razumevanje prebranega. On trdi, da studentska organizacija dobi 5,256% vseh pobranih sredstev, ker trdi, da je osnova 116,8% in ne 100%. Studentska organizacija dobi 4,5% na studentov zsluzek ali 3,85% celotnega zneska, ce ne upostevamo se pavsala PPOZZ.

      Pa namerno si spustil tole, ki ze samo po sebi dokaze, da je na nekaj pozabil…

      Na računih za podjetja, za katera postopek plačila in prijave pavšalnega prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje (PPOZZ) izvede študentski servis, prištejemo še PPOZZ (4,34 €).

      Iz tega sledi, da ne trdim, da 116,8% ni pravi podatek, tudi ne trdim, da 4,5 ni pravi podatek, ce je pravilno uporabljan, kar pa ocitno matematika ekonomistom ne gre(ekonomija to kar dokazuje) PA JE BIL NAPACNO UPORABLJEN… Sedaj ves zakaj sem nasteval kaj je pozabil…

      Resno mislis, da sem tako nor, da dam link, ki me dokazuje, da trdim neumnosti?

    • lucko je rekel/-la:

      Aja pa glede na to, da je drzava v drzavi. Se ti zdi upraviceno, da je Slovenija drzava v drzavi(govorim o EU), pa kaksna Zbornica, tudi ona je drzava v drzavi, pa banka je tudi svojevrstna drzava, ki ima pravico izdelovati celo drzavni denar. Ali pa nas dragi kapitalizem. Multinacionalka je prakticno tudi drzava v drzavah. Je to upraviceno? Ves vzporednice najdt ni tezko… Enaki vatli za vse toraj…

    • lucko je rekel/-la:

      Multinacionalka je se celo diktatura, ker direktor ni voljen s strani delavcev… Tako da vrjetno ne pade pod to tvojo kategorijo…

      Sploh pa si pravkar priznal s tem, da trdis, da so drzava v drzavi, da so legitimni predstavniki…

    • Zbik je rekel/-la:

      Lucko!

      Megličev stavek: “Študentsko delo namreč bremeni ŠOSova koncesijska
      dajatev v višini 15,5 mio € letno, kar predstavlja 4,5 od 116,8 % mase celotnega plačila za opravljeno delo.”

      Iz tega predvsem ni jasno, kaj točno bi pomenilo in tudi nebistvetno. Kajti… če je 4,5 % je lahko le od “100%”, da spravim v tvojo treminologijo. Če pa navaja 116,8 % “mase celotnega plačila za opravljeno delo.”, je tu pač skondenzirano več informacij hkrati.

      Tvoje vztrajno klofanje mi veliko pove o tvoji jezi, tvoje obsodbe Megliča in ekonomistov pa so čisto preč. Še enkrat umiri se; tudi če ni bil povsem koncizen in precizen, je tvoja reakcija močno pretirana.

    • lucko je rekel/-la:

      4,5% od 116,8% pomeni 5,256% od 100% in nic drugega…

      In moje reakcije do ekonomistov, ki so povzrocili to financno krizo s svojimi iznajdbami so cisto upravicene. Jaz vem, da ce zasluzim 100 enot ne morem zapraviti 200 enot ekonomisti pa pravijo drugace…

    • lucko je rekel/-la:

      Aja pa preberi si prispevek v Veceru… BaraKuda ti ga je linkala…

    • lucko je rekel/-la:

      In naj ti morda se postavim mojo jezo do ekonomistov v kontekst. Njihovi nasveti so me stali 17.000€ in ce bi jih cisto poslusal bi imel firmo v stecaju. Kako se je pa obnasal in skrival napako pa raje nebi. Pac problem je imel z matematiko… K sreci mu nisem cisto zaupal in jo preveril… Zdej ali je namerna ali nenamerna napaka pa ne vem.

  • lucko je rekel/-la:

    Au, samo res nima pojma:

    “Javno podanih predlogov namreč s strani ŠOSa še nismo slišali, vlada pa je že ponudila predlog o malem delu.”

    Ne prvi ne drugi del izjavljenega ne drzi. ŠOS je dal predloge(sprejem zakona ko bodo zagotovljene stipendije), vlada pa razen izhodisc nima se nicesar, iz tega pa sklepam, da dragi “student” govori o zakonu. To je na sceno SDjevega poslanca, ki je rekel, da zakon v celoti podpira, zakona pa sploh se ni.

    “Je torej ŠOS socialni partner, ali morda bolje, je sploh legitimen zastopnik vseh študentov?”

    Je vlada legitimen partner? Ali res predstavlja vse drzavljane ali le tiste, ki so jo volili? Enako velja za ŠOS. Ce uporekas legitimnost ŠOSu jo uporekas tudi vladi.

    “Kolegica Šoba tudi pravi, da socialni dialog za njih pomeni usklajevanje temeljev, sprejemanje kompromisov in iskanje skupnih točk, sama pa pozablja, da se iz vkopanega položaja ne premakne niti za milimeter.”

    Em, ce so se ukopali so politiki krivi sami. Ministerstvo za delo je prekrsilo do sedaj vse dogovore, BP pa podal kar nekaj izjav, ki bi jih lahko razumeli kot prav to, kar ocitas ti ŠOSu.

    “Čemu? Na kakšni osnovi?”

    Morda zato, ker vsi od nastetih praviloma od drzave ze dobivajo denar, studentje pa le tisti z drzavnimi stipendijami?

    No pa da ne bom vseh tvojih traparij opisal tukaj…

    • Zbik je rekel/-la:

      Ne vem, zakaj se tako zelo zaletavaš v tega Megliča. Morda je malo delo v zdajšnji formulaciji malo preveč omejeno zastavljeno. meni osebno se zdi, da bi bilo lahko malo delo potegnjeno na povprečno 20 ur tedensko. In ne bi bilo nič narobe, če se prekriva s polovično zaposlitvijo, če se le zelo podobno uredi ostale statusne zadeve. Pač pa je potrebno čimprej uvesti virtualni pokojninski račun in dosledno vpisovati prispevke.

    • lucko je rekel/-la:

      Zaletavam se zato, ker govori traprije in mi gre na zivce, da vsak ki je enkrat nekaj slisal kar znenada je specialist… Grem glavo stavit, da ce bi si vzel cas in ga zgooglov bi vedel zakaj se oglasa…

      Se malo delo je lahko res OK, ampak se pa strinjam z staliscem SOS, naj najprej vlada da nadomestilo za studente, ki jih bo to prizadelo in sele nato uvede malo delo in ne obratno…

    • peđa mijatović je rekel/-la:

      lacko, ponovno nabijaš. modrosti kar vrejo iz tvojega komisarskega pšrepričevanja, kjer podatki nimajo nobene veze. zgolj tvoj interes. morda pa si ravno lacko reže enega največjih kosov pogače iz teh koncesij?kdo bi vedel.
      1. kdo je volil ŠOS in kje je imel to možnost, tudi kdaj in kakšno odgovornost nosi ŠOS in komu je odgovoren? za vlado je transparentno.
      2. od kje ti ideja, da lahko enačiš ŠOS in vlado? aja, saj res. plače ki si jih delijo vodilni v ŠOSu so pa res približno tako visoke kot na ministrstvih za ministre.
      3. dragi lucko. kdo hudiča dobiva denar od vlade? vlada ga vsem pobira in nazaj razdeljuje! dokazuješ globoko nerazumevanje situacije.
      4. prosil bi te da linkaš predloge ŠOSa ker jih ne najdem, bi si jih pa rad ogledal

    • lucko je rekel/-la:

      1. Vsak student lahko voli predstavnike skupscine SOS, ki zelo podobno kot parlament imenuje vlado. Odgovornost je enaka, studentom, ki so jih volili…
      2. Enacim jih po nacinu izbire. O placah pa nimas pojma…
      3. Spet ne znas brati, zato preberi se enkrat o cem govorim…
      4. Pojdi na stran SOSa in malo posrfaj…

    • lucko je rekel/-la:

      Aja pa to sem spustil, pise lucko ne lacko… In ne nisem vec student ampak sem na racun studentskega dela prisel skozi fax in dobil stranke, ki sem jih obdrzal za svojo firmo…

  • frkoslav je rekel/-la:

    …končno nekdo z malo razuma o študentskem delu…

    Čim prej ukinit razne fevdalno zastavljene Šos, ŠOU in kar je še podobne zalege, ki ni nikoli storila nič drugega, kot odžirala procente od dela, ki so ga prisiljeni opravljati njihovi neprostovoljni člani.

    Razne študentske org. navadno nimajo druge funkcije, kot da z lastno nepregledno in okostenelo strukturo predstavljajo poligon za novo generacijo političnih parazitov, ki v življenju niso nič delali, saj jih s tlako plačujejo njihovi člani.

  • Edi je rekel/-la:

    Mislim, da je tukaj povedal vsaj eno dobro stvar: …kdo daje Šos-u pravico da predstavlja nas, študente?? Jaz teh ljudi na ŠOS-u niti poznam ne, niti jih nisem volil, niti ne razumem kaj dobrega so storili zame in za druge študente, vendar kakor vem bolj nič kot nekaj…

    • lucko je rekel/-la:

      Si morda za Ministra za zdravstvo? Isti nacin… Pa enako se lahko vprasas recimo za kogarkoli od politikov. Ukinimo tudi drzavo potem…

    • Cukjati je rekel/-la:

      ŠOS je sestavljen iz 4 entitet (ŠOU LJ, ŠOUM, ŠOUP in ŠOLS aka ŠKIS), če si študent imaš vso pravico volit predstavnike v študentske zbore posameznega ŠOU, prav tako pa se lahko včlaniš v svoj lokalni študentski klub, kateri je del ŠOLSa.

      Ti predstavniki (nekakšni elektorji) kasneje izvolijo vodstvo posamezne enitete, predsedstvo ŠOS pa sestavljajo 2 predstavnika vsake enitete, ter trenutno predsednica ŠOS.

      Če si pasiven in ne sodeluješ v nobeni organizaciji se ne pritožuj, to je skoraj tako kot nebi šel na volitve. Ali imaš mogoče boljši predlog za študentsko organiziranje? Ali bi ga enostavno ukinil? Verjemi, da se v teh organizacijah precej naredi za študente (zagotovo pa tudi tukaj nekateri skrbijo predvsem za lastne interese, tako kot povsod drugod).

  • jurij je rekel/-la:

    no, tole je pa prijetno presenečenje. Megliču se je posrečil dober in umesten komentar. le tako naprej

  • doajen je rekel/-la:

    kul, ćestitke

  • Cukjati je rekel/-la:

    Tale Boris jih pa strelja. :)

  • frkoslav je rekel/-la:

    cukljati & lucko: a to ste z našim študentskim denarjem plačani, da opravljate PR za šos? al od kje taka motivacija za nebuloze?

  • Zbik je rekel/-la:

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042339738

    Tole bo pa kar simptom, po moje.

    • lucko je rekel/-la:

      Kaj pa kaj drzava pocne? U tudi kupuje neprimicnine…

    • peđa mijatović je rekel/-la:

      …joj, joj, joj. lacko lacko, sladki lacko. matematično vprašanje: kolk je 19% (DDV) od 14% (kocesijske dajatve: 4,5%*2+3%+2%=14%). trikrat ugibaj. to je zgodba tvojih davčnih nedojemanj ;)
      ti kar nabiji o državi. pomisli še kaj dela NATO in še s tem opravičuj ŠOS. bo lažje, bolj prepričljivo ;)
      pa še par odgovorov:
      1. vlada ni sestavljena, ampak voljena. sestavi jo stranka ki je zmagala na volitvah-predsednik pa ji prižge zeleno luč za imenovanje premierja (ne sprašuj me zakaj imamo proporcionalni in ne večinski sistem, ker vseh debilan tud js ne štekam)
      2. podobnost v voljenju med ŠOSom in vlado najdejo pa samo bebci al pa ignoranti …slabo si informiran. preglej par časopisov in našel boš podatke o vodilnih in plačah.
      3 in 4. - bog odpusti siromašnim na duhu, saj njih so nebeška kraljestva ;)
      @cukjati. a res ne vidiš kje je (zakonsko pravna) ‘luknja’ v tem kar si zapisal? da ti analogiram: voliš jankoviča za premierja in pol se ta predribla iz občnskih v državne vode kamor ga volijo ‘partijski’ veljaki/frendi in ta postane premier. to je tvoj sistem. ‘ne voli, bodo drugi namesto tebe’ se temu reče.

    • lucko je rekel/-la:

      Ja pismenost. Razumevanje prebranega… DDV ni 19%, odziv ni na pravem mestu in nesposobnost primerjanja in srfanja… No odziv bos nasel visje(tam, kjer je dejansko v kontekstu), ceprav dvomim, da bos razumel…

      1. Vlada je voljena posredno tako kot studentska vlada. Jaz Pahorja za premjeja nebi nikoli dal in ga na to mesto ni nihce volil, volili smo lahko samo nejegovo stranko…
      2. Nastej te velike razlike. Bi te prav rad slisal…
      3 in 4. vidim, da prevec pricakujem od tebe. Pac noces vidt in razumeti ali pa nisi sposoben razumeti…

    • lucko je rekel/-la:

      Morda pa ti bo tole le razlozilo, ker je primer. Ce imas 100 enot(enako kot da reces, 10% od 100%) in lahko reces, da je 10% 10 enot, je tako? Ce pa sedaj spremenis osnovo na 200 enot(enako kot ce reces, 10 % od 200 %) pa je 10% 20 enot. Toraj ce hoces dobiti se vedno 10 enote moras zmanjsati procent ker je osnova vecja, drugace je vrednost visja. V tem primeru bi za 10 enot rabil 5%. Ce eno mnozis z 2 moras drugo deliti z 2, da je rezultat enak.

      Sklepam, da se strinjas, da se kolicina denarja ne spreminja po zelji osebe, ki trditev izrece. Ce pa mislis, da je tako pa predlagam, da odpreva izdelovalnico denarja. Jaz bom pravil koliko procentov imas kje, ti pa bos dodatek denarja delil z mano. 10% dodatka bo vec kot dovolj.

      Sedaj razumes zakaj imam prav?

  • lina je rekel/-la:

    e moj meglič…ko bi ti vsaj vedel zakaj vlada predlaga ta zakon, potem bi bi šele imel možnosti da nekaj govoriš in razlagaš. se strinjam z dejstvom da bi morali trg dela urediti oz. da bi študentsko delo uredili, vendra njegova ukinitev je najaslabša možna varianta. potrebno bi ga bilo sistemsko urediti. na fakultetah spucati vse večne študente, pavzerje in tiste ki se prepisujejo vsako leto z faksa na faks. in dejstvo je da je socialni položaj študenta problem, ker nimajo vsi enkaih pogojev in je študentkso delo kar veliko študentom edini vir s katerim si plačujejo študij. to pa da vlada na vsako silo želi sprejeti ta novi zakon je pa zato ker so se znašli v taki neznosni situaciji na trgu dela da morajo sedaj na hitro nekaj rešiti. dragi moji študentsko delo ni krivo da je toliko ljudi brezposelnih in da so sedaj na cesti, ampak je naše gospodarstvo in vsi ti ljudje ki so na vrhu, ki so z nesposobnim vodenjem pripeljali naše gospodarstvo v tak položaj. in dokler bo to tako nas malo delo ne bo rešilo. na dolgi rok bo učinek še bolj črn saj bo brezposelnih še več, veliko je takih študentov, ki si študija ne bodo mogli privoščiti, in v država bodo lahko študirali samo še izbranci in študentje premožnih staršev, se pravi elita. a to hočemo al kaj???

  • BaraKuda je rekel/-la:

    poglejte, kaj se lahko (res) zgodi:

    http://www.vecer.com/clanek2010020605510072

  • tjasa je rekel/-la:

    Dol s ŠOSom (in podobnimi parazitskimi, kvazi dobronnamernimi organizacijami - ob katerih se mi gabi bolj kot ob bavčarju, ki vsaj ni tak hinavec) in dol z zablodo = študentskim delom!!!