4. maj, 2010 | Jani Sever

Grška hiša strahov

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Slovenija naj bi Grčiji posodila skoraj 400 milijonov evrov? Koliko jih bo v tem primeru dobila nazaj? In čemu je vse to sploh potrebno? Smo se kar naenkrat spet znašli v Jugoslaviji? Pomisleki glede načina reševanja Grčije, ki je v težave zašla sama, so drugod še večji kot pri nas. A zdi se, da prava reakcija šele prihaja.

Države evro območja bodo Grčiji posodile 80 milijard evrov, 30 milijard bo Grčija dobila od Mednarodnega denarnega sklada. Pri razdelitvi bremena bo uporabljen ključ deležev v Evropski centralni banki. Slovenija ima 0,48 odstotka kapitala, kar pomeni 384 milijonov evrov. Končna odločitev naj bi padla konec tedna. Grki pa zagotavljajo, da bodo posojilo vrnili do zadnjega centa. Česar v resnici nihče ne verjame. Kljub obsežnemu načrtu varčevanja, ki ga je pripravila grška vlada, po katerem naj bi v treh letih Grčija privarčevala kakih 35 milijard evrov. A tudi tega prav tako nihče ne verjame. Edino kar je gotovo, so množične demonstracije, ki se bodo vrstile v prihodnjih mesecih v Grčiji. In globoko nezadovoljstvo, ki bo prisotno v vseh državah posojilodajalkah.

Ukrepi, ki jih obljubljajo Grki so zanimivi. Denimo ukinitev 13. in 14. plače za uslužbence v javnem sektorju, ki zaslužijo več kot 3000 evrov bruto na mesec, drugim pa bodo dodatke omejili na 1000 evrov na leto. Primerjava s Slovenijo je tragična. Plače v Grčiji so višje kot v Sloveniji. In vzeti 13. in 14. plačo zelo dobro plačanim uradnikom, se res ne zdi velikanska žrtev. No, Grki naj bi žrtvovali še nekaj drugih stvari. Javne investicije naj bi se občutno zmanjšale, prav tako izdatki za delovanje javne uprave. Hkrati naj bi se dvignili DDV, trošarine na gorivo, cigarete in alkohol ter davki na luksuz. Pravzaprav imajo na mizi vse to, s čimer nam naša oblast že lep čas grozi. Razlika je menda samo v tem, da so ukrepi, ki bi jih morala Grčija nujno sprejeti, še malce bolj neprijetni.

Grčija pravzaprav še ni storila ničesar. Ukrepe mora kajpak sprejeti parlament. V kar sicer nihče ne dvomi. Ampak zgodi se lahko marsikaj. Tako pred tem, kot kasneje. Grki na ulicah pač niso prizor, ki bi pretirano presenečal. Vendar se zdi, da je prava težava v resnici v tem, da bi na ulice utegnili oditi tudi v državah, ki so se odločile Grčiji pomagati. Številke pomoči so namreč zelo visoke za vse vpletene. In če je evro še pred nekaj meseci izgledal strašno privlačno, se danes v predvolilni kampanji v Veliki Britaniji uporablja kot sredstvo diskreditacije liberalnega voditelja Nicka Clegga, ker je nekoč zapisal, da bi lahko razmisli o prevzemu skupne evropske valute. V tistem delu Evrope, ki bo prisiljen pomagati, bo nelagodje zaradi ogroženega evra seveda še precej večje.

Še bolj neprijetne posledice od obsega pomoči, ki jo zahteva reševanje evra, bo na evropsko počutje imela grška zgodba zaradi občutka, da je povsem nepravična. Pomagati nekomu, ki je sam z zapravljanjem nakopal težave sebi in vsem drugim, na račun tistih, ki so ravnali bolj skromno in premišljeno, enostavno ni etično. Nauk, ki so ga deležni Grki in vsi, ki bi si jih morda želeli posnemati, je enostaven. Troši dokler gre, potem ti bodo že pomagali. Logika reševanja Grčije bo zato neizogibno sprožila val nezadovoljstva z vladami, ki so se odločile za takšno politiko. Mnogi gotovo razumejo, da je pomoč Grčiji potrebna in da jo je mogoče opravičevati s skrbjo za evro. A vprašanje zakaj nagraditi tistega, ki je sam zavozil, ima veliko čustvenega naboja in bo še dolgo ostalo v jedru grške zgodbe.

Posebej boleča je ta za Slovenijo, ki bo morala pomagati državi, ki je praktično po vseh kazalcih bogatejša. V času, ko vlada pripravlja serijo reform, ki pomenijo zategovanje pasu in je vsak evro iz dneva v dan več vreden, je 384 milijonov za Slovenijo zelo veliko denarja. Delavci in sindikati bodo upravičeno jezni. Medtem ko oblast ves čas zatrjuje, da denarja enostavno ni dovolj, namerava za Grčijo po hitrem postopku najti toliko denarja, da bi z njim lahko zgradili tri preplačane Šentviške predore. Najbolj neprijetno ob tem je, da je trditev o pomanjkanju denarja resnična. Največji paradoks pa je, da Grki na ulicah vztrajno demonstrirajo za svoje pravice, medtem ko slovenski delavci mirno čakajo, da jim bodo pomagali ohraniti standard, ki je višji od njihovega.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
42 x komentirano
  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest. Vest said: Grška hiša strahov: Slovenija naj bi Grčiji posodila skoraj 400 milijonov evrov? Koliko jih bo v tem primeru dobil… http://bit.ly/a3t4sR [...]

  • Forestina je rekel/-la:

    Zakaj ne damo denarja Bosni, zakaj ravno Grčiji.

    Ke nismo u Jugi?

    • krucefiks je rekel/-la:

      :D

    • Forestina je rekel/-la:

      Zato ker imajo v Grčiji Nemčija in Francija večinski delež naložb.

      Torej ne rešujemo grkov, ampak nemške in francoske banke.

    • Forestina je rekel/-la:

      “Grška vlada mora na tri mesece obsežno poročati Evropski komisiji in IMF-u, kako izvaja svoj načrt. Ob kakršnih koli morebitnih kršitvah bomo plačila ustavili, Atenam pa bo znova grozil bankrot,” je bil jasen nemški finančni minister Wolfgang Schäuble.

      http://www.rtvslo.si/svet/grki-sporocajo-ljudstva-evrope-dvignite-se/229383

    • DaZajn DaSeIn PE Centralno bančništvo, Tržaška cesta 2 Lj je rekel/-la:

      Sporoča:

      a) solidarnost je mednarodno državna zaveza, ki je preživetveno na prvem mestu!!?! Ker Grki niso edini.
      b) nekaj milijončkov prazne posode se pritožiješ, in ti, ki jo braniš: poskrbeli bomo za ves denar, ki manjka
      v RS, tako da sicer moramo vedeti, da gasimo požar, ki je vplamenel 2008. Samo zatiskanje oči in ne=
      razumevanje, je itak naša prednost pravite, ker ste za večje stvari - poslušnost, ubogljivost, ipd, za lažjo dominacijo v kurniku.
      c) ker ne razumete, da če EU ne razveljavi vseh toksičnih papirjev razpade. In RS odpade. Tudi ekonomsko.
      d) IZJAVA DECIDIRANA: 220 000 000 000 Evrov, mora firma pridobiti, potem bo lažje.

      Vas lepo pozdravljam

  • NoMercy je rekel/-la:

    pozitivni učinek: vsaj za časa trajanja “posojila” bo pa EMU še živa :)

  • Forestina je rekel/-la:

    Finančno ministrstvo ne ve, kje bo vzelo 384 milijonov evrov za reševanje francoskih in nemških bank.

    http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042356657

  • Q_ je rekel/-la:

    …. 4,4 % proračunskih prihodkov je veliko.

  • obama je rekel/-la:

    kako bo krasno padel arbitražni sporazum…

  • HEKTAR je rekel/-la:

    Nemcija in Francija oz njihove banke so lastnice 60% zunanjega dolga Grčije. Če Grčija bankrotira do tega denarja Nemčija in Francija nikoli ne bodsta prišli. Skratka Nemčija in Francija potuhnjeno pomagata samo svojim bankam… Slovenjia pač bo še enkrat dobila po hrbtu in tega se ne bo niti momentalno opazila…… opazila pa bo čez nekaj let z vsemi obrestmi vred

  • Rad je rekel/-la:

    >>…Najbolj neprijetno ob tem je, da je trditev o pomanjkanju denarja resnična. Največji paradoks pa je, da Grki na ulicah vztrajno demonstrirajo za svoje pravice, medtem ko slovenski delavci mirno čakajo, da jim bodo pomagali ohraniti standard, ki je višji od njihovega.

    In kaj lahko vezi tega lahko naredimo?

    • DaZajn DaSeIn PE Centralno bančništvo, Tržaška cesta 2 Lj je rekel/-la:

      BERI ZGORAJ

  • dado je rekel/-la:

    Se ljubljanska elita redi
    na plečih delovnih ljudi,
    ko posesali mu bodo vso kri,
    skupaj z grki, riknili bomo tudi mi,
    tedaj…morda …se tudi Janiju zaiskri,
    da pisati ni, kar mu “nekdo” naroči!

  • Bralka je rekel/-la:

    Tu je treba iti vseeno nekaj korakov nazaj.

    Grčija je članica evroobmočja in to od časa priprave na evroobmoočje in samega nastanka evrobomočja. Članstvo v evroobmočju pomeni, da centralna banka (BCE v Frankfurtu) določase volumen monetarnih agregatov, ta volumen pa je določen na temelju podatkov o BDP-ju, javnem dolgu in še nekaterih statističnih pokazateljih, ki jih država redno sporoča na BCE. To obvezo prevzame vsaka država, ki je članica evroobmočja.

    V grškem primeru se je izvrini greh (takoj vsaj trdi sedanja vlada, ki je doibla precej klavrno zapuščino prejšnje ekipe) dogajal nekaj let, ker naj bi šlo za sistemsko prikrojevanje podatkov. Skratka, naj bi malo zaokroževali navzgor in navzdol in v času gospodarskega vzpona to ravno ni bilo takoj opazno. Ko pa so se stvari v letu 2008 začele obračati v drugo smer, so se pa zelo ostro spremenile v drugo smer.
    V letu 2008 in 2009 so države začele povečevati svoj primanjkljaj (do takrat je bil dovoljen proračunski primanjkljaj do 3% v odvisnosti od BNP - npr, če je BNP 20 milijard evrov letno, potem je lahko proračunski primanjkljaj za to leto maksimalno 600 milijonov evrov in tega se je večina držav tudi držala, z naskokom najslabši sta bili pred krizo Nemčija in Italija, ki sta imeli več let večji deficit) za to, da so lahko interventno financirale posledice tega, da je na trgu zmanjkalo denarja. Države so dajale več denarja v razne jamstvene sheme, povečevanje socialnih tranfserjev, jamstva za zadolževanje banke itd itd. Ti interventni ukrepi (relativno podobni v vseh državah, ne glede na to, ali so jih delale levičarske ali pa desničarske vlade in povsod so jih najbolj kritirizirali tisti, ki so bili bodisi v opoziciji ali pa niso bili zraven v nobenem strokovnem timu in so imeli potem ogromno “mastnega” za povedati, kako da je vse narobe…..) so v resnici omilili posledice krize in pomagali gospodarstvu, da se počasi začenja pobirati. NI tule prostora za razlaganje naslednje trditve, ampak evrobomočje je finančno krizo preneslo bolje predvsem zaradi evra - če bi imele članice svoje valute, bi se zadeva slabše iztekla.

    Paralelno s tem pa morajo države predstaviti svoje izhodne stragije - to je načrt, kako bodo svoj deficit spet spravile v ustrezen okvir (o tem sem enkrat že tule pisala, ko sem komentirala eno “pezdirsko pametno”).

    Tako je storila tudi Grčija. In je tudi izdala nove obveznice za financiranje svojih interventnih mer. Ampak ker pa so se hkrati pokazale vse materialne posledice prilagojenih podatkov iz prejšnjih let (to, da pričakuješ določene prilive v proračun, ki pa jih delaš na temelju izhodišč, ki so bila že poprej previsoko ocenjena, to se še nikoli ni dobro končalo), se je ob koncu lanskega leta pokazalo, da grški proračun ne bo imel dovolj denarja za to, da bi plačeval obresti na vseh obveznicah in tudi pri ostalih oblikah javnega zadolževanja, kjer je kreditojemalec država Grčija. V bistvu je vsaj polovico odgovornosti za to, da je šla Grčija čez vse plafone tudi to, da ECB ni imela ustreznega sistema kontrole o tem, kakšne podatke sploh dobiva od Grčije.

    In grška lekcija je predvsem tudi lekcija o kontroli vnosa podatkov in o tem, kako take stvari popraviti. Ker trenutno je tako, da masa evrov, ki je alocirana za kroženje v Grčiji, ni ustrezna. V izogib ponavljanju teh zgodb se je sedaj bolj vključila tudi EU, ki sedaj bolj natačno pregleduje izhodne strategije vseh članic evroobmočja.

    Evrozona ne rešuje Grčije, temveč prvenstveno rešuje svojo valuto in posledično tudi Grčijo. Politično pa se temu reče, da se išče skupna evropska rešitev, kar praktično pomeni to, da se vsem državam, ki so članice evroskupine in ustanoviteljice ECB določi, da skladno z ustanovno listino te banke, priložijo toliko-in-toliko za posojilo eni od svojih članic.
    Tu sta dva problema: prvi je v tem, ker je na izpitu padla analitika ECB in ni kontrolirala Grčije in drugi v tem, da bi morala po tej matematiki največ plačati Nemčija. Nemčija, ki ima itak nekaj čez 7% svojega proračunskega deficita (Slovenija ga ima 5,5%) in ki ima ta teden volitve po deželah in ker je Angelco strah za glasove, je seveda začela vse skupaj bremzati in prestavljati za čas po volitvah. In prodajati retoriko, kako da Nemčija pa ravno vsega ne more financirati, da naj tudi drugi… Pri čemer se je seveda pozabilo omeniti, da je Nemčija definitivno največ prodaje vseh svojih izdelkov dosegla ravno na področju EU in da so njen velik gospodarski razvoj financirali predvsem potrošniki iz EU…Je pač hudič v ekonomiji, ker je tako, da se vedno nekomu nekaj plačuje, po drugi strani pa se tudi dobiva in je vedno dilema, kdo komu kaj dolguje.

    Vidim, da je retorika od Angelce prišla tudi do sem.

    Slovenija naj bi - in bo glede na obveznosti po pogodbi o pristopu v evroomobčje - v naslednjih TREH letih prispevala 384 milijonov EUR. Ne takoj, temveč v naslednjih treh letih. To je na nivoju planiranja prilivov in odlivov druga zgodba, kot pa bi bila, če bi bilo treba to takoj zbrati.
    Primerjava med tem in tobožnje preveč plačanimi cestami je spet tako populistična da ni ničemer podobna. Tiste ceste so se gradile petnajst let in tri leta in petnajst let primerjati med sabo, to je neresno, če primerjamo naložbe in stroške. S tem, da zgolj Soršakova domneva še ne pomeni tudi to, da so tiste ceste nedvoumno preplačane za toliko-in-toliko.

    Edina kolikor toliko tehtna primerjava bi eventuelno bila, če bi na eni strani gledali odlive teh 384 milijonov za Grčijo v kontektu tega, koliko ta država počrša ali pa ne porčpa nepovratnih sredstev. Recimo, imamo izpogajne 4 milijarde za 2007-2013, letna črpanja so pod plani in ergo, če bi dali vsako leto za Grčijo 128 milijonov, potem bi bilo dobro, če bi uspeli v resnici počrpati tudi 128 milijonov več, ki so v okviru izpogajanega, pa ga jih ne počrpamo.

    Na tej točki bi bila kritika na mestu.
    Čvekarije v stilu “zakaj pa za Grčijo, če imamo samui probleme”, to je pa tako nizko, da je že hudo.

    • Forestina je rekel/-la:

      Od kdaj je samoumevna sociala za hazarderje?

    • Mimi je rekel/-la:

      Bralka, čestitke in hvala za tvoj komentar!
      (imaš pa res veliko znanja na tem področju)

      ampak se vseeno strinjam z Erectorjem Pillijem spodaj in s Severjem: “… Največji paradoks pa je, da Grki na ulicah vztrajno demonstrirajo za svoje pravice, medtem ko slovenski delavci mirno čakajo, da jim bodo pomagali ohraniti standard, ki je višji od njihovega.”

  • angie je rekel/-la:

    “Pomagati nekomu, ki je sam z zapravljanjem nakopal težave sebi in vsem drugim, na račun tistih, ki so ravnali bolj skromno in premišljeno, enostavno ni etično.”

    To smo počeli tudi v bivši Jugi, mar ne? Temu smo tedaj rekli solidfarnost z nerazvitimi.
    Ni mi jasno, kako je lahko razvita država, ki bi lahko bogato živela od turizma, tik pred bankrotom.

    In da je Evropa to šele zdaj opazila, ko “že gori voda”?

    • Forestina je rekel/-la:

      “Only a crisis – actual or perceived – produces real change. When that crisis occurs, the actions that are taken depend on the ideas that are lying around.”
      —Milton Friedman

    • Mimi je rekel/-la:

      “… Ni mi jasno, kako je lahko razvita država, ki bi lahko bogato živela od turizma, tik pred bankrotom.

      In da je Evropa to šele zdaj opazila, ko “že gori voda”?”
      Res!

  • Forestina je rekel/-la:

    The only solution for Greece is to arrest the Goldman Sachs bankers immediately and all those involved in the fabrication of Greek economic data in 2000, when you became a member of the eurozone. The next step is to nationalize all banks like Sweden did in 1993. The International Monetary Fund is that last thing you need. You will lose your sovereignty. It exercises terrorism. You will be raped in such a way, that it will be the worst pain you have ever felt.

  • konec je rekel/-la:

    še en dokaz več, da je tudi grčija v resnici le BALKAN…….jej , žri in pij itak prej ali potem plačajo drugi…….pa veliko protestov , da bo ja zgledalo, da sem jim godi krivica….

    • dado je rekel/-la:

      Res je tako,
      briga našo in evropsko elito za to!
      Tako kot presita izgubila je kompas tedaj,
      ko krvavel je balkan za evropski “raj”,
      danes z apetiti podarja naš denar!!!

  • bine bone je rekel/-la:

    Maratonska bitka. Še perzijci jih naj ponovno napadejo. He, he. No, sedaj pa se bo še Slovenija počutila kot v tistih časih komunizma, ko je Svetovna banka, IMF, OECD in druge mednarodne ustanove zalagale z miljardami dolarjev in podaljševale titoistično - komunistično oblast. Izgleda, da so Grki naskrivaj prebiral Kardelja in se jim je zgodil kar se jim je.

  • nemesis je rekel/-la:

    Grki imajo 250 nenaseljenih otokov,zadolževanje jim ne bo pomagalo,prodajo naj te otoke,saj jim jih ostane še 6000 naseljenih.Oni vsaj imajo kaj prodati.Če pa mislijo,da je kriva Amerika,ki je prinesla recesijo,naj jih pa Amerika financira.

    • Forestina je rekel/-la:

      Oz. vsi financiramo banke v ZDA. Ne grkov.

      Obama, Merkelca in Sarkozi bodo Sloveniji dolžni 500 milijonov evrov.

      In, če pride Clinton predavati naj mu prosim nekdo izmed prisebnih fukne čevelj v glavo ( ta zgornjo).

    • krucefiks je rekel/-la:

      Tudi, če vsakega od teh 250 oto(č)kov (pojma nimam kako veliki so) prodajo za 100milijonov, je to samo 25 milijard. Nekaj je, problemov pa ne reši.

  • pirančan je rekel/-la:

    Govoriti o Grčiji in gospodarstvu nima smisla - enostavno ni dobra tema!!

    Govoriti moramo o EU in o svetovnem gospodarsko/političnem sistemu.

    Saj vemo,da je IT tehnologoja omogočila bistveno več Fin/gos.mahinacij ali če želite bistveno večje in hitrejše plasiranje prevarantskih”fin.produktov” glavnih generatorjev sedanjega stanja v svetovnem gospodarstv.

    Grki so samo prfekten “medij” za to.To igro znajo odlično igrati.So uživali in trošili.Seveda s pomočjo največjih svetovnih bank.
    Ali ni to osnova sedanjega sistema?

    Na vrsti so Španija,Portugalska in Italija. Zanimivo:Mediteranski hipokritski katoliki so se odlično našli skupaj brez,da se dogovorijo kdaj in kje.
    Irci in Islandci so druga zgodba - tam bi umrli za delom,samo,da več nagrabijo.
    Ali ni zanimivo - kri ni voda in zgodovina je najboljša ućiteljica.

    Toda pozor: Jedro Germanov postane nevarno,ko na mizi niveč dovolj klobas in piva……..!!

    Dragi moji,počasi postaja bolj zazumljivo zakaj nočejo Evropske ustave,zakaj si izbrali za nekega kao predsednika Ratatuja (sorry Van Rumpuya) itd.

    Potrebno je vzdževati votel bančni sistem,kmetijske subvencije,kvazi globalizacijo itd.

    Morda nas bo malce streznil Vulkan in ostalo podobno……………

    Samo nekaj nametanega za razmislek in debato.
    Niti približno ne trdim,da imam vse prav,pravzaprav se bojim,da imam preč povedanega prav in se zahvaljujem za kak komentar.

    Še to:To so problemi,ne pa nakladanje o polpretekli zgodovini………………..taki ali dručačni.

    LP

  • ivan je rekel/-la:

    Nekaj poudarkov iz razprave:
    Torej ne rešujemo grških, temveč nemške in francoske banke.
    Zakaj ne damo denarja Bosni, zakaj ravno Grčiji?
    Kako krasno bo padel arbitražni sporazum!
    Grški delavci štrajkajo, naši, ki bodo morali plačati pa mirno čakajo. Kaj lahko iz tega naredimo?
    Grki so verjetno brali Kardelja.

    Razprava kaže, da zaradi dokazovanja naših nasprotij, mečemo v en koš Jugo, Kardelja, MMF, ZDA, EU, dolgove, predavanja, Nemčijo, angleške volitve in še kaj. To dokazuje, da smo Balkanci in smo se pripravljeni med sabo kregati in obtoževati tudi zaradi zadev v katerih ne nosimo nobene krivde. Pomembno je, da imamo razlog za kregarijo. Če bo komu odgovarjalo, bomo iz posojila napravili afero in se prepirali o najbolj balkanski državi. Ker ni nujno, da je to država na skrajnem jugu Balkana je izbor države stvar posameznika.

  • Erector Pilli je rekel/-la:

    Reven Slovenski delavec, ki je zadnje mesece lačen in na cesti, ker so mu firmo zakockali Slovenski osamosvojitelji bo plačal iz denarja ki ga nima (beri Slovenija se bo za to zadolžila) pomoč Grku. In to ne Grškemu delavcu, ki je ravno tako reven in na cesti, ker so mu Grški tajkuni zakockali firmo, pač pa Grškemu lastniku banke, ki pa na koncu koncev niti ni Grk, ampak Američan, Kitajec in bogsigavedi kdo še…. Ha, ha. In potem se čudijo, če grejo ljudje na cesto. Viva la revolucion….

  • Bralec je rekel/-la:

    Bralka - BRAVO. Tvoj komentrar je bil vreden časa namenjenega branju. Slovenci lahko dosežemo veliko več kot trenutno kažemo, bi pa za to potrebovali veliko več žensk na pravih mestih.

  • Erector Pilli je rekel/-la:

    @Bralka. Zanimivo branje. Vseeno pa je realnost kruta. Včeraj sem na TV slišal, da smo s hudim zategovanjem pasu v javni upravi prišparali nekaj čez 200 milijonov evrov. In da jih bomo še 100. To je skoraj ista vsota, za katero se bomo zdaj zadolžili, da bomo pomagali Grkom. Pa smo na nuli. Lepo je, da človek pomaga sočloveku. Ampak, je treba najprej imeti, da potem lahko daš. Zato debata zakaj pa ravno Grkom niti ni tako deplasirana. Še kleli bomo evro in Nato in vsa ta kapitalistična jajca, ki so namenjena samo temu, da za peščico ljudi dela masa novodobnih sužnjev. Ampak počasi ljudje to dojemajo, ulice so vedno bolj polne. Kapitalizem kot ga poznamo bo verjetno počasi umrl. Sicer ga bodo pa čez nekaj let pokopali Kitajci.

    • Mimi je rekel/-la:

      Se strinjam.

    • Mimi je rekel/-la:

      *tu bi še nekaj dodala…
      Čeprav menim skratka podobno kot ti, je še en vidik, poleg človeškega dejavnika, ki je čisto praktičen v bistvu: namreč kaj bo, ko bomo pomoč potrebovali mi? Bomo dobili servirano od vseh: mi tudi nimamo, zato ne moremo dati.

      Tako da tole je (bila) zelo težka odločitev.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Ponovno zdravimo simptome bolezni ne pa bolezni same … kot pravi Angie: “Ni mi jasno, kako je lahko razvita država, ki bi lahko bogato živela od turizma, tik pred bankrotom. In da je Evropa to šele zdaj opazila, ko “že gori voda”?”

    • Mimi je rekel/-la:

      Res, tega bi se morali lotevati bolj celostno, natančno tako: zdravimo simptome kašlja pri raku na pljučih (ki se medtem širi še na kosti).

  • Iax je rekel/-la:

    Mogoče bi to milost lahko prodali v zameno tudi za to da se grki odrečejo kaki politično/nacionalistični kaprici, recimo da končno nehajo zajebavat Makedonce.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Sami smo rili v NATO in EU trop. In ko si enkrat v tropu, moraš tuliti z njimi, ali pa te lastni trop “požre”. In vsak trop ima svojega vodjo, ponavadi dominantnega-najmočnejšega-člana tropa. In Slovenije po moči ni za “krempelj” vodje tropa.
    No, tolažimo se s tem, da nas, Slovenije, trop že zaradi lastnega ugleda ne bo pustil crkniti.