18. maj, 2010 | Jani Sever

Gazela iz kabineta predsednika vlade

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Prva dama Slovenije ni žena predsednika vlade ali predsednika države. Vsi, ki kaj vedo o eliti slovenske politike o tem, kdo je, nimajo nobenega dvoma. Na vrhu je Simona Dimic, vodja kabineta Boruta Pahorja. Pahorjeva najtesnejša sodelavka je doslej živela v udobni senci. Kar se običajno izplača. Danes pa je Dnevnik razkril, kako dobro zadnji dve leti posluje njen partner.

Gospa, ki ima menda v svojih rokah mnogo niti, tako gospodarskih kot medijskih, od velikih podjetij do rumenih blogov, je bila dovolj spretna, da se ni nikoli silila v ospredje. Skromnost je v Sloveniji še posebej cenjena vrednota. Dimičeva to zelo dobro razume. Na fotografijah je denimo vedno prekrila logo znamke svojih dragocenih torbic s sicer nekoliko prisiljeno, a učinkovito držo roke. Tudi drugače je Dimičeva skorajda neopazna. Vendar samo za širšo javnost. Slovenski podjetniki jo dovolj dobro poznajo. Pahorjeva desna roka velja, ob pomoči Uroša Javševca, lastnika znamenitega USB ključa z imeni perspektivnih ljudi, za glavnega kadrovnika v državi. Imenovanja na vodstvene in nadzorniške funkcije potujejo skozi njeno sito. Za takšen profil dela pa je konspiracija seveda še posebej pomembna.

Dnevnikova zgodba je izjemno zanimiva. Partner Simone Dimic je lastnik agencije Escape, ki kupuje letalske vozovnice. Nič posebnega. Pravzaprav naj bi šlo za precej skromno početje. To gotovo najbolje vedo pri Escapu, ki je imel 2007 62.000 evrov prihodkov. V naslednjem letu, ko je Dimičeva vstopila v kabinet predsednika vlade, pa 1,5 milijona evrov prihodkov. Naslednje leto se je številka povzpela preko dveh milijonov. Ob tem, kljub temu, da ima le dva zaposlena, agencija ni prikazala rasti dobička. Uspeh podjetja je izjemen. Za povrh pa ni odvisen od naročil vlade, ki z njim sicer posluje, a v precej omejenem obsegu. Ecsape bi tudi brez teh naročil beležil skorajda eno dramatično rast. Escape je v času mandata Pahorjeve vlade, kot je izračunal Dnevnik, višino prihodkov uspel povečati za 35-krat.

Le kaj bo sedaj storil predsednik vlade. Dimičeva ni naredila nič narobe. Še tisto poslovanje, ki ga Escape opravlja z vlado je najverjetneje popolnoma zakonito. Konec koncev Dimičeva in Roman Horvat, lastnik agencije Escape, nimata nič skupnega. Menda sta fant in punca. Kaj pa je to takšnega. A po drugi strani Katarina Kresal in Igor Pogačar nista niti to, pa se je premier zaradi suma javnosti in opozicije, da pri najemu stavbe NPU ni bilo vse v redu, odločil, da bo Pogačarjev Ram Invest postavil na črno listo. Bo zdaj enako storil s Horvatovo agencijo? Konec koncev se mu ne bi zgodilo nič pretresljivega. Pahor bi tako pokazal, da vse okoli sebe meri z istim metrom, hkrati pa svoji šefinji kabineta ne bi pretirano pokvaril družinske bilance. Elegantno in hitro. Konec koncev gre samo za nekaj deset tisoč evrov. Jih bo že nadoknadila drugje.

Konec koncev se zdi, da je ravno v tem jedro zgodbe. Escape menda ne služi neposredno s poslovanjem z vlado. Za bliskoviti skok so torej najverjetneje krivi bolj posredni vzvodi. Ljubitelji nedavne kinološke afere bi temu rekli mreženje. Vendar zgodba ni videti nedolžna. Si je mogoče predstavljati, da se, v zameno za položaj, novopečeni menedžerji naključno začnejo odločati, da letalske karte naročajo pri agenciji, ki se v času krize najbolje znajde. So tako v Sloveniji videti pravi “Lomilci krize”? So to prave “Slovenske gazele”?

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
56 x komentirano
  • poznavalec je rekel/-la:

    komaj čakam, da članek o tem razkritju preberem na Požareportu! ;-)))

  • jezni je rekel/-la:

    to je biznis po slovensko, značilno za vsako slovensko občino. Opisan primer je le vrh ledene gore. Janša je imel mladega ekonomista, Pahor pa malo starejšo tajnico.

    • angie je rekel/-la:

      Janša je imel celo familijo Petek, s klima napravami in igralnicami, same hitro rastoče gazele….

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Je Janša tema kolumne?

      So Janševi (domnevni) zločini opravičilo za vse svinjarije, za katere je odgovorna trenutna oblast?

      Jim je Janša morda oče in lahko zato sami, kot nevzgojeni otroci, delajo narobe z opravičilom, da je očka vendar (domevno) počel enako?

    • / je rekel/-la:

      Dvorni pisar:

      nikar tako. Vsak izgovor za vse Janševe napake, se je začel z:” prejšnja vlada….” pa tudi njemu Drnovšek ni bil oče.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Ponavljam vprašanje;

      je Janša (v vsej shrljivosti njegove cenjene osebe za levičarje na Slovenskem) edino merilo vseh stvari?

      Ali sploh obstaja zločin, ki ga levičarskim strankam ne boste oprostili, ko je vendar za primerjavo vedno na voljo Janša, ki v histerični domišliji naših neosocialistov zavzema status Saurona?

      Človek se vpraša, če sebe vidijo v vlogi hobitov ali jim je nemara bližje Golum:-)))))))))))))).

    • angie je rekel/-la:

      Dvorni, ni, ampak bi moral biti - zaradi uravnoteženosti.

  • NoMercy je rekel/-la:

    za relevantnost bi priporočal primerjavo s prejšnjo vlado in podobnimi rabotami :)
    Fantje blizu JJ pravijo, da je bilo vsaj nekaj: plačila so bila takojšnja!!!

  • Aljo je rekel/-la:

    Klientelistične pijavke so edine, ki uspevajo v Butalah. Klientelizem je tako kot po vsem Balkanu bolj razširjen od raznih oblik gripe. Kamorkoli se v Butalah ozreš povsod ista pesem, pravih podjetnikov je zgolj za vzorec, ostalo je vse eno veliko sesanje joške matere države. načrtno zaviranje podjetništva, sploh tehnične stroke nas bo v bližnji prihodnosti veliko stalo. Kamorkoli s ozrem vidim kup degenov, ki se gredo posel, a glej ga zlomka - večino jih je polpismenih. Državna uprava, ter vse kar je povezano z njo je pa sploh polna greznica. Čez 200 občin imamo, v vsaki občini sedijo “posvečeni”, večina njih totalno nesposobnih, samemu sebi v namen. Sem že rekel in ponavljam, 14 občin za celo Slovenijo, dober software, računalniško pismeni zaposleni, uzakonitev digitalnega podpisa, digitalizacija celotnega sistema, informacijska povezanost vseh državnih uradov in občin, dve pokrajini, ter kick in the ass za vsaj 50% javne uprave. Delo za določen čas, ter omejevanje mandatov na 2 za večino višjih uradnikov bi bila tudi zelo dobrodošla sprememba. Dimic variante so v vsaki še tako zakotni občini, večina njih je kriva za namerno zaviranje Butal. Marš gamad fiškarska - na borzo dela!, pa še državne menažderje s sabo vzemite…

    • miha je rekel/-la:

      skoraj z vsem se strinajm s tabo, razen da bi morali v javni uporavi odpustiti vsaj 66% zaposlenih.

  • krucefiks je rekel/-la:

    Zanimiv in pomenljiv podatek bi še bil, kdo so novi kupci agencije Escape in kje so kupovali prej.

    • ... je rekel/-la:

      Prej so direktno pri Tufku, zdaj pa del denarja “pobegne” še čez gazelin hrbet v Escape. Simpl k pasulj.Simpl is tanartabulš!!!

    • NoMercy je rekel/-la:

      ptice selivke :)
      vedno so tam, kjer so drobtinice od pogače :)

  • ... je rekel/-la:

    Živel Borat!! Borat mi ti se kunemo!!

  • Forestina je rekel/-la:

    Imaš + in - USB in potem se mreži :) oz. lovi.

  • Mimi je rekel/-la:

    v bistvu žalostno, da me kaj tacga sploh ne preseneti več. :\\
    Pač še enim je sekira v med padla.

    se pa strinjam s Krucefiksom, fajn bi bilo vedet kaj več.
    (sploh se mi zdi mal na olako napisan prispevek)

  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest. Vest said: Gazela iz kabineta predsednika vlade: Prva dama Slovenije ni žena predsednika vlade ali predsednika države. Vsi, k… http://bit.ly/9pxgYM [...]

  • Zbik je rekel/-la:

    Dobra stran tega protivladnega nerganja je, da potem, ko bo prišel končno na oblast JJ, takile zapisi ne bodo več možni. Jebiga. Vsaka reč je za nekaj dobra!

    • Mimi je rekel/-la:

      Kaj bi bilo po tvojem boljš?
      Kar vse spregledat, stran pogledat, al sam na opozicijo prežat?
      a se ti ne zdi logično, da se VLADI (bolj) pod prste gleda?

    • ona je rekel/-la:

      oja, pa jade … peticije pač in te zadeve o cenzuri. ko se pritlehno menjuje, šikinira nenaše novinarje tudi sedaj, potem gregec obmolkne, kakopak. nič več ni cenzure, nič več pritiskov, zpoet je lepo na sončni strani alp. hvala bogu, jj je normaliziral medije kar se tiče kritike, beri malo osrednje dnvenike leta 2004 in leta 2008,pa ti bo vse jasno ,o čem govorim. hvalabogu, da ni več nedotakljivih v politiki, zato pa so nekateri živčni in razglašajo nekatere medije za rumene. zanima me, kako stoji zadeva patria: kje je karba, kje praprotnik … nič več informacij, pa me res zanima,kam je šel ta denar, nič več risanja povezav in mrež — aja, za zveste kadre v predvolilni kampaniji so pa itak našli zaposlitve (tavš, darijan košir za predsednika ukoma); samo en znamenit uvodnik napišeš, pa si že v vladni službi. kako je nekaterim fajn:)

    • Zbik je rekel/-la:

      No Ona, si že pogruntala iz silnih novodobnih maroglastih medijev, ali je bil pripomoček dolžine 43 cm enostranski ali dvostranski. To je silno relevantna informacija. Tisto revše je itak mrtvo in neubranljivo, tako da ni niti malo zaščiteno.

      Kar se pa tiče Janijevega prispevka, Mimi, je pa tak, kot bi ga XY blogger napisal, potem ko je prebral članek v Delu, oziroma tokrat v Dnevniku. To je bil odločilen, takorekoč edini vir. In še ta je … kaj? sekundarni? …terciarni? Je to sploh članek? Je to neki komentar. Kaj je sploh preverjeno in preverlivo?

    • ona je rekel/-la:

      ja res je, ko zmanjka drugih argumentov, se začne vleči neka kvazi afera, ne mislim namreč nanjo, temveč na novinarski ceh oz. njeno dvoličnost na splošno, zlasti kar zadeva vodstvo.

      kar se pa tiče kritike te vlade: le zakaj jih mediji dnevno napadajo, ko so pa itak tak in sploh sposobni in kompetentni in ko pravna država laufa sto na uro? za njih je vse super zgolj zato, da ne gledajo jj-ja. če je pač samo jj tisti,ki jih skup drži, potem pa nam niti sam bog ne more pomagat. mislim, da delajo zgolj iste stvari kot vse prejšnje vlade, a zgolj na bolj prefrigan način.

    • Zbik je rekel/-la:

      Ona pravi: “kar se pa tiče kritike te vlade: le zakaj jih mediji dnevno napadajo…”

      Ker so lahka in priljubljena tarča. Ker so nerode in in ker tudi stvari, ki jim ne gredo v prid “prostotušno priznajo”… in potem to mediji priredijo v avtogol. Ker so novinarji LENOBE na kvadrat, večina njih. Ker se je laže izmišljevati, kot pa se poglobiti v zadevo in napisati 5 tehtnih vrstic.

      Ampak po drugi strani… kolikor težko gledam njihovo nerodno retoriko… bo treba šteti le netto rezultate. Čeprav se zdi absurdno, ampak stečaj MURE je bil preprosto znak realizma, ne nemoči. AS je znak realizma, ne nemoči. Ukinitev preferenčne davčne uravnave priviligiranega sloja prebivalstva s popolnoma zamočvirjenim “študentskim delom” bo yznak realizma in ne nemoči. Če uspe sprejeti zakonodajo z zvišanjem delovne dobe bo to znak realizma in ne nemoči. Kaj ste pa bimblni milsili, ko se govori o “nepriljubljenih ukrepih”? A da bo šlo vse samo po klancu navzdol in brez napora?

      Slovenija še ni plačala niti svoje osamosvojitve! Ekonomsko smo se takrat izvlekli na račun prihodnosti, ki pa že prihaja v štih in izstavlja račune.

    • Mimi je rekel/-la:

      Zbik, se strinjam s tem tvojim postom zgoraj… res je: realnost je žal taka - tako pač je. Vse do zdaj je privedlo do točno te točke. Samo navzgor gre pa res bolj težko oz. ne glede na vse in nič, vedno se potem pristane na trdnih tleh - višje si letal, trši bo padec.

  • šifra je rekel/-la:

    VOLILCI (ZMANIPULIRANA RAJA)—–VLADA—–GOSPODARSVO…!
    VEČNI TROJČEK…ANEDE..!

  • poznavalec je rekel/-la:

    hudič je živeti v državi, kjer so vse gazele prisesane na državne seske!

  • Forestina je rekel/-la:

    Brez odločitve o Lipici

    http://www.mladina.si/dnevnik/18-05-2010-brez_odlocitve_o_lipici/

    Zakaj Medex ne postavi svojih panjev v Lipici? In prispeva z naložbami v razvoj apiterapije in zdravstvenega turizma.

    Jebeš golf in luknje v glavah.

  • Duko je rekel/-la:

    Ali Pahor bere Vest? Ali pa ga bere vsaj perjanica “raziskovalnih” novinarjev - Zgaga in društvo?

    • mujo je rekel/-la:

      Pahor bere le samega sebe v ogledalu. Ter si ob tem misli, joj, kako sem lep!

  • Dobri človek iz Negove je rekel/-la:

    Poglejte Bavčarja iz primorske spičkal je miljardo evrov kot bi rekel keks pa na koncu še gazela ni več !

  • Pero je rekel/-la:

    Vest spet tocno samo po navodilu Kucana! Ne sicer kako, ni pa dvoma, da ce stavke obrnes in se kaj spet vse cez Janso leti. Komaj cakam na na naslednje volitve in odresitelja.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Znajdi se ! Sploh, če ti je pri tem (exterieurju) pomagala še mati Narava. Pa še to bi se vprašal glede vpliva vplivnih: ali je kakšna razlika med dejanji Dimiceve in v Janševih časih prepovedano oglaševati “državnim” podjetjem v Dnevniku, ker pač ni trobil v Janšev rog. “Kamanda je kamanda”.

  • konec je rekel/-la:

    če NAŠI kradejo NI pomembno, NOVICA je marginalna……, jutri bo že odstranjena…..krivi, da se te (skrite) rdeče podgane skrivajo v rdečem svinjskem dreku pa so itak ……..
    vse že videno, vse že slišano…..nedotakljive rdeče svinje pač in podgane , ki živijo v njihovem dreku…..nič novega

  • ivan je rekel/-la:

    Najceneje bi bilo. če bi “osamosvojitelje”, ki so bili leta 1990 stari približno trideset let upokojili. Drugače nam bodo vladali kot nekdaj najbolj (ne)zaslužni borci, ki so vldali do smrti. Svoje in državne.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Ivan, kateri osamosvojitelj nam vendar vlada?

    • WHMH je rekel/-la:

      Ivan, če se tebi ne bi začelo življenje 1991 in bi si ogledal kakšno informativno oddajo med 1989-91, bi ti bilo malo bolj jasno kdo ti sedaj vlada. Tako pa je najbolje, da še naprej tiščiš glavo globoko v pesku in te še najprej malo polako na mrtvo jebejo.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Vse je zaman.

      Če bi vaju bil IVAN v stanju razumeti, ne bi kvasil takih neumnosti.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Da ne boste pozabili, da tema govori o Dimičevi, ki je še kar vredna greha, in o lepem Pahorju, ki so ga orgazmično volile naivne ženske!

    • pirančan je rekel/-la:

      “Hala bogu”bolje tako,kot pa igledati kor mefisto-kalimero in vedno jezno z ironičnim nasmeškom.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Zakaj je potrebno letalske vozovnice kupovati preko posrednika? Zakaj so pri poslih z državo potrebni posredniki?

    Lahko mi očitate staromodnost ampak razmetavanja denarja uradnikov za namišljene nujno neobhodne storitve in zaposlitve ne sprejemam niti kot nujno zlo. 18 lukenj, ja ;)

  • Forestina je rekel/-la:

    intermezzo:

    Tomo Križnar: EU se lahko pasivnost do Darfurja močno maščuje

    http://www.siol.net/eu/novice/2010/05/kriznar_darfur_eu.aspx

  • ivan je rekel/-la:

    Tridesetletni osamosvojitelji so tisti, ki so se takrat šli civilno družbo in to po prihodu na oblast pozabili in tisti, ki so se delali, da so pozabili učenje partije, pa s tem nadaljevali.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Vse kaže, da želi vlada z agresivnio propagando v korist arbitražnega sporazuma tudi odvrniti pozornost od popolnega poloma njene strategije izhoda iz gospodarske, finančne in družbene krize.

    Kljub nedavnemu vehementnemu premierjevemu hvalisanju, da so vse te krize premagane, se je izkazalo, da gospodarska rast še naprej vztrajno pada, da se povečuje zadolžitev države, da se povečuje število obubožanih podjetij, da še naprej raste brezposelnost in da se nam kljub finančnim ter gospodarskim genijem v vladi približuje grški scenarij.

    Vlada pripravlja ne vem kateri rebalans državnega proračuna, s katerim bo med ostalimi proračunskimi porabniki finančno najbolj prikrajašala zdravstvo, breme krize pa bo z zvišanjem vseh vrst trošarin še bolj preložila na ramena državljanov.

    Premier Pahor pa bo odpotoval v španski Madrid, kjer se bo žogal z nogometnim zvezdnikom Ronaldom.

    Razganja me od sreče in ponosa..

    • pirančan je rekel/-la:

      Cel svet gospodarsko “cveti”posebno katoliške PIGS z gostjo iz Bizanca na čelu - samo uboga Slovenija ima probleme .
      Mefisto ne prodajaj demagogije.
      Predlagam,da se vrneš tja dol in na licu mesta navijaš za River Plate ali Boca Juniors.Tvoja izbira - in čakaš na priliko nove bežigrajske prisege - kot si pred časom napisal.

      Nas pa pusti tkja pr gmah!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      PIRANČAN, ko boš po uveljavitvi odločitve na podlagi arbitražnega sporazuma živel na hrvaški strani, boš moral bolj paziti na svoj jezik.

    • Zbik je rekel/-la:

      Kaj je zdaj ta kičasti defetizem, Mefisto? A ni tako, da bo na referndumu padel Pahor, Arbitražni sporazum in še tebi srce v hlače? A ni tako?

    • Mimi je rekel/-la:

      Mefisto, okol “agresivne propagande” - vlada JE ZA sporazum, vlada ga hoče speljat, jasno da navaja razloge ZA…
      ko govoriš o agresivnosti oz. tudi medijski pojavnosti (tud v enem drugem prispevku), je pa meni veliko sporneje, da je javna tv hiša (rtvslo) tako OČITNO in navijaško proti… kadarkol prižgem tv, je kater od desnih politikov gost, novinarji z njimi odkrito simpatizirajo, še več, družno se z desnim od povabljenih spravijo na levega gosta (Gerič-Janša-Pahor). To je pa meni sporno!
      Ker je tvslo tako OČITNO naklonjena desni opciji (in tudi ostali program je porazen), je ne bi gledala, se mi pa fržmaga, ker jo moram plačevati.
      Če namreč na komercialni tv vidim nekaj, kar mi ni všeč, preprosto preklopim. Tu pa hočem gledat program za VSE ljudi! In ne samo za desne.
      Hočem gledat še tiste dokumentarce in razne oddaje, ko rtvslo še ni bila tako na nizkem nivoju, skratka, rtvslo oz. dnevnik, odmevi itd., to je bila nekoč referenca!
      Zdaj je pa samo ena žalost: lokalna tv za cca 30 posto gledalstva, kar posredno vpliva tud na te zdrahe ki so nenehno, saj desni nenehno secirate preteklost, zdej moramo pa zato še vse tiste seje gledat, kot v kaki severni koreji. :D
      TO je men problematično.

      Ne predstavljam si, da bi vlada hotela spraviti skozi sporazum, pa da bi po medijih nabijala proti. :D :D

  • NoMercy je rekel/-la:

    i tata bih :)

  • Forestina je rekel/-la:

    Lej to mafijo. Kako primitivno napadajo Eleno.

    http://www.youtube.com/watch?v=hGLwM_qxIfQ

  • pirančan je rekel/-la:

    Bivši komentator Jane in Kmečkega glasa,ter dežurni iskalec kosti sta protuhnjena in vlečeta debelo plačo as long as possible.
    Smo “pa navajeni” na Peskovo,Geriča in Bratoža - navajeo in videno - mislim,da jih nobeden več ne jemlje preveč resno!

    V teh situacijah res občudujem Pahorja - mislim,da vem kaj želi doseči.Je pa še vedno zgodnji petelin za zabito in razdeljeno š.dolino.Zgodnji petelini gredo ponavadi v lonec,TODA BREZ NJIH NI NAPREDKA,zato ga odločno podpiram.

    Je pa problem obvezno plačevanje RTV naročnine.Zato bodo prav navedeni zelo škodili oz so že zelo škodili tej ustanovi,ki se dolgo za njimi ne bo pobrala - kot njihovi sosedi na Kolodvorski - tudi tam do janševci(sindikati)

    Tako preprosto je to dragi sodržavljani.

    LP

  • britev je rekel/-la:

    MAFIJA JE PODTAKNILA SVOJO OSEBO V PAHORJEV KABINET, DA BI VODILA, SODILA IN DELILA !!! JA KAJ PA DRUGA !