22. junij, 2010 | Jani Sever

TEŠ 6 gre naprej v preteklost

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Vlada podpira nadaljevanje dela. In dela se nadaljujejo. Porabljenih je že 150 milijonov evrov. Najbrž preveč, da bi projekt ustavili. To bi zahtevalo kar nekaj politične volje. Kljub temu, da bi bilo slednje najverjetneje ceneje in bolj modro.

Največji hec je, da sta dva najbolj ostra nasprotnika glede prihodnosti TEŠ 6 vsaj formalno še člana iste stranke. Gregor Golobič je proti, Matej Lahovnik za. In oba sta v svoj prav očitno zelo prepričana. Ob tem poznamo predvsem mnenje Lahovnika in njegov znameniti argument, da investicija rešuje brezposelnost. Seveda v krajih od koder prihaja in na račun tehnologij, ki niso ravno značilne za napredne družbe. Kaj lahko od naložbe pričakujemo in zakaj bi ji morali nasprotovati, je v Sloveniji žal ostalo precej nedorečeno. V naši državi se pač bolj podrobno ukvarjamo z uhani notranje ministrice, kot z največjo energetsko naložbo. Pa tudi, če bi se, bi najbrž argumente hitro preglasili visoki toni ali osebne opazke na račun tistih, ki morda uporabljajo nepriljubljene besede.

Študija EBRD vse to postavlja samo v nekoliko drugo luč. Težko si je predstavljati, da bi imela kakšen resnejši vpliv. Predvsem, da bi lahko spremenila mnenje gospodarskega ministra in lobija, ki je prepričan, da TEŠ6 nujno potrebujemo. Vlada je sicer sklenila, da se: “… ugotovi elemente morebitne odgovornosti poslovodstva za načrtovanje in izvedbo projekta ter na podlagi tega ustrezno ukrepa«.” Ampak v to, da bi lahko ugotovitve kaj bistvenega spremenile, najbrž ne verjame nihče. Lobi je močan. Lokalna skupnost, ki premore gospodarskega ministra in je najmočneje povezana prav z največjo vladno stranko, ni nekaj, kar bi lahko, še posebej pred lokalnimi volitvami, kdorkoli kar tako zaobšel. Tako se zdi vrednost truda predsednika Zares, predvsem v tem, da o zadevi sploh kaj izvemo.

V EBRD so menda zapisali, da je bil projekt slabo voden. Njegova cena je narasla za več kot 200 milijonov evrov. To priznava tudi Lahovnik, ki v Delu pravi celo, da študija opozarja na nevarnost bistvenega povečanja nekaterih stroškov, kar lahko projekt še podraži. Še pomembneje pa je, da študija vsebuje tudi opozorilo, da zaloge premoga morda ne bodo zadostovale za vso uporabno dobo. Lahovnik pravi, da dodatne študije menda kažejo, da je zalog povsem dovolj. Vprašanje je seveda pomembno. Kajti, če niti zalog premoga v Šoštanju ne bi bilo dovolj, bi projekt izgubil še enega najbolj izpostavljenih argumentov za njegovo dokončanje. To bi namreč pomenilo, da bi za drag in zastarel energetski projekt morali premog celo uvažati. Ideja je zanimiva in si ob njej nekateri lobiji gotovo že manejo roke.

Si lahko torej zastavimo hipotetično vprašanje, koliko politične volje bi bilo potrebno za zaustavitev projekta? Nepredstavljivo veliko. SDS je projekt vodila, njen prvi patriot Zagožen je bil ključni človek. SD je navezana na tiste kraje in prav nič ne kaže, da bi bil predsednik vlade pripravljen glede TEŠ6 na kakšno posebej odločno dejanje. LDS, Desus, pa tudi SLS in SNS se držijo bolj ob strani. Da bodo stranke tvegale glasove v nekaj volilnih okrajih, tik pred lokalnimi volitvami, je nekaj, kar je konec koncev iluzorno pričakovati. Tako se zdi, da je edini artikulirani nasprotnik projekta v slovenski politiki Gregor Golobič. Kar bi včasih razumeli kot znamenje nove politike, ki se ne ozira na lobije in lokalne razloge za slabe odločitve. Ampak ti časi so z afero Ultra kot kaže minili.

Tako nas slej ko prej čaka milijardna investicija v termo elektrarno, ki bo v 21. stoletju kurila velenjski lignit, ki je strašansko in ekološko posebej sporen nekvaliteten premog, če ga bo sploh dovolj. Slovenija pa bo v prihodnje zato postala še večji plačnik okoljevarstvenih kuponov zaradi izpustov CO2. Zares škoda.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
44 x komentirano
  • Erector Pilli je rekel/-la:

    Državo Slovenijo so nam eni in isti politiki, ki so se nizali zadnjih 20 let po parketu v vseh pogledih že zdavnaj pognali čez rob propada… Je gnila, skorumpirana država, kjer tisti pri koritu kradejo kot srake, plebs pa to, predvsem v teh težkih časih, plačuje vsak dan z nizkimi plačami, odpuščanjem in še dodatnim nižanjem plač ter višanjem davkov… Žal… Škoda je dodatnega izgubljanja besed…

    • Doctor je rekel/-la:

      While working abroad, was in unusual positions. However, there was one thing I new, they did not.
      1990 Den Haag, BVD failed killing me.

      1994 The Next World War
      Found coffie-shop with specs. Arts cybernetics decoration.. Youngsters were most of them min 10y younder, or no less. So, I sit at the corner ot the largest table, have and new guests sit by. After some resiting given
      questions and answers, I was at outside cotner of the table to the door, or toilet. Somehow two sittin’ to my
      left, were starting the pitch. So, I shown them passport to take data and inquared about a kilo of H, and kilo of Cocain. They started to talk. So, one said. for H, there is no problem, but what cocain would you like?
      I want pure. We don’t have pure. Only 82% cocaine. ok. I thac’ what i want. One, told his brother is coming
      and if he would know him work with mafia would kill him, so be carefull. So, after somebody came, he made a secret rope cut touch, and I was completly zen. He thanked me after that, so days later when we
      had met on paywments crossing each others direction, I made some telephone calls about cocaine.
      There we ended biz. Only what I wanted to know about their family they wrote on the wall of my address.

      later for some unknown reason there was strange happy-righteus feeling what the fuck where those
      people doing there? Right they were shoot by one. Horserider like them. Or, so it was thought.

      Must have been different religion. Punishment for substance of soul abuse.

    • Doctor je rekel/-la:

      I am most concerned about people of Burma chagnig name of their state, were like ours, insted of being
      killers, were thieves, or scarfaces. Nowadays is it the time of waiting for death when you are tired not nowing
      when you gonna die. Will it be next week. You kill youself. You must be prepared you can kill yourself in case of need be. And the desease takes off. Now, watch out < last statment was.

  • Fonzi je rekel/-la:

    Pri projektu TEŠ 6 gre za reševanje Šaleške doline. Gorenje bo proizvodnjo odpeljalo na jug, če se zapre rudnik, bo Šaleh tempirana bomba.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Enkrat se gotovo bo. In potem? Naj bom nekoliko nesramen in v imenu širšega kontksta, ki vse pomisleke slika v nekoliko nerodni luči, na plano potegnem Patrije, ki jih sestavlja Gorenje. Če je zagon proizvodnje tankov tako enostaven, da se ga lahko lotijo serviserji pralnih strojev, jim lahko zaupamo tudi sodobne tehnologije, saj so sončne celice in električni avtomobili gotovo prihodnost v katero lahko Šalečani zrejo veliko bolj smelo.

      Če ne, bomo vsi že čez 5 let nevoščljivo zrli čez vrhove doline v Svet, ki s polno paro investira prav v razvoj in implementacijo tehnologij, ki električno energijo pridobivajo iz sonca.

      Ali pa potrebujemo, glede na svojo naravo, še en izgovor, da bomo lahko bentili čez Kitajce, ki nam bodo prodajali sončne elektrarne, in se spraševali kaj se je pravzaprav zgodilo, da lahko po naših cestah vozijo kitajski avtomobili na električni pogon.

      … mi bomo pa imeli peč na lignit, ki jo bomo kupili za milijardo 20 milijonov kljub vsej očitni šlampariji Zagožna, ki je postala kar nekako povsem nepomembna pri vsem tem, in to samo zato, ker smo zavolj neumnosti zapravili že 150 milijonov.

      A potem naj pa še tisto dobro milijardo?!

    • Matej je rekel/-la:

      @Fonzi

      Napačno razumeš. Pri projektu TEŠ gre zato, da boš lahko prižgal šporhet, ko boš hotel otrokom skuhat kosilo. Pa, da boš lahko računalnik imel prižgan.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Matej, pri TEŠ gre za veliko več: ali boš imel sploh komu in sploh kaj skuhati.

      Ker povdarjaš prižgan računalnik kot neko vrednoto, bi bilo dobro zate, in za vse nas, da se malo zamisliš nad svojo ignoranco in razmisliš kaj lahko tudi ti storiš za boljši jutri. Začni s tem kako lahko z energijo varčuješ ali vsaj kako jo po nepotrebnem trošiš.

    • Nogavička je rekel/-la:

      … saj ne živiš od prodane energije, ali pač?

  • Nogavička je rekel/-la:

    Če res kdo računa na nekaj glasov volilcev, ki jih pomirja pogled na dimnike iz katerih se kadi, in ki taisti verjamejo onim, ki jih prepričujejo, da je to pogled v prihodnost ter Silicujeva Dolina, potem je to še en v vrsti računov brez krčmarja, saj prav zato, ker projekt presega meje tiste Doline, ne more računati na podporo v vseh ostalih zapečkih Doline Šentflorjanske.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Nisem prepričan, da je čakanje na Golobiča, Kajfež Bogatajevo ali Mencingerja dovolj. Ta čas se vse dogaja naprej kot je bilo planirano že dolgo prej. Le Pahor se vsake toliko oglasi in podpre projekt in vse brezizhodne teorije. Ne pozabi omeniti še Silicijevo dolino in voila, nov argument za peč za toplo vodo je rojen.

      Sicer brez dovoljenja avtorja, pa glede na okoliščine vseeno:

      Politika se je uklonila lobiju ali pa je sama del lobija?
      Našteta področja bodo z gradnjo TEŠ6 zavrta. Obrt, industrija in podjetništvo bodo ohromljeni za več let ali desetletij. Denar bo porabljen za nekaj, kar je v zatonu. Da pa ne bo pomote: vsi argumenti skupaj ne pomagajo, če odločevalci nasprotnih argumentov pač ne slišijo ali ne upoštevajo.

      Zato ponovno poudarjamo, kako pomembna sta politična (ne)volja in ozračje, ki omogočata razvoj novega. Predsednik Obama je obiskal MIT in tehnološke parke na Floridi ter podprl novo energetiko in zagotovil potrebno finančno podporo. Študentje in profesorji so njegovo podporo sprejeli z navdušenjem.

      TEŠ6: (brez)izhodna strategija?
      http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/objektiv/1042356003

    • Nogavička je rekel/-la:

      Iz istega vira le še:

      Umetne in resnične dileme
      Dilema ni TEŠ6 ali JEK2. Resnična dilema je TEŠ6 ali nova energetika (OVE+URE+AKO). Za novo energetiko, ki pomeni nov razvoj, ostajajo samo drobtinice. Zagovorniki nove energetike so zgolj ljubitelji, pravi posli in kupčije pa se sklepajo drugje. Alternativna scena za vlado ne obstaja.

      Zaenkrat je ovira TEŠ6 le še parlament - (ne)izglasovanje garancij. Ali pa se bo fosilni lobi parlamentu premeteno izognil? Vse kaže, da bo tako. Potem ostane le še referendum? Po vzoru tistega pred desetletjem, ki je onemogočil gradnjo termoelektrarne v Trbovljah, TET2? Če se bodo ljudje prebudili. Zgodovina se lahko tudi ponovi.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Torej: Umetne in resnične dileme.

      Še ena priložnost se nam bo zgodila v bljižnji prihodnosti. Prihodnost, ko bomo soočeni z njimi po logiki razvoja dogodkov. Umetne in resnične bodo po vzoru referenduma o arbitražnem sporazumu soočene in postavljene na test javnosti. In gotovo bo eden prevladujočih argumentov: kaj pa jaz vem o Teš ter energetiki.

      No, nikoli ni prepozno, zato ne prelagaj neizogibno učno uro na tisti mesec pred referendumom, saj je že argument glede delovnih mest dvoumen in se ga razume tudi povsem drugače kot bi si Lahovnik in Kopač želela. Zagožen pa nobene več …

    • Nogavička je rekel/-la:

      Naj mi bo dopuščena hudomušnost in naj omenim Ormoško tovarno cukra, ki smo se ji v imenu napredka in višjih interesov tako velikosrčno odpovedali. Leta 2012 ali 2014 se bomo lahko ponovno pogajali o kvotah, da o takrat bomo pa prodajali delo v pakirnici.

      Koliko nas vse skupaj stane pakirnica cukra, ki ga pridelajo drugje, to je vse kar je od napredka ostalo, je objavil že Zgaga nedavno http://www.vest.si/2010/05/11/kmetijske-subvencije-za-rdeci-kriz-slovenije-ljubljansko-nadskofijo-in-karitas/ 23 miljonov v letu 2009 za nekaj kar je njega dni ustvarjalo presežek.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Kdo si v resnici želi imeti Teš 6? Kdo živi na ta račun? Kje ima svoje lastniške deleže HSE in kdo še skupaj z njo?

    • Nogavička je rekel/-la:

      P. Damjan:

      Energetske alternative ali Zakaj ne drži, da je gradnja šestega bloka smotrna:

      http://razgledi.net/2010/03/27/energetske-alternative-ali-zakaj-ne-drzi-da-je-gradnja-sestega-bloka-smotrna/

    • Nogavička je rekel/-la:

      Koliko v resnici zmore sonce? Koliko da Teš?

      American Municipal Power and Standard Energy Announce 300MW Solar Energy Development:
      http://www.solardaily.com/reports/American_Municipal_Power_and_Standard_Energy_Announce_300MW_Solar_Energy_Development_999.html

    • Nogavička je rekel/-la:

      Kaj je novega v svetu, onkraj meja naše Doline? Več kot si kdo pri nas v tem trenutku fantastičnega poreferendumskega dremeža želi.

      http://www.solardaily.com/ Vpiši svoj naslov in stisni Subscribe Free. Naj dodam: It’s free and for free.

  • Forestina je rekel/-la:

    Jaz še zmaraj čakam, da kanalizacijo preusmerijo v elektrarno :)

  • Erector Pilli je rekel/-la:

    Če gre za reševanje Šaleške doline, potem bi se kanilo na tem mestu malo spomniti Mure in njene zgodbe reševanja regije… Vse skupaj je je le podaljšana agonija in odlaganje neizogibnega… Sprejmite že enkrat moderno in napredno strategijo za prihodnost in ne krpajte samo lukenj od danes do jutri… Kdaj bomo imeli končno eno sposobno vlado, ki bo videla še malo dlje kot to naslednjih volitev…

  • Forestina je rekel/-la:

    intermezzo:

    Nemška vlada je fundaciji za razminiranje in pomoč žrtvam min v BiH donirala še pol milijona evrov

    http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042368507

    ——–

    Mi pa bomo namesto pomoči Bosni krili špekulativne dolgove nemških bank :)

    Dajmo 400 milijonov evrov Bosni.

  • Forestina je rekel/-la:

    intermezzo:

    http://razgledi.net/2010/06/21/ko-bo-treba-zaceti-jesti-travo-bomo-morda-razmisljali-drugace/

    Tipičen slovenski je bil odgovor pristojnih – inšpekcije in ministrstva za delo – na ugotovitve v oddaji javne RTV o položaju tujih delavcev v Sloveniji s primerjavo v Avstriji. Ponavljali so, da delajo vse, kar morejo, morda bi res bilo treba spremeniti kak predpis, napisati kakšnega novega, a več ne gre. A res ne? Če lahko v nekaterih primerih dobesedno kopirajo recimo nemški model, res ne bi smelo biti problem prekopirati avstrijskega, po katerem so delodajalci prisiljeni dosledno spoštovati zakonodajo o delovnem času, zaposleni dobijo izplačane plače, ki jim pripadajo, če podjetje gre v stečaj, podjetnik, ki zavozi eno podjetje in pusti na cesti delavce, sedem let ne sme odpreti novega. Avstrijski sistem je zelo preprost: imajo kakovostno zakonodajo in kakovostno javno upravo, ki te zakone tudi izvaja.

    Njihov sistem očitno zagotavlja, da so pred zakonom vsi enaki, zakonov očitno ne pišejo razni svetovalci in predstavniki interesnih skupin, zato v njih ni pravnih lukenj in nedorečenosti, ki jih v slovenskih zakonih mrgoli, kakor je že lani v jeseni ob razpravi o neplačevanju socialnih prispevkov dejal profesor Lojze Ude. O zakonu o plačevanju prispevkov je dejal, da je tako zapleten, da ga še pravnik komaj razume. Ob sedanji pravni zavesti v Sloveniji je po Udetovih besedah kazenska, odškodninska in civilna odgovornost iluzija, kar pomeni, da nihče od pristojnih in odgovornih za svoja dejanja ne odgovarja.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Kakor komu in kakor kdaj zakonodajalcu paše ;) In zakonodajalci smo vsi mi; četudi pasivni.

      Ni vprašanje ali UTD da ali UTD ne. Niti ne ali 300 ali 200. UTD je odgovor. In odgovor na vprašanje kdo bo pa potem delal je: tisti ki tega ne sprašuje. Dela naj tisti ki želi in zna in ne tisti, ki ima strica ali mamo na visokem položaju. Prihranek bi bil občuten, saj nas oni drugi praviloma stanejo več, ker mora vsak imeti še nekaj ljudi, da delajo njegovo delo. Npr.

      http://razgledi.net/2010/06/09/slovenija-in-utd-%e2%80%93-nujnost-ali-utopija/

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    M E M O R A N D U M
    VLADA NAJ SPREMENI SMER ENERGETSKE POLITIKE!
    Današnji način človekovega bivanja na Zemlji je na razpotju: kako bomo preživeli in živeli v prihodnosti, je odvisno tudi ali predvsem od načina pridobivanja energije. Slovenija ne more biti izjema! Glavna kriterija za presojo sedanjih in bodočih investicij v energetiko morata postati okoljska sprejemljivost (drastično zmanjšanje izpustov) , dolgoročna (ne le kratkoročna) ekonomska upravičenost in socialna vzdržnost. To še toliko bolj velja za investicije, ki jih posredno ali neposredno financirajo državljani. Zato vlado in vse pristojne pozivamo, da sprejmejo sledeče odločitve in usmeritve:
    I. USMERITEV DRŽAVNE ENERGETSKE POLITIKE
    Aksiom nove energetske politike mora biti: investicije mora drţava usmerjati v brezogljične ali nizkoogljične energente, ki bodo okoljsko in ekonomsko dolgoročno vzdrţni!
    Zdaj je največja dolgoročna energetska investicija pri nas TEŠ6. Vendar ali je res dolgoročna ? Realističen okoljski in ekonomski scenarij, ki upošteva razvoj klasičnih in obnovljivih virov v zadnjem desetletju - od leta 2000 dalje - kaže, da TEŠ6 gradimo za bistveno krajše obdobje obratovanja, največ za dobo 10 in ne za dobo 40 let kot se razglaša! S projektom TEŠ6 tako financiramo ne le socialno zgrešeno in okoljsko nesprejemljvo, temveč tudi ekonomsko napačno investicijo. Zato je nujno že zdaj narediti novo kalkulacijo in prikazati resnično donosnost TEŠ6 z upoštevanjem realnih stroškov amortizacije ob skrajšanem roku obratovanja. Ob upoštevanju tega pa se investicija v TEŠ6 ne bo izplačala. Leta 2025, ko TEŠ6 ne bo več konkurenčen in ga bo treba ustaviti, bomo za njim podedovali neplačana posojila in degradirano okolje. Zato poudarjamo, da vlada za neuspešno investicijo ne sme izpostaviti javne blagajne, niti posredno z garancijami, niti preko Holdinga slovenskih elektrarn (HSE), ki že danes ne dosega primerljive donosnosti na vložena sredstva; investicija v TEŠ6 bo po desetih letih obratovanja (po nekaterih ocenah pa že prej) nasedla investicija. Največja škoda pa bo razvojni zaostanek Slovenije v uporabi in razvoju obnovljivih virov in novih energetskih tehnologij ter nadaljna degradacija okolja.
    Glede na to je nujno poiskati rešitev, ki naj zagotovi energetski substitut TEŠ6 in bo izvedljiva v petih letih. Predlagamo plinsko parno elektrarno priključeno na plinovod zemeljskega plina ter dodatno enoto za izrabo lesnih ostankov (pogojno imenovano TEŠ7). Vse to pa seveda ob hkratnih ukrepih za učinkovito rabo energije (URE) in vlaganji v obnovljive vire energije (OVE). V petih letih – od 2010 do 2015 - bi si tako, brez TEŠ6, pripravili dobro izhodišče za neboleč prehod v novo, mnogo čistejšo, manj potratno in tehnološko naprednejšo energetsko oskrbo do leta 2025. Za doseganje teh ciljev sta realni dve opciji:
    - ZELENA OPCIJA z vlaganji predvsem v NOVO ENERGETIKO in akumulacijo energije. Tehnologije s tega področja se intenzivno razvijajo, okrog leta 2015 pa bodo tudi ekonomsko dosegljive za bolj množično uporabo brez subvencij. Možne pa bodo tudi postavitve zmogljivejših energetskih objektov, ne le za samooskrbo hiš in stanovanj. Imamo še velik neizkoriščen potencial vodne energije. Slovenija je na Sončni strani Alp, energija sonca ima velik potencial, predvsem na Krasu, Prekmurju in drugod na številnih ugodnih lokacijah. Velik, vendar še neraziskan potencial ima geotermalna energija. Za izrabo vetrne energije nimamo velikih kompleksov, zelo dober potencial pa imamo na nekaterih mikro lokacijah. Te lokacije so znane. Nujno pa bo tudi vlaganje v akumulacijo energije, kjer smo prav na začetku.
    - IZGRADNJA NEK2 z vzporednim razvojem NOVE ENERGETIKE to je OVE in URE ter aktivnih (pametnih) omrežij je druga opcija, ki pa jo bo potrebno preveriti okoli leta 2015, glede na lokalno ustreznost, varnost in nove možnosti ravnanja (reciklaža) z visoko radioaktivnimi odpadki. NEK2 in nova energetika sta komplementarni, se dopolnjujeta.
    Glede na naštete potenciale in možnosti za drugačno rešitev, pozivamo vlado, da investicijo v TEŠ6 ustavi in zahteva od okoljske, energetske in ekonomske stroke izdelavo novega alternativnega programa pridobivanja elektrike - brez TEŠ6!
    II. UKREPI ZA DRUGAČNO ENERGETSKO POLITIKO
    Za uresničitev cilja, to je pridobivanja energije iz OVE, bi bilo potrebno sprejeti dodatne konkretne ukrepe. Nekatere od njih navajamo tukaj:
    - USTANOVITEV t. i. ZELENE INVESTICIJSKE BANKE, preko katere se bo financirala nova
    energetika in bo osnova za nov gospodarski zagon in povečanje konkurenčnosti. Banka naj teme-
    lji na projektnem financiranju in socialnem podjetništvu, ki je v novi energetiki najlažje izvedljivo
    - RACIONALIZACIJA PORABE največjih industrijskih porabnikov (Talum in S I J);
    - FORMIRANJE LOKALNIH ENERGETSKIH CON (območij) za postavitve energetskih objektov
    v občinskih prostorskih načrtih (OPN): male sončne elektrarne, vodne elektrarne, vetrnice in loka-
    lna kurišča za izrabo lesnih ostankov in biomase; sprostitev nepotrebnih administrativnih ovir;
    - FINANČNE SPODBUDE za večjo vgradnjo in uporabo LESA v gradbeništvu, industriji in obrti;
    - ZELENO DAVČNO REFORMO: večje obdavčenje porabe energije in obremenjevanja okolja;
    - PODPORA oziroma vključitev VLADE v NOVE (tudi mednarodne) raziskovalne projekte (geo-
    termalna energija, akumulacija energije itd.);
    - VKLJUČITEV države v evropske mehanizme kolektivne energetske varnosti in stabilne oskrbe
    ter vključitev Slovenije v razvoj evropskega energetskega trga;
    - PREPREČITI SOCIALIZIRANJE napak za odločitve na osnovi PARTIKULARNIH
    INTERESOV. Ustvariti je treba pregledne mehanizme odločanja državnih organov o velikih
    investicijah in opredeliti nosilce tehnoloških, okoljskih in ekonomskih tveganj.
    POZIVAMO VLADO IN DRŢAVNI ZBOR, DA SPREMENITA SMER ENERGETSKE POLITIKE! Odgovornost je na njiju! To naj storita zaradi napredka Šaleške doline, države kot celote in bodočih generacij. Posojila in državni denar naj usmerita v NOVE TEHNOLOGIJE, ki nudijo številna delovna mesta in nove poklice! Obenem bi bila takšna usmeritev podpora decentraliziranemu razvoju Slovenije. Osnove za nove tehnologije že obstajajo tudi v domačih podjetjih. Samo prepoznati jih je treba. Ta priložnost je v Sloveniji zdaj - in je dolgo časa ne bo več.
    Ne bi bilo smotrno, da bi se o TEŠ6 opredeljevali na referendumu, ne moremo pa take možnosti izključiti. Socializacija negativnih ekonomskih, okoljskih in razvojnih negativnih posledic TEŠ6 ni več sprejemljiva! Razumna politika bo naredila vse, da skupaj s stroko poišče alternativo, brez izgradnje TEŠ6! Znanje in energija ljudi za to obstajata, le usmeriti ju je treba v to.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Spoštovani,
      dne 11. junija smo prvič poslali vabilo za podpis Memoranduma: Vlada naj spremeni smer energetske politike!
      Danes ponavljamo vabilo k podpisu. Tisti, ki ste soglasje k podpisu že dali, ponovitev vabila sprejmite samo kot zahvalo za soglasje in bolj detaljno informacijo o poteku delavnice. Tisti, ki soglasja k memorandumu še niste najavili pa ste vabljeni, da to storite zdaj in to potrdite z lastnoročnim podpisom ob pričetku delavnice. Enako vabimo k soglasju in podpisu tudi tiste, ki vabilo prejemate prvič.
      Delavnica z naslovom
      »Zelena Slovenija - zelena energija«
      se bo odvijala 22. junija v Državnem zboru, Šubičeva 4, soba 212/II od 11. predvidoma od 11 do 14. ure. Dnevni red je sledeč:
      1. Podpisovanje memoranduma (15 minut)
      2. Ga. dr. Spomenka Hribar: Pozdrav gostov in kratka predstavitev namena delavnice;
      3. G. Anton Komat: Kako iz dogme napredka v trajnostni razvoj? (uvodni referat);
      4. G. dr. Mihael Tomšič, g. Vili Kovačič: predstavitev Memoranduma: Vlada naj spremeni smer energetske politike;
      5. Razprava o Memorandumu;
      6. Sklepi;
      7. Tiskovna konferenca (predvidoma ob 15 h)
      8. Vložitev memoranduma na Vladi (ob 16 ali 17 h)
      Povabljeni ste da predstavite svojo strokovno oceno Memoranduma, in svoja strokovna spoznanja. Diskusijo bomo snemali in če bomo pridobili finančna sredstva, tudi publicirali, skupaj s samim Memorandumom - kot dokaz prizadevanja strokovne javnosti, da vpliva na energetsko politiko Vlade. Prispevki bodo zabeleženi in podani v povzetku, kot priloga k memorandumu. Finančnih sredstev za honoriranje Vašega prispevka nimamo, verjamemo pa, da se nam boste pridružili na podlagi Vaše osebne etike in Vašega čuta soodgovornosti za blaginjo in kvaliteto življenja danes in jutri!
      Zato pričakujemo, da se nam boste pridružili v našem prizadevanju, da bi vplivali na Vlado Republike Slovenije. Slovenija mora nujno spremeniti energetsko politiko - kar v prvi vrsti pomeni, da se odpove realizaciji TEŠ6, ki je v več pogledih - ekološkem, socialnem, ekonomskem in razvojnem, za Slovenijo škodljiv projekt.
      Če boste ta dan odsotni in soglašate z Memorandumom, prosimo, da nas o tem obvestite po elektronski pošti in bi se potem posamično dogovorili za način, kako bi oddali svoj podpis.
      Spoštovani, računamo na vašo zavzetost za to, da v energetski politiki prevlada interes javnosti in celotnega gospodarstva nad interesi monopolov in tradicionalnih lobijev, ki brez upoštevanja alternativnih predlogov kreirajo slovensko energetsko politiko.
      Politika brez nadzura in brez glasu javnosti izgubi kompas in občutek za to kaj je prav in kaj narobe. Zato menimo, da se je čas za pasivnost iztekel. Vaš cenjeni podpis, bo majhen, vendar pomemben prispevek k temu, da se stvari začno spreminjati, tudi tam kjer se sprejemajo odločitve.
      S spoštovanjem in prijaznimi pozdravi!
      Ljubljana, 18.06.2010

    • Nogavička je rekel/-la:

      Podpišem.

    • Nogavička je rekel/-la:

      4. veja oblasti: vsi mi.

  • konec je rekel/-la:

    Prebral na hitro in se mi je že zdelo čudno, da št. 118 od 571 ne vehementno napada SDS ampak ko sem prišel na zadnji odstavek je bilo vse na mestu (tudi tokrat bo rdeča zvezda SEVERnica pošteno plačana za neodvisno novinarstvo ha, ha, ha, ha, ha, ).
    ideološki napad na SDS in lizanje Golobićeve ritke …in vse je bilo OK…..ha, ha, ha, ha,ha

    • Luka je rekel/-la:

      Fak, ti si pa res bolnik.
      Oz. dopuščam možnost, da se delaš bolnega na podlagi dekreta tvojega ljubljenega liderja in prejetih plačil za trosenje nebuloz.

  • konec je rekel/-la:

    in kdo naj bi bil moj lider?

    JJ? ha, ha, ha, ha, …še ena rdeča svinja se je oglasila….ha, ha, ha, ha, ha,

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/06/03/AR2010060304965.html

    U.S. ’secret war’ expands globally as Special Operations forces take larger role

    • Forestina je rekel/-la:

      Special Operations forces have grown both in number and budget, and are deployed in 75 countries, compared with about 60 at the beginning of last year. In addition to units that have spent years in the Philippines and Colombia, teams are operating in Yemen and elsewhere in the Middle East, Africa and Central Asia.

  • Bralka je rekel/-la:

    To je zgodba, kjer je totalno irelevantno, v kateri stranki je kdo.

    To spada v tiste regijske zgodbe, kjer se cela dolina spravi skupaj v boj za svojo “korist” (pa čeprav v korist lastne škode na dolgi rok, ampak na dolgi rok smo vsi mrtvi, ergo je vseeno…) naspram ostalemu svetu (v slovenskih razmerah je to vedno “Ljubljana”). Ker ne izdelava Teš-a, to pomeni začasno izgubo delovnih mest in propad doline in bi Šaleška dolina utegnila delovati kot kak Charleroi ali pa Sheffield po zaprtju. In potem bi bile vse oči uprte v Lahkovnika, Zagožna, kogarkoli iz kraja, ki bi bil slučajno na ustreznem mestu za odločanje.

    In mislim, da ga ni junaka iz šaleških koncev, ki bi bil na kakšni relevatni poziciji in bi bil eksplicitno proti Teš-6. Ker bodoče uničevanje krajine in izpuhi porti besu domače doline, v tem tehtanju bo vedno zmagala termoelektrarna.

    Ampak ni samo fazon v tem, da priprava TEŠ stane toliko in da bo še stala. Fazon je v tem, da smo pri nas vedno najprej proti in potem so vsi proti, razen kakih pozabljenih dolin, ki pa sprejemjo bodisi termoelektrarne, bodisi nuklearke… Pri nas je diskusija o energetski politiki reducirana na konflikt med energetiki v lepih reklecih in večno upirajočimi se okoljevarstveniki, ki so tehnično že v penziji, njihova mlada duša je pa še vedno v šestdesetih in bi radi malo demonstrirali, bili porti vsemu in vsakršn rešitvi….in ne bi poslušali nikogar, razen sebe. Ali pa lansirali ideje o malih elektrarnah in pri tem veselo ignorirali dejstvo, da večina malih elektrarn dela z izgubo, ker ima previsoko produkcijsko ceno in da je zelo veliko teh pogonov v stečajnem postopku.

    Ker pač nimamo neke razvojne energetske politike (ker nobeden tega v resnici ni spravil v en dokument, ki bi se ga morali vsi držati, neodisvno od tega, katera barva je na oblasti) imamo na eni strani težkokategornike iz termoelektrarn in podobnih zadev in nepovezane ptičice z alternativnimi predlogi, ki praviloma niso podprti z izračuni. In je jasno, kdo v takijh zgodbah zmaguje.