27. julij, 2010 | Matjaž Vizjak

Mea culpa, mea máxima culpa

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

“Kot narod dozorevamo. To dokazujemo s tem, da smo se vendarle sposobni soočiti s strašnimi in bolečimi tragedijami, ki so se dogajale med drugo svetovno vojno in po njej zaradi okupatorjevega nasilja nad slovenskimi domoljubi, zaradi bratomorne vojne in zaradi nasilja povojnega režima zoper politične nasprotnike.”
Borut Pahor, predsednik slovenske vlade
in predsednik slovenskih ’socialnih demokratov’.

Borut Pahor, predsednik t. i. slovenskih ’socialnih demokratov’ je minulo soboto spet izpustil priložnost, da bi molčal! Med skupnim popotovanjem z nadškofom dr. Antonom Stresom po štajerskih krajih žalostnega spomina, sta se cerkveni veljak, premišljeno, in njegov civilni pandan, ta nepremišljeno, poklonila žrtvam nacističnega nasilja v Starem Piskru v Celju in žrtvam (t. i., op. M. V.) povojnega nasilja v Barbarinem rovu v Hudi jami pri Laškem. Tu je Borut Pahor med drugim bleknil: »Kot narod dozorevamo. To dokazujemo s tem, da smo se vendarle sposobni soočiti s strašnimi in bolečimi tragedijami, ki so se dogajale med drugo svetovno vojno in po njej zaradi okupatorjevega nasilja nad slovenskimi domoljubi, zaradi bratomorne vojne in zaradi nasilja povojnega režima zoper politične nasprotnike.«

Z drugimi besedami, cerkveni in civilni, veljaka sta se šla poklonit žrtvam nacističnega nasilja – in (posredno) njihovim eksekutorjem! V Hudi jami ležijo namreč posmrtni ostanki hrvaških ustašev (pripadnikov ustaške vojske oz. hrv. Ustaške vojnice), ki so se ’proslavili’ z neverjetnimi grozodejstvi nad hrvaškimi Srbi, Judi, muslimani in vsemi nasprotniki italijanskega fašizma in nemškega nacizma, ki so ob obilni pomoči hrvaškega klera nasilno prekrščevali pravoslavne Srbe v rimsko katoliško vero in jih takoj na to, že kot nove rimokatolike, še tople pošiljali v nebesa, se bojevali kot del nemškega Waffen SS v njenem sodelovanju pri napadu na Sovjetsko zvezo - hočete še kaj?

Drugi posmrtni ostanki pripadajo t. i. slovenskim domobrancem. Toda, med leti 1941 in 1945 v Sloveniji ni bilo ne belogardistov, ne domobrancev! Belogardisti, kdo so pravzaprav to? Prava béla gárda (tudi béla armáda) je bila procarska vojska v času ruske državljanske vojne po oktobrski revoluciji do leta 1922. V Sloveniji je bil naziv bela garda samo partizansko poimenovanje za prostovoljno paravojaško protikomunistično milico Milizio volontario anticomunista (MVAC), ki je bila ustanovljena 6. avgusta 1942 na ukaz poveljnika 11. armadnega zbora generala Maria Robottija. Predhodnik MVAC so bile paravojaške vaške straže, pokroviteljstvo okupatorja nad njimi pa so zahtevali slovenski politiki, ki so se odločili za sodelovanje z okupatorjem, in militantna duhovščina RKC. Stike z okupacijsko oblastjo so poleg politikov »konzulte« vzdrževali cerkveni krogi. Izpostavil se je zlasti dr. Lambert Ehrlich, vodja Katoliške akcije. Po kapitulaciji Italije leta 1943 se je večina pripadnikov MVAC zatekla na grad Turjak, kjer so jo slovenski partizani uničili v bitki.

Pa domobranci, kdo so to? Ime in tradicija sta povzeti po hrvaškem domobranstvu, ki je nastalo leta 1868 na temelju hrvaško - madžarskega sporazuma. Za časa kraljevine Jugoslavije je bilo hrvaško domobranstvo razpuščeno, med 2. sv. vojno pa se je tako imenovala redna vojska nacistične tvorbe NDH. Na področju bivše Ljubljanske pokrajine, ki jo je Tretji rajh zasedel po kapitulaciji Italije, je nemška uprava iz ostankov protikomunistične milice MVAC, Legije smrti in Jugoslovanske vojske v domovini (četnikov) septembra 1943 organizirala pomožno policijsko-paravojaško organizacijo Slowenische Landeswehr. Nemci so pobudo za ustanovitev Slowenische Landeswehra sprejeli zaradi pomanjkanja lastne vojske. Slowenische Landeswehr so bili oboroženi, opremljeni in plačevani s strani Nemcev in bili podrejeni vsakokratnemu višjemu vodji SS in policije.
Če bi gospoda veljaka, svetni in posvetni, vedela, kje so gomile tistih, ki so sodelovali v pobojih v Barbarinem rovu, ali bi se šla poklonit tudi njihovemu spominu? Ali ti, po njuno, morda ne sodijo na skupni imenovalec, na katerem so se hkrati znašle žrtve nemških okupatorjev in njihovi (posredni) eksekutorji. Saj so vendar vsi božji otroci in vsi so enaki v smrti!

Sem vodi nekritična sprava!

Cerkev je vzela pod klobuk žrtve nacistične morije in eksekutorje, nad katerimi drži roko najmanj že od leta 1941 dalje! So se že šli slovenski cerkveni dostojanstveniki kdaj poklonit žrtvam protikomunistične milice MVAC, legije smrti in jugoslovanske vojske v domovini (četnikov), in pomožne policijsko-paravojaške organizacije Slowenische Landeswehr, podrejeni vsakokratnemu višjemu vodji SS in policije, ne pa le žrtvam Nemcev in Italijanov? So že bili kdaj npr. v Kozlarjevi gošči, na Sv. Urhu morda?

Cerkev je, samo letos, izpustila možnost kar za dve spravni slovesnosti: da se v Rogu in na evharističnem kongresu v Celju opraviči žrtvam (Mea culpa, mea maxima culpa!) in njihovim svojcem, da jih je v svojem zaslepljenem antikomunizmu zapeljala na pot narodnega izdajstva. Npr. Alojza Grozdeta, ki je kar dvakrat zlorabljen! Nobeno kosilo ni zastonj, zato je zanesljivo ubogi, zapostavljeni, toda veren kmečki fantič, svojo bistrost, predvsem pa ukaželjnost, plačal s klerikalno indoktrinacijo, ki je bil izpostavljen ves čas bivanja in šolanja v Ljubljani, z odločitvijo, ki zanesljivo ni bila samo njegova, da iz rok italijanskega okupatorja vzame stalno prepustnico za gibanje po okupiranih področjih ljubljanske province in vtakne, za v kristjane sveto knjigo, za kristjana nevreden poziv lokalnemu župniku, da ta ovaja borce in njihove somišljenike okupatorju. In zlorabljen drugič, ko so cerkveni krogi njegovo zaupljivost, da ravna prav, ko so ga usmerili na pot narodnega izdajstva, proglasili za žrtev sovraštva do vere in ga razglasili za mučenca! Ni šlo za mučeništvo Alojza Grozdeta, šlo je za še en poskus Cerkve, da se rehabilitira v očeh domače javnosti kot idejni motor narodnega izdajstva med leti 1941 do 1945!

Kdo je bolje vedel, da Cerkev ni ravnala prav, ko so pred kakršnokoli protiimperialistično fronto in OF pošiljali Mussoliniju izraze zahvale, da je okupirala pol Slovenije in se hodili poniževat k italijanskim visokim uradnikom in generalom, kot cerkveni velikaši sami?
Angleži so leta 1945 vrnili Slovencem v domovino poražene pripadnike pomožne policijsko-paravojaške organizacije Slowenische Landeswehr, podrejene vsakokratnemu višjemu vodji SS in policije, kot so vrnili Hrvatom Hrvate, Rusom Ruse ipd. Tako je bilo sklenjeno leta 1944 v Jalti.

Cerkveni veljaki in podveljaki, pa meščanski politiki, kolaboranti, so vedeli to, zato niso čakali na Vetrinjskem polju z zapeljanimi ovcami na zakol, ampak so z judeževim denarjem in zlatom vred, ob obilni pomoči Vatikana, zbežali pred roko pravice na varno!

Američanom, Francozom, Nizozemcem, Nemcem celo, ne pride na misel, da bi šli npr. v Dachau polagat vence, ob osvoboditvi taborišča na licu mesta pobitim pripadnikom SS, stražarjem v taborišču, niti milijonu pripadnikov redne nemške vojske Wehrmacht (ne pripadnikom SS, zanje takoj po zmagi nad nacifašizmom ni bilo sojenj!), ki so umrli od lakote v ameriških taboriščih!

Tega smo zmožni samo Slovenci. Pa Hrvati, nad katerimi ni bila nikoli opravljena denacifikacija, kot je bila med Nemci. Njihovo ’čast’ so reševali partizani hrvaški Srbski. Tej je bilo v partizanskih enotah s področja današnje republike Hrvaške, največ.
Ali je to, kar počnemo v Sloveniji, sprava? Poskus sprave, vsaj?

Zanesljivo ne, in to trikrat ponovim! Kot se trikrat pove v mlinu.

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
130 x komentirano
  • jup je rekel/-la:

    Zaradi takih, kot ste vi, Matjaž Vizjak, so se zločini med in po vojni dogajali. Vsi vemo, da so v barbarinem rovu pobiti oziroma živi zazidani nedolžni ljudje in da jih je umorila v 2. sv. vojni zmagovita stran, torej partizansko komunistična. Vaše pisanje kaže, da ste moralno sprijena oseba in mi normalni Slovenci se vas in vam podobnih izmečkov sramujemo ter vas obžalujemo. Upamo, da vam bo vašo zaslepljenost, ki je brez dvoma posledica militantne vzgoje doma (so vaši starši morda eksekutorji oziroma skriti morilci, člani ZZB NOB) in enostranskega pranja možganov v komunističnem šolskem sistemu, uspelo do konca življenja preseči, da se boste sramovali in iskreno obžalovali neumnosti in nestrpnosti, kakršna je vaš zgornji zmazek in da bvoste dosegli nivo normalnega človeka, ne pa agresivnega krtetena, kar ste sedaj.. Na srečo večina Slovencev takih ščuvačev, kakršni ste vi, ne upošteva več. Verjamem, da zelo obžalujete propad zločiunskega sistema, ker vam je s tem onemogočena karirera demagoga, kakršni so v njem uspevali. Tako ste prisiljeni pisati kretenizme v obroben in bizaren spletni časopis, kakršen je tale.

    • Forestina je rekel/-la:

      zločini sedanjosti

      http://www.democracynow.org/2010/7/28/wikileaks_founder_julian_assange_transparent_government

      Julian Assange:

      “Transparent Government Tends to Produce Just Government”

    • BRITEV je rekel/-la:

      NEKJE TU SEM PREBRAL, DA PRIHAJA ČAS, KO BOMO PRI REŠEVANJU KRIŽANK
      UGIBALI .: N. PRIMER, PRAVO IME PARTIZANSKE-GA ZLOČINKE -CA MARJETE, CIRILA, MATIJE, KRIŠTOFA , DAKIJA, ITD… TA ČAS JE ŽE TU IN SE VSAK DAN ZNOVA IN ZNOVA DOKAZUJE Z NOVIMI MNOŽIČNIMI GROBIŠČI KOMUNISTIČNIH RABLJEV !!!
      IZREDNE PENZIJE, DOSMRTNE PRIVILEGIJE , “HEROJEM”, SPOMENIČARJEM, JIM PA ŠE KAR PRIZNAVAMO !

    • pirančan je rekel/-la:

      Nevem g.Jub kdo je v vašem komentarju ščuvač,izprijenec,izmeček,nestrpnež kreten in kaj vse ste še napisali.
      Verjemite,Vi ste bližje vsem tem pojmom/opisom,če ne zaradi drugega,zaradi načina svojega pisanja.
      Kaj Vas žene v tako steklo pisanje.Imate še sedaj slabo vest zase ali za svoje predhodnike?!

    • jup je rekel/-la:

      Spoštovani pirančan,
      jaz sem se obrnil na g. Vizjaka in vsi pridevniki, ki jih je dobil, so več kot zasluženi. In zakaj? Ker se v svojem zmazku spravlja na umorjence, na ljudi, ki so jih žive zazidali ter opravičuje in podpira ta zločin s. Seveda se umorjenci pred njim ne morejo braniti. Izmeček Vizjak se seveda lahko brani, vendar se z argumenti ne more, zato se je raje tiho potuhnil. Upam da zato, ker se kesa in obžaluje svoj zgornji zmazek.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Tako kot je Matjaž Vizjak slabo doma v latinščini, nima razčiščenioh tudi drugih pojmov.

    V svoji hlapčevski maniri ponavlja stokrat prežvečene ideološke nesmisle.

    • pirančan je rekel/-la:

      Mefisto zdravo.
      Se bova odločila:Ideologija ali hlapčevstvo.
      Kdo je šampion v čem,veva že og bežigrada naprej ali ne!

  • obama je rekel/-la:

    Borut Pahor je končno ugotovil,da ni sposoben za premjerja in bo očitno kandidiral za predsednika republike.Tale obisk je namenjen temu.

  • obama je rekel/-la:

    Z drugimi besedami, cerkveni in civilni, veljaka sta se šla poklonit žrtvam nacističnega nasilja – in (posredno) njihovim eksekutorjem! V Hudi jami ležijo namreč posmrtni ostanki hrvaških ustašev (pripadnikov ustaške vojske oz. hrv. Ustaške vojnice), ki so se ’proslavili’ z neverjetnimi grozodejstvi ..

    aha,in ti to veš kar tako počez,kdo so oni notri..mogoče čutiš na vodi..ali pa po ustnem izročilu…tovršica učiteljica povedla…

    Kar se Grozdeta tiče,so najdli dokument Gubčeve brigade,kjer štab ugotavlja,da je bila usmrtitev Grozdeta “prehitra” in da bo za pomiritev naroda treba pripraviti ustrezno “pravljico”

    aja,na Primorskem ni bilo kolaboracije niti bele garde.Imamo pa kljub temu 200 grobišč,ki so se začela polniti že zgodaj leta 42..Kmetov,bogoslovcev,duhovnikov,partizanskih prvoborcev,tigrovcev,trgovcev,učiteljev..Mogoče so pa sami not poskakali

    • Magelit je rekel/-la:

      Pa kaj mislite, da Uran Boruta ne more hipnotizirati in se gre poklonit nasprotni strani? Če je bog?

      Sicer pa, če so najdli en bogi Cirilov zvezek, ki je bil očitno preponosen, da bi se ga znebil, kako bi lahko pričakovali od komunistov, da bi v svojem boju - revoluciji - imeli še birokratski aparat, ki bi vedel koga je pobil.

  • konec je rekel/-la:

    Tipično ideološko nestrpno pisanje stare rdeče svinje in čisto nič več……zgodovina jo je že zdavnaj povozila pa se ne sprijazni, komunisti ste iste svinje kot nacisti ali fašisti, ISTI, ista krutost, isto sovraštvo ista nestrpnost.
    Ampak naj ta stara rdeča svinja enkrat konča lagati in spreminjati zgodovino…….in naj ne omenja američane, francoze, nizozemce in ostale, kajti vsi tile so se najprej borili proti naci-fašistom in potem vam rdečim svinjam….in oboje PREMAGALI, čeprav v sloveniji komunisti tega ne boste NIKOLI priznali, ker ste le navadne hinavske rdeče svinje…..

  • konec je rekel/-la:

    Stara rdeča svinja sprejmi že enkrat preden crkneš: nacional-socializem=komunizem=fašizem

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Seveda nič o stotinah celjskih nesrečnikov, ki so po vojni čakali na smrt v Starem piskru, ker niso smeli preživeti svobode.

    Najdete jih plitvo pod zemljo povsod na obrobju mesta.

    Mnoge pa v Košnici, Hudi jami in drugod, kjer se je pobijalo na industrijski način.

    Še pomnite, tovariši?

  • bine bone je rekel/-la:

    2010

    Seznam vojakov Vuka Rupnika (Rupnikov bataljon)

    Ponedeljek, 26 Julij 2010 18:15

    KOMANDIR II klase Rupnik L. Vuk

    p.poročnik: Mikolič Mikovil p.poročnik Rogoz Janko

    p.poročnik: Sučič Tomo podnared. “Uričevič” Rajko

    podnared. Duričkovič Radosav podnared. Gasapič Jovo

    p-nar. Ivaševič Petar p-nar.Zunič Marko

    p-nar. Trbovič Ilija p-nar. Sokolič Milorad

    podnarednik Bokulič Nikola

    Kaplan Beškovič Franjo

    redov Kuršič Janez kap. Givardor Maks

    redov Pajnič Josip redov Smokvina Benislav

    Kaplar Slat Dragan redov Mihalič Tomo

    redov Fajkar Leopold redov Hobič Leopold

    redov Kneževič Bude redov Jugo Daniel

    redov Cvitak Stjepan redov Busič Božo

    redov Novak Franc redov Gantar Ivan

    redov Bezjak kazimir kaplar Pilepič Anton

    redov Lucijanič Josip redov Maljevac Josip

    kaplar Holazar Milan kaplar Seljak Alojz

    redov Zunič Stevan redov Žgela Slavko

    redov Vončina Astor redov Gašpanac Jeraj

    redov Hočevar Janez redov Kotnik Slavko

    redov Belac Ivan redov Stražar Franc

    redov Capar Ivan redov Draškovič Stjepan

    redov Torar Albert redov Drobež Anton

    redov Marevič Aleksa redov Perše Petar

    redov Bušič Savo redov Vujanič Franjo

    kaplar Turk Roman kap. Mikolič Josip

    redov Cameršik Evgen redov Pintar Stjepan

    redov Lakota Stanko redov Ivaševič Manojlo

    redov Paulovič Dare redov Bučan Petar

    redov Volf Milan redov Vučkovič Rade

    redov Holzan Dragutin redov Žalec Miha

    redov Kraljič Stanko redov Volf Ivan

    redov Šterk Ivan redov Kireta Petar

    redov Malnar Dragutin

    redov Ostrež Jože redov Habjan Rudolf redov Stojanovič Rade

    redov Car Petar redov Zunčič Stjepan redov Aljančič Janko

    redov Trbovič Đuro redov Grubješič Drago redov Jugo Josip

    redov Mrkolj Miloš redov Busič Miloš redov Asik Josip

    redov Grdinič Anton redov Jurkovič Rudolf redov Gorše Anton

    redov Šikola Edvard redov Vidaš Petar

    redov Šmerl Franc redov Mavec Jože redov Slapašk Marjan

    redov Tučak Anton redov Drglin Anton redov Janjič Pajo

    redov Voljar Josip redov Jelenčič Mihailo redov Rokak Juraj

    redov Tibljaš Ivan redov Lipovščak Nikola redov Filjkovič Stanko

    redov Lipovščak Vladimir redov Cuculjič Franjo

    redov Fortuna Stanislav redov Dekič Mujo redov Letnar Franc

    redov Starovašnik Janez redov Lantar Franjo redov Gregorič Josip

    redov Lovše Karlo redov Janeš Josip redov Ožbolt Ivan

    redov “Naguš” Marko redov Pavačič Anton redov Vigrjevič Ilija

    redov Laknar Franjo redov Oreščan Milutin redov Lakarija Josip

    redov Grgurič Zdravko redov Kostelič Franjo

    redov Ažran Janez redov Hadžič Nikola redov Orapovič Milan

    redov Oblak Franc redov Okorn Janez redov Kružič Josip

    redov bakar Anton redov Petkovič Martin redov Mikšič Janko

    redov Herljevič Franjo redov Vidovič Tomo redov Sabljak Ivan

    redov Koprenica Jakob redov Capor Ivan redov Kapš Alojz

    redov Tomič Vladimir redov Crnkoivč Miroslav redov Paukovič Jovan

    redov Strutz Stanislav redov Šparčič Ivan redov Rus Anton

    redov Sošak Đuro redov Hadanovac Nikola redov Štimac Klement

    redov Klišanin Ivan redov Strugar Vjekoslav redov Srdoč Stanko

    redov Grgurič Anton redov Ličinka Miloš redov Gračanin Nikola

    redov Tomas Dragutin redov Tušak Josip redov Gračanin Josip

    redov Barbalič Vjekoslav redov Tomčič Ivan redov Mlakar Franjo

    redov Pajkič Rorzar redov Martič Janko

    redov Kersnik Janko redov Poljan Franjo redov Štedol Janko

    redov Jelovica Albert redov Franjkovič Franjo redov Rebrevič Stjepan

    redov Jarušič Juraj redov Tuškalj Dane redov Gurdič Josip

    redov Klepar Franjo redov Čubranič Nikola redov vratovič Stjepan

    redov Sudar Nikola redov Radulovič Živko redov Berič Mirko

    redov Paič Nikola redov Kunala Jožef redov Petaver Ivan

    redov Obrščanin Milovan redov Kveder Ivan redov Goldašič Mijo

    redov Brnčič Stanko redov Molnar Ivan redov PavličJanez

    redov Rendulič Ivan redov Šimunovič Josip redov Drobnič Alojz

    redov Brodar janez redov Nastaja Anton redov Hovtančič Franc

    redov Juretič redov Vidovič Milutin redov Štefunac Ante

    redov Zavski Leopold redov Gornik Ivan redov Šrabč Maksimiljan

    redov Oskrnar Mihael redov Hrovat Andrej redov Jurič Stanko

    redov Kovač Miloš redov Lončarič Tomo

    kap. Podgoršek Anton podnared. Domič Stanislav
    *******************************************************************************************************************
    Tudi tile so bili pobiti v Hudi jami s strani KNOJA, Slovenske likvidacijske partizanske enote.
    Nastal je tudi seznam skoraj 18 tisoč Slovencev, ki jih je samo v ljubljanskem okrožju evidentiral VOS, Zdenka Kifrič - Marjeta, ki je vodila ljubljansko Varnostno - obveščevalno službo, ga je leta 1944 odnesla v Bazo 20 v roke Mačku, ki je zanje odredil likvidacije, ki so se na različne načine izvajale vse do konca 1950. leta.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ej, to so bili pogumni fantje!

    • Nogavička je rekel/-la:

      Mar prvi iz seznama tudi?!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Tudi!

      Ta in vsi ostali so bili strah in trepet svojih bodoči rdečih rabljev.

    • jurij je rekel/-la:

      Ja pa res, fantje od fare, z njihovo pomočjo bi danes tako dobro nemško znal, da se mi ne bi bilo treba tega piflati! Zanimiva so imena Rupnikovih borcev, etničnih slovencev je po grobi oceni zgolj tretjina.

      Sicer pa občudujem slovenceljsko zagovednost in abotnost komentatorjev ter sploh vseh razravljavcev o domobrancih in komunistih. Vsak od vas je prepričan v svoj prav in ga neutrudno polovičarsko utemeljuje…

    • Magelit je rekel/-la:

      Predlagam tem herojem vsakoletno častno salvo 3x na dan borca z lj gradu.

    • pirančan je rekel/-la:

      Angleži so vedeli kaj delajo.In prav je tako.In ponovno bo prav,če se ponovi.

    • planet opic drugi del je rekel/-la:

      Angleži so to vedeli že 500 let prej.

  • butalec je rekel/-la:

    Dokler nam gospod Jamnik ob pomoči gospoda Dežmana na podlagi stroke ne bo povedal čigave kosti leže v hudi Jami, toliko časa bodo razni politiki , politikantje in kleriki te kosti zlorabljali za dosego svojih političnih , osebnih ciljev, ali za obtoževanje drugih. Za nekatere bodo to nedolžne žrtve, za druge pa pobiti rablji in izdajalci. Pahor se gre lahko tudi v spremstvu PAPEŽA poklonit tem kostem, pa niti mi niti on niti PAPEŽ ne bomo vedeli komu se je poklonil. Ni to pieteta, ni to žalosten spomin, je samo neko politično sporočilo , ki pa si ga lahko vsak razlaga in priredi po svoje. Stroka bi pa na podlagi še ohranjenih sledi že lahko dala vsaj do nekle verodostojno informacijo o ostankih trupel in kosteh. Vendar tudi stroka manipulira, če ne drugače pa z molkom. V času ogleda so nas bombardirali z predvidevanji in določanjem krivcev. Po končanem ogledu na podlagi ugotovitev pa niso tako glasni in nam ne povedo ali niso med kostmi mogoče tudi kosti rabljev ki so šele z zločinom postali žrtev. Huda jama ima zgodovino in kosti v njej niso kosti njenih prebivalcev saj so bile te kosti nekoč živi ljudje. Šele ko bomo vedeli kdo so bili ti ljudje, kaj so počeli preden so se našli v hudi jami, bomo lahko razumeli kaj se je tam zgodilo, kar pa teže zločina ne bo zmanjšalo, postal bo le bolj razumljiv, nikakor pa ne opravičljiv, kar poskušajo doseči politiki in kleriki tudi s postavitvijo skupnega spomenika. Rabelj in žrtev nikoli ne bi smela imeti skupnega spomenika, je pa dobro raziskati ali ni bila žrtev ob izvensodnem poboju prej rabelj in je zagrešila veliko slabega, tudi enakih pobojev in se ji je sedaj treba klanjati samo zato, ker je svoje vsega obsojanja vredno življenje zaključila kot žrtev izvensodnih pobojev? Ne poskušajmo opravičevati zločinov ki so se zgodili s spravo in skupnim spomenikom, poskušajmo jih razumeti , obsoditi in živeti naprej tako, da se več ne ponovijo.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ko bo tebi kaj jasno, bo že konec sveta.

    • obama je rekel/-la:

      Srbsko vodstvo ni postavljalo samo svojih oficirjev na najbolj pomembna mesta v slovenski NOV, temveč je poskrbelo tudi za likvidacije najbolj uglednih slovenskih partizanskih patriotov in komandantov. Navajam nekaj primerov:
      1.) Jože Lemut – Saša: poveljnik 1. prvega primorskega bataljona Simona Gregorčiča, likvidiran 18.avgusta 1942 pri Kromberku.
      2.) Tone Tomšič: organizacijski tajnik KPS; do njegove aretacije je prišlo po izdaji partijske kurirke; ustreljen je bil 21. maja 1942.
      3.) Ljubo Šercer: komandant Krimskega bataljona; Italijanom ga je izdal VOS-ovec; ustreljen je bil 22. decembra 1941.
      4.) Maks Rejec – Mladen: tigrovec; med prvimi organizatorji partizanskega gibanja v Baški dolini in na Šentviški planoti; konec julija 1943 ga je VOS ubila v Prodih pri Knežkih Ravnah.
      5.) Anton Majnik: tigrovec; udeleženec prvega spopada z okupatorjem na Mali gori, 16. maja 1941; eden prvih partizanov; bil je v Ribniški četi in so ga pod vodstvom Filipa Tekavca ves čas odrivali; ustreljen je bil 21. novembra 1943 sredi Ribnice.
      6.) Janko Premrl – Vojko: tigrovec; eden prvih partizanskih komandantov; ustreljen je bil 16. februarja 1943 v Idrijski Beli, umrl 24. februarja 1943; da zakrijejo svoj zločin, so ga tik pred smrtjo imenovali za komandanta 5. primorske brigade.
      7.) Jože Srebrnič: že pred vojno je sodeloval z organizacijo TIGR; ko je bil na poti na konferenco na Laznah, kjer bi predstavil zgodovino in avtohtonost Slovencev, so ga VDV-jevci likvidirali, ko je s čolnom prispel čez Sočo.
      8.) Jože Peršolja – Filip: pionir narodno-osvobodilnega gibanja v Goriških Brdih in Beneški Sloveniji; sekretar zahodno primorskega okrožja; likvidirali so ga VDV-jevci, ravno tako kot Srebrniča; poleg njiju so likvidirali še Jožeta Krajca – Žaklja, španskega borca, inštruktorja pokrajinskega komiteja KPS, in Krivec Venčeslava.
      9.) Franc Rozman – Stane: španski borec, komandant generalštaba NOV in POS; likvidiral ga je osebno Arso Jovanović novembra 1944 v Črnomlju.
      10.) Ferdo Kravanja - Peter Skalar: tigrovec; udeleženec prvega spopada z okupatorjem na Mali gori, 16. maja 1941; eden prvih organizatorjev partizanstva na Pprimorskem; sekretar Zahodno primorskega okrožja; likvidiran s strani VDV-jevcev 10. oktobra 1944 v Paljevem.
      Treba je razumeti, da je VOS in kasnejša VDV dobivala direktive za likvidacije od srbske KOS, a je žal vse arhive, v katerih so bili dokumenti o pobojih slovenskih komandantov in drugih partizanov, sežigala srbska podrepnica Lidija Šentjurc, ki so ji vsled tega rekli Piromanka. Srbski KOS pa je navodila izdajala srbska masonerija (para-prostozidarji).
      Smrt partiznskega generala Franca Rozmana - Staneta ob koncu 1944 ni bila edina in ne osamljena “kadrovska sprememba” na vrhu slovenske NOV. Zadnji dan novembra je moral na novo dolžnost v Belgrad namestnik poveljnika slovenskega glavnega štaba Jaka Avšič (ki se je pri Titu že leta 1943 vznemiril zaradi vnašanja srbskega poveljevalnega jezika). Glavni štab je ostal brez namestnika, novi ni bil imenovan. Ob likvidaciji Stanata Rozmana, je Arso Jovanovič ustrelil tudi načelnika glavnega štaba generala Lada Ambrožiča. Težko ranjenega so pripeljali v bolnišnico. Na njegovo mesto je prišel Črnogorec, Mile Kilibarda. - Namestnik političnega komisarja glavnega štaba Viktor Avbelj - Rudi je odšel z dolžnosti že 9. septembra 1944, novi namestnik ni bil imenovan.
      O smrti Janka Premrla Vojka,ostaja pričevanje pred kratkim preminule Radoslave Premrl,njegove sestre (in žene pisatelja Borisa Pahorja),katero je pred pribložno letom obiskal Jankov soborec in povedal,kako je Janko umrl in kdo ga je ustrel..Soborec je spregovoril šele tedaj,ko je umrl njegov takrat predpostavljeni..
      če v arhivih UDBE,tov.Mitja tega nimate,vam lahko pošljem..
      Pred poldrugih letom je član naše družine slučajno spoznal starejšega človeka, nekdanjega Jankovega soborca C. V., ki se je čudil, da Premrlovi o Jankovem koncu ničesar ne vemo… in C. V. je rekel, da zdaj, ko je minilo že 25 let, kar je Janko mrtev in mrtev je tudi tudi tovariš I. pač lahko pove, kako je bilo. In povedal je o trenju in zavisti v Jankovi četi in na terenu, in da je zato med zadnjo akcijo streljal nanj. Jankov soborec je rekel, da partizan I. ni bil Primorec, ampak nekje z Notranjske, in da potem zaradi svojega dejanja ni bil kaznovan, temveč je bil kasneje zaradi zaslug v borbi odlikovan. Pa še je rekel, da če se hočemo prepričati in kaj več izvedeti, naj kar vprašamo Jankova soborca C. P. in I. R. Čeprav so mi doma prigovarjali, da naj grem poiskat Jankovega soborca C. V., da bom kaj več izvedela, nisem šla… čez pol leta smo izvedeli, da je Jankov soborec umrl.

    • konec je rekel/-la:

      MEFISTO je rekel/-la:
      27. julij, 2010 ob 12:24

      Ko bo tebi kaj jasno, bo že konec sveta.

      ha, ha, ha, ha, ha, res je za te rdeče svinje mora priti KONEC….ha, ha, ha, ha, ha, ha,

    • Magelit je rekel/-la:

      So nemara Angleži vrnili begunce takisto, kot Stalin Jude.

  • konec je rekel/-la:

    komunisti so bili klavci prve klase kot nacisti in fašisti……da so lahko prišli na oblast so morali pobiti ali zapoditi vse politične nasprotnike

    • pirančan je rekel/-la:

      Deli nacističnih in fašističnih sil so bili tudi tebi podobni.Sejali so veter in poželi vihar.
      Če bo potrebno,boste molili ponovno…

    • konec je rekel/-la:

      moji so vedno zmagali, bili so vedno za demokracijo in proti zverinskim radikalcem nacistom, fašistom in komunistom…so jih trpeli in pretrpeli ampak na KONCU ste vedno izginili in crknili VI…svinje rdeče ali črne.

  • analitik je rekel/-la:

    Gospod Vizjak, lahko za tole navedete kakšen vir/dokaz “za kristjana nevreden poziv lokalnemu župniku, da ta ovaja borce in njihove somišljenike okupatorju” ?
    Sicer bi še utegnil kdo misliti, da ste navaden podpihovalec sovraštva najpritlehnejše vrste…

  • Rogerg je rekel/-la:

    G.Vizjak,z zacetnimi pasusi ste povzrocili,da mi od *slabosti* ni bilo dano,da bi prebral morebitne vase neumnosti vse do konca.Le to vam sporocam,da ste fasist *par exellence*.To, kar bi moralo biti storjeno v 50 letih prejsnjega stoletja (kot v Spaniji),prerekate se sedaj aktualnemu kolikor toliko normalnemu levicarju Pahorju. Ne bom vas pozival, da se sramujte.Bom vam raje jaz povedal,da vas je lahko v rit sram.

    • Rogerg je rekel/-la:

      Dodajam-Tukaj opazujem orang utan-e (=clovek iz gozda v bahasa indon. jeziku) pa moram reci, da premorejo vec kulture in humanosti kot vi in vecina vash politicnih somisljenikov.

  • Aljo je rekel/-la:

    Ughh še malo do 3 svetovne, pri nas pa še zmeraj duhovi preteklosti, ter zmedeni sestavki opranih glav. Vojna je svinjarija…

  • silvom je rekel/-la:

    Sicer dvomim da razume angleško ampak vseeno
    http://www.youtube.com/watch?v=sphvcZLVFwE

  • butalec je rekel/-la:

    No vidva vsevedna Mefisto in konec povejta komu sta se poklonila Pahor in Stres. Pa če napišeta vsak en stavek brez nesramnosti in žalitev še ne bo konec sveta. Zaenkrat vama še ni uspelo .

    • jup je rekel/-la:

      Nesramen in žaljiv je le Vizjakov zmazek. Druge nesramnosti zgoraj normalni Slovenci nismo zasledili.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      BUTALEC, premier in gospod nadškof sta se v Hudi jami poklonila žrtvam zločinskega komunizma, v starem piskru pa žrtvam nacizma.

      Naj tiše pojasnim, da je bilo prvih mnogo, mnogo več.

    • konec je rekel/-la:

      kot sem že večkrat povedal, jaz odgovarjam na isti način vi rdeče svinje, vizjakovo rdeče PIsrANJE je prav tako nesramno, polno žalitev ampak tpo tebe seveda ne moti……

    • konec je rekel/-la:

      kot sem že večkrat povedal, jaz odgovarjam na isti način kot vi rdeče svinje, vizjakovo rdeče PIsrANJE je prav tako nesramno, polno žalitev ampak to tebe seveda ne moti…

      Poklonila so se ŽRTVAM skrajnih, svinjskih ideologij: naci-fašizmu in komunizmu oz. ŽRTVAM, ki so jih storili nacional-socialsiti in kolaboranti ter vi komunisti na drugi strani……komunist=nacist

  • Nogavička je rekel/-la:

    Tole mlatenje prazne slame okoli sprave ima svoj namen, ki mu je Pahor v vsej svoji sprenevedavi nevednosti naklonil ves svoj talent. Mož se je ujel na sugeriran občutek slabe vesti. O kolaboraciji, kakopak, pa nobene.
    http://blog.vest.si/bkosi/2009/11/30/skof-rozman-in-fasisti/

    • Magelit je rekel/-la:

      Če je pri zmagovalcu digniteta.. Ampak tega zaradi narave nastanka enobe in krute vojne, nisi bil sposoben. Bil je stradež in preprosto po politični ekonomiji so iztrebili razredega sovražnika ter se rešili konurence na trgu delovne sile, ki ga niso začuda priznavali, saj naj bi to bila skoraj pravica.

  • bine bone je rekel/-la:

    Nogavička je rekel/-la:
    27. julij, 2010 ob 15:35

    Mar prvi iz seznama tudi?!
    *********************************************
    Seveda štunfka. Ko je jurišal bataljona Vuka Rupnika so partizan moral bežati.

  • Nogavička je rekel/-la:

    :)))
    Bodi pozoren na konec članka o sinu enega kronanih med kolaboranti.

    http://sl.wikipedia.org/wiki/Vuk_Rupnik

    • Koloradski hrošč je rekel/-la:

      Je že bil takšen junak, da je moral dvakrat umreti. :)
      Ali to, ali pa s tistim seznamom nekaj ne štima.

    • Magelit je rekel/-la:

      Baje se je razpasla pravljica, da je Tito imel pod hlačami pas-torbico s spiskom mrtvih v prvi, kjer je pisalo Jožko ta in ta. Dobra stvar tale informbiro. Ampak, da je bil zaslepljen od d(n)inarjev zatipkan, pa se je vse nabralo 1965. Rankovič .. Danes (?=) kdo je Rankovič ???

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Bravo Matjaž, čeprav se tu najbolj kaže tista: Ne uči svinje peti. Ne bo ti uspelo, pa še svinje boš znerviral. In res si jih znerviral.

    • jup je rekel/-la:

      In zakaj bi bil kdo svinja, če se mu upirajo zločini? Če se mu gnusijo ljudje, ki so svoje sonarodnjake žive zazidali v rudniški jašek? Lahko sicer poizkušamo razumeti takratno morilsko zaslepljenost (krivda komunistične indoktrinacije in partizanskega zločinskega vodstva), ne moremo pa razumeti današnjih brezvestnežev oziroma ljudi brez osnovne morale tipa Vizjak, ki opravičujejo eklakanten zločin oziroma ga niti ne priznavajo.

    • konec je rekel/-la:

      stepski pes kako je kaj z rdečo steklino? ali bi želel nazaj klati drugače misleče?

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Konec, ne bi razpravljal o različnih vrstah obsedenosti oz.o rdeči steklini. Še posebej ne s takim primerkom kot si ti. Želim ti le, da tvoje mentalno počutje ne bi preveč vplivalo na tvoje fizično.

    • Magelit je rekel/-la:

      Dajem na dražbo knjigo Buried alive.

    • pirančan je rekel/-la:

      Bravo g.Vizjak.
      Dobro ste napisali.

  • 123pepe321 je rekel/-la:

    Pa veste koliko ljudi so v prvih 4 mescih pobili katoliki in koliko komunisti?

    Že avgusta 1941 je urad predstavnika nemške vojske v Zagrebu, generala Edmunda Glaisa von Horstenaua, poročal v Berlin, da je “kot žrtev živalskega nagona, ki ga podžigajo vodje hrvaških ustašev, padlo 200.000 Srbov.”
    http://www.ciceron.si/site/images/stories/ciceron/pdf/Nadskof_genocija_foto.pdf

    • Magelit je rekel/-la:

      Če ne pregledam forenzične starosti papirja in črnila, ne rečem nič. To da je Rim Judom pomagal, hhhh. Ovce novega sveta. Padate na vse laži servirane. Po 91 ste zopet brisali spomin naroda. Vas ni sram. Slabši ko prej, ko so vsaj znali učbenike za osnovno napisat. Tega vi še danes niste.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Pepe, ne trapi nas s temi fotomontažami rdečih svinj, bi rekla Konec in Mefisto.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      S svinjami Mefisto ne bi zmerjal rdečuhov, ker jih preveč cenim, svinje namreč.

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Na temelju česa lahko sodiš napake drugače mislečih, čeprav jih imaš tudi ti in mogoče so te še slabše kakor njihove. In pri tem govoriš še izključujoče o normalnosti. Normalen je tisti, ki v imenu vere zabije sočloveku žebelj v glavo, tisti, ki se zato maščuje je pa nenormalen, ali kaj? Pa še to za vas brezgrešne metalce kamenja, ali ste tako prepričani, da je tisti , ki je prvi vrgel kamen res brez greha? Ali pa vas je mogoče nategnil.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Bi si upal napisati take neumnosti, če bi se moral podpisati z imenom, priimkom in naslovom..

      Ti podatki o tem, da je civilnih žrtev rvolucije več, kot je vseh, ki so padli pri raznih vojnih praskah v Sloveniji., vključno z “legendarno”Dražgoško bitko, ki je pa sploh največja sramota partizansko revolucionarnega boja za nekakšno osvoboditev po meri bolševistične partije.

      Da o moriji v mesecih in letih po vojni ne govorimo, zaradi katere je šlo pod zemljo, v grape, brezna in rudniške jaške najmanj 5 % tedaj živečih <Slovencev.

      Da je bilanesreča še večja, je moral umreti ali zbežati cvet naroda.

    • konec je rekel/-la:

      stepski pes, tvoj prostor je v Sibiriji……vrini se od kot prihajaš….

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Mefisto in Konec, vidva sta bolnika, oz. kot je napisal Prešeren: “Kako strašna slepota je človeka!”

    • Magelit je rekel/-la:

      Če se spomniš prve.. Pozivi umiku pred mobilizacijo niso prinesli sadov, saj niso niti mogli.
      Torej niso imel druge, kot da se odločijo revolucijo med vojno, ko pač bo so se srečali naslednjič.

      Komunistom morađ kljub zločinom priznati, da so imeli dobre ideje proti izkoriščanja človeka po človeku. Pa kaj če so sredi prve 1917 anarhistom ukradli slogane, da so zmagali na volitvah. Takrat so bile. Je bila samo ta stvar tista, da so volitve - glasovanje reducirali na usklajevanje v politbiroju?

      Za jugo potem bi rekel, ni bilo volitev, ni bilo Trsta.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Mefisto, ne se preveč sekirat. Cvet naroda je zbežal in bil pobit že v obdobju protireformacije. Za to so poskrbeli tvoji.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Pogrešam legendarnega spletnega sotrudnika CARLOSA CONTRERASA, ki je bil na postkomunistični tako imenovani levici edini duhovit, iskriv in inteligenten zajebant.

    Morda so mu nauki patra Frankla le segli do srca, pa se je pokesal svojih grehov in se Bogu všečno spreobrnil.

    • konec je rekel/-la:

      saj sem ti že rekel, da dela v parlamentu in torej se ne sme več pretirano izpostavljati….

  • butalec je rekel/-la:

    Na svetu ni bolj zločinske organizacije kot je RKC , ki je v svoji 2000 letni zgodovini na zločinski način nagrabila ogromno premoženje in to počne še danes. Mefisto tebi pa hvala za pojasnilo, samo ne vem če bi se oba gospoda s teboj strinjala, kajti tudi komunisti in predvsem nacisti so bili pripadniki RKC.

    • obama je rekel/-la:

      RKC propada že 2k let,komunizem pa je neslavno propadel že po 70tih in po 50miljonih pobitih razrednih sovražnikov

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Joj, BUTALEC, kaj bo s tvojo črno dušo?

      Z molitvijo prosim Gospodarja življemja naj ji bo milosten sodnik.

    • Magelit je rekel/-la:

      Če je rkc slaba; bodi budist, šintoist, krišna, ali pa musliman. Ali pa se pripravi na Aboridžinski pogled.

  • jos. je rekel/-la:

    Samo nekaj zločinov iz Primorske.

    Pred časom je bilo iz Slovenije na Primorsko kot kadrovska pomoč poslanega nekaj vodilnega kadra, ki je potem vodil nepravilno politiko, s surovimi nastopi , kar je pri civilih in primorskih borcih oziroma aktivistih zbujalo odpor; zato jih je Aleš Bebler na sestanku Pokrajinskega komiteja za primorsko opozoril:
    ” Tovariši, tukaj smo na Primorskem in ne kje na Notranjskem. To ljudstvo tukaj je zelo zavedno in istočasno zelo občutljivo za krivice. Zaradi tega je treba politično in vojaško pametno ukrepati, da ne bomo tudi tukaj ustvarjali ” bele garde. ”

    —————

    Deset, skoraj vsak dan pijanih ” varnostnikov ” VOSa, na čelu z Vinkom Kosovelom je 15. decembra 1943. izpeljalo ” bojno akcijo. ”
    Napadli so nezavarovan leseni most čez potok Vrtovinšček na cesti Ajdovščina - Gorica.
    Na poti iz Stomaža so si v Podgori ” sposodili ” harmoniko, na žagi v Vrtovinu pa sod bencina in ga ob zvokih harmonike valili do mostu, most z bencinom polili in ga zažgali. Ob močnem vzbuhu plamena je harmonikar inštrument izpustil, tako da je harmonika zgorela.
    ” Junaki ” so vseeno odkorakali v bližnji hram proslaviti zmago. Nad tem so se domačini zgražali in to upravičeno, saj so jim že naslednji dan Nemci grozili, da bodo požgali hiše v okolici mosta, če ne kar celo vas. Prisebni domačini so obljubili obnoviti most in ” bojna ” akcija VOS-lov je bila na stroške domačinov zaključena.
    - Partizan Anton Kosovel, Zločin brez kazni.

    ————————-

    V Cerknem so partizani izobesili spisek 14 umorjenih ( umoriti so hoteli kar 15 ” izdajalcev “, vendar jim je Josip Bavcon srečno ušel ) dne 5. 2. 1944 leta ob peti uri zjutraj in jih označili kot izdajalce in zločince. Večina domačinov je vedela, da je to čista laž. Pozneje se je izkazalo, da je partijsko šolo izdal partizanski major Hrastnik, ki je bil agent gestapa v štabu 9. korpusa. To je priznal in objavil Andrej Kranjec, bivši oficir VOS-a.

    ————-

    Ivo Bric :
    Leta 1943 je fašistično diktaturo zamenjala boljševiška. Ivan se je vrnil domov. Kmalu pa je spoznal, da to novo gibanje povzroča bratomorno vojno. S tem se Ivan kot veren in pošten človek ni mogel strinjati.
    Dne 1. junija 1943 so domači zvečer opazili, da je njihova hiša zastražena. Drugo jutro je šel Ivan s sinovoma kosit na travnik.
    Iz bližnjega gozda sta prišla mladoletna domačina s puškama v rokah in zahtevala, naj gre oče z njima na pogovor s komandirjem. Ivan je dejal, da se od tam ne premakne. Tedaj ga je eden od partizanov vpričo otrok hladnokrvno ustrelil v glavo. Vaščani so bili tako prestrašeni, da ni nihče upal pomagati pri prevozu pokojnega.
    Hčerka ga je sama z vozom pripeljala domov. Mati je ostala sama s sedmimi otroki. Tudi dve Ivanovi sestri, Angelo in Jožefo, ter njuni hčerki Zorko in Marijo so 18. septembra 1943 krajevni aktivisti ubili.
    ————————-

    Osmega julija 1944 so zvečer partizani obkolili hišo Brecljevih in jo preiskali. Očeta, dve hčerki in sina Martina so domnevno odvedli na zaslišanje na komando. Brecljevi so slutili, da se ne bodo več vrnili. Ko so odhajali od doma, so se poslovili: »Na svidenje v nebesih.«
    Za njimi se je izgubila vsaka sled. Krajevni aktivisti so Brecljevo ženo zavajali s trditvami, da so še živi in mati je z veliko ljubeznijo pripravljala zanje pakete s hrano in oblekami. Prvo razočaranje pa je doživela, ko je izvedela, da drugi nosijo njihove obleke. Kljub temu je še upala, da jih bo našla žive.
    Po devetih mesecih pa so 9. aprila 1945 v gozdu pri Kodretih v skupnem grobu našli pomorjene očeta Jožeta, hčeri Marijo in Angelo ter sina Martina. Dekleti sta ležali na dnu groba, ubili so ju najprej.
    Oče je moral s sinom gledati, kako umirata njegovi hčeri, nato pa so krvniki pokončali še njega in sina, ju zvalili na mrtvi dekleti in vse skupaj zakopali.

    ——————-

    Ob začetku druge svetovne vojne so bili mnogi primorski Slovenci prepričani, da je prišel čas za osvoboditev izpod fašizma. Navdušeno so pozdravili ustanovitev Osvobodilne fronte. V partizanski vojski so videli osvoboditelje in borce za demokracijo in so z njimi tesno sodelovali.
    Tudi mnoga verna in narodno zavedna dekleta, članice Marijine družbe, so sodelovala z odporniškim gibanjem. Odporniki so vabili k sodelovanju tudi Vero, toda ona je bila previdna. Lestanova družina je bila razgledana in seznanjena s tragičnim dogajanjem v drugih delih Slovenije.
    Vera je zaslutila, da je v ozadju odporniškega gibanja brezbožni boljševizem, s katerim ni hotela sodelovati. Po padcu fašizma leta 1943 so se tudi na Primorskem začele likvidacije, predvsem vernih in drugače mislečih ljudi. Vrstili so se pritiski tudi na Vero, toda ona je ostala trdna in ni popuščala.
    Dne 10. novembra 1943 so partizani iz Mirna odpeljali tri ugledne može in dobre kristjane: prof. Cirila Šinigoja, Bogomila Klančiča in Venčeslava Štanto. Vaščani so sprva mislili, da so jih mobilizirali v partizane, toda resnica je bila drugačna.
    Partizani so jih najprej zasliševali v Vrtočah, nato pa so jih odpeljali proti Renčam, kjer so jih pobili. Štiri dni za tem so odpeljali še Alojza Rusjana, istega večera pa so aretirali tudi Vero Lestan. Tudi njo so odpeljali proti Renčam. Zasliševali so jo, jo poniževali in nato 17. novembra okrutno umorili.

    Če koga zanima še več, z lahkoto ponudim. Če kdo ne razume, da so se iz tega rodile vaške straže, ki niso imele nobene pomoči nad njimi, ampak so se, kot trdi večina zgodovinarjev rodile same od sebe.

    • obama je rekel/-la:

      hvala,rojak za tole…tle lahko dodamo še mnogo tega.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Vsak slovenski kraj, če že ne vsaka slovenska vas je doživela in pomni podobne zgodbe, ki se jih novodobni postkomunistični levičarji prav nič ne sramujejo.

    • konec je rekel/-la:

      in to je samo delček vseh svinjarij , ki jih je počela PARTIJA….samo delček…in še za tega ni nihče nič plačal samo zaslužil……

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Če še skušam razumeti kolumnista, da se v skladu s svojimi omejeni intelektualnimi zmožnostmi preživlja s pisanejm njegovim ideološkim gospodarjem všečnih pisem, pa ne razumem nekaterih postkomunističnih tranzicijskih tako imenovanih levičarskih komentatoprjev, da ne spregledajo zgodovinskih resnic in še kar pobijajo že ne vem kolikokrat pobite nedolžne rojake, vse v imenu obljubljenega rdečega raja.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Pravijo, da se klin s klinom zbija, zato, Mefisto, res si butl, pa če se delaš še tako pametnega. Raje poskušaj razumeti sam sebe. Dvomim, da ti bo uspelo.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Včasih mi je kar iskreno žal, da nisem tako pameten kot kakšen drug komentator.

      Tokrat mi ni.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Poglej Mefisto, ni važno a je tebi kaj žal ali ne. To je pomembno samo zate. Večini bolj svobodomiselnih bralcev, pa recimo, z leve, se tako ne ljubi prerekati na te butaste načine kot jih uvajate ti, pa razni Konci, pa Obame, pa taki pametnjakoviči, oz. kot bi dejal Magelit, “Ovce novega sveta, ki padate na vse laži servirane. “. Ampak vsake toliko časa se pa moramo vsaj toliko ponižati in objaviti kak kratek zapis, da sploh veste, da še obstajajo drugače, s svojo glavo misleči ljudje. Že zaradi tega, da se ne uresniči tista stara ljudska: ” Ko pametni odnehajo, buteljni zavladajo svetu.” Pa lep pozdrav za nekaj časa.

    • en_tipson je rekel/-la:

      Stepski volk ima prav - folk ni neumen, jasno je, da vsega trije-štirje sestavljajo tole jaro kačo komentatorjev, trudijo pa se dajat vtis, da jih je vsaj 10.

      …še zmerom bi nekaj očitno radi, ali kaj. Denar? Moč? Ženske..? Naj račun pošljejo v Vatikan, če imajo res kao glave namesto riti, od Slovenije ne bodo nič več dobili…vse je namreč že pokradeno in uničeno z denacionalizacijo.

      …če pa Te kdo plačuje, dragi bralec/komentator, pa zgolj…Bog s tabo, tovariš.

    • konec je rekel/-la:

      stepski pes piše : ” Večini bolj svobodomiselnih bralcev “…HA,HA, HA, HA ,HA, HA, HA, HA,HA, HA,HA, HA, HA ,HA, HA, HA, HA,HA - se oproščam za velike začetnice ampak malo kdaj sem prebral večjo neumnost in res se nisem mogel zadržati smejanja……….a ti stepski pes, res verjameš v to kar pišeš?…ha, ha, ha, svobodomiseln ti? HA,HA, HA, HA ,HA, HA, HA, HA,HA, HA,HA, HA, HA ,HA, HA, HA, HA,HA., ti si že večkrat dokazal, da si le relikt komunistične ideologije…..in nič več.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      STEPPENWOLF je dejal:

      “Ko pametni odnehajo, buteljni zavladajo svetu.”

      STEPPENWOLF torej še čaka na svojo priložnost.

  • Forestina je rekel/-la:

    In danes spravljeni koljejo z okupatorsko vojsko po Afganistanu.

    Res velik mentalni napredek. Zero.

    • Forestina je rekel/-la:

      Dozorevano v Natociste, kar je še bolj groteskno.

    • edmund je rekel/-la:

      ti si pa resnično bolana…….če si ti želiš svet po meri talibanov, je mene tega strah, čeprav nisem ženskega spola….

    • edmund je rekel/-la:

      p.s. strah me je tudi, da nam še naprej vladajo novodobni srboslo. kvazi levičarji.

    • Magelit je rekel/-la:

      @Forestina

      1. Današnja EU, pod pogojem, da reexportira krizo ima vse možnosti 3-4 igralca.
      2. Ni kao hitlerska.
      3. Talibani so bili proti mamilom.
      4. Talibani so podaljšek iran-contra, ker so z rušenjem bude, posledično wtc, pripavili teren. Afganistan je zadnje veliansko nahajališče najdragocenejšega elementa - litija. Samo pomisli, da vse te baterije recikliramo v baterije in to stane, samo je ceneje, kot če ga ni.

    • Forestina je rekel/-la:

      Vojaško, obveščevalno, bančno suverenost smo izgubili.

      Kaj nam sploh še ostane :)

  • bine bone je rekel/-la:

    Vidte kako je to. Praški rabin Lowestein (1702-1771.): <> Čedalj hitreje drvimo v tako stanje!
    To bo tako kot z lakoto v Afriki. Noben jo noče preprečit… Musliči pa bodo itak v prihajajoči bližnji bodočnosti poklal celo Evropo! Seveda jim bodo pri tem pomagali Rusi. In zdaj naš komunajraji ne vedo kako in kam. Kam se skrit? Drnovšek je nekaj govoril o skladiščenju konzerv. Za čas, ko ne bo ničesar deloval. Vsa oskrba bo šla v franže. Še pred tem pa bo zavladal popolni električni mrk. Namenoma bodo izklopil vse elektrarne po svet! Torej kako bomo pobegnili prihajajočem kaosu? JJ vam tlele ne bo pomagal. Manjka nam še seveda, da se kakšnemu svetemu rdečemu zamrznjenemu komunjari začnejo po telesu pojavljat rane-stigme. V medicini se to imenuje Kristusove rane. Torej ali že kakšen komunajr krvavi
    iz odprtih ran na dlaneh, stopalih, licih… Torej na vseh mestih kjer so Kristusa prbil ali zvezal na križu. Čudn pa je pri tem, da se kaj takega pri tako vernih častilcih in molilcih marksizma to že ni pojavilo. Pa je res čudn? Potem niso tako goreči verniki tile naš komunjararji, kot hočjo prepričat. le kdo bi od komunajzarjev lahko zamenajl Franjota Asiškega? Prva stigmatizacija?

  • butalec je rekel/-la:

    Mefisto naj te na skrbi za mojo dušo, kajti zanjo vestno skrbi vaški župnik. Ob primernem plačilu on prosi boga, da mi odpusti tudi najhujše grehe in mi hrani mesto v nebesih. Tam se kljub tvoji čistosti ne bova videla, kajti če samo moliš ne boš videl nebeškega kraljestva, saj si je vstop vanj treba kupiti in ne izmoliti. Za svoje grehe pa le moli, jaz jih nimam veliko, pa jih lahko kar s šnopsom poplaknem, pa včasih še kakšen pir, če se mi kaj zalomi. Nekdo je že ugotovil da si butelj, proti temu pa ne molitev ne šnops, ne pir nič ne pomaga, zato boš tak ostal, tudi v nebesih če slučajno kdaj tja zalutaš.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Res si izbral dobro kombinacijo substanc, ki ti vodijo roko pri pisanju in razvozlajo jezik pri govorjenju - šnops in pir.

      Pri tem si pa še naivno mislil, da se to ne pozna na tvojih komentarjih.

  • jin je rekel/-la:

    Pahor je že ravnal prav. Vizjak pa… eh, otročje. Toliko sovraštva

  • bine bone je rekel/-la:

    Tale vaš župnik ga mal serje. Kako, da ne ve, da raja ni več na Zemlji. Ko so bogovi pobegnili nazaj na svoj matičen planet, je tudi njihov raj, kjer so se hladil v senci sadnih dreves in ob lahki sapici, pri tem pa so še razmišljali, propadu. Posušu se je. Od takrat, človk na planet poskuša nekaj v smislu raja. Vsi so po odhodu Bogov neuspešno to poskušal, zaman. V novejš zgodovin tako vidimo, sesul se je komunajzarski raj v Rusiji, še prej Hitlerjev raj, titoist so tudi obljubljal 1000 letni raj… Zdaj nam nekaj v to smer obljubljajo prosto zidarji in Bildebergi. Nekaj v smislu Nove svetovne ureditve? Planet mislijo globalizirat in ga organizirat kot podjetje-korporacijo. Torej, bodo samo gospodarji in sužnji, ki naj bi delal za gospodo. Težava pa je v tem, da je v tej globalni korporaciji preveč delavcev. Gospodarjev naj bi bilo samo okrog 10.000? Ostali bomo viška!. Dr.Henry Kissinger; ostalo bo samo kakih deset odstotkov ljudi na planetu…

    • en_tipson je rekel/-la:

      Ja shit ane, kera paranoja.

      Kaj ma Henry Kissinger tle veze? Pa kdo so to titoisti in kdaj so obljubljal 1000 letni raj? Kaj hudiča, bogovi da so svet gor postavil..?

      Tako opevana in grozeča nova svetovna ureditev ni nič drugega kot brezvladen prosti trg s policijsko/varnostno državo. Preveri malo, v katero smer gre svetovna politika - vsi delajo napake, zahodjnaki se družno držimo za glave o makro-politiki etc. Arhitekti tega načrta ne mislijo vladat svetu, temveč zgolj sprovocirat ljudi, da se odrečejo demokraciji zavoljo prostega trga.

      (…vatikanske ovčice se tega ne zavedajo, a so idealna orodja za te namene - en Bog, en Trg. Kar tako naprej čez Pahorja in komunajzarje, ups, prvega ministra in sodelavce! Razstavimo pravno državo! Uničimo ugled politike! Razdemolirajmo voljo do političnega življenja! A ko bodo dosegli cilj -kakršenkoli jim že lažejo, da je- bodo dojeli, da so tako globoko v komunizmu, kot je to sploh mogoče, in da se da njihovo vrednost konkretno zmerit v evrih. Viva la revolucion.)

      Medtem ko se tukaj bluzi nesmisle, gre takoj zraven v maloro resničen svet.

  • milivoj je rekel/-la:

    Seveda ima Borut Pahor prav….

  • bine bone je rekel/-la:

    Ja, amapak v globalu njegov mnenje ne pomeni nič!

  • Nogavička je rekel/-la:

    He-he … ena sama žalost in planke okol in okol ;)

    Hvala bogu da so mi starši dopustili izoblikovati neodvisen pogled na svet in da so pametnejši od mene zapisali prenekatero misel s katero obelodanjajo psihološke, sociološke in komunikološke procese med tistim, ki sporočilo ustvari, in med tistim, ki mu je namenjeno, ter kako naj ga prvi oblikuje in posreduje, da bi dosegel želeni učinek.

    Fantje moji, se bo treba tud mal vase obrnit, kdaj pa kdaj, tolko, zavolj verodostojnosti. V silni vnemi ste spregledali, da se je vaš diskurz povsem približal medvojnemu. Ni vam pomemben trajnostni razvoj niti zelene tehnologije, boli vas tisti glede proračuna, da je le alokacija v pravo smer. Pomemben je boj za oblast, kot so ga zastavili vaši duhovni očetje zaradi oblasti same, ane.

    Veliko užitkov pri kreiranju realnosti, tiste od prej in tiste od zdaj, saj učinka tko ne bo nobenega, ker vas je povozu čas ;)

  • Vlado je rekel/-la:

    NAJBOLJ ŽALOSTNO JE PA TO, DA ZA TA POFL VSI PLAČUJEMO: VEST.SI SE FINANCIRA Z DENARJEM MINISTRSTVA ZA KULTURO

    • konec je rekel/-la:

      rdeče svinje pač želimo propagando, zato plačujemo tudi tole sranje
      KGB press

  • konec je rekel/-la:

    dokler bo zdržal ta sistem nas bo vedno več , ko bodo zmagali razni skrajneži, črne ali rdeče svinje, sovražni luserji pa nas bo kar naenkrat 90% preveč………..

  • nemesis je rekel/-la:

    Ne razumem od kje potem fotografije kitk,ki so pripadale mladoletnicam na fotografijah iz Hude jame,saj je vse dokumentirano…Pa čigava so trupla dojenčkov,ki so jih našli v Celju,kjer so bili pobiti bogati obrtniki?Pa da ne bo pomote,izhajam iz partizanske družine.

  • Nogavička je rekel/-la:

    World’s First-of-Its-Kind See-Thru Glass SolarWindow Capable Of Generating Electricity

    New Energy Technologies is pleased to announce that researchers developing its proprietary SolarWindow technology have achieved major scientific and technical breakthroughs, allowing the Company to unveil a working prototype of the world’s first-ever glass window capable of generating electricity in the upcoming weeks.

    http://www.solardaily.com/reports/World_First_of_Its_Kind_See_Thru_Glass_SolarWindow_Capable_Of_Generating_Electricity_999.html

  • bine bone je rekel/-la:

    en_tipson je rekel/-la:
    28. julij, 2010 ob 23:04

    Ja shit ane, kera paranoja…
    **************************************************************************
    Kravis, Bernabe, Marie Jose Kravis, Henry Kissinger, Graham… ne bi jih več našteval. taki so tapravi snovalci svetovne politike. Svetovna elita, ki vse niti drži v svojih rokah.
    Čudn ne. 58. konferenca Bildeberške skupine ki se je sestala 14-17. maja 2009 v hotelu s petimi zvezdicami Nafsika Astir Palace v Voliagmeniju v Grčiji. Pogovorila se bo ta elita kaj naj naredijo z ekonomijo v naslednejm letu 2010.
    Nekaj točk sestanka.
    Bodočnost ameriškega dolarja in ameriške ekonomije.
    Nadaljevanje varanja miljonov varčevalcev preko svojih zaveznikov v Washigtonu in Wall Streetu, ki verjamejo pravljici o narodni pozitivni ekonomiji. V to so uključeni tudi stres testi - bank po svetu, pod vodstvom Washigtona. To ni ničesar drugega kot sramotna prevara - temeljoč na lažni predpostavki, da ekonomija ne bo več dosegla tako slabega stanja kot ga je…

    • en_tipson je rekel/-la:

      …povedal sem že: arhitekti nočejo vladat svetu - zadošča že, da se odpre svetovni trg in pokončajo nacionalne države, pa bodo glavni. Nobena elita. Zgolj poklicni bogataši s kratkim vidom, ki niti nimajo interesa vladati, temveč prej fajn vse scuzati in nato zbežati na varno preden se vse podre.

      Ne rabiš nobenih zloveščih in oddaljenih imen komaj še hropečih starih mož, s katereimi ne boš imel nikoli opravka, poglej rajši na Google in kakšna je politična slika njegovih ustanoviteljev.

      Novi svetovni red ni nič drugega kot pravne države osvobojen anarholiberalizem, novi svetovni voditelji pa so bodisi Jankoviči (če imamo srečo), bodisi Bavčarji (če je nimamo). Vse drugo je blef ali blodnja nekdanjih programerjev, ki jim je denar stopil v glavo.

  • bine bone je rekel/-la:

    Ja. Stari prdci pa vseeno vsako leto priredijo svojo konferenco, zadnja letos je bila v Sitgesu, Španija. Ziher se niso pogovarjal o spreju za astmo in kisikovih bombah za dihat.
    Nekaj udeležencev.
    Marcus Agius: direktor odbora BBC-ja in predsednik Barclaysa, angleškega finančnega podjetja, ki deluje širom sveta.
    Josef Ackermann; predsednik Deutche Bank in direktor Shella.
    General Jack Keane; bivši načelnik v ameriški vojski in član odbora v general Dynamiscu.
    Jean luis Cebrian Echarri; direktor časopisne korporacije Grupo Prisa.
    Richard Holbrooke; diplomat za vprašanja o Afganistanu in Pakistanu v administraciji Baracka Obame, član Odbora za mednarodne odnose.
    Gustavo A Cisneros Rendiles: medijski mogotec iz Venezuele.
    Victor Halberstadt: profesor ekonomije na Fakulteti Leiden in mednarodni svetovalec finančne korporacije Goldman Sach, predsednik Mednarodnega inštituta za javne finance.
    Roger Altman: ustanovitelj in predsednik medanrodne investicijske korporacije Evercore Partners.
    Joaquin Almunia: španski član Evropske komisije.
    W. Edmund Clark: predsednik TD Bank Financial Group.
    Jan H. M. Hommen: predsednik ING Group Jyrki Katainen: finančni minister Finske, predsednik finske Nacionalne koalicijske stranke
    Čudn, zraven ni bilo Jankovićev. Bavčarja tudi ne? Slovenija pomeni tolk kot hišna pršica. Je nevidna.

    • en_tipson je rekel/-la:

      Ti si res en teoretik zarote: vidiš zgolj tisto, kar ti paše, ponavljaš pa ene in iste informacije, ne da bi sploh dojel, kaj ti drugi skušajo dopovedat. Ja res je, lahko da so nekje zunaj možje, ki spletkarijo! Ker obstaja ta verjetnost, bo za vsak slučaj najbolje, da naredimo revolucijo in gor postavimo svoboden prosti trg - nas namreč ne bo nobeden reguliral, pa če zato izgubimo pravice do odločanja, kajne!

      “LOL NI BILO BAVČARJA LOL” … njega res ni bilo, dojameš pa ne, da je med naštetimi imeni polovica njegovih klonov. Tajkuni, bankirji, ekonomisti, financmajstri? A to je kao svetovna intelektualna elita, ki natanko ve, kakšne bodo posledice njenih dejanj? Ne seri.

      Da ne govorim o “slovenija pomeni toliko kot hišna pršica”…joj, si naiven. Kar verjemi pravljice, ki ti jih pripovedujejo “ta razviti”…najbrž si prepričan celo v to, da ZDA lahko zmažejo Iran v vojni in da zavezniki zmagujejo v Iraku in Afganistanu. :) Saj to so ja velike in močne in pomembne države, za razliko od nas, ki še enega bogega okupatorja ne znamo nascat…zato pa smo dandanes del Nemčije in ne smemo več uporabljat lastnega jezika… :/

  • BRITEV je rekel/-la:

    NEKJE TU SEM PREBRAL, DA PRIHAJA ČAS, KO BOMO PRI REŠEVANJU KRIŽANK
    UGIBALI .: N. PRIMER, PRAVO IME PARTIZANSKE-GA ZLOČINKE -CA MARJETE, CIRILA, MATIJE, KRIŠTOFA , DAKIJA, ITD… TA ČAS JE ŽE TU IN SE VSAK DAN ZNOVA IN ZNOVA DOKAZUJE Z NOVIMI MNOŽIČNIMI GROBIŠČI KOMUNISTIČNIH RABLJEV !

  • uničevalec rdečih je rekel/-la:

    Vizjak,ničvredno,moralno pokvečeno in še vedno boljševističnmačkovsko ničvredno živo bitjew,ki se predstavlja kot ČLOVEK!TO .

  • uničevalec rdečih je rekel/-la:

    SEVERJEVA STALINISTIČNA KAMARILA SKUPAJ S SVOJIMI MAČKOVIMI UDBAŠI PONOVNO KONTROLIRA VSAK NAPISAN STAVEK,KI ŠKODUJE STALINISTIČNI RVAVI MORIJI.

  • Magelit je rekel/-la:

    1. razred Demokracije..
    2. kor narod Dozorevamo, potem nas pohrustajo.

    h, h, h
    Tako, se izraža :: Kdo? Ki dozori, da lahko pravljice soli.

  • bine bone je rekel/-la:

    en_tipson je rekel/-la:
    29. julij, 2010 ob 21:32
    ***********************************************
    Teorija zarote. Tukaj pa nimam jaz nobenga vpliva. Pa še miljone drugih tudi ne.
    Ste poslali kakšnega novinarja na konferenco?

    UK independence Party

    PRES CONFERENCE

    01. 06. 2010 at 14.30
    EP press room PHS 0A50

    Presenttion of the book :

    “BILDELBERG GROUP -
    TOWARDS CREATION
    OF ONE WORLD
    COMPANY LTD”

    SPEAKERRS :

    Mario BORGHEZIO, Mep. EFO Group, Lega Nord del.
    Nigel FARAGE, Mep. co - president EFD Group, UKIP del.
    Godfrey BLOOM, Mep. EFD Group, UKIP del.
    Mr. Daniel ESTULIN, avthor.
    Obdelal so tudi Hermana Van Rompuya predsednika v EU parlamentu.
    Kdo sploh je ta tip? Nikoli prej ni noben slišal za Vas.
    Noben v Evropi ni za Vas slišal.
    Kdo je sploh glasoval za Vas s pomočjo kakšnega mehanizma?
    Je to evropska demokracija?
    Tale Herman Van Rompuy je povezan z družbo Bilderberg.
    Je Pahorju to povedal, ko se je srečal z njim?
    Ali je Pahor to vedel kar tako iz glave?

  • Magelit je rekel/-la:

    V show biz so celebrities, there is capital bGroup, and Trilateral Commision.
    Presently, there are still unchanged permanent members of UN SC, so one must assume world order.

    Unless, chaos _ unlike mathematically put.

    Reallity tells everybody: If you can’t make it with yourself and your whereabourts, either you’re swalloved, shet at, or you shoot. Unless, you make it up with yourself and whereabouts- namely Earth.

    Survive or die! Your free choice, perhaps?
    Are you all unaccountable, pehaps? Have unclear sight around planetary globe?
    Or, you do not see, after one iron courtain went down another..

  • Tone je rekel/-la:

    Avtor se ne more odločit ali bi bil predikant, moralist, zgodovinar, politik ali filozof. Tako pa je nič od vsega skupaj. Seveda pa ima tovariš še državno službo, da ne bi kdo pomotoma upal, da se je taka “intelektualna veličina” sposobna sama preživljati na prostem trgu.

  • Matjaž Vizjak je rekel/-la:

    Če dejstva iz 1941 do 1945 v 2010 ne ustrezajo več, toliko slabše zanje! Začnite pisati npr. Slovenca in Jutro, pa Rožmanove okrožnice v duhu novih spoznanj. Orwel je v knjigi 1984 dal kar nekaj napotkov.

    • ervinator je rekel/-la:

      “Dejstva”, o katerih zaostalo piše Matjaž Vizjak, so v resnici le propaganda iz starih, komunističnih učbenikov. Kdor je prebral Orwellov 1984, mu ni težko spregledati te zablode. Avtor se očitno ni zmožen razumsko poglobiti v novejša spoznanja. Zgodovina vendarle ni obstala za kačami.

    • Rogerg je rekel/-la:

      Mojster Vizjak.Sklicujete se na Orwela in leto 1984. Ali ne bi navedli se naslov dela, ki obravnava vaso kamarilo? Imenovalo se je “Zivalska farma”. In mislim, da ste vi eden pobeglih iz te farme. Bog nas varuj beguncev iz farm in norisnic.

    • konec je rekel/-la:

      in veste kdo so SVINJE?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Dejstva iz let 1941 - 1945 so malo drugačna, kot so učili Matjaža Vizjaka.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    PIRANČAN in BUTALEC se ne bi smela oglašati med poletno vročino.

    Visoke temperature namreč vplivajo na njune komentarje.

    • Matjaž Vizjak je rekel/-la:

      Ja, na objektivnost razvpitih glasil CK KPS, na pisarije Slovenca in Jutra v letih 1941 do 1945 se ni zanesti, pa na škofijske okrožnice znanega komunističnega agitatorja Rožmana, tudi ne. Bo treba napisati zgodovino na novo (Orewel: 19849). V Argentini, v Slovenije, v objavo pa bi jo kazalo poslati še kaki znani komunistični založbi, npr. Oxford Press.

    • jup je rekel/-la:

      Gospod Vizjak, preberite si kak sodoben osnovnošolski ali gimnazijski zgodovinski učbenik, pa morda še kaj dokumentarne literature (Bučar, Bajt, Dedijer ….). Ne bo vam škodil obisk kakega od 500 medvojnih in povojnih v zadnjem času odkritih grobišč, kamor so partizani zakopavali svoje umorjene žrtve. Prepričan sem, da bi v tm primeru od sramu nad zgornjim zmazkom pri priči poniknili v ilegalo.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Blagor ubogim na duhu!