14. september, 2010 | Rok Kralj

Socialna Dekonstrukcija

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Pravijo, da zgodovina vse postavi na svoje mesto, seveda iz določene časovne distance. Po čem se bomo oziroma se bodo spominjali stranke SD, socialnih demokratov. Najbolj jih bo vsekakor zaznamoval ravno zdajšnji trenutek, ko imajo največji vpliv na odločanje v državi. Njihovo temeljno poslanstvo – skrb za socialno in demokratično državo – se zdi prej slaba šala kot pa ima kakršnokoli povezavo z vsakdanjo resničnostjo.

Namesto socialne demokracije bi si stranka SD zdaj prej zaslužila ime stranka Socialne Dekonstrukcije države. Proces dekonstrukcije oziroma razgradnje socialne države so resda vodile že prejšnje vlade, a zdaj je ta proces nedvomno »prestavljen v višjo prestavo«. Zaradi krize, pravijo.

Kriza je postala univerzalen argument za radikalne reforme, ki služijo predvsem krepitvi moči kapitala (velikih zasebnih finančnih institucij, trgovskih in proizvodnih korporacij). Kriza pa ni nekaj začasnega, kriza je način delovanja kapitalizma. Kapitalizma seveda ni mogoče preprosto odpraviti, saj gre za izjemno učinkovit ekonomski sistem, ki številnim ljudem omogoča blaginjo. Problem je v njegovih temeljnih slabostih, to je, da teži k brezmerni rasti in da je izjemno nepravičen pri porazdelitvi celotnega družbenega bogastva (h kateremu v končni fazi prispevajo praktično vsi pripadniki družbe).

In ravno zato je bilo potrebno »izumiti« socialno državo, ki predstavlja »uzdo« kapitalizma. Pomen socialne države je, da poskrbi za pravičnejšo porazdelitev celotnega družbenega bogastva in (v zadnjem času tudi) omeji nebrzdano rast gospodarstva, ki uničuje temeljni kapital človeštva: naravne vire oziroma planet Zemljo kot celoto.

Ustvarjanje socialne države pa še zdaleč ni bil enostaven in samoumeven proces; 19. in 20. stoletje sta bila čas skoraj nenehnih bojev za pravice delavcev (tu ne mislimo samo delavcev v ožjem pomenu besede, temveč vse, ki jih kapital vključuje v svoje procese). Konstruiranje oziroma izgradnja socialne države je bil izjemno dolgotrajen in pogosto zelo boleč proces, da ne rečemo tudi krvav.

In to še zdaleč ni bil samo socialističen boj, temveč so si učinkovito socialno državo izborile predvsem kapitalistične države kot so Nemčija, Velika Britanija, ZDA in še zlasti skandinavske države. Proces ustvarjanja socialne države ni bil samo boj proti izkoriščanju kapitalistov, temveč je bil neločljivo povezan tudi z bojem za politične (demokratične) in človekove pravice. A kapitalu ne »dišijo« ne socialne, ne politične in ne človekove pravice. Zato boj zanje nikakor ni končan in ni prav, da sprejmemo »dejstvo«, da moramo za rešitev krize začasno pozabiti na naše pravice in suspendirati socialno državo.

Paradoksalno je, da zdaj socialno državo rušijo ravno tiste sile, ki naj bi zanjo skrbele. To so predvsem socialdemokratske stranke; seveda ne samo pri nas. Da bo po koncu krize spet oživela oziroma zaživela socialna država, je seveda skrajno naivno razmišljanje. Bodo lastniki kapitala kar tako zvišali plače, podprli delovanje sindikatov, si prizadevali za višje pokojnine itd.? Ponovno obujena gospodarska rast (če bo do nje sploh prišlo) brez mehanizmov za pravičnejšo porazdelitev družbenega bogastva (za kar je vsaj deloma poskrbela socialna država) bo prinesla še večje razlike v bogastvu in posledično samo še večje družbene napetosti. Da ne govorimo o uničenem okolju oziroma uničevanju ključnega kapitala človeštva.

Rešitev iz krize zato zahteva povsem obraten proces. Socialno državo in demokratične procese je potrebno še okrepiti. Samo široka demokratična omrežja (vlade, nevladne organizacije, društva, lokalne skupnosti) lahko obvladujejo in nadzorujejo izjemno močne industrijske, trgovske in finančne konglomerate. Nedavno je celo skupina evroposlancev zaprosila civilno družbo za pomoč pri nadzorovanju velikih finančnih institucij (glej: Mladina).

Namesto, da bi se ukvarjali z razpravami o univerzalnem temeljnem dohodku, medsebojni delitvi dobrin, pravični trgovini, mikrokreditiranju in drugih alternativnih ekonomskih oblikah ter jih začeli uvajati, počasi tonemo v ekonomske odnose 19. stoletja. Dekonstrukcija socialne države ni pot za rešitev iz krize, temveč njena poglobitev. Kapitalizma s človeškim obrazom ni, takšnega mu lahko nadene šele socialna država.

Je torej kratica SD postala sinonim za Socialno Dekonstrukcijo države?

Rok Kralj

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
22 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    Vprašanje:je SD sinonim za socialno destrukcijo?

    Odgovor: Da! Pa še za marsikaj drugega, kar grenko občutijo državljani in država!

    • angie je rekel/-la:

      Poln si floskul, kot običajno pa si prebral samo naslov!!
      In že se upaš prijaviti…

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Zato sem pa Mefisto, tvoj dobrotnik.

    • KAKTUS je rekel/-la:

      KOMUNAJZERJI , KJERKOLI SO SE POJAVILI, DELOVALI, TOREJ NA VSEH PODROČJIH, SO Z NAČINOM DELA VPELJALI DESTRUKCIJO ! VSE TO PA S TOPOVSKO LAŽNJIVO GOVORICO , PREVALILI NA DRUGE, ali na predhodnike za stoletja nazaj, na tiste, ki jih še ni, na tisoč in en način ! V se sloni na zlorabi, laži
      kraji in likvidacijah, političnih in fizičnih, če jim to koristi !!
      KORITARJI, KO SE NAŽREJO, SE VANJ ULEŽEJO, GA PREVRŽEJO, TOREJ VEDNO NA TUJ RAČUN ! PA SAJ STE VERJETNO BRALI ALI GLEDALI FILM PO ORWEL- u , tam je izpričana vsa resnica !

  • Aljo je rekel/-la:

    Članek bi bil relevanten, če bi živeli v kapitalizmu s tradicijo, tako pa živimo v državi kjer se kapitalizem kot ga imajo v razvitih državah šele vzpostavlja. Kakšna moč privatnega kapitala? Slovenija nima še svojih kapitalistov, prevzemi s strani menažderske srenje so se klavrno zaključili. Naša država ni izpeljala tranzicije in imamo množico podjetij, ki so v državni lasti in posledica tega je neodgovorno vodenje, ter trošenje davkoplačevalskega denarja. Pubertetična demokracija je v stanju neprištevne mladenke.

    Slovenijo vodi mafija belih ovratnikov, sodstvo ne deluje ali vsaj ne deluje na gospodarskem področju, imamo ogromno kartelov, nepotizem in klientelizem sta zelo razširjena pojava in jaz ne vidim nikakeršnih radikalnih reforem. Za socialno državo je najprej treba imeti močno gospodarstvo, ter visoko dodano vrednost dela. Država kot lastnik, nadzornik se je pokazala kot zelo neučinkovita, ter je glavni povzročitelj gospodarske korupcije in kartelov. Od kje bomo pa vzeli za takoimenovano socialno državo? Avtor tudi pozablja na globalno krizo srednjega razreda, ki je glavni generator ekonomskega razvoja. Dejstvo je, da imamo preveliko in neučinkovito javno upravo, ter “cehe”, ki so nedotakljivi. Davke imamo tudi največje na svetu, ter naša podjetniška klima, ki naj bi ustvarjala nova delavna mesta je katastrofalna. V Sloveniji je problem politika kot sama, ker imamo dve eliti, ki jim nikakor ni na prvem mestu blagostanje prebivalstva, temveč jim je predvsem na prvem mestu moč, ter vladanje.

    Univerzalen dohodek je ena izmed tem za prihodnost, vendar je v sedanjem svetu vladavine globalnih koorporacij neizvedljiva. Svetovni eliti nikakor ni po volji, da bi imeli sistemski sužnji možnost razmišljanja o drugih stvareh razen preživetja.Problem je v svetovnem ekonomskem modelu hiper produkcije, ter nenehne gospodarske rasti. Zaslužki koorporacij so v času “krize” dosegli zgodovinske vrednosti. Vzroki krize niso bili odpravljeni in ponovna kriza se nam bliža, pa čeprav v Sloveniji nismo dosegli niti realnosti prvega vala. Model suženjske globalizacije je preselil vsa realna podjetja na vzhod. Avtor nikakor ne upošteva vpliva svetovnih koorporacijskih elit na svetovno politiko. Politiki so globalno gledano samo igračke v rokah “pravih” centrov moči. V Slovenij lahko razpravljamo o sociali, samo kaj ko na globalni ravni ni interesa za take debate.

    • Forestina je rekel/-la:

      Mislim da je Sova pušnila bigtime :)

      Monsanto in Blackwater

      Over the past several years, entities closely linked to the private security firm Blackwater have provided intelligence, training and security services to US and foreign governments as well as several multinational corporations, including Monsanto, Chevron, the Walt Disney Company, Royal Caribbean Cruise Lines and banking giants Deutsche Bank and Barclays, according to documents obtained by The Nation

      http://www.thenation.com/article/154739/blackwaters-black-ops

  • dado je rekel/-la:

    Dobro napisano, Rok,
    a nam še dolgo ne bo šlo dobro od rok,
    saj v peskovniku demokracije smo še mi vsi,
    socialna država se kot fikcija zdi,
    kontrolni mehanizmi in sodstvo še spi,
    ob floskanju vodilnih se narod za glavo drži,
    nič spodobnega, resnega čutiti ni!

  • angie je rekel/-la:

    Tudi jaz ne razumem, zakaj nobena vlada ne vzame resno pod drobnogled UTD (univerzalni temeljni dohodek), recimo cca,500 evrov za vse, in hkrati sešteje, koliko nas stanejo socialni transferji in vse izpostave centrov za socilano delo s plačami vred!
    Menim, da si Slovenija z cca.2 milijoni ljudi lahko prva na svetu privošči UTD!

  • konec je rekel/-la:

    vsi ti levičarji , ki samo mijavkajo in krulijo in cmerijo …….a jih nimate že poln kufer?

  • Forestina je rekel/-la:

    USA today :)

    Gov’t Scientists, Inspectors: Corporate Interests Threatening Food Safety

    A new survey shows a large number of government scientists and inspectors believe corporate interests are undermining food safety in the United States. According to the Union of Concerned Scientists, one in four respondents said pressure from the food industry had forced the withdrawal or modification of policies intended to protect consumers during the past year. More than 38 percent of respondents agreed with the statement that “public health has been harmed by agency practices that defer to business interests.” And 31 percent said the presence of former food industry insiders among the top echelons of the US Food and Drug Administration and the Agriculture Department has skewed the decision-making process.

    http://www.democracynow.org/2010/9/14/headlines#12

  • prostostrel je rekel/-la:

    Predlog upokojenske reforme je še najbolj podoben loteriji Slovenije: denarni zadetek dobijo samo ta najbolj srečni!

  • nemesis je rekel/-la:

    Ta hip bi nujno potrebovali strokovno tehnično vlado in morali bi namesto dragega NPU najeti določeno število tujih kriminalistov,tožilcev in sodnikov,ki bi hitro našli in vrnili državi tajkunski denar v davčnih oazah,saj gospodarski kriminal ne zastara,sledila bi vzpostavitev pravne države,kar bi omogočilo tržno gospodarstvo.

    • dado je rekel/-la:

      Zadetek v polno!
      Stavkajočim proračunskim porabnikom pa knjižico dat,
      naj si gredo po svetu delo iskat!!!

  • Elizabeta je rekel/-la:

    Rok, strinjam se z vsem kar si napisal. Zelo zamerim stranki SD, ki to več ni, da je zapravila moje zaupanje s tem, ko ukinja celo vrsto socialnih pravic iz dela in se na ta način trudi, da bi ugodila večno nezadovoljnemu kapitalu, ki že “zamorjeno” deluje na vse nas, ko poslušamo njegovo večno mantro o še vedno previsokih prispevnih stopnjah, ki obremenjujejo delo in zavirajo možnosti za višjo gospodarsko rast in konkurenco na tujih trgih. To prav gotovo drži z vidika lastnikov kapitala, ja, večji, ko so socialni prispevki, manjši je njihov dobiček - to pa je edina stvar, ki jih zanima. Vse drugo je brez pomena, je totalni nič . Pravijo, da je liberalni kapitalizem edina in najboljša družbena ureditev doslej, neke četrte, pete , ne vem katere, variante ni. Če je tako, potem naj bi se sprijaznili s tem, kar sedaj imamo. Mislim pa, da bi lahko bilo bolje, ampak nismo se potrudili, da bi imeli nek boljši kapitalizem, tak, z večjim posluhom za socialno pravičnost in splošno blaginjo. Apetiti, pohlep, želja po moči in bogastvu- vse to je pokopalo našo, še do nedavno, socialno državo.

    Naivno sem pričakovala, da bo stranka SD ustvarila pogoje za neko tako obliko družbene ureditve-recimo, kapitalizem z bolj človeškim obrazom, kot se temu reče. No, izpadlo je povsem drugače. Dober ali slab izgovor bi bil- kriva je svetovna gospodarska in finančna kriza.

    Da ne bo preveč “floskul” na to temo,končujem in nasvidenje!

  • plankton je rekel/-la:

    SD-super specialisti za totalno uničenje temeljnih demokratičnih in socialnih postulatov.SD-totalno zafrustrirana boljševistična svojat.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Upravičeno lahko izrazim bojazen, da tudi po referendumu, ki ga bo Pahor popušil, mila prošnja ne bo dovolj, da se solo premjeja prepriča, da je njegov mandat stvar zaupanja tistih po katerih je oblast, ki ga pa je uspešno zapravil z izleti v polje popolne bebavosti, in da zdaj zaupanja nima več … niti za pomembne stvari.

    Arbitražo je skoraj zamočil. Ni bil že to dovolj očiten znak?

  • KAKTUS je rekel/-la:

    KOMUNAJZERJI , KJERKOLI SO SE POJAVILI, DELOVALI, TOREJ NA VSEH PODROČJIH, SO Z NAČINOM DELA VPELJALI DESTRUKCIJO ! VSE TO PA S TOPOVSKO LAŽNJIVO GOVORICO , PREVALILI NA DRUGE, ali na predhodnike za stoletja nazaj, na tiste, ki jih še ni, na tisoč in en način ! V se sloni na zlorabi, laži
    kraji in likvidacijah, političnih in fizičnih, če jim to koristi !