3. oktober, 2010 | Rok Kralj

Kardelj je vedel

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

»Fašizem je politično sredstvo finančnega kapitala za dušenje ekonomskih in socialnih nasprotij, ki so postala v kapitalističnem gospodarstvu nerešljiva.«

Zgornji citat je vsekakor zelo aktualen, zapisan pa je bil pred skoraj osemdesetimi leti, leta 1934. Zapisal ga je nihče drug kot Edvard Kardelj, pod psevdonimom Tone Brodar, takrat star vsega 24 let, v tanki knjižici Fašizem. Ker nas zapisano neverjetno spominja na današnji čas, si s takratno Kardeljevo analizo fašizma in kapitalizma v marsičem lahko osvetlimo zdajšnja dogajanja (vsi citati so iz omenjene knjižice).

Težko bi sicer rekli, da danes živimo v obdobju fašizma, a nedvomno lahko prepoznamo kar nekaj elementov, ki so bili značilni za obdobje fašizma. Neusmiljen boj s sindikati, krčenje socialnih pravic, nestrpnost do drugačnih in drugače mislečih, izgoni marginalnih skupin, vodenje vojn (četudi v oddaljenih državah) in podobne politike so podobe sodobne Evrope; takšnih prijemov se ne bi sramovala nobena fašistična vlada preteklosti. Vzponi desničarskih strank so prav tako trend, nad katerim bi se morali zamisliti.

A kaj imata skupnega finančni kapital in fašizem? Ko finančni kapital zakuha krizo (kot jo je leta 1929 in 2008, pa še mnogokrat prej in vmes), postane situacija skrajno nevarna – seveda najprej za banke in druge finančne ustanove. Vemo, kako blizu totalnega zloma je bil finančni sistem septembra 2008, ko je propadla banka Lehman Brothers.

Takrat so se politiki in finančni kapitalisti z bliskovito hitrostjo sestali in sklenili, da je ogrožena celotna svetovna ekonomija, zato je potrebno nemudoma rešiti velike banke. Ali rešiti banke ali pa bo apokalipsa – druge rešitve ni, so nam rekli finančniki in politiki. Tu seveda ni bilo časa za demokracijo in nihče ni vprašal ljudi, kaj si o tem mislijo; akcija je bila izvedena hitro, povsem samovoljno in izključno v interesu ozkih finančnih elit. »Ko so gospodarska sredstva odpovedala, je pričel iskati finančni kapital politični izhod iz krize in rezultat tega iskanja je – fašizem.«

Reševanje bank je bilo zato več kot enostavno in samoumevno: »Bančništvo se je reorganiziralo” tako, da je fašistična država podprla z ljudskim denarjem finančne kapitaliste.« Kako znano zveni. Kdo je že reševal banke ob zadnji krizi? Države in to s tisočimi milijardami $, € in drugih valut. In čigav je bil ta denar? Ljudski oziroma denar davkoplačevalcev. A najhuje je bilo (in je še), da so države najprej reševale banke z bančnimi krediti. In kdo bo vračal denar, ki so si ga države sposodile pri bankah, da bi reševala banke? Ljudstva oziroma davkoplačevalci, zato moramo zdaj vsi varčevati (od Nordkapa do Aten in še niže): pri pokojninah in plačah, pri socialnih izdatkih, pri javni infrastrukturi itd.

Zanimivo je, da finančne kapitaliste večinoma rešujejo vlade, ki so vsaj na papirju socialdemokratske oziroma leve. A Kardelj je že zdavnaj vedel, da gre za »Pofašistenje socialne demokracije« (kar je eden od podnaslovov v knjižice Fašizem).

»Vrhovi socialdemokratskih organizacij se torej postopoma fašizirajo. Med fašističnimi in socialdemokratskimi voditelji ni več bistvene razlike. Eni rešujejo kapitalistično gospodarstvo s fašistično diktaturo, drugi pa s social-fašistično demokracijo.«

Vemo, kam vodi fašizem. Vsekakor vse globlje v spiralo nasilja, zatiranja človekovih pravic, preganjanja določenih skupin prebivalstva in v končni instanci – v vojno. »Svetovna vojna  – ta orjaški poskus finančnega kapitala (tu je šlo še za I. svetovno vojno; op. avt.), da bi našel izhod iz gospodarske stiske – ni odpravila nasprotij, ki se kopičijo v kapitalističnem sistemu, ker jih kratko malo ni mogla odpraviti. Ta nasprotja, ki izhajajo iz osnovnega protislovja v kapitalističnem načinu produkcije, namreč iz protislovja  med družbeno produkcijo in privatnim prilaščanjem produktov, je mogoče odpraviti le tako, da se odpravi osnovno protislovje samo.«

Če si manjši del ljudi prisvoji večino celotne družbene produkcije, potem so družbeni konflikti neizogibni. Si danes še kdo želi svetovne vojne, v katero se je že dvakrat prevesila huda ekonomska kriza?

Seveda pa nam ni potrebno ponovno uvesti socializma Kardeljevega tipa (čeprav tudi ta vsebuje marsikatere dobre elemente), vsekakor pa si moramo prizadevati za pravičnejšo porazdelitev celotnega družbenega bogastva, h kateremu nenazadnje prispevamo prav vsi.

Danes poznamo mnogo alternativnih družbenih in ekonomskih institucij ter oblik, ki temeljijo na solidarnosti, sodelovanju in medsebojni delitvi: univerzalni temeljni dohodek, socialna podjetja, kooperative, časovne banke, banke za mikrofinanciranje, demokratična podjetja, različne nevladne organizacije in gibanja itd. Rešitve iz krize je potrebno iskati med novimi oblikami in institucijami družbenega in ekonomskega življenja družbe.

Če pa bomo prepustili reševanje krize finančnim kapitalistom (globalnim bankam, Svetovni banki, Mednarodnemu denarnemu skladu, Svetovni trgovinski organizaciji ter »socialdemokratskim« in drugim politikom – ki ali ne razumejo, kaj se dogaja ali pa se sprenevedajo – bomo obtičali v stanju permanentne krize in permanentnih kriznih ukrepov, ki so po svoji naravi vedno fašistični.

Še bomo morali brati Kardelja.

Rok Kralj

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
66 x komentirano
  • Rogerg je rekel/-la:

    Rok, Kardelja, ravno ni nujno, da beremo. Ker med njegovimi plevami, je bilo tudi nekaj zrnja, vendar je bil kup plev preveč nesorazmeren z zrnjem, da bi se to izplačalo.
    »Vrhovi socialdemokratskih organizacij se torej postopoma fašizirajo. Med fašističnimi in socialdemokratskimi voditelji ni več bistvene razlike. Eni rešujejo kapitalistično gospodarstvo s fašistično diktaturo, drugi pa s social-fašistično demokracijo.«
    Ali te to kaj spominja na leto 1936 do 39 in Hitler-Stalinovo “romanco”?
    Zgodovina je kolo, katero se vedno znova in znova vrača na isto točko. Le variacije so drugačne.
    In Vsaka pot ima začetek in konec.Hitreje ko hodimo, prej smo na koncu.

    • lucko je rekel/-la:

      Prijetno presenecenje… Ja romanca Hitler-Stalin je sicer telelila bolj na apetitih po Evropi, kot kaksnem politicnem simpatiziranju. To recimo dokazuje dejstvo, da je politicno simpatiziranje z Italijo pomenilo, da je Italija ostala neodvisna do padca Muslolinija, Rusija pa je bila napadena takoj ko je to bilo mozno. No ce smo natancni celo prej, ker Nemcija se ni bila pripravljena…

    • kaktus je rekel/-la:

      Kardelj, je imel celo recepte za zdravljenje kmetove krave, pa je ta crknila , kot njegova ideologija in partija ! Njegov duh, smrad, pa je še vedno v zraku !
      Veliko ” njegovega avtorstva “, je pod vprašanjem, razen njegove depeše, pobijajte, zastrupljajte, pohitite s “čiščenjem” !
      IN TO JE TISTO KARDELJEVO, KAR SE JE URESNIČILO, NJEGOV TAJNIK STANOVNIK , PA O TEM NIČ NE VE ! BOG VEDNO POSKRBI ZA PRIČE, KLJUB STANOVNIKOVI MOLČEČNOSTI !!!

  • lucko je rekel/-la:

    U, kot biki se bodo zapodili v Kardelja, vsebine pa ne bodo videli…

    • MEFISTO je rekel/-la:

      LUCKO, s Kardeljem je pa menda že vredno polemizirati

      Od faliranega učitelja se je povzpel do več častnih doktoratov nekdanjih jugoslovanskih univerz.

      Mojemu znancu je poplava leta 1990 uničila celotno zbirko izbranih del dveh velikanov filozofske, ekonomske , sociološke in politične misli, Josipa Broza Tita in Edvarda Kardelja.

      Država mu je seveda v celoti povrnila škodo.

      Tako je cenil oba naša superintelektualca, da za uničeno stanovanjsko opremo, odplavljeni osebni avtomobil in za ženo, ki mu jo jeodnesla voda sploh ni zahteval odškodnine.

    • milivoj je rekel/-la:

      Ko je pa pri dajanju smrtnih obsodb in pobijanju bil bolj uspešen kot pri svojih teorijah… Sicer je pa tista famozna knjiga o rešitvi slovenskega narodega vprašanja pod psevdonimom Sperans plagiat, pravi avror pa bil baje pospravljen, da ne bi to izčvekal..

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Rok, jaz vaših stališč ne razumem najbolje. Ali ni bil najprej fašizem klasični liberalizem? Reforme, ki jih je zagovarjal Mičo Mrkaič. Ali ni potem, ko je Mićo odšel, ker se je Janša izkazal za socialista postal fašizem tisto, kar je počel Janez Janša? Ali niste vi sedanje vlade pripeljali na oblast kot alternativo fašizmu? In zdaj spet … fašizem? Ja, pinja, no. Z vami delim vašo zaskrbljenost za splošno stanje v naši državi. Ampak, ali se vam ne zdi, da s tem vašim fašizmom vendarle pretiravate?

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Štih, veste kdo je danes “fašist”?

      To je oznaka, ki jo rdeči dajo človeku, katerega bi z veseljem odpeljali do jarka in ga ustrelili v tilnik (ter potem pokradli njegovo lastnino). “Fašističnost” nekoga ni odvisna od njegovih aktivnosti vidnih v materialnem svetu, temveč je subjektivna kategorija, odvisna od tega, kako komuniste srbe roke ob misli nanj. Raje kot bi se ga znebili, bolj je “fašističen”.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Tomaž Štih, mnogo preveč ukvarjanja s terminologijami. Posledica študiranih budal. Ne glede na terminologije, se stvari odvijajo v smislu, da je 1+1 = 2. To dokazuje vaša trditev, Ali niste vi sedanje vlade pripeljali na oblast kot alternativo fašizmu? In zdaj spet … fašizem?
      Ko nastopi ekonomska kriza se družbeni redi spremenijo v fašistične rede, ne glede na ime.
      Bolj kot razpredati o temu kaj se kako imenuje (te neumnosti doktorskih disertacij je bilo opaziti tudi doslej). Namesto, da bi ekonomisti ( da bi pot trajala dlje, ekonomistom sploh ne bi smeli pustiti do besede), še bolj pa sociologi ( ne diplomirani, pač pa pravi vizionarji sociologije) , torej v tem tandemu bi morali producirati modrost, ne pa tendenco za čim hitrejšim in čim večjim napredkom.
      Vendar tako kot je vaše vzdihovanje, kot tudi avtorja članka , deplasirano, je tudi moja modrost nepotrebna in na stranski poti.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Povej nam vendar nekaj, Kralj.

    Ali si sploh prebral zbirko Tocki-jevih zmazkov z naslovom Fašizem: Kaj je in kako se proti njemu boriti, katere zadnji deli so bili končani leta 33 in so seveda krožili med potuhnjenimi privrženci takrat ilegalnega komunizma kakor steklenica žgane pijače med klošarji?

    Sveveda kljub temu, da je bil takrat njihov zločinski avtor že v nemilosti batjuške stalina in se je skrival pred kominterno kot podgana na smetišču. Če bi jo, bi tudi ti pomislil na to, da je Kardelj uporabljal Trockega kot svoj vir, nekako tako kot je levičarski veleum uporabljal Wikipedijo.

    Citiram spis “Propad boržuazne demokracije:

    “Fašisti najdejo svoj potreben človeški material v mali buržoaziji, ki ga v obdobju krize popolnoma uniči finančni kapital. Za njih ni nobene rešitve v takem družbenem redu, ampak ne pozna nobenega drugega. Nezadovoljstvo, jezo in obup male buržoazije fašisti preusmerijo iz sovraštva do finančnega kapitala, na delavstvo. Lahko rečemo, da je fašizem orodje s katerim se mala buržoazija prepusti svojim glavnim sovražnikom.”

  • konec je rekel/-la:

    še en primer rdeče/svinjskega samooklicanega pseudo-intelektualca, ki ponavlja vedno ene in iste laži……rdeče ovčke pa beketajo in kimajo…..

  • konec je rekel/-la:

    zakaj ta bedak, ki mu je partija darovala kakšno diplomo potem ko je potrdil, da so mu do dobrega oprali možgane ne pove raje, KOLIKO nedolžnih oseb je KARDELJ uničil?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Kako naj ve, če so jih pa tudi s Kardeljevim blagoslovom pobili toliko, da jih še prešteti niso mogli.

      Sicer se pa utemeljeno postavlja vprašanje, če so takratni oznovci, knojevci in drugi partijci sploh znali šteti do kakih petdesettisoč, kar je bilo takrat le približno 5% takratnega prebivalstva.

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Konec, spet si rekel “hop”, pa nisi skočil. Če že nimaš pojma in ne razumeš, bodi raje tiho.

  • kaktus je rekel/-la:

    Kardelj, je imel celo recepte za zdravljenje kmetove krave, pa je ta crknila , kot njegova ideologija in partija ! Njegov duh, smrad, pa je še vedno v zraku !
    Veliko ” njegovega avtorstva “, je pod vprašanjem, razen njegove depeše, pobijajte, zastrupljajte, pohitite s “čiščenjem” !
    IN TO JE TISTO KARDELJEVO, KAR SE JE URESNIČILO, NJEGOV TAJNIK STANOVNIK , PA O TEM NIČ NE VE ! BOG VEDNO POSKRBI ZA PRIČE, KLJUB STANOVNIKOVI MOLČEČNOSTI !

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Kaktus, pravi nick si si nadel in pravi komentar podvzel

    • MEFISTO je rekel/-la:

      KAKTUS, Kardelj krave n izdravil, temveč jo je privajal na stradanje.

      Ko je krava od lakote poginila, je razočaran dejal: “Škoda, jaz sem imel pa še toliko idej!”.

  • Boris_j je rekel/-la:

    Zadnja kriza je dokončno dokazala, da je “svobodni trg” drekava puhlica, ki jo finančne elite in ekonomisti porivajo v usta naivnežem in konformnistom, ter tudi revnim in nevednim, politiki pa so sledeč tem istim elitam sposobni v obdobju nekaj dni zagotoviti nadstrankarsko enotnost in brez vsakega trenja izpeljati projekt S.O.R.A- Save Our Rich Asses- s tujim denarjem kajpak. Madonca, kateri so že pametnjakarji, ki pravijo, da ni možno storiti kaj dobrega s “other peoples money”? Neoliberalci bi morali iskati skale pod katere se poskriti za obdobje vsaj parih let, ne pa se kititi in pametnjariti.

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Ampak mi rešujemo državne banke, Boris? Ali ne veste tega? In to v imenu nacionalnega interesa - tistega, ki ste ga zagovarjali, ker da bo zagotovil socialno pravičnost za delavce in jih zaščitil pred neoliberalizmom? Ste pozabili, kaj ste govorili ljudem pred časom?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Če sem prav razumel Kardelja in Kralja, nas zdaj vodi fašistična koalicija.

    Jaz, naivnež, sem pa mislil, da tako slabo lahko vodijo državo le komunisti.

  • Traverza je rekel/-la:

    Kardelj je imel prav!
    In rešitev iz situacije?!
    Je tudi imel prav, saj je zmagal.
    Ali bi lahko storil kaj bolje?
    Prav gotovo, ampak samo enkrat.

  • Boris_j je rekel/-la:

    Prav imaš Tomaž, “nacionalni interes” mora priti v poštev le takrat, ko je treba pomagati bankam z raznimi “jamstvenimi shemami”, pa boste “liberalci” bolj ali manj tiho. Čim pa se v debato prikrade kaj “levo-populističnega”, pa je vse takoj narobe.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Boris, kdaj boste komunisti začeli v Sloveniji združevat svoje premoženje in delovne roke ter s tako pridobljenimi osnovnimi sredstvi ustanovili kakšen kolhoz ali pa vsaj TOZD?

      Saj ne rabite nas ostalih posiljevat s tem drekom, da bi empirično dokazali uspešnost socializma. Ustanovite si kakšno ljudsko tovarno in začnite uničevat gnilo kapitalistično konkurenco. To bo vendar dosti bolj učinkovit pokazatelj pravilnosti vaših trditev kot nemočno renčanje nad kapitalizmom in kleroimperializmom v spletnih komentarjih:).

      hahahaha:-).

  • Boris_j je rekel/-la:

    Dragi pametnjakar, “gnile kapitalistične konkurence” sploh ni treba uničevati, saj se ta uničuje kar sama in gre iz krize v krizo, kjer bi v zadnji krizi domala poginila, če je ne bi rešili prav domnevno “gnili”, “socialistični” (samo za bogate seveda) posegi.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      No saj zato pa bi rad videl vas, kleno proletarsko avantgardo, kako boste uspešni s kolhozom!

      Rad bi vas videl, kako boste pokazali našemu mučenemu narodu-proletarcu (prosto po Cankarju) luč iz temne doline kapitalističnih pijavk in luč boljše prihodnosti. Kapitalistične gospodarske družbe stojijo slabo (še slabše stojijo razno razne nacional-interesne molzne krave, ampak pustimo obrobnosti) zato bi z veseljem videl, kako se bo obnesel vaš kolhoz.

      Ali ni edino pošteno in pametno, da empirično dokažete uspešnost kolhoza na mikro nivoju, preden začnete s eksperimentom, ki je zadnjih 100 let propadel povsod po svetu, ponovno ogrožati našo lepo domovino?

      hehehehe:-).

  • Boris_j je rekel/-la:

    Pisarček, stopi v časovni stroj in zavrti čas naprej za vsaj 30 let. Pa še nekaj, BERI. Obtičal si v hladni vojni. Kajti že preprosta alternativa, ki je v bistvu še dokaj blaga in zmerna, so t.i. “anti-globalistična” družbena gibanja, ki se zavzemajo za resno prerazdelitev bogastva, kapitala. Le en problem je, kapital je (previsoko) mobilen, kar je eden izmed bistvenih elementov za razširjenost zadnjega globalnega finančnega “nemira”. Ta mobilnost pa povzroča tudi to, da ga ni mogoče zlahka obdavčiti, ker lahko pobegne kamor se mu zljubi, v Zurich ali Hong Kong. Med tem časom pa velik del ljudi, ki do njega nima dostopa in prav nobenega vpliva na nič, počasi hira in crkuje, tisti ki imajo srečo da žive v “prvem svetu” pa garajo vse bolj za komaj kaj več ali pa celo manj denarja, se umikajo v osamo in depolitizacijo, ali pa v desničarski ekstremizem kot balzam, ki bo “pozdravil” nezadovoljstvo. Da to postaja resen problem in da to ne bo šlo v neskončnost, počasi postaja jasno že establišmentu, le bedaki kot si ti ostajate v hladni vojni, ter hujskate o “kolhozih” in “tozdih”, ter verjamete da je vse v redu.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Saj sem vedel, da nimaš odgovora.

      Namesto argumentov si začel z žalitvami, upajoč, da se bom spustil na tvojo raven.

      Še enkrat te vprašam: Kdaj boste pokazali kakšno alternatvo, namesto renčanja o izkoriščanju, globalizaciji in zvijanja rok nad “depolitizacijo”? (Mimogrede, če bi ljudem dejansko šlo slabo, bi bili vse kaj drugega kot depolitizirani). Priznal si, da niste sposobni ponuditi alternativne organizacije proizvodnje. Očitno vam kolhozništvo in TOZD-i več ne dišijo. Škoda, bilo bi vas zabavno opazovat.

      Kaj pa potem takem je vaš predlog? Kaj bi radi?

  • Boris_j je rekel/-la:

    Alternative sploh niso tak problem, problem je v volji. Bedarija je govoriti, da se svet ne more spremeniti, če se nič ne naredi za spremembo. Glede rešitev je tako, da jih je do neke mere brez veze iskati na lokalni ravni za globalne probleme. Kar se zadnje krize tiče in to sploh ni “kontoverzen predlog”, bi bilo najmanj kar bi bilo treba narediti že zdavnaj, uvedbo globalnih standardov in regulacij na področju kapitalskih tokov. Nekakšen “WTO”, če hočete, ali kot je predlagal ekonomist J. Eatwell le nekaj časa po azijski krizi: “a world financial authority with powers to establish best–practice financial regulation and risk management everywhere”. Seveda ga niso poslušali, verujoč v “there’s no alternative” evangelij, danes pa imamo kar imamo.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      “Glede rešitev je tako, da jih je do neke mere brez veze iskati na lokalni ravni za globalne probleme”

      Torej je zadeva jasna. Da bi lahko uveljavili nekakšno megleno “alternativo” morate priti najprej na oblast, seveda po vsem svetu (ali vsaj v državah, ki imajo občutno gospodarsko moč). Potem pa bi poštimali svetovno ekonomijo, seveda s strogimi omejitvami.

      Drži?

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Boris, ja danes pa imamo, kar imamo.
      In o temu zapravljati veliko puhlih besed, je še eno mešanje megle v višji prestavi.

  • BOTA je rekel/-la:

    Zanimivo razmišljanje. Spominja na teorijo doktrine šoka Naomi Klein

  • Boris_j je rekel/-la:

    Globalna regulacija kapitalskih tokov bi bila vsekakor mnogo boljša stvar kot pa je obstoječa, s pristankom držav seveda, mislim pa da naša ljuba Slovenija tukaj ne bi bila tak trd oreh. By the way Pisar, kdo pa si ti, da boš kar določal kaj je alternativa in kaj ni?

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Določal?

      Jaz te sprašujem po tem, kaj bi levičarji sploh radi oz. kaj morete ponudit.

    • Rogerg je rekel/-la:

      Levičarji bi sedaj, ko se jim levičništvo pretaplja v fašističnost, radi prikazali, da imajo na zalogi še najmanj deset variacij na isto temo.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Cenjeni DVORNI PISAR Z LICENCO, občudujem tvojo voljo, da skušaš kulturno dopovedati BORISU_J nekaj, kar mu ni mogoče dopovedati.

      To je vendar mož, ki je na koncu tunela videl lučko.

      Zbudil se je na travmatologiji, ker ga je povozil vlak.

  • Boris_j je rekel/-la:

    Ne gre več zato kaj bi neka skupina rada, za neke muhe, ampak za to kar je nujno in na dolgi rok vsekakor bolj pametno.

  • Forestina je rekel/-la:

    14. točk fašizma L.W.Britta:

    1. Močan in trajen nacionalizem.

    2. Preziranje človekovih pravic.

    3. Iskanje sovražnikov in grešnih kozlov.

    4. Nadvlada vojske.

    5. Nadzorovana/obvladovana množična občila.

    6. Obsedenost z nacionalno varnostjo.

    7. Prepletenost vlade in cerkve.

    8. Varovanje moči korporacij.

    9. Zatiranje moči delavstva.

    10. Preziranje intelektualcev in umetnosti.

    11. Obsedenost s kriminalom in kaznovanjem.

    12. Razširjena kronizem in korupcija.

    13. Razširjen seksizem.

    14. Nepoštene volitve.

    • Forestina je rekel/-la:

      4. Nadvlada vojske je največja sramota te (leve) paradajzarske vlade.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Forestina, mislim, da je najjačja in edina močna stran te opcije pod točko 13) Razširjen seksizem. Ja, to bo to.

    • sofi je rekel/-la:

      Rogerg ne ve, kaj je to seksizem.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Sofi, domnevam , da je to nekaj za pojest, kali?
      Ob srečanju s tvojim imenom, pa mi tudi seksizem ne pomaga, da bi vedel s kom imam opravka.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Torej dvomiš v seksapilnost vsem nam dragega SOFI?

    • sofi je rekel/-la:

      Tudi Mefisto ne ve, kaj je to seksizem. Pojem nima nikakršne povezave s seksom oz. spolnostjo, razen te, da seveda seksisti ob omembi pojma, najprej pomislijo na seks.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Mefisto, že pri vašem vprašanju je prišlo do dileme. Če bi imela ta oseba kaj med nogami, bi bil to dragi Sofi (dragega Sofija), če pa nima ne med nogami niti v glavi, bi bilo pa vprašanje drage Sofi ?
      Ja, ti Levinsky zagovorniki so problem za nas, pa še za sebe.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Sofi, kako si učen(a). In kako si dovtipen(a). In kako si seksistično obdelan in podučen(a) , ne glede ali si dec ali baba .

    • sofi je rekel/-la:

      Rogerg je z mislijo “Če pa nima ne med nogami niti v glavi, bi bilo pa vprašanje drage Sofi ?”
      odlično prikazal, kaj je to seksizem. Točno to.

    • Forestina je rekel/-la:

      13 ima v žepu SDS pregledovalec mednožij :)

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Sofi, a ste videli, da ipak vem kaj je to seksizem. Z vikanjem vaše osebe pa odpade tudi problem seksističnega ugotavljanja.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Forestina, član SDS je pred časom izrazil potrebo po nabavi naprave za seksistično ugotavljanje v parlamentu. Mislim, da imam tudi pri tebi, kljub ženskemu imenu, opravka z enim ” linkastim” dedcem. Hvala Bogu, da vsaj kdaj pa kdaj izraziš kaj skozi svoj besednjak, in ne vedno z nizanjem linkov. Si najbolj “zli(n)kan” komentator.

    • Forestina je rekel/-la:

      5 milijonov linkov ni kar tako :)

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Forestina,Ampak a si se kdaj vprašal koliko jih kdo prebere, oziroma odpre?

  • nemesis je rekel/-la:

    Hja,samo Hitler je imel socialnacionalizem,ne kapitalizem,zato pa sta paktirala s Stalinom.

    • Rogerg je rekel/-la:

      Hitler je bil premožen.Imel je socialnacionalizem in še nacionalsocializem.Pa tudi kapitalizem mu ni bil tuj, oziroma ga je kar dobro obvladal.S Stalinom sta se pa razumela ker sta bila oba dovolj velika fakina.
      Da pa vse te panoge obvlada tudi naša, oziroma levica Borisa _j pa je razvidno, da so po 50 letih učenja drugih socializma, preko noči popolnoma obvladali prisvajanje tujega, izkoriščanje delavcev in v naslednji fazi tudi prisilno pokoravanje nezadovoljnega radnega naroda.

  • Ivan je rekel/-la:

    »Fašizem je politično sredstvo finančnega kapitala za dušenje ekonomskih in socialnih nasprotij, ki so postala v kapitalističnem gospodarstvu nerešljiva.« pravi EK

    “Komunizem je politični sistem, ki meni, da je odrešilno sredstvo za zmanjašanje socialnih nasprotij. To prepričanje uveljavlja z dušenjem ekonomskih zakonitosti družbenega razvoja in civilnih vrednot. Samoumevno je, da uporablja iste metode kot fašizem in nacizem. ” menim jaz!

  • Aljo je rekel/-la:

    Kardelj ni vedel nič … bedak, pa jebala vas levica in desnica, pa jebalo vas židovsko bančništvo, multinacionalke in borze, ter seveda jebali vas podebiljeni mediji, za konec vas naj pa še pojebejo repetitorski kvazi intelektualci, ki citirajo še večje bedake od sebe…

    • Von Flick je rekel/-la:

      ta komentar je pravilni opis stanja

    • Rogerg je rekel/-la:

      @ALJO, Bravo,bravisimo. Na žalost je ta zapisovalski medij preskromen, da bi lahko prezentiral moje navdušenje nad tvojimi opažanji.
      Ampak zapomni si, ta svet vodi, dirigira in neumno manipulira, krdelo diplomiranih budal. Posebej pri nas, ki nimamo niti odločujočega denarja, niti politične moči, taki trotli s svojimi nevrednimi “čitabami”
      uživajo drekospoštovanje ritoliznikov.

  • jebiveter je rekel/-la:

    ….zadje dejanje pred smrtjo velikega misleca Krištofa, zapriseženega komunista…..
    spoved pri dr. POGAČNIKU Ljublj. nadškofu…..

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Jebiveter, ali je povzetek spovedi , tvarina, ki jo novinar Kralj propagira, oziroma sugerira, da jo naj bi prebrali?
      Kot zapriseženega egalista , me pa sploh zanima, kako, da je enega takega zavržnega primerka, kot je bil Krištof, spovedoval ravno nadškof Pogačnik?
      Ali je tudi to nekaj iz zbirke klero-komunistične doktrine?

    • jebiveter je rekel/-la:

      @ Rogerg…..Dr. Pogačnik je bil Kardeljev učitelj verouka, torej bila sta se poznala iz dijaških dni , kar si je veliki mislec štel pred smrtjo v veliko čast, v upanju, da bo vsemogočni milostliv z njegovo zločinsko dušo.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Jebiveter, hvala za pojasnilo. Kar nekaj znanja mi manjka, da bi bil “kompleten”.
      Torej je kmalu za pričakovati, da bo ljubljanska stolnica premajhna za vse spreobrnjene komuniste.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Meni je dovolj tega fašizma.

    Predlagam totalno razlastitev državljanov vsega nepremičnega in premičnega premoženja, da bomo, tako kot v letih revolucije, spet vsi enaki v siromaštvu.

    Iz razlastitve je treba izločite le vse tiste državljane , ki imajo premoženje, ki je nastalo v predaprilski Jugoslaviji in v rajnki Avstriji, ki je bilo edino pošteno pridobljeno in ki so prišli do njega po dedni verigi.

    Vse premoženje je v socialistični Jugoslaviji plačala inflacija, v samostojni Sloveniji pa vedno znova in znova skrahirane banke, ki jih moramo davkoplačevalci brez prestanka dokapitalizirati.

    Pregovorno siromašna leviccca, ki je revna kot cerkvena miš, bo upam z aklamacijo sprejela ta predlog.

    Če bi se po razlastitvi pojavilo preveliko število lačnih ust, bo lahko levica, ki še iz let po letu 1945 ve, kako se taki reči streže in število stradajočih se lahko hitro zmanjša.

    V fašistični dobi so na srečo zaprli veliko rudnikov.

  • butalec je rekel/-la:

    Mefisto, mislim da bi zadostovalo če bi razlastil samo “revne cerkvene miši” pa bi se država izvlekla iz krize.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Kaj bodo vam, brezbvožnikom in skriunilcem božje besede, cerkve in kapelice.

      Jih boste spet spreminjali v konjušnice, kot Srbi pred plebiscitom na slovenskem koroškem, ko smo prvič izgubili ta del slovenskega narodnega ozemlja.

    • Forestina je rekel/-la:

      vratite nam pare :)

  • rdeči na psu je rekel/-la:

    KOLIKO MLADIH BOLJŠEVIKOV JE ŽE IMEL KREVLJASTI???