12. december, 2010 | Maja Andlovic

Animirani zmagovalci

Včeraj so na Festivalu animiranega filma Animateka razglasili zmagovalce festivala.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Včeraj so na Festivalu animiranega filma Animateka razglasili zmagovalce festivala.

Otroški žiranti Žan Cesar Zore, Korina Lara Košak, Leon Modic, Rožle Deu in Eva Medvešek, stari od 6 do 12 let, so v Slonovem tekmovalnem programu za zmagovalko izbrali animacijo “Mimijina pomlad” Pierre-Luca Granjona iz francoskega studia Folimage. Film tako prejme denarno Nagrado NLB Vite za otroški program Slon v vrednosti 1000 EUR.

Občinstvu je bila najljubša animacija “Big Bang Big Boom” italijanskega avtorja znanega pod psevdonimom BLU, ki prejme nagrado občinstva Maestro® v vrednosti 1000 EUR.

Veliko nagrado mednarodne žirije Maestro® v vrednosti 2000 EUR letos prejme animirani film “Miramare” Michaele Müller iz Švice. Mednarodna žirija, ki so jo sestavljali Olga Pärn (Belorusija, Estonija), Alex Baladi (Švica), Malcolm Sutherland (Kanada), Solweig von Kleist (Nemčija, Francija) in Jayne Pilling (VB) je svojo odločitev utemeljila z obrazložitvijo, da gre v filmu “za izviren pristop k vizualni pripovedi in pretanjeno uporabo zvoka. Film ustvari ritmični ples, v katerem se prepletata figuracija in abstrakcije ter gledalca posrka v svoj skrivnosten svet.”

Najboljši animirani film po mnenju študentov Visoke šole umetnosti iz Nove Gorice, ki je ocenjevala animirane filme v Evropskem študentskem tekmovalnem programu je “Benigni” avtorjev Jasmiini Ottelin, Pinja Partanen in Elli Vuorinen iz Turku Arts Academy. Nagrado Univerze v Novi Gorici za študentski film v vrednosti 500€ so tako podelili z obrazložitvijo, da gre “za intimno dramo o osamljenosti, iz katere se razvije neobičajen in tragičen odnos.” Opis animacije si lahko preberete tukaj.

Zmagovalni film letošnjega natečaja animacij za splet in mobilno telefonijo - AnimaWeb je “Module 2020″ Azline Helmcke iz Nemčije. Obiskovalci spletne strani natečaja so z glasovanjem izbrani avtorici omogočili tudi nagrado pokrovitelja Nokie, in sicer mobilni telefon Nokia C7.

Veronika Ožbot, Maja Andlovic

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.