25. marec, 2011 | Jan Šiško

Mi smo univerza - študenti o malem delu in prekarizaciji

Na javni tribuni so problematizirali proces prekarizacije, ga umestili v zgodovinsko-ekonomsko-politični okvir, znotraj njega locirali socialni položaj slovenskih študentov in poudarili, da morajo študentje delati, da lahko študirajo, ker ni dovolj štipendij.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

P.S: celoten marčevski plenum si lahko pogledate tu.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
6 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    Študentov ne čaka malo delo, temveč malo ali nič dela.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Nikoli ne bodo dočakali, da bi imeli vsaj en Thaller plače.

  • Vojko St. je rekel/-la:

    Problem ni v študentskem delu, temveč v študentskih servisih, zlasti mariborskem. Večinski lastnik in direktor, sedaj prokurist je nekdanji ZSMS-jevec, Drnovškov sošolec, ki si je prigrabil nesluteno bogastvo, ki pa ni javno znano. Vse v spregi s politiko, zlasti Drnovškovo, zatem Ropovo in sicer tako, da je financiral stranko. Pravzaprav je iz študentskega denarja financiral vsako stranko, ki je imela ali ima količkaj možnosti za uspeh. Mnogoštevilne kazenske ovadbe zoper njega so obležale v predalih tožilcev, na sodišču so zastarale odškodninske terjatve zoper njega. Ne glede na to, kdo je bil na oblasti, poskrbel je kot rečeno za finance tako enih kot drugih. Osnovo za obdavčitev dohodka ŠS je zmanješval tako, da je prisiljeval zaposlene ženske k obveznim udeležbam na raznih veseljačenjih ob koncu tedna, če kateri to ni bilo prav, ji je znižal plačo na osnovo, ki je bila za polovico nižja od običajne. Če to ni zaleglo, ji je prenehalo ‘delovno razmerje za določen čas’. Okoli sebe je ustvarjal harem. Moških zaposlenih skorajda ni, nekaj zunanjih izvajalcev je odslovil takoj, ko je opazil kakšno ‘približevanje’ k ‘njegovim ženskam’. ŠS je kupil razne hotele, zdravilišča, nahajališča pitne vode za ustekleničenje in tako dalje. Provizijo je vselej dobil vsak, kdor mu je iz politike omogočal vse, kar je ustvaril. Tudi sicer je dejavnost študentskega servisa oligomonopolna dejavnost, sprva skoraj monopolna, kajti politika je sklenila, da je študentsko delo za delodajalce cenejše le, če imajo napotnico študetnskega sevisa. Ti pa so privatni. Absurd. Študntsko delo torej da, študentski servisi ne!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Problem je v državi in vladi.

      Neučinkovito se ukvarja z malim delom, ko da ne bi vsi vedeli da je predvsem malo dela.

  • binebone je rekel/-la:

    Fouks: Študente čaka edino to, da bodo postali sluge financ eliti, ki držijo za tisto one sladko cel planet. Ostali bomo viška, neuporabna roba, nekoristni jedci in škodljivci v smislu onesnaževanja planeta. Torej financ elita, ki obvladuje komplet planet ima za nas ostale nekoristne jedce pripravljen načrt končne rešitve. Avšlus. Nočejo več z nami deliti, ne zraka ne vode, skratka ničesar.
    Citiram sedaj pametnega moža, ki ve kako stojijo stvari.

    Posvečeno vsem, ki se niso pripravljeni sprijazniti z dejstvom, da vsesplošna beda in nepravičnost postajata del naše družbene normalnosti.
    Za naslednjo generacijo, ki bo ponosno in samozavestno sprejela iziv.
    V njihovih rokah je usoda človeštva in planta Zemlja.
    Oni so zadnje upanje.
    Naj bodo prekleti Gopodarji senc novega mračnjaštva - v tej vojni moramo zmagati!
    Fouks: Hudič je vzel šalo!