22. september, 2007 | Vest

Izbrisani v Bosni

Todorović želi ustanoviti društvo izbrisanih v Bosni.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Del izbrisanih je, pod vodstvom nekdanjega predsednika izbrisanih Aleksandra Todorovića, odšlo na obisk v Novi Grad, kamor so se preselili nekateri nekdanji stalni prebivalci Slovenije. Todorović želi tam ustanoviti društvo izbrisanih v Bosni.


Prišli smo poskušat jih organitirat.

Dare Čakeliš

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
39 x komentirano
  • Legendaris je rekel/-la:

    “Mi smo sposobni ljudi..”

    Očitno ne tako sposobni, da bi se naučili govoriti v jeziku države, katere državljani so hoteli biti!

  • Saša je rekel/-la:

    Ojoj, ti ljudje še kar naprej živi v nekem svojem svetu. Najbolj posrečena je tista, kako zelo je ta Bosanec prepričan o tem, da so pravzaprav Bosanci s svojo sposobnostjo gradili Slovenijo :)

  • tado je rekel/-la:

    Ali je prepozno za kandidaturo?

    aja nima slo državljastva,škoda…

    lol

  • pijano je rekel/-la:

    Dovolj je NADMUDRIVANJA

  • Drago je rekel/-la:

    Ne bodimo nesramni in nekulturni! Jaz sem sicer Slovenec po obeh starših, starih starših in še nazaj in nisem popolnoma nič vezan na izbrisane. Mi je pa jasno, da je Slovenija okoli izbrisanih naredila veliko napako, ki jo bo potrebno slej kot prej popraviti. Hoteli ali ne hoteli! Zato ne bi bilo fer, da bi jih zdaj še žalili in podcenjevali. Saj nismo nadljudje!

  • jani je rekel/-la:

    napako v čem,drago?da nismo februarja 92 vseh neurejenim statusom lepo izgnali(kot je to v vseh pravnih državah)
    in vi pametrnjakoviči,se sploh ne vprašate kako bi kakršnakoli odškodnina bila svinjsko krivična do vseh tistih ki so si status uredili…

  • Drago je rekel/-la:

    Jani! Čutim, da bo prišlo do “nadmudrivanja”, kot pravi zgoraj @pijano. Meni pa, verjemi, ni do tega. Čeprav mogoče zgleda tako, saj sem se kar nekajkrat spustil v debato z 1tastarmu, ervinatorjem, pa tudi s tabo! In kaj sem gotovil? Da nima smisla prepričevati prepričane (kot pravi @svobodna.slovenija). Tudi mene (!!!) se ne da prepričati, predvsem na področju, ki ga poznam (@Rob me je označil za ortodoksnega), lahko pa se marskikaj naučim v ekonomiji, kulturi, pa še kje. Torej: prepričati tebe Jani, da se ugasnjenemu GSM ne da prisluškovati, oz. nima smisla prisluškovati, ker v ugasnjen telefon lastnik ne govori. Prepričati npr. 1tastarga, ki je sicer zelo zanimiv in simpatičen, vendar preveč samovšečen in ki mu vsebina ni važna.. bolj dovtipi! Prepričati npr. eminatorja, za katerega na koncu ugotovim, da sploh ne pogleda ali prebere komentarje Vesti, jih pa vseeno komentira in ne razume niti opravičila… Skratka, nima smisla. Še kako se zavedam, da sem zdajle “stopil na žulj” nekaterim, vendar sem moral enkrat to napisati. Bom pa zdaj uporabil idejo 1tastarga, ki je nekje na koncu napisal: streljajte!!!
    Pa še to: jaz sem vsak dan (celo večkrat) na Vesti predsem zaradi tega, ker je zanimiva, tiskovke so v celoti, intervjuji so malo drugačni kot na drugih medijih, novinarji posebneži in simpatični ter imajo vedno večji “rešpekt” med politiki. No, pa sem se skašljal!

    No, Jani, pa še malo k stvari. O kakšnem neurejenem statusu si govoril? Povej mi, če veš! Pa sem spet “noter padu”…!

  • markopigac je rekel/-la:

    Saša - nekdaj Bosanci, danes Slovaki, Bolgari, Romuni in Albanci.

    O izbrisu pa -> http://markopigac.blog.siol.net/2007/02/28/ko-slovenec-ni-slovenec-izbrisanci-in-storije-okoli-njih/

  • mr_m je rekel/-la:

    Verjetno bi želeli še vsak po 10.000€ …? Vsaj.

  • 1tastar je rekel/-la:

    @http://markopigac.blog.siol.net/

    Malo razlike pa je. Danes imajo Slovaki, Romuni, Albanci pa še kdo potni list, izbrisani pa slovenskega niso marali in se še danes sklicujejo na ЛИЧНУ КАРТУ.

  • 1tastar je rekel/-la:

    @ kot prej

    Na svojem blogu privlečeš za jajca 10-letnega otroka in na njegovem primeru objokuješ odrasle špekulante. Če te starši zajebajo, imaš tudi po Pečetovo individualno možnost, a popraviš svojo krivico. Ne pa Todorovićevo, ki ste ga zdaj že izbrisani siti, tako da mora naricati v Bosni (verjetno v Republiki Srpski). Naj ga kar Karadžić objame na svojh grudih.

  • markopigac je rekel/-la:

    1tastar - ce je letelo name, ti podajam razlago:

    Moj bratranec je bil izbrisan. Star vsega 5 let. Nikoli do takrat ni sel ven iz rodnega kraja, kaj sele drzave. Se dobro, da smo to napako hitro “spoznali”, saj bi lahko bilo drugace.
    Za druge primere pa ne morem sklepati niti podajati mnenja o njihovih (kvazi) spekulacijah. Jasno je, da na teritoriju neke drzave ne zivijo zgolj DRZAVLJANI temvec se kdo drug, ki ima svoje pravice (preberi si URS). Niti nisem pristojen (se manj pa ti), da utemeljujes svoje spekulacije glede njihovih razmisljanj leta 91. Pravo nima pravice posegati v “razmisljanja”, lahko le v dejanja. In ja, dragi 1tastar - nestrpnost in prirejanje sta kazniva dejanja, ki te lahko pahneta za zapahe.

  • markopigac je rekel/-la:

    Pa se nekaj je, ne mores na teh primerih soditi v celoti, temvec le od primera do primera.

  • Farad je rekel/-la:

    Problematika z ˝izbrisanimi˝ sega v delikatno obdobje nastajanja nove države, kjer ni dopuščeno veliko manevrskega prostora za špekuliranje, taktiziranje, izbiranje zdaj te zdaj one strani. Nekateri so pač čakali, kaj se bo zgodilo, niso verjeli v nastanek nove države oz. niso hoteli postati državljani neke Slovenije, nekaterim se je preprosto frčkalo. Da 5-letni otrok ni postal državljan Slovenije, so krivi predvsem njegovi starši, ki bi mu z malo truda in odgovornosti lahko bili uredeli status, tako pa niso naredili ničesar. Zagovarjam striktno obravnavo vsakega posameznika posebej, naj se ugotovi, komu se je resnično zgodila krivica in kdo preprosto ni hotel stopiti na vlak. Slednjih je zagotovo velika večina. Slovenija si nikakor ne sme dovoliti postati žrtev izsiljevanj različnih skupin (od ˝izbrisanih˝ do raznih varčevalcev), ki v njej vidijo zgolj kravo molznico.

  • markopigac je rekel/-la:

    Farad - starsi so odgovorni, ker ga je birokracija izbrisala? Glej, pet letni otrok je do leta 1992 imel vse. Zdravstveno zavarovanje, stalno prebivalisce, izpis iz maticne knjige, otroski dodatek. Ni pa imel potnega lista. In pri UREJANJU le-tega, nam je slovenska birokracija dala jasen NE! Kuzis?

  • Farad je rekel/-la:

    Kot prvo, ni prišlo do izbrisa, temveč do prestavitve iz ene evidence v drugo. Zakaj starši niso uredili statusa državljana? Kaj jih je oviralo pri tem? Če nisi državljan neke države, ti ne pripadajo vse pravice, četudi živiš tam stalno.

  • markopigac je rekel/-la:

    Farad - se norcujes? Seveda je prislo do izbrisa, saj so ga tretirali kot drzavljana Hrvaske, in so nam to dali jasno vedeti, da so ga izbrisali.

  • Drago je rekel/-la:

    Kako morate pisati take bedarije (markopigac,1tastar,farad). Pa kaj govorite o DRŽAVLJANSTVU? Sploh ni problem v tem, temveč v stalnem bivanju. Ti ljudje so bili stalno prijavljeni v Sloveniji in naša država jih je izbrisala iz stalnega bivanja, čeprav so živeli tukaj. Državljanstvo nima nobene zveze, ga pač niso vzeli in je popolnoma prav, da ga zdaj težko dobijo. Da so jih zbrisali iz evidence stalnega bivanja, ljudje niso bili niti obveščeni! So bili pač tujci v drugi državi in do stalnega bivanja imajo pravico tako, kot imamo mi pravico po določenih letih dobiti stalno bivanje npr. v Nemčiji. Za 4000 teh ljudi so bile leta 2003/04 izdane naknadne odločbe o stalnem bivanju, ker preverjeno niso nikoli zapustili državo Slovenijo. Pa še izdajanje teh odločb smo prekinili z referendumom. Problem je v nerazumevanju, zamenjevanju statusa državljanstva in statusa stalnega bivanja.

  • kork je rekel/-la:

    marko pigac: V Svici “tujci” ali celo tisti, ki so se tam rodili, zivijo celo zivljenje, delajo, placujejo zavarovanje itd. pa ne dobijo svicarskega potnega lista. Kuzis?

  • jakob je rekel/-la:

    Bumbarji!!!

  • ervinator je rekel/-la:

    Drago, prav nič se nisi zares opravičil, ampak si se norca delal. To je tvoja kultura.

  • jani je rekel/-la:

    Drago,kolk si ti mlad?če si približno mojih let se boš spomnil da je nekoč PTT od svojih naročnikov zahtavala ,pazi,zahtevala iskrine telefone…da tuji pokurijo več impulzpov pa take pravljice.
    In jaz sem se temu čudil, zakaj…pa je nek prebegli romunski šef securitate napisal knjigo rdeči horizonti in razjasnila se mi je tema na podstrešju:)Zakaj,preberi sam..
    Praviš da loh nas učiš ekonomijo in kulturo,prav,ampak o štromu te bom pa jaz učil…če ima naprava vir energije in mikrofon(pustimo ostalo) je lahko prisluškovalna naprava in sploh ni treba direktno v njo govort(od kje ti ta pogruntavščina?????)
    Kar se pa tiče izbrisanih,hja…delal sem v tovarni z veliko ljudmi ki so bili iz juga…velika večina je vzela državljanstvo,nekaj pa si jih je uredilo status(že firma je to zahtevala),se pravi,odšli so na občinski urad in stvari zrihtali.DA pa niso bili obveščeni je pa še ena velika laž,sori…in iz tega lahko potegnemo zanimiv podatek…teh 18000 izbrisanih iz evidence stalnega bivališča je bilo v bistvu brazposlenih ali v JLA,saj bi jih drugače v firmi prisilili da to uredijo.
    in še 1x..vsakršna odškodnina tem gumpocom(saj se samo zato gre) bi bila neznanska krivica za vse ki so si status uredili..

  • slobo je rekel/-la:

    Lep pozdrav v dolino sentflorijansko
    Dajte se malo zamislit kaj zagovarjate?
    Ko smo se odcepljali so krozile besede nova Svica?!
    Danes pa smo ene najdrazjih drzavic v EU, z rapidno rastjo inflacije in socialnih razlik.
    Zelo bi se moral potrudit da bi nasel podrocje ki nam ga se ni uspelo unicit od solstva, kmetijstva,
    zelezarn….sama zalost.
    Kdaj se bo kdo pogledal v ogledalo in rekel bobu bob?
    Ljudje iz bivse yuge so gradili ceste in stanovanja ki jih sedaj uzivate
    in sedaj sedijo doma v njihovih drzavah z celih 200 eurov pokojnine
    vi se pa obnasate do njih kot Nemci do vas!!!
    Le pejte malo po Eu pa boste videli kam spadamo eatern europe-ex eastern block-communists
    to so oznake ki veljajo za nas in za vse druge smo mi le cenen trg in delovna sila!
    Pamet v roke! pa malo ven iz rtvslo in slovenskih medijev poglejte
    ker ravno zdaj se prodaja cel balkan ko je sibek in razdeljen!!!!!!!
    lep pozdrav

  • Aarhus je rekel/-la:

    # Legendaris pravi:
    22. september, 2007 ob 15:04

    “Mi smo sposobni ljudi..”

    Očitno ne tako sposobni, da bi se naučili govoriti v jeziku države, katere državljani so hoteli biti!
    _______________________________________________________________________________

    Primitivec si!
    Slovenec sem, živim na Danskem in ti lahko povem, da se je Evropa gradila na osnovi mešanja kultur in nihče ni vreden več oz manj. Ta tvoja kvazi Nazi politika - torej naj bi po tvojem jaz naj ne živel tukaj
    ker ne znam 100% avtohtono danščino, ker govorim s “slovanskim” dialektom? Danci bi me lahko po tvojem diskriminirali imeli za manj vrednega - ker sem slovan. Tukaj je veliko Poljakov oz ljudi od vsepovsod, a vsak ima zasluge za tako dobro stoječo Dansko in Danci sami trdijo da so jim priseljenci pomagali zgraditi lepšo in boljšo Dansko in so ponosni na to da lahko tkao lepo živijo in pravtako uživajo te sadove z ljudmi, ki so se priselili. Nihče me ne diskriminira tukaj in me nihče ne ponižuje ker na znam kdaj “točn’ po Dansk kei rečt” - ampak mi pomagajao da se naučim in so veseli ker se trudim znati Dansko in ker se trudim spoznati njihovo kulturo.
    To tvoje stališče je še bolj zaostalo kot Balkan, ki ga omenjaš. Lahko se preseliš v jamo in tam preživiš ostanek življenja, ker tam spada tako “razgledan Slovenec”.
    Sramota.

  • jani je rekel/-la:

    aarhus,je pa zanimivo da na danskem vladajo tisti ki so proti priseljevanju,kajne…

    jaz sem živel dve leti v belgiji in če bi pisal kako širokih rok so me sprejemali bi se grdo lagal…:)

  • slobo je rekel/-la:

    Politically, Slovenia was the most liberal republic within Yugoslavia. Throughout the 1980s there was pressure from Slovenia for greater political freedom and pluralism in the federation.

    This reputation was tarnished after independence when thousands of nationals of other former Yugoslav republics were removed from population records and lost residency rights.

    BBC

  • Farad je rekel/-la:

    …because they were too irresponsible or lazy better said to obtain the citizen status.
    CBB

  • Drago je rekel/-la:

    @Jani: kar se tiče telefonije, prisluškovanja ipd, se ne pogovarjam več s tabo o tem.Ostaniva pri svojem,ok? Kdaj sem napisal, da vas lahko učim ekonomije in kulture? Popolnoma obratno sem napisal, da se jaz lahko še marsikaj naučim v ekonomiji, kulturi in še kaj. Ne boš pa me prepričal na področju, ki ga poznam. Vidiš, kako si površen. Pazi pri štromu, o katerem me učiš, da te ne bo streslo.Jaz tudi štroma ne poznam!
    Glede izbrisanih, posledično o zakonih, me pa ne boš učil. Praviš, da je fabrika zahtevala ureditev statusa. Lahko, vendar statusa državljanstva, ne pa statusa stalnega bivanja. Kdor ni hotel vzeti državljanstvo, mu ni bilo potrebno nič urejati. Za stalno je bil že prijavljen, z novo državo pa je postal tujec, tako kot je bil npr. Francoz, če ste ga imeli. In ko jih je država februarja 92 izbrisala, jih ni o tem niti obvestila. Verjemi, da je to res! Mislim pa, da si tako razgledan, da veš, da je za tak ukrep potrebna odločba. Zakaj misliš, da so bili vsi v JLA ali nezaposleni? Saj so normalno lahko naprej delali, samo da so bili tujci.

    1tastar: ta tvoja, da izbrisani niso marali slovenskega potnega lista, je pa res bosa. Saj so bili izbrisani tujci in slovenskega potnega lista niso mogli dobiti, ker pač niso imeli državljanstva. Samo potni list za tujce in begunce je obstajal, pa še tega so lahko dobili pod posebnimi pogoji in na vlogo.
    Kaj bi rad dokazal s svojimi neumnostmi?

  • 007 je rekel/-la:

    @ervinator in@1tastar sta ena izmed 98% tistih, ki so glasovali o človekovih pravicah na referendumu, kar je unikum v moderni Evropi in zato blesavita traparije. Fantje, mesto vam je pod prižnico in tam klečeplazite ter molite k Mesiji

  • ervinator je rekel/-la:

    Je smiselno domnevati, da je “uporabnik 007″ glasoval proti osamosvojitvi Slovenije?

  • jani je rekel/-la:

    stalno bivališče kot človekova pravica…kaj vse si tile mandelci ne bojo spomnil…wau…

  • Drago je rekel/-la:

    @Jani: člen 32. slovenske ustave:
    Vsakdo ima pravico, da se prosto giblje in si izbira prebivališče, da zapusti državo in se vanjo kadarkoli vrne itd…
    @ervinator: za osamosvojitev je glasovalo mislim da 88 % (jaz sem bil seveda med njimi), proti izbrisanim pa je glasovalo 94,6 %. To ti vse pove o najinem narodu, o nas in predvsemo tistih, ki nas prepričujejo…

  • ervinator je rekel/-la:

    Drago, pravilni odgovor na moje vprašanje je: takšna domneva ni smiselna. “Uporabnik 007″ (ali je to morda v resnici “Gorazd”) leta 1990 ni bil pismen, kaj šele polnoleten.
    :)

  • jani je rekel/-la:

    drago,in kje je tu stalno bivališče ki naj ga garantira država?ne verjameš,ane,da se tudi dandanšnji izbrisuje….hahahahaaaaaaaaaaa

  • Drago je rekel/-la:

    Jani, kaj ti je? Vsakdo ima pravico do bivanja. To pravico je z izbrisom vzela država izbrisanim. Pa kaj ti ni jasno? Si res tako trčen? Vsakdo, tudi tujci. Kaj sprašuješ, kaj naj država garantira. Nič naj ne garantira, samo pravice do bivanja ne sme odvzeti. Ona pa si je to pravico vzela, razumeš? Kakšno bedarijo boš pa set zdaj napisal?

  • jani je rekel/-la:

    drago,enostvano ne drži!a si pismen al ne?jaz osebno sem v letu 2004 pisal predloge za izbris iz registra stalnega prebivalstva,pa pustimo zakaj…in ne bom več takim pamertnjakovičom kot si ti copy/paste iz zakona..sem že prevečkrat,rezultat je bil pa politi cucki!

  • Drago je rekel/-la:

    Ja Jani, a ti je zmanjkalo špage? Ti si pisal predloge za izbris za ljudi, ki niso živeli na naslovu stalnega bivanja. Saj si to sam napisal nekje druge, pa sem ti odgovoril. In še nekaj sem te lepo prosil. pojdi pogledat!

  • jani je rekel/-la:

    a je teb zmankal špage,drago?kdo pa pravi da so dotični živel na naslovu,sploh ker se je pošta vračala???????in ne boš verjel,te zadeve je tako takrat kot sedaj urejal zakon…

  • Drago je rekel/-la:

    Jani! Si brezupen primer. Ne bom obremenjeval ostale obiskovalce Vesti z odgovarjanjem tebi, ki si popolnoma zmeden. Popolnoma vse si zmešal in si sam sebi kontradiktoren. Vzemi si čas in SEBE preberi!!! Res zadnjič.Midva govoriva o osebah, ki SO ŽIVELI na naslovu, pa bili izbrisani.Za druge se strinjam.Adijo