6. oktober, 2007 | Agata P.

Seks v zakonu

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Spolnost v zakonu sčasoma izgublja ostrino ali je je čedalje manj ali oboje hkrati. Ta vlakec lahko pelje do različnih postaj, le h kakovostnejšemu življenju obeh zakoncev ne. Takole, lepega dne lahko povsem ljubeči in skrbni mož nekje na službeni poti samega sebe ujame na dejstvu, da bi z veseljem naskočil tisto punčaro za šankom. Vda se ali prične s tuhtanjem, kaj se pravzaprav dogaja? Kajti on je še čisto v redu (beri: ni impotenten) in žena je vredna poželenja (beri: drugi moški gledajo za njo). Seksala pa sta nazadnje, kdaj že? Pred mesecem dni? Mogoče celo prejšnji teden, a tako rutinsko, da se to dejanje niti ni zasidralo v spominu.

Nekaj točk, ki lahko prispevajo k poglobljenemu tuhtanju na to temo.

1. Banalno: moški rabi svobodo. Tudi če se izven zveze ni nikoli pretirano kurbal in je večji del izven partnerskega življenja preživel pred računalnikom, je življenje po zakonu zanj drugače. Za lažje razumevanje: skušajte iti skozi gručo ljudi sami. Potem primite za roko žensko in se poskusite prebiti po isti poti skupaj z njo. Je razlika? Tudi če je par usklajen, prejšnje prostosti manevriranja ni več.

Ob preklopu iz stanja »ne vezan« v režim »vezan« moški zapade v razmišljanje česa kot družinski človek ne sme več in iskanje pozitivnih lastnosti stalne zveze, ki bi omejitve svobode upravičile. To tehtanje, ki lahko traja leta in občutek omejenosti moškega vrže v stres. Ta pa, kot je znano, ne prispeva k kvalitetnemu seksu. Če temu dodate še usklajevanje partnerjev, majhne konflikte in podobne družinske pripetljaje, se napetost poveča, kar spet ne prispeva k boljši spolnosti.

2. Večji del moške populacije za razliko od žensk ne more misliti na več kot eno stvar hkrati in se hitro preklapljati z ene teme na drugo. Zato je udejstvovati se v delu oz. napredovati v službi in hkrati dejavno imeti rad ženo, za moškega težje kot za žensko.

Če ima v glavi »letno poročilo o prihodkih«, k njegovi mizi pa ta čas stopi žena v erotični preobleki, se lahko skoraj gotovo zgodi, da se ne bo zmogel presedlati na ženino seksualno frekvenco.

Tudi kasneje ne bo šlo, ker mu bodo številke iz »letnega poročila« še vedno skakljale po možganskih krivuljah. Ko pa bodo stolpci iz poročila končno popustili, bo preklop le delen. Zakonec se bo stvari lotil po davno znanem scenariju, kajti za izmišljevanje novih posteljnih scenosledov enostavno ni imel časa.

Poskus žene prinesti pod rjuhe nekaj novega lahko celo izzove nejevoljo: čemu vse to? Za novost se je treba predati igri z umom in telesom. Ampak kako naj izbriše iz glave »poročilo o prihodkih«? Tako nekaj, kar je bilo nekoč vrhunec užitka postaja rutina.

Če pa vzamemo v obzir, da je moškemu (tukaj ne govorimo o tistih, ki se iščejo) delo včasih pomembnejše od družine, lahko pomeni vsaka nova stopnica v moževi karieri stopinjo vročice manj v zakonski postelji.

3. Če boste na sredi stanovanja na tleh odložili vrečo zlata, se bo moški spotikal o njo, vse dokler ne bo ostal popolnoma brez denarja. Čemu pa bi prej ukrivljal hrbet in se trudil?

Prepričanost moškega v nespremenljivost sveta okrog njega je vredna občudovanja: tudi ko gre za ženo. Lahko jo da dol danes, lahko jutri, lahko pa tudi čez en mesec. Vedno bo ostala tukaj, na dosegu roke oz. televizijskega daljinca.
Kombinacija treh zgoraj navedenih točk plus druge individualne okoliščine in družinski vlakec je že na poti k temu, da se lepega dne soočate s sobo-pleskarjem, ki natepeva vašo ženo v zakonski postelji. Kar se pa tiče tehnike obvladovanja družinskega vlakca: prevzem upravljanja in zavestna vožnja v »pravo« smer naj bi baje pomagala. Ogled porniča, preden bo žena doma ali nekaj »prisiljenih« mokrih fantazij z njo v glavni vlogi, bodo mogoče imeli isti učinek, kot če se pri slabi volji začnete smehljati »na silo«, potem pa naenkrat ugotovite, da niste več slabe volje.

Agata P.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
30 x komentirano
  • Tomaž je rekel/-la:

    Res fascinantno napisano.

    Sedaj pa pokličimo enega šovinista, ki bo definiral žensko razmišljanje in navade, pa bomo vsak o drugem vedeli vse.

  • lib je rekel/-la:

    Ok…tukaj eden,…
    No tko,…
    mesec ma 4 tedne, od 4 tednov, je teden preden pride teta na obisk, cel halo,…seveda tik preden pride, mogoče 1x, ko pride, prvi dan ziher ne, od drugega do konca tedna bi skus,…ko gre teta nazaj, neki cajta nebi, potem mogoče bi, ok. drugi teden bi, le če je neki posebnega, pa še to ne tako strastno kot takrat ko je na obisku,…no 3jega, se je treba pa ze pocasi prpravit na obisk tete…tako da spet ne bi…in potem smo seveda “mi” krivi….sej smo ne recem,,….mi tud kdaj nebi, se posebno ko je teta na obisku…a je s tem kej narobe?!,…

  • pijano je rekel/-la:

    Da lepo napisano ,tudi v praksi potrjeno USPEŠNO.špica.

  • Morska je rekel/-la:

    Moje skromno mnenje je, da je seks eden izmed “ogledal” zveze. Če le ta nudi obema tisto, kar želita, je tudi seks dober. Seveda je pri tem pomembno, da imata oba na seks podoben pogled. Ko se v zvezi pojavijo težave, se le te prenesejo tudi na seks. Tako bi lahko bil slab seks alarm, da je v zvezi nekaj narobe. In če si to priznamo in poskušamo to rešiti, se stanje komot izboljša. Če pa si govorimo, da je pač tako, da dober seks sčasoma izzveni, pa se seveda zadeva samo slabša.
    Občutek “ujetosti” je pri moških znan in razširjen, a tudi tega se da vsaj ublažiti, če ne popolnoma odpraviti. Naprimer tako, da jasno pove, kaj od zveze pričakuje in se to potem med partnerjema uskladi. Velikokrat pa žal teh pričakovanj ne izrazimo in zato so skupaj osebe, ki imajo zelo drugačen pogled na zvezo, ki posebno v primeru, ko nekdo pričakuje, da bo njun svet omejen le na njiju, uniči svobodo drugega.
    Dobra stran pri zvezi je t.i. zavezanost, potreba in želja po tem, da partnerja vidita skupno prihodnost. Le ta pa ni sama po sebi umevna. Če smo prepričani, da je tako, to izzove naveličanost, če pa si priznamo, da ni samoumevno in se lahko zveza tudi konča, se bomo bolj potrudili za vzdrževanje njene kakovosti.
    Najpomembneje pa je, da vsak od partnerjev ostane zvest samemu sebi in ima poleg življenja, ki ga deli s partnerjem, tudi svoje, ločeno življenje. In da v obeh osebnostno raste, partner pa temu sledi. Ko se to “sfiži”, se stvari zapletejo.
    Seks ni ločena sestavina partnerstva, ampak del, na katerega vplivajo ostali vidiki. Je nek pokazatelj “zdravja” zveze.

  • Poezija je rekel/-la:

    Hm, zanimiv prispevek, a je spet samo moška štorija.
    To, da se pa ženska lahko naveliča, pa ni nikjer omenjeno. Pa se tudi lahko. Predvsem človeka, ki je tudi sicer nepozoren moški. Prav gotovo si ne želi “dol dajanja” s človekom, ki se povsod odtujuje. Na koncu ji je jasno, da so njegove fantazije bog vedi kje, pri njej pa samo hiter obred.
    Res ima ženska po naravi lahko več skrbi v glavi istočasno, a ji je včasih ravno tako lahko česa preveč…Ni samo moška svoboda pomembna.
    lp
    Nevenka

  • Bunkica je rekel/-la:

    lib: Najboljše zdravilo pri menstrualnih težavah (imho) je intenziven seks pred, vmes in pol.

  • lib je rekel/-la:

    predvsem med :) D, le kdaj bodo hormoni delovali, v obratnem vrstem redu…D

  • Minomo je rekel/-la:

    Stereotipi, stereotipi …

  • der funke man je rekel/-la:

    Agata potrebuje prvo pomoč, ker jo teta resignacija tepe do krvi!!!

  • alcessa je rekel/-la:

    Ojej, se mi je zdelo, da sem možu prikrila eno pomembno dejstvo o zakonu. A mu povem, da je skrajni čas, da ga neham zanimati, ali raje ne? Težka je tale. Pa že 10 let nisva menjala… Šit.

  • 1tastar je rekel/-la:

    A zdaj se bomo pa še na Vesti šli Katarina.blog?

    Agata, koliko si stara, 60, 70? Če si manj, bi se pa že lahko potrudila vsaj za en seks na teden!

  • ? je rekel/-la:

    Meni je boljše od sexa vikend s prjatli, pa dost alkohola. Nč druzga ne rabim.
    Sex je za primitivce.

  • Bojč je rekel/-la:

    …je rekel devičnik.

  • Donvito je rekel/-la:

    zelo otročje in nerazmišljujoče napisano vse skupaj…Agata P. priporočam ti v branje Freudove spise o seksualnosti in še posebej J. Lacana in njegove štiri temeljne koncepte psihoanalize.in če se kdaj prebiješ skozi in če boš povrhu vsega še kaj od prebranega razumela potem lahko znova kaj napišeš o tej temi in videla boš razliko, videla boš, da si živela v temi.

  • Park Zvezda je rekel/-la:

    Donvito kok si ti pameten, staaaari, poznam pičke, ki padejo na Freudove spise in še posebej J. Lacana, na Metelkovi je takih velik, a ko take kot si ti spoznajo od blizu, dolgočasneže zatežene, jih dosti kmalu odjebejo.
    pa veš, freudova žena je bila nevrotik? ves čas je pospravljala po hiši, tko da včasih ni treba kopati v maternico ali globoko v podzavest, nekateri odgovori ležijo čisto blizu.

  • Škot je rekel/-la:

    Moje skromno mnenje:

    Navedene lastnosti držijo za (približno) 60% moških… pri ostalih so bolj latentne in se jih da z nekaj truda potlačiti. Ja, obstajajo tudi srečne zveze.

    Glede svobode pa… pomembno je ločevati med mislimi in dejanji. Glede misli si nihče ne sme delati utvar, ne pri moških ne pri ženskah - ampak vedno je pomembno tisto, kar dejansko naredimo.

  • ovnimambo je rekel/-la:

    Agata pravi: “Večji del moške populacije za razliko od žensk ne more misliti na več kot eno stvar hkrati in se hitro preklapljati z ene teme na drugo.”

    Kaj je to zaena trditev? Agata, kaj si mislila s tem in kako si prišla do te zveličavne resnice? Aja že vidim - inspiracija je moral bit članek “37 načinov, po katerih se moški razlikujejo od žensk” ali kakšna druga tema tedna na cosmopolitan.com. Ou jea

  • ? je rekel/-la:

    @Bojč.
    Nak stari. Ne devičnik. Realist.

  • Brezveznik je rekel/-la:

    Joj, tule bi se dalo tolko napisat, ko ste vsi dali tolko materiala za celovikendsko debato. Pa se bom vzdrzal in poskusal nikogar uzalit.

    Posplosevanje nikdar ni dobra stvar. Pac moskih se ne da klasificirat, se manj zensk. Prav tako je treba tezave v postelji, ko nastanejo obravnavat posebej in Freudu navkljub ne obstaja nekega univerzalnega pravila. Pa tudi vsi niso za skupaj in je treba tudi po 10 let da to ugotovijo.

    Vsem uzaljenim bi samo predlagal, da ko nimajo za povedat kaj dobrega, naj bodo raje tiho, ker zalostno izpadejo kot otrocaji, ki so jim vzeli liziko. Jeza nikdar ni produktivna :), vsem parom pa ki jim je uspelo (bravo alcessa) pa upam da bo tko se naprej.

  • Oliveta Boletto je rekel/-la:

    @ovnimambo: s slikovnimi preiskavami je dokazano, da je corpus calosum (povezava med obema hemisferama možganov) pri moških v povprečju tanjša. To dejansko pomeni, da je zanje težje razmišljati oz. delovati na več področjih istočasno. Zelo banalen primer: moški bere časopis, ženska ga nekaj sprašuje in on jo ignorira. Odgovarja ji lahko le, če preneha brati. Ženska je sposobna brati in se pogovarjati istočasno. To seveda velja za POVPREČJE.

  • Drago je rekel/-la:

    IMAM PROBLEM Z ŽENO! MEŠA SE MI V ZAKON!

  • pijano je rekel/-la:

    imam isti problem.

  • Maatjazh je rekel/-la:

    Agata, tole še enkrat preberi, ko boš stara več kot 50 let. Prej se ti bo zdelo še kar domišljeno.

    LpM

  • ovnimambo je rekel/-la:

    Olivia - ni dokazano, in verjetno sploh ni res. Pobrskaj malo po znanstvenem gradivu. Tudi če je res, to ne pomeni, da razlika vpliva na vedenje in razmišljanje.
    Če vpliva, lahko sprožiš državljansko iniciativo za spremembo varnosti v prometu. Glede na to, da ženskam multitasking ni problem, bi vam morali dovoliti telefoniranje med vožnjo. Vsaj povvprečnim ženskam LOL.

  • Oliveta Boletto je rekel/-la:

    @ovnimambo Sem brskala preden sem sploh komentirala, za druge namene (seminar pri nevrologiji)
    Drugače mi pa kulumna ni všeč, ker je skupek posploševanj

    -Shin YW, Kim DJ, Ha TH, Park HJ, Moon WJ, Chung EC, Lee JM, Kim IY, Kim SI, Kwon JS. “Sex differences in the human corpus callosum: diffusion tensor imaging study.” Neuroreport. 2005 May 31;16(8):795-8.
    -Driesen, Naomi R.; Naftali Raz (1995). “The influence of sex, age, and handedness on corpus callosum morphology: A meta-analysis”. Psychobiology 23 (3): 240–247

  • Igrice je rekel/-la:

    Tako, kot Drago ima marsikdo problem z ženo, le da enim nam uspe rešiti vsej delno :).

  • Paco je rekel/-la:

    # Drago pravi:
    7. oktober, 2007 ob 11:24

    IMAM PROBLEM Z ŽENO! MEŠA SE MI V ZAKON!

    Jaz tega problema nimam več! Sem srečno ločen!

  • Drago je rekel/-la:

    @Paco: Bravo!! Pri meni je malo drugače:

    MATIČAR JE SODNIK, KI OBSODI NA DOSMRTNO!!

  • Irena je rekel/-la:

    Če je matičar sodnik ki sodi dosmrtno, a obstajajo potem tudi taki sodniki, ki te rešijo dosmrtnosti, recimo loč….? Pa cerkvene ločitve so potrebne z Pap. dovoljenjem, če se ga da dobit…

    Pozdrav