2. december, 2008 | Nikola Maljković

-9%, stalnica na borzi

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Prejšnji teden so delniški trgi v ZDA zabeležili največjo tedensko rast v zadnjih 30. letih. Večina analitikov, ki se pojavljajo na poslovnih televizijskih kanalih, kot je npr. CNBC, je ponovno začela govoriti o tem, da so tečaji končno dosegli dno ter da je čas za nakupe, da se bodo razmere stabilizirale, itd.

Navkljub mini evforiji s strani nekaterih analitikov sem ostal skeptičen glede rasti, saj se je le-ta beležila ob nizkem prometu. Ker so bile v sredo prejšnji teden delniške borze v ZDA zaprte, v petek pa se je trgovalo le polovico dneva, sem bil zato toliko bolj previden pri večjih nakupih za daljše obdobje, saj sem se želel prepričati, da imajo kupci dovolj moči za nadaljevanje pozitivnega momenta.

Sklenil sem počakati na odziv vlagateljev ob začetku tega tedna, ko se bo ponovno normalno trgovalo. Ob spremljanju trejderjev, ki so celo leto uspešno izkoriščali padec delniških tečajev, in njihovega navdušenja ob rasti, da bodo lahko prodajali na kratko z višjih nivojev, sem bil prepričan, da nas čaka vsaj še kakšen negativen dan. Včeraj je do padca tudi prišlo, vendar tolikšnega padca nisem pričakoval. Ameriški indeks SP500 je izgubil kar 9%.

S tem padcem pa se ponovno odpira debata, ali bodo tečaji testirali novembrsko dno ali bomo do konca leta videli morebitno stabilizacijo tečajev oziroma odboj. V trenutnem okolju je napovedi za naprej zelo težko dati, saj se razmere spreminjajo iz dneva v dan, zato je potrebno biti pripravljen na vse možne scenarije in se sproti odločati glede trgovalnih pozicij.

Nagibam se k scenariju, da bodo vlagatelji poskušali izkoristiti padce za nakupe do konca leta in ne bomo dosegli novega dna. Zato bom še posebej pozoren na razvoj dogodkov v tem tednu, s poudarkom na 50-odstotni ter 61,8-odstotni protisunek zadnjega odboja, kjer bi lahko prišlo do povečanega povpraševanja. Na S&P500 indeksu je to med 800 in 820. Če podpora ne zdrži, potem se povečujejo možnosti za testiranje oziroma dosego novega dna.

Graf

Ta teden bo pomemben z vidika petkove objave s trga dela v ZDA. Analitiki pričakujejo zmanjšanje delovnih mest v novembru za 320 tisoč, tako da ni izključeno, da bodo vlagatelji ob pričakovanju slabših rezultatov, tečaje potisnili navzdol.

V zadnjih dveh tednih sem trgoval relativno malo in na pozicije tvegal precej manjši odstotek trgovalnega portfelja kot običajno, ker je trg še vedno dokaj zahteven. Prihaja do hitrih premikov, volatilnost je precejšnja, premiki pogosto ne sledijo dnevnim novicam oziroma ekonomskim podatkom.

Z uspešnostjo poslov nisem zadovoljen, saj sem jih večinoma zapiral z minusom. Na srečo sem bil v takšnih obdobjih že večkrat, zato sem na njih tudi pripravljen.
Zavedati se moramo, da so neuspešna obdobja žal neizogibna, zato je v takih trenutnih pomembno, da ostanemo disciplinirani. Namreč, pogosto se dogaja, da želimo izgubljeno čim prej povrniti, po nepotrebnem povečujemo pozicije ter začenjamo trgovati izven zastavljenega trgovalnega plana.

Zato ponovno poudarjam, da je dobro imeti nekaj pravil, ki nas lahko tudi v takšnih obdobjih rešijo pred morebitnimi napačnimi odločitvami.
Eno takih, ki ga upoštevam tudi sam, je, da si pri dnevnem trgovanju določim maksimalno dnevno ter maksimalno tedensko izgubo, pri “swing” trgovanju pa maksimalno tedensko ter mesečno izgubo. Ko je kvota dosežena, novih pozicij ne odpiram več in dogajanje do konca zastavljenega obdobja le še spremljam.
Na ta način si zmanjšam možnost, da bi v krajšem času izgubil večji del portfelja. Hkrati pa se izogibam trgovanju takrat, ko sem pod vplivom večjih izgub, saj iz izkušenj vem, da bi na koncu le to še povečal.

Nikola Maljković

Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
9 x komentirano
  • Romana je rekel/-la:

    Ta padanja me skrbijo, saj so moji prihranki v azijskih trgih.

  • desperado je rekel/-la:

    Kar so ideologi liberalnega kapitalizma hoteli so dobili - želeli so nenormalne donose in še te dostikrat na papirjih, ki fizično niso imeli realne vrednosti ampak je vse temeljilo le na zaupanju. In če so plenili nenormlane donose imajo sedaj nenormalne izgube.

    Kar se mene tiče bi prepovedal delniške družbe in naj podjetja poslujejo kot P.O. - ji, potem ne bi imeli tajkunov, Union bi bil Union in Laško bi bilo Laško in vse ostale blagovne znamke Radenska, Fructal … itd bi bile same svoje ter dobro stoječe firme. Z tržnim deležem, ki bi ga imele doma in na Balkanu so dovolj močne za lasten razvoj.

    Tako pa obstaaj nevarnost da vse zgrmi na točko - 0 in kaj sledi potem … ?

  • Racquel Darrian je rekel/-la:

    Nidzo, pust ze pr mir te delnice.
    Pravila, ki si se jih naucil v casu rasti, so zdaj neuporabna.
    Monetarni kapitalizem, v katerem se denar izdaja kot dolg in predvideva nenehno rast, v obdobju krcenja baloncka pac ne deluje.
    Ta scenarij je enostavno v nasprotju z njegovim bistvom.
    Zato je edino pravilo: NI pravil.

  • medek je rekel/-la:

    http://vranika.blog.siol.net/2008/12/01/antal-fekete/

    Make no mistake about it: vanishing capital does not disappear without a trace.

    It is being siphoned away clandestinely from the capital account of businesses,

    to benefit the issuers of irredeemable dollars and their cohorts. These honorable

    gentlemen cut rates with their right hand and grab the obscene profits thus

    generated on their bond portfolio with their left hand. It is legalized

    embezzlement. Keynesians say that the government can turn the stone into bread

    through driving down the rate of interest to zero. It would be more accurate to

    say that the government, in a vampire-like fashion, sucks the blood of labor

    through the bleeding of their wage fund.

  • joze je rekel/-la:

    Bravo Racquel, podpišem!

  • neemocije je rekel/-la:

    Vodeno padanje.
    Saj se itak ve.

  • Q_ je rekel/-la:

    ..mene malce zanima, zakaj nam naš borzni mešetar ne prikaže kakšnega grafa skozi daljše časovno obdobje. Razumem, da njega zanimajo kratkoročni zaslužki, običajne ljudi pa ne.

    Še bolje bi bilo, če bi nam predočil kakšen graf z revaloriziranimi vrednostmi.

    Bi šlo?!

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    I, seveda, Kakec, saj je že pater Abel vse povedal.