5. junij, 2009 | Vest

TAKLE MAMO 073 - Lokalno segrevanje, propagandna vojna, lestvica mirnih …

Globalni pregled dogodkov s Katjo Buda.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS


HD Vimeo

LOKALNO SEGREVANJE
Obamova administracija z otoplitvijo odnosov z Iranom misli resneje, kot je sprva kazalo. Najbolj preseneča Obamova izjava o tem, da so iranske težnje po jedrski energiji legitimne, če gre izključno za miroljubne namene. Dosedanje uradno stališče Washingtona je temu nasprotovalo z argumentacijo, da Iran sedi na tolikšnih količinah nafte in zemeljskega plina, da elektrike iz jedrskih elektrarn ne potrebuje. Jedrske elektrarne so le pretveza za izdelavo materiala za jedrsko bombo.
Druga presenetljiva ameriška gesta je dovoljenje ameriškim ambasadam, da smejo, prvič po letu 1980, na slovesnosti ob dnevu neodvisnosti 4. julija uradno povabiti iranske diplomate.

PROPAGANDNA VOJNA
V času pred iranskimi predsedniškimi volitvami 2. junija so izraelska diplomatska predstavništva dobila tajna navodila za propagandno ofenzivo proti Iranu. Od stalnega opozarjanja na nevarnost iranskega jedrskega in raketnega programa je potrebno premakniti fokus propagande na stališče, da Iran ni demokracija zahodnega tipa, je sistemski kršitelj človekovih pravic in individualne svobode. Izraelski diplomati so zato prejeli navodila in priporočila, kako v medije lansirati čim več zgodb o iranski temni plati. Organizirali naj bi tudi demonstracije pred iranskimi predstavništvi, kjer bi izvajali simbolna obešanja in kamenjanja.

MADEŽI NAJVEČJE DEMOKRACIJE I.
Novoizvoljeni indijski kongres ima mafijsko zasedbo kot še nikoli v svoji zgodovini. Kar tretjini od 543 izvoljencev ljudstva pretijo kazenski postopki, vključno z 9imi ministri. V prejšnjem mandatu je bilo takšnih parlamentarcev le 128, proti 15im so bile vložene obtožnice za vsaj en umor. V kongresu se je povečalo število bolivudskih zvezd, bivših igralcev kriketa, ljudi s poslovnimi interesi ter otrok bivših politikov.
Pozivi premieru Singhu, da na ministrske položaje ne imenuje ljudi, ki so v kazenskih postopkih, so bili ignorirani. Prebivalstvo na volitvah tolerira kandidate, ki so povezani s kriminalom, če dajejo vtis, da ščitijo interese skupnosti.

MADEŽI NAJVEČJE DEMOKRACIJE II.
Zadnje ocene Združenih narodov o pobitih tamilskih civilistih se gibljejo okoli 20.000. Šri Lanška vojska je brezobzirno zbombardirala zadnje žepe s Tamilskimi tigri in civilnim prebivalstvom, ki so ga ti vzeli za živi ščit. Organizacije za človekove pravice za masaker poleg šrilanških oblasti posredno obtožujejo tudi Indijo. Ta ni storila nič, da bi izpogajala premirje za umik civilnega prebivalstva iz področja napadov. Podobno trdi tudi bivši poveljnik indijskih mirovnih enot za Šri Lanko, ki pravi, da je Indija nekritično podpirala ofenzivo vladnih enot in vladi nudila diplomatsko podporo. Indija Šri Lanki dobavlja tudi orožje, opremo, obveščevalne podatke in urjenje vojaških enot. Indija po eni strani hoče parirati lokalnim velesilam, Kitajski in Pakistanu, v vplivu in prodaji orožja, po drugi pa se je hotela maščevati za atentat na Radžifa Ghandija, ki so ga leta 1991 izvedli Tamilski tigri. Indija je minuli teden skupaj z Rusijo in Kitajsko preprečila ustanovitev preiskovalne komisije o zločinih šrilanške vojske nad civilnim prebivalstvom, ki jo je predlagal UNHCR.

LESTVICA MIRNIH
Globalni indeks miru pripravljata washingtonski Inštitut za ekonomijo in mir ter londonski inštitut EIU (Economist Intelligence Unit). Raziskava poteka tretjič. Indeks ima 23 kazalcev, ki so razdeljeni v tri generalne kategorije. Te opisujejo notranje in zunanje konflikte, osebno in socialno varnost ter stopnjo militarizacije. Na vrhu lestvice so države, ki so po navadi tudi na vrhu večine lestvic o kvaliteti življenja. Med 144 ocenjevanimi državami je tako prva Nova Zelandija, sledijo Danska, Norveška, Islandija in Avstrija. Slovenija si s Finsko deli 9. mesto. Zanimive so uvrstitve drugih držav. Velika Britanija je na 35. mestu, Kitajska na 74., ZDA na 83., Iran na 99., Indija na 122. ter Izrael na 140. mestu, tik pred zadnjo trojko, Somalijo, Afganistanom in Irakom.

Jura Štok

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
7 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    heh … za ubiti se — še Katja nam skriva svoje adute

  • krucefiks je rekel/-la:

    Se strinjam. Premalo razkriva tale prispevek.:D

  • Kr En je rekel/-la:

    A vidva še kej drugega kot joške vidta pri ženski?:) Men je pa tokrat njena frizura še posebej všečna… tudi celotna pojava…. very elegant.

  • NoMercy je rekel/-la:

    @ KrEn: no vidiš, ako boga bi bila, če bi jo vsi videli samo na tvoj način: kar prazna ni bila pod rameni :P

  • Kr En je rekel/-la:

    @NoMercy: haha…. jest sm samo reku, da je na Katji še kaj drugega občudovanja vredno kot njen dekolte. Sicer se pa strinjam s tabo:)

    Pa pejmo mal na politične teme: Obama… like or no like? Kar se mene tiče, velik govori, politiko fura pa bolj al manj isto kot predhodnik. Sem pa tja kao neka gesta (kot tole z Iranom), v ozadju pa vse isto.

    Drugač pa pohvale Juri in Katji za TM, ker lansirata novice, ki jih sicer ne zaslediš.

    @Jura Štok: se ti da prlimat kakšen link do strani, kjer ponavadi nabiraš material za TM?

  • NoMercy je rekel/-la:

    pa tudi gumba nima nobenega, da bi bile vsaj potencialne možnosti kakšne
    heh … Jonas zapira bloge, Katja dekolte … res se je recesija zavlekla v dolino Šentflorjansko :P