1. september, 2009 | Matjaž Vizjak

Kvizlinška Slovenija

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je dan pred 1. septembrom, dnevom, na katerega se je pred 60. leti začela druga svetovna vojna, ostro odzval na vse številnejše poskuse izenačevanja nacizma in komunizma. Kot primer popolnoma neprimernega izenačevanja te vrste je ocenil tudi resolucijo OVSE, s katero so bili julija letos obsojeni komunistični in nacistični totalitarni režimi in s katero sta bila po oceni Medvedjeva nacistična Nemčija in Sovjetska zveza izenačeni v vlogi napadalk v drugi svetovni vojni. »To je, oprostite, preprosta laž na ravni dejstev,« je v izjavi za rusko televizijo Rusija dejal Medvedjev.

Zaradi podpore resolucije s strani poslanca Roberta Batellija pa je tudi Slovenijo uvrstil med kvizlinške države, Hitlerjeve zaveznice v drugi svetovni vojni. V ruskih medijih so komentatorji v zvezi s tem namreč ocenili, da so resolucijo predlagale nove članice EU, oziroma države, ki so se borile skupaj s Hitlerjem in ki jih je leta 1945 ruska vojska osvobodila fašizma. Prav zato naj bi bila »vznemirjenost držav iz nove Evrope nad totalitarizmi« po oceni ruskih komentatorjev »cinična, saj naj bi se prav v teh državah poveličevali nekdanji Hitlerjevi zavezniki.«

V glavnem štabu SDS že slavijo, v SLS in NSi iz steklenic s šampanjcem po zraku letijo zamaški, v koaliciji spoštljivo jemljejo iz omar kristalne kozarce, ki so tam še iz svinčenih časov, in jih skrbno brišejo. Slovenski diplomati, ki so se zbrali na posvetovanju na Brdu prav tako slavijo velik uspeh slovenske politike.

Poročajo, da bo že danes zahvalno mašo na Brezjah daroval nadškof Uran, ministrirali bodo nekdanji slovenski poslanci v Bruslju na čelu s poslancem ministrantom Battelijem, in ko bo zloščena še zadnja ploščica na gradu Goričane, ki je še za časa škofa Rožmana leta 1934 gostil pokrajinsko konferenco KPS, bo kardinal Rode sprejel in blagoslovil vse slovenske škofe, predstavnike sedanje in predvojne slovenske deželne politike, prišli bodo gosti iz Argentine, Amerike, Kanade in Avstralije. Gosti izražajo upanje, da bo kardinal Rode ponovno posvetil Slovenijo s Slovenclji vred Mariji Brezmadežni. Bolje večkrat kot nikoli, poudarjajo. Tujih diplomatov niso vabili, pa saj tako ne bi prišli.

Dolina Šentflorjanska praznuje! Končno se je le umaknila iz združbe zaveznikov, ki so sicer hrbtenica Evropske unije, in se s Slovenclji vred vrnila v naročje oboževalcev sil osi. Na Goričane bodo zanesljivo prišli Romuni, Estonci, Latvijci in Litvijci, prihod uradnih gostov iz Hrvaške še ni potrjen, zanesljivo pa bodo mnogi prišli kot zasebniki. Pel jim bo hrvaški Tompson, pozdravljali se bodo z dvignjeno desnico, za varnost pa bodo poskrbele italijanske vaške straže, ki so že uzakonjene.

Resolucija parlamentarne skupščine OVSE, o kateri razpravlja tudi slovenski parlament, je bila sprejeta prav na predlog Roberta Batellija, poslanca slovenskega parlamenta in Vilija Aleknaite Abramikiene, poslanca iz Litve. Resolucija, s katero so obeležili 20. obletnico padca železne zavese, poudarja, da se je Evropa v 20. stoletju soočila z »dvema velikima totalitarnima režimoma, nacizmom in stalinizmom, ki sta s sabo prinesla genocid, kršitev človekovih pravic in svoboščin, vojne zločine in zločine proti človečnosti«. Glasovanja se je od 320-članske parlamentarne skupščine udeležilo 213 članov, proti njej je glasovalo osem članov, štirje pa so se glasovanja vzdržali. Ruska Duma je medtem sprejela zakon, ki omogoča pregon vseh ki »falsificirajo zgodovinska dejstva,« resolucijo pa je obsodil tudi ruski Svet federacije.

Medvedjev je v intervjuju za rusko televizijo dejal, da si je seveda mogoče postaviti vprašanja o naravi obeh režimov in jih kritično ocenjevati, toda »pravo vprašanje je, kdo je začel vojno, kdo je ubijal, kdo pa je reševal ljudi, milijone življenj in kdo je na koncu koncev rešil Evropo.« Medvedjev je drugo svetovno vojno, v kateri naj bi umrlo celo 70 milijonov ljudi ocenil kot »tragedijo« in opozoril, da je bilo celo v času hladne vojne o teh vprašanjih manj polemik kot danes. »Še pred dvajsetimi, tridesetimi leti, celo ko so obstajali tako imenovani bloki, mislim na zahodni svet in vzhod, na Varšavski pakt in NATO, so si bili vsi enotni v tem, da je fašizem dobil pravično oceno, fašistični zločinci, ki jim je bilo sojeno v Nürenbergu pa zasluženo kazen. In vse to kljub razlikam v ideološkem pristopu,« je dejal Medvedjev. Kljub temu pa se »dogajajo porazne stvari. Baltske države in celo Ukrajina razglašajo bivše nacistične sluge in za svoje nacionalne heroje, ki so se borili za osvobajanje njihovih držav,« je dejal Medvedjev.

Meni v resoluciji, ki da je pravijo, zgodovinska, manjka obsodba edine še preostale totalitarne države v Evropi, Vatikana. Manjka obsodba križarskih vojn, kurjenja čarovnic, tihega paktiranja Cerkve z Mussolinijem in Hitlerjem in nato z vsemi (pol)fevdalnimi režimi po svetu.

Pa kaj, saj Cerkev in Vatikan tudi nista bila opravila povojne denacifikacije. Se pozna.

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
238 x komentirano
  • mm je rekel/-la:

    Amen

  • obama je rekel/-la:

    tole je pa intelektualno zelo močan tekst…

  • EgonAlter je rekel/-la:

    Amen.

  • konec je rekel/-la:

    Samo najbolj nostalgični rdečuhi bodo lahko verjeli lažem, ki jih piše rdeči VIZiJAk
    medved je povedal nekaj čisto drugačnega, Putin pa je včeraj pisal Poljakom kjer : “Putin described the Ribbentrop-Molotov Pact as “immoral,” but noted that it was not solely responsible for the war’s outbreak……….
    Ampak o tem naši opranoglavci ne smejo vedeti nič, ker bi drugače lahko začeli razmišljati………..

  • konec je rekel/-la:

    in amen

  • konec je rekel/-la:

    Mr Putin described the pact as “immoral” and expressed sorrow over a Soviet massacre of Poles, ahead of his visit to Gdansk in Poland.

  • NoMercy je rekel/-la:

    Še v ZDA naj poveličajo politike, ki so se zavzemali za suženjstvo pred njihovo vojno pa smo tam, kjer bi nas radi imeli dušni pastirji.
    Le kdaj bodo imeli verniki v svoji fari pravico izbirati svojega novomašnika, župnika, škofa … ?
    Pa župnikovo kartoteko vseh!!! duš v fari bi tudi rad videl objavljeno na spletu.

  • hej je rekel/-la:

    Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je dan pred 1. septembrom, dnevom, na katerega se je pred 60. leti začela druga sve…

    Po mojih izračunih se je vojna začela pred 70.leti!!!

  • konec je rekel/-la:

    Zaradi podpore resolucije s strani poslanca Roberta Batellija pa je tudi Slovenijo uvrstil med kvizlinške države, Hitlerjeve zaveznice v drugi svetovni vojni.

    TO JE LAŽ..

    Dmitrij Medvedjev ni omenil Slovenije.

  • konec je rekel/-la:

    Ali se Vizjak speminja v Divjak-a?

  • Aljo je rekel/-la:

    He he, kakšna reakcija. 20 stoletje, stoletje klavcev in družbenih eksperimentov. resnica ni ne bela, ne rdeče, je vedno siva in nihče je ne mara, sploh pa ne elite…

  • necnec je rekel/-la:

    Kaj je Vizjak s tem prispevkom sploh hotel povedat? Da so nam v šoli pri zgodovini pomotoma pozabili omeniti sporazum med nacisti in komunisti (Ribbentrop-Molotov pakt)? Da verjame zgodovinskim resnicam, ki jih razglašajo Rusi? Da pogreša komunizem in nasilje? Wtf?
    Zakaj Vest sploh objavlja prispevke tega modela, ki očitno sovraži vse, kar diši po humanizmu in svobodi. LOL!

    • NoMercy je rekel/-la:

      tri udarce z glavo v trdi beton naredi, pa se ti bo posvetilo.

    • konec je rekel/-la:

      drgače se boš oglasil ti?

    • konec je rekel/-la:

      rdečuhi ste pravi patetični nazadnjaki, vaše glasno kruljenje ne bo prikrilo vaše pretekle svinjarije
      naci-fašisti in komunisti ste ISTI……..

    • NoMercy je rekel/-la:

      saj si že ti zato tukaj

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ konec: vse druge razen tebe, se da vsaj opisati tako, da se razumni ljudje sporazumejo
      tebe se da pa samo slikajo kot pekel - pač doseg jamskega človeka

    • zirosi je rekel/-la:

      Če ne bi bilo ruskih komunajzarjev, bi danes tukaj najbrž pisali v italijanščini ali pa mogoče v nemščini…

      Je pa zanimivo, kako se vsi obešajo na ta tajni sporazum med nacisti in komunisti, hkrati pa mirno spregledajo dejstvo, da so podoben sporazum z nacisti podpisali tudi kapitalistični borci za humanizem in svobodo. In če gremo še malo nazaj so s podobnim sporazumom lep kos Slovenije dali Italiji. Vedno je najlepše trgovati z ozemljem, ki pripada komu tretjemu in tukaj se plemeniti kapitalistični borci za svobodo narodov v ničemer ne razlikujejo od komunajzarjev, nacijev ali fašistov…

    • konec je rekel/-la:

      1945 - 1989…in konec sprenevedanja……
      eni so za mir in svobodo (v dostojni in razumljivi meri, raja na svetu ne bo nikoli, za pekel pa prevladajte vi, v 20. stoletju ste imeli že nekajkrat večino) drugi ne……

    • Nogavička je rekel/-la:

      Eni so za mir, za vse drugo ste pa vi:)))

      Pa ti? Kar pohvali se s svojimi, ne govori vedni samo o tistih drugih;)

    • NoMercy je rekel/-la:

      mimogrede: Hitler je tako po sprejemu oblasti potolkel vse komuniste v (D) (ki so mu bili glede na vpliv v družbi politični konkurenti za oblast).
      Kljub sporazumu Ribbentrop-Molotov so nemci napadli Rusijo!!
      Nemci so takoj po dogovoru z angleži zavzeli češko (Sudeti!!).
      ….
      Ne vem za primer, ko bi po II. vojni rusi (aka komunisti) tako podmuklo nategovali zahodne sile!!
      Toliko o tem kakšen je kateri *izem (bil!).

    • konec je rekel/-la:

      rdeča nogavička, vojnoso začeli in ŽELELI nem. nacisti in sovj. komunisti…vse ostalo je sprenevedanje (oboji s figo v žepu), ampak oboji so bili prepričani, da je prišel njihov (vaš) čas,……… delno je bilo res , vemo pa koliko gorja so (ste) pustili za seboj……drhal naci-fašisti kot komunisti

      mir in svoboda pred vsako ideologijo!

    • Mirjana je rekel/-la:

      konec

    • Mirjana je rekel/-la:

      konec…najbolj zanimivo pa je opazovati, da nekateri te stvari vzamejo zares preresno…….življenje je prelepo konec koncev…..
      in zakaj nonstop visiš na teh straneh?
      živi ga,..prismodica:))
      bojim se, da te plačujejo na normo,..ker če te,…normirani delavci nikoli niso obogateli:)
      Če bi le za hip pozabili kaj so naši dedki in nonoti bili,…pomislili kaj se nam dogaja danes in kaj se lahko zgodi jutri,..bolje da odvržemo svoje kanglice na peskovniku in si priznamo, da se da živeti tudi malo bolj strpno, manj sebično, primešajmo malo (saj ni potrebno veliko) srčnosti…pa bo življenje res lepše…in takšnega si bomo naredili sami…
      ????

  • rupurut je rekel/-la:

    Morda pa tudi na vest-i standard pada in lahko že vsak vse objavlja in vse kar napiše naj bi bilo res.

    • konec je rekel/-la:

      ni problem kar pišejo, glavno je , da narod leta 2009 ne verjame več nič tem pisunom…….

    • Nogavička je rekel/-la:

      To si ti le želiš in prav to je tvoj namen, vsak dan;) Glavno je, da ti nimaš problema s svojo samopodobo, in da Izlivi niso pisani tebi na kožo, ampak vsem ostalim.

    • konec je rekel/-la:

      rdeča nogavička, vojnoso začeli in ŽELELI nem. nacisti in sovj. komunisti…vse ostalo je sprenevedanje (oboji s figo v žepu), ampak oboji so bili prepričani, da je prišel njihov (vaš) čas,……… delno je bilo res , vemo pa koliko gorja so (ste) pustili za seboj……drhal naci-fašisti kot komunisti

  • zirosi je rekel/-la:

    Kar pa se tiče zastopnika priotofašistične manjšine v našem parlamentu, me s svojim sramotenjem Slovenije počasi pripravlja do tega, da bom moral prikimati Plemenitemu: oba manjšinska poslanca čim prej vtakniti med državne svetnike (potem pa ukiniti državni svet).

    • necnec je rekel/-la:

      “Če ne bi bilo ruskih komunajzarjev, bi danes tukaj NAJBRŽ pisali v italijanščini ali pa mogoče v nemščini…”

      Ja, mogoče res, mogoče pa brez komunistov sploh ne bi bilo II SV? Kdo bi vedel? Morda ti? Daj poišči boljši argument!

    • zirosi je rekel/-la:

      To, da druge svetovne vojne niso začeli komunisti, je najbrž precej dober argument za to, da bi II. vojna bila tudi brez komunistov, vprašanje pa je, kako bi se za nas brez njih končala…

    • konec je rekel/-la:

      rdeča nogavička, vojnoso začeli in ŽELELI nem. nacisti in sovj. komunisti…vse ostalo je sprenevedanje (oboji s figo v žepu), ampak oboji so bili prepričani, da je prišel njihov (vaš) čas,……… delno je bilo res , vemo pa koliko gorja so (ste) pustili za seboj……drhal naci-fašisti kot komunisti

    • tomazh je rekel/-la:

      rdeča nogavička, to kar pravi konec je zelo logično.Malo moraš napeti možgane in ugotoviš, da so si vojno Rusi želeli, da bi imeli 18 miljonov mrtvih. Zato so nahujskali Hitlerja, da jih je napadel. Na žalost pa je potem Hitler vojno zgubil in Rusi so morali biti zmagovalci proti svoji volji. to je kot pri nogometu, ko kakšno tekmo režirajo,pa da po pomoti nekdo gol v neprava vrata.

    • konec je rekel/-la:

      tomazh, sem kje napisal Rusi?….opranoglavec pač,vidi in bere tudi to kar ni napisano…..
      sovjeti..(Stalin in njegova partija….).
      Ne žali Ruse.

  • Walter je rekel/-la:

    Antidepresivi so spet popustili.Zgleda.

  • obama je rekel/-la:

    kolk svojih ljudi je pobil Stalin pred WWII?

  • josip je rekel/-la:

    Končno se časi spreminajo, tale post o Kvizlinška Slovenija pa je le še eden od zadnjih krikov ljudi, ki jim je komunizem zatemnil um. Najprej Potrč s tem, da je bila komunistična država svobodna in neodvisna država, potem pa še Matjaž Vizjak s tem, ko za referenco postavlja Rusijo in njene glasnike!

    Ne vem, kako to dejstva, da je kominizem pred 2.sv. vojno, med njo in po njej ubil ogromno nedolžnih ljudi (in ne sredi bojev, pač pa zgolj ideološko!!!) ne prepričajo takih “intelektov”???!!!!

    • konec je rekel/-la:

      5!

      to niso intelekti, to so zveste svinje, ki močno krulijo, da ostanejo pri koritu………

  • NoMercy je rekel/-la:

    mimogrede: Hitler je tako po sprejemu oblasti potolkel vse komuniste v (D) (ki so mu bili glede na vpliv v družbi politični konkurenti za oblast).
    Kljub sporazumu Ribbentrop-Molotov so nemci napadli Rusijo!!
    Nemci so takoj po dogovoru z angleži zavzeli češko (Sudeti!!).
    ….
    Ne vem za primer, ko bi po II. vojni rusi (aka komunisti) tako podmuklo nategovali zahodne sile!!
    Toliko o tem kakšen je kateri *izem (bil!).

  • Črni Humor je rekel/-la:

    Mi se tukaj nekaj repenčimo, v svetu pa kar naprej tečejo nelegalne vojne, npr. Afganistan(zaradi skupine idiotov, kolektivna kazen celotno prebivalstvo). Lahko bi še našteval. Važno, da se vlagatelji ne obremenjujejo s tem in samo gledajo, kako bo inflacija prehitevala plače. Kmalu bomo delali samo za malico. Ubogi naši otroci zaradi naše lenobe.

    • Aljo je rekel/-la:

      Točno tako - to dopovej zabetoniranim na okopih 2 svetovne, saj jim ni jasno, da se lahko kmalu ponovi kaj podobnega…

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Slovenija JE kvizlinška država DANES. Sodeluje v uničevanju človeških življenj in drugih vrst po planetu:

    http://www.paltelegraph.com/opinions/editorials/2073-depleted-uranium-the-hidden-truth-revealed

    Depleted Uranium – The Hidden Truth Revealed

    In ker jo vodijo KVIZLINGI, ki kršijo temeljni pravni akt USTAVO (124/III. člen):

    Pri zagotavljanju varnosti izhaja država predvsem iz mirovne politike ter kulture miru in nenasilja.

    smo tukaj in danes v KVIZLINŠKI NATO državici.

    Kdor glede kvizlinštva laja v zgodovino predvsem zamegljuje dejstva sedanjosti.

    • konec je rekel/-la:

      končno načelni in odkriti komunisti…ajde na delo…Slovenijo ven iz NATA……ajde, da vidimo, če vam uspe, vprašajte vaše rdeče politke…ha, ha, ha, ha,

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Depleted Uranium - Iraq

    http://www.youtube.com/watch?v=f3yc3k0LBuQ

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Iraq war veterans accuse US military of coverups - 16 Mar 08

    http://www.youtube.com/watch?v=qoJHTuP7Lh0

  • Črni Humor je rekel/-la:

    Za komunizem nismo še zadosti zreli. Zato imamo demokracijo, ki je bila izumljena pred našim štetjem, z dodatki.

    Mene so na žalost v mladosti naučili, da pomagam ljudem in delam za skupno dobro. Zaradi tega podedovanega vrednotenja, ki je v današnjem času zmotno, komaj kdaj občutim osebno srečo. Oziroma se počutim, kot bedak, ki noče biti zadosti fleksibilen, da bi začel sistematično izkoriščati.

    • EgonAlter je rekel/-la:

      Nisi sam, toda očitno smo prisiljeni na izumrtje …

    • NoMercy je rekel/-la:

      bolš kot zaradi drugih se sekirat je pogledat par jošk in čvrsto babjo rit :P
      pa s prjatli na per se vsest :)

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    The Doctor, the Depleted Uranium, and the Dying Children in Iraq

    http://womanonfire13.wordpress.com/2009/08/09/the-doctor-the-depleted-uranium-and-the-dying-children-in-iraq/

  • titofido je rekel/-la:

    Če nas za kvizlinge označi sam medvedjev, smo na to lahko res ponosni. Smrduh komunajzarski, Vizjak, pa ne razume poante obsodbe totalitarizmov in po znani komunajzarski navadi vlači ven vatikan in srednji vek. Budalo.

    • asd je rekel/-la:

      točno tako

    • krucefiks je rekel/-la:

      Poanta je?

    • asd je rekel/-la:

      “pravo vprašanje je, kdo je začel vojno, kdo je ubijal, kdo pa je reševal ljudi, milijone življenj in kdo je na koncu koncev rešil Evropo.”

      vojno sta začela hitler in stalin s svojim paktom o delitvi evrope. če bi rusi reševali ljudi ne bi pustili, da umre toliko ruskih vojakov. pa ne zaradi nemcev, ampak ker je hotel stalin na vsak način prvi “rešiti” (beri okupirati) vzhodno evropo.

      “Ruska Duma je medtem sprejela zakon, ki omogoča pregon vseh ki »falsificirajo zgodovinska dejstva,« resolucijo pa je obsodil tudi ruski Svet federacije.”

      kakšno sranje. naši levičarji bi sigurno tudi radi naredili kaj takega.

      komunajzarji kot je vizjak so preveč zagnani za svojo komunajzarsko vero. to zna biti nevarno.

    • asd je rekel/-la:

      napaka: zgornji post bi moral biti kot samostojen komentar

    • nejc je rekel/-la:

      “poanta” je predvidevam, da je potrebno vse komunajzarje, njihove simpatizerje in levičarje nasploh, demokratično pobiti, uvesti demokratični enostrankarski sistem in ustoličiti Janeza Janšo kot demokratičnega dosmrtnega predsednika.
      le tako se namreč lahko zaščitimo pred totalitarnimi težnjami, ki jih imajo imajo komunisti, njihovi simpatizerji in levičarji nasploh.

    • konec je rekel/-la:

      Ali je v kakšnem dnevniku napisano, da so te dni v Makedoniji končno uvedli zakon o lustraciji komunističnih UDBAŠEV (kot zakon proti MAFIJI????

    • NoMercy je rekel/-la:

      le kako se kdo lahko rojen pred 1991 in po 1946 karokoli oglaša zopet prejšnje čase???
      s tem pljuje točno na tisti fuk, ko ga je fotr špricnil v mamo, da je nastal!!

      aja, takšni imajo Ojdipov kompleks, so sirote brez staršev, pa še sami so luzerji, ker tudi sedaj niso dosegli nič.
      O tem, zakaj pa še vedno vidijo vse rdeče je pa jasno: črni in beli so jih v anus in jih morda še vedno.

    • konec je rekel/-la:

      kaj je to kruljenje? ne razumem ga…..

  • asd je rekel/-la:

    tale vIZJAK je pa ena velika zgaga

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Generation Kill - Iraq

    http://www.youtube.com/watch?v=3y_5vxM8PYM

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Fighting Season - Afghanistan

    http://www.youtube.com/watch?v=ALhU_475Oz0

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    The Hashish Army - Afghanistan

    http://www.youtube.com/watch?v=O2F80llZ5F4

  • nekdo je rekel/-la:

    Jaz se popolnoma strinjam, da so komunisti počeli veliko slabega, ampak je pa zanimivo, kako idejni potomci domobrancev vedno pozabijo omenit, koga vse so oni pobili. Pa, ko se že tako radi na zahod sklicujejo. Curchill je rekel: “Kdor koraka z nacisti, je nacist.” In mislim, da tega nikoli ne bodo mogli prikriti, da so domobranci korakali z nacisti in fašisti. Ne rečem, njihova pot, zoprstavljanje komunizmu, bi lahko bila relativno legitimna, če ne bi zato žrtvovali zvestobe napadenemu slovenskemu narodu. Na primer: v Franciji so imeli dva odpora, komunističnega in De Gaullovega, pa nobeden ni sodeloval z Nemci… Jaz bi se zamislil.

    • jekdo je rekel/-la:

      @nekdo:
      kar se domobrancev tiče, je res, da niso brali meinkampfa in niso vedeli, da jih nameravajo iztrebiti.
      ampak takšne so vojne. kaj so mislili, da se gre hitlerju za naše davke?

      Glede, na takratno situacijo, je partija pač izkoristila kar je lahko. Ampak pri povojnih pobojih se jim
      je pa čist utrgal. So jih moral še neki ekstra pobit, da so rekl zdej je pa konc.
      ampak, k enkrat tko razmišlaš, pol maš še štale s golim otokom, itd.
      traja kar nekaj časa, da lahko misleci pridejo do besede.
      zdi pa se, da kulturni štrajk še traja!”!!!

    • Nogavička je rekel/-la:

      Odnos takrat vladajočih mož v dolgih črnih oblačilih, tistih ta zaresnih in tistih, k so se tko radi vidl, do ovčic, ki jim je bilo kaj malo mar za nauke, ki so jih z ognjem in mečem prodajali neukim božjim otročičem, se je kazal tudi na sv. Urhu. Kako so oni razumeli spreobračanje nevernikov in ohranitev oblasti je bilo nazorno demonstrirano še na večih posvečenih krajih.

      Po upravičenem in pričakovanem zmagoslavnem koncu od boga dane vojne z bleščečo vojaško in politično zmago z zapriseženimi zavezniki nad neverniki in komunisti ter socialisti, bi vse drugačemisleče pozdravili z odprtimi rokami rekoč: vi ste bili vedno naši zavezniki, saj smo se borili za skupen cilj, da preženemo okupatorja, in da Slovenci postanejo suveren narod.

      Še veliiiko boš moral razmišljati o idejah, ki jih zagovarjaš.

    • jekdo je rekel/-la:

      @Nogavička
      Bravo!

  • abc je rekel/-la:

    Zanimivo in ze kar komicno je opazovati, kako ste avtor besedila in komentatorji mojstri ideoloskih politicnih obkladanj, in ignoriranja dejstev. Oziroma bi bilo, ce ne bi bilo zalostno.

    Dejstva pa ostajajo. Tudi tista, ki nam jih je zgodovina do leta 1990 zamolcevala. Odkrivanje zamolcanih dejstev Slovenceljni stejejo za “spreminjanje zgodovine”… :-)) Putin in Medvedov sta bolj na realnih tleh, in podobno kot je Sovjetska zveza razpadla pred odcepitvijo Slovenije, bo, kot kaze, tudi Rusija prej obsodila svoje zlocine kot pa slovenski likvidatorji.

    In dejstvo je, da se je druga svetovna vojna zacela na podlagi sporazuma Molotov - Ribbentrop. V njej sta si Nemcija in Rusila vnaprej razdelili vzhodno Evropo. 1. septembra 1939 je Nemcija pricela z okupacijo svojega dela, Rusija pa ji je sledila 19. septembra 1939. Plan sta izvedli, in tako je bila denimo Polska okupirana tako od Nemcije kot od Rusije. Tako se je zacela druga svetovna vojna. Z agresijo tako Nemcije kot tudi Rusije.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribbentrop_Pact

    In Poljake, ki so se posteno uprli Ruskim okupatorjem, nekateri se danes zmerjajo z izdajalci - med temi je vse manj Rusev..

    • konec je rekel/-la:

      Ali je v kakšnem dnevniku napisano, da so te dni v Makedoniji končno uvedli zakon o lustraciji komunističnih UDBAŠEV (kot zakon proti MAFIJI)????

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    hehehehehe

    Hja, Vizjak, zgleda, da bo treba spet v hosto:).

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ Dplz: ne, tokrat bomo gospodo poveličali skladno z njihovim idealom: na križu!!

    • NoMercy je rekel/-la:

      a teh, ki so proti temu kakšna je SVN tudi v Argentini ne marajo???
      Nja gredo pa v Izrael

  • Sergej je rekel/-la:

    FAŠIZEM=KOMUNIZEM=NACIZEM
    TO JE TO!!!!

    • konec je rekel/-la:

      5!

    • nejc je rekel/-la:

      ne bi rekel, tega ne moreš enačiti. ko se skuša katerikoli -izem realizirati v praksi, sicer ponavadi konča kot totalitarizem. itak. toda komunizem kot ideja, zgovarja enakopravnost, enakosti, solidarnost…. fašizem-nacizem pa šovinizem, neenakost, rasizem. bistvena razlika.

  • joze je rekel/-la:

    dokler se tu jajcate za 50 let nazaj so vas za 100 let naprej prodali NATO-u in kapitalizmu
    ko boste jemali kredite za univerzo za vase otroke ali ko bodo oni placevali za svoje se boste spomnili Juge.
    Ovce zmanipulirane zahod se ze osvesca kaj je to kapitalizem in brezverje , zivotarjenje brez vsakih idelaov, vladavina denarja
    majhni slovencki pa se kar naprej sanjajo o dedkih kaj so poceli in kdaj bo vsak srecen slovenc imel pecenko pa bmw
    medtem vam pa prasci razprodajajo drzavo, tovarne in vse za kar je folk 50 let trpel in delal
    http://www.gened.arizona.edu/dgibbs/Yugo-article1.pdf
    http://www.democracynow.org/

    preberite si kaj se dogaja in kam rinete
    zakaj so vse te baze na kosovu in v bosni
    kaj delajo slovenci v afganistanu in kosovu?????? sirijo demokracijo

    • konec je rekel/-la:

      lepo je bilo, kdor je bil ob koritu v jugi…mar ne?
      ni je več……korito pa je še vedno tam blizu…….mar ne?

    • joze je rekel/-la:

      ti ga kar polni za janso in podobne konec

    • konec je rekel/-la:

      JJ me sploh ne zanima…….nikoli volil…ampak mi je všeč,ker je edini sposoben občasno premagati udbaše in druge morilce……….

    • nekdo je rekel/-la:

      Vsekakor je bilo več ljudi pri koritu v Jugi kot zdaj. To v praksi. Ideološko pa je socializem tako ali tako boljši, saj ne vem, kako bi enakost vseh ljudi lahko bila slaba. No, razen za tiste pohlepneže, ki bi radi imeli ogromno bogastva na račun drugih. Ampak, če se predamo temu, najbolje, da zavlada anarhija, pa bo vsak lahko imel kar si bo naropal. Edini očitek sistemu je to, da je bil absoluten. Vsekakor pa ne gre enačiti Sovijetskega in Jugoslovanskega sistema.
      Vse bolj se mi zdi, da ste nekateri posavezniki veliko preveč razgreti za objektiven pogovor (na obeh straneh) in se zatekate k žaljivkam. Zato se bom umaknil.

    • konec je rekel/-la:

      Vsekakor je bilo več ljudi pri koritu v Jugi kot zdaj…….
      Ideološko pa je socializem tako ali tako boljši….

      Vse bolj se mi zdi, da ste nekateri posavezniki veliko preveč razgreti za objektiven pogovor (na obeh straneh)….TI PA NISI NA NOBENI STRANI, MAR NE? ..ha, ha, ha, ha,

    • jekdo je rekel/-la:

      socializem - ideja, komunizem ideja.
      = plačan po delu, =dobiš vse kar rabiš???

      Ideje so privlačne, napol izvedljive, priložnostno.

      Teoretično nemogoče, da bi danes tesla v jugi ali svn kaj naredil!!!
      Ali da bi postal bogat kot Gates!!!

  • konec je rekel/-la:

    nejc, odvisno od prebranih knjig…komunisti pravijo iste stvari o naci-fašistih, naci-fašisti pa iste o komunistih…….
    vedi, da za naci-fašiste so komunisti zagovorniki prav tako šovinizma, ideološke neenakost, raznarodovanje 8predvsem sovjetski model), kardelj in tito sta to udejanila nekoliko drugače…glede na rezultate (vojne v 90-ih letih) prav gotovo slabše in bolj neučinkovito……

  • konec je rekel/-la:

    fašizem=komunizem=nacizem
    to je to

    • nekdo je rekel/-la:

      Ja, to je to, če hočeš opravičiti to, da so tvoji prednbiki potegnili s tujim zavojevalcem in ne z lastnim narodom. V praksi pa ni niti približno enako. Ne spomnim se, naprimer, da bi Jugoslavija kdaj napadala tuje države in pobijala tuje državljane zaradi prepričanosti o lastni večvrednosti…

    • jekdo je rekel/-la:

      Daj razloži mi kako niso nekateri zaradi tega, da se svn ne bi odcepila že takrat razkosali Piransko občino.

      pri (=) je pa ista samo količina materiala, ki ga je vpoklicala in uničila udba, gestapo, čeka…

  • konec je rekel/-la:

    nekdo, korak naprej…….torej nacionalnost in ne komunizem….tu mešamo dva (vsaj v teoriji) zelo različna pojma……….eno je narodnost drugo je ideologija…..jaz govorim o ideologiji…ti o narodnosti…….

    • nekdo je rekel/-la:

      Morda sem res zašel preveč v konkretni primer našega prostora. Za konec naj povem še, da tvoja enakost ne deluje že zato, ker se je sistem in komunistična ideologija vsaj v praksi razlikovala po državah (SZ, Juga).

    • anton je rekel/-la:

      Umikam se. Intelektu “konca” ne bo kos nihče na teh straneh! Najbrž je bik, ali je pa vsaj rojen v znamenju bika? Ne, ne bo šlo, tudi moja žena je “bik”, ni pa idiot!
      “Konček”, da nimate pojma o nobeni stvari, mi je jasno! Zanima me, ste mladoletni? Vas zlorabljajo? Edino tako bi vas razumel. Adijo!

    • konec je rekel/-la:

      anton je rekel/-la:
      1. september, 2009 ob 21:56

      Umikam se. Intelektu “konca” ne bo kos nihče na teh straneh!

      Hvala…..

      nekdo…saj zato jaz primerjam Stalina s Hitlerjem in Mussolinija s Titom………

    • jekdo je rekel/-la:

      ni samo ideologija = o sistemu, tudi nacionalizem je ideologija!!!

      Če je takšen vakum in se ne sliši razuma, kaj šele, da bi se kaj smiselnega storilo,
      potem je kot je.

  • titofido je rekel/-la:

    neokusno je, kako nekateri tiste, ki enačimo komunizem in nacizem, označujejo za nekakšne potomce kvislingov. pa je med nami prav gotovo več potomcev partizanov, vendar tistih poštenih, ki so se še kako pokesali, da so se pustili zmanipulirati komunistom in potegniti v bratomorno vojno. Cel kup partizanskih otrok je med nami, med drugimi npr. tudi tako osovražena barbara brezigar. Seveda pa potomci komunajzarjev, to je vodilnih v partizanskem gibanju, ki so bili brez izjeme zločinci, enaki najhujšim nacističnim sadistom, zločinov svojih očetov nočejo priznati. To so pravi pokvarjenci, na čelu z Janezom Stanovnikom, sedanjim predsednikom ZZB NOB, ki je še po svoji vrnitvi iz ZDA, kjer je spoznal prednosti demokracije, po Sloveniji ščuval proti demokraciji. Tu pa je še cel kup omejenih zaslepljencev z opranimi možgani, ki so se, uboge mentalno lene ovce, šolali v preteklem zločinskem režimu in niso dvignili ravni svojega dojemanja, kot jim ga omogoča demokracija.

    • nekdo je rekel/-la:

      Če imaš res prednike partizane, jih kar vprašaj, kdo je začel bratomorno vojno. Partizani, ki so nastali prej in so se borili proti okupatorju, ali domobranci. Seveda dobuščam možnost, da so tudi partizani počeli stvari, ki so povzročile porast domobranstva, saj so nenazadnje to bili nori časi, časi vojne, ko se svet redko deli natančno na dobre in slabe… Demokracija pa omogoča samo izkoriščanje, dojemanje je bilo že prej pravilno. Mogoče celo bolj kot zdaj, ko smo člani nove generacije podlegli propagandi zahoda.

    • asd je rekel/-la:

      “Demokracija pa omogoča samo izkoriščanje”

      torej si ti proti demokraciji? če odpraviš demokracijo ti ostane samo še diktatura ene stranke. sklepam da je tvoja preferenca seveda komunistična partija.

    • konec je rekel/-la:

      če je komunist je seveda proti demokraciji….saj je popolnoma logično…vprašanje je samo, če je pošten , da pove na glas kaj misli ali pa , da ni pošten pa govori eno, misli in upa drugo…teh je največ…ker jih je zgodovina povozila ampak korito ostaja vedno korito……

    • titofido je rekel/-la:

      Nekdo, jasno je, da so bili prej partizani, nenazadnje obstaja obilna dokumentacija za celo Jugoslavijo, da sta Tito in partija zavestno provocirala državljansko vojno, da jim je bil to in ne borba proti okupatorjem glavni cilj. Posledica te polike je pri nas nastanek domobrancev, ki so nastali šele po kapitulaciji Italije. Zelo veliko zavednih partizanov je l. 1944 in 45 prestopalo k domobrancem, o čemer poroča npr. France Bučar, ker so spoznali zločinsko naravo tega gibanja oziroma vodstva. Prej so bili le vaški stražarji za obrambo pred komunistično partizanskimi zločinci, ki so jih le ti imenovali belogariste. Sicer pa je bila bela garda nadvse pozitivna vojska , ki seje borila proti sovjetskemu komunizmu, a žal ni uspela, kar je prineslo.

  • butalec je rekel/-la:

    Poskusimo enkrat brez politikantstva teme. Izdaja lastnega naroda je najgnusnejše in najbolj zavržno dejanje ki ga pripadnik nekega naroda lahko stori. To imejmo vedno pred očmi in velja tako za domobransko golazen , kot njihove ličinke. KONEC!

    • asd je rekel/-la:

      ti si preproščina. malo začni razmišljati (če se da).

    • konec je rekel/-la:

      butalec….se strinjam domobranci in komunisti so vsi izdajalci in morilci…….to je to…..prvi so se izkazali bolj kot izdajalci drugi kot morilci….

    • jekdo je rekel/-la:

      @daj pa povej kako gnusna je zadnja izdaja JJ o bedarijah KK.

      Mislim, da je državotvorno, da je JJ to bedarijo KK povedal.

      Že ko je juga razpadala, je bilo dosti glasov, da ne more tajnost prikrivati slabosti tistega ki se za oznako
      skriva in je nesposoben ali nezainterisiran.

  • lucko je rekel/-la:

    Manka mi obtozba tudi totalitarizma, ki se mu rece kapitalizem in njegovih zlocinov… Ce ze obsojamo…

    • asd je rekel/-la:

      kapitalizma ni nihče vsiljeval ampak je nastal sam, kot logična posledica svobodnega trgovanja. torej ne moreš obsojati kapitalizma, lahko pa obsojaš pokvarjeno človeško naravo. komunizem pa je bil umetno skonstruiran v obliki stranke, enako kot nacizem. komunizem ne nastane sam od sebe, ker je v nasprotju s človeško naravo in logiko. poleg tega pa tukaj ni toliko govora o komunizmu v teoriji ampak v praksi, torej stalinizem in vsi njegovi posnemovalci.

    • lucko je rekel/-la:

      kapitalizem je pokvarjen iz istega razloga kot vsak drugi sistem zato ne vidim rezlike… In kdo je rekel, da nam kapitalizem ni vsiljen. A si lahko izberem karkoli drugega? Zlocini kapitalizma pa so pomojem celo vecji kot zlocini vseh sistemov skupaj… Poglej koliko “suzenstva”, suzenstva in vojen povzroca… Ponekod pravijo, da so suznji drazji kot delavci… Tako da mislim, da lahko enostavno potegnemo vporednice o komunizmom v praksi in kapitalizmom v praksi…

    • jekdo je rekel/-la:

      A ste mel vsi cvek zgodovino?

  • anton je rekel/-la:

    Ljubi Slovenci! Posebej mladi. Danes vas slovenska “desnica” skuša prepričati, da je premalo “slovenstva”, “domoljubja” in kar je še …izmov! Denimo, da si “lahi” zaželijo postaviti mejo pri Ravbarkomandi? S sodelovanjem, spet, slovenske RKC in kontinuitetnih strank? Slovenstvo, domoljubje in podobne oslarije bi bile v trenutku pozabljene, okupatorja je treba sprejeti s kruhom in soljo, po možnosti na Plečnikovem stadionu, če ga Joc ne bo prej prekopal.
    Ne se hecat! Komunisti, kako malo jih je bilo, so začeli, večina Slovencev, ne le JJ in Bačar, so nadaljevali, pa še ta dva sta bila bivša goreča komunista… z vsemi napakami!
    Tisti, beli plavi in črni, žal, takrat, ko je svet gorel ste se napačno odločili! Še huje, polizali ste podplate tistim, ki so celotnemu narodu namenili smrt, v najboljšem primeru suženjstvo, danes bi pa radi za to nagrado v cekinih. Kot ste jo prejemali takrat! Zavrženo.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Hja, Tonček, ne vem kaj smo dobivali tisti, ki smo rojeni dobrih 30 let po vojni in komunistični revoluciji.

      In nismo potomci predvojne elite ali domobrancev.

      Kdaj (si) boste na glas priznali, da gre za razredni spopad med levo elito, ki je v veliki meri tako ideološko kot personalno dedič titoizma in avtohtonim delavskim razredom ter malimi lastniki, ki so bili največje žrtve tako tranzicije kot rdečega gnusovladja?

    • konec je rekel/-la:

      anton, saj nismo več poleti 1945 , svet se hitro spreminja……….in ne čaka na starčke kot si ti……..

  • KAMELA je rekel/-la:

    Kot,VETERAN sem pripravljen podučit najprej domače-novodobne kvizlinge o pravi zgodovini poštenega slovenskega naroda!Tudi JJ-BA-sta dokazala kako jih K. briga za ljudi,ki so jih izvolili?Tudi zunanja politika je dokazala,da je nesposobna(čeprav znajo njihove žene kupovati metle ampak samo za domačo uporabo-yet na SLIVNICO)da popelje SLOVENIJO tako kot je trba,enakopravno z velikimi državam EVROPE.!

  • KAMELA je rekel/-la:

    Mislim,da sem bil dovolj jasen poskušaj ponovno prečitati moj komentar!

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Me prav zanima veteran česa si. Nemara prvomajskih veselic z alkoholom in pečenim mesom?

      Če bi pa rad dajal lekcije iz zgodovine in kvizlinštva, pa se je vedno mogoče dogovoriti za kakšno konzultacijo v živo.

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Popolnoma zmedeni in desorientirani vizjak v zadnjem času izrablja Vestovo spletno stran in njen prostor za svoje popolnoma zmedene traktate .Pri podrobnem prebiranju in razčlenitvi , nastaja neizpodbitni vtis, da mu te besedne zahojenosti prišepetavajo sami Veliki komunjarski bratci, ala popit, Potrč ,ribičič in seveda mali in debeli pajacek, ki sliši tudi naime kratkonogi, ali VELIKI POK.In vse to počenja ta psihiatrični ubožček, tudi vizjak imenovani pod pretvezo novinarske svobode.Blef in še enkrat BLEF:

  • iberžnik je rekel/-la:

    zanimiv članek je bil danes objavljen tudi pri Nemcih :) http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,645707,00.html

  • KAMELA je rekel/-la:

    Ne razumem,kako to,da se nihče ne loti Italije,katera ima veliko zaslugo tudi v Evropi,za genocid nad slovenci, sedaj nas celo branijo pred???????? Ali je mogoče,da volk čuva ovce ?

  • KAMELA je rekel/-la:

    Pogejte,kakšen čudež se je zgodil-kvizlinška NSi je prišla vEvropo!

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Kaj nisi prebral Vizjakovega nekrologa?

      Kvizlinška je več ali manj cela Evropa. Še nisi s “poštenimi Slovenci” v gozdu?;-).

    • konec je rekel/-la:

      Kvizlinška je več ali manj cela Evropa. Še nisi s “poštenimi Slovenci” v gozdu?;-).

      dobra tale…ha, ha, ha, ha,

  • KAMELA je rekel/-la:

    PS:Samooklicani dvorni pisun si pa zelo hraber,me zanima kje si dobil toliko pakse,da bi se lotil celo kamele?

  • krucefiks je rekel/-la:

    1): Če obsojamo totalitarizme, ne bodimo pri tem selektivni.

    2): V teh dneh je zopet aktualen Boris Pahor, ki se je zoperstavil tako fašizmu kot komunizmu!

    3): Otroci in vnuki niso odgovorni za dejanja svojih staršev in starih staršev! Razen tisti bedaki, ki niso v svojem življenju ničesar naredili in se kitijo z dejanji svojih prednikov.

  • zirosi je rekel/-la:

    Ideološka bedarija je že izbor tega datuma (1. september) za začetek II. svetovne vojne…

    Če bi šli gledat nazaj, so od naci-fašistične ekipce prvi začeli fašisti, ki so par let prej napadli sedanjo Etiopijo (oziroma še prej japonski napad na Kitajce), če gremo gledat dejansko, pa ta vojna ni bila svetovna, dokler niso Japonci napadli Američanov, zato bi za začetek morali pravzaprav vzeti ta datum.

    In če bi šli iskati vzroke za II. svetovno vojno, so zanjo enako, kot klero-naci-fašisti in komunajzarji krivi tudi tisti, ki po defoltu nikoli niso ničesar krivi - kapitalistični borci za svobodo in demokracijo. Pravzaprav smo za vse skupaj še najmanj krivi Slovenci - predvsem pa tisti ne, ki svojega šefa nimamo v Vatikanu.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Kolega pisec zamenjuje zahodne zaveznike in Sovjete. Sovjeti so bili nujno zlo in kdor je bil proti njim, ni bil nujno tudi za Hitlerja. Tako črnobelo gledanje skuša izenačiti socialiste in liberalno zahodno zavezništvo - to ni eno in isto. Nenazadnje so se nekaj tednov po koncu vojne že pojavila prva trenja (spomnimo se sestreljevanj zavezniških letal nad Slovenijo) in se je zelo kmalu začela hladna vojna, ki je jasno pokazala razliko med svobodnim svetom in okupiranimi deželami Vzhodne Evrope in njihovimi kvizlinškimi, samooklicanimi socialističnimi vladami.

    Za Slovenijo je pomembno, da se pozitivno opredeljuje do zahodnega (liberalnega) zavezništva in do zmagovalcev v hladni vojni.

    • zirosi je rekel/-la:

      Eni ste pa res smešni - tudi zahodni zavezniki so bili nujno zlo in kdor je bil za Hitlerja ni bil nujno proti zahodnim zaveznikom, al kako?

      “Nujno zlo” so bili vsi, ki so v vojni sodelovali in seveda je nadvse nujno, da se pozitivno opredeljujemo do nekakšnega “nujnega zla”…

      Res ne vem, zakaj bi se morali apriorno pozitivno opredeljevati do česar koli. Stvar je pozitivna ali pa ni: a če bi Hitler zmagal v II. svetovni vojni, bi se morali do njega pozitivno opredeljevati? Takšno opredeljevanje je najslabša vrsta prostitucije: vsak je nujno dober, če je že zmagal in smo mu zato dolžni nastavljati kar zastonj.

    • NoMercy je rekel/-la:

      za sedanjo štalo in shizofreno dojemanje Good-Bad guysov so kriva Trumanova jajca, UNRA paketi, in slaba izkušnja reparacij naloženih (D) po WW-I.

    • jekdo je rekel/-la:

      Pa zakaj mislite, da se ne učite, kako je ameriški kapital podpiral hitlerja???

      No, naj kdo kaj pogrunta!!

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Zahodni zavezniki so bili good guys, Nemci in Rusi pa bad guys - to bi morala biti naša pozicija. V čem je problem oziroma kaj ni jasno? Da bi nekateri radi, da slavimo socialiste? A so znoreli?

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Sem vedel, da bomo slej ko prej prišli do bistva zadeve. Levice ne moti kvizlinštvo, ampak pro-zahodnost; prvo je le ideološka palerina za boj proti drugemu.

    • bronjo je rekel/-la:

      Tomaž, boš videl, da ameriški tip kapitalizma in kvazi demokracije ne bo prišel daleč, ali se bo spremenilo v nekaj podobnega samoupravnemu socializmu ali pa v nekaj zelo totalitarnega. To se bo zgodilo v dveh do treh desetletjih. Torej upaj, boš še slavil socialiste, če boš le dočakal ta veseli dan.

    • obama je rekel/-la:

      Tomaž,opusti vsako upanje..
      Po napovedi neokumunističnega ekonomskega maga Jožeta Certifikatnoritobrisnega so ZDA junija 2009 bankrotirale

    • kren je rekel/-la:

      ni debata zahod - vzhod (+nemci), vsaj vojna se ni tko bila ;)
      btw. sile osi? zavezništvo? teheran 1943?

    • zirosi je rekel/-la:

      To je pa res že patetično - malo višje si pisal o tem, kako ne bi smeli gledati vsega črno belo, zdaj se pa greš točno to, poleg tega pa preprosto nisi zmožen pripoznati očitnega dejstva, kdo so sploh bili zavezniki v II. svetovni vojni. Greš se točno to poenostavljanje, ki ne vodi nikamor. Najbrž so zahodni zavezniki zate kar Italijani, Španci, Francozi in kar je še ostalih anglosaksoncev? Problem take pozicije, je to, da je zlagana.

      Vsekakor je lahko biti good guy medtem, ko nekdo zate opravlja umazano delo. In ko je vse narejeno taki “good gays” poberejo vse zasluge, hkrati pa se še zgražajo nad tistim, ki je to delo zares opravil…

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    In zakaj potem avtor ne napiše - sem marksist in sovražim ZDA; ampak tiste, ki pozitivno gledajo na vlogo ZDA v drugi svetovni in v hladni vojni in negativno vidijo Sovjete imenuje za nekakšne “kvizlinge”. To je povsem neprimerna oznaka za eno stran v ideološko nesoglasnih, ki jih loči ločnica iz hladne vojne in ne iz druge svetovne vojne. V bistvu gre za ideološki spopad med socialisti, fašisti in drugimi totalitaristi, ki pa se medsebojno hudo ne trpijo (in vidijo svet črnobelo, torej kdor ni socialist je fašist) in med liberalci (oziroma v besednjaku nasprotne strani neoliberalci), ki vidijo vse tri struje enako in menijo, da je bila edina dobra stran v drugi vojni liberalni zahod s svojo demokracijo (kar potem dobi ideološko kontinuiteto v hladni vojni in v današnjem opredeljevanju do posebne vloge ZDA v svetu).

    • joze je rekel/-la:

      saj tebi se je vse pomesalo marksizem, kapitalizem , komunizem in fasizem
      zaradi listja ne vidis drevesa
      fasizem in kapitalizem ter cerkev-institucije moci so delale skupaj proti delovnemu-malemu cloveku
      potegni glavo iz peska pa poglej kaj se dogaja
      kako ratsejo stroski za obrambo,banke nadzorne sisteme
      in kako zivi povprecen delavec danes ali pred 30 leti

    • NoMercy je rekel/-la:

      ¨@ TŠ: ti si pa zihr tak že po naravi in ti tudi v posebne šole ni bilo treba hodit, anede!

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Odkod te pravljice? Iz zgodovinske čitanke SFRJ? Ali se vam ne zdi, da če ne razumete niti, kaj fašizem je nimate kaj početi v tem pogovoru, Jože?

      Fašisem je mehkejša različica socializma; Benito Mussolini je govoril o tretji smeri (danes temu pravimo tretja pot). Benito Mussolini je izumitelj socialnih partnerstev in oče Italijanske Socialne Republike.

      Ključni politični cilji fašistov:
      - Enake pravice za ženske,
      - Uvedba 8 urnega delovnika,
      - Enakost socialnih partnerjev,
      - Zmanjšanje starosti za upokojitev iz 65 na 55 let,
      - Uvedba visokih, progresivnih davkov na kapital,
      - Zaplemba premoženja verskih kongregatov in
      - Nacionalizacija tovarn (orožja - lastnost vsakega totalitarnega sistema je, da si želi nadzirati orožje).

      To je to. Nehajte sanjariti o nekakšnih paralelnih zgodovinah, kakršne bi si socialisti želeli in začnite malo več brati.

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Socialisti preprosto ne želijo priznati, da s fašisti in nacionalnimi socialisti delijo marksistično ideologijo in korenine (vse troje je izšlo iz delavskih gibanj) in da se razlikujejo le v objektu sovraštva. Lahko bi rekli, da je fašizem socializem v tovarni, nacionalni socializem je socializem znotraj naroda, socializem pa je globalni socializem. Vse drugo - metode, ločevanje na vaše naše (žide, razredne sovražnike), posledice (bankrot, mrtvi) so čisto enake.

      Saj ni tako težko razumeti. Vse troje je kolektivistični totalitarizem. Vse troje poišče sovražnika. Vse troje mu pleni premoženje, da lahko hrani svoje politično telo. To počne na podlagi neke ideologije (rasne, razrednobojevniške, itn…) Vse troje ima večvredne ljudi (proletariat, rasa, partija kot avantgarda delovskega razreda) in manjvredne ljudi (žide, vlagatelje, inteligentsio, kontrarevolucionarje). Vse troje zaide v težave, ker ta ekonomski model (socialističen) ni vzdržen in deluje le na kratek čas. Vse troje začne obračun z notranjimi sovražniki, ki se slej ko prej sprevržejo v zunanje in se vse bolj pogreza v blato brutalne tiranije.

      Samo indoktrinirani osli sanjarijo o nekakšnih razlikah med socializmom kot ideologijo prisilnega uničevanja različnosti v družbi (in s tem svobode) in nacionalnim socializmom, kot skrajno ideologijo uničevanja različnosti v družbi. Ideološko gledano sta nacionalni socializem in socializem popolnoma isti želji in stremita k istemu. Hitlerjeva NSDAP je bila pravna naslednica nemške delavske stranke. On je zgolj cepil socializem z anti-semitizmom, ni pa ga -ekonomsko gledano- spreminjal.

      Celo financiral se je na enak način, kot socialisti. Iz naslova tistega kapitala, ki je hlepel po velikih državnih projektih in po uničevanju konkurence z omejevanjem prostega trga.

    • Tomaž Štih je rekel/-la:

      Povezava na ekonomski program NSDAP iz predvolilnega leta 1932 -

      http://www.calvin.edu/academic/cas/gpa/sofortprogramm.htm

      ( zelo aktualno, človek dobi občutek da iz njega danes skrajna levičarska ideologa Krugman in Mencinger prepisujeta svoje kolumne :) )

    • Nogavička je rekel/-la:

      Ko začnejo nacionalisti opletati s skrbjo za malega človeka in z iskanjem sovražnikov naroda, je katastrofa zelo blizu.

  • Renato je rekel/-la:

    In to naj bi bil spletni medij, ki si je domnevno postavil zelo visoke standarde? Tako neumnih tekstov, kot jih spravi skupaj ta intelektualno oveli fosilni nakladač, pa res ne najdeš niti na nemejebat.com in podobnem sranju. Človek dejansko citira ruske “ikone” in joče ker so “hudi” na nas. Da se ti pokvari ura, razumem, da se ti ustavi čas v glavi - in to že dvajset let nazaj - to pa ne razumem. Sicer pa enosmerna karta do Kube, pa bo ta rdeči kmer spet “na svobodi”. Hepan. Zdaj še sam kako brihtno od Sarkića preberem, pa bo dovolj za nekaj časa. Dovolj novic po meri “malega človeka” (beri praznega). Hujši ste kot 24ur.

    • konec je rekel/-la:

      torej vaša visokost lahko v miru in z našim blagoslovom odjebaš….ha, ha, ha, ha…

    • konec je rekel/-la:

      matjaž , kdaj se mi boš zahvalil, da tvoji skrajno in nestrpno pisanje dosega, toliko komentarjev…. ..na eno radikalnost odgovarjam z drugo……..pa je 100 takoj doseženo……..ha, ha, ha,

    • konec je rekel/-la:

      matjaž , kdaj se mi boš zahvalil, da tvoje skrajno in nestrpno pisanje dosega, toliko komentarjev…. ..na eno radikalnost odgovarjam z drugo……..pa je 100 takoj doseženo……..ha, ha, ha,

    • bronjo je rekel/-la:

      Cirkusantek, spet delaš s polno paro. Kako si se imel v Lepeni? Kaj nisi Vest zapustil zaradi ukinitve pluralnosti? A se je pluralnost vrnila? Kako kaj podgane? Te še frustrirajo ali ti je Veliki vodja na jungenkampu ozdravil frustracije s pomočo globoke analne penetracije? Lepo, da si spet nazaj Konec.

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ bronjo: konec se ne podpisuje z velikim K (saj si ga zasluži tudi ne) ampak z malim!! :P

    • Matjaž Vizjak je rekel/-la:

      Spoštovani konec, kaj hočeva! Pač dialektični materializem. In dialektiko sestavljajo trije elementi: teza, antiteza, sinteza. Komentarje spremljam, seveda. Hvala.

    • konec je rekel/-la:

      najbolj zanimivo pa je opazovati, da nekateri te stvari vzamejo zares preresno…….življenje je prelepo konec koncev…..
      s spoštovanjem

      Bronjo, beLIEve, za Lepeno nisem še slišal, zato ne vem o čem govoriš……….

    • konec je rekel/-la:

      bronjo, sem prebral tudi konec, tako, da sedaj razumem kaj si hotel povedati….res je in ostajam na istem ampak kot veš 8zgleda , da lepo prisluhneš mojim postom in da sem ti celo manjkal …ampak saj veš zakaj….23. avgust…to sem že pravil pred leti, pa ste se mi smejali………sedaj je realnost…….23. avgust in (1. sept.- 17 sept)……..saj veš, saj nisi bedak…čeprav imaš glede tega samo določene informacije (ampak vem, da nisi ti kriv)………
      fašizem=komunizem=nacional-socializem

      Živela svoboda in mir.

    • bronjo je rekel/-la:

      Konec, ne vem, kaj pomenijo tile datumi. Nisem redni obiskovalec Vesti, tako da te nisem pogrešal. Vidim pa, da si se lpo odvadil zmerjanja z rdečimi podganami ipd.

    • konec je rekel/-la:

      rdeòa podgana je samo ena…..tako, da …..je to samo za kulturo.

  • KAMELA je rekel/-la:

    Vemo,kako so se nedavno odvijali dogodki v evropi,padca železne zavese,industrijski skok tehnološki razvoj,katero pa ni najbolj zdrava svtar,ne za nas ne za evropo!Potršniška ideologija je smrt za napredek!! Lahko govorimo o amerikanizaciji tudi slovenije,odraz tega je razsipništvo.Kaj je doživel kapitalizam?Sem raje lokal patriot razmišljam s svojo glavo brez fars in omejen neko tujo ideologijo!Ta prerekanje po papirju je nesmisel,ker je očitno v sloveniji žagrešenih veliko težkih napak.Imam občutek,da se sloveniji načrtno spodkopova vsaj nekaj zdravega temelja.Zato sem tudi,že napisal nekaj o novodobnih kvizlingih-to recimo je(NSi)nekaj strank ki načrtno rušijo razumevaje me ljudmi!!(skregaj folk pa boš lažje vladal) To se dogaja vsakodnevno.Zakaj ni zunanja politika reagirala na žaljivke hrvaških lidrov.JEBE SE JIM ZA SLOVENIJO!!!!

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Kamelca,vzame v roke in seveda preberi zgodnja dela Vladimirja Iljič, uLJANOVA , PO DOMAČE lENINA IN POTEMBLEBETAJ IN PODUČUJ ideološke traktate, še zlasti tiste o soc. s človeškim obrazom, pardon s morilskim obrazom.

  • NoMercy je rekel/-la:

    vsekakor ja pa zanimivo koliko mazohistov se najde ob Vizjakovih objavah :P
    In koliko energije vložijo v svoje spise pljuvanja :) — s toliko udarci bi bil tudi kakšen meter jarka skopan s karmpom in lopato bil skopan in tudi zasut :P

  • KAMELA je rekel/-la:

    ZA čistilno sredstvo:Polna usta smeti in neznanega gneva!Ali znaš napisati kaj bolj konkretno resnega,saj po tvojem klobasanjem mine vsakega,da bi napisal kaj resnega,te dialogi(monologi)ne vodijo v kaj resnega!

  • Hedda je rekel/-la:

    Kvizlinške države? Med kvizlinštvom in kolaboracijo je razlika. Kdo ne šteka te distinkcije? Medvedjev ali novinarji?

  • isolanis je rekel/-la:

    Kako se da s Slovenci krasno manipulirati. Noben ne vidi bistva, italijan Batelli žonglira v tujini s Slovenskimi interesi in jo celo spravi v kvizlinške vrste. A italijanski fašizem pa italijan Batelli le ne omeni v svoji obsodbi nacizma in komunizma. A slovenske kokoši tega ne prepoznajo. Slovenčki refleksno padejo na hrbet in to kar 50 let nazaj. Ma kje je kakšna samozavest ….

    • titofido je rekel/-la:

      Bistvo je, da mora poslanec italijanske narodnosti učiti rudeče slovenčke oziroma slovenceljne demokracije in poštene, pokončne drže. vsa čast mu. Drugi pol italijanske manjšine, ki je hvala bogu v manjšini pa je svinger aurelijo, poniglavi demagog, ki mu je malo mar za slovenijo in njene interese.

    • nejc je rekel/-la:

      če bi bili pred 70 leti vsi Slovenci taki tujcem v rit lezoči izdajalski hlapčevski pezdetje, Batteli danes ne bi bil predstavnik manjšine, meja z Italijo pa bi bila nekje pri Vrhniki.

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Poglej,poglej!Matjažek je prebral zgodnja Marxova dela??Ali se pripravlja na marxistično dopolnilno izobraževanje za potrebe sedanjih topoumnih rdečuhov??

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Hahahaha:-)).

      Bodo imeli dopolnilni pouk - ali kako se je že reklo tistim stahanovskim naporom, ko so morale v socializmu tovarišice najbolj slaboume solarčke po rednem pouku silom ali milom nakrmiti z dovolj znanja za dvojko, ker bolana komunistična ideologija ni priznavala razlikovanja po sposobnosti?

  • Gregor je rekel/-la:

    Treba je pogledati z druge strani.
    Takšen prispevek je v bistvu koristen.
    G. Matjaž Vizjak je z njim veliko povedal o sebi.
    Ali ne zna tujih jezikov ali pa ne bere tujih medijev.
    Ker ne Medvedjev niti Putin nista rekla nič niti približno podobnega; celo nasprotno, Putin je v Gdansku celo s cmokom v grlu, tako po rusko, priznal masaker stalinističnega sistema.
    Še Putinu se zdi sporno, česar komuniceljn Vizjak noče videti.

    In prispevek je koristen tudi zaradi tega, ker razkriva, kako zelo so še nekateri zaljubljeni v komunizem. Ker razkriva, da še skoraj 20 let po koncu komunizma, že po 20-ih letih demokracije, komunizem še vedno gori v nekaterih. Tako gori, da eni celo tedensko pišejo članke samo še o tem.
    Seveda je svoboda govora in pisanja. Vsakdo lahko piše, kar hoče, hvala bogu, več deset let so nam komunisti to prepričevali. Pove pa veliko o stanju duha pisca.

    Pa tako lepo je bilo. In vsi drugi so domobranci in klerofašisti, tudi potomci partizanov, ki so sicer ponosni na svoje dede, a se ne strinjajo, da so ljudi kar povprek pobijali. Vsi drugi so barabe, samo naši ne, naši pač ne.

    Majhen pionirček je zrasel v velikega bradatega bedaka.

    • Matjaž Vizjak je rekel/-la:

      “…Russian president Medvedev vented his anger at the persistent attempts to rewrite history in numerous states that were once part of the Soviet Union. The small Baltic states of Estonia, Latvia, Lithuania are at the forefront of the efforts to rehabilitate the many thousands who enthusiastically fought under German command during World War II. At the same time they are trying to eliminate all traces of the Soviet world they were once a part of. Monuments to Soviet soldiers are being torn down.
      The Soviet Union is routinely being painted in the darkest of hues, to the extent that it is being presented as just as evil as the Nazi regime. Granted, there may be some unpleasant similarities between the Soviet and Nazi regimes, but there were some big, fundamental differences. Whereas the Nazis were racist, ruthless adventurers invading all their neighbors and conquering much of Europe, the Soviets under Stalin were mainly bent on protecting their borders. And the Soviet Union may have been many things but it definitely was not racist … ”
      Pravda, 1. 9. 2009
      Medvedevu ni potrebno omenjati Slovenije, saj sami silimo v to družbo. Da nas Rusi vidijo zraven, so potrdile tudi nedavne demonstracije pred slovenskim veleposlaništvom v Moskvi.

    • konec je rekel/-la:

      konec je rekel/-la:
      1. september, 2009 ob 12:42

      Zaradi podpore resolucije s strani poslanca Roberta Batellija pa je tudi Slovenijo uvrstil med kvizlinške države, Hitlerjeve zaveznice v drugi svetovni vojni.

      TO JE LAŽ..

      Dmitrij Medvedjev ni omenil Slovenije.

      tako, da se kar naprej sprenevedaj. nisi pa odgovoril takoj, si se skrival in razmišljal kako spremeniti in “prirediti” Medvedjev govor…….ha, ha, ha, ha, patetično…..ha, ha, ha, (silimo…ha, ha, ha, ..saj vemo kaj misliš, EU (na srečo) ne boš spremenil v sovjetski model (celo obratno, večina Evropejcev dojema Eu kot pretirano “levičarsko” ( torej birokratsko in proti narodom) lahko pa se boriš za izključitev Slovenije iz EU…(in pridružitvi Ruski federacij - tudi ta je ena možnost, najbrž niti tako slaba) …..ha, ha, ha,

    • Matjaž Vizjak je rekel/-la:

      Se oproščam. Torej, Medvedev ni omenil po imenu evropskega poslanca iz Slovenije Roberta Batellija, niti ni po imenu omenil Slovenije, v nos mu je šla samo Batellijeva resolucija (pa kaj!), pa je kihnil. Sicer, kaj vedo neki Medvedev in ruska diplomacija, odkod in kaj je neki Robert Batelli. Medvedev najbrže še vedno misli, da je Batellija in resolucijo izstrelil v svet Berlusconi. Me pa veseli, da vas toliko slovenskih demokratov podpira Batellija in resolucijo. Medvedev ni zaman protestiral.

    • konec je rekel/-la:

      Še ena laž……niti v enem dokumentu, razen v medijski komunajzerskem sprenevedanju ni omenjena : “Batellijeva resolucija ….”.
      battelijeve resolucije ni(!!!)…….ne obstaja ..obstaja resolucija št. ..ta in ta ali resolucija OVSE itd…ampak komunajzersko vzgojen nestrpnež mora vedno poiskati “sovražnika” in se mu posmehovati…..
      Ampak razumem, za komunajzerja je laž (oz. primerno prikazana resnica..ha, ha, ha,) vrednota…v tem ste, ste bili in boste vedno zares najboljši…….(nekateri vam še verjamejo in to leta 2009…neverjetno).
      Ampak dejstva so dejstva……battelijeva resolucija je slovenski politični konstrukt , kjer se nacionalisti in sociaisti še enkrat ujamete in stopite skupaj….v imenu (?)…ne spomnim se več..v imenu česa že?

      ŠE ENA LAŽ TOREJ……

    • konec je rekel/-la:

      In da bo jasno, ne simpatiziram za Battellija, saj veste kakšne “politične korenine ima” (ampak se je vsaj zavedal , pozno, kakšne svinjarije je delal komunizem tudi naš…)….ampak napadat tako vehementno vašega Battellija (je še vedno levičar ampak vsaj ne stalinist ali komunist) ko v istem odboru sta še (ni nikjer omenjeno , kar se samoumevno……)

      * Luka Juri (vodja)
      * Roberto Battelli (član)
      * Branko Marinič (član)
      * Anton Colarič (nadomestni član)
      * Radovan Žerjav (nadomestni član)

      Kontakt:

      * Ivo Vajgl (nadomestni član)
      * Tamara Gruden Pečan (sekretarka)

      zanimivo mar ne……rdečuhi pač……ha, ha, ha, medij pa po levičarju in ne komunistu Battelliju….8saj je bil bolj dejaven ampak ostali?…a, ja …nedotakljivi…ubdapress tako veleva)

    • Matjaž Vizjak je rekel/-la:

      Če pravilno razumem spoštovanega (in že malo nervoznega g. konca), nato pa še malo dialektično razmislim, se mi v luči njegovih spoznanj vse bolj svita, da Roberto Battelli pravzaprav laže, ko se hvali, da je v parlamentarni skupščini Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) predlagal neko resolucijo, prav tako ni bilo nikoli nobene resolucije poslanca iz Litve Vilija Aleknaite Abramikiene, zato iz Battellijeve resolucije tudi nista izpadli obsodbi frankizma v Španiji in fašizma v Italiji in, seveda, ni bilo nobenega usklajevanja obeh resolucij ter njunega usklajevanja in nato glasovanja v parlamentarni skupščini OVSE. In ko se v slovenski skupščini poslanci kregali o vsebini resolucije (ki je ni bilo in je ni – razumem prav g. konec?), se kregajo pravzaprav o oslovi senci. Samo, da Rusi tega (še) ne vedo.

    • konec je rekel/-la:

      glede na to kar pišete se mi poraja dvom, da je sploh niste prebrali (kot velikanska večina, ki le zagovarja ideološko to kar nekateri zlagano ponavljate) in da je vaše pisanje vezano le na novice iz časopisov itd…….
      tako, da se ve spoh o čem govorimo:

      tekst:
      RESOLUTION ON
      DIVIDED EUROPE REUNITED:
      PROMOTING HUMAN RIGHTS AND CIVIL LIBERTIES
      IN THE OSCE REGION IN THE 21st CENTURY
      1. Recalling the United Nations Universal Declaration of Human Rights, the Helsinki Final
      Act and the European Charter of Fundamental Rights,
      2. Taking into account the developments that have taken place in the OSCE area in the
      20 years since the fall of the Berlin Wall and the Iron Curtain,
      3. Noting that in the twentieth century European countries experienced two major
      totalitarian regimes, Nazi and Stalinist, which brought about genocide, violations of
      human rights and freedoms, war crimes and crimes against humanity,
      4. Acknowledging the uniqueness of the Holocaust, reminding participating States of its
      impact and the continued acts of anti-Semitism occurring throughout the 56-nation OSCE
      region, and strongly encouraging the vigorous implementation of the resolutions on anti-
      Semitism adopted unanimously by the OSCE Parliamentary Assembly since the
      2002 Annual Session in Berlin,
      5. Reminding the OSCE participating States of their commitment “to clearly and
      unequivocally condemn totalitarianism” (1990 Copenhagen Document),
      6. Recalling that awareness of history helps to prevent the recurrence of similar crimes in
      the future, and that an honest and thorough debate on history will facilitate reconciliation
      based on truth and remembrance,
      7. Aware that the transition from communist dictatorships to democracy cannot take place in
      one day, and that it also has to take into account the historical and cultural backgrounds
      of the countries concerned,
      8. Emphasising, however, that it is the obligation of governments and all sectors of society
      to strive tirelessly towards achieving a truly democratic system that fully respects human
      rights, without making differences in political culture and tradition a pretext for the nonimplementation
      of commitments,
      9. Deploring that in many countries, including some with long-standing democratic
      traditions, civil liberties are in renewed danger, often because of measures taken to
      counter so-called “new threats”,
      10. Recalling the initiative of the European Parliament to proclaim 23 August, when the
      Ribbentrop–Molotov Pact was signed 70 years ago, as a Europe-wide Day of
      Remembrance for Victims of Stalinism and Nazism, in order to preserve the memory of
      the victims of mass deportations and exterminations,
      48
      The OSCE Parliamentary Assembly:
      11. Reconfirms its united stand against all totalitarian rule from whatever ideological
      background;
      12. Calls on participating States to honour and implement all commitments undertaken in
      good faith;
      13. Urges the participating States:
      a. to continue research into and raise public awareness of the totalitarian legacy;
      b. to develop and improve educational tools, programmes and activities, most notably
      for younger generations, on totalitarian history, human dignity, human rights and
      fundamental freedoms, pluralism, democracy and tolerance;
      c. to promote and support activities of NGOs which are engaged in areas of research and
      raising public awareness about crimes committed by totalitarian regimes;
      14. Requests governments and parliaments of participating States to ensure that any
      governmental structures and patterns of behaviour that resist full democratisation or
      perpetuate, or embellish, or seek a return to, or extend into the future, totalitarian rule are
      fully dismantled;
      15. Further requests governments and parliaments of participating States to fully dismantle
      all structures and patterns of behaviour that have their roots in abusing human rights;
      16. Reiterates its call upon all participating States to open their historical and political
      archives;
      17. Expresses deep concern at the glorification of the totalitarian regimes, including the
      holding of public demonstrations glorifying the Nazi or Stalinist past, as well as the
      possible spread and strengthening of various extremist movements and groups, including
      neo-Nazis and skinheads;
      18. Calls upon participating States to pursue policies against xenophobia and aggressive
      nationalism and take more effective measures to combat these phenomena;
      19. Asks for a greater respect in all participating States for human rights and civil liberties,
      even in difficult times of terrorist threats, economic crisis, ecological disasters and mass
      migration.

      dejstva ne bla, bla, bla, bla, ……

    • konec je rekel/-la:

      verjamem pa, da vam obsodba stalinizma in nacizma ZARES moti…..ampak to je vaš kulturen problem……

  • Bor je rekel/-la:

    To, da je Bush poljubil Janšo na slovenskih tleh je gesta razvite zahodne demokracije :)

    War against terror. To je čisti totalitarni medijski koncept, ampak tega se še niso učili.

    In NATO je le še oborožena sila kapitala, kar je sramotno.

    Luciferjev efekt malo ljudi pusti prisebnih. Tisti, ki dobijo moč jo zlorabijo. In zlo stalno menja obliko.

    Zdaj nas prepričuje prijazni Obama in dvorljivi evropski komisar Barozo.

    Doma pa, vsak bedak, ki uvaža tuje sanje …

    Takle Mamo, telile totalitarzni so tekolele, vedno nam prepozno pride, namesto, da bi Busha poslali v Hagg so nam financ poglavarji servirali neokomunizem, da ne bi vedeli, da hodimo po truplih kapitalizma.

    Lahko bi rekli, da nam denar žre otroke. Denar je dolg in dolžni smo tistim na vrhu, da ohranjamo njihov Babilon.

    Tako je z našimi politiki, prodajo se za drobtinice, ker nimajo pojma, da so zavrgli bistvo in nas naredili ranljive za Orke, ki gazijo po revnih množicah.

    Obsodba totalitarizmov? Okidoki. Vendar ne na način Izraela, ki holokavst trži za hranjenje lastnega zla.

  • Bor je rekel/-la:

    Grims že ve kako se stvari streže. Kako se seje.

    • jekdo je rekel/-la:

      @ Bor
      Lep te prosim, ker ne moram brati z ustnic, če mi pošlješ kaj svojih misli-sporočil. Ni driverja za visto.

  • ProPolis je rekel/-la:

    ok, jasno mi je, da je stališče OSCE skrajno idiotsko, toda da bi Medvedev eksplicitno omenjal Slovenijo, pa vendarle nisem zasledil:
    http://eng.kremlin.ru/speeches/2009/08/30/1144_type82916_221322.shtml (na koncu intervjuja)
    http://english.pravda.ru/russia/history/31-08-2009/109025-dmitry_medvedev-0

  • KAMELA je rekel/-la:

    Bor,je zadel pravi odgovor na temo:Še vedno me moti da fašizma nihče ne doda zlo dela v minuli zgodovini!Ker je ravno FAŠIZEM z MUSOLINIJEM pod krinko in perfidno politiko,dobro preračunano politiko postalo ključ ekspanzionizma v evropi in daljnem vzhodu(Japonska napade Mandžurijo-Kitajsko).Nekaj dobrih stavkov pri tebi sem zasledil,kot da si prečital knjigo Ivana Mohoriča!

    • Bor je rekel/-la:

      Priznam, da knjige zadnja tri leta nisem bral, samo internet :)

      Bom našel čas za knjige, grem na internetno odvajanje :)

  • NoMercy je rekel/-la:

    kaj, ko bi vsak iz svojega brega vsem ostalim poslal/napisal tri dobre lastnosti o vseh ostalih na drugih bregovih?

    mislim, da bi potem prišlo do zmernejših razprav, več spoštovanja in tudi do primernih predlogov rešitve.

    Dokler pa je vsakdo na svojem bregu še bolje užaljen, ker je kdorkoli drug rekel kaj že v svojo obrambo, bo pa štala vedno večja in kup gnoja neskončen.

    • asd je rekel/-la:

      ne moreš pričakovati konstruktivne debate, ki jo sproži vizjakov članek. on je dober samo za mešanje dreka in delanje kreganja. in še marsikateri levak. uživajo v tem.

  • KAMELA je rekel/-la:

    Prvo,kar bi moral vsak avtor besedila upoštevati in spoštovati mnenje so govornikov,ne pa pluvati vse počez po vseh ,ki mislijo drugače in so tudi drugačnega testa!Kdo ima prav se pokaže pozneje ali pa nikoli?Konstruktivno pisanje ni lahko,konstrukt kritike je lahko brez raznih brajnovski opask!KAMELA

    • NoMercy je rekel/-la:

      emmm … a ti ne ločiš med avtorstvom in komentiranjem???
      Avtor pove svoje misli in se mu ni treba ozirati na to kaj si bo morda kdo mislil.
      Še najbolj trdoroki “komunist” je rekel: s knjigo nad knjigo!

  • nik je rekel/-la:

    http://en.wikipedia.org/wiki/First_they_came

    “First they came for the Communists, and I didn’t speak up, because I wasn’t a Communist.
    Then they came for the Jews, and I didn’t speak up, because I wasn’t a Jew.
    Then they came for the Catholics, and I didn’t speak up, because I was a Protestant.
    Then they came for me, and by that time there was no one left to speak up for me.”

    Skoraj sami bedaki tu zgoraj. Nacizem pač ni enako komunizem; nacisti in komunisti (ter ostali levičarji) so od prvega dne smrtni sovražniki.

  • 007 je rekel/-la:

    Ti budalo končevo!!! Povej, ali tvoji predniki ali še bolje vzorniki niso nič izdajal in pobijal po Sloveniji? Pa še to pokomentiraj, ko si vseved in nam z neumnostmi pereš možgane vseprek. Zakaj je TVOJ MESIJA odklonil srečanje s Putinom, takratnim predsednikom Rusije? Se ti ne zdi, da je bila narjena vsaj gospodarska škoda SLO če že ne kaj drugega.

    • Q_ je rekel/-la:

      Ups, redko kdo sploh ve ta ta “ne dogodek”, oziroma celo za dva. Malce pozneje je bil Putin v Zagrebu, ĐĐ je enako umanjkal.

    • jekdo je rekel/-la:

      Mesija cvika, da bi ga P. zaštekal. Saj danes je še vedno tišina glede parapsiholoških pojavov.
      Alpa bi interfererala. Alpa bi to kdo mislu. je pa JJ interfereru v ZDA.

  • zirosi je rekel/-la:

    Vatikan je žal nedotakljivo poglavje.

  • krucefiks je rekel/-la:

    To mi deli, skoz mi deli,
    to mi deli skoz.
    Skoz mi deli, to mi deli skoz.

    200 postov o 70 let starih dogodkih, medtem ko imamo -10% gospodarsko rast.

    To mi deli, skoz mi deli,
    to mi deli skoz.
    Skoz mi deli, to mi deli skoz.

    Slovenija, od kod zahojenost tvoja….

    • Nogavička je rekel/-la:

      Kdaj je najbolj primeren čas za lepotne popravke polpretekle zgodovine, če ne takrat, ko je zunaj - 10% in naj bi se svet prislovično ukvarjal s sedanjostjo. Na ravni debate je to le argument, ki naj bi zbujal nelagodje in slabo vest pri tistih, ki jim do tovrstnih lepotnih popravkov ni nevemkako ;)

      Ostane zgolj ponudba - povpraševanje oz. akcija - reakcija.

    • jekdo je rekel/-la:

      Ta dolžniška kriza je sfabricirana, tako je a. izvozila svoj minus drugim. Eni pa še mislijo, da bodo
      $ pufe pol laži vrnl, k bo 1$ 15c.

      Tajne službe skoz praskajo, kaj bi, da bi se ljudje bl začel ukvarjat s tem kva je narobe. Da sami največ
      zajebejo, je pa itak mus, po začetnem principu. Glavni je končni cilj, preživetje ..

  • Bor je rekel/-la:

    http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2008120605386195

    Rupla potrebuje zaradi drugih reči. Drugih številk.

    In te druge reči, vsaj po mojem, niso povezane s politiko. Vsaj ne s tisto vidno. Ampak so povezane z nevidnim poljem politike. S tistim poljem, ki ga poznajo le vpleteni, ki so za volivce nevidni. Celo neobstoječi. In ki jih predstavljajo centri moči. In elite. Ki seveda že zdavnaj, kot je povedal že Wright Mills, niso več zgolj in/ali predvsem politične elite. Ampak so predvsem ekonomske in vojaške elite. Gre za tiste elite, za katere vemo, da jih sestavlja približno odstotek svetovnega prebivalstva. Ta elita ima približno 40 odstotkov svetovnega bogastva. Njeni člani večinoma živijo v ZDA. To je tista elita, ki odloča o vsem. O tem, kako z revščino drugih postaja sama bolj in bolj bogata. Ali o tem, kako in kje začeti novo vojno, zato da bo še povečala svoje bogastvo. In svojo moč. Gre za tisto elito, ki obvladuje tako svetovno banko kot tudi mednarodni monetarni sklad. Gre torej za elito, katere interesi in odločitve resnično vodijo današnji svet. Od odločitev in interesov te elite so odvisna konkretna življenja vseh ljudi v današnjem svetu. Od njih je odvisno ne le to, ali bodo ljudje bogati. Ali revni. Ampak tudi to, če bodo ti isti ljudje sploh živi. Ta elita je povsem indiferentna do življenja drugih ljudi, do tako imenovanih “human costs”. Njo zanima le njena moč. In njeno bogastvo. Ta elita seveda ni vidna. Le tu in tam kak njen pripadnik pokuka na dan. Kot se to že dogaja v Obamovi vladi. Gre torej za nevidno elito. Ki se skriva za vidnimi nosilci moči. Torej in predvsem političnimi vladami. Te morajo, če želijo preživeti kot vlade (pa tudi kot posamezniki), pristati na to, da so le marionete resnične elite moči. Če si njena marioneta, postaneš nepotonljiv. Če nisi, si morda celo že pokojni.

  • Mimi je rekel/-la:

    Razmišljam o nivojih, splošnih, pa o nivojih komuniciranja in me je kar groza (koliko sovraštva in negativnosti)! Če spremljaš debate (kjerkoli po slovenskem netu), ti je kaj hitro jasno, kateri (oz. sledilci oz. simpatizerji katere opcije/stranke) so najbolj zaslužni za to.
    No ne spomnim se, da bi pred letom 2004 to opažala (pa imam izvrsten spomin).
    Žal pa tudi *druga stran* vse bolj sledi temu načinu in sem nad tem globoko razočarana; zame ni bolj hvale in spoštovanja vrednega, ko/če nekdo ohrani dostojanstvo, pa čeprav po njem zlivajo tone greznice.
    No sama imam dobro odpornost, pa me ta virus/okužba (še) ni prizadel/a (in delam na tem, da me tudi v prihodnje ne bo). :)

    • asd je rekel/-la:

      to je samo tvoj občutek. po letu 2004 si postala bolj živčna, ker niso bili tvoji na oblasti.

    • Mimi je rekel/-la:

      Nimam svojih; nisem volila nobene od zmagovalnih opcij (ne 2004, ne 2008). Za razliko od tebe za nikogar ne dajem roke v ogenj in ZA NIKOGAR NOM VEČ STALA NA ROŠKI!
      Ne sklepaj mojih motivov in vzgibov po sebi - kajti dvomim, da ti NISI volil desne opcije (najbrž pa sds).
      Vendar tebi je več do tega, da imajo tvoji prav, meni pa je več do tega, da bi se vsi imeli boljše. Ker ‘VSI’ vključuje tud mene. :)
      Najbolj ‘živčna’ pa sem bla okol leta… hm… 80 - 90, ko o tebi ni bilo še duha ne sluha (in o tvoji živčnosti), no morda pač si imel že tedaj tolk jajc kot jih skušaš prikazat v tehle par letih, a dvomim, ker sicer bi se te gotovo spomnila.
      Kar odjebem naj z neta? :D
      Oh ko bi le bilo tako preprosto (da bi preprosto drug za drugega si zaželeli, da bi se skipal). ;))

  • konec je rekel/-la:

    torej vaša vzvišenost in rdeča devica odjebi iz neta…pa bo vse lepo in prav…tudi za vse ostale…..

  • konec je rekel/-la:

    kdo je začel s svinjskim in nestrpnim govorom..od koga je KOMENTAR?
    kdo širi laži? (zgoraj dokazano)
    kdo širi nestrpnost?
    kdo širi sovraštvo do drugačemislečih?
    kdo ne sprejema zgodovine in jo na vsak način hoče ideološko dojemati?

    fašizem=komunizem=nacizem in konec krulite pa naprej…….

    • anton je rekel/-la:

      “kdo je začel s svinjskim…?”, piše “konec” in še “fašizem=komunizem= nacizem in konec krulite pa naprej…”.
      Kolikor spremljam razpravo k “kruljenju” redno poziva “konec”?! Njegovi zapisi mi pa tudi asociirajo podobe hleva, komuniciranje prebivalcev v njem in tistega, kar ostane… pod njimi.
      Ergo, svinjski govor=širjenje laži=nestrpnost=sovraštvo do drugače mislečih=ideološki odjemalec, pardon, “dojemalec, =”konec”!
      No ja, včasih zavore popustijo. In padeš v razpravi “v poden”. Kot jaz zdajle. Se opravičujem! Ampak klobasarije tegale modela, se mi zdi, me odvezujejo krivde za pričujoči izpad?!

    • konec je rekel/-la:

      anton, lahko noč.

  • severnik je rekel/-la:

    Samo tolko. kdo je že bil Kurt Waltheim??? Je bil nacist? Je bil na čelo OZN? Koga in kdo je vse skozi nategoval??? Tudi zahod je skepal pakte z fošistično Avstrijo,zato pa smo še danes tam kjer smo vse skozi.Tudi toliko zahodne države niso sposobne pritisniti na Avstrijo,da bi spoštovala 7 člen državne pogodbe.Pri vsem tem pa ji odločno pomaga todi slovenska kvislinška NSi in njeni vodilni člani,z podporo SDS in ljudske stranke Hudo je da kvizlinki po celi evropi sedaj poskušajo prevrednotiti zgodovino sveta in 2.svet.vojne.Vse pa se je dogajalo z blagoslovom katoliške cerkve. Odgovorite na vprašanje,kdaj se je in kkje začela nestrpnost in pregon drugače mislećih??? In kdo je bil zmeraj preganjalec le teh? Od gdaj so grmade???? Taborišča? Ena vera en svet???

    • Bor je rekel/-la:

      S takimi sosedami imamo še srečo, da smo jo odnesli bolje od Palestine.

      Hvala bogu za vilince iz severa.

    • konec je rekel/-la:

      severnik……objektivno povedano (iz zgodovinskih dejstev) je težko povedati kdo je bolj nestrpen do drugačnih…nacisti oz. nacional-socialisti (do drugih “ras”), fašisti (do drugih kultur), komunisti 8do drugačemislečih)………..verjamem, pa da te lahko ideologija popolnoma zaslepi razum….in tvoj zgornji post je dokaz.

    • anton je rekel/-la:

      Ne morem se zadržati… Pobiralec floskul od tu in tam, “konec”, ki “severniku” dokazuje!!??, da je težko povedati “iz zgodovinskih dejstev”, kdo je bolj… bla, bla, bla… nestrpen, bla…bla…bla…, ne da bi “zgodovinska dejstva” navedel, verjame, kot verjame v utemeljenost svoje verifikacije zgodovinskih dejstev, da “ideologija popolnoma zaslepi razum”.
      Težko verjamem. Pravi “razumnik” ne bi sogovornika, na podlagi nekaj zapisanih vrstic uvrstil med ideološke zaslepljence… “in tvoj zgornji post je dokaz”…, še manj verjamem, da ideologija lahko zaslepi “pravi” razum!
      In sem spet tam. “konec” in razum se najbrž vikata?

  • KAMELA je rekel/-la:

    Vidim,da na tej koloni črk in stavkov ni nobenega napredka!Po dnevu in pol,kar nisem obiskal pisanja o kvizlinški sloveniji se mi zastavlja vprašanje o skreganih slovencih!To je natančno to,kar hočejo določene močne frakcije, (beri sive eminence)da jim olajša delovanje in obvladovanje situacije,ki je nastala v sloveniji.Imajo nas za osla,ki gre večkrat na led!Nisem pobarvan z nobeno barvo,upoštevam dejstva,da tako ne gre naprej!Čudim se ljudem,da se nihče ne zbudi iz te otopelosti in ponovno nastopiti složno proti vsem negativcem in lastniškekemu tiskarskemu lobiju,ki je pristal v rokah kvizlingov.O cerkvi in kleru,sledeče:največji genocid nad drugače mislečimi ljudmi je vršila Rimokatoliška vera in VATIKAN v dolgi zgodovini nazaj.Trubar in ostali so to čutili na svoji koži.Vatikan nam je poslal tudi novejšega fašistoidnega Rodeta,umaknili so ga ravno tako hitro,ker so ugotovili,da jim dela škodo!Naši(kdo ali kaj)mu dodeli skromno izbico za mirni pokoj v gradu Goričane.

  • KAMELA je rekel/-la:

    1. objavaJohn Geraghty (Visoki šoli Maynooth) pravipred 7 urami
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/ uk_news/politics/8240206.STM

    Sedaj si oglejte kaj in kakšno kost so vrgli Angležem njihovi ali BBC.Opažam,da se povsod odpirajo podobni recimo forumi in povsod ista tema ali vsaj podobna.Amerikanizem želi oziroma je že žandar sveta!!!!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Komentar Matjaža Vizjaka je pa res vreden svojega avtorja.

    Najbrž še ni slišal za modrost: če ubiješ enega človeka je tako, kot bi ubil vse ljudi!

  • Rak je rekel/-la:

    In kakšna je prava resnica, če se ugotavlja po metodi “kadija te tuži, kadija ti sudi”