24. september, 2009 | Matjaž Vizjak

»Politika je kurba«

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

“Proti politiki govorim, ker nočem da ostanejo moji saniasini nepoučeni o tem, kdo so resnični kriminalci na svetu. Zato govorim proti duhovnikom in religijam, kajti nočem niti ene same vrzeli, ki bi vam ostala. Zavedati se morate, kdo so resnični kriminalci. Problem je v tem, da se za te kriminalce misli, da so veliki voditelji, modreci, svetniki, mahatme; in po svetu so izredno spoštovani – nikoli ne bi pomislili, da bi lahko bili kriminalci. Zato moram nenehno vztrajati, vsak dan. Ozavestiti se morate, da so to kriminalci. Dejanski kriminalci niso naredili nobene škode svetu. Nekdo je umoril človeka, nekdo je nekaj ukradel – to ni nič. En sam Adolf Hitler ubije milijone ljudi. Torej ima en sam tak človek toliko kriminalitete v sebi, da je potrebno milijon kriminalcev za enega Hitlerja.
Zato moram izpostaviti vse te ljudi, kajti oni so vzrok. Lažje je na primer razumeti, da so mogoče politiki vzrok mnogih problemov:
vojn, ubojev, pokolov, zažiganja ljudi.”

Osho: Duhovniki & politiki: dušna mafija, Maribor, 1996

»Politika je kurba,« je bila trdna mama, ko sem ji povedal, da sem pri 18 letih vstopil v partijo. Vedela je, kaj govori, jaz pa nisem. Danes vem tudi jaz.

Njen oče je bil en prvih komunistov na Slovenskem, jugoslovanski socialni demokrat, ki je z Vukovarskim kongresom leta 1920 postal komunist. Skupaj z Leskoškom Luko sta med 1. in 2. svetovno vojno po Pohorju organizirala štrajke. Umrl je med vojno, sicer bi, po mojem mnenju, končal na Golem otoku. Mama ni bila nikoli v partiji, en brat se je kot Rommelov vojak v Afriki predal Američanom, drugi je kot nemški vojak padel na ruski fronti, tretji pa je kot pripadnik SS izginil po vojni. Štajerci pač, ki so prisilno postali nemški vojaki. Mami, čeprav je bila aktivno vključena v NOB so po vojni/revoluciji odsvetovali, da sprašuje po njem. In ni. Mogoče so mu v zadnjem času domobranci postavili celo spomenik. Me ne briga. K SS je šel, ker je bilo med vojno pač nekam treba. Partizani so spali enkrat tu, enkrat tam, pogosto v gozdu, večkrat so bili lačni kot siti in bili so polni uši, Nemci pa so za svoje vojake poskrbeli. Posebej za elitno SS. Takšne so bile takrat človeške odločitve. Brez ideologij, ki jih tako ne bi razumeli, brez velikih besed, in ta mamin brat, Tonček, zaradi očeta, ki ga ni bilo nikoli doma, ni maral politike in komunizma, moji mami pa so šele pripadniki italijanske pomožne policije MVAC, nekateri jim rečejo belogardisti, z bikovko vtepali komunizem po hrbtu in riti, v partijo pa ni vstopila niti, ko je bilo po vojni/revoluciji konjunkturno.

S sošolci v gimnaziji smo se v zgodnjih šestdesetih letih družili drugače kot se danes družijo mladi. Obiskovali smo se na domu, vsak je za vsakega vedel, kdo hodi k verouku in v cerkev, pa se nismo delili, ves razred je šel po tretji gimnaziji v brigado, nikogar niso silili, skupaj smo hodili smučat in skupaj smo žurirali. Po politiki se nismo delili, po čem bi se še? Vsak je imel po par kavbojk iz Trsta, po en ali dva italijanska zvezka in ta enakost nas ni motila.
Študij je bil takrat še brezplačen, vsi sošolci so vsaj poskusili fakulteto, poročili smo se in se zaposlili. V različnih firmah in na različnih položajih, noben pa ni naredil kake posebne kariere. Biti zdravnik, pravnik, univerzitetni profesor, še ni kariera. Danes posebej.

Dolgo, trideset let smo se srečevali po trikrat, štirikrat na leto in se vmes še klicali po telefonu, kadar je kaj kdo potreboval. Vedeli smo, kje in kako kdo živi, nihče ni (bil) revež, izstopajoče bogat pa tudi ne.

Morda sem bil sam še najbližje politični ’karieri,’ pa bi se moral tudi v prostem času družiti z ljudmi, ki jih nisem maral, in se smejati vicem, ki niso (bili) smešni. Pa bi še šlo, če se ne bi (že takrat) prevečkrat loteval svetih krav. Takratne svete krave so mnogi še danes sveti, čeprav drugače svetijo, in svoj novi prav branijo enako zavzeto kot so prejšnjega. In ti se niso smejali, ko sem na enem zadnjih jugoslovanskih partijskih kongresov, s katerega sem novinarsko poročal, komentiral eno od dnevnih gesel, napisanih in razpetih čez beograjske ulice: Ko je slabo, mora biti komunistom najslabše. Jaz pa sem dodal: logično torej, kadar je dobro, mora biti komunistom najbolje! In so si zapomnili.

Tretjino poklicnega življenja sem preživel kot novinar, tretjino kot glavni ali odgovorni urednik in tretjino kot manadžer, kot se danes reče nekdanjim direktorjem, četrto tretjino življenja pa (pravkar) zapolnjujem s pisanjem, ker menim, da moram pisati, ker me še nista zapustila pamet in spomin.

Včasih je bilo razmerje med plačami 1 : 4, največ 1: 6 (snažilka : direktor ali minister). Nekatera podjetja so poslovala z dobičkom, tudi z visokimi dobički, druga pa so bila v minusu, ker ni bilo mogoče drugače. Že takrat pa smo direktorji (danes se reče manadžerji) vedeli, da imamo zaposlenih preveč delavcev, da dislocirani obrati ne morejo biti rentabilni, pa smo jih s prelivanjem dobičkov na ravni podjetja, občine ali republike ohranjali pri življenju. Ker so bili tam zaposleni ljudje. Del dobička smo v podjetjih prispevali še za organizacijo tople prehrane v podjetjih, za letovanja delavcev z družinami na morju, za gradnjo vrtcev, za štipendije delavskih otrok itd. ipd.

Imel sem kolegico na radiu, ki je večkrat rekla: bog me obvaruj prijateljev, sovražnikov se bom znala že sama. In ni marala stavka: ali ti nisem rekel! Pa teh besed tako nihče ne mara.

Zato bom raje napisal: ali nisem napisal? Napisal sem, tudi tu že nekajkrat, da imamo nesposobne manadžerje in politike. Vse kar znajo, znajo z odpuščanji delavcev zmanjševati stroške, ne znajo pa povečevati prihodka in za presežne delavce najti produktivno delo, kar naj bi bilo osnovno delo dobrih manadžerjev in politikov. Prav neverjetno dobro pa znajo naši manadžerji krasti in plesti mreže socialnih stikov, ki jim ohranjajo nedotakljivost, učinkovito prelagati denar iz levega v desni žep, iz obeh pa v svojega, in temu pravijo delo, zaslužek in nagrada. Smrdi pa do neba!

Če bi mojega Marka, ki sicer dela na javnih delih - občasno vozi še tovornjak, pomaga zidarjem, pa kmetom v gozdu, da vsak mesec sestavi prvega v mesecu z zadnjim -, dvakrat na leto pa poleg tega še meni in sosedom pokosi s koso travo, ker se je strojno ne da, dali za direktorja npr. Istrabenza, bi ta še danes imel vse bencinske črpalke, preprodajal naftne derivate in imel na računu plus namesto izgube, ker pač ni nikoli kradel in na Istrabenzu tudi ne bi. Pa saj tudi znal ne bi! Zato že potrebuješ ameriško BMX diplomo in doktorat. In če ne bi nič delal, bi bil še vedno in zanesljivo boljši direktor od ’osamosvojitelja!’ In takih ’osamosvojiteljev’ imamo pri nas kup. Pa saj mu banke tudi ne bi dajale vrtoglavih kreditov, ker jih ne bi zanj nihče zahteval in s tujim, našim denarjem jamčil, da mu jih dajo. Menda, saj ni naš!

In prav ta incestna povezava politike z ’gospodarstveniki’ je tisto, ki nas je pokopalo. Janševa SDS je že zdavnaj opustila v imenu ’socialne’ in so samo še slovenski demokrati, vlada pa se predstavlja za sredinsko levo. Sredinska je, leva zanesljivo ne, kvečjemu ’leva!’

Liberalni demokrati so liberalni, niso sredinsko levi, levi še manj, Zares je zares sredinska stranka in ne leva, Pahorjevi socialni demokrati pa bi lahko, kot Janša, tudi že izpustili iz imena ’socialni,’ ker to niso, samo demokrati ne morejo biti, te že imamo, naj bodo torej republikanci, slovenski republikanci! Pa saj bi tudi, po ameriškem zgledu, zdravstvo naredili zasebno in plačljivo, oskubili bi socialne prejemke, imeli bi zasebno, plačljivo in konfesionalno šolstvo, oklestili bi penzije! Sesuli bi prvi steber, ki edini deluje, kot so sesuli v Ameriki drugega, tretjega in še katerega. Jemali bi revežem, ker jih je veliko in ne bogatim, ker so ti pač ’naši!’

Napisal sem, tudi tu že nekajkrat, da za sprotne potrebe in rabo že skoraj dve desetletji rušimo pravno državo in sesuvamo državne institucije. Smešimo sindikate, sedaj pa se sredinski levi in sredinski desni politiki, oboji pa zanesljivo ’levi,’ v en glas čudijo spontanim uporom delavcev! Napovedoval sem jih! In niso se jim uprli mezdni delavci, gre za upor sužnjev. Sami so, manadžerji in politiki, nenažrtni, naredili delavce za moderne sužnje! Četrtina prebivalcev Slovenije ima ravno še toliko dohodkov, da dobesedno ne umrejo od lakote na cesti, da kot sužnji ohranjajo zgolj delovno sposobnost in jim reproducirajo nove sužnje! Vse, kar je več, je namenjeno njim, gospodi.

Sužnjelastniki (manadžerski prevzemi – kaj je to? Kraja!) sedaj trkajo na delavsko zavest, da delavci poprimejo za delo, da ne bo obstala proizvodnja. Kajti, če ta zastane, bodo manadžerji ob milijone novcev, s katerimi odplačujejo ’kredite’ in se v armanijih slikajo za rumene medije. Kako lepi in bogati so!

Zvezo komunistov sem zapustil, ko so koritarji postali prenovitelji, nato listarji in pred razsulom stranke in države še ’socialni demokrati!’ Kot so socialni demokrati vzorniki Blair, Gordon, Obama …

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
60 x komentirano
  • ProPolis je rekel/-la:

    Ni kriva prijateljska sprega med “politiki” in “gospodarstveniki”, čeravno ni povsem nedolžna, ampak dejstvo, da so to res v največjem deležu le politiki in gospodarstveniki v narekovajih, predvsem pa enim in drugim manjka prave pameti in precej občutka za skupno dobro. S svojo ubogo pametjo znajo poskrbeti kvečjemu za svojo iz dneva v dan debelejšo rit.

  • Peter je rekel/-la:

    marko marko, dober članek, ali, malce se pa preresno jemljes… za znati krast rabis doktorat??? (zokizidarbavcarsrotlovsingrubelic ganimajopress)

  • NoMercy je rekel/-la:

    Twelve points M.V.
    ——————————
    in kaj in kako bi lahko bilo drugače? Z 1991 smo pač spustili duha iz steklenice. Duha, ki je dal krila tistemu najbolj človeškemu: JAZ za MENE (in moje).
    Družbeni ustroj je pač zanihal v drugo stran glede na to, na kateri strani je bil preje. In ker se ga je preje tako dolgo in tako močno tiščalo v “enakost” je vso to potencialno energijo na hitro in močno prenesel na drugo stran - razločevanje, razslojevanje.
    In vse to smo hoteli SAMI! z 96%!! In ne mi nakladati, da tega kar imamo nismo hoteli. O ja, smo, HOTELI smo drugače kot smo imeli in ta paradigma vklučuje tudi to, kar in kakor imamo.
    —————-
    počasi se bomo zavedeli kako so Ameriko izgubili Indijanci in Avstralijo Aborigini. Ne vem pa če bi rad vedel kako so nastale kaste v Indiji, na Japonskem, v Koreji …
    Na Švede in njihovo življenje me pa ne spominjajte. 1. jih je življenje v tistih krajih jahalo, da so se naučili živeti v skupnosti in spoštovati svoje; 2. so harali po evropi, kradli in plenili 3. imeli so kar nekaj patentov za ves svet (od vžigalic dalje). Pa še železne meče so vsaj v beli rasi naredili prvi.
    Skratka: so neprimerljivi za nas.

  • Turek je rekel/-la:

    Od nekoga, ki toliko piše, bi pričakoval, da napiše bodisi menedžer bodisi manager, ne pa da stalno opleta s tem ‘manadžerjem’.

  • lucko je rekel/-la:

    Koncno nekdo ki si nekaj upa reci cez kapitalizem (in z njim povezano demokracijo). Ja ni cudezno resevanje vseh problemov ampak najvecji zlocin nad clovestvom…

  • žena je rekel/-la:

    Pa naj pove nekdo ,ki ima možnost da odebeli svilnato blazino za svojo rit,da ne bi to naredil.”Kriminalci” so bili vedno najpametnejši tisti ,ki so pa šolani so najhujši,saj se zadeve izpeljejo diplomatsko.Ko se bodo podgane hranile z evri,jih ne bo dosti.

  • Mimi je rekel/-la:

    Ful mi je všeč ta prispevek, Matjaž! Mestoma si bil preveč oseben, nekako, po 2. strani pa mi je ravno to všeč.
    Res je bilo, kar si napisal; čeprav so bile zadeve še bolj *delikatne* (pač še ni bila demokracija ;)), ni bilo tega deljenja, pomembne so bile lastnosti, vrednote…

    Pa še en citat iz iste Oshove knjige: “Politiki živijo od laži; politik živi od obljub - vendar se te obljube nikoli ne izpolnijo. So najbolj nekvalificirani ljudje na svetu. Edina njihova kvaliteta je, da uspevajo vleči uboge množice za nos. [...] In ko imajo enkrat moč, povsem pozabijo, da so v službi ljudi; začnejo se vesti, kot da so njihovi gospodarji. …”
    Zraven omeni tudi razvpit Nixonov primer, ko ta reče: “Nisem lagal. Samo povedal sem stvari, ki so se kasneje izkazale za neresnične.” :o)))

  • e je rekel/-la:

    gospod vizjak,
    vsa priznanja za vaše kolumne! resnična škoda, da jih ne preberejo ljudje, ki bi jih morali prebrati (pa bi jih sploh razumeli in če bi jih bi jim sploh bilo mar?!), zato pa je nekoliko lažje nam, da nekdo ubesedi to kar številni mislimo in čutimo pa to nekako ne znemo prav povedati.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Vrnite se iz preteklosti.

    Ne pustite se zmesti, prenesite sporočilo naokrog:

    Irska “neuradna” skupina za merjenje javnega mnenja Gael Poll, ki je že lansko leto najbolj točno napovedala padec Lizbonske pogodbe, je tudi letos opravila svoje delo.

    Na vzorcu 1500 vprašanih je prišla do naslednjih odgovorov:

    http://teameurope.info/node/620

    Za namerava glasovati 41%, proti pa kar 59% volilcev.

    Lizbonska pogodba po vsej verjetnosti pade.

    Kaj bo na to rekla celotna slovenska politična kisla smetana?

    Kako bo “puppet master” Franci Zavrl svetoval svojim lutkam, političarjem?

    Zakaj je Slovenija podpisala Lizbonsko pogodbo?
    Zakaj mi nismo imeli referenduma?
    Zakaj je bilo treba šinfati čez Hervarde?

    Na vsa ta vprašanja si boste lahko odgovarjali po 2. oktobru.

    Ali vam nisem napisal?

    Pa še Emeral Elvis - samo za vas, draga publika:

    http://teameurope.info/node/618

    Aja, da je politika kurba, pravijo samo politični zvodniki… le njim je v interesu, da so ljudje stran od “umazanke”, da se na “umazanko” palijo čudaki in da jo zvodniki tako ohranijo v svojem rajonu.

    Kako zelo leto 0 :)

    Leto 0, okrog katerega je Avgust premagal Slovence v treh rimsko-slovenskih vojnah.

    Ampak ne, tega še ni v kolektivni zavesti, še manj pa v osnovnošolskih učbenikih.

    • janez je rekel/-la:

      Objavimo novo zgodovino , tudi v slikovnem in audio obliki, na internetu.
      V prijazni obliki, še posebej za mlade ljudi.
      Ta stari imajo itak že sprane možgane in ne morejo iz svojih komunističnih okvirjev.

  • ivan je rekel/-la:

    Prispevek je poučen, mogoče preveč čustve. Imam pripombo. Politika je znanost s katero se pretežno ukvarjajo ljudje, ki niso politiki, temveč politikanti. Ta branža pa je po etičnih lastnostih blizu nazivu, ki ste ga uporabili v naslovu. In ne natadnje, prosim ne žalite seksualnih delavk ( kurb), ki služijo kruh v potu svojega telesa.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Ne pustite se zmesti, prenesite sporočilo naokrog:

    Irska “neuradna” skupina za merjenje javnega mnenja Gael Poll, ki je že lansko leto najbolj točno napovedala padec Lizbonske pogodbe, je tudi letos opravila svoje delo.

    Na vzorcu 1500 vprašanih je prišla do naslednjih odgovorov:

    http://teameurope.info/node/620

    Za namerava glasovati 41%, proti pa kar 59% volilcev.

    Večina naših medijev vam bo lagala do zadnjega!

    ————————————————————————————–

    Kar se tiče “politike kurbe”, je pa tako, da jo bodo tako klicali predvsem politični zvodniki, da bi se “normalni” ljudje čim dlje od nje držali, hkrati pa bi politični zvodniki k njej vabili čudake in jo tako obdržali v svojem rajonu.

    Kako to, da noben od slovenskih medijev ne poroča o padcu podpore Lizbonski pogodbi na Irskem?

    Kako bodo naši politični zvodniki pojasnili, zakaj

    - je Danilo Turk podpisal Lizbonsko pogodbo
    - so v DZ izglasovali Lizbonsko pogodbo
    - so preprečili ZZD Hervardi da zbira podpise za referendum
    - ljudje še zdaj ne vedo, kaj v Lizbonski pogodbi sploh je…

    Na irskem so dosti bolj informirani in o tem že skladajo pesmice:

    http://teameurope.info/node/618

  • DS PR SD je rekel/-la:

    Dober zvodniški tekst. Sicer pa Slovenija je itak narobe svet.Kapitalisti so levi ostali pa desni.Mi je reku en prijatelj nizozemc: Vi ste pa res dežela absurda.Bil je prizanesljiv.

  • konec je rekel/-la:

    …………da sem pri 18 letih vstopil v partijo.

    IN NIKOLI IZSTOPIL

    • NoMercy je rekel/-la:

      mene so pa ven vrgli iz partije - pa sploh notri nisem bil — pa mi zato ni nič slabše ali bolje :P
      čisto zares

    • Rob je rekel/-la:

      @konec,daj mi povej od česa živiš? Me zanima čisto tako, ker non-stop visiš na netu. Da nisi slučajno direktno ali posredno(preko denarja, ki ga SDS dobi od države.) prisesan na državne jasli.

      Čisto tako, ker predvidevam, da živiš od državnega denarja, za ostalo pa poskrbita mami&ati. Marš delat, potem boš pa videl, da obstajamo tudi tisti, ki nam gredo vsi bebci na živce. Edina razlika med strankami je v tem, kdo drži 1.mesto za največje debile v državi, dirka je pa sila izenačena z mnogo preobrati na vodstvenem položaju….

  • konec je rekel/-la:

    “Tretjino poklicnega življenja sem preživel kot novinar, tretjino kot glavni ali odgovorni urednik in tretjino kot manadžer,”

    TO JE BISTVO VSEGA….to je negativne selekcija po sovjetskem modelu kapitalizma.
    politika in gospodarstvo skupaj v istem čevlju

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Kakšno je vzdušje pri Hervardih in kaj se dogaja s SSN pa najbolje tole:

    http://www.hervardi.com/prikaz_novice.php?id=176

  • Manitou je rekel/-la:

    Osho je že vedel, kaj govori.

  • NoMercy je rekel/-la:

    PROTESTIRAM !!!
    Kurbe (osebe) so poštene bejbe, moškim in ženskam v pomoč in veselje. In za svoje delo prejmejo primerno plačilo.
    Politika oz. nosilci politike se pa imenujejo politiki zato, ker se nobena živa in mrtva stvar ne dovoli tako užaliti, da bi politi in politikom dala svoje ime, vrsto, …

    • rukar je rekel/-la:

      dANES na zadnji strani “DELA” ! Hitlerjevi sorodniki še živijo ! TITOVI , KARDELJEVI, MAČKOVI, RIBIČIČEVI TUDI , Z ENO MALO PRIPOMBO, DA SO OTROCI SLEDNJIH ŠE VEDNO NA POMENBNIH POLOŽAJIH !

    • DS PR SD je rekel/-la:

      Trdno v sedlu ;) in od tam jih spravi le matilda.

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ rukar in DS PR SD
      jama za vaju ni v mojem postu

    • anton je rekel/-la:

      Rukar, res me zanima! Čigav sorodnik (otrok) ste vi? In… kateri “pomeNbni” položaj bi si želeli?

  • odstranjkorliček s kom imaš opravka.evalecrdečuhov je rekel/-la:

    Matjažek,ja res je,vstopil v edino dovoljeno PARTIjo, vendar po napisanih ideoloških traktatih ,NIKOLI iz te rdeče PARTIJE izstopil.V celotni zgoraj opisani pravljici ali še bolje EPU veje ena sama posplošena trpa trditev, da pa je vendarle PArtija delovala in obvladovala.Niti trohice samokrivde, niti zločinskosti PARTIJE , niti poimenovanja komunističnih krivcev za sesutje instanje ne tiča ne miša v sedanji čas.OD dolgoletnega žurnalista na POMEMBNIH od PARTIJE postavljenih položajih bi neuki slovenček, ki je tudi spodnji štajerc le pričakoval kakšno pravo in moško besedo , ne pa svetohlinjenje o nekakšnem sedanjem dselavskem suženjstvu in mogoče tlačanstvu.SEveda, v ta suženjski položaj tovariš VIZJAK so jih potlačili tvoji in tudi TI nosiš del soodgovornosti, saj bi moral kot izpostavljeni žurnalist obsoditi in razkriti vse strahovite deviacije v času absolutnega vladanja častitljive in neuničljive LDS in njenih prisklednikov.TUdi to je samo moje mnenje.

    • anton je rekel/-la:

      Odtsranjkorliček, umirite se! Če se lahko. Tako zmedenega pisanja niti na tem forumu, ki dovoljuje marsikaj, nisem vajen.
      Razen “moškega” pljuvanja… po pokojni KP… do vložka o “strahovitih deviacijah” LDS… bi lahko stavil, katere stranke vernik ste. Ki pa ima majceno napako. Preveč njenih članov je imelo, ko se je splačalo, rdečo knjižico. Še več, imeli so visoke položaje.
      To je moje mnenje. O mojih pomislekih, k vaši “veri”, pa obstajajo trdni, zapisani dokazi!

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Uničevalko, kokolo, po zaslugi tvoje lastne neumnosti vsi vemo, kdo si. In sedaj se ti še bolj smejimo.

  • Demokrat je rekel/-la:

    Matjaž, zelo dober prispevek !

    Sedaj je čas za še več takih; in da bi se pojavili še kje, ne samo na tem naslovu.

    Srečno !

    • konec je rekel/-la:

      demokrat?

      kor nemška demokratska rep. in podobno?

    • NoMercy je rekel/-la:

      jaz sem tako demokratičen, da vsakemu dovolim, da se strinja z mano. Tudi za dovoljenje me ni treba vprašati.

    • anton je rekel/-la:

      Konec, res sem obljubil, da na vaše blodnje ne bom reagiral, ampak!
      Komentator je odkril, po mojem okusu, celo preveč osebnih stvari. Je pa napisano lep pregled, kaj lahko povzročijo svetovne krize (vojne) v narodu, še huje, v družini.
      In vi? Znate, iz neznanega razloga, le pljuniti, ko vam nekdo vošči “dober dan!”?!

    • Mirjana je rekel/-la:

      Kar nekaj ljudi se je obregnilo na osebno izpoved Vizjaka. Zanimivo, kako neprijetno postane nekomu, ko se tadrugi “razgali”..ko je tako lepo tacati na spletih v anonimi,..saj so smao niki, za njimi ni usod, življenja, resnic,..ki bi se nas dotaknile :)

    • Mirjana je rekel/-la:

      Naša država je zbolela za “škrlatinko”…in tu je pojav pandemije zaskrbljujoč. :)

  • hej je rekel/-la:

    Seveda je politika kurba!!! Se pa čudim, kako tega ne ve vaš Denis Sarkić, ki bo po novem tiskovni predstavnik SD-ja in bo verjetno na naslednjih volitvah kandidat za v (evropski) parlament. Še en dokaz o pristranosti novinarjev in medijev.

    • konec je rekel/-la:

      Ni ga neodvisnega novinarja, problem je le odstotek , država z 90 % novinarjev, ki jih vleče na levo ni demokratična (samo poglej koliko bivših “neodvisnih” novinarjev je med rdečimi politiki).

    • abbau je rekel/-la:

      @konec

      Se pozna, da si se demokracije učil od Ljubljenega Vodje, ki so ga polna usta uravnoteževanja in sprave. V demokraciji politika ne diktira osebnih političnih preferenc novinarjev in bralcev nima za maso neumnih butalcev, ki ne znajo sami presojati kvalitete novinarskega dela. Osebno sem sit imperativa, da je treba slišati obe strani zgodbe.

    • krucefiks je rekel/-la:

      hehe, kire pa ti cepaš konec. Uravnoteženje ni demokracija lolek.

      Demokracija pomeni, da četudi je 1000 zeleno mislečih, ima 1 rumeno misleč možnost povedati svoje mnenje.

    • krucefiks je rekel/-la:

      Invensticija, ki bi se povrnila v relativno kratkem času.

      Zaposliti vojsko inšpektorjev z vseh področji, jih drago plačati/motivirati in poskrbeti, da imajo vso podporo institucij pregona.

      Zraven še racionalizirati poslovanje državne uprave.

      Pa imamo presežek v proračunu.

    • konec je rekel/-la:

      abbau, ti popolnoma verjamem, komunist pač, demokracija je moteča za take kot si ti in bi jo najraje ukinil, verjamem.

    • abbau je rekel/-la:

      @konec

      Tvoja težava je nasploh ta, da verjameš; sam nisem tako samozavesten.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Obstoje komunisti (še vedno) in “komunisti” in obstoje kristjani in “kristjani”. In če bi bili “komunisti” res komunisti in “kristjani” res kristjani, tega prispevka in komentarjev ne bi bilo. Ker ne bi bilo vzrokov zanj t.j. sramotnega položaja slovenskega delavstva in vsega prenažrtih “menedžerjev”, včasih direktorji imenovanih.
    In vsi, ki vam gre “komunistična” preteklost tako v nos, dvoje je možno; ali ste jo sami uživali in ste sedaj postali “spokorjena kurba” ali pa teh časov doživeli niste in pisarite nekaj, o čemer nimate pojma, ste pa “nekje nekaj slišali”. Pomirite se s tem, da vas čaka “nebeško kraljestvo”, saj ve se, komu pripada.

  • Ata Žabar je rekel/-la:

    Dokler meter ne bo enak za vse, nas bodo imeli za norce. Pozabite rojaki na naše, njihove, bivše, grde, poštene..
    Dajmo jih že enkrat s palico, ki bo enaka za vse!
    Ukrivila sa bo preko vsakega njihovega hrbta močno in pravično!

  • pletnta je rekel/-la:

    Dokler bodo plače v javnem sektorju za tretjino višje kot v gospodarstvu ne bomo normalna država. Moralo bi biti ravno obratno. Kako bodo delavci meli visoke plače, če pa mora gospodarstvo in delavci v njem rediti vse te hudimane pijavke, ki žrejo denar. ČE bi javnemu sektorju znižali plače za 20% bi državi denar ostajal.

  • Damijan je rekel/-la:

    Odličen članek o resnici!
    Takoj sem se spomnil mojega pokojnega očeta, ki je vedno trdil:
    “GORJE MLADINI PO TITU”
    Pa so ga ožigosali z zaostalostjo, ki da ne razume modernega sveta…

  • lovec na rdečuhe je rekel/-la:

    Murgeljski tamali in tadebeli je na VESTOV splet spet poklical najbolj stalinistično-murgeljsko razgrete in pregrete.

    • Bor je rekel/-la:

      :)
      Earth University

      In a world dominated by greed and competition, speed and restlessness, pollution and ecological destruction, war and violence, Navdanya’s educational initiative Bija Vidyapeeth, in partnership with the Schumacher College in UK, offers a unique opportunity to explore and practise the art and science of sustainability based on ecological principles at the peaceful pollution-free setting of Navdanya’s organic farm in Doon Valley.

      We need a new paradigm to respond to the fragmentation caused by various forms of fundamentalism. We need a new movement, which allows us to move from the dominant and pervasive culture of violence, destruction and death to a culture of non-violence, creative peace and life. That is why in India, Navdanya started the Earth democracy movement, which provides an alternative worldview in which humans are embedded in the Earth Family, we are connected to each other through love, compassion, not hatred and violence and ecological responsibility and economic justice replaces greed, consumerism and competition as objectives of human life.

      http://www.navdanya.org/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1

  • konec je rekel/-la:

    Borči, ajde , tipično za komunajzerje besede eno dejstva popolnoma drugo.

  • nemesis je rekel/-la:

    Pa bi lahko bilo tudi drugače,če bi takoj po osamosvojitvi stvari drugače zastavili,zdaj pač je,kar je.