11. december, 2009 | Matjaž Vizjak

Najprej, ne škodi!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Primum non nocere.
Najprej, ne škodi (zdravnikov princip).

Do cepljenja proti grozeči gripi nimam pravega odnosa. Nikomur cepljenja ne svetujem, in nikomur ga nisem odsvetoval, saj se še zase ne znam odločiti. Predlani sem se cepil proti gripi, in nisem zbolel. Lani sem s cepljenjem odlašal, in se na koncu nisem cepil, pa prav tako nisem bil deležen gripe.

Niti za trenutek nisem resno jemal norih krav, norih kur in prav tako ne jemljem resno nore svinjske gripe. Konec koncev je vsaka spodobna gripa, svinjska. Glava naenkrat postane premajhna za dve številki, nos je zamašen, bolijo sklepi, in če jo zdraviš, traja en teden, brez zdravljenja pa sedem dni. In zanjo umre kakih dvesto Slovencev na leto. Manj odpornih, z osnovnimi boleznimi (kakopak!) in drugih, pred tem, zdravih.

Kot večina sem se iz medijev zadnje mesece preveč naposlušal (in bral) o svinjarijah, ki se jih poslužuje farmacevtska industrija, ki samo grabi denar. Konec koncev, kdo je s šenkanimi certifikati zaslužil največ? Tisti, ki so kupili Lekove delnice in Unionove. Hipohondri in pijanci ne razočarajo! In kadilci, samo da smo ljubljansko tobačno tovarno po neumnem prodali, in sedaj plačujemo ekstra profite Nemcem, da nam zvijajo ‘Od nekdaj lepé so Ljubljanke slovele, / al’ lepše od Urške biló ni nobene … ‘ Iz hipohondrov se ljudje norčujejo, kadilci in pijanci se večini gravžajo, denar, ki jim ga pobere država, pa je proračunu še kako dobrodošel in lahko z gotovostjo računa nanj!

Bil sem med soustanovitelji Skupnosti za varstvo okolja, ki je bila v začetku sedemdesetih let ustanovljena nekega meglenega dopoldneva v nekdanjem Klubu poslancev v Ljubljani, pobudo za ustanovitev pa sta dala pokojni pesnik Matej Bor in Kraigherjeva vdova, inž. agronomije Jelka Kraigher. Zastopal sem Radio Slovenija (takrat Radio Ljubljana). Od novinarjev sta o okolju takrat pisala le še Sandi Sitar in Peter Likar, drugi so se priključili kasneje. SVOZ je bila ‘razdeljena’ na dve krili, ene, ki so se borili za njim bližnji bistri potoček in njim ljubo staro lipo ob cesti, in druge, ki smo bili zaskrbljeni nad zastrupljenim zrakom, zastrupljenimi rekami, zastrupljeno zemljo in dilemo, zgraditi jedrsko elektrarno ali ne. Spominjam se, kako sem v spremstvu inž. Paradiža, s takrat hidrometeoroškega zavoda Slovenije, na vrhovih nad Zasavjem prvič videl posušeno drevje, posledico izpustov dima iz trboveljske toplarne/cementarne (?), ki se je vračal na zemljo v obliki kislega dežja. Potem so zgradili dimnik in smo škodljive izpuste poslali - tudi - Švedom.

Vse policije sveta je vedno zanimalo, kdo s kom občuje mimo svetega zakona, kdo s kom hodi na ribolov, na družinske piknike in na skupen dopust. Potem postanejo nekatere, na prvi pogled, nerazumljive kadrovske (pa tudi drugačne) odločitve, jasne. Nič novega. Danes o takih povezavah (največ) piše Lucu v Nedeljskem, in v glavnem vedno zadane. Tokrat v Nedeljcu piše o zloglasnem Opusu dei, ki v Slovenije počasi, vendar zanesljivo, prevzema vajeti v roke, in odgovoru nanj, judovskih Bildbergerjih, ki so Obami priskrbeli Nobelovo nagrado, kolektivna Nobelova nagrajenka dr. Lučka Bogataj pa jim, in bona fide, daje strokovno podporo pri sejanju kolektivnega strahu in krivde. Teorije zarot od nekdaj privlačijo, nekateri pravijo, da Brownova da Vincijeva šifra ni noben science fiction, ampak čista resnica, ki jo je je po mojem, bolje od Dana Browna, pred njim spisal že Robert Ludlum.

Panem et circenses, kruha in iger, in če ni kruha, so svinjska gripa in ledeniki, ki se topijo, dobro nadomestilo zanj. Globalizacijo sem prvič opazil, ko se je pred petnajstimi leti moja, takrat dveletna Špelca, odlično znašla v vaški trgovini v portugalskem Algarveju. Takoj je, nepismena, spoznala Milko, namesto Ledovega sladoleda je bil v enakem pakiranju portugalski/španski Ole, portugalski licenčni Nestlov kakav itd. Zadnjič sem se podobno zgrozil, ko sem v Logatcu kupil jabolka, uvožena iz Nove Zelandije, in bila so cenejša in bolj rdeča kot iz bližnjega Šentjurja. Nikoli nisem bil v Novi Zelendiji in nikoli ne bom šel tja, zaradi mene je lahko tudi izmišljena, pa izgleda ni, če tam gojijo jabolka za Logatec …

Največji problem, in s katerim se prvič sooča svet, je da ni nobena od materialnih dobrin več redka, ampak jih svet proizvede več, kot jih lahko proda. Od tu tudi (med še drugimi vzroki) Murin in Preventov propad.  Nočem reči, da gre za povsem izmišljene probleme, vendar so nezaposlenost in revščina, ki jo pozna že tretjina prebivalcev Slovenije, zanesljivo in bistveno hujši problem od bmejnih problemov s Hrvaško, svinjske gripe, ledenikov, ki se topijo … Če imamo za naštete težave še kako rešitev, jih za vse bolj pretečo in vse hujšo revščino, ki se zanesljivo zgrinja nad svet, nimamo. In nihče je nima! Deglobalizacija, vzdržni in ekološki kapitalizem, preporazdelitev dohodka, univerzalni državljanski dohodek … Bla, bla, bla. Manj od C vitamina zoper svinjsko gripo, ugašanjem avtomobilskih motorjev pred semaforji, zmanjšanjem ogrevanja za stopinjo.

Na Titaniku smo. Pa ne zaradi svinjske gripe in ledenikov, ki se topijo. Eni še plešejo ob zvokih orkestra, ki igra, drugi se ozirajo za rešilnimi čolni, tretji pa plavajo v ledenomrzlem morju. Jamranje? Ne, le ugotavljanje. In, ker nihče ne pozna rešitve, nam namesto kruha ponujajo igre.

Aja, kaj bi naredil jaz? Ne vem.

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
42 x komentirano
  • potemkin je rekel/-la:

    šE AENO TOTALITARISTIČNO zafrustrirano moraliziranje!Murgelizacija in turkizacija kot novasmer reink.Kaj že pravi resolucija EPP??

  • konec je rekel/-la:

    potemkin, a misliš, da tile gledajo proti Evropi? sploh ne, kulturno so obrnjeni v popolnoma drugo smer…..seveda v imenu strpnosti in napredka ha, ha, ha, ha,ha

  • Neja je rekel/-la:

    Rešitev je v desetih božjih zapovedih, no, ali vsaj v osmih.

    • Matjaž Vizjak je rekel/-la:

      Tako srčkani ste vi trije, pa še kdo bi se našel zraven, da je že samo zaradi vas vredno pisati komentarje za Vest.

    • Ars Ignis je rekel/-la:

      Saj, samo veselje in smeh, potem pa pomisliš, da imajo morda tudi ti kmeri volilno pravico in te malo mine.

  • Neja je rekel/-la:

    Pa tako lepo bi nam lahko bilo, a ne? A je dejstvo, da ničesar ne jemljete /preveč?/ resno vaša obrambna strategija? Jo priporočate?

  • NoMercy je rekel/-la:

    verni bodo iz prahu postali prah, ostali pa bodo ali pepel ali pa hrana črvom.
    Pa menda že dolgo ni bilo, da nebi nekako bilo :) — paniko pa lahko zganja samo tisti/, ki se je na življenje preveč navezal … pa bo tudi tiste minilo ob njihovi uri :)

    do tačas pa ABC revolucija naj živi (Alkohol, Babe in Cigareti ) :P

  • Bor je rekel/-la:

    V Sloveniji je tako danes le še 2189 kvadratnih metrov kmetijskih zemljišč v uporabi na prebivalca, obdelovalnih površin pa samo še 884 kvadratnih metrov na prebivalca. Po nekaterih strokovnih ocenah je sicer za zagotovitev potrebnih količin hrane za enega prebivalca potrebno približno 2500 do 3000 kvadratnih metrov obdelovalnih kmetijskih zemljišč.
    http://www.siol.net/gospodarstvo/2009/12/pri_predsedniku_tuerku_pogovor_o_nujnosti_zascite_kmetijske_zemlje.aspx

    • NoMercy je rekel/-la:

      zamenjati strokovnjake, če oni ne zamenjajo svojih teorij

    • Nogavička je rekel/-la:

      Pomen izpogajanih kvot. Ormož je na tak napreden način menedžiranja v EU ostal brez tovarne sladkorja in ne vem zakaj že še brez bioetanola. Pocarji in zelene trgatve.

    • Bor je rekel/-la:

      Pahor je s svojim vtikanjem razvrednotil demokratični postopek sprejemanja zakona, ponižal civilno družbo in strokovna združenja in (že drugič!) oslabil pozicijo ministra za zdravje. Vse to za dragi “da” vodstva zdravniških organizacij, ki so politično bližje SDS kot SD. Toda dvig rok poslancev SDS si bo sprejemanje zakona v parlamentu zagotovil le, če bo prelomil koalicijsko pogodbo, ki zahteva v zdravstvu jasno ločitev javnega od zasebnega. Pahorju se mešetarjenje lahko zelo maščuje. V Zares so že napovedali, da ne bodo podprli zakona, če bo vlada zbornici popustila pri obveznem članstvu in javnih pooblastilih. Če pa zbornici ne bo popustila, je bila Pahorjeva mediacija zaman, saj zdravniške organizacije zakona ne bodo podprle. Takrat bomo na začetku že tretjič.
      http://www.dnevnik.si/debate/komentarji/1042322625

  • nemesis je rekel/-la:

    Mi potrebujemo nekoga,ki bi vedel.kaj narediti,tistih ki ne vejo,imamo dovolj!

  • Hedda je rekel/-la:

    Pred dvema dnevoma je kocka padla in sem se šla cepit proti švajne gripi. Nisem imela nobenih stranskih učinkov, na mojo odločitev pa je vplivalo več dejavnikov.
    Sprva sem oklevala, ker se mi je stvar zdela medijsko prenapihnjena in to se mi zdi še zdaj. Prav tako so mi jasne vse manipulatorske rabote farmacevtske industrije, vendar me to ni zaustavilo kot večino mojih rojakov. Sploh potem, ko sem se do sitega naužila vseh neumnosti v medijih, od psihotičnih blodenj o iluminatih in nanočipih do opozoril samooklicanih zdravilcev in še drugih kvazi strokovnjakov. Malo me je matral tudi firbec, ker se doslej še nikoli nisem cepila proti kakršni koli gripi. Prevagalo pa je dejstvo, da lahko novi virus dejansko raznese pljuča tudi prej povsem zdravemu človeku. Razen tega se ne drenjam rada v zdravniških čakalnicah; tovrstno početje pa bi mi bilo ob navzočnosti številnih skeptikov ob morebitnem drugem valu še posebej mučno in zoprno.
    Uporništvo mi je sicer domače, a tako destruktivno (na napačnih področjih) še malo ne.
    Potem sem prebrala intervju z dr. Ihanom, ki je vsem tistim, ki so ga bili voljni prebrati in mu verjeti, preprosto razložil, da je struktura novega cepiva že trideset let v uporabi kot cepivo proti sezonski gripi, le da je v novem cepivu vstavljen drug crknjeni virus.

    Ugotavljam, da smo Slovenci res ubrisan narod. Prej verjamemo mnenjem laikov in motenih oseb kakor strokovnjakom. Z enakim cepivom se je cepila polovica švedske populacije in Norvežani se pridušajo, da je država kupila premalo cepiva, Ko ga že imamo, vihamo nosove, pripisujemo najslabše namene zdravnikom in jadikujemo, kako je spet zapravljen denar za bedarije. Le kaj bi bilo, če minister Miklavčič ne bi omogočil nakupa cepiva? Da je mera polna, jo nekateri nezaupljivi loleti mahnejo v Avstrijo po ‘boljše, komaj evro dražje cepivo brez stranskih učinkov’. Kar me spominja na socalizem, ko se je čez mejo romalo po boljšo čokolado, pralni prašek ipd. Očitno so nekateri mentalno obtičali prav tam. Smešno mi je tudi zganjanje histerije zaradi E-jev in drugih sumljivih substanc v živilih, a hkrati se požvižgamo na ves gift, ki ga sproducira največji fetiš povprečnega Slovenca - jekleni konjiček. In pa seveda strah in nezaupljivost pred novostmi.

    Kakorkoli že, odkar sem se cepila, ni nobene nove smrtne žrtve. Upam in držim pest, da bo tako tudi ostalo….

  • Hedda je rekel/-la:

    Oj, Nogavička,

    long time no see. Zato se spodobi en glasbeni pozdrav! ;-)

    http://www.youtube.com/watch?v=2-LlmLtdfMs&feature=channel

    O globalnem segrevanju bom replicirala na tvojem linku.

  • Neja je rekel/-la:

    Najhujša je negotovost, a ne, g.Vizjak? In nihanje, kako bi se odločil. Hedda je pretehtala in zdaj je, kar je. Če daš na eno stran tehtnice smrt zaradi citokinske nevihte in na drugo stran možne posledice z avtoimunimi obolenji zaradi skvalena, se odločiš za cepljenje. Če pa razmišljaš o blagem poteku, o pomoči Tamifluja in ribjega olja, so eventualne posledice cepljenja slabši izbor. Tudi sama se otepam razmišljanju o teorijah zarot, verjamem, da želi zdravstvo in država dobro svojim prebivalcem, a vendar. Znanstveniki proučujejo viruse, jih sestavljajo, da bi razumeli delovanje, tudi tistih, ki niso več krožili; farmacija kuje dobičke s premalo preverjenimi cepivi in tudi dela napake /Baxter: okužbe z virusom HIV/…Strokovnjaki /zdravniki/ so sami v dvomih. Tudi Ihan med vrsticami ne dela “samo reklame” za cepivo. In od napada na Irak brez posledic za akterje v marsikaj ne verjamem več…. Mimogrede, HEDDA, si prepričana, da si po eni dozi našega cepiva imuna? Svetujem ti, da vseeno dobro pazi na higieno!

  • Hedda je rekel/-la:

    @ Neja,

    nihče ne dela reklame za cepivo. Zdravniki, ki so do cepljenja zadržani - pa ne zaradi potencialne nevarnosti, temveč zato, ker se jim to (še) ne zdi potrebno, - povedo, da je odločitev v rokah posameznika. Hkrati pa poudarijo še, da se glede morebitnih stranskih učinkov v medijih hudo pretirava.
    Če smo že pri tem, tudi Tamiflu ni tako nedolžen. Poznam nekoga, ki je zbolel za pandemko in po zaužitju predpisanega Tamifluja ne more hoditi. Zdravniki nimajo pojma, zakaj gre in je zdaj na opazovanju v Nemčiji.

    Kakor koli, odločamo se za manjše zlo in pri tem mislimo tudi na svoje najbližje, predvsem na otroke, dedke in babice.

    Hvala za nasvet, imunost si pridobiš med 10. in 14. dnevom. Roke si umivam in razkužujem bolj kot marsikateri zdravnik v bolnišnici, pa ne samo zaradi pandemke. Po vrtcih zdaj krožijo tudi raznorazni trebušni virusi, ki sicer niso ravno usodni, a vseeno sila zoprni.

    Še nekaj: v svojem zapisu nikakor nočem prepričevati ‘za’, ampak sem želela samo predstaviti svojo izkušnjo z dilemami, ki so me mrcvarile vse do smrti povsem zdravega mladeniča, in pa izkušnjo s cepljenjem.
    Nejevernim Tomažkom sicer ne gre v račun, da funkcioniram živa, zdrava in normalna. “No, no, boš že videla, kaj bo čez nekaj mesecev”, mi čisto po slovensko škodoželjno navržejo.

    • Neja je rekel/-la:

      Saj sem te dobro razumela in tudi nisem imela namena tvoje izkušnje na noben način razvrednotiti. Tudi nisem mislila, da delaš reklamo za cepljenje. Želela sem samo reči, da če dobro prebereš intervju z Ihanom, lahko razbereš v ozadju tudi kakšno dilemo, ki pa jo mora vsak posameznik prežvečiti. Včasih me preplavi strah zaradi negotovosti “vedenja” virusa, a ne toliko zase kot za otroke. Zakaj so zdravniki “zadržani”? Verjetno iz različnih razlogov, ki pa niso tako daleč od razlogov laikov. Menim pa tako kot ti, da bi se morali zdravstveni delavci in vsi, ki imajo opravka z ogroženimi, cepiti. Kar se imunosti po 10.,14., dneh tiče, se le bojim, da se bo izkazalo, da sta v resnici potrebni dve dozi cepiva. Veliko zdravja tebi in vsem drugim želim.

  • Hedda je rekel/-la:

    @Neja, saj se štekava. :-) Tisto, da ne propagiram ne pro ne contra, je bilo mišljeno na splošno. Saj veš, da je barikadomanija sindrom slovenskega forumovja in te kaj hitro označijo za piarovca farmacevtske industrije.
    Narava moje profesije je taka, da sem za mnenje vprašala številne zdravnike.Glede otrok te lahko pomirim - resnih zapletov pri njih ne beležijo, pandemka pa je lahko usodna za dojenčke. Cepijo se vsi moji znanci, ki imajo doma dojenčka. Govorila sem tudi z nekaterimi nosečkami v svojem mestu; povedale so, da plakati v ginekoloških ordinacijah cepljenje propagirajo, sami ginekologi pa odsvetujejo. Zato res ne vem, zakaj jim ne bi zaupali. :-) Do respiratornih zapletov pride v redkih primerih, a vendar obstaja majhen odstotek prej zdravih ljudi, ki jih gripa odnese v večna lovišča. Po zdajšnjih podatkih je najranljivejša skupina ljudi med 25 - 45 letom.

    Dr. Ihan res marsikaj pove med vrsticami, a mene je prepričal s svojim zgledom. Pandemka ga je sicer prehitela, a on se cepi proti gripi vsako leto, ker se mu ne da prenašati vročine. Ovrgel je tudi splošno prepričanje, da vsaka prebolela gripa človeka okrepi.

    Tudi jaz želim tebi in tvojim veliko zdravja! Najpomembnejša je itak preventiva - bildanje imunskega sistema, gibanje na svežem zraku, sadje, zelenjava ipd. In ne nazadnje tudi veliko smeha! :-)

    • Neja je rekel/-la:

      Hedda, hvala za vse podatke. Verjeti WHO glede cepiva proti antraksu, da ni vseboval skvalena /nekateri drugi pa so ravno skvalenu v cepivu pripisali kasnejše posledice in so ga ravno zato prepovedali/: “da ali ne”?Še nekaj časa nazaj mi dvom sploh ne bi padel na misel. Moram jim zaupati, ker sicer se mi zruši vera v znanost, strokovnost, poštenje, skrb za dobrobit človeštva…

      Zanima me, ali si kje zasledila: Koliko skvalena vsebuje cepivo za sezonsko gripo in koliko za pandemsko?
      Se je /ali se/ avstrijska novinarka J.Burgermeister kdaj zdravila za paranoidno psihozo?

      Od nekdaj cenim dr Ihana. Verjamem oziroma vem, da prebolela gripa človeka ne okrepi, a tudi cepiva ga ne. Po drugi strani pa je še kar nekaj neznank, na primer: Koliko časa traja imunost. Nekateri starejši ne obolevajo za pandemsko gripo, ker naj bi se v življenju z virusom že srečali???

  • Hedda je rekel/-la:

    Neja, do zdaj nisem še nikjer zasledila, da bi imelo cepivo proti pandemski gripi več skvalena kakor cepivo proti običajni. Kot tudi ne vem, ali se je Burgermeistrova kdaj zdravila za paranoidno psihozo. Prebrala sem njen intervju in že po četrtini prebranega mi je bilo jasno, koliko je ura. Ko nekdo začne z iluminati in nanočipi, izgubi še tisto trohico verodostojnosti, ki jo je morda prej imel. In potem take stvari povzema Neva Miklavčič - Predan (človek se ob tem sprašuje, kake ljudi pošiljamo na evropske funkcije.)
    Burgermeistrova kar sama prizna, da noben njenih znancev - pravnikov ni pripravljen sodelovati v njeni bitki proti WHO, Obami in ne vem koga vse bo še tožila….

    Da nekateri starejši ljudje ne obolevajo za pandemsko gripo, ker naj bi se s podobnim! virusom že srečali, je domneva. Kot se tudi ne ve, zakaj pride pri nekaterih prej zdravih ljudeh do hudih zapletov.

    Res je še precej ugank, a nekomu je le treba zaupati. In to v mojem primeru nikakor ni Jane Burgermaister. Cepili bomo tudi oba otroka, kar priporoča tudi naša pediatrinja ( tudi sama se je cepila in svoje otroke tudi).

    Našla sem še en link. morda ti bosta ti dve strokovnjakinji še kaj razjasnili.

    http://med.over.net/forum5/read.php?37,5799717

  • Mirjana je rekel/-la:

    Hm, glede cepljenja,..se nikoli nisem cepila ne proti sezonski, izvensezonski, kravji, prašičji gripi,..pa tudi dileme ni bilo. Pri na pragu šestega desetletja tudi mamografije še nisem opravila,..a to je pač popolnoma moj odnos do zdravja, življenja nasploh. Namesto svinjske gripe sem bila v zadnjih letih deležna svinjskih metod naše “pravne države”,..pa kljub temu v vsem tem obdobju ne pomnim, da bi zbolela za katerokoli od navedenih grip. Vsakdo si ustvari odnos do svojega zdravja, si zgradi svoj življenski stil, z vgrajenimi lastnimi vrednotami…vendar nekaj zagotovo vem.
    Na lastne oči in ušesa sem spoznala stroko, tisto, ki prepričuje za in tisto proti. A ni čudno, da ima stroka o enem problemu totalno diametralno mnenje?..in vsaka prisega na svojo strokovnost in svoj prav?. In mi kot laiki si z malo osnovnega laičnega vedenja (ali pa tudi tega ne), kmečke logike, ter intuicije pač opredelimo in odločamo. Komu verjeti? Mnogokrat se vprašam,..pa kaj se tako ženeš s terminali,..si le majhno zrnce peska v tej puščavi,..pa mi vseeno vrag ne da miru. Ne vem zakaj točno ne,..morda je pač to zapisano v mojih genih…a moje globoko prepričanje je,..da nekdo, ki nečesa ne ve, ne more biti ne kriv ne odgovoren, nekdo ki pa ve,…pa postane resnica za njega tudi odgvornost,..a to ljudje najtežje sprejmejo,..je mau naporno ..kaj čmo…in prav zato je zame obveščanje gušt .)..
    Kar pa se iluminatov tiče pa še kako verjamem. ..a tudi to je moj problem in moja odločitev komu verjeti :)) Lucuja redno prebiram pa se mi zdi eden redkih novinarjev, ki sledi svoji poti z dvema lepima primerkoma koglionidas-ov.
    Pa dobro jutro vsem

  • Neja je rekel/-la:

    Mirjana, občudujem te zaradi tvoje zagnanosti. Vse puščave in peščene plaže sveta so sestavljene iz nešteto drobnih zrnc peska.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Tisti, ki trdijo, da cepljenje proti svinjski gripi nma stranskih učinkov, nimajo prav!

    Pahor je naprimer takoj po cepljenju začel milozvočno prepevati!

    • Neja je rekel/-la:

      Imaš dokaz, da se je cepil? Če taki stranski učinki obstajajo, potem se ti gotovo nisi.

  • Mirjana je rekel/-la:

    Neja :))

  • potemkin je rekel/-la:

    Komisarka mirjana ali kakor že ,se zastopi čisto na vse na tej zemeljski krogli!Kmalu bomo ugotovili , da gre za poklicno piarovko-pisunko po naročilo murgeljskih gospodarjev in turkove povzpetniške kamarile.Še tako naprej v ljubi ideološki zatrtosti in plehki razumnosti.Glavno ,da je vedno prva v svojih hcvalospevnih traktatih in nabulozah.

    • Neja je rekel/-la:

      Pri tebi pa lahko že zdaj ugotavljam, da si prekleto žaljiv in da brez vsakih argumentov nakladaš. Na daleč voham značajske poteze SDS-sovca. Jojmene, kakšna druščina!

    • konec je rekel/-la:

      rdečuhinja se je užalila, ha, ha, ha, ….partijci so jo namreč prepričali, da imajo samo rdečuhi pravico po kritiziranju in da se rdečuhov ne sme - po njihovo- žaliti, er so pač nezmotljivi, kulturni, napredni in strpni….ha, ha, ha,
      ideološki pacienti pač, potemkin še premalo direkten in PREMIL.

    • Hedda je rekel/-la:

      Kak diskurz je pa zdaj to?? Kaj imajo barvni spektri oziroma raznorazni odtenki in vzporedne kontinuitete opaviti z diskusijo glede cepljenja?
      Hej, potemkin in konec, demokracija je vse kaj drugega kakor primitivno in prostaško pobijanje argumentov z zmerljivkami!

      Mnenje g. Mirjane je prav tako kredibilno kot mnenje katerega koli slehernika. Saj res: vajinega še nismo slišali. Se še ubadata z dilemo, sta jo že razrešila in kako?

  • Mirjana je rekel/-la:

    potemkin,…mišika, pa ti si kot pokvarjena plošča,..no ja, saj nisi edini :)