9. januar, 2010 | Vesna Vravnik

Proti zapravljanju denarja pri volilnih kampanjah

Stranka Zares podala nekaj predlogov sprememb za zmanjšanje višine finančnih sredstev volilnih kampanj.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Stranka Zares je izpostavila, da so potrebne “radikalne spremembe” pri financiranju političnih strank pri volilnih kampanjah in sicer bi bilo potrebno izenačiti možnosti političnih akterjev ter njihove kampanje usmeriti bolj v samo vsebino programov določenih strank in ne merjenje moči s finančnimi sredstvi, ki so v ozadju.

Franci Kek in Bogdan Biščak:

V stranki Zares izpostavljajo, da je potrebno volilno kampanjo skrajšati iz enega meseca na tri tedne, stroške pošiljanja informativnega materiala na vsa gospodinjstva bi morala kriti država, pri čemer mora določiti tudi najvišji znesek. Poleg tega bi po mnenju Zares bilo potrebno ukiniti vsakršno politično oglaševanje v določenem času pred začetkom volilne kampanje (npr. 3 mesece), tudi medijska soočenja bi morala biti bolj enakovredna. Nadalje, predlagajo, da bi pravnim osebam bilo treba prepovedati financiranje političnih strank in s tem preprečiti njihovo odvisnost od donatorjev sredstev, ki je potencialno leglo korupcije. Iz istega razloga je treba omejiti prispevke fizičnih oseb na npr. 1000 EUR letno, vse prispevke, ki presegajo npr. 500 EUR pa javno objaviti. Je pa zato treba na drugi strani sprmeniti proračunsko financiranje političnih strank. Sedanji način financiranja iz proračuna je po njihovem mnenju za manjše stranke smešno nizek in ne omogoča vzpostavitve resnega profesionalnega aparata, ki je za strokovno delo v parlamentu nujen.

Vesna Vravnik

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
55 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    ZARESOVCE pa menda pri takem propulzivnem predsednik menda ja ne tarejo finančne težave!

  • Matej je rekel/-la:

    Joj, kdo to o korupciji??? ajoj, bože, kaj vse ta svet nosi.

  • zares? je rekel/-la:

    nic se ne bo spremenilo, saj bo vrli demagog golobič na koncu uspel znižat stroške tako, da bodo večji! Svaka mu čast pokvarjencu

  • govinda je rekel/-la:

    vsi jeste iz iste sklede.vsi ste isti.vaša hrana je pohlep,pohota,zavist sovraštvo.le jejte,le jejte.me ne zanima vaša hrana in grem naprej.sem razvil višji okus.

  • luka je rekel/-la:

    kje je pa kej golobič zadnje cajte?
    računa na kratek spomin?:)

  • potemkin je rekel/-la:

    Kako je že definiral znani slovenski žurnalist hordo nastopačev in prašičev:-izrodek slovenske politike.To se potrjuje vsakodnevno!

  • Mandelbrot je rekel/-la:

    Ameriški Cosby show z Obamo v glavni vlogi mi gre na bruhanje. Upam, da bo na Kmetiji bolj intelektualna debata, ker zadnje volitve so mediji vodili-poročali katastrofalno. En sam novinarski pofelj. En kup kokodakanja in nič informacij.

    Sicer pa če spremljaš novice ie sveta na RTV ali POP tv je katastrofa, dve novici na dan :)
    In še to samo copypaste.
    Mediji so u takem podnu, kot še nikoli niso bili. Tehnologija v teh medijih v bistvu ne prinese nikakršnega informacijskega napredka, je samo stvar učinkovitejše manipulacije množic.

    Sem se načrtno omejil le na tri tuje internetne medije in vsak dan je tam več novic kot v naših televizijskih (”glavnih hišah”) cel mesec. Pravi beboti, kot da nimajo interneta, samo še trači in “paket novice” iz štaba Matrike. Robotki al kaj :)

  • Grigorij Zinovjev je rekel/-la:

    Že tako ima Zares daleč največje tajkunsko finančno zaledje v črnih fondih, sedaj bi pa svoji konkurenci radi še zmanjašali možnosti za javno zbiranje sredstev

  • Nogavička je rekel/-la:

    Predvolilna kampanija ima svoj namen: ponovno, katerič že, na glas ponavljati kaj bi bilo potrebno storiti. Iz oči opozicije oni drugi tega niso storili, iz oči pozicije pa oni drugi itak pojma nimajo kako se stvarem streže in first things first.

    Po volitvah pa kolesje pelje svojo pot po logiki birokratov in trgovcev vseh vrst. Kaj pa je oblast drugega kot odlična priložnost, da denar kroži v pravo smer; iz proračuna najprej k nam, nato še malo med nami in na koncu čimprej spet v proračun ;)

    Za lepe želje bo spet priložnost pred naslednjimi volitvami, pa še ena priložnost za alokacijo proračuna bo kar priročna.

  • Kolerick je rekel/-la:

    Spet sami “močni” komentarji iz vrst janš-boljševističnih grezničarjev, ki očitno sedaj bijejo boj za svoje dohodke, plačani iz državnega proračuna, da serjejo po internetu in prisilno kozlajo ob vsakem drobcu kakorkoli konstruktivne ali pozitivne ideje. Zakaj? Zato, ker njihov svet temelji na negativizmu, na tem, da je treba vse druge in še sebe stalno zatirati, držati nazaj, vleči nazaj v svoj drek …

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    No, ta poskus Zahecovcev je seveda pesek v oči.

    Pravi problem je v financiranju političnih strank PO volitvah, naslednja 4 leta.

    Zakaj Zahecovci ne sprožijo postopka za odpravo DISKRIMINACIJE pri financiranju političnih strank? Zakaj se ne zavzamejo za odpravo praga 1%, saj šele NAD tem pragom politične stranke pridobivajo javna proračunska sredstva za svoje delovanje.

    Prag 1% se je izkazal za uničevalnega za slovensko politiko, saj niti ena mala stranka ni mogla nastati od spodaj, ampak so vse lansirani projekti od zgoraj.

    Franci, Bogdan, nastojta blefirat in rešujta probleme tam kjer so.

    p.s. če se še skrajša že tako kratka volilna kampanja, bodo male stranke v še slabšem položaju (manjše možnosti za prodor), torej je ta predlog usmerjen v dodatno šibitev izvenparlamentarne opozicije.

    • Saša je rekel/-la:

      Popolnoma se strinjam z g. Babičem! Zavzemat se je treba za odpravo praga 1%.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      končno…

      http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2005100&stevilka=4345

      23. člen

      Stranke, ki so na zadnjih volitvah v državni zbor kandidirale svoje kandidatke ali kandidate, imajo pravico do sredstev iz državnega proračuna, če so v državi dobile najmanj 1% glasov volivcev.

      naj se spremeni v:

      23. člen

      Stranke, ki so na zadnjih volitvah v državni zbor kandidirale svoje kandidatke ali kandidate, imajo pravico do sredstev iz državnega proračuna, če so v državi dobile glasove volilk in volilcev.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Stranka ZARES je promovirala novo, etično, moderno in pošteno politiko.

    Potem pa se je izkazalo, da je njen predsednik direktno lagal in pred javnostjo prikrival precejšnje premoženje v gospodarski družbi, ki je precej poslovala z državo.

    In kar je najbolj zanimivo, premoženje je tolikošno, da ga niti slučajno ni mogel sfinancirati s pomočjo plače javnega uslužbenca z opravljeno srednjo šolo, kar je bil sedanji predsednik ZARES-a do nedavnega.

    In za nameček je dotični (filozof) imetnik tehničnih patentov.

    In ta ista stranka si sedaj upa predlagat, da bi zgarani in zapufani davkoplačevalci plačevali (tudi) tej isti stranki volilno kampanijo????!

    Upajo si predlagati, naj jim ljudje, ta isti ljudje, ki jim je predsednik njihove stranke lagal v obraz, plačajo pošiljanje propagande na njihove domove. Nedvomno bi v njej lahko gledali nasmejani ksiht predsednika njihove stranke.

    To, cenjeni bralci, to je stranka ZARES.

    • Kolerick je rekel/-la:

      Ah daj no ne klobasaj, grezničar.

      Toliko podtikovanj, kot jih je v tvojem zapisu, že dolgo ni nihče povezal v pušelc. Škoda, da ta pušelc smrdi po greznici, iz katere ga prinašaš.

      Predlogi so povsem na mestu, žal pa utopistični, verjetno se jim bo marsikdo uprl - začenši s tavelikimi strankami, sajvemo, katerimi, ki imajo ogromno denarja (domnevno, a žal nikoli dokazano iz trgovine takšne in drugačne, ter domevnega kanaliziranja sredstev iz državni svoji lokalni kamarilji ter tragično izginulim brezplačnim časopisom), …

      Stranka Zares je trenutno edina kolikor-tolikor zanimiva alternativa zatohlim obstoječim mrežam/centrom moči.

    • exupery je rekel/-la:

      No, prav dobro pa ne znaš brati, kajne. Nič čudnega, dvornim pisarjem je šlo pisanje po nareku zmeraj bolje od branja.

      Naj ti pomagam. Predlog se ne nanaša le na Zares, ampak na vse, ki kandidirajo na volitvah. Tam smejo, pisarček moj, kandidirati tudi neodvisni kandidati. Ki danes, će niso ravno Jankovič, nimajo šans, da jim karkoli uspe, ker ta stvar pač stane. Najboje jo odnesejo velike politične stranke, ki jih izdatno financira gospodarstvo, ki seveda po volitvah izstavi račune (kar je za davkoplačevalce kakih 100 krat dražje, kot če bi to prepovedali in državi naložili, da financira del kampanje). Moraš pa imeti res praznino v glavi, da zagovarjaš tak sistem. No, druga možnost je, da si na podpornem spisku katere od teh strank, ali pa plačilnem kake medijske agencije, ki bi jo Zaresov predlog spravil ob zaslužek. Res hvalevredno ravbto opravljaš zanje!
      No, je tudi možnosr, da si en tak preprost pisarček, ki pridno konzumira TV realnost, ki jo dobivaš vsak večer doma na fotelju.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      “Stranka Zares je trenutno edina kolikor-tolikor zanimiva alternativa zatohlim obstoječim mrežam/centrom moči”

      Seveda. Stranka zares je še en od patentiranih izumov njenega voditelja:-)))))))))))))))).

      hahahaha:-).

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      @ mandarina Kolerick:

      Prosim navedi, kaj v mojem komentarju je neresnično oz podtikanje.

      Čakam na tvoje pojasnilo.

    • exupery je rekel/-la:

      Bi bilo krajše zapisati kaj je resnično. Ampak naj bo.

      Ni res, da je podjetje v katerem je Golobič lastnik precej poslovalo z državo. Odkar je on lastnik ni z državo poslovalo nič. Niente! Nothing! Ništa!

      V lastniški delež je vložil 2500 EUR. Ni res, da tega zneska ne moreš plačati z uradniško plačo. In ni res, da je bil v času vplačila uradnik. Takrat je že tri leta delal v Ultri.

      Ni res, da Zares predlaga, da se ji plačuje kampanjo. Predlaga, da se plača del kampanje vsem sodelujočim na volitvah. Tudi kakemu pisarju, če bi se odločil stopiti na plano in ponuditi njegove genialne ideje v presojo volilcem.

      Skratka, neresnica je v vsakem odstavku, ki si ga zapisal, u izjemo tistih, v katerem ni dejstev, ampak le ocene. O ocenaj pa se s pisarji nima smisla prerekati.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      @exupery:

      1. Ne zlorabljaj priimka kakovostnega pisatelja.

      2. Odstraniti je potrebno prag 1% za financiranje političnih strank, potem bo tudi ZAHEC prisiljen izvajati boljšo politiko, saj se bodo bali konkurence.

      3. Brez konkurence ni napredka, ZAHEC in ostale partijske stranke pa so do sedaj skrbele predvsem za UNIČENJE vsakršne konkurence, tako da ni niti ene politične stranke, ki ne bi bila okužena s starimi kadri, t.j. vzgojenimi v prejšnjem režimu.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Kolerik-Iz neumne jame,neumen veter piha

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Popravek:
    “…premoženje je tolikšno..”.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Opravičujem se za niz komentarjev, toda to moram vendarle dodati.

    Vidim, da je v sestavku uporabljena besedna zveza “leglo korupcije”.

    Ste gospodje v stranki ZARES seznanjeni z pregovorom:

    “Jezik je tolmač srca”?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Spoštovani DVORNI PISAR Z LICENCO, nič se ti treba opravičevati!

      Nasprotno, mi bi ti morali biti hvaležni za privilegij, da te smemo brati in ob tebi širiti politično obzorje!

      A si opazil, da bi se kdaj opravičil kak MANDELBROT, NOGAVIČKA, ANGY, NOMERCY, 007, BRALKA, NEJA, MIRJANA ali sam BRONJO in dtugi, čeprav klatijo same že stokrat prežvečene neumnosti!

    • Kolerick je rekel/-la:

      In prav ti pišeš o tem, kaj naj bi drugi počeli grdega. Le zakaj, le zakaj, le zakaj, le zakaj …

      Pisarček, intelektualni pisoarček.

      :-)

  • KAKTUS je rekel/-la:

    ODKAR IMA POD SVOJIM NADZOROM TELEKOMUNIKACIJE GOLOBIČ, SE JE po knjigovodskih izkazih “DOBIČEK ” SAMO PRI ” TELEKOMU” VEČ KO RAZPOLOVIL , iz cca 70 miljonov na vsega 30 ! Je to napravila recesija, so storitve cenejše ali jim denar gnjije !

    • Mandelbrot je rekel/-la:

      janš-boljševističnih grezničarjev

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Mandelbrot- čeprav si dal kompliment za Kolerikovo besedno skropucalo o “janš-boljševističnih grežničarjih”,bi te vseeno vprašal kako vam uspeva pomešati krompir in rambutan pri tem poimenovanju.In katero stran sploh poizkušate zadeti?

  • unexpected je rekel/-la:

    …to da so potrebne radikalne spremembe imajo prav…

    …zmanjšat iz 1 meseca na 3 tedne.. ni panike najbrž.. dobra ideja…

    - zelena luč za neoglaševanje v medijih - npr. 3 mesece pred kampanjo

    - medijska soočenja so več ali manj bila enakovredna, s tem nam mečejo le pesek v oči tile zaresovci…

    - dobra ideja za prepoved financiranja pravnih oseb, vendar tole ne bo šlo… preveč korit obstaja na obeh straneh… dam kapo dol in se vam priklonim, če jo potrdijo…

    - Aja a tako, da je za male stranke smešno nizek…? Da le ni to bistvo tegale nastopa… če jim bo vlada le to odobrila od vsega kar zahtevajo - pa bo volk sit in koza cela… al kako?

    Jejsata jejsata zaresovci… dobre ideje, vendar zgleda da 10 let prezgodaj… naši niso zreli za tele spremembe… in le bog in cganka vesta če in kdaj bodo dorasli…

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Naiven si ali papričakuješ, da boš kdaj na njihoviplačilni listi, da celo političnim mrhovinarjem najslabše vrste lezeš v anus!

      Nalašč sem uporabvil bolj fino različico od rjti, , ker je tudi stranka, ki jo hvališ tako fina, da se je znašla nekje med ritjo in anusom!

    • unexpected je rekel/-la:

      jap mefisto, definitivno pričakujem da bom na plačilni listi… lahko kaj več poveš? imaš izkušnje? ;)

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Tovrstnih izkušenj nimam!

      Vem pa, da so, sužnje vedno zaničevali , sluge pa slabo šplačevali!

    • marko je rekel/-la:

      Mefisto, je tudi v SDS tako? Saj menda ne misliš, da verjamemeo takim naivnim zagotovilom. Zase vsi trdijo, da so nedolžni.

    • unexpected je rekel/-la:

      …ah marko, če je komu za verjeti o situaciji v sds-u, je verjeti mefistu…

      …če on piše da sužnje in sluge slabo plačujejo mu seveda vsi želimo, da pripleza na kakšno višjo pozicijo…

  • marko je rekel/-la:

    Količina grezničarjev, ki niso sposobni pol argumenta, ampak le zmerjanja ali pa kalimerovskega javskanja nad zlobno politiko (pri čemer so prepričani, da so naravnost briljantni analitiki), se na spletni strani vest.si povečuje. Uredništvo bi moralo razmisliti, kako te tipe spraviti na druge spletne strani, tja, kamor spadajo. In narediti prostor ljudem, z vsaj povprečnim IQ, sposbnim napisati najmanj tri smiselne stavke zapored.

    • Mandelbrot je rekel/-la:

      Pametnih intelektualcev , ki so v nevarnih časih “modro tiho” :)

    • konec je rekel/-la:

      marko, pa ja me boš jokal zato, ker nisi samo med “našimi”……ha, ha, ha, ha, ha,

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Marko, zakaj pa komentiraš tu, če si obremenjen s stopnjo svojih umskih sposobnosti?

    • marko je rekel/-la:

      Evo, gospod urednik! Spet trije s po enim stavkom. Natanko njih sem imel v mislih. Pošljite jiih vendar na Demokracijo. Ali k Reporterju.

    • Vito Robar je rekel/-la:

      Na nekem drugem portalu imajo možnost, da si prijavljeni uporabniki nastavijo svojo “ignore” listo, kamor spravijo forumaše, ki ne zmorejo argumentiranega pisanja. Na vesti bi bila ta možnost zelo dobrodošla, sem jim že enkrat pisal, a ni bilo odziva…

    • Nogavička je rekel/-la:

      Vito, še boljša bi bila, če bi se morali v uredništvo registrirati s ta pravim imenom in domačim naslovom, zato da bi lahko javno nastopali pod nickom.

    • Vito Robar je rekel/-la:

      @Nogavička: ja, to bi bilo res bolj učinkovito, ampak je tehnična rešitev precej kompleksnejša, če želiš preprečiti, da bi uporabniki dajali pri prijavi lažne podatke.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Je pa še eno izhodišče: zakaj anonimnost tukaj? S tem so v prednosti osebe s tisočerimi obrazi, ki v navijaškem duhu zatirajo konstruktivno debato. V nasprotnem primeru bi bilo veliko manj neumnosti in smetja zapisanega. Dobro bi bilo tudi iskanje po arhivu zapisanega med posti. Najmanj kar bi lahko storili, zdaj takoj, pa je ločitev anonimnega dela od javnega osebnega: že tak način bi izločil mefiste, konce in tako samoimenovane patriote … zaradi mene se lahko poveže nicke tudi z FBookom, npr.

      Vsakemu svoje.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Hja, Nogavička, od besed k dejanjem.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Razumem, razumem, nisi edini, ki bi rad vedel kdo sem ;) Spoštujem pa, da si se ti že odločil in predstavil s polnim imenom in za svoje prepričanje zastaviš svoje ime … le da jaz nisem politik, niti nimam ambicij, da bi od tega živel.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      “jaz nisem politik, niti nimam ambicij, da bi od tega živel”

      Vsak od nas je politik, samo vam tega ne povedo. Že s tem, ko pišeš na teh straneh, si homo politicus, saj si želiš “boljšega življenja”, kar je le izboljšana verzija “od tega živeti”.

      Če pa misliš na “političarje”, to tudi sam nisem.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Lahko uporabljava iste besede, ampak ti ne boš, z vsem spoštovanjem seveda, nikoli jaz. Tvoj namen je diametralno nasproten mojemu; termin politika si posplošil, zato da bi se tudi jaz našel znotraj tvoje interpretacije?! Ni treba.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Kdo pa si želi biti “ti”?

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Oglas po radio:

    DARS prosi cenjene uporabnike avtocest, naj nemudoma prenehajo z metanjem pločevink in zmerjanjem cestnih vzdrževalcev.

    Obenem jim tudi zagotavljajo, da ORANŽNI kombinezoni delavcev niso v nobeni povezavi s kakšno politično stranko:-).

  • nemesis je rekel/-la:

    Naj Zahec vsaj en predlog za rešitev gospodarstva da,ne pa same ideološke…

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Saj to ni “ideološki” predlog. Je zelo računovodski, zelo, zelo finančni. Je pa res, da ne rešuje gospodarstva, ampak predvsem stranke na oblasti (med njimi tudi, se ve, da Zahec).

  • exupera je rekel/-la:

    Zakaj pa ravno gospodarstvo, nemesis? Če je v teh časih kaj ideološkega, je to ravnmo ta obsedenost z gospodarstvom. Nič, ampak prav nič, ni tako vpeto v ideološke mehanizme, kot ravno reševanje gospodarstva.

    Sicer pa - kdo je že izsilil konec kreditiranja tajkunov? In kdo je že ospodarski minister? Morda pa ima to dvoje le kako zvezo z gospodarstvom.