1. marec, 2010 | Jani Sever

Končno, rezultati!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kar nekaj časa je bilo treba čakati, da se je stvar prijela. Zdaj se je, kot kaže, to končno zgodilo. V anketi Financ je SDS krepko prehitela SD, v anketi Dela pa skorajda polovica vprašanih podpira interpelacijo notranje ministrice in predsednice LDS Katarine Kresal. Kampanja, polna množične histerije, končno deluje. Kdor ni prepričan, da živimo v nedostojni državi ni Slovenec.

Kaznovane so vse koalicijske stranke. Ne glede na njihovo vpletenost v garažno afero. Vse skupaj je pravzaprav nekoliko smešno. Psi, ki so ubili lastnika, so celotno družbo prepričali, da je z njo nekaj hudo narobe. Edina rešitev, ki se ponuja v teh težkih dneh, ko celo Mario Galunič svoje goste sprašuje, kakšno se jim zdi širše družbeno okolje, v katerem živijo, so športniki, ponos vsakega naroda in morda še Žlindra ter Kalamari. To daje upanje malemu človeku, da pokvarjene elite še niso uničile vseh perspektiv dežele, v katero so tako iskreno zaljubljeni, pa so jim jo, tako rekoč pred njihovimi očmi spridili pokvarjeni tranzicijski politiki in bogataši.

Ljudska modrost pravi, da so vsi politiki enako pokvarjeni. Ampak “našim” so pripravljeni precej več oprostiti. Hkrati ljudje vedo tudi, da morajo, živimo pač v demokraciji, vendarle izbirati in da je to konec koncev njihova pravica. Izbira, ki jo imajo na voljo, je seveda omejena na politike, ki kandidirajo. In ti ostajajo bolj ali manj isti. Menjava politične elite, posebej v državi velikosti Slovenije, traja izjemno dolgo, lahko tudi več generacij. Pa tudi po tem, ko se generacije zamenjajo, besede gerontov ne izgubijo veljave vse do njihove smrti. Posebej ob primerni medijski podpori. Zadnje izjave Nika Kavčiča so za to dovolj prepričljiv dokaz.

En sam dogodek običajno ne povzroči radikalnega premika javnega mnenja. Stvari se nalagajo. Afera Baričevič je padla na plodna tla nezadovoljstva zaradi okornega reševanja iz krize, nezaupanja v vlado, nezaupanja v trdnost koalicije, nezaupanja v sposobnosti prvega ministra, da vodi vlado, … hkrati pa pomeni nekakšen vrhunec moralizmov, ki nas bombardirajo z leve in desne. Na eni strani vsak dan poslušamo, da bi se morali odpovedati dobičku, da nihče ne bi smel preveč dobro zaslužiti, da so razlike same po sebi nesprejemljive, na drugi pa nas prepričujejo, da je samo družina lahko primerno okolje za vzgojo in apelirajo k vrnitvi Boga.

Vse to se je ob zadnji aferi zlilo v eno. Bogata brezbožna elita je nekaj, kar lahko sovražijo prav vsi. Čarovnica, ki jo je primerno sežgati in ko gori, postane kar naenkrat vsem nekako toplo pri srcu. Kar je vsekakor vsaj dobra tolažba. O tem, kdo je prižgal ogenj, v takšnih trenutkih razmišljajo le redki. Običajno se reče, da so butare na grmado znosile čarovnice same. Čarovniki, ki so samo zanetili iskro, so le pridigarji, čeprav običajno prakticirajo prave uroke.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
70 x komentirano
  • Game je rekel/-la:

    Vse politike je treba zamenjat z preprostimi ljudmi! Kmetje bi neprimerno bolj vodil državo!

  • Iax je rekel/-la:

    Res je, ampak nespretnost Pahorja in sprenevedanje vseh tistih, ki bi lahko to medijsko moraliziranje mal nevrtralizirali ima pri tem ravno toliko kot Janšev lov na čarovnice.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Ubogi Slovenci, ki še tega ne vedo. da so volitve njihovo najmočenejše politično orodje in orožje!

    • jurij je rekel/-la:

      to že, samo koga voliti? to je večja zagata.

    • krucefiks je rekel/-la:

      Ne za vse. Za Mefista recimo ne.:)

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ja, Mefisto vedno ve, koga je treba voliti!

      Ko bo prišel čas, bo tudi vam svetoval, katere liste ali imena obkrožite!

    • šifra je rekel/-la:

      …če bi bile volitve ,res politično “orodje” volilcev ,bi svet verjetno bil poplnoma drugačen..!

  • Aljo je rekel/-la:

    Kampanja, polna množične histerije, končno deluje - da toda s to razliko, da deluje kontra tvorcem umetne angelske podobe določenih političnih krogov. In Slovenija je res na dnu, pa če to pisec kolumne vidi ali pa ne, to je njegov osebni problem. Škoda, tako majhna država bi lahko delovala zelo učinkovito. Slovenski neo-fevdalizem deluje zelo dobro za zelo ozek krog ljudi … dejstvo je, da v razvitih demokracijah naša elita niti slučajno nebi bila uspešna, imajo premalo znanja. Podivjana horda plastičnih bebcev pač ni sposobna voditi vlade, to se odraža v vseh sferah slovenske stvarnosti. Nasledniki ZSMS-a morajo na smetišče zgodovine in to čimprej. Status quo stanja družbe, z njihovimi karteli vred mora propasti, čimprej temboljše za vse navadne državljane Slovenije. Letos se nam obeta enormni primankljaj v proračunu, čaka nas rebalans-rebalansa-rebalansa-rebalansa…Heh niti najboljša kolumbijska magična mešanica jim ne pomaga več.

  • angie je rekel/-la:

    “Pasja afera je pokazala. da je pravna država pokleknila pred tremi cucki.”

    Redko se strinjam z advokati, z Zdolškom še posebej, ampak tole je povsem zadel.
    Za luknjaste zakone, ki jih advokati obračajo vsak po svoje, pa je kriv PARLAMENT v vseh dosedanjih sestavah!! Naši izvoljneci. I
    Četudi bi bili vsi poslanci iz kmečkih vrst, z vsemi božjimi zakramenti požegnani in dnevni pri spovedi, Game, dvomin, da bi imeli kaj boljše zakone.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Senica je v zadnjem času prav tako večkrat povdaril, da bi lahko pse mirno evtanazirali, če bi to ljudje, ki ključne sistemske pozicije zasedajo, znali ločiti med “službo in prjatli”.

      Žal pravila igre, vsaj izkupiček je tak, postavljajo “kmetje” in po njih logiki, zato bi si zdaj končno lahko želeli malo več stroke in brez lukenj za vplivneže po nravi.

  • golijat je rekel/-la:

    kdo je kriv za slabe rezultate vlade?Zares nova politika(lažniva) LDS Lopove Druži Stranka. Ljudje bodo počasi začeli razumeti ,katerim še lahko zaupajo.

  • Manitou je rekel/-la:

    Mogoče bi lahko v vojski naredili dan odprtih vrat, bi se lahko narod vozil s Patrijami in bi to malo ublažilo nezadovoljstvo.

  • marko je rekel/-la:

    Janša lepo kuri v ozadju.

    Največji žur bi bil, da bi se zaradi umetno spodbujenega nezadovoljstva na ulivah in trgih znova dokopal oblasti, nakar bi prišel priporni nalog s Finske.

    kaj pa potem? hja, morda bo Slovenijo čakala izključitev iz EU? ;-)

    • obama je rekel/-la:

      dokazov za priporni nalog ste imeli že na D-dan dovolj,če se prav spomnim…..

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Zanimivo je, da bi levičarski in provladni ter proeldesovi mediji in komentatorji radi garažno afero zreducurali le na problem pravočasne evtanazije ubogih bulmastifov, ki so pravzaprav kolateralne žrtve.

    S tem bi radi le odvrnili pozornost od nevarne in za prihodnost Slovenije škodljive socialne mreže, ki jo je razkrila ta afera!

    Osebna tragedija Baričeviča jim je mar toliko, kot lanski sneg!

    • krucefiks je rekel/-la:

      Ta zloglasna socialna mreža obstaja in to je problem.

      Problem pa je tudi to, da eni v tej mreži vidite samo Senico in Pogačnika, v resnici pa sta zraven tud Čedanič Špelič (SLS), Jarc itd.. Zanimivo, tudi Baričevičeva sestra in mati sta bili članici SLS do izbruha te afere, ko sta zaradi napada predsednika SLS na njihovo družino iz stranke izstopili.

    • krucefiks je rekel/-la:

      Prehitro objavil.

      Ergo:
      Ko gre za veze in poznanstva, politična prepričanja niso ovira. To dokazuje ta afera.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      KRUCEFIKS, meni zoprna Vida Čadonič Špelič, ki bolj skrbi za umetniški vtis in manj za to, kaj bo povedala in drugi njenega ali nižjega ranga so bili in so še le orodje te problematične socialne mreže!

      Čla ne in simšpatizerje te problematične socialne mreže išči v vrhovih dela leve politike in vlade, med tranzicijskimi bogataši, med tako imenovano pripuščeno levo inteligenco, med samozvano kulturniško in estradno smetano in me d drugimi, ki se neupravičeno napajajo in bogatijo z javnimi sredstvi, in ki jih v prvi vrsti odlikuje brezobzirnost ter lakomnost, večkrat pa tudi skrajna sprevrženost!

  • ska je rekel/-la:

    O, ti prekleta svoboda govora!
    Novinarčki, ki danes neznosno serjejo po vladi in si pripenjajo etiketo svobodnega in neodvisnega novinarja, so pozabili, da so pod prejšnjo vlado JJ imeli krepko zavezane gobce.
    Sproščenost, ki se je pojavila z nastopom leve vlade pa je zameglila um ljudstvu, žal tudi novinarčkom..
    …kar naenkrat vsi udrihajo po vladi, vsi letajo z listinami, verodostojnimi in neverodostojnimi, vsi znajo in poznajo leve mreže,
    PRINC TEME pa iz ozadja s svojimi grabečimi rokami in slo po oblasti plete mreže zarot. Pa tako pošten se nam prodaja!

    • obama je rekel/-la:

      ska je rekel/-la:
      1. marec, 2010 ob 13:59
      O, ti prekleta svoboda govora!
      Novinarčki, ki danes neznosno serjejo po vladi in si pripenjajo etiketo svobodnega in neodvisnega novinarja, so pozabili, da so pod prejšnjo vlado JJ imeli krepko zavezane gobce.

      po mojem si bil ti v času prejšnje vlade ali zakajen na Metelkovi ali pa v kakšnem brlogu na Jahorini

    • MEFISTO je rekel/-la:

      SKA je bi pa menda edini, ki bil sproščen z nastopom te vlade!

  • marko je rekel/-la:

    Predigra streznitve.
    Levi marko: dosti ne bi zamudili.

  • TITO je rekel/-la:

    Ja….. Definitivno bo treba najti boljšo drogo tale kolumbijska mešanica Pahorju ne pomaga več !!!

  • NoMercy je rekel/-la:

    in ko je zadnja račka pojedla predzadnjo so nastali medijci :)
    enkrat vmes pa so račke popapale filozofe :)
    ————-
    važno je, da se v SVN nihče ne strinja niti sam s sabo in, da, če bi bilo po njegvo bi bilo vse drugače :)

  • luna je rekel/-la:

    Sever,
    preberite si antropologijo neke afere IZMIKAJOČE SE BISTVO - posebno drugi del: Elitaška folklora - avtorice Renate Šibar v Dneknivovem Objektivu. Lahko bi rekla, da je vaša kolumna zelo blizu tej definiciji.

  • nostradamus je rekel/-la:

    In kaj je Sever pravzaprav hotel povedati?

  • luna je rekel/-la:

    Pa mogoče bi lahko še poslušali današnji Studio ob 17h.

    • obama je rekel/-la:

      majkemi poslušal…..

      kako da kažem…..Dik Dastardli,Matli e makine volanti…Ko Bećir Kećanović priča o pravni državi….

  • Bralka je rekel/-la:

    Takole bom rekla:

    So obdobja, ko je treba biti pozoren na sonaže in rejtine in so obdobja, ko ti podatki (čeprav so metodološko korektno izmerjeni) nimajo resne teže.

    In sedaj je obdobje,, ko podatki javnega mnenja nimajo resne teže.
    Ker je javno mnenje bolj malo mnenje in bolj odvisnost od fabriciranih škandalov. Javnost postaja odvisna od tega, da se vsak teden najde kaj, kar je baje pošastno narobe in čudno in ne vem kaj še vse. In se pač vsak teden zadeva z novimi škandali in ekstremnimi zgodbami in v tem je malo racionalnega.

    Izvirni grez tega stanja gre iskati v slovenskem preferiranju tega, da je vse dobro, še najbolj pa tisto v zlati sredini. To teženje k varni sredini ni čisto nobena ne varnost, ne sredina, to zakrivanje ljudi, ki nimajo nikakršnih sposobnosti.
    Ko ti taki začenjajo postavljati kriterije, potem v bistvu ni več kriterijev.

    Ko poslanec neke stranke premlati uslužbenca garaže in potem piarovka te stranke tako dejanje obsodi in potem poslanska skupina diskvalificira piarovko, ne pa tistega, ki je mlatil….potem se preprosto ne smemo več čuditi, če v naslednjih mandatih slišimo iz vrst ta istih še tisto o ginekoloških pregledijh, pa nekaj o gnusu nad študijem ob delu, ker moraš osebno polagati izpite…
    Tudi se ne gre čuditi, ko ta isti rožletovski ferajn potem vlaga inteprelacije, obsodbe, ko ves čas ponavlja neresnice (ker če ves čas govoriš isto, se prime, pa magari če lažeš, nihče nima toliko kondicije, da bi vsakič znova isto izrečeno laž postavil tja, kamor sodi…). Tudi se ne gre čuditi, da vlagajo dokumente, ki so taki, da na nobenem faksu ne bi dobili pozitivne ocene, ker ne zdržijo nobene ampak čisto nobene presoje s področja prava, ekonomije, pravopisa…Pa jim je vseeno, ker “vnuki smrdljive drhali” vedo, da je pošastno majhna verjetnost, da bi jim vodstvo parlamenta reklo, da naj nehajo zlorabljati parlamentarno proceduro za to, da skozi parlament širijo nespoštovanje stroke, institucij (ker tista ustavna obtožba je čisto navadno nespoštovanje institucije predsednika države in je tudi osebno žaljivo ker doktorja pravnih znanosti vajenec ne more in ne sme učiti prava in pika). S takimi se z rokavicami ne da. Demokracija je stvar parketa in na parket se tiste, ki imajo gojzarje ne sme pustiti. Naj se kvalificirajo za nošnjo normalnih čevljev, ker zaenkrat so še zelo daleč od tam. Naj dajo mir in naj se njihov vodja lepo uči finščine, ostali pa naj malo delajo na manirah (pardon, ogromno naj delajo na manirah) in naj delajo na svoji pismenosti, ker če bodo delali na njej, bodo tudi spoznali, na kaj se referiam z navedbo “vnukov smrdljive drhali” (namig, to spada v korpus obveznega domačega branja).

    Pa niso samo rožleti take neotesane baže. Tisto stokanje in bevskanje malega plešastega moškega, ki je končal farmacijsko srednjo in si je kupil priimek plemenitosti. je patetično in odvratno in z njimi se ne dobijo dodatni centimetri, lasje ne bodo zrasli, leta ne bodo šla v minus in tudi plemenitosti se tako ne dobi, se pa dobijo glasovi, ki nosijo poslansko plačo in poslansko penzijo in če ima človek še majhne otroke, je treba pač poskrbeti za njihovo materialno varnost…okej, razumem to. Ampak zaradi tega ga še ni treba obravnavati kot politično verodostojno figuro, ker to ni.

    O SLS-ju ne znam povedati skoraj nič. Ampak fantje in dekleta, če hočete kak glas na državnih volitvah (ne lokalnih, tam je že toliko občin, da bo vsak član SLS dobil svoje županstvo) - več glasov bo že s tem, če si Žerjav kupi očala drugačnega dizajna, kot so obstoječa, kot pa tale sozvočnost z rožleti. A to, kar se je zgodilo s NSi, vam čisto nič ne pove? Dolga lajtunga, predolga.

    Glede vladajoče koalicije: moti me, ker dela klasično napako salonskega levičarstva, ki bo pravico do izražanje indivualnega mnenja postavila nad pravico o tem, da ima vsak pravico, da je kdaj tudi čisto tiho. Pa bog-ne-daj, da bi kdaj salonski levičarji malo kolektivno izrazili pdopro po možnosti tistim, ki so na oblasti. Jojmene. Auč. Bljak, to pa ne. Ker podpore ne prinašajo honorarjev (kolumnista, ki kaj podpira, ne bodo dolgo obdržali pri nobeni resni redakciji). Pa pustimo zgolj kolumniste. Neskončno nespodobno je, da predsednik KAS v časopisu redno piše kolumne o tem, kaj je vladni politiki narobe. Halo? A ne vidi moralne dileme, da ne rečem kolizije. Vladni poverjenik ima čisto dovolj možnosti, da sami vladi razloži svoje mnenje, ampak ne, to raje napiše v časopis in s tem diskreditira točno tistega, ki mu je dal pomembno nalogo, izbor predstavnikov države v nadzornih svetih.

    O drugih ekonomistih, ki se tudi v javnosti oglašajo: nekdanji dekan ekonomske fakultete, ki mu je vse jasno, ko je pa bil dekan, je bila pa hiša nelikvidna (kar je za Ripleya), asisten na tem istem faksu, ki se navdušuje nad “putinovo ekonomijo” in se zgraža nad “tovarišijsko ekonomijo”. in se odzove na vsako vprašanje novinarjev, neodvisno od tega, da mu še ogromno stvari ni jasnih, pa bivši minister s kratkim stažem, ki prostodušno blekne kakšno zelo neodgovorno, kar bi človek še zmogel prenesti pri štirinajstletnem mulcu, pri štirdesetletniku pa ne več…..dokler bodo taki krojili “javno mnenje”, bo treba še zelo in močno prositi Jožeta Mencigerja in Dušana Mramorja (ker imata tako strokovno kot politično izkušnjo) da rečeta kakšno pametno, ker neumnih smo že dosti slišali.

    Preveč je takih, ki so proti samo za to, da se jih sliši in da na njih posijejo kamere in zelo malo je takih, ki imajo res kaj pametnega, kar bi morali slišati tudi drugi.

    In težava sredstev javnega obveščanja je v tem, da se tja tudi rekrutira kader, ki v ločevanju zrnja od plevela ni posebej vešč. Ali pa je včasih bil, sedaj se mu pa ne da več, ker iskanje zrnja je naporno delo, treba je brati in se izobraževati, za to pa ni časa medtem, ko iščemo dnevne škandale, ki pa v bistvu omogočajo, da se medijski proizvodi prodajajo.

    In vse tole srka javno mnenje in jasno je, da je od mnenja bolj malo ostalo. Je več odvisnosti od pompoznih nesreč, ki se dogajajo drugim.

    In tule ima človek dve možnosti: ali popolnoma dvigniti roke in si misliti, da kaj posebej bolje ne bo nikoli in ponikniti v morju povprečja…ali pa se obrniti proti toku, pa magari pri tem deluje malo čudno in magari je pri tem včasih bolj sam ali pa ima malo somišljenikov in vztrajati na aktivnosti razuma, pa tudi če nerazum drvi v drugo smer in obstaja velika verjetnost, da ga bom nerazum vsaj včasih malo povozil.

    Sama sem izbrala drugo možnost. Tudi zaradi tega tule včasih napišem kakšno mnenje, čeprav bi lahko počela tudi kaj drugega. Ker če sem tiho, je ogromno verjetnosti, da bo preveč neartikuliranega bevskanja. Nismo mi dežela bevskačev, čeprav trenutno se največ sliši ravno tega.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Cankar je, govoreč o smrdljivi drhali, lepo napisal “mi smo vnuki svojih dedov”.

      Vedno znova me fascinira kako živo levičarji doživljate te besede, ki se vas očitno globoko dotaknejo, (saj jih vendar izjemno pogosto citirate) pri tem pa niste sposobni njegove ugotovitve postaviti v kontekst Hlapcev niti njegovega dekadentnega življenjskega sloga, izpolnjenega z alkoholom, levičarsko politiko in svetoboljem.

      Jerman, ki v Hlapcih stopa v čevlje obupanega Cankarja, s tistim “mi” naslavlja sopotnike na prakomunistični poti, ki levici obrnejo hrbet, ne pa npr. Župnika. Ne nazadnje, biološki predniki takratnih klerikalcev (menim da tudi biološki predniki pretežnega dela današnjih desničarjev) niso spadali med “smrdljivo drhal”, ki je med protireformacijo milostno smela ostati na Slovenskem. Bili so vendar zmagovalci, ki so “poštene ljudi” bodisi potolkli, bodisi pregnali. In “drhali” - prosto po Cankarju - milostno dovolili, da ostane v statusu podložnikov.

    • Neja je rekel/-la:

      Bralka, podpišem.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Od vsega, kar je povedala BRALKA, se še njbolj strinjam s tem. da potrebuje Žerjav lepša očala!

      To pa tako vsi vidimo in vemo, tako, da tudi za tak preblisk ni treba biti preveč pameten!

    • Nogavička je rekel/-la:

      Ja, zanimivo, da je diskurz ostal enak tistemu, ki ga je zastavil Farmacevt s SŠ v neki oddaji na takrat že državni televiziji. Nemoč konsenza po vsej sili, ki s parketom dela kot svinja z mehom.

      Pošiljati Lukšiča v medije, da bi svoj ugled in dobro ime zastavil za lik in delo Pahorja, je milorečeno kratkovidno; v tem primeru še Lukšič zgublja svojo avtoriteto, ker govori nekaj, kar bolj ali manj vsi že vemo, da nima veliko skupnega z realnostjo.

      Presenečenj gotovo še ne bo konec, saj je J napovedal pomlad, in njegov aparat, za razliko od Pahorjevega, aktivno pripravlja teren; nedorasel premje pa ni pripravljen prevzeti pobude (lahko bi ugibal, kaj ima on od tega). Opravka ima z obramboslovcem, ki za svoj plemenit cilj ni pripravljen milostno izpustiti obilo priložnosti, ki mu jih njegov osladen kolega dnevno ponuja na pladnju. Ta medijska reč se stopnjuje z zmernim tempom in nasmejanega premjeja nese s predvidenim tokom … čudi me, da ga njegovi … kako bi jim rekel …mirno gledajo, ko prodaja Cvikla in Guliča, hkrati se pa nenavadno težko loči od letečega ambasadorja s telefonskim imenikom in najtransparentnejšega Erjavca.

      Bralka, se ne bi mogel bolj strinjati.

    • kos 119 je rekel/-la:

      @Nogavička
      Ne vem zakaj misliš, da je obamboslovec manj sposoben od kumrovškega tečajnik, z diplomo FSPN?

    • Nogavička je rekel/-la:

      Ko se boš streznu, še enkrat preberi kar se ti je zapisalo, razmisli kaj si pravzaprav želel povedati, pazljivo poveži misel v smiselno celoto in jo zapiši.

      Obstaja pa še tretja možnost: vpiši se v tečaj gurujev komuniciranja. J ti bo hvaležen.
      http://www.vest.si/2010/02/19/umazani-dvoboj-v-vrhu-pravosodja/comment-page-1/#comment-493391

    • konec je rekel/-la:

      bralka, stvar je precej jasna
      balkanci, pedri, izbrisani, tajkuni, samooklicani intelektualci in bedaki volijo komunajzerje
      cerkvene miši, evropejci, “nepremični” prebivalci, kulturniki in strahopetci volijo ostalo

      to je to

    • Lilijana je rekel/-la:

      Bralka super napisano čestitam!

    • Mimi je rekel/-la:

      Tudi meni je všeč tvoj komentar, Bralka, pa čeprav je mestoma preveč enostranski. Zato se podenj tud ne morem podpisat (poleg tega me pa še moti ocena nekoga glede na njegov videz in ugibanje, koliko las in centimetrov si nekdo kupi in podobno). In: meni je recimo sredina okej. :)
      Pa še tole se mi je zazdelo malo hecno: “… Ker če sem tiho, je ogromno verjetnosti, da bo preveč neartikuliranega bevskanja. …”
      V vsakem primeru bo neartikuliranega pisanja kolikor ga bo, Bralka, ne glede na to, a si tiho al pa ne.
      Pravzaprav je še večja možnost, da ga bo več, ker bo še več replik, več *materiala*.

    • Matilda je rekel/-la:

      Enkratno predstavljeno stanje ljudi in države. Želim si le, da bi bilo nas vsak dan več, ki podpiramo napisano v zadnjem odstavku. Splača se boriti, država ni njihova , je naša !

    • Mimi je rekel/-la:

      Matilda: “… Želim si le, da bi bilo nas vsak dan več, ki podpiramo napisano v zadnjem odstavku. …”

      Omenjeni zadnji odstavek (Bralke): “… Sama sem izbrala drugo možnost. Tudi zaradi tega tule včasih napišem kakšno mnenje, čeprav bi lahko počela tudi kaj drugega. Ker če sem tiho, je ogromno verjetnosti, da bo preveč neartikuliranega bevskanja. Nismo mi dežela bevskačev, čeprav trenutno se največ sliši ravno tega.”

      No, count me out. :)
      Jaz NE podpiram napisanega v zadnjem odstavku.
      Kot razumem, Bralka pravzaprav govori vseskozi o nivojih, v bistvu sta pa samo dve plati iste … hm, medalje?.. ma ne, kovanca. :)
      Jaz namreč vidim enako navijaštvo in pomanjkanje objektivnosti, razuma, zdrave kritike, (samo)refleksije.
      Kje je razlika oz. ali je, med tem, ko kdo napiše, svinja rdečkarska, in med bevskajoča ameba?
      Jaz je ne vidim.
      Meni se zdi, da smo ljudje, ki se menimo, nismo ne amebe ne svinje ne psi, ne krulimo in ne bevskamo.
      OK, Bralka je to povedala bolj “intelektualno”, je pa spodbujala isti pogovor… isto vlečenje prežvečenega sovražnega govora.
      Nismo mi dežela bevskačev, pa tudi ne nadutih arogantnežev (in upam da ne samih cinikov - zelenih ali roza).

  • sovka je rekel/-la:

    Na tele ankete državljani damo bolj malo, veliko nas je , ki mislimo s svojo glavo trezno in razumno in ne damo nič na prerivanje za oblast, ki jo vidimo i samo kot možnost za uresničenje svojih interesov ne pa naših interesov.

  • NoMercy je rekel/-la:

    jebenti no … a niso mogli SDS dobiti volitev 2008 !!!??
    kaj bi jim jih privoščil ob tem, kako nam gre v tej jebeni recesiji :)

  • kos 119 je rekel/-la:

    K vsej “histeriji” v Sloveniji tudi ti J.Sever močno prispevaš s svojimi tako zelo “objetivnimi” komentarji. Včasih sploh ne vem na čigavi strani si? Ali provociraš ali pa si…?
    V tvojih člankih je veliko prekrite in odkrite nestrpnosti do drugače mislečih, čeprav se izrekaš za pluralnost mnenj. Morda pa se motim - očitno!

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Citiram
    Zanimivo je, da bi desničarski in protivladni ter sdesovi mediji in komentatorji radi garažno afero povzdignili na raven propada pravne države, ki je pravzaprav kolateralna žrtev.
    S tem bi radi le odvrnili pozornost od nevarne in za prihodnost Slovenije škodljive korupcijske mreže v aferi Patria, v kateri kot glavni igralec nastopa glavni pospeševalec afere bulmastifi.
    Če je bilo njihovim biološkim in političnim kolaborantskim prednikom dovoljeno najprej moriti, nato pa še drastično kršiti človekove pravice brez kazni, potem ni nobenih ovir, da kraje, zlorabe in vsakovrstna sprevržena dejanja ne bi bila dovoljena tudi njim, vse v maniri ponovnega prevzema oblasti. Ob odstranjevanju vsaj nekaterih tančic iz ozadij afere Patria se v vsej svoji grotesknosti razgalja morbidno dekadentno obličje mogočne pajkove glave, za katerim se pne gosta lepljiva mreža, ki povezuje mnogotere stare in novodobne koristi in koristolovce.
    Žegnana voda, s katero so poškropljeni pripadniki izbrane desne tranzicijske elite, pa ni prozorna, temveč rdeče obarvana tekočina. Je kri. Življenjska tekočina žrtev velikega zločina, prelita zaradi koristi medvojne kolaboracionistične avantgarde in njihovih dejanskih političnih botrov in naslednikov, ki sestavljajo večji del današnje desne tranzicijske elite.
    Pripadniki desne tranzicijske elite dobro vedo, kdo v ozadju postavlja merila. Ni važno, ali so enotna za vse, ali pa morebiti dvojna. Važno je, da v praksi veljajo tako, kot se odloči. In pri tem se vztraja do konca ne glede na razdiralne posledice. Značilen primer dvojnih meril, ki ponazarja obstoj pajkove glave v ozadju, je angažiranje nekdanjega pripadnika Udbe Mihaela Brenclja najprej kot vodjo varnostno informativne službe, nato kot podpredsednika državnega zbora in na koncu evropskega poslanca.
    In tako naprej in naprej in naprej do nezavesti oz. dokler se ne prime.
    V starih časih so bili tečaji za takšne propagandne zadeve tudi na Bledu.
    In takšnih pamfletov ni težko prepisovati.
    Je pa zaslepljenost res huda zadeva na vseh političnih polih.

  • konec je rekel/-la:

    od zveste številke 128 (od 571) ne moreš pričakovati drugačnega teksta kakor takega.

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Konec, vojak, a samo to?

    • konec je rekel/-la:

      še preveč….glede na vse neumnosti, ki jih zmorete napisati rdečkarji

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Ah, ta naš Simplicisimus. Očitno je spletni forum zamenjal za realnost, ki ga vedno znova razočara. In seveda, če se v resničnem življenju obnaša na enak način - kot nezrel, slabo vzgojen paglavec brez manir -, potem se mu pač slabo piše. Dekleta inu žene se pač ne odzivajo najbolje na retoriko v stilu “Podgana, a mi daš za fukat? A ne? Svinja rdeča, te bom zaklal!” Še posebej ne, če gre za finančno šibke in fizično slabo razvite posameznike z obilico mozoljev po obrazu. Ampak ti so pri najstnikih tako ali tako pogosti, če ne kar nujno zlo …

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Samo par besed sem spremenil. So pa rees neumnosti, vendar nekoga drugega.
    In mimogrede, nikjer nisem.

  • Turek je rekel/-la:

    Dobra, Jani, dobra!

  • skorumpirani Janša je rekel/-la:

    He! He! Slo-elita je vpeta v pajkovo mrežo? Jep. Primer: desna roka Kresalke na MNZ je Goran Klemenčič, njegova žena je podjetnica-odvetnica (odvetniška hiša Zidar-Klemenčič), ki je že v večih primerih zastopala Janšo. Skratka: Janša in Kresalka sta del iste mereže, sta omrežena… He! He!

    C’mon!

  • nemesis je rekel/-la:

    Meni je zadeva popolnoma jasna,Policija ni dala pravih podatkov,da gre za sum kaznivega dejanja,zato ni bilo ne preiskovalnega sodnika,ne dežurnega tožilca,ne hišne preiskave.Ustavno sodišče je dalo izjavo,da njihov sklep,za katerega se ne ve,če je bil zakonit,ni nalagal Ministrstvu za kmetijstvo,da je potrebno pse vrniti lastniku,so bile še drugačne odločitve.Megliču je bila ponujena preko odvetnika majhna odškodnina,mene pa zanima,koliko je bil plačan odvetnik za svoje delo,verjetno več,kot je bilo Megliču ponujene odškodnine.

  • MALI STALIN-KOZAVI je rekel/-la:

    Ubožec sever,takoj na psihiatrično zofo samega Ziherla se spravi.Ta ,vrhovno vrhunski plagiator te bo odrešil grozečih in morečih vsakdanjih mor slovenske desnice in RKC.Uspeh ne bo izostal,garantirano.

  • luna je rekel/-la:

    Zakaj ne leva ne desna stran ni sposobna neke samorefleksije? Janševi privrženci do konca ne bodo priznali,da obstojajo vsaj sumi za kazniva podkupovanja pri Patrii, privrženci leve struje pa trmasto prepričujejo, da pri zadnji aferi ni nič narobe. In to ni tragedija, kot trdi Pahor, to je kulminacija gnilega vpliva kapitala na državne institucije. In se človek samo vpraša, kam vse to lahko še pelje.
    Če je kdo poslušal včerajšnji Studio ob 17h, so udeleženci govorili o tesni prepletenosti vseh dosedaj vladajočih elit, zaradi česar nobena afera ne dobi epiloga, od prve orožarske afere do ropa SKB sefov.
    Ali se kdo vpraša, zakaj je Katarina Kresal spravila zadevo sefi v predal?

    • Bralka je rekel/-la:

      Vlom v sefe se je dogajal v noči med 31. 10. in 1. 11. leta 2005. Guglaš pdo “rop skb” in se pojavi ta datum.
      KK je postala ministrica novembra 2008, skratka več kot tri leta po tistem ko je bil rop izveden. Kar so našli dokazov, so jih našli takoj po ropu, kaj so počeli z dokazi, kako je bila vodena preiskava , do kakšnih ugotovitev so prišli in kaj so zavrnili…glavne črte preiskovanja so se definitivno zgodile preden se je sploh vedelo, kdo bo Matejev naslednik.

  • luna je rekel/-la:

    Nikoli ni nihče od novinarjev vztrajal, da se dajo podatki o preiskavi, pravzaprav samo na začetku. Aleksander Lucu je včeraj po radiu povedal, da se je pogovarjal z bančniki - ti so povedali, da točno vedo, kdo je to storil. Slišala pa sem tudi, da je bil en bančnik/bančnica pri Katarini Kresal in prosil, da se zadeva ne odpira.

  • asd je rekel/-la:

    a se samo meni zdi, a je sever ubral nekam žalosten ton v tem članku? :)

  • BORAC je rekel/-la:

    Sever ne more iz svoje zaplankanosti, o tem ni dvoma. V članku pa pogrešam omenjanje SDS, Janše, orožarske afere, Patrie in drugih vzrokov za padec LDS in Zares.

  • Anka je rekel/-la:

    Za temi politiki je treba vodo potegnt!

  • nemesis je rekel/-la:

    Velecenjeni g.Turk je v parlamentu povedal,da je potrebno kazniva dejanja Ertlu oz. Udbi sodno dokazati(mimogrede že pred osamosvojitvijo so skoraj vse dokumente uničili in jih na primopredaji poslov ni bilo,tudi Ertl se na primopredaji ni pojavil),hkrati pa opozoril da je kriva ovadba kaznivo dejanje.G.Senica je kazensko ovadil veterinarja,ki je odredil usmrtitev psov,ovadba je bila zavržena,ali je bil kaznovan zaradi krive oz.lažne ovadbe?

  • luna je rekel/-la:

    nemesis,
    tudi sama se to sprašujem, posebno, ker je Senica prostodušno priznal, da je bila ta kazenska ovadba pač procesni manever! Toliko samo o etiki, o kateri ima polna usta Kresalova, ki je tudi potrdila ta procesni manever, ki da je nekaj običajnega pri delu odvetnika.