5. julij, 2010 | Jani Sever

Neresničnost sprave

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Pod Krenom v Kočevskem rogu je po dvajsetih letih na spravni maši ob metropolitu nagovoril tudi najvišji predstavnik izvršne oblasti. Tako kot takrat je tudi tokrat to storil predstavnik levice. Smo torej naredili kakšen korak k spravi?

Sprva še vedno ostaja pomembna tema in desetletja ideoloških prepadov. Nadškof Stres je dejal, da grobišča še vedno niso primerno urejena in da se slovenski družbi še vedno ni uspelo ustrezno opredeliti do povojnih pobojev. S prvo ugotovitvijo se je mogoče strinjati, čeprav je kar precej grobišč obeleženih in se ob njih vsako leto zbirajo tisti, ki se želijo pokloniti spominu žrtev. Prepričanje, da se v Sloveniji še vedno nismo opredelili do povojnih pobojev je nekoliko težje sprejeti brez zadržkov. Morda se kdo res ni in gotovo se marsikatera opredelitev ne sklada s pričakovanji rimskokatoliške cerkve, a o tej temi je bilo vendarle dovolj povedanega, da bi lahko rekli, da smo se glede nje opredelili tako rekoč vsi. Seveda je jasno tudi, kaj pričakuje cerkvena stran. Ampak sprava najbrž pomeni tudi in predvsem razumevanje za drugačne opredelitve.

Cerkev spravo že dolgo razume nekoliko drugače. Kot strategijo malih korakov. Kar je vsekakor simpatično. Tudi z zaporedjem se najbrž ni težko strinjati. Prvi korak naj bi bila brezpogojna privrženost resnici, drugi pravica in tretji odpuščanje. Konec koncev ideja nikakor ni nova. No, resnico je težko izluščiti in ima veliko obrazov. Nič ne pomaga, da se vsi zavedamo, da je šlo za zločin. Težje je z iskanjem konkretnih krivcev, čeprav tudi o tem danes vemo več kot dovolj, da je mogoče skleniti, da jih prav veliko ne živi več in da jim sodišča, zaradi pomanjkanja dokazov, najbrž nikoli ne bodo uspela brez dvoma dokazati njihove krivde. Ko pridemo do drugega koraka k spravi, pa je to, da je nekaj dokazano brez sence dvoma, izjemno pomembno, saj gre za nujni element pravičnosti.

Zahteva po jasni obsodbi zločinov in zločincev menda ne izvira iz sovraštva ali maščevalnosti. Gre izključno za potrebo, da se: “… moralni in pravni red, ki sta bila z zločinom poteptana, spet vzpostavita in da spet dobijo svojo polno veljavo svéta moralna načela pravičnosti in človekovega dostojanstva«. Takrat bo nastopil čas za odpuščanje in za konec travme slovenske družbe. če torej vse zahteve beremo skupaj, postane bolj ali manj jasno, da odpuščanja nikoli ne bo, saj je zanj enostavno najprej nujno potrebno pravično sodno kaznovanje. Da bi dočakali pravi sodni proces proti denimo Mitji Ribičiču, ob vseh propadlih poskusih, da bi se to zgodilo, najbrž ni verjetno. Zgodovinsko definiranje povojnega dogajanja kot zločina, ne bo dovolj, pa tudi politične obsodbe očitno ne. Obojega je bilo v zadnjem desetletju veliko, pa ni videti, da bi bili kaj bližje odpuščanju kot prej.

Pahorjeva prisotnost pod Krenom je bila sicer lepo sprejeta. Vendar jo je potrebno gledati tudi v luči pobude predsednika republike, da bi bila politika vendarle spravno prisotna na tradicionalni maši. Namesto predsednika republike, ki se je cerkvi zameril ob Hudi jami, je ljubljanski nadškof pod Kren povabil predsednika vlade. In dobil je, kar je hotel. Formalno korekten politični govor, s katerim se ne da polemizirati in ki ne polemizira z nikomer. Stavek, ki so si ga mediji zapomnili gre takole: “Ničesar iz naše preteklosti ne smemo pozabiti. Zlasti če nas navdihuje ali opominja v naših prihodnjih stremljenjih. Tu smo, ker nam ni vseeno. Ne za preteklost in še zlasti nam ni vseeno za našo skupno prihodnost.” No, tudi Pahor je dobil, kar je hotel. Ob njegovih splošnih umirjenih besedah brez pretirane konkretne vsebine, si bomo pač zapomnili predvsem dejstvo, da je pod Krenom bil.

Nista pa bila tam Stres in Pahor edina govorca. Nastopil je tudi Justin Stanovnik iz Nove Slovenske zaveze. Njegove besede so ostale bolj ali manj preslišane, čeprav si vsekakor velja zapomniti tri glavne poudarke. Po Stanovniku je potrebno priznati troje, da domobranci niso kolaborirali z okupatorjem, da so bili legalna in legitimna slovenska vojska ter da imajo zasluge za boj proti komunizmu. Kot pravi Stres, najprej je treba sprejeti resnico in nato podeliti pravico, da bi lahko sledilo odpuščanje. Vse se torej začne z resnico. A pravilo bi veljalo uporabiti na vseh straneh. Tudi pri sebi. Morda nekoč v prihodnosti.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
88 x komentirano
  • Vanti Vaatti je rekel/-la:

    Pravi kristjan odpušča brezpogojno. Se mi zdi, da so zadnjega pravega kristjana požrli levi v starem Rimu.

    • angie je rekel/-la:

      :))

    • KAKTUS je rekel/-la:

      TISTIM. KI SO JIM Z DOMAČO SLOVENSKO ZEMLJO ZATRPALI USTA, JIH NE MOREMO VPRAŠATI ZA SPRAVO, ŽRTVE , NJIH OTROCI SO VSEM PO KRŠČANSKO ODPUSTILI, OSTAJA LE NA RABLJIH, KI PA SO NEOMAJNI, NEZMOŽNI TEH DEJANJ ! KRŠČANSTVO SO ZAVRGLI, KOMUNISTIČNEGA ETOSA PA NI ! REVOLUCIJA JE NASRALA HEROJEV, SPOMENIČARJEV Z IZREDNIMI, DOSMRTNIMI PRIVILEGIJI // BERI UNIČEVALCA RDEČIH //, KATERE SI NISO PRISLUŽILI V BOJU Z OKUPATORJI, FAŠISTI IN NACISTI, AMPAK POVEČINI NAD UBIJANJEM SVOJEGA, LASTNEGA LJUDSTVA , NA TEHARJIH, ROGU IN ŠE MNOGIH HUDIH JAMAH ŠIROM DOMOVINE ! !
      Preko 220, v zaporniški knjigi od partizana, udbovca CIRILA odkljukanih ljudi, ni dovolj za eno samo posrano obtožnico , žalostno !

    • kaktus je rekel/-la:

      Forestina @, DOMIŠLJAVA MISELNA POHABA, SE JAVLJA KAR 5X ZAPOVRSTJO, REPRICIRA SAM SEBI IN NI V STANJU SVOJEGA KLAFTRANJA POVEDATI , NAPISATI V MALO DALJŠEM SE-STAVKU !!!

    • Magelit je rekel/-la:

      pravi kristjan je suženj svoje vere. ne bo pa pristal, na brezpogojno odpuščanje, če nima za jest.

  • Aljo je rekel/-la:

    Človeška neumnost nima meja. Spravo bomo dosegli, samo je vprašanje, če prej ne bomo kot narod izginili iz obličja zemlje. Potomci starih in starih-novih elit pač podpihujejojo in kujejo vsak svojo resnico. Kako je lepo, če je svet črno - bel. Zatohlost razmišljanja slovenske populacije pač ne dojema abstraktne resnice, dojema samo zgodovinski - prirejeni spomin, tako z ene kot z druge strani.

    • Magelit je rekel/-la:

      @Aljo

      Ali ni lepo abstraktna Huda jama? In to je zakon ali norost? In Cirlov zvezek? Ah, bogi Ciril, je rekla
      tožilka, kaj se če matrat, je že star. Ampak, po celem svetu starce iz II. vlačijo, kjer jih najdejo v zapore.

      Edino Slovenija ne pozna vojaških ali civilnih sodnih zločinov. Vojska lahko dela vse. Policija lahko dela vse.
      Sodišče in tožilstvo lahko delata vse. Zdravniki lahko delajo vse.

      Kdo se bo sekiral, zaradi napak, ali jih popravljal, če je vsem vse vseeno in nikogar nič ne briga.

      Ali je lažje enega konspirativca postaviti na sodišče, da sodišče presodi ali je sploh prišteven,
      in kako to, da če sodišče hoče, je tisto kar dobi od policije v redu, če ne pa v predal. Če ne da že policija.

      Zdaj ni nič bolje, kakor po vojni. Takrat so stradal tudi na kmetijah, sedaj pa samo gledaš, ali boš
      na dan zapravil 2€ za hrano, ali se ti bolj splača dat še evro za liter.

      Kogar pa zabava pisanje in branje na Vest.si pa naj razmisli - kakšno ogledalo vidi. Kako malo je
      konstruktivne debate. Ali vsi nekaj blabla drug mimo drugega. Sprava ni sprava med domobranci in
      partizani. Je sprava potrebna zaradi zločinov, ki jih režim ni kaznoval. Zato je bil zločinski in je še zdaj.

  • Iax je rekel/-la:

    Amen! Tole po Stresu je eno čisto sprenevedanje. Cerkev in slovenska desnica nista zainteresirani za spravo. Povojni poboji in razni Grozdeti so pač orodje s katerim bodo vedno lahko legitimirali svoje početje med WWII ter vlekli na svojo stran del populacije, ki se v kakršnemkoli smislu počutijo kot žrtve prejšnjega režima. V cajtih ko, cerkev izgublja vpliv, oziroma njena kapitalska moč nima več legitimnega moralnega zaledja, so pač taki manevri še toliko bolj potrebni.

    • Magelit je rekel/-la:

      @lax

      če ti ne bi bil lax, kako bi jaz vedel, da nimaš lastnega mnenja, ki bi ga lahko argumentiral več kot minuto.

      Potem, ko bi slišal, pa ..

      No, pa si ti misli, kako so bili udbaši in politiki naivni, ko so sprejeli idejo, da niso legitimni, ker niso
      neposredno izvojeni na svobodnih volitvah. Sistem, ki ne kaznuje kriminala ni legitimen.!”!!!!!

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Svojci žrtev na eni in drugi strani so se že zdavnaj spravili med seboj. Politika pa se nikoli ne bo, ker bi s tem zmanjkalo goriva za delovanje. G.J.Stanovnik, tolažite sebe in vam podobne izdajalce slovenskega naroda a dejstvo je, da je domobranska vojska prisegla vodji neškega rajha in s tem dokončno stopila med izdajalce in si zaslužila tudi prezir samih okupatorjev. In tega dejstva ne morejo spremeniti še tako “navdahnjene” govorance - 65 let prepozno, g.Justin Stanovnik.

    • Magelit je rekel/-la:

      Tudi če bi spremenili domobransko prisego v neobstoječo, vseh drugih dejstev kolaboracije ne bi mogli
      zaobiti.

      Ampak v vsaki vojni se najdejo ljudje na napačni strani po svojem prepričanju ali prepričani.

      Ampak, da rečeš, tisti, ki ga ne poznam, je kriv ker je en s štirimi razredi šole tako rekel, pa zasluži smrt,
      ta Ciril ni bil pri sebi. In za to gre, da so bili med pobitimi nedolžni, ki z okupatorjem niso imeli nič več
      kot je okupator hotel od njih. Ta pa v večini primerov ni bil tako neumen, da bi zapravljal čas z novačenjem.
      Je pač uporabljal logiko sile.

      In ti duh tolažnik, kako ne opaziš, da se ne gre za spravo med domobranci in komunisti, ampak za spravo
      naroda in več, odpoved vrednotam in miselnim vzorcem, ki dovoljio posamezniku, da prekorači vse moralne in zakonske norme. Revolucionarji, ki so prevzeli oblast - jih je bilo tako malo, da so s ekstremnim terorjem - delali tišino v družbi. In v tišini, če imaš mir, pa vsega dovolj se ne sekiraš - dokler
      traja. Ampak ne traja dolgo. Ljudje so rekli, da se bodo držali bolj zase, in redki direktorji so motivirali
      vse zaposlene, ker se intimno z zločinom niso strinjali. Vedeli pa so, da so take stvari zelo škodljive
      za medosebne odnose, ki so tudi nek vidik tako imenovanega “družbenega tkiva”, ki so ga eni kar rezali.

    • Magelit je rekel/-la:

      Če bi bili vsi tiho in bi bili seznanjeni, da toliko in toliko ljudi preprosto manjka, ne bi morali še enkrat
      ponavljati vajo z Golim otokom. Ampak pri nas tako kakor takrat imamo večkanalno informacijsko mrežo.

      Ena je javna - mediji, druga ti pa diha za vrat.

  • Forestina je rekel/-la:

    Sprava je, vsi skupaj so kolaboranti okupatorja v Afganistanu.

  • NoMercy je rekel/-la:

    naj se enkrat druga (kolaboracisjka, g. Justin Stanovnik) stran spravi z že ponujeno in izvajano spravo.

    • Magelit je rekel/-la:

      Pa, saj ne gre samo za to, da bi pobili domobrance, brez sojenja. Večina mrtvih - beri odkljukanih v
      Cirilovnem zvezku, je bila to po občutku in denunciaciah. Skratka, samo zato, ker je Ciril mislil, da
      morajo umreti, so umrli. TO >> Dokler pa politika ne obsodi za začetek tega, pa ni za pričakovati,
      da bodo kar neke vrednote zrasle same od sebe.

      Šele, in samo takrat, si politika in udba ne bosta mogli tako lahko privoščiti kriminalnih dejanj.

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.democracynow.org/2010/7/5/michael_moore_on_his_life_his

    Michael Moore on His Life, His Films and His Activism

  • obama je rekel/-la:

    Stres je končno povedal tisti kar je treba.RKC ne more biti udeleženec sprave.Verni ljudje so bili na obeh straneh..
    Spraviti se morata Janez Stanovnik in njegov bratranec Tine Velikonja,zločinci Ribičiči pa morajo dočakat obsodbo za zločine nad (tudi) nedolžnimi ljudmi

    • konec je rekel/-la:

      Se strinjam, čeprav bi bilo lepo, da bi kakšna komunistična zverina , ki je osebno poklala na tisočine ljudi (tudi nedolžnih, tudi žene in otroke) namesto, da bi se STARA in STEKLA sprehajala po Lj raje bila v priporu……pa vsi vemo, da so te ZVERINE in ZLOČINCI v Lj nedotakljivi…..

  • angie je rekel/-la:

    Sprava (odpuščanje?) ni možno, dokler bodo to zemljo tlačili Justin Stanovnik, Drobnič et consortes, ki netijo sovraštvo med Slovenci, ob brumni asistenci nekaterih politikov.

    Kaj je po pomirljivih nagovorih žalujočih za žrtvami pobojev predstavnikov oblasti, Pahorja in Stresa, natvezil in razbobnal v mlada ušesa prosluli domobran Stanovnik, nekoč celo vzgojitelj naše mladine?
    Po Reporterju (Ivan Puc), ki temeljito poroča o Stresu in by the way popolnoma prezre Pahorja, tole: “Nobeden od nas ni kolaborriral, ne posamič, ne skupinsko, oni (namreč pobiti v Koč.Rogu) pa niso imeli nobenega opravka ne s fašizmom ne z nacizmom…”
    Dokler bo Nova zaveza v Rogu organizirala take kulturne programe, sprave ne bo. Pa tudi toliko opevana Stresova resnica se valja po blatu laži, ki jih trosi Nova zaveza.

  • konec je rekel/-la:

    Ampak KONEC KONCEV glavno je, da komunizma v Evropi ni več, oziroma , da so komunisti v glavnem le ideološki pacienti in čudaki (čeprav večkrat pretirano glasni in besni) in , da je komunistična JUGA crklila kot stekla podgana in da jo je bilo že zdavnaj KONEC …čeprav bi bil KONEC precej lepši, če bi se Yu -narodi upali prej lustrirati partijce……ker pa jih niso so zatoimeli nacionaliste/fašiste kar je isto kot komuniste

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Ko takole prebiram komentarje, si pač največji enoumnež na tem blogu ti KONEC. Čeprav razne izjave tipa: “Enoumje ima pač take posledice kot je kulturno pohabljenje” dajejo slutiti, da globoko v tebi vseeno obstaja slutnja lastne kulturne pohabljenosti in najbrž celo izdajstva, ki je pa hkrati daje energijo tvojemu enoumju. Poskusi še kdaj sam prebrati kak svoj komentar. Mogoče te preseneti.

    • konec je rekel/-la:

      sovjetski stepski volk, hvala , da si potrdil moje pisanje o čudakih ……..

  • konec je rekel/-la:

    in vsem je jasno, razen ljubljanskim čudakom, da so komunisti bili iste zverine kot nacisti ali fašisti…..popolnoma isti.

    • Magelit je rekel/-la:

      V čem pa je razlika med današnjimi parlamentarnimi strankami? Saj vse naredijo, kar jim udba reče.

      Prej so se vsaj eni pogovarjal kolikor toliko kot ljudje, pa je vsaj včasih zmagala pamet. Po začetku
      80ih pa je bilo itak vsem z vpogledom, ki niso rabili tega prebrati v časopisu, jasno, da je yu bankrot.

      Nespoštovanje prava in ostale sociološke zakonitosti, pač do tega pripeljejo, ko je tako kot danes, še
      vedno negativna selekcija. Čeprav kdaj slušiš od koga, ki nima nikakršne večje moči, da bi morali
      kaj na kakšnem področju narediti. Ampak pri nas nihče noče več misliti o sistemih. Če bi ti konec
      lahko v računalnik vtaknil svoj psihološki profil in še 20 drugih, pa simuliral naključja, bi prišel do konca.

      In ti konec, si le rezultat te samodestrukcije.

  • butalec je rekel/-la:

    Umreti za domovino je najbolj plemenito dejanje, prav tako kot je izdati domovino najbolj zavržno dejanje. Taka dva ekstrema se med seboj ne moreta spraviti, lahko pa strpno živita drug ob drugem. Zato nehajmo posiljevati narod z spravo in začnimo spoštovati drugačnost in strpno živeti tudi s tistimi, ki imajo drugačno mnenje od nas. Prvi pogoj za tako življenje pa je, da nikomur ne vsiljuješ svoje resnice posebno pa ne na tak primitiven in vulgaren način, kot to počnejo nekateri “komentatorji” na forumih. Tudi na tem.

    • konec je rekel/-la:

      jaz pa imam zelo dobro mnenje o tistih nemcih, ki so se uprli nacizmu a niso zabredli v komunizem…………….

    • Magelit je rekel/-la:

      Med smrtjo na eni in drugi strani je šđe neskončno načinov, kako te diktatura onemogoči.

      Ta onemogočitev samorealizacije, pa prinaša drugačne vrednote, kakor navado sodelovanje ali
      tekmovalnost. Saj eni so pač nad zakonom. In tistih, ki jih ni se ne sliši.

  • konec je rekel/-la:

    Res je , da sem zaprisežen komunist , toda kdo mi pa kaj more …
    Živela Zveza komunistov Slovenije !

  • nemesis je rekel/-la:

    Izhajam iz partizanske družine,pa vendar menim,da sprava pomeni samo prepoznati zgodovinsko resnico.Povojni poboji civilistov,tudi drugače mislečih partizanov in celo otrok so zločin in to je potrebno priznati.Kolaboracija z okupatorjem ne more biti drugega kot je,žal je pa je marsikdo bil tudi nasilno mobiliziran,določeni bi pa šli v partizane,pa niso šli zaradi vere in ker so pač bili proti komunistični revoluciji.Resnična sprava samo pomeni,da se ne prikriva zgodovinske resnice,take,kot je bila.

    • angie je rekel/-la:

      nemesis,
      resnice že dolgo nihče ne prikriva, od Kocbekovega intervjuja leta 1975 dalje, ki je izšel najprej v tržaški reviji Zaliv in bil takoj ponatisnjen v časopisu Naši razgledi. Za spravo je potrebno zgolj (krščansko?)odpuščanje, ki ga današnji še živi domobranci in njihovi potomci večino na zmorejo. So enaki revanšisti, kot so bili po vojni tisti, ki so postrelili kvizlinge.

      Torej resnico vemo že dolgo. Zveza borcev NOB. ali kakor se že imenuje (Janez Stanovnik), je povojne poboje že večkrat javno obžalovala.
      Pač pa druga stran, združena v Novi zavezi, pod domobransko zastavo, zahteva nekaj, kar je skregano z resnico (glej zgodnji Justonopv citat s krena): da se belogardistom in domobrancem prizna nekaj, kar NI RES.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kako naj pride do prave sprave, dokler rablji hodijo naokrog z mastnimi pokojninami in neomejenimi privilegiji.

    • angie je rekel/-la:

      dokaži.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Oglej si predpise ali pa poizvedi pri še živečih revolucionarjih.

    • Magelit je rekel/-la:

      @angie

      Kaj ti bi bilo bolje, če bi zakon starosti uredil svoje. Komunisti so to vzeli v svoje roke in jih ni brigalo
      za posledice. Pa si ti predstavljaj, da greš v zapor za 18 let, ker si napisal žaljiv grafit na zid. Ali na papir
      - pa ga mel v žepu, isto ..

  • uničevalec rdečih je rekel/-la:

    Kakšna sprava neki!Še vedno nadpovprečno živi in dobiva nadpovprečno visoke PARTIZANSKO-KOMUNISTIČNE pokojnine nad 18.000 tako imenovanih borcev pred 9.9.1943 pri katerih je pokojnina in pasrtizanskim dodatkom in partizanskim invalidninam več kot TRIKRAT VEČJA OD POPREČNE SLOVENSKE POKOJNINE ZA POLNO DELOVNO DOBO.tAKŠNO NENORMALNO,NEMORALNO IN NEZAKONITO STANJA BO TRAJALO ŠE NAJMANJ 3-5 DO 8 LET KO BODO PO NARAVNIH ZAKONITOSTIH POMRLI še zadnji borci in aktivisti.Še danes š-živi več kot 300 nosilcev spomenice z minimalno pokojnino in dodatki najmanj 1800 evrov,nafdalje še nekaj španskih borcev, in še nekaj sto narodnih herojev z pokojnino in dodatki ,ki presegajo 3000 evrovTu so še zadnji ostanki komunističnih funkcionarjev ,ki prejemajo maksimalne pokojnine cv znesku nad 2500 eurov,vdove pomrlih funkcionarjev,tudi vnuki funkcionarjev in še nekaj ostankov komunistične vladavine.Vendar spoštovani slovenski sodržavljani,ne obubajte ,tudi to komunistično zalego pobirajo biološke zakonitosti.Vzdržimo še nekaj časa!

    • konec je rekel/-la:

      Strinjam se, narava na našo srečo bo naredila KONEC tej hinavski drhali……………… pravi partizani bi se morali sramovati komunistične partije.

  • Ivan je rekel/-la:

    Uničevalec!
    Ali številke, ki ih omenjaš izvirajo iz yugo statistike devedestih let, Ali se morda prikazujejo sedanje stanje v Sloveniji? V enem in drugem primeru niso pravi.

  • janšistična argumentacija je rekel/-la:

    Splošno znano je, da so povojne poboje zagrešili domobranci, ki so v zadnjih dneh vojne prestopili na drugo stran. To je dejstvo.

    • exkomunajzarji delajo samo škodo. je rekel/-la:

      Ne delaj se preveč pametnega. To ti močno škodi!

    • janšistična argumentacija je rekel/-la:

      Ne škodi toliko, kot štiriletna vladavina exkomunajzerja Janše, ki je v tem času naredil več škode Sloveniji, kot druga stran v 12 letih (na 45 let podlage).

  • Mimi je rekel/-la:

    Vseskozi (do zadnjega časa) sem se zelo zavzemala za spravo (češ dajmo bit prijatelji, kako absurdno se kregat po tolikih letih, pa ne samo to, tudi neplodno, nekonstuktivno, celo škodljivo).
    A zdaj pa menim, da žal očitno ni možna. Oz. je ta tema itak umetno negovani konstrukt, brez dejanskega interesa po tem, za kar naj bi se prizadevalo.

    Skratka - sama sem ITAK spravljena z vsemi - če naj bi to bila neka simbolna in kolektivna odgovornost Slovencev in se naj torej ta tema tiče tudi mene.
    Ker se me pa pravzaprav ne tiče (čisto osebno, ker kaj imam jaz z enimi, ki so se 60 let nazaj pobijali), lahko pa do tega zavzamem samo stališče (ki ga itak že imam, splošno, gre za vrednotenje).
    In moje stališče je na čisto načelni ravni: izdajo štejem kot eno najbolj prezira vrednih dejanj in če me nekdo izda, se z njim ne spravljam, si ne želim prijateljstva z njim, lahko pa mu odpustim in se trudim nekako sobivat z njim (če že moram).
    Kot rečeno, je to OSEBNO stališče - moje lastno vrednotenje. Nima zveze s konkretno obravnavanim - NOB+).

    Sprava se torej začne pri sebi. Pri meni je pa okol tega vse pometeno.
    Prav tako vsak sledi svojim vrednotam in ima svoje prioritete.
    Skratka, tele nepopucane preteklosti (tudi širše, družinsko) - prav VSI jih imamo, tako ali pa drugače.
    Skratka, s svojimi karmami (in svojih tastarih) mora vsak sam popucat.
    Ostali nimamo zveze s tem.

    Tele ’spravne klobase’ so pa postale totalna bizarnost, absurd, ne vem komu se to prodaja oz. žal točneje: kdo to še kupuje, glede na to, da vemo da ni ponudbe brez povpraševanja.

  • KAKTUS je rekel/-la:

    TISTIM. KI SO JIM Z DOMAČO SLOVENSKO ZEMLJO ZATRPALI USTA, JIH NE MOREMO VPRAŠATI ZA SPRAVO, ŽRTVE , NJIH OTROCI SO VSEM PO KRŠČANSKO ODPUSTILI, OSTAJA LE NA RABLJIH, KI PA SO NEOMAJNI, NEZMOŽNI TEH DEJANJ ! KRŠČANSTVO SO ZAVRGLI, KOMUNISTIČNEGA ETOSA PA NI ! REVOLUCIJA JE NASRALA HEROJEV, SPOMENIČARJEV Z IZREDNIMI, DOSMRTNIMI PRIVILEGIJI // BERI UNIČEVALCA RDEČIH //, KATERE SI NISO PRISLUŽILI V BOJU Z OKUPATORJI, FAŠISTI IN NACISTI, AMPAK POVEČINI NAD UBIJANJEM SVOJEGA, LASTNEGA LJUDSTVA , NA TEHARJIH, ROGU IN ŠE MNOGIH HUDIH JAMAH ŠIROM DOMOVINE !

  • en_tipson je rekel/-la:

    Sprave ni in je nikoli ne bo, ker če bi jo kdaj dosegli, se ne bi imeli več kaj drugega pogovarjat kot o dejanskih realnopolitičnih problemih.

    Tega pa ne LEVI ne DESNI (=”opredeljeni”) politiki nočejo.

    Perpetualno spravdanje je metanje peska v oči, ki zelo prav pride _vsem_ verbalnim kaktusom, hudičem, uničevalcem in drugim kleptokratom, ki radi mešajo drek z izjavami tipa “GLEJTE SEM NE TJA!!! A NE SLIŠTE DA KOLNEM ČEZ NARODNOOSVOBODILNI BOJ PREKLETO!!”.

    Koliko časa bo to še trajalo, ne vem. Vem pa, da se danes glavno mesto naše države imenuje s slovenskim imenom in da to NI zasluga domačih izdajalcev…

    …katrih dediščina se očitno danes sramuje lastne države in bi raje imela Teto Nemčijo ali Ata Vatikana da ji pere gate v tujih in ne-barbarskih jezikih, ali kaj.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Pred vso slovensko javnostjo prosim FOREST(INO)A, da že vendar opaše svoj bidki meč in se pridruži svojim Talibanom in mudžahedom v Afganistanu, Iraku ali Palestini in se začne tudi z dejanji boriti za njihovo “pravično” stvar, nam pa naj prizanese.

    Mi imamo Afganistan, Irak in Palestino hkrati v naši vladni koaliciji in jih imamo dovolj za devet življenj.

  • Forestina je rekel/-la:

    A izdajalce, ki so napadli Irak in Afganistan boste tudi pobili ?

    Lažje se je skrivati za pol stoletja staro vojno, samo da ne bi videli vaših tekočih zločinov proti človeštvu.

    Očitno delavci proizvodnje trupel ne počivajo .

    • Magelit je rekel/-la:

      Seveda ne počivajo. Delajo pač globalno. Enkrat bodo morali pobrati tisti litij iz afganija. ker svetovno
      gospodarstvo - ali kapital največjih - ta litij vitalno potrebuje. ena tisočletna plemena, pa saj to smo
      videli skozi zgodovino krščanstva, da so take stvari zastarele, kaže na nekaj drugega kakor spopad med
      religijami.

    • Magelit je rekel/-la:

      Irak je pa kolateralna žrtev Irana in saudijcev.

  • Forestina je rekel/-la:

    A izdajalce, ki so napadli Irak in Afganistan boste pa izpustili.

    Prav tiste, ki ubijajo v vašem imenu in v službi ZDA.

    Lažje se je skrivati za pol stoletja staro vojno, samo da ne bi videli vaših tekočih zločinov proti človeštvu.

    Očitno delavci proizvodnje trupel ne počivajo .

    • Forestina je rekel/-la:

      Neki vam kompjuter jebe, vklučno z letriksom >:)

    • Magelit je rekel/-la:

      Ali štekaš, da smo informacijsko skoraj na istem, kot Gadafi pred 30 leti, ko mu je na govorniškem odru
      odpovedal mikrofon in je potem rekel, da rabijo zahod - ravno zaradi takih stvari, ki jih sami ne znajo.

      Tu pri računalnikih se nadaljuje ista zgodba kot pri telefonskih centralah, faxih ipd.

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.shambhalasun.com/sunspace/?p=16796

    Oz. kako so Rupel in koalicija voljnih na stežaj odprli Zlu vrata, da je napadel Irak.

    • Forestina je rekel/-la:

      Grški dolg je posledica 11.9. to se morate zavedati :)

      To je palica za nas, ker smo dovolili Ruplu da v našem imenu podpiše vilniško izjavo.

      In vedno bolj ranljivi smo, ker se kensla iskalce Resnice :)

      Ni mi všeč naše sodelovanje z ZDA. Pri takih zločinih nam ni treba sodelovati. Lahko jih vljudno zavrnemo in se pripravimo na obrambo lastnega teritorija.

      Na Slovenijo so se spravili in ni mi všeč da se Blackwater sprehaja po Sloveniji.

      Resno, naj vojska varuje svoje državljane če ne gre drugače.

    • Magelit je rekel/-la:

      Vojska nikjer ne varuje svojih državljanov. Vsaj tista, ki jo ti vidiš ne. WTC pa je padel pod prijateljskim ognjem. beri konspiracija, da bo več kontrole, in profita. Pa manj bevskanja. Pri nas pa mora prav tako
      kakor za časa ameriške ustave, priti v ospredje družbene pozornosti individum. Vedno je pred tabo človek.
      Daj razumi to.

      Glede na to, da maš soliden blog bi rekel, da si starejša in ti pritiče večja socialna zrelost, kakor da
      samo s prstom kažeš, bi rekla Katarina K. Sliši in razmisli, kaj prebereš na vesti. Jasno, če pa si luknja
      v zakonu, ali ti kar samo od sebe pade na pamet tvoj nick, potlej se pa prašaj, kaj hudiča govorim.

  • kaktus je rekel/-la:

    Forestina @, DOMIŠLJAVA MISELNA POHABA, SE JAVLJA KAR 5X ZAPOVRSTJO, REPRICIRA SAM SEBI IN NI V STANJU SVOJEGA KLAFTRANJA POVEDATI , NAPISATI V MALO DALJŠEM SE-TAVKU !

  • kaktus je rekel/-la:

    Forestina @, DOMIŠLJAVA MISELNA POHABA, SE JAVLJA KAR 5X ZAPOVRSTJO, REPRICIRA SAM SEBI IN NI V STANJU SVOJEGA KLAFTRANJA POVEDATI , NAPISATI V MALO DALJŠEM SE-STAVKU !

  • uničevalec rdečih je rekel/-la:

    v KOŠNICI PRI cELJUso pričeli z odkrivanjem brutalnih pomorov v mesecu maju in juniju 1945,ki jih je zgrešila banditska,zločinska krvava komunjarska svojat.Iz prvih sondaž gre sklepati ,da gre tudi v KOŠNICI za množično grobišče premožnih celjanov in uglednih ljudi,ki jih je komunjarska svojat pobila,potolkla in razmesarila kot krdelo psov in divjadi.Koliko časa bomo totalno zmanipulirani in prestrašeni slovenci še prenašali to rdečo ,ubijalsko svojat?????

    • Mimi je rekel/-la:

      Sklepam da nisi za spravo. :o)
      Ampak s kom in s čim se pa kao spravljaš (ampak se nočeš spravit)?
      Al kaj hočeš povedat?
      Ja, razumem, strašno te je prizadelo, tudi mene, pa tudi jaz obsojam sprevržena dejanja (pometat ljudi v jame, še žive oz. jih mučit?!).
      Ampak to VSAKDO pri zdravi pameti obsoja. NORMALNO!
      Ampak kaj bi rad dosegel s temi sovražnimi besedami - če pa je vendarle govor o spravi?!
      Ne štekam.
      Skratka, človek: kdo ti kaj hoče???

    • Magelit je rekel/-la:

      @Mimi

      <<<kdo ti kaj hoče << n. Tvoji ti zastirajo pogled.
      Poišči svojo slepo pego.

    • Magelit je rekel/-la:

      Pa kaj je tej vesti, ves prejšen komentar je zginu. A so tle vsi nekompetentni.

    • Mimi je rekel/-la:

      Nimam svojih, Magelit (v takem smislu, kot namiguješ).

      Komentar ti je izginil?
      a res? kateri pa 187. ali 188.? :||
      (kot vidiš, je vsa tvoja množica postov tu in ravno enega naj bi ti brisali?)

    • Magelit je rekel/-la:

      Izginilo je tisto kar je bilo med @Mimi in tem kar je bilo potem objavljeno. Pač neka neomejitev, jaz bi
      rekel varnostna luknja. Ker ne bom svoje slike recimo dal na to mesto kjer je samo za tekst.

  • uničevalec rdečih je rekel/-la:

    zopet komisarka in skojevka ,ostarela mimi.KAKŠNE SOVRAŽNE BESEDE?nAPISATI RESNICO IN SAMO RENICO,POVZETO PO POROČILU SODNEGA IZVEDENCA O KRUTOSTI NAD NEDOLŽNO POMORJENIMI!uporabljaš terminologijo iz besednjaka ponorelih komunajzarskih morilcev in zlikovcev takoj v poletnih mesecih 1945.In vse kaže,da tvoj komisarsko-boljševistični besednjak v ničemur ne zaostaja v krutosti,sadizmu in nečlovečnosti do soljudi.Zapri že svoj rdeči mavel.

    • Mimi je rekel/-la:

      Na čem si ti?
      Se mi zdi da ti ne dela glih dobr.
      Morda zamenjaš, da te ne bo še kap?

    • Magelit je rekel/-la:

      No, Mimi, ker mi je zgoraj tisto kritko, ki je letela na tebe zastarela, ker je zginila, pa nekaj konstruktivnejšega:

      daj povej, kako je mogoče naslednje:
      - obrambni minister - jj - agresija na slovenijo je vojaška vaja, zato agresorja ni in generalom pripada tudi
      penzija
      - ali pa kaj drugega. No pa daj en razlog na mizo za takšno situacijo, ki bi bil v nasprotju z prikazano logiko!

      Hvala.

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.crocodyl.org/wiki/group_4_securicor

    NPU bo varoval Donald u tevicah :)