11. oktober, 2010 | Elena Pečarič

Plačaj, da dobiš enake možnosti!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Lokalne volitve so za nami in še nekaj dni bomo poslušali mnenja zmagovalcev in poražencev, ki bodo podajali ocene in interpretacije rezultatov. Prav tako bomo deležni tudi ocen in interpretacij političnih analitikov, ki bodo razlagali o tem, kaj se je zgodilo in zakaj. V mojem razmišljanju pa želim pozornost obrniti na na videz marginalen dogodek, ki pa je simptom tega, da so volitve, tudi lokalne, vse bolj podkupljive in plačljive. Dober posel tudi za lokalne medije in piarovce, ki si manejo roke.

V občini Tišina je Stranka enakih možnosti Slovenije SEM – Si, katere predsednica sem, imela županskega kandidata postavke zelo različne glede na posamezno televizijo. Od direktorja TV Radgona-TV SRK 11 g. Jožeta Ćosića smo zahtevali pojasnila, a zanj je bilo vse odpravljeno s tem, ko je povedal, da so privatna televizija in torej niso zavezani nobenemu zakonu, v nasprotju s tem, kar velja za RTV, torej delujejo zgolj po tržnih pravilih. Tržna pravila so torej zanje edini zakon (zakon močnejšega, zakon bogatejšega) po katerem se ravnajo; kdor ima denar in plača bo viden in slišan, drugih preprosto ne bo.

Razumemo, da je plačljiva reklama kandidatov, da pa je pogoj plačilo reklame tudi edina možnost prisostvovanja na soočenju kandidatov, se nam zdi nesprejemljivo in nedopustno. Za nas, kot majhno stranko, ki počne vse na prostovoljni bazi, je ta vsota velika. Predvsem pa nismo želeli pristati na plačljivost soočenja. Soočenje namreč ni stvar promocije, ampak je pravica do informiranosti lokalne skupnosti, volivcev, na eni strani; na drugi strani pa uresničevanje pravice kandidata, da je voljen. Samo tako se namreč lahko uveljavlja ustavna pravica opredeljena v 43 členu: »Volilna pravica je splošna in enaka. Vsak državljan, ki je dopolnil 18 let, ima pravico voliti in biti voljen.« Prav tako se takšnim divjim načinom postavljala plačljivih »enakih pogojev« krši tudi 14 in 22 člen Ustave RS.

Direktorju je naš kandidat poslal dopis s prošnjo, da ga vsaj prebere v oddaji, saj so bili v njem podani razlogi za njegovo odsotnost. Dopis ni bil prebran, še več, ker je bila oddaja kontaktna, je Jožef poklical v oddajo, a mu tudi niso dali glasu in besede, preprosto so ga cenzurirali. Ni zanemarljivo dejstvo, da so krajani pred petnajstimi leti prispevali tisoč mark na hišo in mesečno plačevali stroške obratovanja. Pred manj kot letom dni, pa se je kanal privatiziral in vsaka hiša je prejela v plačilo 65 EUR. Tudi privatne televizije so dolžne (bi morale imeti tudi zakonske obveze v tej smeri) podajati objektivne informacije in morajo delovati profesionalno v skladu s stroko in etičnimi kodeksi. Prav te majhne, lokalne televizije so v teh volitvah odigrale ključno vlogo pri predstavljanju kandidatov in obveščanju javnosti oz. potencialnih volivcev. Volitve so stvar javnega značaja, so same po sebi javni interes in v javnem interesu, zato mora informacija o njih biti korektna in celovita. Volivci morajo vedeti koga izbirajo in med kom izbirajo. Televizija (seveda velja enako za vsak medij), ki pa si zasluži svojega imena in statusa, mora enakopravno soočati in predstavljati vse kandidate brez plačila in pogojevanja. Državljani smo tako prikrajšani za relevantne informacije, stvarnost pa nam je prikazana tako kot jo prikrojijo mediji; informacijska manipulacija, ki vodi v senzacionalizem in redukcionizem je postala trend in profesionalna norma za uspeh. Hitro, preprosto, šokantno in učinkovito.

Zato smo pristopili k Koordinaciji za spremembo volilne in medijske zakonodaje. Potrebno je spremeniti ne le zakonodajo, ki ureja RTV Slovenije, ampak prav tako temeljito prevedriti in postaviti pravila tudi znotraj Zakona o volilni in referendumski kampanji. Postaviti je končno potrebno jasna in natančna pravila, ki bodo v času volilne kampanje veljala enako za javne in za zasebne medije. V nasprotnem primeru gremo po poti berlusconizacije, kjer lokalni šerifi in medijski guruji obvladujejo sceno.

Vse medije v državi– tudi zasebne – je potrebno obrzdati vsaj med volilno kampanjo in jih prisiliti, da se morajo v primeru, če se že odločijo pokrivati vsebine, ki se tičejo volilne kampanje ali referenduma, po zakonu obnašati ne-diskrimininatorno, oziroma popolnoma enakopravno do vseh kandidatk, kandidatov, list in predstavnikov tako parlamentarnih kot neparlamentarnih strank.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
72 x komentirano
  • Momo je rekel/-la:

    No, a to so demokratične volitve?

  • Sanja je rekel/-la:

    Ne razumem kako lahko analitiki analizirajo volitve brez osnovne ugotovitve, da nimajo kandidati in kandidatke enake možnosti predvsem glede njihove predstavitve prek medijev, ki fovarizirajo samo velike stranke!

  • game je rekel/-la:

    Kaj, 720 evrov za soočenje! To je oderuštvo na kvadrat! Majhe stranke nimajo šans!

    • Bor je rekel/-la:

      Ha, ha, ha, to gre samo na mlin velikim, bogatim strankam. To je za njih nepomemben drobiž! Za nas navadne državljane je pa to že dobra plača!

  • Kekec je rekel/-la:

    Volitve so pravi posel za medije. Zaslužjo bogastvo, pokažejo pa sam to za kar so plačan! Kje je pol naša pravica do informiranisti?

  • Fan je rekel/-la:

    Hej, to je super posu še zlasti za majhne televizijske postaje. Samo 720 evrov je pa nenavadno visok znesek. Kolikor vem so ponadi cene okoli 300 evrov. Itak se pa ve, da so mediji mogočni in postavljajo svoja pravila!

  • Ljubljančan je rekel/-la:

    Men se pa zdi ful nepošten, da npr. v Lublan predstavjo sam pet kandidatov za župana, medtem, ko ima ostalih osem upravičeno dolge nosove! Zakaj bi bili kandidati iz velikih stran boljši? Druge sploh nimamo možnosti spoznati! Narobe svet!

  • angie je rekel/-la:

    Od direktorja TV Radgona-TV SRK 11 g. Jožeta Ćosića smo zahtevali pojasnila, a zanj je bilo vse odpravljeno s tem, ko je povedal, da so privatna televizija in torej niso zavezani nobenemu zakonu, v nasprotju s tem, kar velja za RTV, torej delujejo zgolj po tržnih pravilih. Tržna pravila so torej zanje edini zakon (zakon močnejšega, zakon bogatejšega) po katerem se ravnajo; kdor ima denar in plača bo viden in slišan, drugih preprosto ne bo.

    Predlagam, Elena, da tega šerifa prijaviš Inšpektoratu za medije.

    • Dimek je rekel/-la:

      Za tega Ćosića se govori, da ima mutna posla! Jasno, da za njega ne veljajo zakon, Glede zakona o soočenjih kandidatov pa moramo čimprej zahtevat, da se sprejme zakon, kako lahko drugače govorimo o demokraciji?

    • Slo je rekel/-la:

      Strokovno delo in etični kodeksi so Španska vas za Ćosića!

    • kaktus je rekel/-la:

      Angie @, je tudi ” čisti ” profesionalec, pokojninsko in zdravstveno zavarovanje mu

      plačujemo bogaboječi občani //sicer bi hudiča zganjal //, kot nam poročajo iz terena, strpa

      denar za vsak nastop //po “popustu” // v žep !

      TE DRŽAVE MI NI DOLŽNOST PODPIRATI, SO PA IZRAZ ZNANCA, PODOBNEGA

      TITEKU !!! ELENA, PRIJAVI GA !

  • Tadej je rekel/-la:

    To, da pa je pogoj plačilo reklame tudi edina možnost prisostvovanja na soočenju kandidatov, je nesprejemljivo in nedopustno ne samo za vas, ampak tudi za nas volilce!

  • Smejka je rekel/-la:

    tu mač

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Čestitam za izum tople vode, Elena.

    http://rapidshare.com/files/369499898/Diskriminacija_med_politiae_nimi_strankami__MDVD_2007.pdf

    Važne so seveda PRILOŽNOSTI in ne MOŽNOSTI.

    Equal OPPORTUNITIES in ne POSSIBILITIES.

    • kos je rekel/-la:

      Spet kvasiš Babič

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Nihče ne izumlja tople vode, to je stara zgodba, sistemske narave…
      http://www.elena-priloznosti.com/index.php
      saj veš, kajne?
      Manipulacija POP TV!

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Anonimni kosek, ko boš zmogel poguma za predstavitev in pameti za izjavo, se spet oglasi.

      Elena - takrat sem ti pač odnašal rit, kolikor se je dalo, politične pameti nisem mogel cepiti, ne gre na tvoj ego.

      Vsi taki veliki borci in nihče noče dojeti, da je osnova v ZPolS.

      Kaj boste zdaj, po volitvah? Čakali na nove volitve brez denarja? Al vam bo Zoki kaj dal, ker mu je Raf delal tako reklamo? :)))))))

  • sekretar je rekel/-la:

    Tako se dela v Sloveniji. Občani vlagajo, sadove pa legalno ukradejo razni Ćosići! Takle mamo!

  • Umek je rekel/-la:

    Televizija (seveda velja enako za vsak medij), ki pa si zasluži svojega imena in statusa, mora enakopravno soočati in predstavljati vse kandidate brez plačila in pogojevanja.

    ZA TO BO POTREBEN ZAKON, katerega parlementarne stranke nikol ne bodo sprejele, ker nočejo konkurence!

    • Umek je rekel/-la:

      PROBAT NI GREH!
      Zato smo pristopili k Koordinaciji za spremembo volilne in medijske zakonodaje. Potrebno je spremeniti ne le zakonodajo, ki ureja RTV Slovenije, ampak prav tako temeljito prevedriti in postaviti pravila tudi znotraj Zakona o volilni in referendumski kampanji. Postaviti je končno potrebno jasna in natančna pravila, ki bodo v času volilne kampanje veljala enako za javne in za zasebne medije. V nasprotnem primeru gremo po poti berlusconizacije, kjer lokalni šerifi in medijski guruji obvladujejo sceno.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Najprej je potrebno POPRAVITI FINANCIRANJE POLITIČNIH STRANK in ODPRAVITI DISKRIMINACIJO STRANK, ki ne dosežejo 1% glasov.

  • Argo je rekel/-la:

    Potrebno bo, da majhne stranke postanejo bolj agresivne!

  • Trn je rekel/-la:

    Ni čudno, da ne hodmo na volitve, saj je vse zlagano!

  • Edin je rekel/-la:

    Ljudje, zakaj se ne zavedate, da so volitve pravica, ki jo moramo izkoristit. Če bi to vedeli, politiki bi morali bolje delati. Tudi sami se lahko dokopljemo do informacij, zato ne jokajte!

  • Mateja je rekel/-la:

    Dobr, da je konc te norišnce!

  • XY je rekel/-la:

    Morali bi imeti enake možnosti, vendar to je utopija, zato plačamo in smo plačani!

    • Gringo je rekel/-la:

      Le denar šteje, a ne?

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      equal opportunities = enake priložnosti

      Dojamete razliko med PRILOŽNOSTJO in MOŽNOSTJO?

      prilóžnost -i ž (ọ́) kar je posledica okoliščine, okoliščin, ugodnih za uresničitev česa: če bo priložnost nanesla, nastala, ekspr. se ponudila, bom svoj namen uresničil;

      móžnost -i ž (ọ́) 1. kar se more uresničiti: za zdaj je to le možnost;

      http://www.spletnislovar.com/

    • dddd je rekel/-la:

      “Equal opportunities” se navadno prevaja v “enake možnosti”.
      “Priložnost ” implicira srečno naključje in nepredvidene okoliščine, možnost, ki se pojavi zaradi trenutnih okoliščin.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      slovnični idiot

      pri priložnosti dobiš ti osebno na izbiro, sam se odločiš

      pri možnosti pa imamo vsi nekaj obljubljenega, pa nihče tega ne dobi

      zato so možnosti neoprijemljive, PRILOŽNOSTI pa bi morale biti ZA VSE

    • dddd je rekel/-la:

      No, ti si univerzalni idiot, ne le slovnični.
      Blefiraj ti svoji ženski pa bližnjim, če te hoče kdo prenašat, meni ne boš cajta kradel.

  • Mirco je rekel/-la:

    Politika je kurba! Ne bom več volu, ker to je samo igra med bogatimi za močne stolčke!

  • mimi je rekel/-la:

    To sploh ni realna slika letošnjih volitev. Volilna udeležba je prenizka! Kmalu ne bo druge možnosti kot, da postanejo volitve obvezne!

  • politik je rekel/-la:

    Ćosić pozna samo denar, za etiko še ni slišal!

  • Bor je rekel/-la:

    Stari župani so zmagali, ker imajo denar in moč!

  • Cvetka je rekel/-la:

    Ćosić je monopolist na lokalnem nivoju?

  • Zala je rekel/-la:

    Pogrešam MEFISTA!

  • Nenad je rekel/-la:

    Župan Tišine je bil ovaden , pa je še vedno v igri!
    http://www.zurnal24.si/stajerska/predvolilna-ovadba-187002/clanek

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Pomembno obvestilo! Ljubljana, 7.10.2010

    Cenjene občanke, cenjeni občani!

    Kot nekateri veste, se nisem udeležil soočenja na internem kanalu zaradi nerazumnih pogojev. Sem Jožef Franc, eden od štirih kandidatov za župana občine Tišina. Če sem se želel udeležiti soočenja, bi moral pred tem še plačati vrtoglavih 720,00 eur za eno uro moje samopredstavitve in to plačilo je bil tudi pogoj za prisostvovanje na soočenju. Tako stranka, in tudi kot posameznik, si teh sredstev ne moremo privoščiti, poleg taga pa nam je takšno pogojevanje nesprejemljivo. Tudi privatna televizija je dolžna podajati prave in nezavajajoče informacije javnega značaja in pravica, da ste volivke in volivci informirani glede lokalnih volitev, je takšna obveza, ki je zapisana tudi v ustavi. Zato smo se s stranko odločili, da se soočenja ne udeležim, saj se obnašam podjetno, varčno in spoštljivo tudi do donatorskih sredstev.

    Ker zaradi cenzure internega kanala na začetku soočenj ni bil podan in prebran moj dopis in odgovor, zakaj se ne udeležujem soočenj, sem se poskusil v živo vključiti v oddajo. Tudi to mi ni uspelo, tako, da sem bil popolnoma cenzuriran. Soočenja bi morala potekati brezplačno in to pred občankami in občani v kulturnem domu ali gasilskem domu, ker bomo predstavniki in v službi občanov, saj smo tudi od vas izvoljeni. Dolžni smo, da se pred vami dobimo in odgovarjamo tudi na vaša vprašanja, pa najsi bodo bolj ali manj prijetna, ne pa samo lepo zapakirana in všečna. Med oddajo tudi nisem dobil odgovora na vprašanje koliko denarja so porabili za kampanjo. Vsi trije so se izmikali, češ da niso dosti porabili, a dobro vem, da ni tako, ker sem stvari urejal tudi sam in vem koliko stvari stanejo, če že njih direktno ne, pa vsekakor stranko.

    Osebno menim, če bi resnično tem velikim strankam, levim kot desnim, bilo za dobrobit ljudi, bi stroške zmanjšali na minimum in raje ta denar porabile za dobrodelne namene kot so prepotrebna sredstva za poplavljena območja, pomoč socialno ogroženim družinam, nakup aparata v bolnišnici ali pa pomoč ljudem kot je dekle, ki potrebuje protezo, da bo lahko normalno hodila, ne pa, da mora cela Slovenija zbirat zamaške.

    Če realno pogledamo in se zamislimo, zakaj se ustanavljajo razne male stranke in liste občanov, preprosto zato, ker z dosedanjim delom še kako niso zadovoljni; in kam nas ta sistem in način dela pelje?

    Sedaj drage občanke in občani je pravi čas, da z volitvami spremenimo stvari na bolje z tem, da se v čim večje številu udeležite in daste svoj glas malim strankam, listam in kandidatom, ki niso obremenjeni z preteklostjo, ampak bodo delali za lepšo in boljšo prihodnost vseh ljudi.

    V kolikor ste podobnega mnenja in mislite, da vas lahko popeljem v boljši jutri z prizadevanji za zmanjšanje brezposelnosti, gospodarsko in turistično rastjo, obkrožite kandidata za župana pod številko 3.

    Ob tem bi se rad zahvalil vsem, ki so kakorkoli pomagali in donirali.

    • Dean je rekel/-la:

      Ne nakladaj

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Rad bi bil župan, pa še za svoje finance ne zna poskrbeti.

      Ker nima 720 Evrov, se mu godi krivica.

    • Orel je rekel/-la:

      Mefisto, če se teb zdi prav, da se soočenje plačuje, si kreten. Ne razumeš, da morajo vsi imeti enake možnosti sodelovanja ne glede na finančno zmožnost posameznika oz. stranke, prav tako moramo imeti volilci pravico do informiranosti.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      To, butec, velja le za javno radiotelevizijo.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Nima 720 Evrov, pa bi rad bil enakopraven s tistimi, ki jih imajo.

      Narobe svet!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Glejte ZARES, koliko je zapravil za predvolilno propagando, pa se je šele po volitvah izkazalo, da ni imel enakih možnosti, da o Socialni dem(agogih)kratih ali LDS ne govorimo.

  • Dean je rekel/-la:

    Kdor zmaga, zmaga

  • Forestina je rekel/-la:

    kje je kdo vidu demokracijo :)

  • jurij je rekel/-la:

    torej vi ne bi radi plačali, imeli pa bi enake možnosti kot plačniki… ali ne bi bile to neenake možnosti?

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Mediji, ki svoj čas namenjajo volitvam, bi morali ta čas enakopravno razporediti ZASTONJ.

      Če pa nočejo zagotavljati politične enakopravnosti, naj spremenijo programsko shemo in razpravljajo o gojenju zelenjave - in dajo prednost solati.

  • kaktus je rekel/-la:

    Angie @, je tudi ” čisti ” profesionalec, pokojninsko in zdravstveno zavarovanje mu plačujemo bogaboječi občani //sicer bi hudiča zganjal //, kot nam poročajo iz terena, strpa denar za vsak nastop //po “popustu” // v žep !
    TE DRŽAVE MI NI DOLŽNOST PODPIRATI, SO PA IZRAZ ZNANCA, PODOBNEGA TITEKU !!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      KAKTUS, hočeš reči, da mu njegove “umetniške” stvaritve slabo plačujejo kar na roko in tako goljufa ministrico za kulturo.

      Davčna uprava pa nič.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ker je velik podpornik ljubljanskega župana, bi bilo pošteno in hvaležno, da bi ga Janković obesil na mestni proračun.