27. december, 2010 | Vest

Odziv na »Slovenija ima problem; kje dejansko prebiva Elena Pečarič?”

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Objavljamo pismo, ki je odziv na moje problematiziranje Zakona o prijavi prebivališča (Uradni list RS, št. 111/2007) in postopka za ugotavljanja dejanskega stalnega prebivališča. Gospa se je oglasila in opisala svojo zgodbo; je lastnica stanovanja na katerem so proti njenemu vedenju in volji prijavili osebo, ki že dlje časa ne živi več pri njej. Pomembno se nam zdi, da jo obelodanimo, ker sem prepričana, da je takšnih in podobnih zgodb povezanih s to problematiko še veliko in nekatere imajo lahko hude posledice na življenje ljudi in izvrševanje pravic državljanov določenih z ustavo. Prav zaradi pomembnosti tega pričanja in dejstva, da je zadeva še sredi postopka smo se odločili, da ohranimo anonimnost osebe.

-

Oglašam se na vaš članek “Slovenija ima problem; kje dejansko prebiva Elena Pečarič? ” in vam najprej čestitam za vaš pogum, da svojo zgodbo objavite. To je spodbudilo tudi mene, saj imam vsebinsko podoben problem, samo, da je obrnjen za 180 stopinj. Jaz se že zelo dolgo trudim, da bi mi uspelo odjaviti stalno bivališče osebe, ki je prijavljena na mojem naslovu, pa na tem naslovu že dolgo ne živi več.

Najbolj me je razjezilo dejstvo, da vas hočejo na silo odjavit in vam grozijo z izbrisom iz sodnega registra, meni pa razlagajo, da oseba ne more biti brez stalnega bivališča, da ima pravico do svobodne izbire bivališča in da je preprosto ne morejo izbrisat iz centralnega registra prebivalstva. Jaz imam še večji problem, ker kot lastnik nepremičnine, nimam nobenih pravic. Ne morem dobiti statusa stranke oziroma stranskega udeleženca, čeprav je moj pravni interes, kot lastnika nepremičnine, jasno izražen. Zakon določa, da posameznik ob prijavi stalnega prebivališča in prijavi spremembe naslova stanovanja predloži dokazilo, da ima pravico do prebivanja na naslovu, ki ga prijavlja. Kot dokazilo, da ima posameznik pravico do prebivanja na naslovu, se šteje dokazilo o lastništvu, najemna in podnajemna pogodba ali pisno soglasje lastnika oziroma solastnikov stanovanja oziroma upravljavca nastanitvenega objekta. Oseba je imela eno leto prijavljeno začasno bivališče, po preteku le-tega pa z moje strani ni dobila nobenega soglasja, da si lahko ureja bodisi začasno, bodisi stalno bivališče. Upravna enota je uvedla postopek dejanskega ugotavljanja stalnega bivališča in v postopku zaslišala sosede in osebi brez mojega soglasja, predvsem pa mojega vedenja prijavila kar stalno bivališče. To zakon omogoča že kar v naslednjem členu. Najprej zakon nekaj zahteva, potem v naslednjem členu samega sebe negira.

Ker oseba ne živi več na naslovu stalnega bivališča, sedaj s ponovnim postopkom ugotavljanja dejanskega bivališča, ki mimogrede traja že krepko več kot 60 dni, nikakor ne odjavijo te osebe. Lastniki nepremičnine nimamo statusa stranke, ne moremo dobiti vpogleda v dokumentacijo, ne moremo se pritožiti zoper odločitev upravne enote, ne vemo, kaj se v postopku dogaja… Če povzamem: lastniki nepremičnin sploh ne vemo, kdo vse je prijavljen na naslovu nepremičnine, katere lastniki smo.

Če v konkretnem primeru spregledamo problem očitnega kršenja ustavnih pravic, ko lastnika preprosto ignorirajo, me je najbolj presenetilo zlorabljanje interpretacije zakona. V vašem primeru vam grozijo z izbrisom, v mojem pa mi tolmačijo določbe istega zakona ravno obratno. Da oseba ne more biti brez stalnega bivališča, da ga ne morejo izbrisat, ker bi s tem kršili njegove ustavne pravice do svobodne izbire prebivališča.

Dejansko ne razumem diskrecijske pravice uradnikov, ki odločajo in zlorabljajo zakon, tako kot jim za posamezen primer ustreza. Je pa to še eden v nebo vpijoč primer slabo napisanega zakona.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
64 x komentirano
  • Marjana je rekel/-la:

    Takle mamo! Kdo bi to razumel?

    • tomazh je rekel/-la:

      Kako zgradiš vikend v ožjem območju Triglavskega narodnega parka, kar po zakonu ni mogoče.
      Kupiš hlev, senik ali nekaj podobnega, brez vode,elektrike,itd in naročiš geodetskemu podjetju, da ti stavbo in zemljišče nariše in nato vpišeš v zemljiško knjigo. S to dokumentacijo greš na upravno enoto in zaprosiš za prijavo stalnega bivališča. To ti morajo po zakonu dati, ker si lastnik in imaš pravico bivati v lastnem objektu, tudi če za to ni pogojev. Ko imaš enkrat stalno bivališče, potem lahko začneš štalo, hlev ali senik obnavljati. Pri tem upravna enota nima pravice iti pogledati, ali tam staniješ in ali imaš pogoje za bivanje.

    • oH Ja Take je rekel/-la:

      KAKŠNE KRETENIZME SO POSRANCI
      ZMOŽNI SPREJETI ZA GENERIRANJE
      SRANJA NORMALNIM DRŽAVLJANOM IN
      RIHTANJE BIZNISA VEDNO RAZNOLIKIM
      PLAČLJIVIM PRAVNIM MNENJEM
      BEDA

  • slepec je rekel/-la:

    Zakoni, da te kap!

  • Grega je rekel/-la:

    Takšnih butastih zakonov je vsaj še sto! Samo nekaterim koristijo, zato se jih pa ne popravi!

  • GGG je rekel/-la:

    Oba primera se mi, glede na to, da živimo v RS, ne zdita nič posebnega. Ta država je že tako zavožena, da se je v zadnjem času verjetno že skoraj vsakemu zgodila kakšna nerazumljiva in čudna reč. Meni recimo tale (ni vsebinsko vezana na zgornji tekst).
    Letos spomladi sem zaradi večmesečnega odhoda v tujino zaprl sp. Nisem namreč videl posebnega razloga, da bi državi plačeval akontacijo dohodnine in potem ne vem koliko časa čakal, da mi jo bo vrnila (brez obresti seveda) ter izgubljal denar za računovodstvo. Po prihodu nazaj v Slovenijo sem sp zaradi nadaljevanja opravljanja dejavnosti ponovno odprl. Sredi oktobra sem dobil iz DURSa obvestilo o knjigovodskem stanju, ki je kazalo, da mi morajo vrniti znesek X zaradi preplačane akontacije dohodnine v prvih mesecih 2010, ko je bil sp še odprt. Ko sem ta znesek dobil nakazan je bil nižji, kot je izkazovalo stanje na obvestilu. Ko sem se pozanimal kako to, so ugotovili, da so mi odšteli manjši znesek Y, ker so pozabili še neke obveznosti iz leta 2008 (!!!???). O tem so me tudi pisno obvestili. Potem pa glej ga zlomka, kakšen mesec kasneje dobim Opomin pred davčno izvršbo (ne obvestilo in nato opomin, direktno opomin), da sem dolžan nekaj tisoč evrov in da če ne plačam takoj in z obrestmi itd… sicer bo pa kar takoj konec sveta.
    Ko sem šel raziskovati kje so gospe in gospodje na DURSu pridelali ta znesek se je izkazalo, da imajo računalniški sistem, ki zazna ponovno odprtje sp-ja, ne pa tudi, da je bil vmes nekaj mesecev uradno zaprt. Tako so avtomatično sešteli vse obveznosti in jih pomnožili s številom mesecev in mi zagrozili z davčno izvršbo, če zneska z obrestmi vred takoj ne plačam. Torej, zaračunali so mi nekaj tisoč evrov neplačanih obveznosti + obresti iz naslova dejavnosti, ki sploh ni tekla in je bila uradno in po pravilih ustavljena…
    Da pa je zadeva še bolj bizarna, pa mi je gospa na DURSu po telefonu dejala, da načeloma opominov ne ustavljajo. Kar pomeni, da bi v primeru, da se ne bi zavedli kako so ga polomili in da bi se lahko podpisani na dokumente lahko hudo (morda tudi javno) osramotili, bi moral znesek, ki je nastal kar tako, ker imajo pač tak računalniški sistem, njim samim pa zelooooo dol visi, da bi to zaznali in popravili pravočasno, plačati. Potem pa bi moral tožiti DURS in bi ta znesek dobil nazaj pač enkrat. In seveda brez obresti.
    To pišem zato, da boste tudi drugi pozorni na takšne in drugačne opomine, ki vam jih pošilja DURS. Preden plačate preverite ali je zaračunan znesek sploh upravičen.
    Smiselno vprašanje, ki se tu postavlja, glede na to, da je država pred bankrotom: Ali pa to ni morda dobro izdelan sistem, kako si država za določen čas umetno prisvoji dodaten denar davkoplačevalcev. Smo kot neke vrste banka ?

    • potencialni samomorilec je rekel/-la:

      Imam podobno izkušnjo … le da je še nekoliko bolj Kafkovska - vključuje namreč še Ministrstvo za kulturo … na kratko - letos sem za redne prispevke in “uh, aja - takoj nam morate plačati prispevke za 2008, ker smo vam pozabili povedat, da bi si jih morali plačevat, vi nas pa tudi niste prišli vprašat, ali naj jih kar naenkrat plačujete” v proračun zdeval 50 % svojega zaslužka! In potem dobim še obvestilo, da sem zaradi denarja, ki sem ga moral zaslužiti, da sem preživel in odplačal Cesarju, kar je Cesarjevega, padel v višji razred in da bom moral z novim letom plačevati še več prispevkov … Juhej!

  • francka je rekel/-la:

    Imamo zakon ,po katerem za prijavo začasnega prebivališča sploh ne potrebuješ soglasje lastnika stanovanja,oz.hiše,temveč se lahko prijaviš sam,kjerkoli želiš. Tudi odjaviti te lastnik nepremičnine ne more,oz.te odjavi lahko samo s postopkom,v katerem mora s pričami dokazati,da tam nisi živel.Pa naj še kdo reče,da to ni dežela lumpov.

  • binebone je rekel/-la:

    Zato pa pripravljajo NWO v katerem bo vsak živ očipljen prav tako kot meter bukovih polen in vse bo kontroliral računalnik staticoniran pod Brusljem. Eden v Združenih državah in eden v Avstraliji. Vse pa bodo kotroliral še štirje sateliti v orbiti kakih 160 tosoč kilometrov oddaljenih od Zemlje. Potem pa ne bo več nobenga problema kje kdo ali ima prebivališče ali ga nima. Gospodarji bodo zase uživali vse privilegije in pravico neomejenega ropanaj zemeljskih bogastev dokler jih še kaj bo. Ostali pa bodo, sužnji brez vsakih pravic in bodo živeli v zaprtih območjih od koder se jih bo vozilo na suženjsko delo za gospodarje. Kdor ne bo mogel več delati, ga bodo uspavali. Kdor pa bo upogljiv in ponižen naj bi bil celo nagrajen? Kdor bo delal probleme bo uspavan in tako poslan v večna lovišča.

  • vanja je rekel/-la:

    V takšni državi živimo, da me je sram!

  • Frenk je rekel/-la:

    In mi praznujemo samostojnost? Kakšno le?

  • Forestina je rekel/-la:

    Tako je to, lahko si pa Bavčar in ti nihče nič ne upa :)

  • Forestina je rekel/-la:

    Sm bil na sodišču - bil kriv, da mi država ni vrnila denarja :)

  • Forestina je rekel/-la:

    intermezzo:

    Tudi sicer je država na področju urejanja voda ustvarila pravno zmedo, ki traja že več let. Pri tem je ključen podatek, da so pogodbena razmerja s koncesionarji, ki jih je ministrstvo na podlagi stare uredbe sklenilo leta 2002, tudi po oceni samega ministrstva nezakonita že od začetka leta 2007. Takrat sta stopila v veljavo nova zakona o javnem naročanju (ZJN-2) in o javno-zasebnem partnerstvu (ZJZP), ki sta do tedaj veljavno uredbo izničila. Medtem ko je prvi zakon koncesijske postopke uvrstil med javna naročila, je drugi zakon za podeljevanje koncesij predpisal določene postopke, ki jih v dotedanji uredbi ni bilo. Ravno nasprotno, ta izpeljave javnega razpisa sploh ni omogočala, kar je pomenilo, da je ministrstvo v preteklih letih podeljevalo koncesije zgolj podjetjem, ki so pogodbo o izvajanju te javne službe z njim sklenila že leta 2002. Nezakonito stanje na področju koncesij za urejanje voda je tako “preživelo” že tri ministre za okolje: Janeza Podobnika, Karla Erjavca in Roka Žarnića.

    http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042412946

  • Ana Marija je rekel/-la:

    Mi praznujemo, imamo proslave! Realnosti zatiskamo oči!

  • Klara je rekel/-la:

    Elena! Tako in še bolje v novem letu!

  • Janko je rekel/-la:

    To kar se dogaja Eleni Pečarič se dogaja še veliko slovencem. Kar pomeni, da je skrajni čas, da zamenjamo vlado, vendar ne z Janševo, temveč z ljudsko.

  • Lahek je rekel/-la:

    Vsekakor so to čiste neumnosti, kot , da naši urdniki nimajo pametnejšega dela. Mislim, da bo potrebna civilna iniaciativa tudi na tem področju. Upam, da se bo Pezdir dotaknil tudi teh področij!

  • Dimek je rekel/-la:

    Pečarička, srečnga pa zdravga!

  • mfistic je rekel/-la:

    Mefisto ti si en zblojenc ekstremističn brez primere! Te bi blo treba mau nafistat!

  • mfistic je rekel/-la:

    Kva se čudite tak glup zakon je Janša sprovedu, aja ga hočte nazaj! Bedno.

  • Smejka je rekel/-la:

    Naj se še kdo opogumi

  • Cvet je rekel/-la:

    Pa smo spet pri teh bednih zakonih naše države! Tale verjetno izhaja iz Janševe vlade. Če bo šlo tako naprej, nam Janša prav gotovo ne uide. Mefisto bo sigurno vesel, ko bo država še v večjem dreku kot je sedaj.

  • karamba je rekel/-la:

    Lepe praznike vsem, posebej pa Pečarički!
    http://www.youtube.com/watch?v=YMSlerfaUfY

  • binebone je rekel/-la:

    NLP raziskovalca med jasnovidce. Sigurn bodo odkrili kje živi. Mogoče na vidni strani Lune ali na nam na zemlji nevidni strani.
    Lahko pa NASA posodi svoj satelit Clementine, ki je delal topografsko karto Lune.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Po imenih avtorjev globokoumnih misli bi sodil, da gre za same tabornike.

  • Poker je rekel/-la:

    Še takšnih primerov

  • Poker je rekel/-la:

    Kdaj boš prijavila Janšo?

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.youtube.com/watch?v=l7rva9FqWyk

    Arundhati Roy

    ‘Never expected a fair verdict in Binayak case’

  • Dabuda je rekel/-la:

    Članek v Nedeljskem dnevniku: Ciperski čaj Športu in invalidom. članek je poučen in meddrugim govori o naivnosti Jelene Pečarič, ki: “še niti po naključju ni spregledala, kako so jo v svoj voz vpregli politični, športni in poslovni baroni. Razkriva tudi, da je športno loterijo čimpreje prodati, da ne bi na dan prišle tudi prikrite poslovne odločitve, Ciperski čaj, bogate denarne nagrade i druge male pozornosti za izbrance”.
    Bitka Elene, da se Fiho odpelje od upravljanja civilne družbe, za kar je bil ustanovljen, postaja ob branju tega članka zelo jasna. Nič ni slučajno, tudi povezava z nekdanjim oficirjem JLA Škondričem.

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    http://www.finance.si/298963/Nekdo-se-je-prijavil-na-moj-naslov-Kaj-zdaj
    Vprašanje: Pred kratkim se je na vratih moje hiše pojavil poštar, ki mi je prinesel ovojnico, naslovljeno ne meni neznano ime, naslovljena pa je bila na našo hišo. Ali je možno, da se je na naš naslov nekdo skrito prijavil? Bojim se, da ta naslov izkorišča še za kaj drugega oziroma da bi nas lahko materialno ogoljufal ali kdaj celo zahteval kakšen lastniški delež. Zanima me tudi, kako lahko tega človeka sama odjavim.

    Odgovor: Zlorabe prijav stalnih bivališč se očitno dogajajo tudi v Sloveniji, razlog pa je najbrž tudi v tem, da postopek prijave bivališča ni pretirano zahteven. Posameznik mora ob prijavi stalnega prebivališča predložiti dokazilo, da ima pravico do prebivanja na naslovu, ki ga prijavlja.

    Kot dokazilo se šteje dokazilo o lastništvu, najemna ali podnajemna pogodba ali pisno soglasje lastnika oziroma enega od solastnikov nepremičnine, pri čemer soglasje in seznanitev vseh drugih solastnikov nista potrebna. Soglasja ni treba notarsko overjati, na upravni enoti pa ga lahko odda vsak kar sam, brez lastnika oziroma solastnika nepremičnine, ki daje soglasje.

    Dovolj je namreč, da so na listu papirja navedeni ime, priimek, rojstni podatki in bivališče osebe, ki želi spremeniti stalno ali začasno bivališče, ter ime, priimek in rojstni podatki lastnika oziroma solatnika nepremičnine z izjavo, da soglaša s to spremembo in je lastnik ali solastnik nepremičnine, ter podatki o nepremičnini naslov s številko stanovanja ali stanovanjske hiše, datum ter podpis lastnika oziroma solastnika.

    Na upravni enoti ob prijavi sicer preverijo pravilnost naslova, v zemljiški knjigi pa tudi lastništvo, a to ne pomaga, če nekdo pač ponaredi vaš podpis in si sam v vašem imenu napiše soglasje. Brez razloga pa zadev na terenu ne preverjajo. Če sami podvomijo o resničnosti v prijavi navedenih podatkov oziroma posameznik ob prijavi stalnega prebivališča ne predloži dokazila o upravičenosti prijave, sicer lahko odklonijo prijavo stalnega prebivališča in posameznika na tem naslovu prijavijo začasno, dokler se ne preveri resničnost podatkov prijave, vendar največ za 60 dni.

    Sprašujete, ali lahko oseba, ki se prijavi na vaše bivališče, to tudi materialno kakorkoli izkoristi. Na pristojnih uradih so nam zatrdili, da oseba iz naslova stalnega bivališča ne more uveljavljati nobenih materialnih pravic. Na mariborski upravni enoti še posebej poudarjajo naslednje: Prijava stalnega bivališča ne pomeni poseganja v druga premoženjskopravna razmerja, še posebej ne v lastninskopravna razmerja.

    In kako se zdaj tega človeka znebiti s svojega naslova? Sami ga ne morete odjaviti, ker bi za to potrebovali njegovo pooblastilo, česar pa v vašem primeru ni mogoče pričakovati. Lahko pa na upravni enoti sprožite postopek za ugotavljanje dejanskega stalnega prebivališča. Na ljubljanski upravni enoti sicer opozarjajo, da so tovrstni postopki navadno dolgotrajni, saj se tako stranka kot priče v postopku ne odzivajo.

    Enako pravijo na ministrstvu za notranje zadeve : Zakon o splošnem upravnem postopku sicer določa dvomesečni rok za izdajo odločbe, vendar pa je zaradi narave ugotovitvenega postopka, v katerem je treba na podlagi zbranih dokazov utemeljeno ugotoviti, kje posameznik dejansko prebiva, postopek praviloma daljši. Če upravna enota v postopku ugotovi, da določena oseba na tem naslovu ne prebiva, mora ugotoviti, kje živi, in ga z dokončno odločbo prijaviti na naslov dejanskega prebivališča.

    Če pa ne more ugotoviti, kje živi, to osebo izbriše iz registra stalnega prebivalstva, pojasnjujejo na mariborski upravni enoti. V ugotovitvenem postopku zbirajo dejstva in dokaze, predvsem z zaslišanjem posameznika in drugih prič. Stroški postopka stroški pravnega zastopanja, izvedencev, tolmačev in podobno gredo v breme stranke, če se je postopek končal za stranko neugodno, če pa se je zanjo končal ugodno, gredo v breme upravne enote, razložijo na notranjem ministrstvu.

    Avtor: Mladen Miković
    Članek je bil objavljen reviji Moje finance, november 2010.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Oh, to je bil zagotovo kak njegov zemljak, ki uveljavlja stus prebrisanega, pa se je prijavil na njegov naslov.

  • KAKTUS je rekel/-la:

    ZVONKA, gospodu Mefisti se prikloni in mu poljubi noge, toliko je v prednosti ! Slednje moraš še ugotoviti !

  • Forestina je rekel/-la:

    Oooooo, je tolele hilarijus : )

    http://tvslo.si/#ava2.92943638;;

    Zalar in njegov zali jezik, sama finoča : )

    Politika vedno laže.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kje dejansko biva Elena Pečarič?

    Kaj me briga!

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.youtube.com/watch?v=qhC9jKqyJj4

    vojna za hrano

    Dr. Vandana Shiva ~~ Lecture (Michigan State U.) 4/07/05

  • milan je rekel/-la:

    Fumis vaginalis!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Za tiste, ki niste vešči latinščine, vključno z ELENO.

      Fumis vaginalis je pičkin dim.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    A že ni čas, da bi ti cinco marinco o tem, kje prebiva ELENA umaknili s sporeda?

    Pri meni ne prebiva in tudi ne bo!

  • glavni je rekel/-la:

    Janša bo zmagal na naslednjih volitvah. Živel živel živel Janez Janša.