7. januar, 2011 | Elena Pečarič

Kušar in ideološki rasizem∗

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V ponedeljek, 6.12.2010 nam je nek ovaduh ali invalidski janičar (v besednjaku Borisa Šuštaršiča in Šefana Kušarja) poslal v vednost sledeč e-mail, ki je bil ob 10.15h poslan vsem invalidskim organizacijam združenim v NSIOS;
From: Tine Jenko [mailto:Tine.Jenko@nsios.si]
Subject: Provokativna nominacija Iztoka Suhadolnika za ime tedna

Spoštovani,

V skladu z navodili Štefana Kušarja glavnega tajnika NSIOS vam posredujem naslednje obvestilo. Danes v ponedeljek 6.12.2010 poteka na Valu 202 glasovanje za ime tedna. Med predlaganimi kandidati je tudi Iztok Suhadolnik predsednik Zveze SONČEK, ki je nominiran zato, ker »se je uprl sistemu delovanja invalidskih organizacij«. Prosimo vas, da prisluhnete glasovanju v živo danes ob 11 uri in po lastni presoji sodelujete tako, da glasujete za drugega kandidata (npr. za Romana Volčiča, ki je trenutno na drugem mestu po številu prejetih glasov in je predsednik košarkaške zveze Slovenije) oziroma negativno z obrazložitvijo dejanskega stanja (nasprotovanje vsem sklepom upravnega odbora NSIOS, neporavnavanje dogovorjenih finančnih obveznosti, preseganje pristojnosti dodeljenih z statusom reprezentativnosti za osebe s cerebralno paralizo, norčevanje iz ostalih invalidskih organizacij na račun največjega prejemanja proračunskih sredstev, idr.).

Pred uradnim glasovanjem, ki bo ob 11 uri v živo, lahko svoj glas oddate najprej tudi preko spletne strani Val 202 in SMS sporočila. Opis predlaganih kandidatov za ime tedna

Lepo pozdravljam.

Tine Jenko
Projektni usklajevalec NSIOS

To je zgolj (še) en dokaz v seriji številnih podlih manipulacij, ki si jih gospodje privoščijo, da zavajajo javnost in se prikazujejo kot predstavniki interesov invalidov. Kaj ta e-mail pomeni? Teden prej je bila na Valu 202 oddaja z naslovom »Kaj in zakaj skrivajo invalidske organizacije?«, v kateri so spregovorili predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes, predstavnik Komisije za preprečevanje korupcije, direktor FIHO Janez Jug, predsednik Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije Iztok Suhadolnik in moja malenkost. G. Suhadolnik je pred časom izstopil iz tropa poslušnih in uslužnih funkcionarjev ter se uprl izsiljevanju Šuštaršiča & Kušar Co. Zavrnil je plačevanje »obvezne« članarine za NSIOS, ki jo morajo vse invalidske organizacije prispevati iz pridobljenih sredstev FIHO, 1% le-teh. Ta sredstva za članarino NSIOS v FIHO niso razvidna, v bilanci NSIOS pa si protipravno pridobljena sredstva zapišejo kot postavko »Dotacije iz Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji«. Takšno početje je seveda nezakonito, o čemer se je prav tako izrazilo Računsko sodišče, saj gre za nenamensko uporabo javnih sredstev FIHO. Teh sredstev se skupaj nabere kar 120.000,00 EUR letno. Sveta trojica počrpa veliko večino teh sredstev za plače, potne stroške, potovanja v tujino, prevode… G. Suhadolnik je o nekaterih packarijah spregovoril v javnosti in tako postal novi sovrag invalidov; podobno kot g. Karol Strašek iz Zveze društev gibalno oviranih – Invalid, ki je s sodbo Upravnega sodišča dosegel izbris NSIOS iz registra Ajpes. Obe organizaciji sta bili izključeni iz NSIOS.


Manj članic pomeni manj denarja in bolj okrnjene možnosti manipulacije o tem koliko invalidov zastopajo. Zato Šuštaršiča & Kušar Co ubereta sledečo strategijo; po hitrem postopku povabita v včlanitev v NSIOS dve »novi« organizaciji, Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (ki je vlogo vložilo pred dvema letoma) in Društvo gluhoslepih Slovenije DLAN, za obe pred tem sploh niso hoteli slišati. Povabilo je imelo jasno sporočilo, če se včlanite lahko sodelujete pri delitvi sredstev FIHO v Izoli, torej dobite denar, s katerim boste plačevali tudi članarino, drugače pa nič. In glej, za leto 2011 bo Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen prejelo 22.428,13 EUR, lani pa zgolj 4.000,00 EUR, Društvo gluho slepih DLAN pa je letos prvič prejelo 19.147,91 EUR. Učinki poslušnosti in pokorščine so že otipljivi in vidni tudi zanje. Zveza Sonček seveda letos ni prejela vabila na usklajevanje o delitvi sredstev FIHO.

Tine Jenko, ki se sedaj podpisuje kot projektni usklajevalec NSIOS, je bil za kratek čas celo v.d. generalnega tajnika, a ga je Šuštaršič kmalu degradiral rekoč, da se je vsaj naučil javno govoriti. Še kar poniževalno, a morda je to način pokore, da jezuit služi (staremu) komunistu. Pa vendar verjamemo, da zna veliko več kot igrati lakaja Kušarju. Prav gotovo je Kušar v svoji perfidni retorični ubranosti veliko bolj primeren za pokvarjene igrice kjer gre za velike stave nad ubogimi invalidi; njegove zalisce pa to le vizualno poudarjajo. Brez morale, sramu in pomislekov ne izbira sredstev, da pride do cilja, ki je največkrat denar, denar in denar. Nenavadno za teologa? S Šuštaršičem imata veliko skupnega, izjemna sta v sprevračanju dejstev in obtoževanju drugih s sprevrženimi dejanji, a imata tudi skupno frustracijo; neizpolnjeno izobrazbeno ambicijo. Šuštaršič je poskušal kaj več, a je ostal gimnazijski maturant; včasih pa se spozabi in mu uide, da je pravnik. Podobno se Štefan Kušar želi postaviti, da je več kot je, pa mu v neposrednem prenosu seje Odbora za delo, družino, socialo in invalide zleti iz ust, da je diplomant pravnih ved. Ko pogledamo na Cobiss in preberemo, da ima diplomo na Teološki fakulteti z naslovom Vzdrževanje klerikov, ki opravljajo službo v korist škofije po kanonu 1274 nam hitro postane jasno do kam seže njegovo obzorje. Poleg tega pa še reference v izposoji glasu za prevode filmov Alvin in veverički 2, Muhice osvajajo luno, Pošasti proti nezemljanom, Marmaduke in podobne izkušnje nam govorijo, da ima verjetno težavo s preveliko domišljijo. Ubogi Štef, kaj vse nekateri moški ne naredite, da bi ohranili videz svoje moškosti!

Elena Pečarič

*opomba
http://www.siol.net/Slovenija/Novice/2010/08/kusar_invalidi.aspx

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
155 x komentirano
  • Berlak je rekel/-la:

    Glede izbire osebnosti tedna med gospodoma Suhadolnikom in Volčičem, verjetno ni treba biti posebno moder, da je gospoda Volčiča od košarkaške zveze prepoznalo veliko več poslušalcev radija, kot g. Suhadolnika od ene invalidske organizacije, kjer imajo invalidi bolj malo besede.
    G. Volčič je tiste dni tudi uspel odmevno prepričati slovensko politiko za organizacijo evropskega prvenstva v košarki, njegov glavni tekmec se je tiste dni ukvarjal s tematiko, ki širšo javnost bolj skromno interesira ….
    Meni se postavlja vprašanje - od kod g. Suhadolniku sploh toliko glasov kot jih je dobil, tako in je tisti mail lahko le figov za prikrivanje neke neuspešne “zdirigirane štosarije”, je moje mnenje.

    • handy je rekel/-la:

      Berlak, ti si zmešan! Ne gre se za glasove, ampak za ukaz Kušarja invalidom!

    • K'rEn je rekel/-la:

      Ha, ha, … ukaz…
      handy zbudi se, ti še živiš v unih dobrih starih cajtih….
      Mogoče še nisi opazil, ampak velika večina invalidov je bolj brihtnih in samozavestnih, da bi se pustili podcenjevalno ukazovat na način, kot ga ti pripisuješ temu Kušarju.

    • Berlak je rekel/-la:

      Zakaj bi pa debatirali le o Kušarjevem mailu? Meni se zdi čist spodoben v primerjavi z e-slamo s katero so me svoj čas zasipavili osebki iz handy združbe.
      So pa v mojem delovnem okolju vsi poznali g. Volčiča od košarkaške zveze, zato se resnično vprašujem od kod in kako g. Suhadolniku toliko glasov.

      Pozdrav vsem zmešanim!

    • Maly je rekel/-la:

      Večkrat pomislim na kakšno totalno odštekano traparijo.
      Takoj jo zapišem in na vest.si postane vrhunska kolumna.-)

  • Aleks je rekel/-la:

    To kar delajo šefi invalidskih organizacij meji že na čisto diktaturo! Kako lahko zahtevajo oziroma zahteva Štefan Kušar, da glasujejo invalidi po svoji presoji, če pa jim določa, da za določenega gospoda ne smejo glasovati? Tega Štefana bi morali sodno preganjati!

    • K'rEn je rekel/-la:

      Glasovanje na valu 202 je anonimno, in če bi držalo kar trdi Pečaričeva, da naj bi se v drugih invalidskih organizacijah bali javno nasprotovati Šuštaršiču, potem bi lahko enostavno to anonimno možnost izkoristili in zadali “udarec” NSIOS-u, saj Šuštaršič ne bi mogel vedeti kdo je kako glasoval.
      Ergo: Pečaričeva že leta zavaja in laže javnost, da se druge invalidske organizacije ne upajo nasprotovati Šuštaršiču, ampak se očitno z njim celo strinjajo.
      To je pa Pečaričevi nedopustno. Izgleda, da ji zmanjkuje municije (ki pa se očitno že dolgo sestoji le iz slepih nabojev).

    • handy je rekel/-la:

      K’rEn oz. Šuštaršičev plačanec, kaj to pomeni, da je Kušarjev ukaz čist normalno dejanje? Pjt se zdravt!

    • cene je rekel/-la:

      A naj bi si Elena to kar zmislila?

    • invalidka je rekel/-la:

      ne bo držal nadzorujejo vse komunikacije tut anonimne ne se bat invalidska udba

  • racman je rekel/-la:

    A to je tisti Štefan Kušar, ki redno spremlja Šuštaršiča? Očitno ima od tega velike koristi! Mislim pa, da je s tem pozivom, da glasujejo invalidi proti tej osebi, šel veliko čez mejo, kar pomeni, da je Kušar izredno pokvarjena oseba in je pripravljen storiti velike svinjarije, da ne bi njihove grdobije prišle na dan.

  • Marjana je rekel/-la:

    Ne morem verjet, da je Kušar študiral teologijo, če je pripravljen za denar in moč vse spustiti na tako nizek položaj. Ni čudno, da cerkev zgublja svojm pomen, če taki grebatorji študirajo to smer. Če je kristjan, potem ve, da ga čaka pekel.

    • Smejka je rekel/-la:

      Problem je v tem, da preden bo prišel v pekel, bo pekel povzročal invalidom!

    • quo vadis je rekel/-la:

      NOOOORO

    • Linda je rekel/-la:

      NOOOORO, NOOOORO
      Kaj nooooro, to je že pravo Krjavljevo srečanje s hudičem….
      Včasih pomaga že nadzor nad dražljaji iz okolja in dobro osvetljeno, sproščujoče okolje.
      S tem zmanjšamo možnost napačnega tolmačenja vizualnih zaznav in halucinacij.

    • K'rEn je rekel/-la:

      Mogoče bosta šla pa v nebesa prav Kušar in Šuštaršič, Pečaričeva pa bo družbo delala unmu rdečemu zmazku tam dal. Who knows….

    • handy je rekel/-la:

      K’rEn, tolaž se s tem, ampak zakon boga vse vidi!

  • Nives L. je rekel/-la:

    Tole me je kar zgrozilo. Elena, na tvojem mestu bi se bala, da ti lahko ta pokvarjenec še kaj stori. Po njegovih dejanjih je sposoben marsikaj, da doseže svoj namen.Tolk nizkega podlega dejanja pa že dolgo nisem slišala iz medijev.

  • Grega je rekel/-la:

    Vsem je jasno, da v invalidskih organizacijah je praksa netransparentna delitev denarja. To dokazujejo različne inštitucije in tudi mediji poročajo o tem, pa nihče nič ne odgovarja. Gospoda Kušarja oz. ne moremo mu reči gospod, temveč pokvarjenec, ki ima očitno velike koristi na račun invalidov in je pripravljen marsikaj.

    • handy je rekel/-la:

      Dokazi v Sloveniji nč ne štejejo, če nimaš vez!

    • K'rEn je rekel/-la:

      Ja res. Preverjeno pri Baričeviču, Golobiču, Kopaču in ostali oranžni družbi.
      A je Elena še njihova navijačica? Al’ pa je spet nov veter zapihal…

    • K'rEn je rekel/-la:

      smo tud mi jamo Kopači kopal

  • quo vadis je rekel/-la:

    Svinjarija

  • Tinkara je rekel/-la:

    Halo! Lastna presoja, pa ukažejo za koga ne smeš glasovat! Kako si invalidi dovolijo, da jim take počnejo?

  • Klara je rekel/-la:

    Ne morem verjet, da je v to vpleten tudi Tine Jenko. On namreč uči mladostnike versko vzgojo. Kako je mogoče, da ima tak človek tako različna obraza, saj vsak odgovoren odrasel človek nebi nikdar poslal takšnega ukaza naprej. To so velike svinjarije!

  • Goflja je rekel/-la:

    Kaj, ko bi se še kakšen priučen agrononom malo poglobil v te januarske lubenice iz Škofij in način njihove pridelave:)) …. zaradi zdravja.

  • Mrsa je rekel/-la:

    Ni čudn, da večina invalidov živi bedno življenje, če pa se uklanjajo takšnim barabam!

    • jola je rekel/-la:

      Saj se ne uklanjajo, saj so prisiljeni, če karkoli nasprotno naredijo so posledice za vsakega, ki si drzne, o tem Šuaštaršiču je bilo že tako vse napisano, če politika ne postavi ultimata mu ne more nihče nič, invalidi nimajo denarja, da ga preganjajo preko sodišča, nekoč je bil odgovoren partiji danes nikomur in to pečaričeva ne šteka, da si tip sam kroji kakor hoče in v imenu parih ljudi prezentirana 200.000 invalidov, drugič 100.000, tretjič? Veste kdaj bodo šele invalidi popizdili nanj, ko bo država pobrala dpp in ga dala v socialne trnsferje takrat bodo šele poštekal.

  • Zofka je rekel/-la:

    Nagradno vprašanje:
    Kdo je bolj pokvarjen? Kušar, Šuštaršič ali Jenko?

  • vanja je rekel/-la:

    Prepričana sem, da je Štefan Kušar obseden z iskanjem moči in denarja! Verjetno je mislil, da bo najbolj ljudi obračal kot župnik, a je bil študij pretežek in ugotovil je, da mu cerkev ne bo pustila tolikšne kraje in glej ga zlomka sreča Šuštaršiča, ki ima podobne ambicije in veliko čredo za pokrast.

    • politik je rekel/-la:

      Res sta dober tim. Na sestankih se vedno borita za denar in ne za boljše življenje invalidov!

  • Lep je rekel/-la:

    Ej, že po faci se mu vid, da je povzpetnik!

  • angie je rekel/-la:

    Hu, pokvarjenci!
    Fuj!
    Zaudarjajo že na daleč

  • angie je rekel/-la:

    About regents working with JRS-Slovenia…

    Recently two young regents, one from the Slovenian province (Tine Jenko) and one from the Slovak province (Peter Girašek), both working with JRS-Slovenia, participated in the annual meeting of Social Apostolate in Pieštany, Slovakia. The main issue was how to organize Jesuit social apostolate in a better and more efficient way. A very positive remark of this meeting was also that scholastics had opportunity to meet and discuss their role in the social apostolate. We managed to discuss also the August 2004 meeting of Jesuits working in Social Apostolate that will take place in Celje, Slovenia, where the main participants of this meeting will be JRS, Eurojess and Mission Ouvrière.
    In December, all Slovenian scholastics met with Fr Provincial in a one day of formation. The entire day was devoted to reflect on the first month of the apostolic/studying year. This year we went to Croatia in a town called Opatija, which is on the Adriatic coast. A good thing to end the year with.

    …Reported by Tine Jenko, February 2004

  • Janko Belin je rekel/-la:

    Ma, ja….kako se je zadnja leta pričel čisto javno in evidentno kazat pohlep. Ko močnejši, oz. tisti, ki so bolj pri koritu odrivajo šibkejše, Naše društvo AREAL, ki je naredilo zavetišče za Brezdomce, so vsi okradli. Od AFR, pa ALTRE. Najbolj žalostno je to, da z državnim blagoslovom.
    Kako vas razumem! Elena- DRŽI SE!

    • slepec je rekel/-la:

      Ja res vse te svinjarije se dogajajo z državnim blagoslovom! V takšni državi živimo!

  • Zala N. je rekel/-la:

    Zakaj se pa zdaj ne oglasi Kušar? Ponadi se je delal, da ful želi razjasniti vse. Pri tej svinjariji pa ni mogoče, da bi bila razlaga takšna, da bi opravičila to dejanje!

    • angie je rekel/-la:

      ker mu je full neprijetno, pa še zalisce mora prej obriti, da ga ne bi na cesti prepoznali, zdaj ko je nenadoma postal tako slaven.

  • Štefan Kušar je rekel/-la:

    Spoštovana gospodična Pečarič,

    hvala za vaš novi prispevek “raziskovalne” novinarke. Prijetno sem se nasmejal in prav polepšali ste mi konec tedna.

    Za vse nepoučene pa v branje priporočam članek Aleksandra Lucuja v Nedeljskem dnevniku z dne 29.12.2010.

    Štefan Kušar

    • Frenk je rekel/-la:

      Kušar, raj povej, da se ti trga od jeze in že gruntaš kako bi se Eleni maščeval!

    • Breda je rekel/-la:

      In to je Kušar odgovoru?
      Sram naj ga bo!

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Za bruhat je g. Kušar!!!
      Članek v nedeljskem pa je prav simpatično zmeden. Le kaj je avtor hotel povedati se verjetno marsikdo sprašuje; slika je pa super.
      Eden redkih sprejemov, da se mi ni potrebno soočiti z vami invalidi.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Da bodo bralci vedeli o čem se pogovarjava, ko govoriva glede članka v nedeljcu lahko damo še link
      http://www.drustvo-distrofikov.si/
      Očitno ste v društvu zelo zadovoljni s tem člankom in vam ne bom jemala veselja, ki ga zadnje čase res nimate veliko.

    • Orehek je rekel/-la:

      O Elena, kako si lepa v tem čanku! Pa s samimi pomembnimi žvinami te mešajo! Ti si carica!

    • Marko Rac. je rekel/-la:

      Golobič je bolš

    • angie je rekel/-la:

      Elena, tudi meni si bila na tisti fotki simpatična.
      Kar zadeva pa raziskobalno novinarsko delo, si vsak dan boljša.

      Le tako dalje in srečno! Kajti previdnost res ne bo odveč, lahko te nenadoma kak ‘kušar’ na cesti spregleda.

    • uroš je rekel/-la:

      Što pametan savjetuje, to budala ne prima….Elena drž se in še naprej deli pametne nasvete in modre misli, ker je svet tako lepši.Amen

    • invalidka je rekel/-la:

      se mora lepo obnašat k jo je fizično napadel na IRI

    • K'rEn je rekel/-la:

      Imam občutek, da se po tem kratkem komentarčku Kušarja, vsem drugim bolj trga, kot njemu.

    • lucifer je rekel/-la:

      Štef z lepim se kitiš, ne vem, če ti je še do smeha! Da ni sedaj ko je na fotki pečaričeve iz gosposvetske tudi piimek lucu dregnila še o kakšni amtigejevsko antikokainski mreži, mogoče ne?

      Lotrič prikrito financiral Lucujevo pisanje?

      Nekdanji predsednik uprave Petrola Janez Lotrič naj bi prikrito financiral pisanje Aleksandra Lucuja-Luca, družabnega kronista v rubriki Šepet sedmega dne v Nedelu, ki ga izdaja družba Delo. Lucu v primeru, da bomo o tem pisali, grozi s protinapadi in tožbami, kar seveda ni nič novega.

      Novinar in podjetnik
      Po nam dostopnih podatkih je Aleksander Lucu družabni kronist v rubriki Šepet sedmega dne, ki izhaja v Nedelu, po svojih izjavah pa tudi urednik 16. in 17. strani (osrednjega dela) časnika; v bazah finančnih podatkov je naveden kot zastopnik in soustanovitelj družbe Challenge (skupaj z dr. Otmarjem Kugovnikom), registrirani za oglaševanje, ki deluje na Štefanovi ulici 5, v Ljubljani, soustanovitelj družbe Infin za podjetniško in poslovno svetovanje (skupaj z Alenko Žavbi), ki deluje na istem naslovu kot Challenge, in soustanovitelj družbe Class I za druge poslovne dejavnosti (skupaj z Ernestom Aljančičem), ki deluje na Vošnjakovi ulici 9 v Ljubljani. Poleg tega naj bi bil 15. 5. 2003 registriral tudi dejavnost samostojnega novinarja in je vpisan kot samostojni novinar pri ministrstvu za kulturo.

      Pol milijarde
      Družba Challenge (ustanovljena je bila 13. novembra 1991) je pripravljala teniške turnirje po Sloveniji, po Lucujevih besedah je pri tem sodelovalo dve stotniji malih, srednjih in velikih pokroviteljev, med njimi Telekom Slovenije. Ko so o tem govorili na parlamentarni seji, na kateri so obravnavali sume korupcije, je Lucu v svoji rubriki 2. maja 2004 zapisal: »Zanimivo, da so Janševi spindoktorji (deset let že objokujejo svojo nemoč pri medijih, čeprav so na ekranu vsaj toliko kot reklame za Mercator, Mobitel in damske vložke skupaj) usekali tudi po novinarjih in mednje zapisali ime avtorja te strani, češ da je dobil sponzorski denar Telekoma Slovenije.« V istem članku je pel hvalo tudi Ultri (parlamentarci so na seji o korupciji govorili tudi o njej). Lucu je pojasnjeval, da je bil Telekom med srednje velikimi pokrovitelji, večina denarja pa naj bi bila namenjena nagradam in pokrivanju stroškov turnirja. Zapisal je še, da je podjetje nehalo delovati že pred tremi leti, in se pohvalil, da je na vseh turnirjih sodeloval tudi direktor in solastnik družbe dr. Otmar Kugovnik, profesor na fakulteti za šport. Po pregledu smo ugotovili, da je imela družba Challenge leta 2000 62 milijonov tolarjev prihodkov, vendar po tem ni ugasnila, ampak še vedno posluje, čeprav z minimalnim prihodkom. Tudi bilance posameznih let kažejo, da se v družbi »nekaj dogaja«. Družba je imela še konec leta 2004 za 2,4 milijona dolgoročnih finančnih naložb in za 1,45 milijona tolarjev zalog, terjatev pa v višini 0,6 milijona tolarjev. Teh naložb na primer v letu 2000 ni bilo, in čeprav družba nikoli ni imela nikogar zaposlenega, je v osmih letih (od 1994 do 2001) plačala 220 milijonov tolarjev za stroške dela, kar je 44 odstotkov vseh prihodkov (teh je bilo v višini 501 milijon tolarjev).

      Četrt milijarde
      Družbo Infin je Lucu skupaj z Alenko Žavbi (fotografinjo njegovih strani) ustanovil 28. marca 1991, torej pred družbo Challenge. Tudi Infin še zmeraj posluje, v letih od 1994 do 2004 pa je ustvaril 245 milijonov tolarjev prihodkov. Glavnino med letoma 1994 in 2000, v njej je bilo do 8 zaposlenih (v letu 2004 nihče več), Lucu pa je tudi za to družbo dejal, da ugaša, čeprav izvaja še nekatere računovodsko-knjigovodske storitve. Ne glede na to družba še vedno obstaja.

      5,2 milijarde
      Naslednja družba je Class I. Gre za družbo, ki se po nam dostopnih podatkih ukvarja z oglaševanjem in zakupom medijskega prostora. Leta 2004, to je bilo zanjo najbogatejše leto, je z vsega 3 zaposlenimi dosegla 705 milijonov tolarjev celotnega prihodka (od leta 1994 do 2004 kar 5.238 milijonov tolarjev) in od tega 560 milijonov tolarjev plačala za stroške storitev (v vsem času 4.366 milijonov ali dobrih 83 odstotkov vseh prihodkov). Družba je bila ustanovljena 28. septembra 1989, ustanovitelja pa sta Ernest Aljančič-Nestl in Aleksander Lucu. Slednji naj bi bil februarja 1993 izstopil iz družbe, kot pravi zato, ker naj družba ne bi prinašala nobenega dohodka. Po dostopnih podatkih je imela družba leta 1994 (to leto se začne objavljanje podatkov v raznih bazah) dobrih 68 milijonov prihodkov, kar ni bilo malo. Vendar naj bi bil Lucu po nekaterih drugih podatkih (baza GVIN) soustanovitelj do 9. avgusta 2004, čeprav sam to zanika.
      Class I in Lotrič
      Družbo Class I je Janez Lotrič, nekdanji predsednik uprave Petrola, izbral za medijskega zakupnika prostorov na TV Slovenija. Po naših podatkih je Petrol Classu I za oglaševanje na nacionalni televiziji v letu 2004 in 2005 plačal dobrih 186 milijonov tolarjev. Zadnjo naročilnico za 19,35 milijona tolarjev neto so na Petrolu podpisali 18. novembra 2005, to je tik pred zamenjavo vodstva te družbe. Ob tem je Class I 16. januarja 2006 Petrolu izdal račun za oglaševanje na RTV v višini 2,69 milijona tolarjev neto, pri čemer gre za 7,5-odstotno provizijo pri pokroviteljstvu prenosov tekem v smučarskih skokih in poletih v času od 1. do 15. januarja letos. Po podatkih naših informatorjev naj bi čista provizija, ki naj bi jo bil pri zakupih oglasnega prostora v letu 2005 plačal Petrol in s tem prikrito sponzoriral pisanje Aleksandra Lucuja- Luca, znašala 56.083.716,62 tolarja.

      Zvezdice
      Aleksander Lucu je nedvomno bil ali je še povezan z vsemi omenjenimi družbami, zato je njegovo pisanje o družbah in ljudeh, ki so očitno njegovi osebni in poslovni prijatelji, vprašljivo. Dr. Otmar Kugovnik (Challenger) je bil pogost »gost« njegovih rubrik, o njem je pisal vedno v superlativih. Redni »gost« Lucujevih Šepetov je bil tudi Ernest Aljančič (Class I), predsednik Hokejske zveze Slovenije, kjer se je pred časom precej zapletalo s financiranjem in plačili hokejistov, a ga je Lucu vedno malo manj kot koval v zvezde. In ne nazadnje, čeprav je bil Lucu eden izmed ustanoviteljev podjetja, ki je za Petrol izvajalo različne oglaševalske storitve (Class I), v svojih člankih, ko je pisal o Petrolu, svojih bralcev ni opozoril na t. i. konflikt interesov, kar bi po kodeksu Društva novinarjev Slovenije moral storiti. Slednji namreč pravi, da se mora novinar pri svojem delu izogibati situacijam, ki bi lahko privedle do konflikta interesov, če pa se to že zgodi, mora morebitne konflikte interesov razkriti javnosti ali se kot novinar iz poročanja in komentiranja izločiti. Lucu ni storil ne prvega ne drugega. Bralci Nedela lahko vsak teden berejo njegove prispevke (tudi o Petrolu in Janez Lotriču na primer), misleč, da gre za objektivne in nepristranske informacije, čeprav to nikakor niso. Tako se je 9. novembra leta 2003 na primer nadvse pohvalno razpisal o takratnem Petrolovem izvršnem direktorju za zaposlovanje na trgih jugovzhodne Evrope Silvu Komarju (po naših informacijah naj bi bila z Lucujem velika prijatelja). 13. junija leta 2004 je v svojem prispevku svaril pred morebitnim prevzemom Petrola s strani Istrabenza in Igorja Bavčarja (Bavčar je tudi sicer zelo veliko nastopal v Lucujevih člankih, večkrat seveda v bolj negativni kot pozitivni vlogi): »Borut Jamnik (upravljavec največjega državnega premoženja) pa ima že nekaj časa na piki vodstvo samega Petrola. A temu se do volitev seveda ne bo nič zgodilo … »

      Lucu grozi
      Poklicali smo Lucuja in ga povprašali, ali se mu s stališča novinarskega kodeksa ne zdi sporno, da piše o podjetjih (in njihovih tekmecih), s katerimi je podjetje, ki ga je soustanovil, poslovno sodelovalo. Odgovoril nam je, da to zanj ni sporno, saj naj bi bil podjetje Class I skupaj z Aljančičem ustanovil pred več kot petnajstimi leti, leta 1993 pa naj bi bil iz njega izstopil, ker naj mu ne bi bilo prinašalo zaslužka. Ko smo ga vprašali, ali se mu ne zdi, da je s podjetjem še vedno nekako povezan, če ne drugega, sta z Aljančičem še vedno prijatelja, in ali se mu ne zdi, da pri pisanju o podjetjih, s katerimi sodeluje Class I, ne more biti povsem objektiven, na kar bi moral opozoriti tudi bralce svoje rubrike, nam je začel razlagati, da o Petrolu tako ali tako ni veliko pisal in da mora tudi on od nečesa živeti. Na koncu nam je še namignil (zagrozil), da lahko, če bomo pisali o tej zadevi, tudi on kaj napiše o nas, če pa bo v članku zapisanega kaj neresničnega, nas bo tožil.

      Prikrito oglaševanje?
      Če se torej Lucuju ne zdi sporno, da piše o podjetjih, ki poslovno sodelujejo ali pa so vsaj sodelovala s podjetjem, katerega ustanovitelj je bil, ne da bi bralce opozoril na navzkrižje interesov, se zdi to sporno Sandri Bašić-Hrvatin, profesorici na fakulteti za družbene vede, ki je sodelovala pri pripravi novinarskega kodeksa za RTV Slovenija. Na bolj načelno vprašanje, kaj si misli o tem, da novinar, ki je soustanovitelj podjetja, to pa posluje s podjetji, o katerih ta novinar piše, dejala, da gre pri takšnem ravnanju za očiten konflikt interesa in da novinar, ko piše o teh podjetjih, ne more biti objektiven. »Novinar mora biti pri svojem pisanju zavezan profesionalnim načelom opravljanja svojega poklica in ne interesom svojega lastnega podjetja ali oglaševalca,« pravi Bašić-Hrvatinova. Ali je Lucu upošteval ta načela, je stvar bralčeve presoje. No, Lucuja to ne gane preveč. Tako smo v zadnjem Nedelu brali obširen članek, ki precej nespretno in prozorno oglašuje prav podjetje Class I, hkrati pa posredno zasmehuje njegovo konkurenco. Kot avtorica članka je sicer podpisana novinarka Maja Remi, za katero so nam v uredništvu Nedela zatrdili, da ne gre za psevdonim in da je Maja Remi v resnici njihova novinarka, a nam je pozneje Lucu, ne da bi vedel, kaj so nam rekli v uredništvu, priznal, da gre za psevdonim. Na vprašanje, kdo piše pod tem psevdonimom, nam ni želel odgovoriti, dejal je le, naj bi ga uporabljala neka novinarka. No, nekateri naši viri pravijo, da psevdonim uporablja Lucu, drugi pa, da je to psevdonim Alenke Žavbi. A to navsezadnje niti ni pomembno. Četudi članka ne bi bil napisal Lucu, je kot urednik 16. in 17. strani v Nedelu, kjer je bil članek objavljen (zanimivo, v uredništvu Nedela so nam najprej zagotovili, da Lucu ureja samo rubriko Šepet sedmega dne, pozneje pa je sam priznal, da ureja celotno 16. in 17. stran), novinarki dovolil, da piše o Classu I, čeprav je on kot urednik v zadevo osebno vpleten.
      Precej očitno je torej, da Lucu prostor, ki mu ga kot uredniku in novinarju namenijo odgovorni na Delu, precej nespretno izkorišča za bolj ali manj prikrito oglaševanje podjetij in posameznikov, s katerimi je poslovno ali prijateljsko povezan, hkrati pa obračunava z vsemi, ki jim predstavljajo neposredno konkurenco. Novinarski strokovnjaki za takšno obliko pisanja pravijo, da ni več novinarstvo, temveč »piarovsko pisunstvo«.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      to pa je zanimivo g. Lucifer; kaj ko se mi javite in šekaj zaupate osebno?
      lp

    • Mirjana je rekel/-la:

      g. Kušar, vi imate pa poseben okus,..no upam, da bo vedno več sličnega materiala…tako bo vsak dan lepši od predhodnega:))

    • K'rEn je rekel/-la:

      O Mirjana, more bit, da ste sila uboga in osamljena osebica, če so taki materilai edini, ki vam lepšajo dneve v življenju. Šmrk…

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Spoštovani g. Lucu!

      Odzivam se na vaš članek objavljen 2.1.2011 »Ciprski čaj športu in invalidom«, saj sem v njem, hote ali nehote, osrednji lik vaše zgodbe, v katerem pa nisem našla osrednje niti vašega pisanja. Omenjate me kar enajstkrat (le zakaj), kljub temu, da me že na začetku poskušate diskreditirati češ, da je bila moja prisotnost na sprejemu za novinarje nenavadna, da sem poskušala zbuditi osrednjo pozornost, da sem novopečena novinarka, »ki goji izjemno ozko specializirano novinarstvo, saj se ukvarjam s Šušteršičevo bando«… Če sem tako nepomembna in amaterska ne vem zakaj si zaslužim z vaše strani tolikšne pozornosti poleg velikih političnih in gospodarskih imen?

      Naj vam razjasnim nekaj vaših dilem in popravim netočne in pomanjkljive navedbe. Res nisem novinarka po profesiji, ampak sem novinarka iz radovednosti, kar pa še zdaleč ne pomeni, da pri svojem delu nisem profesionalna, dosledna, natančna in odkrita ter seveda tudi močno kritična. Vi kot profesionalni novinar pa bi lahko vedeli ali se informirali, da sem svoje pisanje pričela s kolumnami na teme evropskih politik in izšla je knjiga Eutropija . 5.6.2009 je v Klubu Cankarjevega doma ob izidu knjige potekala okrogla miza Mar mirno spiš , Evropejec? V pogovoru so sodelovali dr. Mladen Dolar, dr. Slavoj Žižek, dr. Jože Mencinger, Ervin Hladnik Milharčič. Pišem pa tudi veliko o temah, ki zadevajo človekove pravice, socialo, tudi »invalidske zdrahe« in sumljive posle z loterijskim denarjem, ko me piči, pa napišem tudi kakšno satirično pesem. Občasno tudi snemam različne dogodke, tudi tiskovke vlade in imam intervjuje n.pr. dva s predsednikom Türkom in najnovejši bivšim predsednikom Evropske komisije Romanom Prodijem .

      Ne vem zakaj bi bila moja prisotnost kaj nenavadna, saj sem bila na prireditev povabljena z vabilom, predpostavljam prav tako kot tudi vi; nisem bila nobena prikolica Janija Severja, če ste to predpostavljali. Je pa res, da kamor pridem vzbudim veliko pozornosti in vsekakor ne ostanem neopažena; zdi se mi, da vas je prav to zmotilo. A kaj hočemo samo poglejte kako sem lepa na fotografiji vašega članka (tudi Jani ni kar tako). Čeprav sem napisala ogromno ostrih besed proti g. Šuštaršiču in drugim funkcionarjem v invalidskih organizacijah se ne spomnim, da bi kdaj uporabljala besedo banda, prej »mafija«. Prav tako še nisem izgubila nobene tožbe (niti s strani Šuštarčiča) in kar navajate glede g. Peršaka ne drži, saj je višje sodišče sodbo razveljavilo, druge tožbe proti meni pa je g. Peršak kar sam umaknil, ko je videl, da svojih besed in pisanja ne bom zanikala in da bo ponovno izgubil. Še popravek, g. Šuštaršič je predsednik »zgolj« (poleg ostalih 12 funkcij) invalidskih organizacij in ne tudi humanitarnih.

      Kar pa je res višek vašega pisanja je to, da me vpletate z imeni kot je Golobič in Širca, ki naj bi me ves čas podpirala vmes pa še natrosite celo vrsto imen od Valanta do Lovšeta… Če bi brali moje kolumne na Vesti o Loteriji Slovenije, bi si lahko razjasnili kaj več, predvsem pa bi bolj podrobno orisali zgodbo. Zelo vam bom hvaležna, če se boste z vso svojo profesionalnostjo lotili tam kjer sem jaz za sedaj končala.

      Lep pozdrav,
      Elena Pečarič

  • Dimek je rekel/-la:

    Ha ha ha … A to je vse kar Kušar razloži na svoje svinjarije! Kakšen lažnivec! V resnici se sekira, ker nam je Elena pokazala česa vse je sposoben Kušar in resnica je ta, da se bo cel konec tedna sekiral, pa ne zaradi svojih dejanj, ampak zaradi ugotovitve kakšen človek je!

  • Blisk je rekel/-la:

    To bom razposlal na tisoče naslovu. Kot blisk bo jasno celi Sloveniji kako deluje praksa invalidskih funkcionarjev!

    • Stanko je rekel/-la:

      Podmazano in prepleteno. Drug drugega ščitijo in edino matilda lahko naredi mir. Na žalost je tudi podmladek gniv.

    • K'rEn je rekel/-la:

      Blisk, tvoje ime bi moralo biti Polž.
      To je delo, ki ga Elena in njeni prijatelji obvladajo bolj in hitreje kot si misliš.
      Lastna hvala, cena….

    • K'rEn je rekel/-la:

      Blisk se opravičujem map prov.

  • Cvet je rekel/-la:

    To me spominja na staro diktaturo našega Tita!

  • trn je rekel/-la:

    Kako loh spi pokvarjenc?

    • Kekec je rekel/-la:

      Ja z lahkoto! To je itak en manjši greh, veliki še čakajo na razkritje!

  • Erazm je rekel/-la:

    Tako ravnanje si pa tud naši politiki ne privoščijo!

  • Meščan je rekel/-la:

    Tine Jenko se dela takšenga angelčka, pol pa videš kaj podpira! In men bo pamet solil kaj je prav in kaj ne!

  • Ana Marija je rekel/-la:

    Kaj večina invalidov pa kot poslušne ovčke glasujejo po navodilih?

    • Linda je rekel/-la:

      Brez skrbi gospa Ana Marija, čeprav smo po “epp horoskopu” v LETU SIRA, večina invalidov ne glasuje po željah gospe Pečarič.

    • Stanko je rekel/-la:

      Normalno da ne, ko pa obvladujejo vse, ki niso iz LJ. Če ne boš glasoval za nas te ne bomo več vozili in ne bo ugodnosti. Zato je to tako kot je. Redki, ki so se uprli pa čutijo posledice. Na strani Elene jih je vedno več samo eni tega javno ne priznajo zaradi bonitet.

  • Alex je rekel/-la:

    O štef nizko si padu, pa toliko si obetal

  • škof je rekel/-la:

    Sram me je, da takšni pokvarjenci gredo študirat teologijo!

  • eva je rekel/-la:

    Kdo je ta Karel Štrašek da je NSIOS sesul na sodišu.Če mi kdo to pojasni ?

  • Marko Rac. je rekel/-la:

    To so crkvena ubogljivost

  • MEFISTO je rekel/-la:

    ŠUŠTARŠIČ je zakon!

    • angie je rekel/-la:

      ja, za invalide, ki ne razmišljajo s svojo glavo kot je Elena morda res, ker jim vedri in kroji življenje po svoje, po šuštarsko. in ne po njihovih željah in potrebah

    • re:angie je rekel/-la:

      Je preveč opazno, da bi misleči državljani ne opazili, kje volan od ga. Elene:-)

      …. in po čigavih željah in potrebah se fura!

    • škof je rekel/-la:

      Ja, zakon bandidov!

    • uroš je rekel/-la:

      ja je zakon samo odvisno iz katere strani rešetk na to gledaš…

    • New on the block je rekel/-la:

      Eni pa samo serjete po glavi drug drugemu. Sram naj vas bo vseh. Kot v parlamentu: kar levi za ja to desni za ne. Brez veze

    • mrkotrpko je rekel/-la:

      Če je ta Šuštaršič zakon pol res ni pomoči, kakršn kol zakon bi vložl on to prestreže v državnem sveti, MEFISTO s tem kar si napisal dokazuješ, da si tudi ti del te invalidske mafije torej MEFISTO je Kušar al Jenko postal

    • K'rEn je rekel/-la:

      Čestitke za provokacijo :)

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Kaj morem, če pa pravijo, da je ŠUŠTARŠIČ resnično zakon.

  • Bor je rekel/-la:

    Da se pa človek poslužuje takšnih prijemov, je pa res nizko!

    • Če se je rekel/-la:

      spomnim koliko vsiljivo propagandističnih mailov sem pred leti dobivala od gospe violete in njene družbe, ko je hkrati večim pošiljala tisto slamo. Nikomur pa se nič ni dalo dopovedat in sem menjala e naslov.
      NADLEGOVANJE

  • realna je rekel/-la:

    bum bum…..pa bo mir!

  • jaz je rekel/-la:

    Kušarja za premjeja. Slabši od sedanjega ne more biti ali pač?
    In potem bo šel svet u maloro….

  • Stanko je rekel/-la:

    Elena, bravo kapo dol. Štefan bravo glavo dol!

  • halo je rekel/-la:

    Do sedaj sem poslušal Adija smolarja, ker ga pač ne morem gledat… je grozljiv. Ampak dragi Štefan, ko sem videl vašo sliko mi je Adi postal VŠEČ. 60ta so out!

    • handy je rekel/-la:

      hahaha ampak za noč čarovnic bi pa imel take zalisce hehe, pa tak trebuh kot božiček in evo lepi Kušar

    • K'rEn je rekel/-la:

      Si kar predstavljam vaju dva. Brad in Angelina.
      Ali bolj realno; Elana in Rafko. Pure beauty.

  • invalidka je rekel/-la:

    Celo z invalidko se je oženil, da bi lažje svoje teološke norije speljal na svoj račun. Bedno.

  • Marko Rac. je rekel/-la:

    Internet ni zgolj zabava. Internet ni zgolj največje globalno medmrežje. Internet je lahko tudi največja globalna demokratična mreža. S tvojo pomočjo in tvojim glasom. Uporabi svoj digitalni glas, ODDAJ SVOJ E- PODPIS proti malemu delu in novi pokojninski reformi in se pridruži vsem, ki jim ni vseeno.

  • Damjan L. je rekel/-la:

    Katoliška cerkev vsiljuje svojo vero tudi ob novem letu
    V mnogih slovenskih vaseh je navada, da lokalni duhovniki v prvih dneh januarja obiščejo vaščane in jim voščijo vse dobro v novem letu. Takšno gesto lahko vsekakor pozdravimo, vendar imajo obiski duhovnikov »lepotno napako«. Pogosto duhovniki poleg voščila vaščanom poklonijo tudi različno cerkveno literaturo in molilne obrazce. S tem ni nič narobe, če ne bi izročali te literature tudi vaščanom, ki niso katoliške veroizpovedi. Takšno potezo si lahko marsikdo od njih razlaga kot vsiljevanje vere. Če obrnemo situacijo: bržkone mnogim katoliškim vaščanom ne bi bilo prijetno, če bi jih ob novem letu obiskal predstavnik kakšne druge verske skupnosti, npr. muslimanske, Jehovovih prič, Hare Krišna…, in jim poleg voščila izročil še njihovo duhovno literaturo.
    Katoliški duhovniki so po katoliškem nauku dolžni braniti in širiti katoliški nauk ob vsakem času in vsepovsod. Očitno to velja tudi ob novem letu, ko voščijo krajanom. Vsiljevanje katoliške vere se začne že pri krstu dojenčkov, ki tako prisilno postanejo člani cerkve. Vlado Began je v svoji knjigi Resnica in cerkev se izključujeta! o tem zapisal, citiram: »Po nauku cerkve morajo starši v prvih tednih po rojstvu otroka le tega krstiti. (…) Po tem nauku pride otrok v pekel, če umre kot nekrščen. Katoliška cerkev vrši neke vrste psihični pritisk nad starši, ko jim sugerira, da se otrok znajde v peklu, če umre nekrščen. (…) Katoliška cerkev očitno deluje v direktnem nasprotju z Jezusovim naukom, saj je ta rekel, da je potrebno prvo učiti in šele nato krstiti. Katoliška cerkev tako pri krstih dojenčkov oziroma otrok ne krši samo slovenske ustave, temveč celo lasten nauk oziroma nauk, ki ga je posredoval njen ustanovitelj, tako ta cerkev namreč trdi, Jezus Kristus. Ali ni cerkev zelo neverodostojna, če krši celo lasten nauk? (…) Krst dojenčka je velika zloraba otroka, saj gre za zlorabo nemočnega bitja. Krščeni otroci so po nauku katoliške cerkve njena last, vsaj v duhovnem smislu, in so dolžni poslušati in ubogati katoliške klerike ter jih upoštevati s spoštovanjem in ljubeznijo. Pred ljudmi so dolžni izpovedovati svojo vero in se udeleževati apostolske in misijonske dejavnosti cerkve. Vse te dolžnosti otroci niso prevzeli svobodno, temveč so jim bile vsiljene. Če se otrok želi rešiti cerkvenega obroča, mu to, po nauku cerkve, sploh ne more uspeti, saj ga krst večno veže na cerkev. (…) Sto tisočem otrok v Sloveniji in stotinam milijonov po vsem svetu je katoliška cerkev, ob molku države, ob grožnjah z večnim peklom in ob mnogih zavedenih starših, vsilila svojo vero in jim kršila osnovno pravico, ki izhaja iz njihovega dostojanstva, to je pravico do svobode vesti in veroizpovedi ter Boga po lastni izbiri. (…) Sploh niso imeli možnosti, da bi se izrekli, ali želijo vstopiti v cerkev ali ne. Ni jim bila dana možnost, da bi preverili, v kakšno organizacijo bodo prišli. Ni jim bila dana možnost, da bi preverili, ali v resnici drži ugotovitev znanega zgodovinarja Karlheinza Deschnerja, da na svetu ni organizacije, ki bi bila »v antiki, vključno s srednjim in novim vekom ter posebno v 20-tem stoletju tako obremenjena z zločini, kot krščanska cerkev, prav posebno rimsko-katoliška cerkev.««
    Damjan Likar, Ostrožno pri Ponikvi

  • invalidka je rekel/-la:

    Pišite pritožbe zoper Štefana Kušarja in Tineta Jenka nadškofu dr. Stresu, da naredi kaj, je res čudno, da gredo teološki kleriki in invalidni komunsti tako skupaj

  • invalidka je rekel/-la:

    Razuzdani legionarji odnesli Rodeta?
    Rode naj bi prejemal bogata darila
    7. januar 2011 ob 19:16
    Vatikan - MMC RTV SLO
    Uradno je Rode kot vodja kongregacije odstopil zaradi starosti, neuradno pa naj bi bil odstop posledica povezave z razvpitim redom Kristusovi legionarji.

    Kot uradni razlog za odstop Franca Rodeta so v Vatikanu navedli njegovo starost (76 let), pri kateri ne more več opravljati funkcije prefekta kongregacije za ustanove posvečenega življenja. Na njegovo mesto je prišel Joao Braz de Aviz, nekdanji nadškof Brasilie.

    Po poročanju dnevnika Jutarnji list pa so razlogi za Rodetov odstop drugačni. Papež Benedikt XVI. naj bi ga leta 2009 posredno, a jasno ponižal, ko je odredil, da bo preiskavo reda Kristusovi legionarji opravljalo državno tajništvo in ne Rodetova kongregacija. Gre za skrajno konservativni red, ki ga je ustanovil zdaj že pokojni Marciala Maciela Degollada.

    Novinar Jason Berry je namreč lani razkril, da je red bogato obdaroval svoje prijatelje iz Vatikana, med drugim pa naj bi se na seznamu obdarovancev znašel tudi Rode. Preiskavo reda pa je aktualni papež odredil šele, ko so na dan prišle podrobnosti o Degolladajevi razuzdanosti.

    Posiljeval naj bi semeniščnike in otroke ter imel številne afere z ženskami in tudi dva uradno priznana otroka. Enega izmed teh otrok je rodila posiljena mladoletnica. Red Kristusovih legionarjev je sicer po pisanju časnika izredno bogato združenje, saj naj bi imeli kar 25 milijard dolarjev premoženja, sestavlja pa ga 763 svečenikov in 1.300 semeniščnikov iz 22 držav.

  • Sraka je rekel/-la:

    Štefan Kušar’s Education
    Univerza v Ljubljani
    university , canon law, theology , 1991 — 1998

    Activities and Societies:international affairs, tourism, work for NGO

  • Forestina je rekel/-la:

    talele se mi je dopadla :)

    Sabine Lichtenfels - in the Name of Grace
    Thirty People can change the World
    // First Analysis after the Pilgrimage

    My pilgrimage was triggered by the question: What can we do to ward off the imminent war in the Iran? Is it within our power to undertake something effective against the globalisation of violence?

    Now, after all that I have witnessed and experienced during these past months I believe more deeply than ever before: Yes, it is possible. 30 people can change the world. 30 people who are fully committed to renew their internal course can prevent wars. Certainly this cannot be achieved by turning against the existing situation. Neither can it be achieved by mere grass-root actions nor in a purely spiritual manner. A group of cooperating partners who are able to communicate in full trust have to combine political action, spiritual anchoring and insistent character work. With strict determination such a committed group has to see that social structures and living conditions are created which are able to uncover and terminate latent warlike processes amongst human. They have to recognize, that a life model in which interpersonal wars no longer exist, including the hidden ones, will have a changing effect on the whole. If this is done fully at few places on Earth and if this succeeds, it will have a changing and field-building effect for the whole world.

    Human beings who have learnt to love and who are not afraid of the truth will no longer participate in any war. More than this, they will be able to demonstrate at any places on this Earth how one is able to live without war. This is my credo. It grows with each new experience. Yes, it is as simple as this and at the same time as profound as this.

    But what does this mean to the Palestinian village of Anata, what does it mean to Ramallah, to Bethlehem, to all the places we visited? And these are only a few examples where people are subjugated to live under unworthy conditions. What does this mean with regard to overcoming the Wall? What does it mean to the interminable daily suffering all over the world and to which almost all of the people of well-to-do societies turn a blind eye?

    Life in Anata carries on. The soldiers will come again. The young people who have experienced the marvel of peace power through our manner of appearance will after all turn back to throwing stones the next day. How could they have understood from only one short such appearance what the secret of peace power is?

    The cause for war is to be found in the wrongly channelled longings and life energies of human beings. I repeat once again: Do we seriously believe that the many young soldiers who now stand ready for war would really obey orders if they had another perspective for the channelling of their power, their courage, their longing for adventure and community? It is the unquenched thirst for community, for love and religion which has pushed us into this collective insanity. We have to deal with the task of leaving this madness of our present civilisation behind us and entering on to a new form of life on Earth. A friend who was on the pilgrimage with us wrote to me in a letter: We cannot wait until love is freed!

    No, surely we cannot wait. The world is in such a state of absolute emergency that waiting is definitely no answer. The present efforts to stop the wars by the new-age-movement, the alternative league and the spiritual and political forces are in no proportion to the internal and external emergency of all of humankind. It amounts to far too little.

    My question is: Given that we recognize this context why do we still wait? Why do we still continue with our smaller or bigger conflicts, with our battles in love, with our smaller or bigger needs? Why do we not undertake everything possible in order to clean out the secret complicity in our own life and actualise the real possibilities of life and love which has been given to us by God? Why do we cling to the habits of the old world, cling to doubts, discussions, lovesickness and compensation? Why do we ignore what we have known all along? Why do we not accept our task?

    On our pilgrimage we have experienced many short term marvels where on a deeper level we have recognised the so called enemies as friends. Such marvels must not be allowed to remain purely emotional. First of all we ourselves have to understand the human system of these marvels in order to make them last. Only when we have truly understood the laws which become effective in love can we intervene efficiently and solidly to bring about change.

    Do we know the five basic rules of love?

    Are we aware that the wars we lead in our partnerships are connected to the wars in the world? Are we ready to accept responsibility for this and are we therefore ready to leave the old net of undue ownership, blackmail and demand?

    In the following I will quote five simple premises of free love for us to measure them up against our daily behaviour. If we adhere to these five guidelines, I am certain, a new matrix will manifest on Earth.

    1. God is love and any kind of love has its anchor in God. Those who have learnt to love trust in the love of God.

    2. Love begins with self-acceptance. Those who have learned to love themselves and to affirm themselves positively will not be able to use violence against anyone else. Only those who affirm themselves positively are able to love another human being. This simple rule is to be found in the Bible: Love your neighbour as you love yourself.

    3. Love is free. You cannot bind any human being to yourself by means of possessing him or of exercising a right over him. You cannot force anyone to be responsible for the satisfaction of your wants and needs. Love and desire are gifts of life, no legal matter. When you begin to demand love and sex you can be sure you have left your track. Return to it as fast as possible.

    4. You can only be faithful if you may love others too. Love knows neither fences nor jealous restrictions. Love knows compassion and the never ending interest in each other and in the world. True love will lead to faithfulness all on its own.

    5. Your love will find duration to the extent of how you are ready to stand by the truth. All of our culture is a bulwark against the truth. Those who truly want to love have to be ready to remove the bulwark within themselves and to risk truth also with regard to small and hidden things.

    In order to learn and understand all this we need new centres and communities where this knowledge is taught. An individual, studying to become a peace worker, has to undergo the following process: he has to recognise in himself how much his life has been a bulwark against the truth. He has to be ready to recognise and accept the truth. He has to be willing to break down the inner walls in order to experience compassion in himself for the first time in all its purity and without any disguise. To do this, most people have to visit an area of conflict at some point, witnessing the daily cruelties that are inflicted upon human beings, animals and the Earth in the name of globalisation all over the planet.

    Then such a person has to profoundly comprehend the correlation between “outer crisis” and “inner crisis” and to understand it with regard to himself. This person must want to know the truth. When this is so, he or she can go out into the world to a place where the task at hand can be fulfilled the best way possible.

    The pilgrimage GRACE must not remain a one-time action. GRACE could be the beginning of a worldwide movement for peace. We can prevent war! A peace movement can stop wars if it acts timely and in an intelligent, strategic, numerous and decisive manner. Let us no longer follow the hypnosis of resignation, helplessness and disappointment! We shall succeed, if only enough decided people will get together worldwide and be prepared to dedicate themselves for one year to do nothing else but to engage themselves unconditionally for peace. The revolution in the external sphere will have to be accompanied by a conscious revolution in the internal sphere otherwise a true victory cannot be achieved. Today many people know: the Earth can only be saved if human beings undergo a transformation and if they will adopt a new intelligence and a new willingness to practice truth and solidarity. Something has to happen that is deeper reaching and more comprehensive than all previous revolutions have done up till now. A world-revolution which in its essence does not fight against existing systems anymore, but connects with a higher order is already “in the air”: the revolution of love – the establishment of living conditions which support a state of being where love becomes self-sustained. Nothing is more powerful than an idea whose time has come.

    For the realisation of this big idea I shall continue my pilgrimage for the humanisation of money. I have learnt and experienced that we are quite able to be the change we are longing for. I work and pilgrimage for a future without war. The monies that today finance the wars, if invested in adequate peace projects, would be sufficient to keep all of humankind from hunger, poverty and violence. The idea of a world-wide peace movement with the “Plan of the Peace Villages” at its centre needs the contact of a larger public. Contacts are needed with industrial experts and specialists in economy, professionals who for a long time have been aware of the necessity for such a comprehensive change of view and are prepared to support it. The peace movement needs to be aware and comprehend the functioning of money without having to bow to its traditional laws. The movement has to overcome old concepts of enmity and support the development of a humane economy. With the cost of one single armoured tank we could powerfully launch the planned peace villages in the Middle East, in Colombia, India and Portugal.

    Imagine: Each person acts wherever he lives aware of “I am the change I want to see in the world”. Imagine: A world-wide net of mental and spiritual connectedness develops, a net of peace projects, futures communities and healing biotopes. They welcome pilgrims, who want to join the project GRACE and who wish to develop themselves. More and more people take on responsibility for the whole and joyfully accept the necessary work in all its manifold aspects. The necessary funding is provided by wealthy individuals or groups of individuals. More and more people know and fulfil their professions and tasks in this world-wide net of a powerfully growing peace force. The participants orientate themselves, also in their personal daily life, on guidelines provided by this world-wide peace movement. All these guidelines originate from the profound understanding of GRACE.

    Due to the many existential shocks on the pilgrimage throughout Israel the subject of money moved into the background. A second phase of my pilgrimage will follow and focus on making contacts with people in the financial world. My total trust in reaching the goal of my pilgrimage has grown a lot. I express my thanks for the many new friendships and for the new partners in cooperation. I have got to know many engaged peace-workers who dedicate their lives to peace work. The net of cooperation is growing.

    We need a world-wide group of committed human beings who will use their economic, political and journalistic abilities to promote the idea of the peace villages – a global “Syndicate for Peace”. It has to be a group who in every situation is very decided and ready to forego personal interests in favour of the common interest. I am travelling to contribute in the development of such a world group.

    The international “Syndicate for Peace” shall be responsible for the news to be spread throughout the world and for the setting up of primary training centres where the development of peace villages can be studied. These training centres will be available and serve as hostels and meetings points to the world-wide peace movement and serve as oases of regeneration and cooperation. It is envisaged that the world group could consist of approximately 30 members.

    My contribution focuses on the preparation and linking-up of adequate technological, ecological and social pilot models which presently are or have already been developed by various groups all over the world. At the same time I am glad to pass on to others my spiritual knowledge, my experience in community life and gender work.

    I ask all engaged spirits for help and support. Please open up contacts to industrial and financial experts who are interested in new future projects. Those who run or know of projects which are prepared to make their centre available as a hostel to peace workers, please contact me.

    I ask all engaged spirits for help and support. Please open up contacts to industrial and financial experts who are interested in new future projects. I greet all friends and peace workers on this wonderful planet Earth and wish for us all to become witnesses of a life without war.

    Whoever wishes to make a donation or has important information to contribute is asked to contact the Global Grace Office in Tamera.

    http://www.sabine-lichtenfels.com/en/Ring_of_Power_Article.html

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.dieter-duhm.com/

    From the matrix of violence to the matrix of life.
    From the destruction of nature to cooperation with nature.
    From separation to reunion with Creation.
    From exploitation to sanctification of the Earth.
    From suppression of sexuality to its liberation.
    From male judgemental Gods to the female sources of life.
    From fear to trust.
    From a private way of life to a communitarian way of life.
    From private community to a planetary community.
    From the neediness of wanting to have, to the abundance of giving and serving.
    From global capitalism to self-organising self-sufficient systems.
    From the war between the genders to solidarity and love between the genders.
    From hard to soft power.

  • K'rEn je rekel/-la:

    Only for your information Forestina: there is life whithout computer !!

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    super imam nov računalnik;
    sedaj me nobeden ne ustavi

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Tudi računalnik, najsi je še tako nov, ni nič brez zdrave človečke pameti.

  • petrovc je rekel/-la:

    Elena Pečaruč: sedaj pa boš lahko odgovorila na eno moje skromno vprašanje!
    Kdo po tvoje je pravi za vodenje Slovenije?

  • K'rEn je rekel/-la:

    Zakon o financiranju invalidskih organizacij spisat in bo mir

  • K'rEn je rekel/-la:

    petrovc vernikov kva pa ti tle težiš

    • K'rEn je rekel/-la:

      Ohooo, vidim, da si je nekdo prisvojil moj nick.
      Pomanjakanje domišljije Elence in prijateljev?

  • FIHO + NSIOS je rekel/-la:

    http://zavod69.si/

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Govori se, da bi ŠUŠTARŠIČ in KUŠAR lahko naredila še več dobrega za invalide, če bi jima ne nagajala Elena in njena vojska.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      joj Mefisto, jaz sem pa res mislila, da si janševec, sedaj pa vidim, da si zgolj invalid; no ja, sedaj mi je tudi bolj jasno, kako to da imaš toliko časa za pisanje trapastih komentarjev in spremljanje tekočih zadev.
      ali imaš tudi ti zalisce kot Kušar?
      po tolikem času te moram nekako vizualizirati.

    • K'rEn je rekel/-la:

      Bolj bo držalo, da ima Pečaričeva toliko časa, da lahko piše razno-razne dolgovezne neumnosti in si izmišlja take in drugačne konstrukte, ki so v bistvu žalitev za povprečnega bralca, od katerih pa pričakuje, da ji slepo verjamejo (njeni podrepniki na Vest.si so seveda izzvzeti).

      V primerjavi s Pečaričevo Mefisto piše neprimerno krajše in smiselno. Da ne govorimo o tem, da Pečaričeva niti ne prepozna cinizma s katerim jo čedalje večkrat zlahka in z veseljem sprovocira.

      Še večji užitek pa je prebirati številne razburjene reakcije njenih podrpenikov na vsako njegovo vrstico.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ELENA, ne samo zaliscev, še marsikaj imam, kar vzburi pravo babo!

  • petrovc je rekel/-la:

    Elena Pečarič:
    poslušaj, vsaj petkrat sem te prosil za neko informacijo, nekaj konkretnega, ne pa vsa ta tvoja bedasta navlaka, ki ji je edini cilj pogoltnost po tujem denarju!
    Ti bi lastno mater prodala za kak procent pri igrah na srečo!
    ODGOVORI na konkretno vprašanje!
    Ti si žaljivka za vsakega pametnega in delovnega Kranca!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Meni je pa ELENA še več, kot.

    Služi mi za sproščujočo in poceni zabavo.

    Pa tudi Handy, Racman, Mrsa, Mrkotrpko, Sraka in Angie, Orehek, Dimek ter Pimpek in Bimbek so tako prisrčni.

  • bralec je rekel/-la:

    Pa še nekaj o sekti Univerzalno življenje, katere pripadniku že enkaj časa zlorabljajo Vest.si za namen svoje propagande. Me pa čudi, da “jagodni izbor Sever” in gospa Elena to dopuščata.

    Torej - UL – univerzalno življenje je autoritetno organizirano. Obstoja hirarhija vernikov, na konici profetinja Gabriele Wittek, ki naj bi fungirala kot govorilna cev Jezusa in samo ona naj bi imela dovoljenje interpretacij njegovih izjav. UL ima svojo zemljo, na kateri gojijo biološko sadje in zelenjavo, v internetu priporočajo le prodajalce njihovih pripadnikov (od literature, radio postaje, klinike ipd. V njihovih šolah je osnova njihova vera. Vedno močneje se kažejo totaliterne poteze, paralelno k temu se UL vedno bolj distancira od okolja. Otroci od UL-staršev gredo v UL-vrtce, v UL-šole, se učijo pri UL-obrtniku in se poročijo v UL. Čedalje bolj pogosto se najdejo naselja in skupne stanovanjske družbe s pripadniki UL. Nemška sodišča imajo z njimi mnogo dela, podobno tudi drugod po Evropi.

    • Kapiš je rekel/-la:

      Če ni v tej sekti Šuštaršiča ali Kušarja, potem to Elene verjetno ne zanima.

  • bralec je rekel/-la:

    Da se razumemo. Ne eden, ne drugi pa če je diplomant teof ali kumravški magister, mi nista posebej simpatična gospoda. Nasprotno, po dejanjih sodeč sta prava kriminalca in kot taka je prav, da se ju trudi ustrezno preganja. Ampak da se prav vse vse mogoče teme vplete vplivna sekta s svojimi interesi , to je pa le žalitev za bralčevo inteligenco…