16. januar, 2007 | Jani Sever

Evro sanje

Slovenija se je predstavljala pomembnim gostom in opazovalcem.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Evro je poslej edini denar v Sloveniji. Nič posebnega se ni zgodilo. Podražitve so bile, so in bodo. Niti ne dramatične. Vsaj ne po kriterijih drugih evro držav.

Slavje je bilo pompozno. Prvič je bilo videti, kot da EU bolj potrebuje Slovenijo kot Slovenija EU. Za hip je bila Slovenija svetilnik. In vsi so bili na to ponosni. Še posebej vlada.


Svečanost Video/Denis Sarkić, montaža/Katja Lenart

Premier je v govoru omenil tudi predhodnike, a svetilnik je bil včeraj vendarle njegov. Slovenski Martin Luther King je v Cankarjevem domu evropskim ekscelencam govoril o sanjah. Kot pravi Janez Janša – imeti moramo sanje: »… da Evropa ne bo le prostor učinkovitosti in odličnosti, ampak tudi prostor dobrega.«

Lepo. A vprašanje, ki je na mestu, je: Komu naj bi bilo namenjeno to dobro? Izbrisanim? Strojanovim? Tujcem, ki iščejo delo? Ali samo čistim Slovenkam in Slovencem? Ali celo samo politično našim?

To bi bilo gotovo zelo neevropsko. A tudi v »stari Evropi«, so sanje za “prave” Evropejke in Evropejce drugačne. Mimogrede, tudi državljanke in državljani Slovenije še vedno ostajamo pred pragom »Zahoda«, kar zadeva prost pretok ljudi.

»Slovenska substanca« je bila včeraj kljub vsemu lahko izjemno zadovoljna. Čeprav bi bila tudi zanjo prav tako na mestu resna zaskrbljenost. Ne le glede dobrega, temveč tudi glede učinkovitosti in odličnosti.

Samo malo pred začetkom svečanosti je na lestvici enostavnosti poslovanja Svetovne banke Slovenija zdrsnila za pet mest navzdol. Se bo reformna pot vlade končala z vrnitvijo v preteklost?

Slovenska kulinarika Video/Denis Sarkić, montaža/Katja Lenart

Vse to je bilo včeraj pozabljeno. Slovenija se je predstavljala pomembnim gostom in opazovalcem.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
7 x komentirano