9. julij, 2008 | Blaž Babič

Kje je Bibiana Meško?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Če ste srednje generacije, se morda celo spomnite računalniške igrice iz začetkov spektrumizacije in komodorizacije slovenske družbe, z naslovom “Where in the World is Carmen Sandiego?” ali po domače “Kje na svetu se nahaja Carmen Sandiego?”. Dotična gospa je bila nekakšna madam za mednarodne zločine in potrebno jo je bilo izslediti. Podobno igrico nam je v kasnejšem času organiziral Grm mlajši, le da je bil v slednji glavni junak dosti bolj Osamljen.

Ima vse to kakšno povezavo z osebo iz naslova? Niti ne, razen kuriozne asociacije. No, Bibiana Meško je v resnici dosti bolj zanimiva oseba, kot se zdi na prvi neznančev pogled. Gospa v zrelih letih je namreč nečakinja samega “Koroškega konjenika”, nadporočnika Franja Malgaja, človeka, ki je s svojimi šentjurskimi junaki osvobajal, kar se je dalo osvoboditi Koroške, glede na takratne “brilijantne” in “daljnovidne” ljubljanske političarje. Pod soncem nič novega. Mimogrede, uradna verzija Malgajeve smrti je menda nekaj drugačna od resnice, a o tem kdaj drugič.

Kljub ognjevitim genetskim povezavam Bibiana Meško še zdaleč ni organizatorka kakšnih zahtevnejših vojaških operacij, je pa v času svojega aktivnega življenja poskrbela predvsem za to, da so bili vsi njeni trije otroci preskrbljeni - vsakemu je namenila po eno hišo. In tukaj nekje se začne naša sodobna krimi-pravljica.

Oče razdeli skupno premoženje zakoncev na dva dela in takoj zatem proda vse, kar mu je ravnokar pripadlo. Hči Sabrina, ki je znana po svojih (hitrih?) prstih, poskrbi za prodajo materinega premoženja. Skupaj z očetom prestavita mati/ženo na dieto s psihofarmaki in jo pol-zavestno pospravita v neznani dom za starejše občane v Nemčiji. Tam je Bibiana privezana na voziček in praktično negibna.

Socialna delavka Vanja Furlan iz Centra za socialno delo (CSD) Vič, ki mu načeluje g. Štefan Lepoša, postavi grabežljivo hči za začasno skrbnico in nato družno preprečijo vse stike sina Bogdana ter njegovih hčera z materjo/babico Bibiano s svojim sinom Bogdanom in s svojima edinima vnukinjama. Obenem CSD, ki naj bi varoval interese in pravice varovanke Bibiane, suvereno odobri prodajo vseh njenih štirih nepremičnin. Prodaja poteka po skrajno sumljivih vzorcih. Naglica, polovične cene, nevedni kupci.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve zataji. Zataji tudi Ministrstvo za zdravje, ki dopušča farmacevtsko ubijanje na obroke. Špekulantski in pod-moralni kupci (GEO Nepremičnine, d.o.o in Martin Lapuh s.p.) kupijo hišo v Trnovem po bagatelni ceni in pričnejo s psihološko-nasilniškim terorjem iz najslabših filmov B kategorije, ki traja več mesecev.

Zatem zataji še Policija, ki se po novem zgovarja, da zaradi sprememb zakonodaje nima več “preventivne funkcije”. Le-ta da je fosil prejšnjih časov. Sedaj je vsa zadeva že dodobra na sodiščih, kjer žal še ne slovijo po hitrosti.

Kako torej, gospoda? Smo v demokraciji ali v kleptokraciji? Smo v sistemu, ki varuje svoje člene, ali smo v bolnem kapito-fašizmu, ki želi uničiti ne le posameznika ampak tudi naslednjo osnovno družbeno varovalko - družino?

Naj zmaga resnica, naj Bibiana preživi “ljubezenski objem” kleptomanov, ki jo ta čas obkrožajo in naj se nikomur v naši republiki ne primeri kaj podobnega. To si zaslužimo.

Blaž Babič

Opomba uredništva: na zahtevo avtorja umikamo komentarje, ker so večinoma žaljivi in neprimerni. Dodajamo pa nekaj linkov, ki kažejo kako se vse skupaj odvija naprej:
- Bibianine fotografije
- Bibiana v Tedniku
- Bibiana na YouTubu
- Bibiana na Facebooku

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.